Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-19, 14:17   #4981
beaufyf00l
Zadomowienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez beaufyf00l Pokaż wiadomość
Dzisiejsze deszczowo-wyjazdowe P:
Ś: dwa jajka sadzone (pewnie na maśle, ale nie wiem w sumie sama)+ dwie kromki ciemnego chleba posmarowane ramą!+ twarożek+ parówka+ pomidor+rzodkiweka+ szczypiorek+ sałata
IIŚ: serek wiejski+ kiwi+ ciastko LuGO!
O: szaszłyk (kurczak, papryka, cebulka) pieczony z ziołami i jakimś tłuszczykiem+ ok. woreczka ryżu+ brokuły gotowane+ szparagi+ surówka z czerwonej kapusty+ sałata
P: 250ml soku pomidorowego+ puszka sałatki śródziemnomorskiej z tuńczykiem 180g+ dwa wafle ryżowe
K: zupa krem z pomidorów z serem i bazylią (zabielany śmietaną)+
wafel ryżowy

Jejku dawno nie jadłam tak tłusto jak w ostatnich dniach. I jakoś tak zawsze po obiedzie nie do końca się czuję. Czy to możliwe, że jakoś od tłuszczu się odzwyczaiłam w takich ilościach? Tzn. wiem, że nie jest to jakoś dużo, ale np. parówka, jajka sadzone i rama to sporo jak dla mnie i do tego ten szaszłyk był dość tłuściutki.
Co w ogóle o moim jadło sądzicie?
up..

A to dzisiejsze P:
Ś: jajko sadzone na maśle+ jajko na twardo+ pół parówki+ bułka (niestety biała)+ twarożek+ rzodkiewki+pomidor+ szczypiorek+ garść orzeszków w papryce
IIŚ: serek wiejski+ duże jabłko+ ciasteczko LuGO!
O: dużyy łosoś gotowany z sosem na bazie oliwy+ brokuły+ ryż mieszany ok. woreczka+ surówka z sałaty+ buraczki+ surówka z czerwonej kapusty (to był mega obiad)
P: wafel ryżowy+ dwa plastry polędwicy sopockiej+ pomidor
K: zupa krem z pomidorów z serem i bazylią (zabielany śmietaną)

Oczywiście proszę o ocenkę...

Kto się boi,

nie wiedząc właściwie czego,
podwójnie się boi.
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 14:19   #4982
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Mam wątpliwości co do tego dzisiejszego jadłospisu, więc zamieszczę...

Wtorek to jest u mnie taki dzień, że mam totalnie rozbite pory posiłków ze względu na zajęcia na uczelni. Zaczynam wcześnie, kończę o 21, a pośrodku mam dziurę Czynię wysiłki żeby to jakoś poukładać żeby nie było zbyt długich przerw. Stąd trochę dziwny układ

I. 7.00
2 kanapki z szynką z indyka i ogórkiem kiszonym - chleb razowy oczywiście (taka pora, że za wiele nie jestem w stanie zjeść)

II. 10.00
sałatka w coffee heaven (sałata, ogórek zielony, pestki dyni, jakiś kurczak, ser wędzony, pomidorki koktailowe. Sos sobie darowałam.) Średnia kawa late bez cukru.

III. 13.00
Kanapka (podwójna) z indykiem i warzywami, wiem że indyk monotonnie ale w lodówce pustka

IV. ok 16-17.00
Będzie: Najprawdopodobniej chuda ryba, mam wielką ochotę ją usmażyć ale może się przemogę i upiekę Plus mieszanka warzywna.

V. ok 19.00
25g orzeszków nerkowca albo pistacji
(zabrane na uczelnię)

VI. ok 21-22
Jajecznica, szynka (jak jakąś znajdę ), warzywa (nie wiem co wpadnie, może pomidor a może coś innego znajdę)

Ujdzie to jakoś?
moim zdaniem bardzo ładnie, tylko do obiadu wrzuciłabyś chociaż trochę ww złożonych, może brązowy ryż?

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 14:20   #4983
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez beaufyf00l Pokaż wiadomość
up..

A to dzisiejsze P:
Ś: jajko sadzone na maśle+ jajko na twardo+ pół parówki+ bułka (niestety biała)+ twarożek+ rzodkiewki+pomidor+ szczypiorek+ garść orzeszków w papryce
IIŚ: serek wiejski+ duże jabłko+ ciasteczko LuGO!
O: dużyy łosoś gotowany z sosem na bazie oliwy+ brokuły+ ryż mieszany ok. woreczka+ surówka z sałaty+ buraczki+ surówka z czerwonej kapusty (to był mega obiad)
P: wafel ryżowy+ dwa plastry polędwicy sopockiej+ pomidor
K: zupa krem z pomidorów z serem i bazylią (zabielany śmietaną)

Oczywiście proszę o ocenkę...
mało. ale zdrowo przynajmniej na Podw. bym zjadła razowca, zmiast wafli... WAFLA raczej, a że zjadłaś jednego, to ekstremalnie mały podwiecczorek, poza tym ładnie, jeśli na tym tyjesz, to super.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 14:31   #4984
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez gorzkakawa Pokaż wiadomość
moim zdaniem bardzo ładnie, tylko do obiadu wrzuciłabyś chociaż trochę ww złożonych, może brązowy ryż?
Dam radę wrzucić Nawet mam ryż, już ugotowany.
Tylko czy to nie będzie połączenie tłuszczu i węglowodanów jeśli zdecyduję się tę rybę usmażyć? Bo mnie naprawdę strasznie kusi smażona, jadam pieczoną od 4 miesięcy i mi się diabelnie znudziła

Dzięki
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 14:39   #4985
deyminka
Zadomowienie

R
I. Owsianka(4 lyzki platkow owsianych, gruby plaster sera bialego chudego, lyzka migdalow)
II. Kromka chleba razowego gryczanego z plastrem szynki z indyka, pomidorem, szczypiorkiem
III. 2 garsci makaronu pelnoziarnistego, puszka tunczyka wsw, warzywa z wody(marchewka, fasolka szparagowa, brukselka, kalafior)
IV. Wiesniak lekki z lyzeczka kawy
deyminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 14:47   #4986
bekii
Rozeznanie

Bardzo proszę o ocenę.
Moje dzisiejsze menu na RRRRR:
Na czczo godz.8.30:
1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie godz.9.00: owsianka z 3 dużych czubatych łyżek płatków owsianych,1 dużej czubatej łyżki otręb pszennych,1 serka wiejskiego lekkiego z Piątnicy 3 % tłuszczu 150 g ,do tego wrzucone pokrojona w kosteczkę 1 duża rzodkiewka,koperek świeży i natka zielona pietruszki
II śniadanie 12.00: sałatka owocowa z :1 jabłka 15 dag,1/2 grapefruita 15 dag,1/2 pomarańczy 10 dag i jogurtu naturalnego 2,5 % tłuszczu 180 g
Obiad godz. 15.00: 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej posypanej świeżą natką zieloną pietruszki +2 duże pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażone na patelni bez tłuszczu+3 łyżki mięsa mielonego z łopatki wieprzowej podsmażone na patelni na odrobinie oliwy z oliwek + surówka z sałaty,pomidorka,ogórka konserwowego,oliwek,cebul ki dymki,szczypiorku,koperku świeżego doprawiona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i sokiem z cytryny
Podwieczorek będzie o 18.30: makrela wędzona ok. 10dag + surówka z kapustki kiszonej doprawiona świeżym koperkiem
Kolacja będzie o 21.30 :80 g chudego twarogu 0 % tłuszczu
Napoje : pokrzywa,herbata czerwona,herbata zielona,woda mineralna niegazowana

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

bekii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 15:07   #4987
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Dam radę wrzucić Nawet mam ryż, już ugotowany.
Tylko czy to nie będzie połączenie tłuszczu i węglowodanów jeśli zdecyduję się tę rybę usmażyć? Bo mnie naprawdę strasznie kusi smażona, jadam pieczoną od 4 miesięcy i mi się diabelnie znudziła

Dzięki
moim zdaniem, raz na jakiś czas można, a jeżeli nie utrudnia ci chudnięcia to już w ogóle nie masz się nad czym zastanawiać

175, 83/62/89
Stary 2009-05-19, 15:09   #4988
bertha233
Raczkowanie

Redukcja - dobrze ?

9.20 szklanka wody
9.40 dwie kwadratowe kromki razowego na miodzie, pół łyżki margaryny, dwa plastry pomidora, herbata zielona
14.00 miseczka surówki wielowarzywnej, pół kalafiora "z wody", herbata zielona
15.00 średnie zielone jabłko, kilka orzechów ziemnych - koniec opakowania
18.00 średnia pierś z kurczaka (bez panierki, tylko troche przyprawy do kurczaka), pół papryki czerwonej

21-22 bieganie, 22.10 - 23 troszkę ćwiczeń, na koniec rozciąganie

1.04 - 50kg - R stop 19.04 - 48.3kg - yy?
W zimę można schudnąć

Zabiegana studentka
bertha233 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 15:11   #4989
Margolcia0703181
Raczkowanie

U:
I wieśniak 200g, 3 łyżki pł owsianych do tego, kawa
II. duża prostokątna kromka chleba sojowego z serkiem topionym i ogórkiem, jabłko
III. 250 ml zupy jarzynowej zabielanej
IV. danio 140g z męską garścią bakalii
jabłko szklanka soku pomidorowego
będzie->
V. banan, może drożdżówka (uczelnia)

proszę o ocenę

Edytowane przez Margolcia0703181
Czas edycji: 2009-05-19 o 15:22
Margolcia0703181 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 15:25   #4990
suzana1618
Rozeznanie

To ja zamieszczam mój pierwszy tutaj eRowy jadłospis

Iśnwsianka(5łyz. płatków, serek wiejski light, jabłko, cynamon)kawka
IIśn: grahamka z serkiem homo naturalnym i sałatą
pózniej 2marchewki
obiad: jakies 40g. kaszy gryczanej, warzywka(brokuły, i te z mieszanki chinskiej)2ogórki kiszone, łyzka jog. naturalnego do warzyw i 3 gotowane kotlety sojowe.
podw. brak bo obiad był przed chwilą, wiec bedzie kawka
kol: pewnie homo nat. z papryką, pomidorkiem.

Baaardzo proszę o ocenkę!
suzana1618 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 15:29   #4991
gosienkaa
Raczkowanie

U:

- chlebek chrupki wieloziarnisty z masłem i szynką z indyka, pare plastrów pomidora, pare garści migdałów, pare garści orzeszków laskowych
-wieśniak 200g
-drożdżówka z serem, lód czekoladowy, drożdżówka z budyniem
-dwa ziemniaki, sałatka, karkówka w sosie
-dużo ciasteczek owsianych
-(może)podsmażany ser camembert

kurcze, nie wiem czy troche nie za dużo mi tego wyszło jak na U?

gosienkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 15:33   #4992
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez gorzkakawa Pokaż wiadomość
moim zdaniem, raz na jakiś czas można, a jeżeli nie utrudnia ci chudnięcia to już w ogóle nie masz się nad czym zastanawiać
Hm, no to trochę połączyłam, ale starałam się ograniczyć Nie zabije mnie to chyba, a tłuszczu dziś mało jadłam.

Do podsmażonych warzyw wrzuciłam ryż i udusiłam to razem, doprawiłam ziołami i curry (ładne żółciutkie się zrobiło ), a rybę usmażyłam na łyżeczce oleju. Posypałam całość natką i szczypiorkiem (bo urósł mi za długi i trzeba było przyciąć )
Smaczne było

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Cytat:
Napisane przez gosienkaa Pokaż wiadomość
U:

- chlebek chrupki wieloziarnisty z masłem i szynką z indyka, pare plastrów pomidora, pare garści migdałów, pare garści orzeszków laskowych
-wieśniak 200g
-drożdżówka z serem, lód czekoladowy, drożdżówka z budyniem
-dwa ziemniaki, sałatka, karkówka w sosie
-dużo ciasteczek owsianych
-(może)podsmażany ser camembert

kurcze, nie wiem czy troche nie za dużo mi tego wyszło jak na U?
Może nie tyle dużo bo "ilościowo" jest raczej w normie, co jakościowo trochę byle jak...
Malutko tam białka a dużo węglowodanów i dużo tłuszczu (orzechy, migdały, karkówka, camembert). Zero owoców, niewiele warzyw.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2009-05-19 o 15:35
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 15:49   #4993
olalola24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez deyminka Pokaż wiadomość
R
I. Owsianka(4 lyzki platkow owsianych, gruby plaster sera bialego chudego, lyzka migdalow) owsianka na mleku mam nadzieje, wywal migdały, nie łącz węgli z tłuszczami, dodaj zamiast tego jakiegoś owoca
II. Kromka chleba razowego gryczanego z plastrem szynki z indyka, pomidorem, szczypiorkiem tylko jedna kromka? Mozesz swobodnie zjesc 2 i więcej tej szynki, do tego mozesz zjesc np kiwi albo arbuza ja uwielbiam je na 2 sniadanie :p
III. 2 garsci makaronu pelnoziarnistego, puszka tunczyka wsw, warzywa z wody(marchewka, fasolka szparagowa, brukselka, kalafior) daj ze 3 garscie tego makaronu, warzywa pokrop oliwą z oliwek.
Gdzie podwieczorek?

IV. Wiesniak lekki z lyzeczka kawy wieśniak mógł być normalny do tego jakies warzywko jeszcze
Jedz obfite sniadania, to bardzo ważne. Nie zapominaj o zdrowych tłuszczach, na podwieczorek mozesz zjesc serek homo naturalny z garscią orzechów.

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Cytat:
Napisane przez bekii Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o ocenę.su
Moje dzisiejsze menu na RRRRR:
Na czczo godz.8.30:
1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie godz.9.00: owsianka z 3 dużych czubatych łyżek płatków owsianych,1 dużej czubatej łyżki otręb pszennych,1 serka wiejskiego lekkiego z Piątnicy 3 % tłuszczu 150 g ,do tego wrzucone pokrojona w kosteczkę 1 duża rzodkiewka,koperek świeży i natka zielona pietruszki super, pelnowartosciowe sniadanie
II śniadanie 12.00: sałatka owocowa z :1 jabłka 15 dag,1/2 grapefruita 15 dag,1/2 pomarańczy 10 dag i jogurtu naturalnego 2,5 % tłuszczu 180 g brakuje mi tu węgli złozonych, jakas kanapka z razowym i warzywkami, a pózniej sałatka owocowa
Obiad godz. 15.00: 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej posypanej świeżą natką zieloną pietruszki +2 duże pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażone na patelni bez tłuszczu+3 łyżki mięsa mielonego z łopatki wieprzowej podsmażone na patelni na odrobinie oliwy z oliwek + surówka z sałaty,pomidorka,ogórka konserwowego,oliwek,cebul ki dymki,szczypiorku,koperku świeżego doprawiona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i sokiem z cytryny mało troche tej kaszy przynajmniej 3 lyzki, ja na R bym sie wystrzegała smazonego mięsa ale ja nie codzien to chyba nic strasznego
Podwieczorek będzie o 18.30: makrela wędzona ok. 10dag + surówka z kapustki kiszonej doprawiona świeżym koperkiemładnie
Kolacja będzie o 21.30 :80 g chudego twarogu 0 % tłuszczu troche sucho, sam twaróg? Dodaj jakieś warzywo, gotowane brokuły, rzodkiewka, szczypior.
Napoje : pokrzywa,herbata czerwona,herbata zielona,woda mineralna niegazowana
II sniadania troche masz liche ale mysle ze zaczniej jesc wiecej wegli, no i kolacja, zjedz jakies warzywo. Sam chudy twaróg nie jest jakis super smaczny. Redukcja nie moze być katorgą tylko przyjemnoooscią

Edytowane przez olalola24
Czas edycji: 2009-05-19 o 16:14
olalola24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 15:50   #4994
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez bertha233 Pokaż wiadomość
Redukcja - dobrze ?

9.20 szklanka wody
9.40 dwie kwadratowe kromki razowego na miodzie, pół łyżki margaryny, dwa plastry pomidora, herbata zielona gdzie jakas szynka/ twaróg na ten chleb i chleb chyba lepszy na zakwasie , dodaj więcej warzyw
14.00 miseczka surówki wielowarzywnej, pół kalafiora "z wody", herbata zielona gdzie węglowodany? białko? tłuszcze?
15.00 średnie zielone jabłko, kilka orzechów ziemnych - koniec opakowania jakies białko?, owoce do 16, więc ok
18.00 średnia pierś z kurczaka (bez panierki, tylko troche przyprawy do kurczaka), pół papryki czerwonej hm, kolacje na R jemy białkową ale 1-2 h przed snem, jedząc kolację o 18 robisz podstawowy błąd, bardzo często powielany przez niby świetnych fachowcow od odchudzania w zamian to, co zjhesz rano zmagazynuje ci się w postaci tłuszczu przez tak długi czas w niejedzniu posiłków, bo wątpię żebyś szła spać o 19 czy 20

nie podoba mi się , naprawdę, brak białka, dobrych węglowodanów, więcej warzyw bym prosiła i owoce w piwerwszej połowie dnia , wrzuć np. do śniadania czy II śniadania o! i 5 posiłków obie wykombinuj

175, 83/62/89
Stary 2009-05-19, 15:52   #4995
Jorelia
Rozeznanie

Bardzo proszę o ocenę mojego W/U

I. Owsianka z czterech łyżek płatków owsianych, truskawek, dwóch kostek gorzkiej czekolady i połowy serka wiejskiego.
45 minut biegania.
II. Kromka razowca z wędliną sojową, sałatą i pomidorem, mandarynka.
III. Jogurt naturalny z miodem, nerkowcami i suszonymi bananami, kawa z mlekiem i cynamonem.
IV. Dwie łyżki kaszy, kotlet sojowy gotowany w bulionie, mizeria ze świeżych ogórków, szczypiorku i jogurtu naturalnego.
V. Sałatka z jajka na twardo, kiszonego ogórka, papryki, cebuli i łyżki serka wiejskiego.
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 15:57   #4996
olalola24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bertha233 Pokaż wiadomość
Redukcja - dobrze ?

9.20 szklanka wody
9.40 dwie kwadratowe kromki razowego na miodzie, pół łyżki margaryny, dwa plastry pomidora, herbata zielona brak białka, dodaj jakąs szynke/twaróg wiecej warzyw, 2 plastry pomidora to za mało. Margaryne zamien na masło. Bardzo bardzo bardzo licho jak na śniadanie
14.00 miseczka surówki wielowarzywnej, pół kalafiora "z wody", herbata zielona To jest II śniadanie? znów brak białka i węglowodanów złożonych, przynajmniej tą surówke skrop oliwą z oliwek
15.00 średnie zielone jabłko, kilka orzechów ziemnych - koniec opakowania to że niby podwieczorek? Zielone jablko i kilka orzechów to nie posilek pelnowartosciowy. Nie łącz węgli z tłuszczami, brak białka
18.00 średnia pierś z kurczaka (bez panierki, tylko troche przyprawy do kurczaka), pół papryki czerwonej to obiad? Piers gotowana czy smażona? mam nadzieje ze gotowana/grilowana. Brak węglowodanów złożonych kaszy/brązowego ryżu, poł papryki? daj więcej warzyw

GDZIE KOLACJA?

Straszna lipa. Jedz duże śniadania, brakuje bialka prawie w kazdym posilku, nie wspominają juz o węglach złożonych i nnkt. Dużo ćwiczysz a mało jesz. Efekt yoyo gwarantowany. Poczytaj jak powinny wyglądać prawidłowe jadłospisy i dopiero zamieszczaj swoje
Stary 2009-05-19, 16:09   #4997
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Moje dziesiejsze U

Sniadanie

1/2 grejpfruta
100g wiesniaka + 3 lyzeczki jogurtu nat koziego + ponidor,ogorek, swierza bazylia. Croissant bezglutenowy przeciety na pol, pol lyse do serka, pol z maslem orzechowym z orzechow nerkowca (maly byl ten croissant ale opakowanie rzeklo ze ma az 240kcal)

Lunch (pozny)

owsianka z 6 lyzek platkow i 1 lyzki musli bezglutenowego + troche slonecznika (z 1-2 lyzki), kilka orzechow brazylijskich. Na mleku kozim pelnym

Obiad

Udko z kurczaka pieczone z imbirem itd. Ziemnaki gotowane , ilosc jak dwie moje piesci, salatka (kapusta+marchewka+ papryka +oliwa z o).

Prosze o ocenke. I mam pytanie - czy tak moge jesc i nie przytyje. Kiedys uprawialam duuzio sportu, ale ostatnio bylam bardzo chora i na razie nie czuje sie na silach. Poza tym niedlugo zaczynam kurs, ktory bedzie tak intensywn, ze napewno nie bede cwiczyc. Generalnie czy przy malej ilosci ruchu moge tak jesc?

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 16:12   #4998
olalola24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez suzana1618 Pokaż wiadomość
To ja zamieszczam mój pierwszy tutaj eRowy jadłospis

Iśnwsianka(5łyz. płatków, serek wiejski light, jabłko, cynamon)kawka super
IIśn: grahamka z serkiem homo naturalnym i sałatą dodaj tu jeszcze troche warzyw, pomidor, papryka ogórek moze jajko?
pózniej 2marchewki
obiad: jakies 40g. kaszy gryczanej, warzywka(brokuły, i te z mieszanki chinskiej)2ogórki kiszone, łyzka jog. naturalnego do warzyw i 3 gotowane kotlety sojowe.tylko 3 kotleciki? One są maciupkie przynajmniej 4 zjedz :pTe warzywka skrop oliwą z oliwek
podw. brak bo obiad był przed chwilą, wiec bedzie kawka brak posiłku... :p
kol: pewnie homo nat. z papryką, pomidorkiem.znowu homo? moze jakaś rybka wędzona albo tunczyk?

Baaardzo proszę o ocenkę!
Brak w twoim jadłospisie zdrówych tłuszczów. Pamiętaj aby jest przynajmniej 5 posiłków, kawa to nie posiłek.
Stary 2009-05-19, 16:21   #4999
stupify
Zakorzenienie

Takie R
I śniadanie
owsianka (5 łyżek), 3 łyżeczki otrębów, 1/3 banana, trochę jabłka, cynamon i kilka migdałów na mleku 2% tak z szklanka

II śniadanie
2 małe nektarynki
bułka grahamka z ziarnami - jedna połówka posmarowana cienko masłem, z sałatą, twarogiem lekkim i pomidorem, druga połówka taka sama tyle, że z ogórkiem

Obiad
ok. 60g albo 70 makaronu pełnoziarnistego + 80g cycka kury pokrojonego w kosteczki + pomidor

Podwieczorek
100g homusia naturalnego + garść mieszanki studenckiej

Kolacja
100g wieśniaka + jajo na twardo

w między czasie 2 kubki czerwonej i woda
proszę o ocenę, obiecuję że nie będę już męczyć

Edytowane przez stupify
Czas edycji: 2009-05-19 o 16:28
stupify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 16:28   #5000
olalola24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stupify Pokaż wiadomość
Takie R
I śniadanie
owsianka (5 łyżek), 3 łyżeczki otrębów, 1/4 banana, trochę jabłka, cynamon i kilka migdałów na mleku 2% tak z szklanka Przepyyyyszna owsianka, ale wiesz ze te migdały to nie bardzo :p tluszcze z węglami mieszasz, no ale jesli Ci to nie przeszkadza w zrzucaniu wagi to ok.

II śniadanie
2 małe nektarynki
bułka grahamna z ziarnami - jedna połówka posmarowana cianko masłem, z sałatą, twarogiem lekkim i pomidorem, druga połówka taka sama tyle, że z ogórkiem pyyycha, ładnie

Obiad
ok. 60g albo 70 makaronu pełnoziarnistego + 80g cycka kury pokrojonego w kosteczki + pomidor tylko pomidorek? Ja bym tam jeszcze brokyły, kalafior albo jakas surówe dodała

Podwieczorek
100g homusia naturalnego + garść mieszanki studenckiej mniam (chociaz suszone owocki po 16stej to nie bardzo ale pewnie duzo ich tam nie było)

Kolacja
100g wieśniaka + jajo na twardo ładnie

w między czasie 2 kubki czerwonej i woda
Mnie sie baaaardzo podoba, jesz baardzo smacznie, napewno nie chodzisz głodna pomiędzy posiłkami.
Stary 2009-05-19, 16:30   #5001
Bbasiulka
Raczkowanie

Basiowe U :
Śn: 2 naleśniki z twarogiem,cukrem waniliowym, jabłkami prażonymi i dżemem truskawkowym, kawa
2śn: 3 śliwki suszone, serek homo truskawkowy Pilosa
Obiad: krupnik ( z ziemniakami) , kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, ogórki konserwowe
podwieczorek: pomarańcza i 4 herbatniki
kolacja... ?? ( do wyboru : kanapki, nalesniki znów, sałatka z tuńczykiem... )

wakaacje :P

-- Nabieram apetytu na życie
Bbasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 16:31   #5002
stupify
Zakorzenienie

Tam z tej mieszanki to same orzechy wybrałam rodzynek nie lubie ; a na te tłuszcze sobie pozwalam bo mam niedobór nnkt dziękuję za ocenę
stupify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 16:40   #5003
suzana1618
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olalola24 Pokaż wiadomość
Brak w twoim jadłospisie zdrówych tłuszczów. Pamiętaj aby jest przynajmniej 5 posiłków, kawa to nie posiłek.

Dziękuje bardzo za uwagi

Jutro kupię jakoś rybke, to bedzie troche urozmaicenia

jednak wpadło teraz kilka-z 5 orzechów nerkowca w ramach uzupełnienia braków NNKT walcze o okres.

Ciezko u mnie z tymi 5 posiłkami, bo musiałabym w szkole zjesc IIIśn,ale pozniej nie wcisnęłabym pewnie obiadu po powrocie.:/

No nic, pozdrawiam
suzana1618 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 16:43   #5004
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez suzana1618 Pokaż wiadomość
Dziękuje bardzo za uwagi

Jutro kupię jakoś rybke, to bedzie troche urozmaicenia

jednak wpadło teraz kilka-z 5 orzechów nerkowca w ramach uzupełnienia braków NNKT walcze o okres.
To czemu jestes na R?

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2009-05-19, 16:48   #5005
Tuppence_
Raczkowanie

Dziewczyny, nie chciałabym się naprzykrzać, ale mogłaby któraś ocenić mój jadłospis (jest na poprzedniej stronie na samej górze; nie kopiuję bo długi)? Dziś miałam ochotę się rzucić na jedzenie. Oczywiście w takiej sytuacji sięgam po zamienniki, czyli batonik niskokaloryczny, potem kisiel z mniejsza ilością cukru, teraz zupka Knorr... Zastanawiam się, czy czasem nie lepiej po prostu zjeść trochę tego co zawsze zamiast szukać zamienników, których pochłaniam później 3 razy więcej.
Tuppence_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 17:02   #5006
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Tuppence_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, bardzo prosze o ocenę. Od kilku dni próbuję być na redukcji (1500 kcal, nie chcę szaleć bo boję się jojo). Nie jestem pewna, czy prawidłowo komponuję posiłki. Jeśli chodzi o śniadania, to postaram się przerzucić na owsiankę. Mam problem z podwieczorkami. Mam wtedy ochotę na coś słodkiego. Czy mogę zjeść jogurt owocowy? Jak powinnam rozłożyc kalorie? Myślałam o 500 (Śniadanie + IIŚ) - 500 (Obiad) - 500 (Podw.+Kolacja). A może lepiej 600 - 500 - 400 (wtedy trochę mało na popołudnie zostaje)?
Zapiski z ostatnich kilku dni (prowadzę kalendarz google):

czw. 14 maj 1500 kcal
08:00 – 08:30 płatki, mleko (250 ml), kawa z mlekiem i 0,5 łyżeczki cukru; 200 + 50 kcal brak bialka, to zadne sniadanie, same wegle, do niczego
10:00 – 10:30 dwie marchewki 30 kcal chyba za mało na II śniadanie?brak bialka
11:30 – 12:00 średnie jabłko 80 kcal
14:00 – 14:30 ok. 40 g ryżu (140 kcal), pół paczki warzyw z przyprawami (55 kcal), kostka rybna (177 kcal) smażona (80 kcal), mięta; razem ok 450 kcal zmien ryz na brazowy, dodaj olej jakis
17:00 – 17:30 serek homo 200 kcal, 5 łyżeczek musli 50 kcal, 2 wafle 50 kcal; razem 300 kcal na podwieczorek chyba za dużo węgli? Niestety, odczuwam o tej porze potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. zamiast wafli moze jakies warzywa, po co ci i musli i wafle (2x wegle)?
19:30 – 20:00 duża marchewka, ok. 30 kcal to nie jest posilek- gdzie bialko
21:00 – 21:30 dwie razowe kromki 150 kcal, serek 50 kcal, jajko 70 kcal, plaster szynki 25 kcal, pomidor 20 kcal, łyżeczka cukru 20 kcal; razem 335 kcal zamien chleb na bardziej wartosciowy, razowy itd. Na R wegli wieczorem nie jemy, a juz napewno nie cukier. Zjedz tu jakiegos wiesniaka z warzywani czy twarog

pt. 15 maj 1500 kcal
09:30 – 10:00 razowa kromka 75 kcal, plaster sera żółtego 80 kcal, mleko 1,5 szklanki 150 kcal, płatki 100 kcal; razem 400 kcal sser out, platki i mleko jw. Nie ma bialka
11:30 – 12:00 serek homo 200 kcal z muesli 70 kcal; razem 270 kcal
13:30 – 14:00 batonik Corny 85 kcal beznadziejna przekaska
17:00 – 17:30 ziemniaki 150 kcal, marchew 20 kcal z jogurtem 25 kcal i cukrem 30 kcal, kostka rybna 177 kcal smazona 50 kcal; razem 450 kcal wywal cukier
20:30 – 21:00 175 g jogurtu (175 kcal), 10 łyżeczek muesli (100 kcal), wafel 25 kcal; 200 kcal jw kolacja znowu same wegle - do niczego
22:30 – 23:00 orzechy ziemne niesolone byłam w kinie no ok w kinie da sie wybaczyc

s
Cytat:
Napisane przez Tuppence_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie chciałabym się naprzykrzać, ale mogłaby któraś ocenić mój jadłospis (jest na poprzedniej stronie na samej górze; nie kopiuję bo długi)? Dziś miałam ochotę się rzucić na jedzenie. Oczywiście w takiej sytuacji sięgam po zamienniki, czyli batonik niskokaloryczny, potem kisiel z mniejsza ilością cukru, teraz zupka Knorr... Zastanawiam się, czy czasem nie lepiej po prostu zjeść trochę tego co zawsze zamiast szukać zamienników, których pochłaniam później 3 razy więcej.
Ocenilam dwa , bo widze ze powtarzasz te same bledy: malo bialka, beznadziejne sniadania (platki to nie jest dobre sniadanie), na kolacje nie jemy wegli. Jesz malo dobrych tluszczow. Stad ten glod. Dorzuc jakies orzechy, oliwe z oliwek (zamiast tego cukru), jakies pelnoziarniste pieczywo, brazowy ryz cos w ten desen. Wieczorem na R jemy lekki posilek bialkowy (np wiesniak z warzywami)

Santosowa rzezba ;-)

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2009-05-19 o 17:03
Stary 2009-05-19, 17:13   #5007
pidzamcia
Raczkowanie

I śniadanie 5.00wisianka: 4 łyżki płatków owsianych ( zwiększyłam ilość tak jak mi zasugerowano ) łyżka otrąb pszennych, 3/4 szklanki mleka 2%, serek homo naturalny 130 g, kawa ze słodzikiem.

II śniadanie 9.30: kromka chleba pełnoziarnistego żytniego, szynka z indyka, serek wiejski lekki kilka plastrów ogórka, pół pomidora, sałata, jabłko.

III śniadanie 13:30: kromka chleba pełnoziarnistego żytniego, szynka z kurczaka, pomidor, sałata.

Obiad: 16:30: pół woreczka brązowego ryżu, filet z mintaja pieczony w folii na 1 łyżce oleju, 250g gotowanych brokuł.

Będzie kolacja: 19:00: 100g serka chudego białego, z odrobiną mleka i łyżeczka cynamonu.

mam nadzieje że do końca dnia nie zgrzesze

Prosze o ocene
pidzamcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 17:15   #5008
iKarolajnaa
Raczkowanie

GG do iKarolajnaa

Moje dzisiejsze U. Chyba trochę za dużo węgli, jak na mnie. Zerknie ktoś ?

Śniadanie
- półtora palucha ziarnistego (mieszaniec grahama z pszennym z płatkami owsianymi, sezamem i słonecznikiem), wszystkie 3 połówki posmarowane serkiem homo naturalnym, na dwie po plastrze wędliny drobiowej, ogórka zielonego, rzodkiewki i szczypioru, na jedną skrojona mała pomarańcza z łyżeczką miodu
II Śniadanie - jogurt naturalny Zott'a (więcej białka niż węgli) z łyżeczką słonecznika i 2 orzechami włoskimi, średnie jabłko; zielona herbata
Obiad - pół woreczka ryżu brązowego, najpierw ugotowany, potem duszony razem z posiekaną cebulą i połową puszki tuńczyka na niecałych 2 łyżkach oliwy i sosie z tuńczyka ze spora ilością papryki ostrej, ok 300 g mieszanki warzyw (kalafior, fasolka żółta i zielona, marchewka, groszek, brukselka); po zielona herbata
Podwieczorek [?] ok 2 godzin od obiadu...- leczo z makaronu z pszenicy durum (miseczka makaronu, dużo krojonych pomidorów z puszki i papryki duszonych na sporej ilości oliwy z oliwek, dokładnie 2 plasterki kiełbasy śląskiej, bo tyle zostało :P). Nie chciałam tego jeść, ale rodzice jedli i nie mogłam się powstrzymać !
Stepper - 30 min, twister 15 min, I program Tamilee Webb na pośladki, 8 min abs
Kolacja - pewnie sama sałatka warzywna (sałata, ogórek konserwowy, rzodkiewka, pomidor, koperek), bo za dużo węgli już było...
2 l wody prze cały dzień

zmasowany atak na cellulit !

'be my teddy bear ! '
próbuję zaakceptować siebie. ot co.
iKarolajnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 17:19   #5009
Tuppence_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Ocenilam dwa , bo widze ze powtarzasz te same bledy: malo bialka, beznadziejne sniadania (platki to nie jest dobre sniadanie), na kolacje nie jemy wegli. Jesz malo dobrych tluszczow. Stad ten glod. Dorzuc jakies orzechy, oliwe z oliwek (zamiast tego cukru), jakies pelnoziarniste pieczywo, brazowy ryz cos w ten desen. Wieczorem na R jemy lekki posilek bialkowy (np wiesniak z warzywami)
Oj, dostało mi się po głowie. Dziękuję bardzo. Czy w takim razie mogłoby być:
Ś: 6 łyżek płatków owsianych na mleku/wodzie z serkiem smakowym Danio ???
II Ś: jogurt z musli???
K: wieśniak i warzywa i do tego kromka lub dwie chleba razowego lub zwykłego czy juz bez chleba? (po razowym mam problemy z żołądkiem więc się przerzuciłam na biały)
Staram się upychać to białko gdzie się da, ale sądziłam, że na śniadanko można zjeść węglowodanów trochę więcej. Smażę zawsze na oleju. Kanapki smaruję cienko margaryną. Będę jadła jeszcze trochę orzechów. Czy to wystarczy na tłuszcze?
Tuppence_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 17:26   #5010
qathe
Wtajemniczenie

R:

śniadanieI:

-dwie kromki razowca z twarożkiem na mleku z pomidorem i rzodkiweką
-jajko
-troszke serka naturalnego homogenizowanego z musli i słonecznikiem

śniadanie II:

-wieśniak z pomidorem i rzodkiewką

obiad:

-ryż biały doprawiany warzywkiem
-jajko sadzone smażone na płaskiej łyżeczce oliwy z oliwek
-sałata skraplana cytryną z papryką i fasola

kolacja:

-serek naturalny homogenizowany z musli
-pół pomidora

Oczywiście proszę o ocene i jednocześnie mam pytanie.Czy koniecznie musze jeść pięć posiłków?Bo i bez tego podwieczorka czuję się najedzona.

qathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości