![]() |
#691 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
- Czego zdaniem pani nie można kupić?
- Och, no... nie wiem. W każdym razie ani szczęścia, ani miłości. - W zasadzie można . Jeżeli zaś nie ma się ani szczęścia ani miłości, można sobie kupić doskonałe ich namiastki. *** - "Nie mógłbym cię kochać, najdroższa, tak mocno, gdybym honoru nie kochał więcej". To stosowna cytata, prawda? Na pewno lepsza od wszystkich słów, jakie sam mógłbym wymyślić w tej chwili. Bo kocham cię, Scarlett, mimo że owej nocy na ganku nie chciałem się do tego przyznać. *** - Nie ty mnie będziesz uczył, jak mam się zachowywać - powiedziała i ze zmęczeniem włożyła czepek. Dziwiła się, jak Rett może żartować mając stryczek na gardle i widząc tak wyraźnie jej rozpaczliwe położenie. Nie zauważyła, że dłonie miał zaciśnięte w pięści i ukryte w kieszeniach i że szarpał się w swojej bezsilności. *** - Tak, moja droga, przysłowiowa moja rycerskość nakazuje mi ciebie bronić. - Drwiące ogniki ukazały się znowu w jego oczach, a powaga uleciała z twarzy. - A dlaczego? Z powodu mojej miłości dla pani, pani Kennedy. Tak, tęskniłem w milczeniu i usychałem, i wielbiłem panią z daleka, ale będąc człowiekiem honoru jak szlachetny Ashley Wilkes, ukrywałem to przed panią. (...) Podobnie jednak jak honor pana Wilkesa czasem zawodzi, tak i mój teraz nie wytrzymał próby i oto wyznaję ci swoją skrytą namiętność i swoją... - Oh, na miłość boską, uspokój się wreszcie! - przerwała Scarlett, zła jak zwykle, gdy pytaniem naraziła się na jego drwiny. *** - Możesz iść do diabła nie czekając niedzieli, a nic mnie to nie obejdzie! - Kochanie moje, byłem już u diabła i bardzo mi się tam nudziło. Nie chciałbym tam wracać, nawet dla ciebie... *** - Zawsze cię pragnąłem, Scarlett, od owego pierwszego dnia, kiedy poznałem cię w Dwunastu Dębach (...) Zawsze zamierzałem cię zdobyć tak czy inaczej (...) Widzę więc, że będę musiał się z tobą ożenić. - Recie Butler, czy to znowu jeden z twoich nieprzyjemnych żartów? - Obnażam przed tobą serce, a ty tak mnie podejrzewasz! Nie, Scarlett, to szczera i uczciwa propozycja (...) Wyjeżdżam jutro na dość długo i obawiam się, abyś do czasu mego powrotu nie wyszła za mąż za kogoś innego, kto ma gotówkę (...) Doprawdy, Scarlett, nie mogę przecież stracić całego życia na czekaniu, aż cię przyłapię między jednym mężem a drugim. Rett & Scarlett, Przeminęło z wiatrem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#692 |
Raczkowanie
|
"Kto kocha, nie potrzebuje nigdy mówić: przepraszam"
"Love Story" Erich Segal "Co można powiedzieć o dwudziestopięcioletniej dziewczynie, która umarła? Że była śliczna. I piekielnie inteligentna. Że kochała Mozarta i Bacha. I Beatelsów. I mnie..." "Opowieść Oliviera" Erich Segal Ten drugi fragment zawsze wzrusza mnie niemiłosiernie...
Dłoni, Która Otrze Pewnej Nocy Łzę, Spojrzenia, Które Wleje We Mnie, Nadzieje I Powie"...Jestem Bo Kocham...", Uczucia, Które Każdego Ranka, Będzie Kolejnym Cudem Narodzin, By Trwać, By Iść, By Być, By Żyć... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#693 |
Raczkowanie
|
Magda Jethon "Pani Magdo, pani pierwszej to powiem..."
Opowiada Andrzej Bober: Brałem udział w szkoleniu dziennikarzy telewizyjnych. Spotkanie odbywało się gdzieś pod granica czeską. Jak zwykle na końcu takiego szkolenia zorganizowano wieczorek pożegnalny, po którym następnego dnia, nieco zmęczeni, musieliśmy wracać do Warszawy. Było 12 stopni mrozu, śnieżyca. Poszedłem do samochodu i zauważyłem swojego przyjaciela Jurka Redlicha. Zagadnąłem:"Słuchaj, może się ze mną zabierzesz, bo droga do Warszawy dość ciężka". Odpowiedział: "Z przyjemnością skorzystam". Wsiadł do samochodu i ruszyliśmy. Jazda rzeczywiście była bardzo trudna i szybko zaczęliśmy marzyć o tym, żeby wjechać w końcu w Częstochowie na dwupasmówkę. Po kilku godzinach nadszedł ten upragniony moment. Jechaliśmy już tą dwupasmówką dobry kawałek, gdy nagle zauważyłem, że prosto na mnie leci samolot. Podrapałem się w głowę, uszczypnąłem w udo, spojrzałem w prawo... Ale Jurek patrzył przed siebie normalnie, więc pomyślałem, że mam zapewne zwidy po wieczorku pożegnalnym. Kilkanaście metrów dalej zauważyłem jednak, że samolot właściwie ląduje mi na dachu samochodu. Znów spojrzałem na Redlicha, on jednak w ogóle nie reagował. Byłem bardziej niż pewien, że to zwidy. W pewnym momencie zostałem zmuszony do gwałtownego hamowania, bo oto przede mną rzeczywiście lądował samolot typu kukuruźnik. Podbiegliśmy obaj do tego samolotu i zapytaliśmy pilota, co on wyprawia.Odpowiedział: "Proszę panów, ja nie znam tych dróg. Jest zadymka, linie wysokiego napięcia są dość nisko. Bałem się i usiadłem...". Pożyczyliśmy sobie dalszej dobrej drogi i wróciliśmy do samochodu. Wtedy zapytałem: "Jurek! Jurek! Jak Boga kocham! Jesteś pasażerem, pilotem. Jakżeś mógł do tego dopuścić?". On zaczął tłumaczyć: "Wiesz, jadę i myślę tylko, żebyś jak najszybciej dojechał do tej Częstochowy. Wreszcie dojeżdżamy, wskakujemy na dwupasmówkę, jedziemy kilka kilometrów i patrzę, a z naprzeciwka leci na nas samolot. Więc szczypię się w nogę, patrzę na ciebie. Ty patrzysz przed siebie i jedziesz jak gdyby nigdy nic... Kilkaset metrów dalej widzę, że ten samolot chyba ląduje nam na dachu, ale patrzę znowu na ciebie, a ty w dalszym cięgu jedziesz i w ogóle nie reagujesz... Wreszcie cały zdenerwowany widzę, że ty gwałtownie hamujesz i dzieje się to, co się dzieje". ![]()
![]() |
#694 |
Raczkowanie
|
"Wydaje mi się, że mogłabyś się we mnie zakochać."
"Ile można powiedzieć człowiekowi, którego nie zobaczy się po raz drugi w życiu." "Na świat trzeba od czasu do czasu spojrzeć przez łzy. Przez własne łzy." " Wszystkich innnych zapomnisz, ale mnie będziesz zawsze pamiętać." "Kiedy człowiek ma coś po raz pierwszy staje się niecierpliwy w posiadaniu i nie myśli o niczym innym." "W jej małej twarzy była cała udręka gatunku nazwanego kobietą" " Zawsze będziesz mogła przecież mnie porzucić, gdy przestanę Ci się podobać." "Każdy mężczyzna w różny sposób nazywa swoje pragnienia. W gruncie rzeczy naprawdę potrzebuje tylko kobiety." "Bardzo lubię swoja samotność" "Trzeba pozwolić komuś stać się bliskim." "Ludzie zawsze po sobie pozostawiają smutek." "gdzie zaczyna się walka, kończą sie charaktery ludzkie." "Ludzie, którzy chcą dla siebie zachować swoje tajemnice, powiększają uczucie samotności." "Drugi człowiek zawsze jest niebespieczeństwem."
![]() |
#695 |
Irenosława Pierwsza
|
...zdarza się, że dwie gwiazdy sie spotykają, aby stać się jednością, i na zawsze pozostają od siebie zależne. Są nierozłączne i nigdy nie przestaną się odnajdywać, od życia do życia. Jeżeli w ciągu jakiejś ziemskiej egzystencji jedna połowa oddzieli sie od drugiej, łamiąc przysięgę, która je połączyła, obie dusze natychmiast gasną. Nie mogą osobno kontynuować swojej podróży.
"W NASTĘPNYM ŻYCIU" Marc Levy
![]() |
#696 |
Zakorzenienie
|
porównujesz jedno mizerne drzewko z całym lasem' - zaćmienie.
![]() |
#697 |
Zadomowienie
|
"No więc, on właśnie, ten cudowny facet przychodzi kiedyś do domu i mówi:
- Jestem zakochany w innej. A ona płacze rozpaczliwie, takie ma piękne oczy-olbrzymie, czarne, łzy spływają aż na szyję. - Ja nie mam w co wierzyć, nie chcę żyć - zadbane dłonie wyciągają chusteczkę - nie wiem, co mam robić -szlocha bezradnie. A ja - a ja...a mnie dusi (...) i tak mi żal. Zbieram się do kupy, głaszczę ją po policzku i mówię: - Płacz, płacz sobie, popłacz sobie nareszcie, to wszystko się zdarza w jakimś celu, los zsyła takie straszne rzeczy po coś. Zobaczysz... Boże, aż rzygam własną mądrością. Wierzę w to całym sercem i chcę, żeby ona uwierzyła, że to nie koniec. Nie zapiekła się w bólu i żalu, nie odtrąciła tego wszystkiego, co było...Że im gorzej, tym lepiej. Wszystko, co nas naprawdę formuje to cierpienie. Tylko trzeba zrobić z tym coś dobrego..." "Jak ciebie spotkałam, to wiedziałam, że wszystko odzyskało sens. Ty nie byłeś tym sensem, broń Boże -ale nagle świat ustawił się na właściwym miejscu, ziemia zaczęła nareszcie krążyć po swoim wyznaczonym od dawna torze, zieleń była zielona, a ziemia brunatna. Miłość to miłość, krzesło to krzesło itd. Takie tam różne... No, bo tylko zadurzenie jest niebezpieczne. Zmienia się świat- wędrujesz sobie spokojnie nad ziemią, aż w końcu sp***dalasz w dół. Chyba nie muszę być kulturalną osobą. Sp***dalasz się! Po prostu." Obydwa z "Przegryźć dżdżownicę" Katarzyny Grocholi
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#698 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Tak, pieniądze są łatwe. Możesz je zarabiać w bramie lub we własnej sypialni albo na tylnym siedzeniu czyjegoś samochodu. Używasz swojego ciała tak samo, jak inni ludzie - stolarze, mechanicy, ogrodnicy.
Wiem, co o tym sądzisz. Myślisz pewnie, jakie to potworne, jakie poniżające, jakie obrzydliwe. Mniej więcej tak poniżające, jak wyjście za mąż i rodzenie dzieci, a potem odkrycie, że to sukinsyn, który pomiata tobą i chce, żebyś dawała mu pięć razy tygodnowo, a ty nie możesz odmówić, chociaż go nienawidzisz - i to wszystko za mniej na tydzień niż Lily może zarobić w parę godzin.' Melvin Burgess - 'Ćpun' Pamiętam, któregoś ranka wstałam o świcie. Poczułam, że życie stoi przede mną otworem. Pamiętam jak pomyślałam: Oto początek szczęścia. W tej chwili się zaczyna, i od tej chwili zawsze będę je odczuwać. Nigdy mi nie przyszło do głowy, że to nie był początek. To było szczęście. Ta chwila. Właśnie wtedy. ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Chyba właśnie po tym można poznać naprawdę samotnych ludzi...Zawsze wiedzą, co robić w deszczowe dni. Zawsze można do nich zadzwonić. Zawsze są w domu. Pieprzone z a w s z e. [...] w jakimś momencie obie wybuchną płaczem, a że to z pewnością zaraźliwe, więc już we troje będą płakać tak długo, aż wzajemnie sobie przebaczą, a wtedy rzeczywiście wszystko będzie możliwe - odwodnione kobiety bywają potworne. ... to my, ludzie (...) stworzyliśmy Boga. Nie w siedem dni, ale przez wieki lodowców i tropików (...), przez wieki złe i dobre, (...) przez całą naszą człowieczą wieczność stworzyliśmy mozolnie, z bólem, z męką naszego Boga, miłosierdzia i dobra, aby nas uchronił przed złem wszechświata, żeby nas uchronił przed nami. Jestem obca w tym mieście, obca na świecie. Mogę sobie wmawiać, że czuję się tu swojsko, ale to kłamstwo. Jestem obca dokądkolwiek pójdę, ponieważ jestem obca sobie. Mój umysł robi to, co mu się podoba, nie pytając mnie o zdanie. Stoję obok i przyglądam się sobie, widzę jak mówię, robię coś, czego wcale nie chcę i nie mogę nawet interweniować.Czasem pragnę, bym mogła chodzić z plakietką: „Ostrożnie! Szkło!” przylepioną do czoła. Czasem pragnę, bym mogła pokazać ludziom, że choć żyję w świecie bez praw, życiem bez zasad, to cierpię z tego powodu każdego ranka. Czasem myślę, że uciekłam w depresję, ponieważ tylko w ten sposób mogłam zaprotestować przeciwko światu, który pozwala ludziom przychodzić i odchodzić, jak im się podoba, jakby nie mieli żadnych zobowiązań. Z pewnością oszustwo i zdrada w związkach międzyludzkich nie są niczym nowym, ale kiedyś ranienie drugiego człowieka było czymś złym, podłym. ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę, to jest bardzo głupie nosić szminkę w kieszeni, gdy ty patrzysz na mnie tak poważnie, jakbyś w moich oczach widział gotycki kościół. A ja nie jestem żadną świątynią, tylko lasem i łąką — drżeniem liści, które garną się do twoich rąk. Tam z tyłu szumi potok, to jest czas, który ucieka, a ty pozwalasz mu przepływać przez palce i nie chcesz schwytać czasu. I kiedy cię żegnam, moje umalowane wargi pozostają nie tknięte, a ja i tak noszę szminkę w kieszeni, odkąd wiem, że masz bardzo piękne usta. 'Jego matka zmarła poprzedniego dnia. Ojciec powiedział, że Mike nie musi iśc do szkoły, a Mike spytał "a co to da?' Nick McDonell - Odlot Nie widzę siebie w roli matki.Cóż to jest za rola,skoro w dowolnej chwili nie można zetrzeć makijażu,pogasić świateł i zejść ze sceny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#700 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
te których nie podpisałam są 'niewiadomego pochodzenie'
![]() dodam jeszcze cytaty z 'ja' Yann'a Martel'a Nie ma bólu , z którym można byłoby porównywać ból nieodwzajemnionej miłości.Żaden nie jest tak dotkliwy i tak wszechogarniający. Ten, kto nie jest lub nie był nim dotknięty, nie jest w stanie go sobie wyobrazić. Nie można go znieść . Osoba Eleny, jej łóżko, jej pokój, dom, ulica, park - wszystko to obciążone było jedynym w swoim rodzaju znaczeniem. Cała rzeczywistość była wobec niej tylko cieńką powierzchnią , za którą kryła się pustka ,nic. Puste drzewo. Pusty kot. Pusta ja. Byłam chora z miłości, naprawdę chora. Pytania to tancerze tanga ,którzy szukają swoich partnerów. Jeśli chodzi o uczucia, to byłem wtedy widzem w teatrze emocji. Siedziałem tam spokojnie, przyjmując wszystko w milczeniu i prawie obojętnie. Czułem jak fascynacja przesuwa granice przerażenia. Obudziłem się przekonany ,że miłość to bezsenność, która budzi nas ze snu życia. Czasami pamięć jest odległym obserwatorem, który potrafi nazwać emocje,ale nie umie ich przekazać , i w tym wypadku właśnie tak to wyglądało. ,dzieciństwo, podobnie jak mądrość, to rodzaj emocji. W pierwszych latach życia uczucia są tym , co najgłębiej zapada w naszą podświadomość.To co dostrzega oko,czyli wizualne aspekty tych uczuć , jest drugorzędne. (…) Wynika z tego ,paradoksalnie,że byłem czymś najbardziej zbliżonym do olbrzymiego,wiecznie ciekawego nowych wrażeń oka, oka emocjonalnego, zawsze rozglądającego się dookoła i nieświadomego samego siebie.' i mój ulubiony: Chodził w określony sposób i dlatego go pokochałem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 |
Rozeznanie
|
witam, ostatnio przeczytałam "Cień wiatru" Zafón'a i choć na początku książka mnie nie wciągnęła, po 200 stronach przeczytałam ją do końca jednym tchem
![]() ![]() "Od czekania dusza rdzewieje" "Niewiele jest powodów, żeby mówić prawdę, za to jest ich bez liku, żeby kłamać..." "Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to, co już masz w sobie" "Jedna z pułapek dzieciństwa polega na tym, że nie trzeba rozumieć, by czuć. Kiedy rozum zdolny jest pojąć, co się wydarzyło, rany w sercu są już zbyt głębokie" "Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany" "Pieniądz jest jak każdy inny wirus: przeżarłszy duszę, w której zagościł, odchodzi w poszukiwaniu świeżej krwi"
![]() |
#702 |
Raczkowanie
|
"Ile jesteś wart? 86 centów. Tyle kosztują pierwiastki, z których składa się Twoje ciało. Jest droższe od puszki coli, ale tańszy od pary butów, zegarka czy krzesła. Jesteś tańszy niż koń, świnia, krowa i wszystkie zwierzęta cięższe od człowieka. Dopiero miłość nadaje temu istnieniu sens i wartość nieskończoną jak wszechświat. "Ludzie to materia, z której utkane są sny" - napisał Szekspir. "Przykazanie daję wam, byście się miłowali" - powiedział Chrystus. "Wszystko, czego potrzebujemy, to miłość" - śpiewali Beatlesi. Pamiętaj o tym każdego dnia." ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#703 |
Zakorzenienie
|
ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY
TWIERDZA "Wydaje ci się, że ta karawana dokądś śpieszy? Wróć zatem, kiedy dwadzieścia wieków minie, i popatrz!" "Bo podobnie jak o drzewie, nic nie wiesz o człowieku, jeśli go podzielisz na momenty trwania i pokawałkujesz wedle tego, co go odróżnia. Drzewo to wcale nie nasienie, a potem łodyga, potem pień gibki, wreszcie suche drewno. Nie trzeba go dzielić, by poznać. Drzewo to ta potęga, co wolno zaślubia niebo. Podobnie i ty, mały człowieku. Bóg sprawia, że rodzisz się, rośniesz, że wypełniają cię kolejno pragnienia, żale, radości i cierpienia, wściekłość i przebaczenie - a potem bierze cię do siebie z powrotem. Nie jesteś jednakże ani uczniem, ani małżonkiem, ani dzieckiem, ani starcem. Jesteś tym, który szuka swojej pełni. A jeżeli będziesz umiał zobaczyć, że jesteś gałązką kołysaną wiatrem, ale mocno wszczepioną w drzewo oliwne, poruszany powiewem zakosztujesz wieczności. I wszystko dokoła ciebie stanie się wieczne. Wieczne będzie śpiewające źródło, co poiło twoich przodków, wieczny blask oczu, kiedy się będziesz uśmiechał do ukochanej, i wieczny chłód, i rzeźwość nocy. Czas nie jest wtedy klepsydrą przesypującą piasek, ale żniwiarzem, co wiąże snopy." "Tak więc ze szczytu najwyższej wieży twierdzy ujrzałem, że nie trzeba żałować ani cierpienia, ani śmierci, która jest powrotem na łono Boga, ani nawet żałoby. Bo ten, co odszedł, jeśli czcimy jego pamięć, jest potężniejszy i bardziej obecny od żywych. I zrozumiałem lęk ludzi i użaliłem się nad nimi." "Albowiem wydawało mi się, że człowiek jest taki właśnie jak twierdza. Kruszy mury, żeby zapewnić sobie wolność, ale wtedy staje się fortecą zburzoną i wydaną gwiazdom. Wtedy rodzi się lęk nieistnienia. Niech przyjmie jako swoją prawdę tę woń , jaką dają palone odrostki winorośli i czekająca postrzyżyn owca. Prawda drąży się w głębokości jak studnia. Kiedy spojrzenie się rozprasza, traci z oczu Boga. " "A nie na tym polega wolność, aby nie być wcale." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#704 |
Zakorzenienie
|
"Powrócił czas marzeń, czytania i rozmyśleń. Czas działania zatrzymał się, ale jest zawsze czas przeżywania."
"Pozornie nic się nie dzieje, ale we mnie dokonują się zmiany, które nie są zauważalne na codzień, lecz dopiero w konkretnych sytuacjach zaskakują moich znajomych i rlodzine." "Tęsknie. Coś od środka we mnie płacze. Przypomina stare melodie, zabiera myśli. Marzenia spełniające się z opóźnieniem, kiedy nie mam siły by uczestniczyć w ich realizacji" "Zdaje mi się, że wypłynęłam na brzeg jeziora, które było zapadającym się bagnem. Nie ma powrotu na drugą stronę." "Jesteś, nareszcie jesteś. Tak długo wyczekiwałam, pytałam drzewa i kwiaty, kiedy we mnie zakwitniesz, rozrośniesz się i wypełnisz częścią siebie, nie miażdżąc mnie samej, jedynie dając nowe wytchnienie dla świata." Wszystkie z Pamiętnika Narkomanki.
![]() |
![]() |
#705 |
Raczkowanie
|
Wszystkie ze sagi "Zmierzchu"
“Bezustannie dostosowujesz się do jego ruchów, najwyraźniej zupełnie automatycznie. Wystarczy, że odrobinę się przesunie, a ty dosuwasz się zaraz do niego, odpowiednio dopasowujesz swoją pozycję. Jesteście jak dwa magnesy... albo nie, nie jak magnesy - jak ciało niebieskie z satelitą. Jesteś jego satelitą.” "Byłam niczym osamotniony księżyc - satelita, którego planeta wyparowała w wyniku jakiegoś kataklizmu. Mimo jej braku, ignorując prawo grawitacji, uparcie krążyłam wokół pustki po swojej dawnej orbicie" “-Boże !. - wykrzyknęłam . -Co? -Och. Nic . Wszystko . -Co dokładniej ? - spytał spięty . -Ty mnie kochasz !. -Oczywiście , że Cię kocham . Kocham jak wariat .” „-Nigdy..- zaczął Charlie nieśmiało- nigdy nie czułem się taki bezradny. Ten pierwszy tydzień.. Myślałem już, że trzeba będzie zamknąć ja w szpitalu. Nie chciała jeść, nie chciała pić, nie chciała ruszyć się z łóżka. (...) Później wróciła do szkoły i do pracy, jadła, spała, odrabiała lekcje, odpowiadała grzecznie na zadawane jej pytania, ale nic poza tym. Była taka... pusta. Oczy miała jak lalka - martwe. I te wszystkie drobiazgi... Przestała słuchać muzyki - znalazłem w śmieciach jej płyty CD, połamane. Przestała czytać, chyba, ze cos było zadane do szkoły. Kiedy włączyło się telewizor, wychodziła z pokoju. Sama tez go sobie nie włączała. Wreszcie wydedukowałem co jest grane- unikała wszystkiego co przypominało jej.. twojego brata. (...) Alice czułem się jakbym trafił do "Nocy żywych trupów". Ciągle mam w uszach jej krzyki... Co noc krzyczała przez sen. Tak właśnie się czułam - jakby ktoś umarł. Ba, jakbym to ja umarła. Z odejściem Edwarda nie straciłam jedynie ukochanej osoby - a sama taka strata niejednego doprowadziła do samobójstwa. Straciłam tych ukochanych osób wiele - całą rodzinę - a co za tym idzie, straciłam swoją przyszłość, przyszłość, którą spodziewałam się wśród nich spędzić. Żyłam bez celu, a więc tak, jakby mnie nie było." „Rytmiczne pikanie jednego z aparatów przeszło w dziki galop-teraz nie tylko Edward był w stanie usłyszeć, co wyczyniało moje serce. -Boże, chyba zapadnę się pod ziemię-mruknęłam pod nosem. Edward parsknął śmiechem, a potem przechylił głowę w zadumie. -Hm, zobaczymy...- Pochylił się nade mną powoli. Pikanie przyspieszyło, zanim jeszcze jego usta dotknęły moich, ale kiedy w końcu złożył na mych wargach pocałunek, choć ledwie je musnął, w pokoju zaległa cisza. Edward odskoczył ode mnie i przerażony zerknął na monitor. Odetchnął z ulgą, widząc, że moje serce zamarło tylko na chwilkę.(…) Do pokoju wpadła energicznie pielęgniarka, żeby sprawdzić wszystkie moje kabelki i rurki. Pielęgniarka przejrzała wydruk z aparatu monitorującego pracę mojego serca. -Denerwowałaś się czymś, złotko? Serce ci tu coś ostro przyspieszyło.”
![]() |
![]() |
#706 |
Zadomowienie
|
"Świat nie jest dobry ani zły.
Świat po prostu jest." "Ona, dla której świat książek niepostrzeżenie stał się jedynym, realnym światem. Jedynym, który rozumiała."
![]() |
![]() |
#707 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#708 |
Raczkowanie
|
"Nawet jeśli masz serce bardzo niewielkie, może w sobie pomieścić przeogromny smutek. Samotność jest wielka jak dzień. Bo gdy wszystkie twoje tkliwe struny są zamknięte w jednej melodii, jesteś jak natchniony instrument w orkiestrze. A kiedy nagle orkiestra odchodzi, zapada cisza i żadne Twoje dźwięki nie mogą się do niej dostroić.
Niektórzy ludzie rodzą się samotni. To nieuleczalna choroba, która pustoszy ich wnętrza, więc przez całe życie próbują tę pustkę czymś wypełnić-nauką, pracą, miłością, sztuką. Sięgają coraz wyżej, idą coraz dalej, żeby zagłuszyć czymś ciszę trwającą w środku; i w końcu, kiedy staną zmęczeni, dopada ich samotność, która nie jest niczym więcej jak przeraźliwym bólem duszy. To krzyk, którego nikt nie usłyszy, jak tonięcie pośrodku oceanu, jak doświadczenie raz po raz czegoś nieodwracalnego, tragicznego, ostatecznego , czegoś co nie może istnieć w świecie, bo musi zamieszkać w człowieku i trawić go jak powracająca gorączka" Beata Pawlikowska Nie pamiętam z jakiej książki, ale ładne i przykre ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#709 |
Przyczajenie
|
Dot.: cytaty z ksiazek
"Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich"
"O miłości wiemy niewiele. Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujcie zdefiniować kształt gruszki." "To oczywiste, że jesteś jego przyjacielem. A jeśli ma się przyjaciół, a mimo to wszystko się traci, jest oczywiste, że przyjaciele ponoszą winę. Za to, co uczynili, względnie za to, czego nie uczynili. Za to, że nie wiedzieli, co należy uczynić." "Saga o wiedźminie" Sapkowskiego ![]() ![]() I jeszcze: "Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawie mu czoła. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Tam, gdzie przeszedł strach, nie ma już nic. Jestem tylko ja." "Diuna" Franka Herberta |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#710 |
Raczkowanie
|
"Szczęście wróciło i usiadło z nimi przy stole"
Doris Lessing "Piąte dziecko"
![]() |
#711 |
Zakorzenienie
|
"O, piękna, młoda czytelniczko! Wyobraź sobie zgrzybiałą światową damę, egoistkę bez serca, wiary, nadziei i wdzięczności, która przerażona, wije się w bólach, majaczy, a na domiar złego jest bez peruki! Wyobraź ją sobie i zanim się zestarzejesz, posiwiejesz lub wyłysiejesz, naucz się kochać i modlić!"
W.M. Thackeray "Targowisko próżności" ![]()
![]() |
#712 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
z jakiej to książki? zapowiada się świetnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#713 | |
Zadomowienie
|
Dot.: cytaty z ksiazek
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#714 |
Raczkowanie
|
"Człowiek ze swej natury ma do szczęścia pod górkę"
"Balzakiana" Jacek Dehnel
![]() |
#715 |
Zakorzenienie
|
" Rozumek do Serca: "boisz się że kiedyś będziesz biło nad urodzinowym tortem tragicznie pełnym świeczek i pomyślisz, że twoj czas minął, a ty nic nie przeżyłaś? żadnej prawdziwej arytmii , żadnej romantycznej długotrwałej tachykardii albo chociaż migotania przedsionków?Tego się lękasz, Serce? A może ograniczenie się do bicia tylko dla jednego mężczyzny budzi w Tobie lęk przed zmarnowaną szansą..???" ...... "
"Samotność w sieci"
![]() |
#716 |
Zakorzenienie
|
Mowa palców - język głuchoniemych, zapisujących na ciele tęsknotę ciała. Kto nauczył cię pisać krwią na moich plecach? Kto nauczył cię używać rąk do wyciskania piętna? Zapisałaś swoje imię na mych barkach, zaopatrzyłaś w swój przypis. Opuszki twoich palców zamieniły się w czcionki, wstukujesz przekaz w moją skórę, wstukujesz znaczenie w moje ciało. Twój alfabet Morse'a koliduje z biciem mojego serca. Zanim cię spotkałam, miało stały rytm, ufałam mu, służyło mi wiernie i stało się silne. Teraz zmieniasz jego tempo swoim rytmem, grasz na mnie jak na perkusji.
Zapis na ciele - tajemnczy kod widoczny tylko przy pewnym oświetleniu. Gromadzą się tam doświadczenia całego życia. W pewnych miejscach palimpsest jest tak mocno zużyty, że litery są niczym z alfabetu Braille'a. Lubię zwijać ciało w kłębek, skrywać je przed cieawskim wzrokiem. Nigdy nie odwinąć za dużo, nie opowiadać całej historii. Nie spodziewałam się, że Louise potrafi czytać dotykiem. Przetłumaczyła mnie i napisała własną książkę. "Poduszka pocieszy cię podczas długich, nieprzerwanych godzin nocnych. We śnie nieświadomie odczujesz przyjemność. Kiedy się obudzisz, łóżko nie będzie się wydawało takie duże i opuszczone." - Kim są autorzy podobnych książek? Czy naprawdę sądzą, ci cisi, zatrskani doradcy, że garść pierza obleczona w płótno szerokie na dwie stopy może ukoić złamane serce? Nie chcę poduszki. Chcę twego giętkiego, oddychającego ciała. Chcę żebyś trzymała mnie za rękę w ciemnościach, chcę wtoczyć się na ciebie i zagłębić się w tobie. Kiedy przewracam się w nocy, łóżko jest wielkie jak kontynent. Nieskończona biała przestrzeń, w której cię nie ma. Podróżuję cal po calu, lecz ciebie nie ma. To nie żadna gra, nie zaskoczysz mnie wyskakując znienacka. Łóżko jest puste. Jestem w nim, ale i tak jest puste. "Przeżyjesz to". To banał rodzi problemy. Stracić kogoś kochanego to zmienić swoje życie na zawsze. Nie przeżyjesz tego, bo "to" jest osobą, którą kochasz. Ból przemija, spoykasz nowych ludzi ale pustka nigdy się nie wypełnia. Jakżeby mogła? Śmierć nie osłabia wyjątkowości kogoś, kto znaczył aż tyle, by go opłakiwać. Dziura w moim sercu ma twój kształt i nikt inny do niej nie pasuje. Zresztą, po co miałabym pragnąć kogoś innego? Jeanette Winterson "Zapisane na ciele"
![]() |
#717 |
Zadomowienie
|
„Wszyscy mężczyźni są kłamcy, zmiennicy, fałszywi, paple, obłudnicy, pyszałki lub tchórze, nędzni i zmysłowi; wszystkie kobiety są przewrotne, wyrachowane, próżne, ciekawe i zepsute; świat jest kałużą bez dna, gdzie czołgają się najpotworniejsze płazy, przewalając się w błocie; ale jest na świecie jedna rzecz święta i wzniosła: zespolenie tych dwojga tak szpetnych i ułomnych istot. Kto kocha, często doznaje zawodu, często cierpi i jest nieszczęśliwy, ale kocha; i kiedy znajdzie się na krawędzi grobu, obraca się, aby spojrzeć wstecz, i powiada: »Często cierpiałem, myliłem się niekiedy, ale kochałem. To ja żyłem, a nie sztuczna istota wylęgła z mej pychy i nudy«”.
Z "Tektoniki uczuć" ale tekst jest autorstwa Alfreda de Musseta ![]()
![]() |
#718 |
Raczkowanie
|
Cytat:
Napisane przez RockerGirlxD ![]() 'Jesteśmy niewolnikami w białych koszulach. Reklamy zmuszają nas do pogoni za samochodami i ciuchami. Wykonujemy prace, których nienawidzimy, aby kupić niepotrzebne nam gówno. Jesteśmy średnimi dziećmi historii. Nie mamy celu ani miejsca. Nie mamy Wielkiej Wojny. Wielkiej Depresji. Naszą Wielką Wojną jest wojna duchowa. Naszą Wielką Depresją jest życie. Zostaliśmy wychowani w duchu telewizji, wierząc, że pewnego dnia będziemy milionerami, bogami ekranu. Ale tak się nie stanie..'' nie wiem jak Wam, ale ten cytat zrobił na mnie wrażenie xD Pozdrawiam x* Nie kojarze tego z ksiazki, ale z filmu Fight Club [Podziemny Krag]. Byc moze ten film zostal nakrecony na podst ksiazki? Musisz pogooglac :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#719 |
Raczkowanie
|
Jednak nadszedł ten moment, kiedy zaczęli współodczuwać, kiedy niezależnie od siebie dochodzili do tej samej myśli, wypowiadali to samo zdanie, wpadali na ten sam pomysł; to, co było szczęściem czy radością jednego, teraz stawało się szczęściem i radością obojga; niepostrzeżenie, niemalże nieświadomi zachodzących zmian, stali się wspólni. Nie chodziło już tylko o spędzany razem czas, o ciągnące się godzinami rozmowy, ale o to, że widzieli świat w dwóch częściach: "my" i "reszta".
Jacek Dehnel "Balzakiana"
![]() |
#720 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
b. mi się podoba ![]() "Długo nie płakaliśmy. Jak tu się mazać, gdy świat taki piękny, a Ty, papużko moja nierozłączko, jesteś ze mną i tak pięknie się do mnie uśmiechasz. Trzymałem w objęciach moją przyszłą żonę, matkę naszych dzieci, prababkę naszych prawnuków. Tyle rzeczy miałem jej do powiedzenia, pół nocy o tym myślałem, a teraz wiedziałem tylko, że nic na świecie nie jest tak cudne i ważne jak to, że właśnie ją do siebie tulę (...) "
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:41.