|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2041 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kolorowe soczewki
Do tego okulista musi Ci 'wymierzyć' oko, bo soczewki są różne - 8,3; 8,6;8,8 (chyba jest) bo tak to może kolor Ci 'zasłaniać' pole widzenia - raz tak miałam
![]() Ja mam teraz te w kolorze blue-yellow, wczesniej mialam green-yellow, i bardzo ładne kolorki - oba (ale green ładniej widać, bo mam ciemnobrązowe swoje oczy).
![]() |
#2042 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kolorowe soczewki
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2043 |
Przyczajenie
|
Dot.: Kolorowe soczewki kontaktowe
poradźcie, jakiej firmy soczewki kolorowe posiadają krzywiznę 8,3 (oprócz J&J Acuvue) i można kupić w Polsce??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2044 |
Zakorzenienie
|
Ja mam krzywiznę 8.9 i jedyne soczewki ktre są dla mnie komfortowe to focusy softcolors. Rzadne inne na rynku nie mają takich parametrów, więc mam do wyboru trzy kolory tylko. Klika razy założyłam inne z krzyw. 8.6 bodajże i mogłam je nosić tylko 3 godziny.
Także znalezienie w Polsce przynamniej krzyw. 8.3 może być problemem. Ale chociaż nie mają w środku tej dziury, która tak nienaturalnie wygląda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2045 |
Przyczajenie
|
na czym polega ta krzywizna? nie pytałam się o to okulisty, bo myślałam, że 8,3 (który mi określił) to standard, wytłumaczcie jak "dziecku"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2046 | |
Nie depcze krokusów
|
Śliczna24 - a jakie już wcześniej miałaś, widać było piksele?
Elliannia - możesz zarzucić fotką oka w tych nowych? Zielone widziałam już u Ciebie :P decorum - mam podobny problem, odpowiedź brzmi: żadne. Ale może się okazać, że będą Ci pasować 8.6, idź do salonu, gdzie dobierają Freshlooki, to się przekonasz pod okiem specjalistów, czy są dla Ciebie. Krzywizna to średnica tego wycinka sfery, którym są soczewki. Jest też średnica, czyli wielkość tarczy soczewki, musi ona być większa niż kolorowej części oka, żeby dokładnie pokryć rogówkę. Każde oko wymaga innej krzywizny oraz średnicy, nie jest to parametr stały - co więcej, mogą Ci zupełnie nie pasować 2 różne soczewki o identycznych parametrach! Za duża krzywizna to dyskomfort, zaburzenia widzenia, czucie krawędzi, nadmierna ruchomość soczewek, asymetryczne ułożenie na oku, a przy kolorowych dodatkowo po prostu brzydki efekt. Za mała ściska oko, może wtedy dochodzić do uszkodzeń fizycznych oka, niedotlenienia, wystają naczynka, oczy mogą piec i czuć dyskomfort. Rozmiar, ułożenie na oku i odpowiednie na nim zachowanie sprawdzi Ci tylko specjalista: lekarz okulista lub dyplomowany optometrysta. Nieodpowiednio dobrane soczewki nosi jednak mniej osób niż nieodpowiednie staniki ![]() żurawinka - roczne by były na Ciebie, ale wiadomo, jednorazowy wydatek jest spory i szkoda, jak trzeba je wyrzucić przed czasem... Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2047 |
Raczkowanie
|
ja mam krzywizne 8.7 wiec czy soczewki z 8.6 beda mi pasowac?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2048 |
Przyczajenie
|
Noszę od chyba 10 lat soczewki .Trzymam się krzywizny od początku i soczewki nigdy mi nie sprawiały problemu ,chyba że konczyl się im termin lub zniszczone przez sport[np jazda na rowerze bez okularów]
Jesli zalożę colorowe to tylko takie jak naturalne oczy .niebieskie-niebieskie.Uważam że najlepszy naturalny efekt FL Colors są dla mnie najlepsze.Ostatnio dostałem FL colorsblenders w salonie.Oczy sa wyraźniejsze niż przy FL Colors.Głębszy kolor Po nałożeniu idealny komfort. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2049 |
Raczkowanie
|
Witam po długiej przerwie ;] Trochę zaniedbałam forum i bloga o soczewkach ale w czerwcu rusza od nowa
![]() Mam teraz mały dylemat bo noszę obecnie FRESHLOOK COLORS BLUE, ale trochę mi się już znudziły. Nie żebym narzekała, bo są całkiem niezłe. Ale oczy wydają się jakieś matowe, może dlatego, ze nie mają obwódki (która z kolei w kolorze czarnym wygląda nienaturalnie). Patrzałam na OxygenOne All Vue Colors - blue i Inno Color blue(mają w ofercie 2 i 3 tonowe). Jednak nie mogę się skontaktować z ludźmi, którzy je sprzedają i poprosić ich o zdjęcia soczewek.. nawet w opakowaniach. Wiadomo.. jak mocny jest wzór, jak ciemny kolor , czy jest obwódka. Tym razem chciałabym z obwódką, ale nie chcę zbyt mocnych pikseli, bo w Colorsach są bardzo delikatne i chciałabym takie, które też będą mieć tak niewidoczne. Wie ktoś może coś o tych 2 wyzej wymienionych? Ahh i prosiłabym o zdjęcia Gray-blue Colorvue na jasnych oczach. Jeśli ktoś ma Edytowane przez Mexara Czas edycji: 2009-05-24 o 19:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2050 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Malla
Więc pozostaje mi tylko "wynosić" każdy kolor z acuvue i wybrać najfajniejszy na dłużej.... Na razie brąz wygląda super na moich szaro-niebieskich oczach, a porażka to szafir... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2051 |
Raczkowanie
|
Buszuję po zagranicznych stronach z soczewkami i chyba kupię B&L Platinum. W wakacje można poszaleć trochę;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2052 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I to są dokładnie te - http://www.hamerlik.com/colourvue-2szt-p-67.html - pierwsze to green yellow, kolejne blue-yellow ![]()
![]() |
![]() |
#2053 |
Raczkowanie
|
Elliannia jestes zadowolna z tych soczewek? jaka masz krzywizne oka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2054 |
Wtajemniczenie
|
Kupilam ColourVue Big Eye Pretty Hazel... no i nie wiem, krzywizna i średnica są takie same na zwyklych soczewkach ktore nosze. Te kolorowe mam tak okolo godzine na sobie, strasznie mnie uwieraja, i z boku je widze. No i ta dziura na źrenice... z daleka wygladam super ale z bliska jak robal. :/ Beda chyba na specjalnie okazje. Mam pytanie, czy moge nosic je zamiennie z innymi i trzymać w pudełku w płynie np. kilka dni bez zakładania?
![]() |
#2055 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeszcze zadowolona byłam z tych http://www.hamerlik.com/freshlook-di...szt-p-110.html one wyglądały najbardziej naturalnie ze wszystkich które próbowałam, ale kolorystycznie dawały mniejszy efekt, raczej podkreślenie - miałam kolor 'aqua' i mój naturalny brąz był zabarwiony na zielono, ale cały zabarwiony ![]() Cytat:
![]() A co do uwierania - chyba jednak za mała krzywizna :/
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2056 |
Wtajemniczenie
|
To tak bede robic,normalnie bede w zwyklych chodzic a te tylko jak bede wychodzic gdzies czy cos... Teraz juz mnie tak bardzo nie uwieraja, prawie wogóle, chyba sie oko przyzwyczaiło. Tylko widzę je z boku co mnie denerwuje. Widze je tylko jak mam włosy za uszy dane, a jak mam włosy normalnie rozpuszczone przy twarzy to nie widze
![]()
![]() |
#2057 |
Raczkowanie
|
Jeszcze co do soczewek, nigdy czegos takiego nie miałam i boję się, że gdzies mi to wpadnie w dół oka, że nie bede mogła wyjąć i takie tam. Mojemu koledze kiedys taka korekcyjna soczewka gdzies tam się przesunęła i był problem. Miałyście jakies z tym problemy? ( Wolę popytać i dopiero potem, w pełni zdecydowana pójść do okulisty, bo może mi sie zdarzy jakies 'ale'
![]() Aha i jeszcze słyszałam, że takie soczewki we wzorki są efektowne ale tylko z daleka, bo z bliska je widać i czasmi tęczówki wychodzą. Prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2058 |
Przyczajenie
|
Elliannia, masz zdjęcia Freshlook Dimensions Aqua ?
Też mam ciemne oczy i jestem ciekawa efektu, bo piszesz, że byłaś zadowolona... ![]()
![]() |
#2059 |
Nie depcze krokusów
|
treeth - anatomicznie jest niemożliwe, aby soczewka zgubiła się pod czy za okiem, może natomiast w wyniku złego dobrania lub mocnego pocierania oka zwinąć się i przesunąć pod powiekę, ale to się baaardzo rzadko zdarza i nie potrzeba interwencji lekarskiej (polecam w takich przypadkach schować głowę pod wodę i mrugać, to wypłynie).
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2060 |
Raczkowanie
|
Mi się to dzisiaj zdarzyło. Koszmar. Pierw zaczęło mnie uwierać w jednym oku, było mi niewygodnie w soczewce również wczoraj, a była czysta. Lekko potarlam bo oko zaczęło łzawić i boleć niemiłosiernie no i się zawinęła, wtedy dopiero było nieprzyjemnie. W końcu wyciągnęłam ją w częściach... soczewki maja kilka dni ;p
Pewnie zasługa cholernego płyn, który się lepi i jest przeokropny. Nigdy nie dam już sobie nic polecić, będę kupować płyn Alconu, bo najlepiej się sprawdzał;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2061 |
Wtajemniczenie
|
Mexara, a jaki płyn taki okropny?
![]() |
#2062 |
Raczkowanie
|
Solocare się nazywa chyba :P Nie wiem moze na niego uczulona jestem albo coś, ale jest tragiczny dla mnie. Wiecznie podraznia i soczewki jakos sie kiepsko po oczach przesuwaja ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2063 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mexara - a może masz zbyt suche oko albo jakąś infekcję?
![]() |
![]() |
#2064 |
Wtajemniczenie
|
Nie mialam tego płynu, ja najczesciej mam ReNu
![]()
![]() |
#2065 |
Nie depcze krokusów
|
Miałam SoloCare i nie narzekałam na lepkość czy poślizg. Mam wrażliwe oczy, więc i tak zrezygnowałam ze zwykłych płynów na rzecz AOSeptu.
![]() |
![]() |
#2066 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() ![]() edit. mój kolor oczu to taka mieszanina niebieski+żółty, wada plusowa (nie za wiele ofert w necie), krzywizna 8,7 i średnica 14,5 Edytowane przez SweetNothing0 Czas edycji: 2009-05-26 o 22:14 Powód: dodanie informacji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2067 |
Nie depcze krokusów
|
SweetNothing0 - proponuję przejrzeć wątek, są tu opisy, zdjęcia, adresy sklepów itp.
![]() |
![]() |
#2068 |
Raczkowanie
|
Nieee infekcji napewno nie mam. A na innym płynie, którego używałam przez miesiąc było ok, więc chyba oko mi nagle nie wyschło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2069 |
Zakorzenienie
|
Witam ;D
Jestem nowa w tym wątku ![]() No i mam oczywiście pytanie o soczewki, starałam się przeczytać wszystkie strony jednak nie byłam w stanie . Noszę od niedawna soczewki, bezbarwne. Chciałabym spróbować ColourVUE Kolorowe Soczewki Kontaktowe Big Eye pretty hazel . Naturalnie mam zilone/niebieskie/ szare oczy jak widać w dodanym linku ![]() Widzę że sporą część mojej źrenicy byłoby widać. Mam jasną karnację, brąowe włosy, mam trochę piegów na twarzy. Jaki kolor byście mi polecali do mojej ,,urody" ;D i koloru oka ? Uważam że mam małe oczy i chciałabym je powiekszyc ![]() A natural ring nie wyglądałby zbyt ładnie, prawda? A ten Doll , tzn czarny byłby za sztuczny ?:d Sama już nie wiem co mam wziąć ;D (http://www.lensespro.com/product_inf...658dfc9d440a97 - chodzi mi o te soczewki) Z góry bardzo dziękuję za rady i odp ![]() ![]() Edytowane przez mila1122 Czas edycji: 2025-04-09 o 11:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2070 |
Nie depcze krokusów
|
Mexara - skąd wiesz, że nie masz? To sprawdza lekarz. A suchość może pojawić się w każdej chwili.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.