Praca jako au-pair - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-17, 09:59   #1771
2018070520180950
Konto usunięte

Dot.: Praca jako au-pair

no musisz
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-17, 10:08   #1772
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez Kachaaa Pokaż wiadomość
no musisz
Ciesze sie ze wam sie uklada. Kachaaa teraz jak masz juz bilet to twoje obawy chyba zniknely? W Ryanair musisz miec paszport, wiec nie zapomnij.

U nas znowu leje ;/ Pogoda beznadziejna mam nadzieje ze jutro bedzie lepiej.
U mnie nie za ciekawie, chyba mam zapalenie spojowki, znacie jakies sposoby na to? Jakos nie ciagnie mnie do lekarza :/

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-17, 10:09   #1773
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez mychamycha Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam już cztery pozytywne odpowiedzi w tym z dwoma rodzinkami mogę już pisać maile Jak wrócę z kościoła to im odpiszę Matko, muszę w końcu powiedzieć rodzicom!
Masz juz pomysł, jak im to przekażesz???

w kazdym razie, trzymam kciuki aby sie udało!!!

Kachaaaa
no musze Ci powiedziec, ze zaskoczona jestem postawą Twojej hostki, dokupila Ci bagaz i to co mowi- to niesamowicie miłe. Widac, ze nie beda Cie tam traktowac jak dziewczyne ktora u nich pracuje, tylko jak prawdziwego członka rodziny! Moze teraz nie, ale jak juz tam bedziesz i bedziesz mmiec doły, tesknic za rodzina, domem to zobaczysz ze takie "rodzinne" traktowanie jest cholernie wazne. Bardzo sie ciesze, ze tak trafiłas!
Wal mnie po głowie, bo w natłoku zdjec, newsów itd nie wiem, czynie pomieszałam, Twoja hostka jest ciemnoskóra?(to są ludzie o wieeelkich sercach i naparwde bardzo szczerzy i otwarci...- lol wiem, co mowie....) )
P.S Jak ma sie Twoj dziadzio?Wszystko ok??

FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-17, 10:21   #1774
2018070520180950
Konto usunięte

tak
teraz tak

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Cytat:
Napisane przez roux666 Pokaż wiadomość
Masz juz pomysł, jak im to przekażesz???

w kazdym razie, trzymam kciuki aby sie udało!!!

Kachaaaa
no musze Ci powiedziec, ze zaskoczona jestem postawą Twojej hostki, dokupila Ci bagaz i to co mowi- to niesamowicie miłe. Widac, ze nie beda Cie tam traktowac jak dziewczyne ktora u nich pracuje, tylko jak prawdziwego członka rodziny! Moze teraz nie, ale jak juz tam bedziesz i bedziesz mmiec doły, tesknic za rodzina, domem to zobaczysz ze takie "rodzinne" traktowanie jest cholernie wazne. Bardzo sie ciesze, ze tak trafiłas!
Wal mnie po głowie, bo w natłoku zdjec, newsów itd nie wiem, czynie pomieszałam, Twoja hostka jest ciemnoskóra?(to są ludzie o wieeelkich sercach i naparwde bardzo szczerzy i otwarci...- lol wiem, co mowie....) )
P.S Jak ma sie Twoj dziadzio?Wszystko ok??

dostalam wlasnie potwierdzenie sms lotu
dobrze ze mam motorole to zablokowalalm ta wiadomosc zeby sie nie wykasowala czasami bo tam nr lotu i cos tam jest

tak, jest ciemnoskora
http://www.rte.ie/tv/theclinic/sefate_grace.html

to ona

z moim dziadziem
wczoraj mial druga operacje o 22.00 no i potem komplikacje byly, podlaczyli go pod respirator i nieprzytomny
cala noc nie spalam

teraz mama tam jest z babcia i tata i dzwonila ze sie obudzil rozmawialam z nim troszke.
nie bede sie czarowac ze bedzie lepiej bo to i tak na ktrotko mu zycie wydluzy, ale zawsze cos....bedzie mi go zawsze brak

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

ja sama nie wierze ze ona taka mila i wogole

roux ja nie wiem czy mam o tych wymiarach walizke ;/
wiec musze miec o tych wymiarach co pisze tam?
a jak w jedna strone np wezme tylko 15kg np, a w druga bym miala 2x po 15kg tak jak zamowione to moze byc? nie przepadnie mi jak ni e wezme lecąc tam np
wiem, glupie pytania ale ja nie latalam nigdy

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

wczoraj jak dzwonila to sie pytrala jak sie zapatruje na ten wyjazd i itd a ka mowie ze wszystkim mowie ze jade i nie moge sie juz doczekac, a ona ze tez i ze sie cieszy i mowi ze jak mam jakies pytania to smsa czy maila moge jej napisac o kazdej porze dnia i nocy
Stary 2009-05-17, 10:34   #1775
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

hm Kachaa, wiec tak, walizke główną (bagaż głowny, czy jak go nazwiemy) mozesz miec o dowolnych rozmiarach, i dobrze zrozumiełam, masz je miec 2? (bo na szybko czytam wszystko i skacze z wątkuna wątek i jeszcze GG, jejku przepraszamm jesli cos palnę nie tak) i masz 2 podręczne?
z tego co wiem, nawet jesli masz 2 sztuki bagażu głównego to one W SUMIE moga wazyc 15 kg. wiec...to nie jest tak, ze masz tu 15 kg i tu. pamietam jak moi znajomi wracali z IRL i dokupili niby drugi bagaz i mysleli ze moga miec kolejne 15 kg, malym druczkiem jest napisane ze to sie sumuje. musieli doplacic za kazde kilo.;/

a podreczny niestety MUSI spełniac wymagania, Ryanair baardzo przestrzega przepisów, i jak waga Ci przekroczy chocby troszke, kazą przekładac itd. POdreczny beda Ci do takiego koszyczka wsadzac- jesli Ci sie zmiesci, idziesz dalej, jesli nie, mozesz miec problemy.

Nie wiem, czy o to Ci chodziło..?

a Twoja hostka, wyglada przesympatycznie, juz Ci to zreszta kiedys mowiłam.
Mam sentyment do ciemnoskórych ludzi, zwlaszcza kobiety, sa niesamowite!

Kasia, wiem ze sie martwisz o dziadzia, ale jak sama powiedzialas, nie beda Wam kitu wciskac, trzeba sie pogodzic ze to ten wiek, choroby itd i byc teraz przy nim jak najwięcej...!!

a jaaa Wam powieeeem. ajajaaaaaj no moze zapesze, ale ......jest mozliwe, ze nie bede musiala sie tłuc po Paryżu sama. ale nie mowie nic wiecej, bo nie chce zapeszyc, jak bede wiedziec na 100% to sie podziele...

Stary 2009-05-17, 10:40   #1776
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
hm Kachaa, wiec tak, walizke główną (bagaż głowny, czy jak go nazwiemy) mozesz miec o dowolnych rozmiarach, i dobrze zrozumiełam, masz je miec 2? (bo na szybko czytam wszystko i skacze z wątkuna wątek i jeszcze GG, jejku przepraszamm jesli cos palnę nie tak) i masz 2 podręczne?
z tego co wiem, nawet jesli masz 2 sztuki bagażu głównego to one W SUMIE moga wazyc 15 kg. wiec...to nie jest tak, ze masz tu 15 kg i tu. pamietam jak moi znajomi wracali z IRL i dokupili niby drugi bagaz i mysleli ze moga miec kolejne 15 kg, malym druczkiem jest napisane ze to sie sumuje. musieli doplacic za kazde kilo.;/

a podreczny niestety MUSI spełniac wymagania, Ryanair baardzo przestrzega przepisów, i jak waga Ci przekroczy chocby troszke, kazą przekładac itd. POdreczny beda Ci do takiego koszyczka wsadzac- jesli Ci sie zmiesci, idziesz dalej, jesli nie, mozesz miec problemy.

Kasia, wiem ze sie martwisz o dziadzia, ale jak sama powiedzialas, nie beda Wam kitu wciskac, trzeba sie pogodzic ze to ten wiek, choroby itd i byc teraz przy nim jak najwięcej...!!

a jaaa Wam powieeeem. ajajaaaaaj no moze zapesze, ale ......jest mozliwe, ze nie bede musiala sie tłuc po Paryżu sama. ale nie mowie nic wiecej, bo nie chce zapeszyc, jak bede wiedziec na 100% to sie podziele...
Kazdy bagaz moze miec 15kg tylko nie moze np w jednym 20 a w drugim 10, musi byc max 15kg w jednej torbie.

exAparatka
Stary 2009-05-17, 10:42   #1777
2018070520180950
Konto usunięte

Cytat:

wklejalam to juz:

Poznañ (POZ) to London Stansted (STN) 150.55 PLN
London Stansted (STN) to Poznañ (POZ) 157.24 PLN
Fees, Services and Travel Insurance
2 x (Airport Check in) 80.00 PLN
2 x (Pax carrying 2 Checked in Bag) 240.00 PLN
1 x (Web SMS Mobile Text) 4.00 PLN
Handling Fee 40.00 PLN
Total Payment AmountIncluding handling fee
671.79 PLN

i tu jest wiec nie wiem czy tu chodzi ze moge miec 2 po 15kg czy jedna
pisala mi w smsie ze
"I reserved 2 bags for you to be able to check in, maximum 15kg each which they are very strict about. You have 1 caryy-on bag too."
czyli juz nie wiem sama

czyli ta Cabin Baggage to jst podreczny o tych wymiarach55cm x 40cm x 20cm, a glowny badaz moge miec obojetnie jakich wymiarow, byle waga byla ok?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-17, 10:46   #1778
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Tak Kasiu,
mozesz miec tylko 1 bagaż podręczny. o podanych wymiarach i nie przekraczający 10 kg. kiedys bylo tak, ze oprocz tego bagazu moglas miec laptopa, aparat, ktre nie byly licozne jako podręczny dzis juz są niestety. wiec jak bedziesz cos z tych rzeczy miec...musi to sie w 1 bagazu zmiescic.

i tak, masz 2 główne, ale Twoja hostka pisze ze to jest 15 kg na each, co nie jest parwdą. poczekaj chwilkę, znajdę Ci po polsku regulamin Ryana, gdzie wyraźnie mowią ze nawet jesli wykupisz dodatkowy to i tak one w SUMIE moga miec tylko 15kg.
i taaak, główny moze byc byle jakich wymiarów.

here you are:
http://www.ryanair.com/site/PL/faqs....=pnr&quest=tip

"Każdy pasażer może zgłosić do odprawy nie więcej niż 3 sztuki bagażu o łącznej wadze 15 kg z zastrzeżeniem uiszczenia obowiązujących opłat za bagaż rejestrowany. "

Kasia, dopytaj Hostki, moze ona sie pomyliła pisząc Ci ze to jest each. ale....no..tak jestw regulaminie ...i tak stronę wczesniej jak kopiowałas kawałek regulaminu po angielsku tez tak samo jest napisane.....

Edytowane przez roux666
Czas edycji: 2009-05-17 o 10:50
Stary 2009-05-17, 10:56   #1779
2018070520180950
Konto usunięte

Cytat:
Tak Kasiu,
mozesz miec tylko 1 bagaż podręczny. o podanych wymiarach i nie przekraczający 10 kg. kiedys bylo tak, ze oprocz tego bagazu moglas miec laptopa, aparat, ktre nie byly licozne jako podręczny dzis juz są niestety. wiec jak bedziesz cos z tych rzeczy miec...musi to sie w 1 bagazu zmiescic.

i tak, masz 2 główne, ale Twoja hostka pisze ze to jest 15 kg na each, co nie jest parwdą. poczekaj chwilkę, znajdę Ci po polsku regulamin Ryana, gdzie wyraźnie mowią ze nawet jesli wykupisz dodatkowy to i tak one w SUMIE moga miec tylko 15kg.

here you are:
http://www.ryanair.com/site/PL/faqs....=pnr&quest=tip

"Każdy pasażer może zgłosić do odprawy nie więcej niż 3 sztuki bagażu o łącznej wadze 15 kg z zastrzeżeniem uiszczenia obowiązujących opłat za bagaż rejestrowany. "

Kasia, dopytaj Hostki, moze ona sie pomyliła pisząc Ci ze to jest each. ale....no..tak jestw regulaminie ...i tak stronę wczesniej jak kopiowałas kawałek regulaminu po angielsku tez tak samo jest napisane.....
ehh to szkoda bo juz sie napalilam ze 2x15kg mam
przezyje

bede miala laptop i aparat i jeszcze jeden tel wiec schowam to do podrecznego.
wogole myslalam zeby ciuchy wlozyc tam zeby sie nie doczepili do podrecznego
ale potem mysle"a jak bde wszystko wyrzucac z tego to jak ja to spakuje potem,"
wiec nie wiem

mam telefon z angielska ladowarka bo z anglii jest [w spadku po kuzynce] ale sie nie doczepia chyba nic a drugi moj z PL wezme

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

ile kasy do UK zabrac ze soba?

czy te wtyczki do kontaktow tzn przejsciowki na lotnisku mozna dostac?
bo Hostka cos mi mowila ze tak
ile kosztuja?
na stansted są?
ja bloga chce zalozyc ale nie wiem gdzie najlepiej zalozyc, gdzie najlepiej zakladac, jak mowicie?
Stary 2009-05-17, 10:56   #1780
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

Kasiu, zdrowia dla dziadka! Moj tata teraz jest od jakichs 2 tygodni w szpitalu i tez sie bardzo denerwuje, choc on czesto chodzi do szpitala, bo ma astme i cukrzyce, ale jednak zawsze to jakies nerwy przy operacjach, zabiegach itp.

Jeszcze co do bagazu, to i ja mam pytanie.;D Bagaz podreczny moze wazyc ile sie chce ( oczywiscie w granicach rozsadku ). A jesli chce wziac jedna duza torbe i druga mniejsza, to moge? Jedna walizka za glowny i dwie mniejsze na podreczny? Mama mi dawala rade przed wyjazdem, nie posluchalam, a moglam - jesli macie taka mniejsza walizeczke ( czasami sa dodawane do tych wiekszych kupowanych ), to smialo mozecie ja wziac na podreczny. Wygodnie i duzo wiecej sie zmiesci, niz w torbie.

Bylam wczoraj w miescie i naprawde duzo kasy pojdzie tu na zakupy, tak mi sie wydaje. Chociaz nie chce brac z powrotem zadnych kosmetykow, tylko wszystkie zuzyc tutaj, wiec dodatkowe miejsce w walizce bedzie, ale kurde, korci mnie, zeby nakupowac a to tego, a to tego.

I podjelam decyzje, ze jesli nie dostane sie na studia, to mam zamiar zostac. Moze nie w tej samej rodzinie, bo ich poprzednia au pair chyba ma po mnie wrocic, ale chce znowu takiej przygody. A jesli sie dostane, to wracam do Polski i nastepne wakacje chyba spedze podobnie.
cu.Kinia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-17, 11:01   #1781
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
ehh to szkoda bo juz sie napalilam ze 2x15kg mam
przezyje

bede miala laptop i aparat i jeszcze jeden tel wiec schowam to do podrecznego.
wogole myslalam zeby ciuchy wlozyc tam zeby sie nie doczepili do podrecznego
ale potem mysle"a jak bde wszystko wyrzucac z tego to jak ja to spakuje potem,"
wiec nie wiem

mam telefon z angielska ladowarka bo z anglii jest [w spadku po kuzynce] ale sie nie doczepia chyba nic a drugi moj z PL wezme

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

ile kasy do UK zabrac ze soba?

czy te wtyczki do kontaktow tzn przejsciowki na lotnisku mozna dostac?
bo Hostka cos mi mowila ze tak
ile kosztuja?
na stansted są?
ja bloga chce zalozyc ale nie wiem gdzie najlepiej zalozyc, gdzie najlepiej zakladac, jak mowicie?
heh do telefonu Ci sie nie przyczepia.

a co do kasy, pytaj dziewczyn, bo ja nie mam pojecia z tymi elżbietami co i jak kosztuje, ale wiem ze w UK taniutko wszystko dostaniesz, wiec sie nie stresuj no i po tygodniu czy 2 od razu bedziesz miec kieszonkowe wiec luzzz.

a bloga proponuję na www.photoblog.pl mozesz dodawac zdjecia i noty. ja takiego mam i jestem zadowolona;>

oprocz tego mam na blog.pl ale z tego co wiem, on teraz jest płatny, jak go zakładałam 7 lat temu to za free.

Kinia, z tym podręznym to zalezy od linii lotniczej, ale teraz generalnie juz wszystkie mowią, aby miec tylko 1 sztuke podręcznego. i niewazne czy to bedzie mala torebeczka, czy torba ( i niestety nie moze byc jaka chcesz i wazyc ile chcesz, z reguły linie podają przynajmniej wymiary, ryan mowi ze ma wazyc do 10 kg a easyjet ze..pasazer ma byc w stanie SAM podniesc go do gory aby wlozyc go nad głowe do tych szafeczek na podręczny w samolocie)

aa decyzja ze studiami...mysle ze dobra!)

Edytowane przez roux666
Czas edycji: 2009-05-17 o 11:04

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-17, 11:09   #1782
kasia_no87
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=281403

Troche bez sensu, bo sama torba troche wazy, czyli dodasz pare ciuchow i koniec, to juz lepiej wziac jedna torbe. Wizzair ma limit 20kg a British Airways 25. Ja jak lecialam z wakacji z Polski do Anglii to mialam tylko moje ciuchy i to letnie i nic wiecej nie dokupywalam i mialam ok 19kg, prawie zadnych kosmetykow i wogole. Nie wiem jak sie zmiescisz ;/

exAparatka
Stary 2009-05-17, 11:12   #1783
2018070520180950
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cu.Kinia Pokaż wiadomość
Kasiu, zdrowia dla dziadka! Moj tata teraz jest od jakichs 2 tygodni w szpitalu i tez sie bardzo denerwuje, choc on czesto chodzi do szpitala, bo ma astme i cukrzyce, ale jednak zawsze to jakies nerwy przy operacjach, zabiegach itp.

Jeszcze co do bagazu, to i ja mam pytanie.;D Bagaz podreczny moze wazyc ile sie chce ( oczywiscie w granicach rozsadku ). A jesli chce wziac jedna duza torbe i druga mniejsza, to moge? Jedna walizka za glowny i dwie mniejsze na podreczny? Mama mi dawala rade przed wyjazdem, nie posluchalam, a moglam - jesli macie taka mniejsza walizeczke ( czasami sa dodawane do tych wiekszych kupowanych ), to smialo mozecie ja wziac na podreczny. Wygodnie i duzo wiecej sie zmiesci, niz w torbie.

Bylam wczoraj w miescie i naprawde duzo kasy pojdzie tu na zakupy, tak mi sie wydaje. Chociaz nie chce brac z powrotem zadnych kosmetykow, tylko wszystkie zuzyc tutaj, wiec dodatkowe miejsce w walizce bedzie, ale kurde, korci mnie, zeby nakupowac a to tego, a to tego.

I podjelam decyzje, ze jesli nie dostane sie na studia, to mam zamiar zostac. Moze nie w tej samej rodzinie, bo ich poprzednia au pair chyba ma po mnie wrocic, ale chce znowu takiej przygody. A jesli sie dostane, to wracam do Polski i nastepne wakacje chyba spedze podobnie.
dziekuje

tez bym chyba tak zrobila

a jak ja mam torbe dużą ze a4 mi sie miesci i doslownie wszystko xD
ale jest to torebka, to jak wezmę ją, podręczny i ten bagaz 15 kg to chyba bedzie ok??

Cytat:
heh do telefonu Ci sie nie przyczepia.

a co do kasy, pytaj dziewczyn, bo ja nie mam pojecia z tymi elżbietami co i jak kosztuje, ale wiem ze w UK taniutko wszystko dostaniesz, wiec sie nie stresuj no i po tygodniu czy 2 od razu bedziesz miec kieszonkowe wiec luzzz.

a bloga proponuję na www.photoblog.pl mozesz dodawac zdjecia i noty. ja takiego mam i jestem zadowolona;>

oprocz tego mam na blog.pl ale z tego co wiem, on teraz jest płatny, jak go zakładałam 7 lat temu to za free.

Kinia, z tym podręznym to zalezy od linii lotniczej, ale teraz generalnie juz wszystkie mowią, aby miec tylko 1 sztuke podręcznego. i niewazne czy to bedzie mala torebeczka, czy torba ( i niestety nie moze byc jaka chcesz i wazyc ile chcesz, z reguły linie podają przynajmniej wymiary, ryan mowi ze ma wazyc do 10 kg a easyjet ze..pasazer ma byc w stanie SAM podniesc go do gory aby wlozyc go nad głowe do tych szafeczek na podręczny w samolocie)

aa decyzja ze studiami...mysle ze dobra!)
jak do 10kg podreczny to duzo

ale czy ja bym to podniosla

a photoblog kojarzy mi sie ze zdjeciami tytlko.. wiec nie wiem czy zakladac tam, bo glownie o notki mi chodzi no ale fotki tez by bylo fakjnie..hmm nie wiem co teraz

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=281403

Troche bez sensu, bo sama torba troche wazy, czyli dodasz pare ciuchow i koniec, to juz lepiej wziac jedna torbe. Wizzair ma limit 20kg a British Airways 25. Ja jak lecialam z wakacji z Polski do Anglii to mialam tylko moje ciuchy i to letnie i nic wiecej nie dokupywalam i mialam ok 19kg, prawie zadnych kosmetykow i wogole. Nie wiem jak sie zmiescisz ;/
to ja tez nie wiem jak sie zmieszcze

no lepiej jedna widocznie.
to po cholere placic za ten drugi niepotrzebnie to kupila chyba
no slale kit

dzieku za link do watku poczytalam
Stary 2009-05-17, 11:13   #1784
kasia_no87
Zakorzenienie

Przyjsciowki kupisz w funciaku, a zanim to zrobisz mozesz uzywac bez, wystarczy patyczek taki do uszu tylko bez tej waty i smigasz

exAparatka
Stary 2009-05-17, 11:19   #1785
adka0401
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to adka0401

uff jak dobrze ze ja nie mam problemu z bagadazami jade pociagiem wiec moge brac tyle ile dam rade i moj kolega xD

ogolnie to mam nadzieje ze taka tobra duza i srednia walizka mi wystarcza

Kachaa na twoim miejscu zadzwonilabym do ryanair i najlepiej sie wszystkiego spytala bo lepiej to wiedziec niz potem miec niespodzianke ...

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-17, 11:19   #1786
2018070520180950
Konto usunięte

patyczek mowisz?
jak to?

a ile funtow bralas ze soba?>
Stary 2009-05-17, 11:23   #1787
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
patyczek mowisz?
jak to?

a ile funtow bralas ze soba?>
Ja na poczatku bralam ze soba 20f z czego 12 chyba dalam na autobus z lotniska i 4 na metro

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Po tygodniu dostaniesz wyplate przeciez.

exAparatka
Stary 2009-05-17, 11:30   #1788
tangozmotylem
Raczkowanie

Dziewczyny ja już za 3 dni jadę
i takie mam pytanie do tych które jadą do Niemiec, ile bierzecie euro ? bo tak teraz zastanawiam się nad tym...
tangozmotylem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-17, 11:31   #1789
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Kacha,
jak chcesz mozesz sprobowac na blogspot.com tam mozesz dodawac zdjecia i noty.
a photoblog to nie tylko zdjecia u mnie to wyglada tak, ze zdjecie najczesciej jest dopełnieniem notki P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-17, 11:32   #1790
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

Kasia, ja bralam taka duuuuza torbe prawie ze sportowa Nike, wiec Twoja A4 moze nie jest az taka duza w porownaniu z moja. Ja mysle, ze z wymiarami podrecznej naprawde mozna zaszalec.
No i Kasia 87 ma racje - u mnie kosmetyki i wszystkie ciuchy, ktorych i tak mam malo, wazyly 19 kg. Ale jak pisalam, w druga strone mam zamiar wziac kosmetyki, ale bardziej kolorowke, niz zele pod prysznic, peelingi itp.

W ogole, dziewczyny, moja rada, to zeby jednak wziac ze soba kosmetykow wiecej w ta strone. Ja wzielam niemalze wszystkie zele do twarzy, dwa peelingi itp., zeby jak najmniej tego tu kupowac ( jestem tu tydzien, a wydawalam moze z 9 euro w sumie ). Jak dla mnie, to tutaj w Niemczech kosmetyki nawet nie sa takie drogie, te z nizszej polki, ale ja wole miec chociaz przez jakis czas swoje sprawdzone i kupione jeszcze taniej w Polsce, np. Ziaje. Pozniej mozecie to zostawic, jesli nie wykorzystacie i w bagazu sie zrobi wiecej miejsca. Ja obralam taka taktyke i jestem zadowolona, bo kasy wydaje malo ( mama mi dala 200 euro, jakby cos sie dzialo i musialabym np. kupowac bilet powrotny, bo by mnie wykorzystywali ). Teraz te pieniadze moge sobie wydac na ciuchy.

Co do ciuchow, to wczoraj smignelam do miasta z ta kolezanka i wypytalam o takie podstawowe rzeczy. Wiec do dziewczyn, ktore jada do Niemiec! Sabrina, ta moja kolezanka, kupila tutaj takie dobrej jakosci buty za jakies 60 euro ( ale te sa naprawde porzadne ). Bluzki mozna dostac za jakies 10-15 euro. Tansze sa tutaj Zara, C&A i bardzo Niemki chwala te sklepy. Telefony sa ponoc drogie, ale Sabrina pokazywala mi swoj telefon i nie widzialam chyba takiego w Polsce, to kupila go za 150 euro. U nas jako nowosc pewnie poszedlby za jakies 800 zl. Wiec zalezy chyba od punktu widzenia.
Teraz podam Wam ceny u fryzjera. Nie wiem, czy taki system obowiazuje w calych Niemczech, ale w Saarlouis jest tak: mozna sobie wybrac, u kogo chce sie obciac wlosy - u uczennicy, normalnego fryzjera, czy szefa salonu. Od tego zalezna jest cena. U uczennicy obciecie kosztuje jakies 19-21 euro. Ona obcinala wlosy, gdy miala je do ramion i farbowala na blond, zaplacila za to 90 euro!!! I nie robila tego u szefa salonu! Wiec ceny sa masakryczne, jesli chodzi o dbanie o urode i niech Wam nie przyjdzie do glowy tu isc do fryzjera! Co gorsza, po tej farbie zrobilo jej sie cos ze skora na glowie, ze az jej schodzila platami i musiala isc do lekarza.
To takie moje pierwsze wrazenie z praktycznych rzeczy w Niemczech.
Stary 2009-05-17, 11:33   #1791
adka0401
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to adka0401

Cytat:
Napisane przez tangozmotylem Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja już za 3 dni jadę
i takie mam pytanie do tych które jadą do Niemiec, ile bierzecie euro ? bo tak teraz zastanawiam się nad tym...
ja biore ok 20 euro bo wiecej chyba nie potrzebuje ...

a gdzie ty dokladnie jedziesz? ;>

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-17, 11:37   #1792
tangozmotylem
Raczkowanie

Cytat:
Co do ciuchow, to wczoraj smignelam do miasta z ta kolezanka i wypytalam o takie podstawowe rzeczy. Wiec do dziewczyn, ktore jada do Niemiec! Sabrina, ta moja kolezanka, kupila tutaj takie dobrej jakosci buty za jakies 60 euro ( ale te sa naprawde porzadne ). Bluzki mozna dostac za jakies 10-15 euro. Tansze sa tutaj Zara, C&A i bardzo Niemki chwala te sklepy. Telefony sa ponoc drogie, ale Sabrina pokazywala mi swoj telefon i nie widzialam chyba takiego w Polsce, to kupila go za 150 euro. U nas jako nowosc pewnie poszedlby za jakies 800 zl. Wiec zalezy chyba od punktu widzenia.
Teraz podam Wam ceny u fryzjera. Nie wiem, czy taki system obowiazuje w calych Niemczech, ale w Saarlouis jest tak: mozna sobie wybrac, u kogo chce sie obciac wlosy - u uczennicy, normalnego fryzjera, czy szefa salonu. Od tego zalezna jest cena. U uczennicy obciecie kosztuje jakies 19-21 euro. Ona obcinala wlosy, gdy miala je do ramion i farbowala na blond, zaplacila za to 90 euro!!! I nie robila tego u szefa salonu! Wiec ceny sa masakryczne, jesli chodzi o dbanie o urode i niech Wam nie przyjdzie do glowy tu isc do fryzjera! Co gorsza, po tej farbie zrobilo jej sie cos ze skora na glowie, ze az jej schodzila platami i musiala isc do lekarza.

mam takie pytanie do Ciebie, widziałaś może tam jakieś ciucholandy, odzież na wagę itp ? bo ja lubię sobie pobuszować i nie raz znajduję na prawdę fajne rzeczy których raczej bym nie kupiła w jakimś normalnym sklepie i tak mnie ciekawi to czy w Niemczech znajdę coś takiego
Stary 2009-05-17, 11:37   #1793
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Kasia, ja bralam taka duuuuza torbe prawie ze sportowa Nike, wiec Twoja A4 moze nie jest az taka duza w porownaniu z moja. Ja mysle, ze z wymiarami podrecznej naprawde mozna zaszalec.
No i Kasia 87 ma racje - u mnie kosmetyki i wszystkie ciuchy, ktorych i tak mam malo, wazyly 19 kg. Ale jak pisalam, w druga strone mam zamiar wziac kosmetyki, ale bardziej kolorowke, niz zele pod prysznic, peelingi itp.

W ogole, dziewczyny, moja rada, to zeby jednak wziac ze soba kosmetykow wiecej w ta strone. Ja wzielam niemalze wszystkie zele do twarzy, dwa peelingi itp., zeby jak najmniej tego tu kupowac ( jestem tu tydzien, a wydawalam moze z 9 euro w sumie ). Jak dla mnie, to tutaj w Niemczech kosmetyki nawet nie sa takie drogie, te z nizszej polki, ale ja wole miec chociaz przez jakis czas swoje sprawdzone i kupione jeszcze taniej w Polsce, np. Ziaje. Pozniej mozecie to zostawic, jesli nie wykorzystacie i w bagazu sie zrobi wiecej miejsca. Ja obralam taka taktyke i jestem zadowolona, bo kasy wydaje malo ( mama mi dala 200 euro, jakby cos sie dzialo i musialabym np. kupowac bilet powrotny, bo by mnie wykorzystywali ). Teraz te pieniadze moge sobie wydac na ciuchy.

Masakra jak drogo w tych niemczech

exAparatka
Stary 2009-05-17, 11:38   #1794
2018070520180950
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Ja na poczatku bralam ze soba 20f z czego 12 chyba dalam na autobus z lotniska i 4 na metro

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Po tygodniu dostaniesz wyplate przeciez.
ja wezme troche tylko bo i tak Hostka mnie odbiere w sumie to po co mi

Cytat:
Kacha,
jak chcesz mozesz sprobowac na blogspot.com tam mozesz dodawac zdjecia i noty.
a photoblog to nie tylko zdjecia u mnie to wyglada tak, ze zdjecie najczesciej jest dopełnieniem notki P
hmm to pomysle
zaloze w tym tyg, ale nie dzis, zaraz jade do szpitala i nie mam glowy do tego

Cytat:

drogo
a ciuchy uwazam ze fajnie za granica kupic bo zawze inne jak w Polandii
Stary 2009-05-17, 11:38   #1795
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

[B]Tango[B], widzisz, ja wzielam 200 euro, gdyby byla nagla sytuacja i mialabym kupowac bilet na samolot tego samego dnia, jakbym miala uciekac stad itp. Zalezy, jak sie czujesz z jaka suma pieniedzy. Ja dla pewnosci wolalabym wziac ze soba wiecej. Nie musisz tego wydawac. Ja mieszkam na niemieckiej wsi, wiec nie mam co z tymi pieniedzmi robic. Ty bedziesz w Wiemar, tak?
Jesli hosci zapewniaja Ci zarcie i placa za Ciebie w wiekszosci, to mieszkajac w malym miescie wydasz naprawde niewiele.
Stary 2009-05-17, 11:39   #1796
tangozmotylem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adka0401 Pokaż wiadomość
ja biore ok 20 euro bo wiecej chyba nie potrzebuje ...

a gdzie ty dokladnie jedziesz? ;>
Weimar
mama chce mi kupić 100 euro bo mówi, że jak będę musiała wracać... czy coś się stanie.
Stary 2009-05-17, 11:40   #1797
2018070520180950
Konto usunięte

funt stoi drogo wiec jak wezme z 10f to bedzie dobrze
bo juz te 50zl wymiienic dla mnie bedzie duzop przy obecnych finansach u mnie
Stary 2009-05-17, 11:41   #1798
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

Fakt, tanio to tu nie jest, ale przelicznik dziala inaczej. Ja nie chce pozniej przeliczac kasy, bo bym nic nie kupila.
Tango, co do ciuchlandow, to nie widzialam zadnych jeszcze. W tygodniu mam zamiar sie wybrac do Saarlouis na spokojnie sama i popatrzec po sklepach.

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Mama ma racje, tez bym brala jakos tyle. Chociaz moja zaszala troche z tymi 200 euro, ale jak to mama...

Kacha, co racja, to racje, za granica mozna cos totalnie innego kupic dlatego ja sie obkupie, jak tylko bedzie okazja. Chociaz ja jestem niesamowicie oszczedna, ale jak to bedzie fajnie brzmialo ' Kupilam w Niemczech '

Edytowane przez cu.Kinia
Czas edycji: 2009-05-17 o 11:43
Stary 2009-05-17, 11:46   #1799
tangozmotylem
Raczkowanie

Cytat:
Fakt, tanio to tu nie jest, ale przelicznik dziala inaczej. Ja nie chce pozniej przeliczac kasy, bo bym nic nie kupila.
Tango, co do ciuchlandow, to nie widzialam zadnych jeszcze. W tygodniu mam zamiar sie wybrac do Saarlouis na spokojnie sama i popatrzec po sklepach.

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Mama ma racje, tez bym brala jakos tyle. Chociaz moja zaszala troche z tymi 200 euro, ale jak to mama...
Nie warto sobie przeliczać euro na złotówki jak coś kupujemy bo po prostu nie opłaca się nam, nie nasz kraj, nie nasza waluta. Euro jest drogie no ale troszkę zaszaleć można Właśnie na początek chyba wezmę około 100-150 euro

Jak znajdziesz coś ciekawego to daj znać
Stary 2009-05-17, 11:51   #1800
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

To racja.

Jasne, od razu bede krzyczala, jak bedzie cos fajnego. A podejrzewam, ze Weimar to troche podobne do Saarlouis, wiec ceny moga byc podobne.

Kolejna wazna rzecz - leki. Jesli czesto chorujecie, to kupcie sobie w Polsce zapas lekarstw, bo tutaj ponoc sa one cholernie drogie. Nie sprawdzalam, bo mam jeszcze swoja partie, ale lepiej sie zaopatrzyc w to w Polsce.

A co do mojej choroby, to dzis juz znacznie lepiej. Wzielam dzis termometr i pokazalo raz 33.5, a raz 34.9, ale to niemozliwe, bo dzis mnie nawet gardlo przestalo bolec, wiec jestem na dobrej drodze do wyleczenia.

I jeszcze - czy ktoras z Was mieszkajaca teraz w DE zna tutejsze odpowiedniki Apapu, Rutinoscorbinu? Czy wystarczy, ze wezme opakowanie leku, gdzie jest napisany sklad i mi wydadza cos takiego samego?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości