|
|
#2191 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Praca jako au-pair
wiesz teoretycznie to oni mogli by duzo wiecej placic, ale wtedy nie braliby pewnie kogos kto mieszka u nich caly czas tylko wzieli by sobie opiekunke, ktora przychodzi na pare godzin i placa jej od godziny...
Au Pair... to jest wlasnie jak najmniejszy koszt..a jak najwiecej korzysci ;/ Ale to i tak zalezy od rodzinki
|
|
|
|
#2192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2193 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szczerze Wam powiem, ze czasem czuje sie tu jak "przynies, podaj, pozamiataj". Mam wrazenie, ze jestem tu niania, sprzataczka, kucharka, pokojowka i lokajem w jedym Odliczam juz dni do konca Jeszcze tylko 5 tyg
|
|
#2194 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też bym chyba nie płaciła więcej. "Jak się komuś nie podoba wysokość wynagrodzenia, to znajdę sobie inną au pair, która je zaakceptuje. I nie będę miała z tym żadnych problemów." - podejrzewam, że właśnie takie jest założenie rodzin. W końcu oni cię jeszcze utrzymują, mogą opłacić kurs itp. Jeszcze zalezy co dla kogo liczy się bardziej: przygoda, język czy forsa. ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Cytat:
Kinia a Ty na to wesele swojej rodzinki to też masz wstęp, czy masz tylko zostać w domu z dziećmi? A jeśli też idziesz na wesele, to skad miałas jakąś porządną sukienke, żeby się ubrać? Byłaś tak zapobiegliwa, że wzięłaś z domu (a nuż się przyda), czy oni moze Ci kupili? Edytowane przez mychamycha Czas edycji: 2009-05-22 o 20:39 |
||
|
|
|
#2195 |
|
Konto usunięte
|
ide ie szykowac na jutro bo rano wyjezdzam pa
![]() do pon lub wtorku
|
|
|
|
#2196 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2197 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przyjechalam tu tydzien przed koncem wrzesnia 2008. W sumie racja, pewnie tez polecialabym najtanszym kosztem ale wynagradzajac to np. poprzez fajny pokoj, osobisty komputer, kurs jezykowy, zwrot za bilety etc. Niestety, niektore rodzinki nie daja nic wiecej,poza najnizszym kieszonkowym. Owszem, potrafie zaprotestowac ale to nie jest takie proste jakby sie moglo wydawac. Problem polega na tym, ze au-pair musi pomagac w "drobych obowiazkach domowych" tylko niech ktos mi kurna skonkretyzuje i jasno wyliczy jakie sa te drobne obowiazki Fakt, moj blad bo na poczatku zgodzilam sie na to. Powiedziano mi, zedo moich obowiazkow nalezy: opieka nad dzieckiem ok.6 godzin dziennie, raz w tyg. posprzatac dom i wyprasowac pranie, pracuje zwykle 4 dni w tyg. Brzmi swietnie ale troche inaczej wyglada w rzeczywistosci choc teoretycznie zgadza sie z zapowiedzia....
|
|
#2198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to rzeczywiscie moze być ciężko na początku zwrócić hostom uwagę, bo przecież nie chce sie im podpaść na samym początku. Ale to ja bym się ograniczyła tylko do poodkurzania, zamiatania i ewentualnie umycia podłóg (choć to ostatnie najmniej mi się podoba). Mam nadzieję, że jak ja ustalę wszystko z rodziną to będą się tego trzymać. A dużo masz tej powierzchni do sprzątania? |
|
|
|
|
#2199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Georgia to tez stan Miasto Alder w stanie Georgia nie istnieje, mozna to bez problemu sprawdzic w necie takze dziwie ci sie ze tego nie sprawdzasz 750 na tydzien? ????? tyle sie placi na miesiac |
|
|
|
|
#2200 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Do tego dbanie o roslinnosc (o czym zdarza mi sie zapomniec) i milion innych bzdur...
|
|
#2201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() cooooooooooo? o maatko;/ to faktycznie duuzoo! Jak im w ogole nie jest głupio takich obowiązków na Ciebie nakładac?! paranoja! au pair opiekuje sie dziecmi a nie tyra jak niewolnik!! z drugiej storny doskonale Ciebie rozumiem, mnie by tez bylo glupio sie sprzeciwic, albo czegos nie zrobic, gdy mnie poproszą- po corobic sobie kwas i to jeszcze u obcych ludzi- u siebie w domu- luz, poklocisz sie z mama o bałagan ale za chwile przejdzie i idzie w niepamiec, ale tu...to zupelnie inna sprawa. to bardzo ważne, na poczatku ustalic jasne warunki/zasady obowiązki. ale na tyle jasne, aby mowiły konkretnie o tym, co trzeba robic a nie "sprzatanie" eeeh Elfiku, współczuję, naprawde..
|
|
#2203 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm ja tez miallam historie z wykorzystywaniem. Niby ugadywalam sie z rodzinka na pomoc mamie, bo miala chore plecy, a robilam prawie wszystko. Pracoawalam od 7 rano do 7 wieczorem. Dom 3 poziomowy. Raz w tygodniu sprzatanie calego domu, mycie podlogi, prasowanie stert ciuchow (wszystkich, nie tylko dzieci, codziennie zakladali co innego do tego koszule-5 tygodniowo), do tego co drugi dzien wycieranie kurzy i odkurzanie u dzieci w pokojach. Gotowanie dla dzieci prawie codziennie, nastawianie prania. I jeszcze mieli pretensje ze sie z dziewczynka nie bawie, do tego byl pol roczny maluch. Robilam z nimi wszystko, od ubierania, zmieniania pieluch, karmienia po kapiel i nie raz kladzenie spac. Wyobrazacie sobie? Ja codziennie wieczorem padalam, 5 minut w ciagu dnia nie mialam aby usiasc. I tro wszystko za 50L tygodniowo. W tym czasie 'kochana' mamusia sobie spala albo tv ogladala. Zrezygnowalam po 3 miesiacach.
|
#2204 |
|
Zakorzenienie
|
Matko, żebym ja tylko miała odwagę przypomnieć o umowie w porę.
|
|
|
|
#2205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masakra...! jedna z moich koleżanek miala podobnie. gdy miała day off rano hostka informowała ja, że ma zmyc podłogi i pranie zrobic. Ona mówi ze przeciez ma "off'a" a ona do niej ze off ale od dziecka. czaicie to?? albo nieraz jak byłysmy na jakiejs imprezie to np o 21 czy 22 hostka dzwoniła i ona musiała wracac bo hostka chce wyjsc na miasto sie zabawic a au pairka musi wracac. tudziez budziła ją w srodku nocy telefonem, zeby po nią przyjechała, bo ona prowadzic nie moze w TAKIM stanie. eeeehh
|
|
#2206 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurczę, podczytałam trochę wątek i bardzo mnie zainteresował !
Chcę podszkolić angielski, chcę wyjechać i zobaczyc inny kraj, chce nabrać odpowiedzialności (mam 19 lat i cienko z tym u mnie) aur-pair byłoby chyba OK... ale nigdy nie opiekowałam się dziećmi w pełnym tego słowa znaczeniu (gotowac dla dziecka, cały dzień z nim spędzać, itepe) nie wiem czy dałabym rade... noi potem rozmawianie z tymi ludźmi... jak sie dogadac po angielsku jak sie nie mowi biegle? raaajuuu podziwiam Was że sie nie boicie wykorzystania ; )
|
#2207 | ||
|
Zadomowienie
|
Kacha, gratuluję.
![]() Rodzinka mi odpisała. Napisali, że wysłali już maila do byłej aupair z pytaniem o pozwolenie podania mi adresu. ![]() Pokój mam swój własny z TV, o dostępie do interneto napisali mi coś takiego: Cytat:
Co do prac domowych, napisali mi, że mają panią sprzątającą, która raz w tygodniu robi wszystko, ja będę musiała robić tylko takie codzienne rzeczy, jak np nakładanie do stołu, utrzymywanie swojego i dzieci pokoju w czystości. ![]() Spytałam ich też ile mniej więcej godzin tygodniowo będę pracować, napisali: Cytat:
To daje przynajmniej jakieś 10 godzin dziennie, 50 godzin w tygodniu, trójka dzieci i tylko 60€?! Coś bardzo nie w porządku..Do tego napisali, że nie pozwalają dzieciom oglądać TV, chyba że pada deszcz, co dodatkowo utrudnia sprawę, bo będę musiała się nimi cały czas zajmować, a nie że 'Uwaga dzieci, teraz oglądamy baję. 'No i chyba muszę spytać jaka to dla nich jest ta 'latest hour of arrival', bo mają bardzo konserwatywne podejście. ![]() Napisali jeszcze, że mają pewien problem, bo zastanawia ich czy będę w stanie porozumieć się z dziećmi po hiszpańsku. No kurczę, chyba im pisałam że mój spanisz jest little, a oni pisali że no problem. Fakt, że jakoś ten hiszpański umiem, ale mam bardzo duże zaległości, zwłaszcza ze słownictwem, więc będę musiała się podszkolić przed wyjazdem.. Następnego maila chyba im napiszę po hiszpańsku.
Edytowane przez Drozja Czas edycji: 2009-05-22 o 22:09 |
||
|
|
|
#2208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2209 |
|
Zadomowienie
|
heeeeeeeeelooooll
jestem juz ![]() no wiec tak po kolei to .. brr xD jak wysiadlam z pociagu to mialam takiego stresa ze kolega mnie uspokic nie mogl :p potem zadzwonil axel gdie jestem i sie umowilismy ze pod mcdonaldie ( mcdonald to jedyne slowo ktore zrozumialam z rozmowy tel :P ) e samochodzie sie zdiwilam ile to ja angielskiego znam bo duuzo z nim rozmawilam . w domu poznamam zone dziadkow ktoryzy sa na weekend and dzieci . sa super . bardzo sie cieszyly z prezentow . potem poszlam na chwile do swego pokoju i na dol do calej rodiny potem sie pobawilam z mala lalkami i udawalam ze ja rozumie bo ona nadawala cigle po niemicku xD no i potem ogl wszyscy film na dvd -- nanan nie ejst zle zobaczymy potem ;p brrr glupia niemeicka klawiatura xD |
|
|
|
#2210 |
|
Zakorzenienie
|
Adka, fajnie, że piszesz!
![]() To Ty porozumiewasz się z rodzinką po angielsku tak? Oby Ci się spodobała rodzinka
|
|
|
|
#2211 | |
|
Organizatorka
|
Cytat:
a w ogole rodzinka wydaje sie symaptyczna? i co kupilas dzieciakom??
Edytowane przez Aerith Czas edycji: 2009-05-22 o 22:16 |
|
|
|
|
#2212 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie syt. wyglada niemalze podobnie. Pracuje od 7:30 do 19:30-20:00. Dom 3-poziomowy, raz w tyg. generalne porzadki a na co dzien dbanie o utrzymanie go w przyzwoitym stanie. Raz w tyg. prasowanie i skladanie sterty ubran (2-3 wielkie kosze) w tym zwykle ok. 10 koszul. Ciuchy zakladaja codziennie inne, czyste (przebieraja sie czasem jeszcze w ciagu dnia) a potem laduja w praniu Czasem musze ugotowac cos dla malego, wiec i hostka sie wbija w zarcie
|
|
#2213 |
|
Zadomowienie
|
no narazie dogaduje sie swietnie tylko glupio tak czaami bo np dzis nuby ie pracuje i niewiem czy mam sprzatnac jak mala rozleje picie czy jak ale dam rade
![]() a co kupilam? chlopcowi samochodzik taki sterowany, malej taka lalke barbi a najmniejszej takie niewiem kolka co sie uklada piramidke ok teraz ide sie rozpakowac i spac do uslysyenia |
|
|
|
#2214 |
|
Zakorzenienie
|
uu Drozja....ja sie troche przeraziłam tym mailem.... Ty nie?
Adka, fajnie, ze sie odezwałas. Oby dobre wrazenie nie minęło i obys dalej byla zadowolona! ![]() Elfik... a za tego kolege to choc dostajesz jakeis extra pieniazki? czy tak charytatywnie się nim zajmujesz też?
FoodSenses Jedzonko fit i absolutnie nie fit FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood Edytowane przez roux666 Czas edycji: 2009-05-22 o 22:28 |
|
|
|
#2215 |
|
Raczkowanie
|
Chociaz musze dodac, ze mimo wszystko mam bardzo duzo wolnego. Nie ogranicza sie to jedynie do 4 tyg. urlopu i 1,5 dnia w tyg. W sumie do dnia dzisiejszego mialam juz 8 tyg urlopu + zwykle mam 3-4 dni wolne w tyg. (naturanie nie zawsze ale prawie...).
Dostaje 280 euro miesiecznie, na swieta i urodziny po 50 euro, oplacali mi kursy jezykowe. A zapomnialam jeszcze napisac, ze musze robic takze bierzace zakupy... Jak znajde chwile to postaram sie opisac moj dzien pracy
|
#2216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlasnie doczytalam Urlop masz platny czy nie?
Kto miłości nie zna, ten żyje szczęśliwy, i noc ma spokojną, i dzień nietęskliwy. ![]() exAparatka góra: 30.06.2010 - 8.04.2013 dół: 4.08.2011 - 8.04.2013 Edytowane przez kasia_no87 Czas edycji: 2009-05-22 o 22:33 |
|
|
|
|
#2217 |
|
Zakorzenienie
|
Adka, a ile lat mają "Twoje" dzieci?
|
|
|
|
#2218 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Alez oczywiscie, ze charytatywnie... Wedlug nich, to mi ulatwia sprawe bo chlopaki sami sie soba zajma... yyyy jasne ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Platny, nie odliczaja mi tych wolnych dni od kieszonkowego... to byloby juz lekko zenujace
|
|
#2219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2220 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W miesiacu musimy dostac pelna, najnizsza kwote jaka jest ustalona dla nanego panstwa i nie zmienia sie ona w zaleznosci od dni wolnych, swiat itp. Nie czaje...
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:38.

Do tego dbanie o roslinnosc (o czym zdarza mi sie zapomniec) i milion innych bzdur...

masz prawo wiedzieć co jesz.
To daje przynajmniej jakieś 10 godzin dziennie, 50 godzin w tygodniu, trójka dzieci i tylko 60€?! Coś bardzo nie w porządku..

U mnie syt. wyglada niemalze podobnie. Pracuje od 7:30 do 19:30-20:00. Dom 3-poziomowy, raz w tyg. generalne porzadki a na co dzien dbanie o utrzymanie go w przyzwoitym stanie. Raz w tyg. prasowanie i skladanie sterty ubran (2-3 wielkie kosze) w tym zwykle ok. 10 koszul. Ciuchy zakladaja codziennie inne, czyste (przebieraja sie czasem jeszcze w ciagu dnia) a potem laduja w praniu
a za tego kolege to choc dostajesz jakeis extra pieniazki? czy tak charytatywnie się nim zajmujesz też?