|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1381 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II
Cytat:
![]() Jak nie masz swojego ogródka (wtedy wiesz co jesz)to zakup owoców/warzyw zawsze jest rosyjską ruletką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1382 | ||
Zadomowienie
|
Hejka ja jeszcze w szlafroku
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Jedynie z upraw "bio" sa na naturalnych nawozach i nie pryskane, ale za to duuzzo drozsze ![]() My mamy truskawki z Hiszpani (tam juz od dawna slonce i w zasadzie nie daleko od Belgii, wiec export sie oplaca) i z Hollandii z pod oslon (moja kumpela pracuje przy rwaniu wlasnie truskawek). No i "zagranice" stac na bardziej plodne sadzonki, sama kupilam kilka krzaczkow truskawek ![]() ![]() Ps. Gdyby kogos interesowalo na jakie choroby jakmi srodkami pryskane sa POLSKIE truskawki ![]() http://www.e-ogrody.com/tygodnik/cho...k,188,412.html Zycze smacznego ![]() Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-05-17 o 10:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1383 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Zartownis
![]() ja tam już kupuję truskawki bo lubię ale dokładnie je myję ![]() ja już chyba z 6 razy kupowałam ![]()
#1384 |
Wtajemniczenie
|
tu nie chodzi o pryskanie truskawek czy innych owoców jak rosną, ale jak myslicie jakim cudem taka długą drogę wytrzymują owoce przywożone zza granicy?
zamykają je w szczelnej kabinie wypełnionej specjalnymi opryskami po to by po dotarciu do polski nadal dobrze wyglądały ![]()
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1385 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Po naszych wakacjach w Hiszpanii dlugo nie moglam przelknac mandarynki czy soku wycisnietego ze "swiezych "pomaranczy kupionych w Belgii, byly dla mnie strasznie kwasnie i nie smaczne ![]() Roznica jest baardzo duza ![]() Ps. Jazda z Belgii do centrum Polski autem wynosi +/-10godz, a z Holandii jeszcze blizej ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Info o bananach ![]() Owoce przeznaczone na eksport zrywane są w stanie zielonym. Całe grona bananowe obcina się maczetą. Są tak ciężkie, że czynność tą wykonuje dwóch mężczyzn. Wieszane są potem na liny, które odpowiednimi wyciągami transportują grona do miejsca gdzie są segregowane i pakowane. Uwzględnia się tutaj kolor, kształt i rozmiar. Po sortowaniu, mniejsze już kiście zostają dokładnie obmywane w kąpieli wodnej aby pozbyć się lateksu, który pokrywa owoce i powoduje ich szybsze dojrzewanie. W tym momencie jednak zależy na opóźnieniu dojrzewania i czynność ta jest niezbędna. Potem przewozi się spakowane w odpowiednich kartonach do portu, gdzie trafiają na statek. Cały cykl od momentu ścięcia do momentu umieszczenia w chłodniach na statku trwa ok. 36 godzin. Chłodnie utrzymują temperaturę 13 stopni. W tym czasie banany wchodzą w stan uśpienia, czyli proces dojrzewania zostaje zatrzymany. Transport morski trwa w zależności od jego celu około 10 dni. Po rozładunku w portach docelowych, owoce rozwożone są transportem samochodowym do składów gdzie odbywa się ich ostateczne dojrzewanie . W dojrzewalniach podwyższa się temperaturę do 15 stopni i poddaje gazowaniu, gazem spożywczym o nazwie ( ETYLEN). Proces ten trwa przeważnie 4 dni, w zależności od szybkości dojrzewania owoców. Po takim zabiegu skórka banana zmienia kolor z zielonego na żółty. Natomiast stosunek skrobi do cukrów w każdym owocu zmienia się z początkowego 20: 1 na 1: 20 przy zakończeniu procesu dojrzewania. Tak żółciutkie i smaczne, oraz pachnące banany trafiają do sklepów i w końcu do naszego domu. http://www.naszecytrusy.pl/bananowiec/banan.htm Ps. Jak widac tez sie pomylilam, bo nie sa spryskiwane, ale zagazowywane ![]() Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-05-17 o 11:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1386 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie dziewczyny dzisiaj,
U nas od rana słoneczko świeci, więc pewnie jakiś spacerek będzie. Jestem właśnie po 3-godzinnym sprzątaniu, w tym czasie mój mężuś sobie smacznie spał, ale jak wstał to obiecał że umyje podłogę. Tak pisałyście wczoraj o truskawkach, że wieczorem pojechałam do sklepu, ale niestety musiałam zadowolić się kiwi. |
![]() ![]() |
![]() |
#1387 |
Zadomowienie
|
wlasnie wrocilam od lekarza....
zrobilam tak jak planowalam- pojechalismy na pogotowie na zastrzyk- tam w zabiegowym zapytalam panie co powinnam zrobic skoro mocno plecy mnie bola. ona takze stwierdzily ze powinna zobaczyla mnie pani doktor, ktora jest za drzwiami obok. grzecznie poczekalam w tej samej poczekalni co czekalam na zastrzyk. ludzi jak zwykle bylo sporo ale co sie nie robi dla malenstwa. pani doktor powiedzialam ze jestem w ciazy i chcialabym aby mnie posluchala- wiadomo wole chuchac na zimne. po badaniu sznowna pani doktor powiedziala: "ze nic nie ma w plucach, pewnie panią tylko przewialo, po co to isc bez potrzeby ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() szok.... kurcze no moze faktycznie zawrocilam jej glowe bez potrzeby, moze faktycznie w porownaniu z tymi innymi ludzmi przyszlam "bez potrzeby", ale skoro i tak juz siedzialam w tej poczekalni z innymi ,byc moze zainfekowanymi ludzmi to nie mialam prawa wejsc do szanownej pani doktor i upewnic sie ze nic mi nie jest, a tym samym nic nie zagraza mojemu maluszkowi???????? |
![]() ![]() |
![]() |
#1388 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Owocami/warzywami to prawda ktoras napisal ze to loteria i zgadzam sie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" ![]() "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" ![]() W i N -córeczki mamusi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1389 |
Zadomowienie
|
cześć Dziewczyny i witam nowe mamuśki
![]() wróciłam z borów. zmęczona, wykończona i zupełnie nie wypoczęta. pogoda była do ![]() nie wiem, czy to z zimna, czy dzidzia mi usiadła na pęcherzu ale najczęściej odwiedzanym przeze mnie miejscem była toaleta. ledwo usiadłam, a już musiałam wstawać. męczyło mnie to niesamowicie. zauważyłam, że gdy leżę jest lepiej, ale jak tylko usiądę, od razu czuję nacisk. ale muszę się Wam pochwalić; zaczęłam czuć pierwsze kopniaki. co do owoców, to ograniczyłam się do kiwi, winogron i zielonych twardych jabłek. na truskawki jestem gotowa jeszcze poczekać. ale ślinka mi leci, gdy pomyślę o czereśniach, jagodach i malinach ![]() mój kochany przyrządza dla mnie bakłażana faszerowanego suszonymi pomidorami ![]() idę zrelaksować się przy ranczu |
![]() ![]() |
![]() |
#1390 |
Zadomowienie
|
Wiec jak widac nie ma to jak wlasny ogrodek z daleka od autostrady i drogi expresowej
![]() Jesli jestesm juz przy "zdrowej"zywnosci zwracajcie uwagi sklad na opakowaniu http://www.ipon.pl/forum/viewtopic.php?id=1865 . Ostatnio chcialam kupic serek topiony, ale jak zobaczylam ile tam jest chemii (E -xxx) odlozylam go z powrotem na polke ![]() Ps. Jak dzisiaj bylismy na spacerze z psami, tez sie dziwnie czulam. Maluszek niezle rozrabia, bo nie czulam bolu tylko jakies dziwne uczucie, jakby sie obracal ![]() ![]() Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-05-17 o 19:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#1391 |
Zadomowienie
|
Hej mamusie a my dopiero wróciliśmy od mamy, dała mi tyle owoców i warzyw ze chyba przez tydzień tego nie zjemy no ale mamusie takie już są
![]() Śliczna była dzisiaj pogoda i wybralismy sie na malą wycieczke, wklejam wam fotke z dzisiaj, jakiś duży brzuszek mi wyszedł na zdjęciu ![]() Miss.hot Pepco jest w Lublinie tylko nie pamiętam na jakiej ulicy ale wpisz w google i się pokaże, koszule super kupiła i taka tania ![]() ![]()
#1392 |
Zakorzenienie
|
Hello Dziewczyny! Mimo deszczu wczoraj wybraliśmy się na noc muzeów. Było całkiem fajnie. Dzisiaj już pogoda się poprawiła, ale na spacer nie poszliśmy, tylko pojechaliśmy do aquaparku. Ale się teraz dobrze czuję
![]()
#1393 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1394 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ja jestem wykończona ale super zadowolona ![]() 2 egzaminy i do przodu, jeden na 5 a drugi na 4,5 ![]() mąż mi powiedział, że atmosfera na komunii była do bani więc nic nie straciłam ![]() właśnie się spakowałam i będę szła spać bo o 6 pobudka ![]() Tak więc żegnam się z Wami ale tylko na 5 dni ![]() buziaczki ślę ![]()
#1395 | |
Zakorzenienie
|
Gratulacje
![]() Ja też dziś się tego doczekałam ![]() ![]() Wieczorem przy oglądaniu TV poczułam kilka mini kopniaczków na dole brzucha ![]() Cytat:
![]() ślicznie wyglądacie ![]()
![]() |
#1396 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Ja juz na naogach mimo tego ze dzis mam wolne, cala noc nie spalam, brzuch tak bolal- tylko sie wiercilam i czekalam kiedy juz bedzie ranek ![]() ![]() ![]() Teraz pytanie do Was ktore znaja juz plec, ze bedzie to dziewczyna : Jak sie zmienilyscie? Bo pisze wszedzie ze niby dziewczynka odbiera urode mamie ![]() ![]() Ps wklejam zdjecie z wczoraj... zrobilam specjalnie dla Was, wychodzac z pokoju zachaczylam o skrzynie z narzedziami i tam wystawala szpachla no i potargalam nowe spodnie ![]() ![]() ![]() ![]()
#1397 |
Zadomowienie
|
Hej mamusie ja ja już na nóżkach zaraz zabieram sie za sprzątanie
![]() Dziewczyny dziękuje , mój brzusio rosnie teraz to jakos szybko, ja też niby cos czuje ale nie wiem do końca czy to dzidziuś Klaudia jak dla mnie to ślicznie wygladasz, nie ma reguły na te obiawy moja siostra urodziła dwie córki i bardzo ładnie wyglądała w ciąży a teraz moja szwagierka będzie miała syna i puchnie na twarzy bardzo tak więc dla mnie wyglad ciężarnej nie ma wpływu na to jaka bedzie płeć ![]() A ja zauważyłam że jak śpie na prawej stronie to mnie jakoś wszystko boli, nawet kręgosłup ja jak wejde na 3 piętro to mam zadyszkę serce mi wali, ale już tylko do lipca, wczoraj z mężem uzgodnilismy że w połowie lipca zmieniamy mieszkanie ![]()
![]() ![]() Edytowane przez aniago25 Czas edycji: 2009-05-18 o 06:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#1398 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak, gazowanie jest częstym zabiegiem i jak najbardziej bezpiecznym. Etylen działa tylko powierzchniowo, a po rozpakowaniu transportu bardzo szybko się ulatnia. Nie ma możliwości, żeby go zjeś z owocem. ![]() Najgorszy syf to pestycydy... ale polskie rolnictwo wbrew pozorom wcale nie stoi sto lat za Murzynami i też je powszechnie stosuje, nawet na małych areałach. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Po powierzchni płaskiej zasuwam jak mały motorek, ale byle schodki to już mordęga ![]() Jeżeli "na dziewczynkę się brzydnie" to u Ciebie się na chłopca zanosi ![]() Tak szczerze... nie wierzę w takie przesądy. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1399 |
Zadomowienie
|
heh dzieki
![]() Aniago25 bo na prawej wlasnie nie mozna spac ![]() Co do 4 pietra to my nie mozemy zmienic mieszkania bo sami w nim jestesmy od grudnia, takze jeszcze pare lat... Zreszta kupowalismy je w sierpniu juz i nie sadzilam ze bede w ciazy juz... a cale zycie mieszkalam na 2 wiec wprawy na 4 nie bylo.. Do dzis sie niepewnie opieram o balustrade na balkonie bo za wysoko i boje sie ze odpadnie i polece na dol ![]()
#1400 |
Zadomowienie
|
My mieszkanie wynajmujemy i dlatego możemy sobie pozwolić na zmianę pietra
![]() ![]()
#1401 | |
Zadomowienie
|
witam z samego rana.
ale macie piekne brzuszki ![]() Cytat:
dzisiaj tez mi bola (ale tak jakos wysoko). Niestety maz wyszedl do pracy kiedy jeszcze spalam- a sama nie dam rady tak wysoko sie posmarowac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1402 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Klaudia ślicznie wyglądasz - ja w przesądy nie wierzę, jak mi lekarz powie co w brzusiu noszę to uwierzę ![]() Ja na szczęście mam bezprzewodowy net - teraz najbardziej się cieszę z tego dobrodziejstwa, bo często leżę w łózku "on-line" ![]() U nas dziś zapowiada się piękna pogoda, także na pewno pójdę na spacerek ![]()
![]() Edytowane przez miss.hot Czas edycji: 2009-05-18 o 07:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1403 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dziewczyny jak myslicie czy w 19 tygodniu ciazy taki bol plecow to normalne??? bo skoro bylalm u lekarza i zadnych zmian w plucach nie ma to musi miec to zwiazek z ciaza. ale nigdy w zyciu bym nie pomyslala ze na tak wczesnym etapie moga tak bolec plecy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1404 |
Raczkowanie
|
Witam,
Ja też niestety źle spałam, bo mój mąż chrapał i musiałam przenieść się do drugiego pokoju. Ostatnio mam bardzo wrażliwy sen i byle szmer mnie budzi. Miss.hot kiedy masz badania połówkowe, bo z tego co czytałam wcześniej termin porodu masz prawie na ten sam dzień co ja. Mi lekarka powiedziała, że powinnam iść między 1 a 14 czerwca. I chyba pójdę raczej w tym drugim tygodniu, bo bardziej będzie mozna chyba określić płeć. |
![]() ![]() |
![]() |
#1405 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1407 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1408 |
Wtajemniczenie
|
macie zdrowie tak od rana
![]() ja dzis leżałam sobie drzemając do 9.15, aż w końcu ktoś dzwoniła mama na stacjonarny i musiałam wstać ![]() teraz zamierzam zjeść na śniadanie owsiankę z bananem ![]()
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1409 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1410 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja mam mieć córeczkę, a cerę mam piękną jak nigdy. Chciałabym, żeby tak zostało ![]() ![]() Ciotki i babcie, które znają utarte przesądy wróżyły mi syna, tym bardziej, że na początku ciąży nie mogłam patrzeć na słodycze, za to grzybki marynowane wcinałam bez opamiętania. a USG wywróżyło dziewczynkę ![]() Dziś w nocy miałam podobne przeboje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:57.