![]() |
#481 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
Ja jestem osobą wierzącą, ale nie toleruje tego beznadziejnego nastawienia kościoła do współżycia, miłości i antykoncepcji!! Po co takie "żelazne zasady" skoro tylko mały procent ludzi wierzących stosuje sie do tego... To, że księża nie mogą (załóżmy tak, pomijajac wszystkie zboczenia i pedofilie) współżyć nie oznacza że ludzie świeccy także, a tekst z babcia i cukrzycą był bossski =* <3
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
W wojsku są nie tylko Ci, którzy świadomie jadą "zabijać" na wojnę ale są tez żołnierze "zwykli", którzy poszli od pękać swoje 9 miesięcy i myślę, że to właśnie dla nich jest kapelan. Kiedy siedzą np. w jednostce w święta to odprawi im jakąś mszę itp. ale porównanie tego do aborcji czy eutanazji jest chyba troszkę przesadzone ![]() ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#483 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Przykłady: Czy Pani może mi to podać? Czy tamta Pani mogłaby podejść tutaj? Czy pani Kasia dzisiaj jest w pracy? Czy pani Kowalska mogłaby podpisać dokumenty? Słowa "pan" i "pani" nie taktujemy tak jak imienia. Słowo "bóg" traktujemy jak imię czyli zawsze piszemy z wielkiej litery wg tych zasad - ale jest to wynik utartej tradycji językowej. Akurat ja się do tej zasady nie stosuję bo jest wielu "bogów" i nie uważam, żeby bogowie greccy czy bogowie pogańscy byli gorsi, mniej prawdziwi czy mniej wartościowi niż bóg katolicki, który jest dla mnie takim samym mitem i opowieścią jak wymienieni poprzednio. Przepraszam za off top, ale musiałam to napisać żeby nie było wątpliwości ![]() ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-05-27 o 09:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kochana ale czym ty jestes zdziwiona????dziewczyny wczesniej tez byly zdziwione i po moich postach wyjasniajacych stwierdzily ze juz wiedza o jaki punkt widzenia mi chodzi!! wiec kto ma problem?? no chyba ty skoro nie potrafisz pojac tego co napisalam wczesniej.....poczytaj troche o aksjologii ...przemysl....zrob synteze z..przeanalizuj i wyciagnij wnioski...ja nie mam w obowiazku uswiadamiac Cie w tym czego nie potrafisz pojać... odonsonie wytluszczonego zdania ktore umiescilam w poprzednim poscie...to nie wiem czy jestes tego swiadoma ale w dyskusji stwierdzenia ..o charakterze " dlaczego nie musi ...własnie że musi" ...albo " dlaczenie nie...własnie ze tak raczej nie sa stosowane...a jesli to juz to wiadomo o czym swiadcza... poza tym powatrzasz po mnie jakies stwierdzenia a ty samym nie masz zielonego pojecia o co mi chodzi....i masz jeszcze pretensje ze nie rozumiesz....do siebie je miej i sprobuj zrozumiec a nie domagaj sie wyjasniania ![]()
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-05-27 o 09:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale w tej religii jest przecież wiele paradoksów dla nas nie zrozumiałych (za pewne nawet dla samych księży nie zrozumiałych...) a ja się doczepiłam do tego bo wydawało mi się, że to po prostu złe porównanie z aborcją czy eutanazją, bo nie było tam napisane o wojnie tylko ogólnie o wojsku, a wojsko to przecież nie tylko wojna, może jestem za bardzo na tym punkcie przeczulona ![]()
![]() |
![]() |
#486 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ilu polskich żolnierzy zabilo Afganczykow ?Irakijczyków ? i co wracaja ,żałują i dostaja rozgrzeszenie i co ?juz ? po sprawie ? dobry katolik ? pogubil sie ?żałuje,bedzie to na nim ciążylo do konca życia ? jasne ze wojsko to nie tylko wojna to takze defilady i papierkowa robota ale chyba kazdy żolnierz ma swiadomosc po co jest wojsko i ze w kazdej chwili moze zostac powolany na wojne . Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-05-27 o 10:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 | |
Wtajemniczenie
|
a czy ktoras z was orientuje sie jak kk patrzy na sprawe zabojstwa w obronie zycia własnego lub bliskiej osoby?? Grzech czy nie?? bo przeciez w spolecznej swiadomosci raczej nie jest to wtedy czyn niemoralny, prawo nie uznaje tego za przestepstwo( o ile jest to dobrze uzasadnione)
---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Cytat:
![]() i nie będę już farbować włosów ![]() Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2009-05-27 o 10:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#488 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie unoś się tak. Nie mam problemu, chyba Ty masz. Wyraziłam swoje zdanie, chyba mi wolno? I nie rozumiem w czym problem z udawadnianiem, że "właśnie, że tak" ? mam rozumieć, że dyskusja z Twojej strony to jedynie gdybanie? mam jakieś poglądy i ich bronię, co nie znaczy, że jestem uparta jak krowa na pastwisku. Po prostu wyrażam dobitnie swoje zdanie, nie obrażam nikogo, jaki masz z tym problem? Poza tym sama twierdzisz, że innym dziewczynom ciężko było Cię zrozumiec, więc problem ma chyba osoba, która się nie potrafi w jasny sposób wyrazić, a nie ta, która chcąc niechcąc interpretuje czyjeś wypowiedzi w sposób niewłaściwy, bo są po prostu niejednoznaczne? Uczepiłam się akurat Twojej definicji ateisty, niczego więcej. Jedyne o co mi chodziło to to, że nikt tak na prawdę nie jest całkowicie wolny, i to, że ktoś ma wolny umysł i z niego korzysta nie znaczy, że może sobie też żyć po swojemu i naginać wszelkie zasady pod siebie. Nie neguję też tego, że można być świadomym katolikiem i umieć świadomie ustosunkować się do katolickich zasad, analizując je a nie ślepo naśladując. Nie rozumeim jaki masz problem w związku z moją osobą, ani Cię nie atakuję, nie obrażam, powiedziałam co myślę na temat Twojej wypowiedzi, jeśli źle zinterpretowałam nie ma w tym ani tylko mojej ani tylko Twojej winy. Więc nie zachowuj się jakbyś wszystkie rozumy pozjadała. p.s. Nie zauważyłam jeszcze deklaracji Klarissy o zrozumieniu całkowitym Twoich wywodów ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
Nie wiem jakie są faktycznie zasady ortografii, czy któraś jest na 100% pewna? Dla mnie bóg katolicki jest tak samo (mało) ważny jak Budda, Allah czy Wenus, żeby pisać go z wielkiej litery. Dlaczego katolicy są tym faktem tak oburzeni? A tak jeszcze apropos "pani" i "pana" - nie wydaje mi się, że pisze się w każdym przypadku, kiedy nie ma imienia po, z wielkiej litery. Raczej nie spotykam się z formą "jakaś Pani" Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2009-05-27 o 10:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie twórzmy offa bo ten wątek miał być o seksie a zrobił się wątkiem o Bogu/zabijaniu etc.
![]() |
![]() |
#490 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro mama potwierdziła, i faktycznie tak jest to ok, przyjmę do wiadomości, co nie znaczy, że mi taka forma pasuje. Chciałabym być na 100% pewna, więc jak będę miała czas to z ciekawości spróbuję się dowiedzieć jeszcze w innych źródłach. Bo że "się pisze" czasem oznacza tradycję, jak pisała już Klarissa zdaje się. W sumie jak komuś nie pasuje pisanie Bóg z wielkiej litery zawsze pozostaje Jahwe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#492 |
Zakorzenienie
|
Pozwolę sobie na ponownie użycie słów Kazika:
"Tańce wojenne między religiami Bośnia na ten przykład, wiecie sami Katolicy, prawosławni, muzułmanie pokazują Którzy z nich swego Boga bardziej miłują" I jak tu nie być ateistą..? ![]()
![]() |
#493 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Oj, wygooglałam.... osobiście nie potrzebuję średniej klasy muzyków na potwierdzenie swojej wiary. Zastanawiające jest jak w tym wątku niezwykle aktywni są ci "wierzący inaczej".... takie na siłę potwierdzanie swojej "niewiary" i wspólne dokładanie wierzącym, którzy nie zawsze stosują się do nauk Kościoła. No zastanawiające...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() P.S. Umiejętność i odwaga krytycznej oceny nie kłoci się z byciem wierzącym człowiekiem. A na marginesie - Kazik krytykuje LUDZI, a nie bycie wierzącym.
![]() |
![]() |
#495 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ogólnie ciekawa strona dla katolików i nie tylko, warto poczytać: http://www.teologia.pl/m_k/prz-06.htm ---------------------- Eva_ID pozwolę sobie zauważyć, że Kazik Staszewski (jeśli o niego wam chodzi) to nie jest "średniej klasy artysta muzyk" chyba, że w twojej opinii, którą możesz mieć dowolną oczywiście, ale nie znaczy od razu, że prawdziwą. Jest cenionym artystą, liderem i założycielem wielu grup o charakerze rockowym, jest też poetą i ważną postacią w rozwoju polskiej sceny muzycznej. Może nie wszystkie jego teksty zachwycają, mogą nie trafiać w twoje gusta ale nie oznacza to, że można na podstawie jednego fragmentu dyskredytować czyjś cały dorobek muzyczny.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-05-27 o 11:35 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#496 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wolność słowa po katolicku bardzo często oznacza, że jak nie myślisz tak jak my, to jesteś zły, głupi, nie rozumiesz, obrażasz itp. Oczywiście znów chcę podkreślić, że nie generalizuję, bardzo szanuję katolików, tych prawdziwych, bardzo szanuję też, gdy są w stanie podyskutować o wierze, są w stanie przyjąć jakąś krytykę, wyjaśnić motywy swego postępowania,wyjaśnić jak rozumieją wiarę i dlaczego tak - mnie wbrew pozorom to interesuje, bo jest to dla mnie fenomen w pewnym sensie. I też jestem w stanie przyjąć krytykę z ich strony, ale nie znoszę być krytykowana przez hipokrytów. Ot całe sedno sprawy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Nie bardzo znam tego Kazika, doczytałam, że występował w zespole Kult więc powinnam go kojarzyć z tamtych lat, ale nie bardzo go sobie przypominam.
Raczej nie słuchałam Kultu, w ogóle polskiej muzyki mało słuchałam, stąd też moja niewiedza w tym temacie. EOT
![]() |
![]() |
#498 | ||||
Zakorzenienie
|
![]()
Wracając do tematu wątku:
Cytat:
Cytat:
To tylko fragmenty, całość tutaj: http://www.teologia.pl/m_k/zag06-7a.htm#1 Zdecydowanie więc jak widać, nie ma nawet mowy o tym, by seks przed ślubem był przez KK w jakikolwiek sposób akceptowany, nie mówiąc już o antykoncepcji... Cytat:
Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-05-27 o 12:06 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Wtajemniczenie
|
Wg słownika ortograficznego PWN : [http://so.pwn.pl/lista.php?od=9998]
Czyli wg tych zasad osoby piszące o Jahwe z małej litery robią błąd ortograficzny. Ale kogo to obchodzi, wiele dziewczyn pisze z błędami na tym forum. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#500 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
BAN stały
|
Nie wyznaję żadnej wiary toteż katolicki nieżyciowy kodeks moralny jest mi obcy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Moim zdaniem większość mylnie odbiera już samą nazwę. NMPR jest po to aby jak sama nazwa wskazuje zaplanować posiadanie potomka a nie wykorzystywać metodę do zaplanowania nie posiadania potomka ![]() Lepiej więc dyplomatycznie "nie zauważyć", że zamiast planować dzieci ludzie planują jak ich nie mieć a po cichu liczyć na nieskuteczność stosowania metody i nowe boże owieczki niż otwarcie powiedzieć o co chodzi i być może masowo tracić wiernych. A że ostatnio jest moda na bycie "eko" to wszystko co ma w swej nazwie słowo "naturalne" pada na podatne grunta i coraz więcej kobiet zachwyca się NMPR zapominająć, że ich twórcy zachwalający jej skuteczność mieli 7 czy 8 dzieci... i większość osób stosujących tą metodę przez dłuższy okres czasu ma dzieci kilkoro.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-05-28 o 10:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#505 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wpłaty są roczne, a parafie tak małe, ze wiadomo kto i kiedy. Cytat:
![]() Koscioł prawosławny jest o wiele młodszy niż wczesnochrześcijańskie Koscioły azjatyckie i afrykańskie, o których jakoś nikt nie wspomina. Sa egipscy koptowie, Koscioł etiopski, syryjski, armeński. Wszystkie te kościoły to 1-2 wiek n.e. A prawosławie to efekt późniejszej schizmy. Dlaczego kosciol katolicki przypisuje sobie apostolska sukcesję na wyłączność? Chyba jedynie z pychy. BTW. Kosciol katolicki powstał zdecydowanie po 33 roku n.e. ![]() W 33 roku naszej ery podobno dopiero zginał Jezus, a św. Paweł nie napisał ani słóweczka o tym, co stało się w zasadzie podwalinami zachodniej koncepcji chrześcijaństwa. Dla przypomnienia z naukami św. Pawła nie zawsze zgadzali się inni apostołowie. A przeciez Paweł nie znał wcale Jezusa.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że jeszcze wam się chce dyskutować...
![]() Myślę, że przedstawiciele wszelkich możliwych wyznań jak i braku wyznań byli by bardzo uradowani, że jest tyle osób aktywnych w wątku dotyczącym... no właśnie czego? ? ![]()
![]() |
#507 |
Zakorzenienie
|
Ja się cieszę, że jest tyle osób aktywnych, świadczy to o tym, że jednak kogoś interesują takie zagadnienia, ludzie starają się myśleć i analizować. I oby jak najwięcej chciało, może w końcu wyznawcy KK będą bardziej świadomi, albo się od KK uwolnią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak czasami czytam te pytania i odpowiedzi to ręce opadają. "Czy chodzenie zimą bez czapki jest grzechem ciężkim?" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I przede wszystkim główny temat już dawno poszedł w zapomnienie...
![]() |
![]() |
#510 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No ale nie chcę już więcej zaśmiecać ![]() Widzę, że dyskusja o KK nie ma końca :P Jakieś wnioski? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:15.