|
|
#901 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: nadmierne pocenie się ...
Witamy na wizazu Yaelithe
! i witamy w klubie pocacych sie wizazanek ![]() Poszperalam troche w badaniach naukowych na temat hyperhydrozy i okazuje sie, ze do dzisiaj nie jest znana przyczyna pierwotnej hyperhydrozy. Jej odmiana, spowodowana innymi chororbami, jest do wyleczenia. Dlatego powinno sie zrobic przynajmniej podstawowe badania. Np. nadmierna potliwosc wystepujaca falowo w polaczeniu z okresowym swedzeniem okreslonych partii ciala moze byc objawem zespolu Huntingtona. Niestety - jedyna metoda to szukanie 'zlotego srodka'... albo sympatektomia. Jesli chodzi o nadpotliwosc czola i czaszki, to czytalam jedno badanie dot.25-letniej dziewczyny, na ktorej lekarze przeprowadzili jakies eksperymentalne leczenie (spray aplikowany do nozdrzy), ktore zmniejszylo jej potliwosc o 90%. O ile nie wplywa to w znaczacym stopniu na Twoje samopoczucie (ta w/w dziewczyna cierpiala na depresje), to pewnie nie warto brac pod uwage operacji albo eksperymentalnego leczenia, bo sa skutki uboczne. Pozostaje tylko wypracowywac metody radzenia sobie z problemem i zaakceptowanie siebie
|
|
|
|
|
#902 |
|
Przyczajenie
|
Cześć Pola
![]() Ja też szperałam i szukałam, nawet mi wyszło, ze ludzie po tej całej sympatektomii zmieniali swoje życie i mieli naprawdę mistrz. Ofkoz byli tacy co mieli powikłania. Niestety nie przemawia do mnie aż taka chirurgiczna ingerencja w moje ciało - boję się po prostu i nie zdecyduję się z całą pewnością. Akurat do motyli się już przyzwyczaiłam - no może nie czuję się komfortowo, na pewno nie, ale nauczyłam się z tym żyć siłą rzeczy. Za to bardzo mi się podoba burza mózgów i wspólne szukanie złotego, skutecznego środka na tą upierdliwą przypadłość.
|
|
|
|
|
#903 |
|
Raczkowanie
|
Szczerze mowiac tez nigdy nie zdecydowalabym sie na zabieg chirurgiczny. Ale zdaje sobie sprawe, ze sa ludzie, ktorzy cierpia na bardzo intensywne odmiany HH... i im taka operacja zupelnie zmienia zycie. Mnie nigdy nie leje sie kroplami z dloni albo stop. Sa wilgotne i potrafia takie byc dlugo... w mniejszym stopniu dotyczy to pach.
Byc moze zwiekszona aktywnosc fizyczna pomaga. Nie wiem czy przez zwiekszone wydalanie potu czy tez moze przez wytwarzane endorfiny. Na pewno nie zaszkodzi co innego z niektorymi srodkami farmakologicznymi z efektami ubocznymi (np. krem uro w moim przypadku). A... z latwiejszych i dostepniejszych zabiegow, to podobno pomaga jonoforeza (na stopy i dlonie). Nie mialam okazji wyprobowac, ale moze znajdzie sie ktos, kto sie podzieli doswiadczeniami
|
|
|
|
|
#904 |
|
Raczkowanie
|
A więc odpowiadam na pytania:
Antidralu używam raz w tygodniu i na szczęście działa Po drugie to bluzki na których mam te zgrubienia to są z bawełny (nie lubię i nie mam śliskich, elastycznych bluzek), Antidral dobrze zmywam rano i wycieram więc te zgrubienia to pewnie są z antyperspirantu, obecnie używam Lady Speed Stick. Pewnie będe musiała go zmienić ![]() Pozdrawiam! ![]() Ps. Little brown - czemu się nie odzywasz nic ?! |
|
|
|
|
#905 |
|
Zakorzenienie
|
Posmarowałam się wczoraj wieczorem i piekło kurdę. Nie mogłam zasnąc. Późno w nocy już chciałam wstac i zmyc, ale chyba usnęłam. Budziłam się co jakiś czas. Okropne.
Teraz się posmarowałam. Specjalnie się szybko wykąpałam i się posmarowałam,bo wiem, że na pewno dziś przed spaniem zmyję to wstręciucho. Mam na sobie chyba pół godziny, a już nie mogę wytrzymać. Swęęędzi Edytowane przez Rozzz Czas edycji: 2009-05-19 o 21:33 |
|
|
|
|
#906 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny moze sprobujemy razem, upawiac intensywny sport? Tylko tak intensywny, zeby nie dalo sie oddychac po zakoczeniu treningu
Zobaczymy czy to cos pomoze, czy bedziemy sie tak samo pocic, moze wspolna dietka? Co o tym myslicie?Nie wiem skad wpadlam na taki pomysl.. ale chyba zaczynam wpadac w depresje przez to pocenie sie i juz nie wiem jak temu zaradzic
|
|
|
#907 |
|
Raczkowanie
|
Wizazowa grupa wsparcia, hehe
Ja wlasnie zastanawiam sie ostatnio nad joggingiem.. mam problemy z biodrami i troche boje sie ich obciazac, ale podobno bieganie wplywa dobrze na ogolna kondycje fizyczna. Uwielbiam basen, ale nie moge chodzic czesciej niz 2 razy w tyg. (wlosy, higiena, itd.) Tak sobie pomyslalam, ze jak zainwestuje w jakies dobre butki do biegania, to moze sie zmobilizuje.. Nie mam szansy na uprawianie sportu zespolowego, a uwielbiam siatkowke :/ Za to odrzuca mnie silownia... Zostaje plywanie i bieganie... Tylko zeby wystarczylo samozaparcia.. ![]() Ktos jeszcze planuje cos zdzialac?
|
|
|
|
|
#908 |
|
Raczkowanie
|
Ja rowniez zastanawialam sie nad bieganiem
Myslalam tez zeby zainwestowac w koncu w jakis rower i pokonywac kilka dobrych km dziennie..Ale od czerwca musze cos zaczac robic napewno! Kto sie dolacza? ![]() Pola jestes silna w postanowieniu, mam nadzieje ze sie nie wycofasz
Edytowane przez evebeve88 Czas edycji: 2009-05-19 o 22:17 |
|
|
|
|
#909 |
|
Raczkowanie
|
Rower to jest swietna sprawa... przed mna niestety wizja przeprowadzki, wiec nie moge kupowac roweru :/ Zreszta tu gdzie mieszkam sa zabojcze wzgorza co pareset metrow, wiec odpada (nie jestem w tak dobrej kondycji).
evebeve88 dzieki za mile slowa... bede tego potrzebowac pytanie tylko czy to bedzie mialo jakis wplyw na pocenie mozemy zrobic taki maly wizazowy eksperyment
|
|
|
|
|
#910 |
|
Zakorzenienie
|
Poszłam zmyć Antidral, bo to było nie do wytrzymania!
Fajnie, że mam bąble i całe czerwone pachy Widze, że tu mowa o dietce i cwiczeniach Więc ja chyba nie mogę się przyłączyc, bo ja już w tym jestem - od miesiąca ! O dietce to co tu dużo mówic, nie ma żadnego wpływu na potliwośc, a cwiczę też. Po tym co skończę nawet nie wychodze z pokoju, bo wiem, że mama by powiedziała, że chyba zdurniałam i że wylewu dostanę Ale na w-f to oczywiście nie! Więc jak się nie wypacam, ale po cwiczeniach jak wyschnę to już się nie pocę. Ale na następne dni normalnie już
|
|
|
|
|
#911 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam nadzieje, ze jak zaczne cwiczyc to bedzie sie lalo tylko po cwiczeniach ![]() Rzeczywiscie mozemy to nazwac naszym wizazowym eksperymentem ![]() ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Cytat:
Rozzz nie stresuj mamy, wiem jak to jest bo moja przezywala ze mna to samo, tylko mowila jeszcze ze bede wymieniac podloge jak bede tak ciagle kicac ![]()
|
|
|
|
#912 |
|
Zakorzenienie
|
ja tu się wpycham z powiedzeniem, że ja już cwicze i mam dietę, a przecież Ty faktycznie cwiczylaś kiedyś i widzialas u siebie owe rezultaty...noo..każdy jest inny przecież
Ale experyment możecie robic
|
|
|
|
|
#913 |
|
Raczkowanie
|
Maju, czasem tu zagladam, ale oststanio mam problemy... i z uczuciami i duzo obowiazków na uczelni. Problem pocenia tez bardzo dobija, ale narazie nie mam glowy mylec zeby walczyc koro nic a nic nie pomaga......... Ciesze sie ze chociaz u Ciebie pomaga, ale zastanawiam sie czy napewo oby malysmy bardzo podobny problem
|
|
|
|
|
#914 |
|
Zadomowienie
|
a ja wczoraj widzialam w gazecie reklame z garniera z antyperspirantami mineralnymi i zastanawiam sie czy to tylko taki chwyt czy beda dzialalay
|
|
|
|
|
#915 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem to zwykłe antyperspiranty. Ale reklama chwytliwa, muszę przyznać.
Od przyszłego tygodnia zaczynam chodzić na siłownię, ale nie przypominam sobie, żeby w poprzednich latach zmniejszało to u mnie problem nadpotliwości. |
|
|
|
|
#916 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#917 |
|
Przyczajenie
|
Witam jestem tu nowa . Mój problem z poceniem ujawnia się na plecach . Nawet w pochmurne dni po plecach ze mnie cieknie po prostu . Zrobiłam wszystkie badania , wyszły pozytywnie , lekarka powiedziała , że to nerwica i powinnam miej sie denerwować
Ale łatwo mówić tak . Byłam w aptece i pytałam się o preparaty na tę część ciała , farmaceutka powiedziała , że takich nie produkują . Może znacie dobre sposoby na tę dolegliwość ? Słyszałam , że picie szałwi pomaga ale nie wiem czy to prawda . Prosze o pomoc .
|
|
|
|
|
#918 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Od razu proponuje Ci ją zmienic..Powodem jest nerwica i nalezy sie przestac denerwowac.. co za bzdury? Szalwia nic Ci nie da, moja kolezanka pila ją w wiekszosci dostepnych srodkow i nic.. doslownie. Zreszta szalwia to za malo jak na nerwice, czy ta lekarka wie wogole co to znaczy nerwica Czy lekarka nie przepisala Ci zadnych lekow? Jakis specyfikow?
|
|
|
|
#919 |
|
Zakorzenienie
|
ma-rzena doskonale wiem jak się stosuje Antidral, bo się tu tyle naczytałam w tym wątku, że hoho
Goliłam chyba z 5 dni temu, więc to nie od tego. Na bardzo suche aplikowałam i miałam koszulce na ramiączkach, więc wszystko ładnie schło.Przedwczoraj ostatanio stosowałam Antidral i musiałam chyba zmyc po 2 czy tam 3 godzinach, bo na serio się znieśc nie dało. A się pocę pod pachami tak średnio, chyba trochę tak, ale czego można się spodziewac podczas gdy tak krótko się go miało na sobie. Całe pachy w zgrubieniach czerwonych niczym od ogryzień pszczół. A jak go zmyłam to dalej piekło, ale o niebo mniej niż z tym czymś na pachach. A teraz? No właśnie... dalej są czerwone choc nie pieką. Tylko, że...to mi po prostu wypaliło skórę, zwyczajnie. dalej mam takie zaczerwienienia, a w niektórych miejsach mam po prostu takie strupki - tak jak się zedrze lekko kolano i nie wygląda groźnie,a po 2 dniach widac na kolanie strupek, tak samo tutaj. Czuję jakbym stosowała wapno pod pachy, albo kwas
|
|
|
|
|
#920 |
|
Przyczajenie
|
evebeve88 robiłam badania krwi . A zadnych lekow mi nie przepisala narazie narazie antybiotyki na gardlo biore
Chociaż z tego co z nia rozmawiałam polecała mi tą szałwie tylko . A jak i ona nie pomaga to dla mnie juz chyba ratunku nie ma
|
|
|
|
|
#921 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Az mi sie cos robi od sluchania takich glupot![]() Zrob sobie badania hormonow tarczycy u endykrologa. Duzo jest przyczyn, dla ktorych mozemy sie pocic, ale trzeba je jakos polowi probowac eliminowac
|
|
|
|
#922 |
|
Raczkowanie
|
U mnie dieta i ćwiczenia chyba nie mają nic wspólnego z nadmiernym poceniem się.... bo: ćwiczęę bardzooooooo dużo i jestem na diecie więc wątpie że ma to jakiś związek.
Rozzz - co ile Ty stosujesz Antidral? Antidral jak narazie spisuje się świetnie - tylko oby tak dalej!!
Edytowane przez Maaja Czas edycji: 2009-05-23 o 15:25 |
|
|
|
|
#923 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatni raz nakładałam Antidral 4 dni temu i to w dodatku tylko koło 2 godzin, ale wczoraj no normalnie byłam pewna, że już nie działa, że jestem spocona i miałam taką bluzkę, którą siąknie wszystko, a tu nic
Edytowane przez Rozzz Czas edycji: 2009-05-23 o 15:31 |
|
|
|
|
#924 |
|
Raczkowanie
|
mam duży problem z nadmiernym poceniem się
najbardziej denerwuje mnie to że ręce mi się pocą i nie wiem czego używać bo wszystko co do tej pory używałam nie pomagało prosze piszcie jeśli macie coś dobrego w tej sprawie |
|
|
|
|
#925 |
|
Raczkowanie
|
jenascia - poca Ci sie tylko dlonie? zazwyczaj idzie to w parze ze stopami
![]() niestety ciezko nad tym zapanowac... najpierw powinnas przetestowac dostepne srodki do stosowania zewnetrznego - etiaxil albo antidral. Mozesz tez sprobowac jonoforezy w odpowiednim gabinecie. Chyba ze masz dobrego lekarza pierwszego kontaktu, ktory moze Ci doradzic dokad sie udac. Skuteczne, ale bolesne sa zastrzyki z botulina. Trzeba je powtarzac co pare miesiecy, ale podobno powstrzymuja pocenie calkowicie. No i kosztuja tez dosc sporo. Sporo jest o tym w internecie, poszperaj. W skrajnych przypadkach ludzi decyduja sie na operacje usuniecia gruczolow potowych, ale to kosztowne i ryzykowne
|
|
|
|
|
#926 |
|
Raczkowanie
|
Witam! Ja rowniez dolaczam sie do watku. Mam problem z poceniem sie pod paszkami
![]() Dzisiaj wybieram sie po Antidral Tak jak pisalyscie wczesniej, ja rowniez chce zaczac uprawiac sport. Moze na poczatku jakis fitness z internetu
|
|
|
|
|
#927 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Używam dezodorantu naturalnego mineralnego "Super Deo" ( chociaż to bez różnicy z jakiej firmy bo moja siostra używa minerału kupionego na biolanderze) na stopy i wnętrze dłoni. Miałam problem z poceniem stóp w rajstopach i eleganckich butach:/ Teraz całkowicie zniknął Tak samo na rękach. Naprawdę polecam
|
|
|
|
|
|
#928 |
|
Przyczajenie
|
łoł troche dziwnie sie czuje bo prawdopodobnie jestem tu jedynym facetam
I tak czytam i czytam i musze powiedzieć że poprawiacie mi humor , Ponieważ szczeże nie wiedziałęm że kobiety też mają problem z nadpotliwością i to taka duża częsć !! Nie zrozumcie mnie żle sam również posiadam tę chorobe dość normalnie mam z pachami i tyłkiem ale dłonie i stopy to istna niagara , poprostu nie moge wyjść z podziwu że jest was tak wiele myślałęm że tylko ja jestem nie normalny Tak sobie myśle że to dobrze że jestęśmy tak podzieleni typu mężczyźni i kobiety bo to może nas zbliżyć chodzi mi o to że często "normalni ludzie" nie są przyzwyczajeni do nadpotliwości sam niedawno byłem w związku lecz wszystko się skończyło i jestem przekonany że miała na to wpływ moja nadpotliwość co prawda partnerka podała inny powód ale chyba poprostu nie chciała mnie dobijać A tak z i nnej beczki to właśnie zamierzam sie do kupna antidralu bo stosowałem ostatnio przez 1,5 miesiąca Perspiblock I nic kompletnie 0 poprawy tak więc odradzam !!! |
|
|
|
|
#929 |
|
Raczkowanie
|
Prozack - fajnie, ze jakis facet sie znalazl
Co do skutecznosci antidralu na dlonie i stopy to poki co nie ma zachecajacych wiesci, ale na pewno warto sprobowac... Sporo tez w internecie o kremie 'uro' - ma gesta konsystencje o bialym kolorze. Na wiele osob dziala, u mnie wysuszyl bardzo mocno skore na dloniach i stopach, co bylo bardzo bolesne przy kontakcie z woda. Niestety jak juz pisalam wczesniej walka z nadpotliwoscia dloni i stop jest czesto duzo trudniejsza niz w przypadku pach. Jesli chodzi o aspekt towarzyski, to wszyscy cierpiacy na nadpotliwosc cos o tym wiedza.. a jesli chodzi o sprawy damsko-meskie, to trudno - trzeba znalezc kogos, kto nad zaakceptuje takimi, jacy jestesmy. W koncu trzymanie sie za rece nie jest najwazniejsza rzecza w zwiazku. Na pewno znajdziesz wyrozumiala, kochajaca dziewczyne ![]() Powodzenia! |
|
|
|
|
#930 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Mało piszę ostatnio, ale staram się przynajmniej czytać co piszecie . U mnie bez zmian. Jedyne co teraz uzywam to Driclor. Rzeczy typu Uro lub Stoppot poszły w odstawkę. Niedługo mam wakacje wiec troszke stresow odejdzie. Niestety, nie ma co ukrywać, że zycie przepelnione jest stresami więc to, ze nie bede sie pocic jak siedzę w domu niczego nie załatwia Moja siostra doszloa do takiego momentu, ze moze uzywac Anidral raz na dwa tygodnie. Moze moglaby i rzadziej, ale jeszcze nie odwazyla się. pozdrawiam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:45.

! i witamy w klubie pocacych sie wizazanek 

Zobaczymy czy to cos pomoze, czy bedziemy sie tak samo pocic, moze wspolna dietka? Co o tym myslicie?

Fajnie, że mam bąble i całe czerwone pachy

Az mi sie cos robi od sluchania takich glupot