|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze sposoby na oszczędzanie(nie tylko pieniędzy) ^^
Jakos nie jestem zwolennikiem szalenstwa w zadnym kierunku. Nie lubie marnotrastwa, ale tez takiej oszczednosci kosztem mojego czasu i nerwow czy higieny tez nie.
|
|
|
|
|
#602 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() U mnie w domu też mamy taryfę nocną i staramy się wykonywać prace domowe właśnie w tych godzinach. Oprócz tego to: -jednorazówki z zakupów wykorzystujemy jako worki na śmieci. -segregujemy odpady(raz na jakiś czas puszki oddajemy do skupu złomu i zawsze jakiś grosz jest). -samochodem jeździmy głównie na większe zakupy czy na odwiedziny do znajomych. Po zakupy idziemy pieszo lub jedziemy na rowerze. Z komunikacji miejskiej często korzystamy ja z bratem, rodzice już rzadziej. -gdy idziemy spać to staramy się wszystko wyłączać z prądu -oszczędzamy kartki do drukarki, drukując dwustronnie -w lecie zamiast napojów gazowanych pijemy kompoty z owoców. Mama robi także z owoców konfitury, dżemy. -wykorzystuję też wiele sposobow o których już była mowa, więc nie będe się powtarzać ![]() Przypomniało mi się jedna rzecz. Gdy robię coś na kompie to włączam internetowe radio, nie musze wtedy słuchać muzyki z tradycyjnego odbiornika
Edytowane przez Klaudiusia17 Czas edycji: 2009-03-06 o 19:30 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#603 |
|
Konto usunięte
|
ciekawy watek
|
|
|
|
|
#604 |
|
Raczkowanie
|
- unikam jedzenia na mieście
- jak jest ładna pogoda, to zamiast kupować bilet MPK i jechać 2 przystanki to wolę przejśc je na piechotę (podobnie jak teraz dojazd do mnie busem jest 4 zł, do miejscowości sąsiedniej jeździ MPK, gdzie dojadę za 1, 25 , więc jesli tylko będzie łądna pohgoda, to zamierzam wysiadać w sąsiedniej miejscowości i przejś te 30 min., i zaoszczędze i dla zdrowaia też korzystnie) - jednostronnie spisane kartki wykorzystuje jako brudnopis (czy to z jakiegoś zeszytu, czy karta z kalendarza) - drobne monety wrzucam do skarbonki - na zajęciach notuje wszystko ołówkiem, potem jak skończę jeden notes, to na ołówku notuję coś jeszce długopisem - jak myję naczynia, to po każdym zakęcam wodę (nie myję pod bieżącą wodą) - wybieram tańsze produkty (również na zasadzie, że po co mam kupować wodę min. 0, 5 l za 1,2 jak dopłacę 30 gr i moge meć wodę 1 l) - ciuchy z wyprzedaży, outletów, czasem lumepksów (można znaleźć naprawdę fajne rzeczy oryginalne, za grosze) - kremy, czy pastę do zębów zuzywam do samego końca, jak jest już minimalnie to rozcinam opakowanie i wyciągam resztki - nie jeżdzę do miasta tylko po to , by załatwić jedną rzecz, znajduję zawsze coś innego do załatwienia też, oszczędzam wtedy na dojeździe), poza tym wolę zostać czasem po pracy dłużej na mieście o pozałatwiac co trzeba niż w dzień wolny jechać tylko po to by coś załatwić (również oszczędzam wtedy na dojeździe, a bardzo nie lubie sobie robićć "wycieczek krajoznawczych") - ładowarka nie jest nigdy włączona dłużej niż to konieczne - no i nie wydaje na pierdółki, przynajmniej niezbyt często, staram sie kupować tylko to, co jest w danym momencie najbardziej potrzebne Na razie tyle sobie przypominam
|
|
|
|
|
#605 |
|
Raczkowanie
|
Ja specjalnie nie oszczędzam bo jakoś mi to nie wychodzi
Wodę mam ze studni więc nie płacę. Staram się oszczędzać prąd, zawsze kiedy oglądam Tv wyłączam komputer, wieczorem oglądam filmy przy zgaszonym świetle, za to w dzień często się świeci bo mamy małe okna i jest za ciemno , ładowarkę od telefonu zawsze wyłączam kiedy nie ładuję. Moje oszczędzanie i tak idzie na marne bo TŻ zawsze jak wychodzi do pracy zostawia włączonego laptopa który cały czas się ładuje, zdarza mu się też zapomnieć zgasić światła
|
|
|
|
|
#606 |
|
Zakorzenienie
|
Mam plany oszczędzania ; )) zbieram na aparat ;D
zabieram się za czytanie wątku . Mam nadzieje, ze znajdę tu coś ciekawego
|
|
#607 |
|
Zakorzenienie
|
Nie jestem szczególnie oszczędna finansowo, ale z racji tego , że mam kieszonkowe, muszę, a więc :
*Kasa na koncie - w portfelu max 20 zł , żeby nie kusiło.A bankomat mam spory kawałek od domu ![]() *Nie kupuje ciuchów w sieciówkach typu h&m , bo po 1 oszczędzam a po 2 mam oryginalne ciuchy, jakich nie noszą setki osób na ulicy, bo kupiły je z jednego wieszaka.Ubieram się w niewielkich osiedlowych sklepach, na wyprzedażach i w lumpeksach *Biżuterię kupuję w sklepie IZZI - niemal każdy element jest tam do 10 zł *Książki wypożyczam z biblioteki , a jeśli kupuję to tylko w centrum taniej książki - każda sztuka do 15-20 zł i szybko są tam nowości *Nie jem na mieście - robię sobie kanapki, sałatki , to samo do szkoły i do pracy : herbata w termosie, wodę nalewam z 5-litrowej butli w domu *Kupuję tylko 3 gazety - Glamour, Samo zdrowie i In style , żadnych informacyjnych - przecież są serwisy internetowe,codzienne wiadomości na TVN24, więc szkoda kasy Jak mi się coś przypomni to dopiszę
Denerwować się to mścić na własnym zdrowiu za głupotę innych. Edytowane przez Serendipity Czas edycji: 2009-06-03 o 12:57 |
|
|
|
|
#608 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#609 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;12592988]Jeśli jesz - rzuć jedzenie.
[/QUOTE] A jaka figurka będzie, hohoho
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
|
|
|
|
|
#610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja na tym aurat nie skorzystam bo nie uzywam rozu |
|
|
|
|
|
#611 |
|
Zakorzenienie
|
Ech, a ja Wam się muszę pożalić...Co z tego, jak ja oszczędzam, jak moje współlokatorki nie? Mam już dość megawysokich rachunków za prąd (mamy ogrzewanie na prąd) i szukam na przyszły rok nowego mieszkania
|
|
|
|
|
#612 |
|
Konto usunięte
|
A ja mam świnkę -skarbonkę (tzw. świniak;p) i tam wrzucam co drobniejsze monety - resztę z zakupów. Liczę, że jak rozbiję tego wielkoluda za jakiś rok to się pozytywnie zaskoczę i kupię sobie cos fajnego
![]() A prócz tego - 'wyjmowanie' elektroniki z gniazdek, żarówki energooszczędne, wstawianie na gaz dokładnie tyle wody ile mi potrzeba - nie więcej. takie proste rzeczy raczej
|
|
|
|
|
#613 |
|
Zakorzenienie
|
Dostałam 50zł na Dzień Dziecka ;D coraz wiecej juz mam haha
mam 4 miejsca gdzie odkłądam kaskę- te papierkowe do koperty, 5złotówki do starego portfela, groszaki i 1,-2-złotówki do puszki po WOŚPie a co miesiąc na końcie pojawia się 50 zł od rodziców ![]() na bierzmowanie też liczę, ze coś dostanę ![]() Anie nie palę ani nie piję jem mało xD
|
|
#614 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dostawanie pieniędzy od rodziców to chyba nie tak do końca jest oszczędzanie.
|
|
|
|
|
|
#615 |
|
Zadomowienie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;12630570]Dostawanie pieniędzy od rodziców to chyba nie tak do końca jest oszczędzanie.
[/quote]jak nie jak tak:P zawsze można od razu przepuścić na byle co:P ja nie przesadzam z oszczędzaniem. nie zapisuje 5 razy danej kartki itp ale mam sprzęty w domu klasy A, żarówki energooszczędne, kąpiel biorę baaardzo rzadko, segreguje odpady itp podstawowe rzeczy. drobniaki odkładam żeby mnie nie kusiło kupić jakiegoś drobiazgu i w tamtym roku za drobniaki składane przez 4 lata miałam nowy telewizor:P |
|
|
|
|
#616 |
|
Zakorzenienie
|
Że tak powiem dla mnie to jedyny sposób na kase :p
bo nawet jeśli będę oszczędzała wodę, gaz i prąd to i tak mnie do kieszeni nic nie wpłynie Czekam na jakaś promocję w rossmanie i będę hosstesa ^^ i kaska do koperty pójdzie
|
|
#617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj ciężko mi będzie pójść z domu, jak trzeba będzie momentami zacisnąć pasa.
|
|
|
|
|
|
#618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja oszczedzac nie umiem...
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
|
#619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
one faktycznie pobierają przy włączaniu więcej prądu niż zwykłe ale jak się wychodzi na dłużej niż pół minuty mimo wszystko oszczędniej jest wyłączyć. inna rzecz, że częste wyłączanie i włączanie zmniejsza nieznacznie ich żywotność.
|
|
|
|
|
#621 |
|
Copyraptor
|
Podbijam wątek, bo fantastyczny
|
|
|
|
|
#622 |
|
Zakorzenienie
|
Też w zasadzie nie umiem oszczędzać
|
|
#623 |
|
Raczkowanie
|
Stosuję większość zaleceń, które pojawiły się w wątku
Mam jeszcze dobry sposób na oszczędzenie kilku złotych na rozmowach telefonicznych. Znalazłam taką stronę: www. ******.pl Po rejestracji i oglądnięciu kilku reklam dostałam darmowe minuty do wygadania. Proste, szybkie i oszczędne. Gorąco polecam
|
|
|
|
|
#624 |
|
Wtajemniczenie
|
nie myje naczyn pod biezaca woda-nalewam wode do zlewu (a pod biezaca splukuje), biore prysznic zamiast kapieli, gasze swiatlo, gdy nie jest potrzebne, odlaczama ladowarki (rodzina nagminnie zostawia je w kontakcie, nawet gdy juz z nich nie korzysta
zuzywam do konca paste do zebow czy krem do rak-odcinam gore tuby. |
|
|
|
|
#625 |
|
Raczkowanie
|
Macie świetne pomysły
dodam jeszcze kilka swoich:* zainwestować w golarkę elektryczną- szybko zwróci się koszt kupowania maszynek jednorazowych * jeśli wiemy, że nie przeczytamy już 2-gi raz jakiejś książki to można ją sprzedać np. na Allegro; * żel pod prysznic dozować na myjkę, a nie bezpośrednio na ciało-wtedy zużywa się go mniej; * wysyłać smsy z bramek internetowych zamiast z kom, jeśli ma się akurat włączony komputer * nosić przy sobie buteleczkę z przegotowaną wodą lub innym napojem, żeby nie kupować na mieście gdy dopadnie nas pragnienie ; * piętki i niezjedzone kawałki bułek suszyć i ścierać na tarce do słoiczka zamiast kupować w sklepie bułkę tartą; * używać bawełnianych szmatek do przecierania zamiast ręczników papierowych *trzymać się z daleka sklepów, w których kiedyś kupiliśmy jakieś rzeczy które szybko się zniszczyły, nawet jeśli widzimy np.śliczny fason sweterka bo po kilku praniach znow może się zniszczyć
|
|
|
#626 |
|
Raczkowanie
|
wątek dobry dla mnie, od tego miesiąca zaczynam oszczędzać, i to właściwie od zera
zamierzam ustalić listę niezbędnych comiesięcznych wydatków (pomijam tu rachunki): - kurs językowy - najbardziej kosztowny(trzeba jednak inwestować w siebie) - niezbędne podstawowe kosmetyki - jak najtańsze, na szczęście znalazłam kilka takich, które lubię (typu oliwka dla dzieci po 5 zł czy płyn do hig. intymnej za 6 zł w Rossmanie, 10 maszynek za 4 zł w Biedronce), szampony i odżywki w promocjach i dużych ekonomicznych opakowaniach (ale jednak markowe) itp. - jakieś inne kosmetyki - mam wrażliwą cerę i wciąż nie mogę dobrać do niej pielęgnacji, a to niestety kosztuje - więc limit powiedzmy 2 kosmetyków w miesiącu - muszę się jakoś zorganizować, żeby nie wydawać codziennie na napoje i jedzenie na mieście - kanapki i jakaś herbatka z domu ![]() - mam nadzieję, że książki dostanę w bibliotece, ewentualnie coś pokseruję - bilet miesięczny u mnie wychodzi duużo taniej niż te jednorazowe - do tego jest ważny na wszystkie linie dzienne (no i właśnie dziś mi się kończy.. - basen albo jakaś gimnastyka - koniecznie - telefon - nowe odkrycie to Play - dzwonię sporadycznie więc doładowanie raz na rok mi pasuje ![]() Najgorzej będzie jakoś opanować zakupy ubraniowe , na razie zupełnie nie mam na to pomysłu. MUSZĘ kupić buty na jesień i jakieś buty sportowe, mam stopy wrażliwe i ciężko dostać coś wygodnego, do tego powinny być trwałe - więc szykuje się wydatek rzędu 250-300 zł (albo więcej)Brakuje mi bluzek i swetrów, przydałyby się nowe spodnie i z 2 spódniczki (to takie absolutne minimum) i nie wyobrażam sobie jak mam doczekać do wyprzedaży (zakupy w cenach "normalnych" odpadają) :/ jakos nie mam szczęścia do second handów, a figura też nie taka, żeby ubrać cokolwiek eh.. - nie chciałabym wydać na ciuchy więcej niż 150/mc Tak wyglądają założenia, do tego na pewno wyskoczy coś nieoczekiwanego - typu zakup leków, bielizny, wypad do kina czy kawa z koleżanką, zeszyty, torba i pełno innych małych kwot, które lubią się sumować i zjadać oszczędności ![]() Ciężko będzie to jakoś ogarnąć i jeszcze to ciągłe ograniczanie - tego nie kupię, tamtego nie kupię, szkoda na sok, spodnie za drogie, kurtki nie... zwariować można
Edytowane przez lezka81 Czas edycji: 2009-09-19 o 11:13 |
|
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam ten watek i zdalam sobie wlasnie sprawe, ze wiekszosc ze sposobow nieswiadomie stosuje (np. mydle naczynia przy wylaczonej wodzie, odlaczam ladowarke z pradu, gdy jej nie uzywam, rozcinam opakowania po kosmetykach) Tak chyba po prostu zostalam wychowana. Po przeczytaniu tego watku cel nr jeden to skarbonka i odkladanie drobnych monet
Musze sie tez przyznac, ze mam problem jesli chodzi o jedzenie. Czesto kupuje za duzo (mieszkam sama) i zdarza sie, ze jedzenie sie po prostu marnuje. Nie cierpie uczucia kiedy musze z bolem serca je wyrzucac. Nie drazni Was czasem gdy widzicie, ze ktos nie oszczedza? Jak widze gdy TZ myje naczynia pod biezaca woda, to szlag mnie trafia! Kompletna glupota jest tez dla mnie zaslanianie rolet po to, by za chwile zapalic swiatlo! |
|
|
|
|
#628 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz, światło które daje słońce zwłaszcza w lato różni się od tego jakie daje lampa. Światło słoneczne nagrzewa pomieszczenie. Ja mam rolety czarne, która potrafią skutecznie zasłonić słońce (mieszkam od słonecznej strony) i zapalam sobie lampeczkę, a po godzinie 18 w lato odkrywam do połowy. Wieczorem całkowicie bo blask księżyca jest bardzo przyjemny
Gdybym zostawiła rolety odsunięte do góry i nie otworzyła okien, mój pokój by się roztopił ;P W tych krajach gdzie jest stosunkowo cieplej niż u nas - w dzień zamykają okiennice i zapalają światła. Bo by się ugotowali
|
|
|
#629 |
|
Zakorzenienie
|
- jeśli się mieszka w większym mieście - bilet miesięczny (opłaca się bardziej niż kupowanie pojedynczych)
- kupowanie ubrań w lumpkach i na wyprzedażach - jedzenie w domu a nie na mieście i branie ze sobą butelki wody do torby czy kanapki na uczelnię. - kupowanie kosmetyków o dużej pojemności (zawsze wychodzą taniej) - można używać jednego kosmetyku do różnych czynności (ja np płynem do higieny intymnej Ziaja - tani i duża pojemność myję też twarz i do tego celu spisuje się bardzo ok, a zaoszczędzam na osobnym żelu do mycia twarzy) - kupowanie kosmetyków tylko wtedy, kiedy poprzednie opakowanie się kończy a nie kupowanie na zapas. - dobrze mieć w portfelu pieniądze tylko na niezbędne zakupy, wybierać z bankomatu najmniejszą potrzebną kwotę.
Książki w 2017: 10 Nie palę od 25/02/2017 Invisalign od 20/03/2016 Edytowane przez little.b.blue Czas edycji: 2009-09-20 o 12:03 |
|
|
|
|
#630 |
|
Zakorzenienie
|
Jasne, w takiej sytuacji jak opisujesz to rzeczywiscie ma sens. Ale moj TZ najczesciej robi to wlasnie popoludniami lub wrecz wieczorem - takie nieznosne przyzwyczajenie, ktorego ciezko sie pozbyc.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:47.

Wtedy wiecej kupuje, bo mam ochote na wszystko. Co do zmywania, to tak jak TmargoT. I wszelkie prace wymagajace pradu typu pranie, odkurzanie, prasowanie staram sie wykonywac w godzinach 13- 15. Wtedy mam taryfe nocna 

, ładowarkę od telefonu zawsze wyłączam kiedy nie ładuję. Moje oszczędzanie i tak idzie na marne bo TŻ zawsze jak wychodzi do pracy zostawia włączonego laptopa który cały czas się ładuje, zdarza mu się też zapomnieć zgasić światła

, na razie zupełnie nie mam na to pomysłu. MUSZĘ kupić buty na jesień i jakieś buty sportowe, mam stopy wrażliwe i ciężko dostać coś wygodnego, do tego powinny być trwałe - więc szykuje się wydatek rzędu 250-300 zł (albo więcej)