![]() |
#1591 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Cytat:
![]() ![]() Czy można samemu coś zasugerować? Alez można? Zresztą same wnioski się nasuwają czytając wyżej posty o zarobkach absolwentów. Tak moje życie wzoruje na opiniach innych,że moj kolega powiedział,że jego kolega powiedział. .. że ziemia kwadratowa ![]() Nikt mnie nie dobija ![]() ![]() Jescze raz napiszę- prośze nie wpraszać do tematu osób nieobecnych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1592 | |
in love with life
|
Cytat:
2. przeczytalam jeszcze raz dokladnie twojego posta (zeby nie bylo, ze czegos nie doczytalam) i wysuwasz wnioski, ze polacy dobijaja siebie nazwajem. z posta na ktorego teraz odpowiadam wynika wlasnie, ze nie wzorujesz sie na opiniach innych. wiec o co ci chodzi z tymi znajomymi? nie masz sie na kim wyzyc i wchodzisz na forum? bo nie widze sensu dla ktorego uczepilas sie tak tych znajomych. pomyslalam, ze moze sie obrazilas, bo napisalam o znajomych a ty ich wzielas za przyjaciol. nie o to mi chodzilo, nie pisze o twoich przyjaciolach. pisze o znajomych, czyli o ludziach ktorych znasz, i ktorzy widocznie wplyneli na to, ze masz takie zdanie o polakach jakie masz. A skoro nikt cie nie dobija to czemu uwazasz, ze polacy dobijaja? Bo nie rozumiem na jakiej podstawie. 3. Nie wpraszam do tematu ludzi nieobecnych. Wpraszanie ich do tematu to podanie jakichkolwiek danych, a slowkiem juz bardziej ogolnym niz 'znajomi' jest chyba tylko 'ludzie'. Ale wiadomo ze o nich mowimy, wiec 'znajomi' wydalo mi sie blizsze mojej mysli.
![]() |
![]() |
#1593 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie żyjemy już jak "Chłopi" Reymonta,że jedynym źrodłem informacji jest ta z ust płynąca. Czytamy gazetey, oglądamy telewizję, siedzimy na internecie. I niekiedy można napotkać stwierdzenia,że po co ktoś studiował dnay kieurnek skoro prayc znaleźc nie może lub za marne grosze. Wspomniałam nawet o tym niejedna osoba na forum. 2. Nie wyżywam sie , nie odbieraj to jako ataku. Dla mnie znajomy to bliższa osoba. Przyjaciela mam jednego. Fakt obraziło mnie to. Bo nie traktuję znajomych ludzi, których 5 razy widziałam na oczy. 3. Zrozumiałyśmy sie, błędna interpretacja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1594 | |
in love with life
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1595 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1596 |
in love with life
|
![]() |
#1597 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Od stycznia głucha cisza a gdy ktoś się odzywa to oczekuje pracy z sobotami włącznie najlepiej na zlecenie i za 1000 zł Takie są właśnie realia. Zaraz pewno napiszesz, że wybrzydzam. ![]() Nie nie wybrzydzam, chciałam się podjąć pracy za 1400 brutto i co? I zrobiono mnie w jajo i odwołano rekrutację. Pisałam już tutaj o tym. Ostatnio byłam na rozmowie. Facet który mnie rekrutował rzucał tekstami, że u niego w firmie wszyscy są taką jedną wielką rodziną, każdy sobie pomaga i w ogóle mówią do siebie zdrobniale i takie tam. MASAKRA. O kasie oczywiście nie chciał rozmawiać jak po dluuuuuższej rozmowie pytałam jaką stawkę proponuje. Takich sytuacji jest ogrom. A studia skończyłam takie jakie skończyłam bo mnie to interesowało. Dodam, że mam po nich uprawnienia za których zdobycie trzeba poza studiami słono zapłacić i można je zdobyć tylko w nielicznych ośrodkachw Polsce. I mam prawo być zbulwersowana brakiem pracy. Na szczęście coś drgnęło. Jutro będę wszystko wiedziała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1598 |
Wtajemniczenie
|
ktoś wyżej napisał, że jak nie ma pracy u siebie to można się wyprowadzić do innego miasta. Tylko jest jedno ale...wynajęcie choćby miejsca w pokoju sporo kosztuje a przecież nie można całe życie mieszkać po studencku i nawet jeśli już jest praca to zarobić pow 1000 pln. Tak się nie da zyć.
a po drugie sprawa studiów. Nie ważne jakie są papiery. Możesz mieć nawet 5 dyplomów ale i tak najważniejsze są umiejętności, których nie zawsze można nabyć w trakcie studiów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1599 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jeśli ty napisałaś poniższy elaborat to inne wizażanki mają chyba prawo się do niego ustosunkować. Cytat:
Dziewczyny dzisiaj pierwszy raz od dłuższego czasu przeglądałam oferty pracy i nic się u mnie nie zmieniło.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-05-18 o 19:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1600 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny, ależ ja jestem zacofana. Nie mam w pracy czasu na wizaz :P a przychodzę zmęczona i nie mam jak ponadrabiać. Człowiekowi to się nigdy nie dogodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1601 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1602 |
Raczkowanie
|
molka a jak tam u Ciebie? opowiadaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1603 | |
in love with life
|
Cytat:
No ale wszystko zalezy od osoby.
![]() |
![]() |
#1604 |
Zadomowienie
|
Co masz na myśli "zależy od osoby"?
![]() |
#1605 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1606 | |
in love with life
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1607 |
Raczkowanie
|
MdM tylko pytanie kiedy Twoja kuzynka szukała pracy?
Ja dzień po obronie poszłam do pracy. Bazrobotna nie byłam nawet pięć minut. A zatrudnienie znalazłam z 2 dni. Więc mi tu nie pisz farmazonów, że wszystko od osoby zależy bo to gówno prawda. W dodatku w podtekście zarzycasz mi że jestem sierotą nie umiejąca pracvy znaleźć. Co do wykształcenia posiadam wyższe, jak już wspomniałam z kwalifikacjami trudnymi do zdobycia bez moich studiów. Znam 2 języki w tym Łacinę. Mam tez praktykę czy jak wolisz doświadczenie a szczęście to pojęcie względne jest. Ostatnio sytuacja na rynku pracy jest kompletnie irracjonalna. Więc ponawiam pytanie. Od kiedy kuzynka mieszka we Wrocławiu? Edytowane przez susinka1 Czas edycji: 2009-05-19 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1608 | |
in love with life
|
Cytat:
Nic Tobie nie zarzucam, a podteksty wymyslasz sobie sama. Wyluzuj dziewczyno, bo z takim podejsciem to ciezko ci bedzie.
![]() |
![]() |
#1609 |
Raczkowanie
|
Rok temu to PKB rwało do góry jak mało kiedy, złotówka była mocna, Euro tanie, inflacja mikroskopijna a wszelkie firmy inwestowały i uwierz mi, że wtedy praca leżała na ulicy. Można było przebierać w ofertach. Przynajmniej we Wrocławiu. I wtedy to pracownik był góra i mógł wybrzydzać.
Więc w swoich marnych wywodach weź pod uwagę sytuację gospodarki w danym momencie i uświadom sobie, że od tego w duuużym stopniu zależy sytuacja na rynku pracy. A co z tymi, którzy dostali od początku roku wypowiedzenia? Hmmm? To tez ich wina? Może sa mało zaradni, niekomunikatywni i nie mają szczęścia co? Zrozum dziewczyno w końcu, że w tej chwili pracodawcy w znacznym stopniu ograniczyli zatrudnianie nowego personelu ze względu na to, że kapitał ludzki a raczej jego brak w danej firmie w tym czasie przynosi największe oszczędności. Jak byś wykazała się odrobiną zainteresowania i ksztą kompetencji przeczytałabyś cały wątek i zauważyłabyś różnicę. Osoby się tu wypowiadające rok temu czy dawniej o wiele szybciej znajdowały zatrudnienie. Żyjesz jeszcze w świecie ambicji i marzeń które masz nadzieję spełnić. Właśnie, nadzieję... I nawet nie wiesz jak szybko dostaniesz od życia sztachetą w łeb. Życie zweryfikuje twoje poglądy. Ale młoda jesteś można Ci wybaczyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1610 | |
in love with life
|
Cytat:
Edytowane przez MdM Czas edycji: 2009-05-19 o 17:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1611 |
Raczkowanie
|
Nie jestem stara tylko starsza od Ciebie to po pierwsze.
Po drugie metafory tez zrozumiec nie potrafisz. Po trzecie ja Cię przekonywac nie będę. Sama się przekonasz. Nie z pierwszą to z drugą czy trzecią posadą. A życie to nie pasmo szczęścia i beztroski. I jeżeli nic Cię jeszcze w życiu nie spotkało to współczuję jednynie. A nie spotkało za pewne. Wnioskuję z Twojego przekoloryzowanego optymizmu i patrzenia na świat przez różowe okulary, nie dostrzegania realiów. A współczuję dla tego, że takie doświadczenia wiele uczą. Szkoda tylko, że jak już coś się zdarzy to takie osoby jak Ty leczą później depresję na koszt państwa ![]() I nie nie jestem pesymistką. Wręcz przeciwnie. Niepoprawna optymistka ze mnie. Mimo wielu doświadczeń w moim życiu. Z tą różnicą, że dostrzegam realia rządzące naszą rzeczywistością. I wiesz co nauczyłam się nimi nie przejmować i radzić sobie z nimi. Czego Ty ze swoim szczęściem w życiu raczej nie doświadczysz. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1612 | |
in love with life
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1613 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1614 |
Raczkowanie
|
Ja się tobie nie tłumaczę bo jesteś dla mnie nikim. Jakąś zadufaną w sobie laską starającą się coś udowodnić.
Internet daje anonimowość i można się wyobraźnią popisać nie? Z resztą Warszawa, to wszystko tłumaczy..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1615 |
Zakorzenienie
|
Ja tylko chciałam uświadomić szanownym Paniom studentkom jedną rzecz, o której tutaj nikt jeszcze nie wspomniał chyba:
Otóż pewnym firmom opłaca się bardziej zatrudnić studenta niż kogoś na stałe i zapłacić mu nawet te 1300 zł, bo za studenta raz, nie płaci się pełnych składek jak za pracownika na normalnym etacie, dwa - zwykle studentowi wisi na jaką umowę jest zatrudniany, nie domaga się umowy na czas nieokreślony, a co się z tym wiąże pracodawca ma wolne ręce i może studencinę zwolnić wtedy, kiedy skończy się na niego zapotrzebowanie. To jest wbrew pozorom dla niektórych firm bardzo ważne. Więc to, że teraz macie tą pracę studiując nie znaczy wcale, że zaraz po studiach dostaniecie lepszą. A dlaczego? a dlatego nawet, że Wasze miejsca zajmą po prostu młodsi studenci ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1616 |
in love with life
|
Heh naprawde ci wspolczuje. Ty masz po prostu kompleksy.
![]() |
#1617 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na studiach też nie miałam problemów z zatrudnieniem. Powiem więcej, byłam w stanie zarobić więcej niż teraz. Studia się skończyły i ![]() Ale widzę światełko w tunelu. Światełko to jest w moim zawodzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moi znajomi studenci pracowali np w banku na infolinii - też nie za ambitnie, ale o dziwo zarabiali więcej od ludzi na etatach na identycznym stanowisku - po prostu pracowali na zlecenie, wtedy pracodawca ma dużo niższe koszty. Podejrzewam, że takie sytuacje są na porządku dziennym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1619 |
Raczkowanie
|
Skoro się dowartościowujesz w ten sposób to świadczy jedynie o tobie.
Cóż dziewczyny, zdaniem MdM mamy wszystkie kompleksy, bo uważamy, że życie weryfikuje nasze poglądy... Ja bym tylko prosiła o prawdziwą relację z tego jak już znajdziesz pracę w tej swojej warszaffffce za grubą kasę ![]() Tylko nie zniszcz przy okazji życia wielu ludziom dążąc po trupach do celu. Jak to mówią głupszym trzeba ustapić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1620 |
Konto usunięte
|
wtrącę się i będzie troszkę nie na temat. co ma do tego Warszawa
![]() Edytowane przez 201607280909 Czas edycji: 2009-05-19 o 18:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.