![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() HP I KP - UWAGA! Jeśli jeszcze nie przeczytałaś - NIE WCHODŹ!
OSTRZEŻENIE!!!: JEŚLI JESZCZE NIE CZYTAŁAŚ/EŚ KSIĄŻKI HARRY POTTER I KSIĄŻĘ PÓŁKRWI TO NIE CZYTAJ TEGO WĄTKU, CHYBA, ŻE CHCESZ POPSUĆ SOBIE CAŁĄ LEKTURĘ TEGO TOMU.
No więc pomyślałam, że taki wątek się przyda. Jeden już jest, ale są tam Wizażanki, które jeszcze nie przeczytały, a tu bez obawy, swobodnie możemy dzielić się wrażeniami....Ja przeczytałam tylko połowę, jestem w trakcie pierwszego meczu Gryfonów, gdy Harry dał Ronowi eliksir szczęścia. Zawsze w każdej książce i w każdym filmie najbardziej podobają mi się czarne charaktery i jestem pewna, że gdyby przenieśli nas w świat HP to byłabym Bellatriks Lestrange (tak się pisze?) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dobra, obiecuję, że następnym razem wpadnę tu po lekturze całej książki. Proszę więc wszystkie z was, które już przeczytały cały tom, o dzielenie się tutaj wrażeniami otwarcie, co myślicie o tym wszystkim, o śmierci Dumbledora itp. Pozdrawiam, Airelle
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: HP I KP - UWAGA! Jeśli jeszcze nie przeczytałaś - NIE WCHODŹ!
rozkręcając wątek pozwolę sobie tutaj załączyć artykuł, o którym pisałam w innym wątku na temat tej książki..i o który mnie dzieczyny po lekturze proszą
![]() Jesli porownamy ang i amer. wydania ksiazek, zawsze widac w nich nieiwlkie poprawki wnoszone przez pisarke po ang. premierze. Dotychczas dotyczyly one raczej kwestii marginalnych, tym razem jednak pojawili sie roznice w kluczowej scenie poprzedzajacej smierc dumledore'a. W scenie tej sedziwy profesor rozmawia z uczniem ktory mial go zabic. Draco nie calkiem przeszedl na srtone zla. Gdy wyjasnia, ze musi byc posluszny Voldemortowi, bo ten inaczej zamorduje jego i jego rodzine. Dumledore w zamian gwaranruje mu sposob na skuteczne ukrycie przed gniewem zlego czarodzieja. W wersji amer. i pl. Dumbledore nie wyjasnia jaki to sposob, ale w wydaniu ang. wypowiada sie jednoznacznie -tym sposobem jest sfingowana smierc. Oto odpowiedni fragment, w ktorym wyciete zdania sa ujete w nawiasy. "(Nie moze Cie zabic, jesli juz bedziesz martwy). Przejdz na wlasciwa strone Darco, a ukryjemy Cie tak, ze nikt Cie nie znajdzie. Uwierz mi. Co wiecej moge jeszcze tej nocy wyslac czlonkow zakonu feniksa do Twojej matki, zeby ja ukryli. (Nikogo nie zaskoczyloby to, ze zginales probuac mnie zabic - wybacz szczerosc, ale lord Voldemort prawdopodobnie sie tego zpodziewal. Nie zaskoczy tez go to, ze w odwecie zabilismy Twoja matke, sam przeciez tak postepue.) " Dlaczego Rowling usunela te zdania z dalszych wydan? Moze byly one zbyt wyrazna wskazowka, ze smierc Dumbledore'a jest po prostu fikcja zaaranzowana na uzytek Voldemorta? To by wyjasnialo, dlaczego zabija go wlasnie zaufany podwojny agent. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja już w niedzielę skończyłam książkę...
Bardzooo ale to bardzooo rozczarowałam się postawą Severusa Snape'a. Oj bardzo... ![]() Poza tym, chcę już kolejną część ![]() Co do postaci jaką chciałabym być? Hm jakoś określonej nie mam, ale w każdym razie chciałabym mieć taką magiczną różdzkę i umieć wszystkie zaklęcia ![]() Ot co.... takie małe marzenia ![]()
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Tam Tam Ta Ram ! Mamy pierwszy odzew! Et-ka jak przeczytałam, że to ten artykuł, to dalej już nie czytałam go, bo ABSOLUTNIE NIE CHCĘ popsuć sobie lektury. Wiem, że tytuł tego wątku zapewne skusi "nieoczytanych", ale ich strata, jak chcą popsuć sobie całą przyjemność z czytania.
Dobra, już nikam ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
i jeszcze cos z coprawda nie z HP ale z powisci o magii (ziemiomorze)
mianowicie-wielkiego maga, czy tez czarodzieja nie da sie tak latwo zabic prostym zakleciem. co oznacza, ze smierc mogla zostac spreparowana po to, by Voldemort uwierzyl w smierc Dumbledoora, i calkowicie zaufac snapowi, otwierajac zakonowi feniksa nieograniczony dostep do siebie. t5akze mysle ze nie ma co plakac, czekajmy na 7 czesc. ja obstawiam ze Dumbledoor zyje. Juda- w zawiazku z tym co napisalam wyzej. Dubledoor ufal Snapowi. to znaczy ze Snape musial mu udowodnic, po ktorej jest stronie. poza tym snape przyrzekl matce Malfoya, wiec MUSIAL go ochraniac. zakladajac, ze Dumbledoor wierdzial o obietnicy zlozone przez Snape'a, cos zaczyna nam sie wykluwac z tego lekko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Etko kochana...
Ja właśnie cały czas rozmyślam ![]() Myślisz, że Dumbledore będzie żył? Ja jakoś nie wyobrażam sobie kolejnych części bez mojego ulubionego profesora ![]() ![]() W każdym razie, po co było by to całe zamieszanie? Pogrzeb, cała ceremonia itd. Nie wiem naprawdę nie wiem ![]()
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Awia no tak, ale AVADA KEDAVRA to nie jest zwykłe zaklęcie.
W poprzednich tomach pisało, że jest to smiertelne zaklęcie, które jest zakazane
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Judo- wydumalam kilka wnioskow
![]() 1. harry potter przezyl avada kedavra. znaczy - da sie ![]() 2. nie wierze, by tak wielki czarodziej jak Alus Dumbledoor polegl w ten sposob. wyczytalam ze ci wybitni czarodzieje umieja rzucac zaklecia bez uzycia rozdzki- czyli mogl rzucic na siebie zaklecie np lagodzace te rzucane na niego. cos w kazdym razie rowlingowa na pewno wymysli 3. sa te bajery jak zmieniacz czasu itp. dzieki niemu uratowano zycie hardodziobowi. tu zas teoretycznie nic sie nie dalo zrobic i wszyscy pozwolili zeby NAJWIEKSZY czarodziej tak zwyczajnie umarl? jakos nie jest przekonana. za latwo to wszytsko poszlo ![]() mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie w 7 tomie, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja na początku, gdy tylko skończyłam czytać książkę byłam zdziwiona. nawet przez myśl nie przyszło mi to, że śmierć mogła być sfingowana. ale później, po tym artykuliku zaczęłam myśleć.. i teraz mam nadzieje, że Dumbledor będzie żył.
najbardziej jednak męczy mnie to, że dowiem się tego za rok pewnie..lub jeszcze później, bo tyle będę czekać na książkę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Et-ka aż z ciekawości sprawdziłam w mojej książce - mam wydanie angielskie - i nie znalazłam zdań umieszczonych przez Ciebie w nawiasach
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
to jest artykuł, który znalazłam w Gazecie Wyborczej. nie wiem na ile jest prawdziwy, ale wierzę, że tak być mogło, bo chyba bezpodstawnie w prasie by nie pisali o tym? szczególnie, że to nie jakiś Fakt
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
No własnie mnie tez zdziwiło, że ot tak po prostu nie mozna było uzyć
"zmieniacza czasu", którym posługiwała się Hermiona... Ale kiedy umarł Syriusz- też tego nie zrobili.Ech niby książka o czarach i magii ale jak już mają czegoś użyć to kompletna klapa ![]() Mam nadzieję, że Pani Rowling postara się w 7 części ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
No dobrze, ale mnie najbardziej chyba dreczy, kim jest tajemniczy R. A. B. który zabrał prawdziwego horkruksa... Na razie nikt mi nie przychodzi do głowy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
osiem części to już byłoby za dużo
![]() ale tak na poważnie, to chyba śmierć harrego minęłaby się z całym założeniem książki i świata. dobro zwycięża, zło przegrywa. więc jak go zabić? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() http://en.wikipedia.org/wiki/Regulus_Black pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
rzeczywiście podejrzany wydaje się prawdopodobny.
hmhmhm.. ![]() bo ja tez nad tym myślałam i jakoś nikt do głowy mi nie przychodził. bo komu zależałoby na tym by Voldemort zginął? oprócz głównych bohaterów? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
a myślicie, że w 7 części w końcu ron i hermiona zdobędą się na małego buziaka? bo tak się zbieeerali i zbierali w księciu półkrwi i nadal nic z tego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Wiecie co, po tym, jak tu przeczytalam, ze Dumbledore moze zyc... jakos mi sie cieplo na sercu zrobilo i chyba nie tylko mnie
![]() Ze tez tyle trza czekac na kolejna czesc HP ![]() Mialam to szczescie (lub nie szczescie), ze zaczelam pozno czytac HP, wiec 4 pierwsze czesci moglam sobie po kolei (a raczej nie pokolei ![]() ![]() Ale sie ciesze ![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja, gdy czytałam te fragmenty opisujące śmierć Dumbledora, nie mogłam uwierzyć, że on po prostu ot tak umrze, w końcu był największym czarodziejem. Wiem, że Avada Kedavra to zaklęcie z olbrzymią mocą, ale i tak wydawało mi się, że go nie zabije
![]() Bardzo ciekawi mnie też kto to jest R.A.B. ![]() A co do wątku miłosnego wg. mnie był bardzo śmieszny, cały czas mówił tylko o całujących się parach, no dopiero pod koniec, gdy Harry zszedł się z Ginny to można mówić o miłości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
monyczko-bez obrazy, alke skoro nielubisz HP to po co wchodzisz w kazdy watek o nim, zeby to napisac?
wszyscy wiemy o twojej antypatii nie zamierzam cie tez przekonywac, ale wyskakujesz zawsze ni z gruszki ni z pietruszki w watkach dla potteromaniakow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
łeee, a ja ne wierze, ze dumbledore bedzie zyl. to by bylo zbyt proste. poza tym on sie juz pojawil na portrecie - czy gdyby smierc byla sfingowana, to by sie tak stalo?
a jak myslicie, co sie stanie z draco?
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
aha, chcialam jeszcze dodac, ze najbardziej z calej ksiazki wkurza mnie chyba harry
![]() ![]()
![]() |
#28 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Poza tym znaczące wydaje mi sie , ze profesor McGonagall była jakaś taka spokojna, jakby przygotowana na taką ewentualnosc, poinstruowana co ma robic... Kurcze, Dumbledor musi zyc!! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Ja z jednej strony też bym chciała, żeby Dumbledore jednak nie był martwy, ale mz drugiej odpowiadał mi baaardzo mroczny klimat tej części. Nie chciałabym zakończenia w stylu "wszystkie krzywdy zostają wynagrodzone, zmarli żyją, zdrajcy wcale nimi nie są" itp, jakby Rowling nagle przypomniała sobie, że to jednak książka dla dzieci miała być
![]() Wątki miłosne były raczej śmieszne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Miałam to samo napisać :P
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:55.