![]() |
#661 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sabat Czarownic:)część III nieostatnia:D
Niestety jak się chce coś zobaczyć to trzeba płacić. Tylko jak tak dalej pójdzie, to za wszystko trzeba będzie płacić - za wstęp do lasu, na plażę, za oglądanie starych kamienic i ich fotografowanie, bo je też trzeba remontować itd. itp.
Ale cóż zrobić. Rząd niech wydaje kasę z naszych podatków na limuzyny, swoje wydatki reprezentacyjne itp. a my będziemy płacić za wszystko... Zdaję sobie sprawę z tego, że te zamki są inne, ale jestem ciekawa jak duże są różnice w cenie? Szat drzeć na sobie nie będę, po prostu dla mnie to jest przykre... Jeżeli motywacją jest rzeczywiscie dbałość o zabytek to ok, ale nie wierzę, że to tak jest. |
![]() ![]() |
![]() |
#662 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Więc opiekun kasę zdobywa z różnych źródeł, podaje cenę, a klient płaci. Prawo popytu i podaży. Każdy towar ma dwie ceny, rzeczywistą i tę, którą ktoś za niego jest gótów dać. Ekonomia. Gdybym miała się za mordy szarpać z funduszami i wydzierać z garła środki na renowację, a pod nosem miałabym turystę chętnego dać 50zł za zwiedzanie, wystawiłabym tabliczkę: cena 50zł. I każda z Was zrobiłaby to samo. Idę o zakład. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#663 |
Zakorzenienie
|
Mozesz wejsc i sie pomodlic tylko w czasie trwania mszy swietej..
![]() |
#664 | ||
Zakorzenienie
|
No i wybrnęłaś.
![]() Cytat:
Cytat:
Nie można wywozić syfu do lasu, a potem oczekiwać, że ktoś to ładnie posprząta i jak nam przyjdzie ochota to sobie pojedziemy i powdychamy świeże powietrze i na zielonej trawce poleżymy. Nie można wędrować ze srającym pieskiem po plaży, a potem wymagać, że ktoś zrobi pstryk i jak nam się zachce to za dwa dni sobie pojedziemy tam z kocyckim i będzie pięknie i czysto. Na to, że płacimy za takie miejsca sami sobie zapracowaliśmy. Po II wojnie światowej takie obiekty były wolne od opłat. I jaki efekt? Że turysta wchodził i zgarniał co się dało do plecaka. Po nocach wpadali okoliczni mieszkańy i szabrowali co większe elementy obiektu. Chcesz zobaczyć jak wygląda zabytek zostawiony wolno ludziom? Jedź do Kamieńca Ząbkowickiego. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-05-22 o 13:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#665 |
Zakorzenienie
|
łeeeee no i sie narobiło...
babole wszystkie sie poobrazały czy jak? ![]() kurka przeciez mozemy podyskutowac miec inne zdanie, nawet go nie zmienić a nadal sie lubić, co nie? ![]() wracac mi tu czarownice bo będę rzucała złe uroki na Was ![]()
![]() |
#666 |
Zakorzenienie
|
No i jaki problem, bo nie rozumiem? Mszy to tam jest chyba z naście.
|
![]() ![]() |
![]() |
#667 | |
Zakorzenienie
|
Kropcia bo mi nie chodziło o to, ze ja bym chciała wszedzie włazic za darmo.. zdaje sobie sprawę, że zabytki potrzebują funduszy na utrzymanie..
ale wiesz wiem tez ze są osoby ktore na to nie stac.. tak wiem kapitalizm ale jednak.. Parafianie ![]() ![]() Cytat:
![]() a serio to masz rację i w świetle tego co mówisz wszytsko wyglada zupełnie inaczej.. ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- w niedziele 9 ![]() i oczywiscie ograniczenie w postaci miejsca, nie podjedziesz w kazde gdzie chcesz bo jest wyznaczony rewir.. ale z tego co doczytałam to chyba kazdy wierny moze wejsc sie pomodlic w tym rewirku wyznaczonym.. ale turystow jest 2 wejscie jak mowiłam i wtedy łazisz globalnie.. może i Ty masz racje.. płacmy lepiej nim nam to wszystko szlag trafi.. (mam na mysli te kościoły ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#668 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tak sobie zrobiliśmy to tak mamy. A w każdym razie nie umiemy inaczej gospodarować tym co nam z historii zostało, to ktoś to musi robić za nas. Tak ten świat działa. Rządzić też się wszyscy sami nie możemy, to mamy rząd. Itd. itd. Oczywiście w przypadku Malborka całość nie idzie na zamek, obiekt przynależy do gminy, to własność skarbu państwa, kasa wpływa do Urzędu Miasta. Jak oni to dzielą to już nie nasza rzecz. ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Inna rzecz, że turysta to jest też często męda jakich mało. Zresztą wiesz jak jest, bo po górach chodzisz... W jaskini niedźwiedziej np. jest zakaz macania (jak to we wszystkich gdzie są nacieki) i fotografowania (nawet za kasę), taki jest klimat, światło szkodzi i koniec. Połowa może się stosuje, reszta maca ile wlezie. Normalnie mogłabym te łapy poucinać przy samej dupie. Oczywiście najwięcej macają nie pilnowane dzieci. Jak tak dalej będzie to wstęp będzie dla elit, bo z założenia człowiek dobrze sytuowany to człowiek wykształcony i stalaktyków miział nie będzie jak dostanie taki zakaz. ![]() Jak sobie zadbamy tak będziemy mieć. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-05-22 o 13:37 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#669 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() No jasne ze wiem! pamietasz moja opowiesc tutaj o krzakach jagód? ![]() no tak bedzie niedługo, ze beda dodatkowe ograniczenia.. ![]()
Edytowane przez kulbit Czas edycji: 2009-05-22 o 13:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#670 | |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za info
![]() Cytat:
![]() Jeśli chodzi o te opłaty to uważam, że w przypadkach gdzie jest to rzeczywiście przeznaczone na utrzymanie i odrestaurowanie zabytków to opłata ta powinna być pobierana, ale (!) niech nie przesadzają nieraz z tymi kwotami. To co piszecie o tym Malborku to masakra - będziemy na długi weekend w Toruniu i byłaby to świetna okazja, żeby podjechać te 150km do Malborka, no a tam wiadomo na zamek. Ale na nas dwoje + fotki to wychodzi 85 zł ![]() ![]() W przypadku gdy taka opłata za jakieś wejście gdzieś jest symboliczna typu 2-3zł to nie mam nic przeciwko niej, jeśli właśnie idzie na powyższe cele ![]() A parkingi w górach to już zupełnie inna kwestia - są stanowczo za drogie (Palenica) a nie raz widziałam jak są później przerysowane auta stojące tam - nie wiem czy akurat takimi ludzie już przyjechali, czy przez to, że tam tak gęsto upychają te samochody to później one mają problem z wyjechaniem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#672 | |||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Ja stwierdziłam, że parafianie są traktowani inaczej i wchodzić tam mogą bez opłat. Cytat:
![]() Cytat:
Będą, będą. ![]() I jakoś też nikomu do głowy nie przyszło, że te fotki ślubne to robią na trawie ładnie zagrabionej, że kocyki rozkładają, że na tych stokrotkach tam dupy płaszczą, że zawsze coś zdeptają przy tym, jakieś gałązki połamią itd. Jeśli będą dalsze zniszczenia, cena podskoczy, albo w ogóle będzie zakaz. ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
Widziałaś ile aut jest na Palenicy? ![]() ![]() ![]() ps. Auta ustawiane są dobrze, nie komfortowo ale klasycznie, jak w marketach na parkingach, tylko dupy wołowe drzwi otwierają jak od stodoły nie patrząc, że inne auto obok. Niektórzy kierowcy potrzebują miejsca jak na przegubowy autobus. ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Cytat:
![]() Jakie te kamole tym razem? ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-05-22 o 13:59 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#673 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak jak napisałam wyzej.. trza sie z tym pogodzic i lepiej płacic co by było co ogladac ![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#674 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#675 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale Kropcia chyba nie stacjonuje w Zakopcu wiec auto nieodzowne..
![]() ![]() |
![]() |
#677 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W dowód nikt nie zagląda. Więc jak ide się modlić w rewirek, to idę jak miejscowa. Jeśli się rozglądam i pstrykam to widać żem turysta. ![]() O tym samym gadamy, ino trochę inaczej. ![]() Cytat:
![]() ![]() Pokażesz? Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#679 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no przeca wiem! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#680 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie chodzi mi o porównanie tych zamków. Źle mnie zrozumiałaś. Chodzi mi o ceny w miejscach bardziej znanych, komercyjnych, gdzie jest dużo turystów, a w miejscach mniej znanych, mniej odwiedzanych. Tylko o to mi chodzi, czy to jest faktycznie podyktowane kosztami utrzymania, czy zdzieranie kasy z turysty. Wrócę do Zakopanego - dlaczego więcej płaci się w Palenicy a mniej na Siwej Polanie? Bo do Palenicy przyjeżdżają tłumy, nie widzę innego powodu. Musimy to wprowadzić w naszym zabytku, którym się opiekujemy. Wprowadzić cennik ![]() ![]() Cytat:
![]() Zgadzam się z Tobą. Świadczy to o kulturze ludzi, jeżeli sobie śmiecimy, będziemy w syfie siedzieć. Ale ja nie śmiecę ![]() Pewnie masz rację, że sami sobie na to zapracowaliśmy ![]() Nie chodzi mi o to, żeby nie dbać o zabytki ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Oczywiście nic na to nie poradzimy, trza bulić i koniec, albo nie zwiedzać, jeżeli kogoś na to nie stać. Dobrze, że ktoś o to dba, ja się cieszę z tego powodu. Dobrze, że jest to udostępnione ludziom do zwiedzania. Ja naprawdę się z tego cieszę ![]() Zgadzam się, turyści nie potrafią się zachować, sama jestem wkurzona jak widzę śmieci, pety na plaży, czy kupy psie. Ja robię co mogę, żeby nie śmiecić, syfić, nie wchodzić tam, gdzie nie mozna itd. Ale ja to ja, a niestey turystow są tłumy i jest jak jest. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#681 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
![]() Ale świrujesz... ![]() Na paszport polsatu się wchodzi. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#682 |
Zakorzenienie
|
Ładne te kamyczki hihi
![]() Ja rok temu zakupiłam sporo różnych koralików i leżą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#683 | |
Zakorzenienie
|
No Ty kto tu świruje?
![]() ![]() ![]() Chyba, że ty mówiąc parafiania miałaś na myśli poprostu wiernych? ![]() ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#684 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niestety, tak jest jak pisze Kropuś. Nie możemy narzekać na ceny paliwa w wakacje, wzrost cen żywności, energii itd ![]() Dla mnie to jest wykorzystywanie turysty... ![]() ![]() Kropuś - pojedź do Palenicy w sierpniu to się przekonasz, jak są ustawiane auta i co tam się dzieje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#685 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W każdym bądź razie rozmawiałam z mężem i zwiedzimy ten zamek. Zapłacimy tę kasę, bo i tak nie ma innego wyjścia. ![]() ![]() Mąż poszedł do wypożyczalni, zaraz jakiś filmik sobie obejrzymy. Miłego wieczorka ![]() Kropka mam pytanie do Ciebie. Co o tym myślisz? http://www.allegro.pl/item641997560_...najtaniej.html Ryzykować czy nie? Edytowane przez betig1975 Czas edycji: 2009-05-22 o 17:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja się właśnie wnerwiłam na maksa! Tak jak mi naprawili te buty to jak zobaczyłam to chciałam albo rozerwać tą właścicielkę na strzępy albo się rozryczeć.. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#687 | |||
Zakorzenienie
|
Ja tego nie napisałam.
---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
A wysokość ceny zależy już od tego jak bardzo chcesz tam wejść i ilu takich jak Ty jeszcze jest. ![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#688 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#689 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I nie na zasadzie "są tłumy to trza grabić", tylko są tłumy - więc są chętni tyle zapłacić. Jeśli są chętni tyle dać to tyle bierzemy. Jak wystawiasz towar na allegro za 35zł i idzie jak ciepłe butki, to następną partię wystawisz za 15? ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Za nocleg w Zakopcu to rozumiem, że śpiewają tyle z powodu jakiegoś szczytnego celu? ![]() ![]() A myślisz, że zysk z tej szarlotki którą jesz na MO to pójdzie na renowację tego schroniska tam? ![]() Z turystów żyje każdy turystyczny zakątek świata. To naturalne w miastach gdzie nic innego nie ma. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Co zrobili i co z nimi dalej?? |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#690 |
Zakorzenienie
|
Cześć kobitki
![]() Co zrobili?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.