|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3841 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Te 2 lata pracy to jako praktyki szkolne (oczywiście w ramach zajęć szkolnych zgodnych z Twoim kierunkiem) ? Czy 2 lata jako normalny pracownik po szkole ? Jeśli ta druga opcja to staż chyba Ciebie nie obejmuje - to jak na moje oko. Aczkolwiek myślę, że chodzi Tobie o wersje nr 1. Rozumiem, że wolałbyś pracować jako normalny pracownik bo i pieniądze większe. Hmm zapytaj pracodawcy czy nie ma możliwości abyś mógł pracować normalnie na umowę. Jeśli Go stać na przyjęcie pracownika to przyjmie, a jeśli nie to będzie namawiać Ciebie na staż z UP (pracodawca wtedy Tobie nie płaci, tylko UP. Po stażu może u Niego zostaniesz). Powiedz, że zależy Ci bo chciałbyś już normalnie pracować na umowę, że to pewne lata pracy etc. Innego wyjścia nie znam, ale może dziewczyny jeszcze dopowiedzą coś, a ja chętnie dowiem się.
![]() |
#3842 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3843 |
Zadomowienie
|
Rozumiem. Bardzo chciałabym Tobie pomóc, coś mądrego doradzić. Jak dowiem się czegoś innego to dam znać, a póki co oprócz rozmowy z pracodawcą nic innego nie przychodzi mi do głowy.
![]() |
#3844 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3845 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no coz pracodawca bierze cie na staz zeby zaoszczedzic pieniazkow ![]() (pomijajac ze jesli odmowisz to bedziesz wyrejestrowany;p ale zakladam ze sam starales sie o ten staz?) Ja mam takie pytanie - w lipcu koncze roczny staż w Urzędzie Pracy. Zastanawiam sie jak sie z wszystkimi pożegnac? Ciasto pewnie dla działu przyniosę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3846 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Atoska - ciasto jak najbardziej, ale bez "drozbiazgów". A po stażu nie przyjmą Ciebie na etat ?
- Jan Paweł II ![]() http://kropelka-wiary.pl/ WYMIANA - oczy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497260 Edytowane przez Nektarynka Czas edycji: 2009-05-23 o 21:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3847 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A drobiazg to dostają od pracowników. Absolutnie nic nie kupują. Wystarczą słodycze. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3848 |
Zadomowienie
|
Ja kończę jutro 6 miesięczny staż, zaniosę z dwa ciasta dla koleżanek z pokoju i dla pracowników z innych działów.
Chciałam coś kupić, ale stwierdziłam że chyba nie wypada a koleżanki mogą się poczuć trochę niezręcznie :P Co prawda wymieniałyśmy prezenty na Wielkanoc, gdy wracałam z UK tez przywiozłam im małe drobiazgi, ale w takiej sytuacji chyba ciasto będzie najlepsze. |
![]() ![]() |
![]() |
#3849 |
Zakorzenienie
|
Czytam wasze wpisy na temat stażu i szansy na zatrudnienie i powiem wam, że ja już sie czuje lekko znużona stażowaniem. Jestem na stazu od końca stycznia i jak sobie pomyśle, że mam tam być do konca roku to nie jestem za bardzo happy. I tak w moim urzedzie mam komfortowe warunki bo mam własne biurko i komputer z internetem i pracownicy sa bardzo mili. Ale jednak moje magistrowe EGO cierpi na tym, ze spędzam w biurze 40 godz tyg. a tak naprawde nie zarabiam. Ostatnio czare goryczy przelala kropla wody (dosłownie)- nam stażystom nie nalezy sie nawet butelka mineralnej bo nie jesteśmy pracownikami, nie należą sie też zadne szkolenia bo j.w. Troszkę przykro bo wiem ze pracownicy jeżdzą na szkolenia które o niebo podniosłyby moja wiedze. Ale siedziec musze codziennie po 8 godz. Mam też pytanie- czy jeśli mam zaproszenie na rozmowe kwalifikacyjna "do dużego miasta"(ponad 100 km w jedna stronę) to moge jechać tam tylko wykorzystując moj dzien wolny czy mozna sobie załatwić jakiś dzień wolny ekstra?Bo powiem wam, ze szukajac pracy musze miec swiadomosc koniecznosci dojazdu do wiekszych miast, a wolnego jednak szkoda. To też nie za bardzo motywuje.
#3850 |
Zadomowienie
|
Hmm to prawda, że na stażu małe pieniądze. Lepsza praca po znajomości niż nic
![]() ![]() ![]() ![]()
- Jan Paweł II ![]() http://kropelka-wiary.pl/ WYMIANA - oczy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497260 Edytowane przez Nektarynka Czas edycji: 2009-05-24 o 20:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#3851 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja kończe 6 miesięczny staż i nie wyobrażam sobie żeby być rok na stażu bo jednak nie traktują Cię jak pełnego pracownika i robisz mniej ważne rzeczy. Chyba będziesz musiała wykorzystać dzień wolny ale zrób to bo jak znajdziesz pracę to staż możesz przerwać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3852 |
Zakorzenienie
|
Staż mam do 31 maja. Pracodawca pisał pismo o przedłużenie go, niestety nie przyznali mi przedłużenie. Chciałam wybrać sobie moje dni wolne ale pracodawca się nie zgodził ponieważ nie wyrobiłam normy godzin i nie przysługują mi te dni wolne
![]() ![]() Chcieli mnie zostawić do lipca ale oczywiście też bez prawa do urlopu ![]() Czy zna ktoś takie przypadki? I kto tu ma rację?
#3853 |
Raczkowanie
|
1 ile wynosi teraz stazowe
2ile godzin trzeba przepracowac 3 jak to jest ze zrywaniem stazu (poszlam na staz, ale od pazdziernika chce studiowac dziennie) jaka jest roznica miedzy stazem tym z efs a inny? bo ja bede na tym z efs Edytowane przez nomileczka Czas edycji: 2009-05-25 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#3854 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
2) 8 godz dziennie, chyba, że pracownik na stanowisku na jakim bedziesz na stażu w tej instytucji pracuje mniej, wtedy np 7, czy 7,5 godz dziennie 3) to informujesz UP o tym i kończysz staż, wyrejestrują cię, ale będąc studentką dzienną i tak nie masz szans na zarejestrowanie się w UP więc nic nie tracisz. kończysz staż i idziesz na studia, tyle. 4) wszysykie staże z UP jeśli chodzi o finanse są tak samo opłacane i na takich samych zasadach. nie wiem czy sposób finansowania dla stażysty ma jakieś odczuwalne konsekwencje/różnice. wydaje mi się, że nie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3855 |
Zakorzenienie
|
Jak ktos pisał wyzej - rzeczywiscie 12 miesiecy stazu to duzo i sama to odczuwam. Mam troche dosc i jakos nawet nie moge sie doczekac az mi juz minie ten czerwiec..
A co do pytania wyzej - na etat mnie nie przyjma. Wola przeciez wziazc nowa stazystke ktora wykorzystaja nastepne 12 miesiecy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3856 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3857 |
Zadomowienie
|
Skończyłam wczoraj staż, dostałam od koleżanek z pokoju kwiaty i książkę
![]() ![]() Mam pytanie w sprawie ubezpieczenia zdrowotnego, staż oficjalnie kończę 31.05: 1. Czy podbiją mi jeszcze książeczkę normalnie? 2. Czy po zakończeniu staży od razu mnie wyrejestrują czy zaczną przedstawiać mi oferty pracy? 3. Ile czeka się na taka ofertę i jak często przygotowują nowe oferty? 4. Czy wyrejestrują mnie na 3 miesiące przy pierwszej odrzuconej propozycji czy dopiero przy trzeciej? Chodzi o to że szukają u mnie chyba z 5 nauczycieli a ja od października chcę wrócić na studia dzienne, ale przez wakacje nie będę miała ubezpieczenia więc trochę nie ciekawie, zastanawiam sie ile pociągne na ich ubezpieczeniu bez konieczności przyjęcia oferty :P |
![]() ![]() |
![]() |
#3858 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3859 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie, gdy pracodawca wystepuje do urzedu o stazyste to zazwyczaj deklaruje sie ze go zatrudni po tym stazu. Po stazu sa dwa jasne wyjscia: albo go zatrudni, albo nie. Jest jednak taki szkopul ze trzeba do urzedu dostarczyc pismo w ktorym sie zawiadamia o tym ze stazysta zostanie zatrudniony czy nie. czyj to jest obowiazek? pracownika, czy pracodwacy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3860 |
Zadomowienie
|
Hosenko, w UP czytałam regulamin. Zwraca koszty poniesione przez UP - czyli wynagrodzenie też. Nie wiem jak to wygląda w praktyce. Nie znam osoby, która kiedykolwiek zrezygnowała.
Pracodawca nie ma obowiązku przyjąć osoby po stażu na etat. -Tak zostałam poinformowana. Aczkolwiek w przypadku kiedy wyrazi na to zgodę, to chyba już na samym początku, przed podjęciem stażu, podpisuje w umowie że przyjmie tą osobę potem na etat. Kiedy jednak takiej zgody nie podpisał wcześniej w umowie, tylko zdecydował się na to po ukończeniu stażu - to wówczas chyba pracodawca wnosi do UP wniosek. Albo Ty idziesz do UP i załatwia się wtedy formalne rzeczy tak jak przy podjęciu każdej innej pracy ![]()
- Jan Paweł II ![]() http://kropelka-wiary.pl/ WYMIANA - oczy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497260 Edytowane przez Nektarynka Czas edycji: 2009-05-26 o 11:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#3861 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I znam kilka osób które zrezygnowało bo nie chciało być na stażu i nic nie oddawali poza kosztami badań ![]() Kilka lat temu, owszem, trzeba było oddać kasę, a co wiecej - nawet ta niewypłaconą ![]()
![]() |
#3862 |
Przyczajenie
|
nie zrozumialas.
Moj pracodawca zadeklarowal ze przyjmie mnie po stazu (wszystkim tak wpisuje zeby mu tego stazyste dali) teraz wiec jak mnie przyjmie to musze zalatwic sprawy w urzedzie, a jak nie to on musi wystosowac pismo. Po stazu zaproponowal mi warunki, ale rzucil je takie, ze po prostu nie jestem w stanie ich wykonac, do tego jest to 1/2 etatu i placa ktora mnei nie satyfkakcjonuje w porownaniu do obowiazkow ktore nalozylby na mnie. Powiedzialem mu ze sie zastanawie i mialem zadzwonic, zdecydowalem sie ze sie nie zgadzam na to, ale teraz nie moge sie z nim spoktan ani skotnatkwaoc bo mnie nei odbiera, zastanawiam sie w takim razie czy to ja mam sie amrtiwc o dostarczenei papierka do urzedu ze jednak nie zostane zatrudniony czy on |
![]() ![]() |
![]() |
#3863 |
Zakorzenienie
|
Na pewno rezygnując ze stażu nie trzeba zwracać pieniędzy, które otrzymało się za swoją pracę
![]() Jeżeli ktoś rezygnuje ze stażu, bo znalazł pracę - OK. Jeżeli ktoś rezygnuje bo tak mu się zachciało - zostaje wyrejestrowany z UP. W moim UP jest tak, że po stażach w urzędach itp. stażysta nie ma co oczekiwać, że zostanie zatrudniony. Ale jeżeli stażysta sam znajdzie sobie "pracodawcę", który przyjmie go na staż, to ten pracodawca jest zobowiązany później zatrudnić stażystę na 6 miesięcy. Podpisuje takie zobowiązanie w momencie przyjęcia bezrobotnego na staż.
![]() |
#3864 |
Przyczajenie
|
no ale skoro zaproponowal mi nienormowany czas pracy (tj w umowie nei sa podane godziny pracy) to moze mnei sciagnac o ktorej i kiedy chce a ja mam inne zobowiazania (szkole), poza tym jest do 1/2 etatu a powiedzial ze codziennie mam obowiazek mimo to przychodzic na godzin 8, zupelnie mi to nie odpowiada. nie moge sie na to zgodzic za wszelka cene zeby tylko mnie z urzedu nie wywalili, co w takiej sytuacji?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3865 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3866 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Innych kosztów nie zwracasz! Pieniądze jakie otrzymujesz z UP to za przepracowane dni, zapracowałaś na toi nikt nie może żądać od Ciebie ich zwrotu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3867 |
Zadomowienie
|
Nija - temat był poruszany kilkanaście razy, ale ciężko odkopać sprawy, która konkretnie dotyczy zainteresowanego.
Ja sama znalazłam pracodawcę na staż. Pytałam 'fachowca' w UP czy ma obowiązek potem przyjąć mnie na etat (na tak długo ile trwał staż). Dostałam odpowiedź, że NIE ma takiego obowiązku. Chol***, czy my mieszkamy w innym kraju, że w każdym urzędzie gadają inaczej ? Paranoja! Po rady trzeba widocznie zawsze pójść bezpośrednio do UP. tomek66567 - jak rozwiązałeś z pracodawcą dylemat vs. pracy ?
- Jan Paweł II ![]() http://kropelka-wiary.pl/ WYMIANA - oczy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497260 Edytowane przez Nektarynka Czas edycji: 2009-05-26 o 16:34 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3868 | |
BAN stały
|
Cytat:
U mnie w urzędzie, nawet jak sama znajdziesz pracodawcę, to nie musi on podpisywać, ze Cię zatrudni. Mój oficjalnie napisał w umowie, że nie, choć nie wiem czy kiedyś tam nie wrócę ![]() ![]() Edytowane przez kukimonster Czas edycji: 2009-05-26 o 16:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3869 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (wystarczy przeczytać kilka postów wcześniej co napisałam na ten temat ![]() Pisałam że 2-3 lata temu się zwracało, łacznie z tym czego się nawet nie dostało ![]()
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2009-05-26 o 16:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3870 |
Rozeznanie
|
Witajcie, potrzebuję szybko pomocy
![]() Jestem studentką dzienną I roku FP na specjalizacji medialnej. Znalazłam ofertę stażu dla dziennikarza w lokalnej gazecie. Ale z tego co się dowiedziałam, to nie mogę go podjąć, bo studiuję dziennie. Nie da się z tego jakoś wybrnąć?? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:49.