![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy są tu STARE "panny młode" ?
Szukam i szukam takowych , i nie mogę znaleźć
![]() Chodzi mi o takie np , dużo powyżej 30 u , bo i ja się do takich zaliczam ![]() Niestety młode panny młode do wszystkiego inaczej podchodzą , my już mamy dziecko , bierzemy tylko cywilny , wesele owszem będzie i to huczne ![]() ale chciałabym pogadać właśnie ze "starszymi ", bo to zawsze jednak trochę inaczej będzie wszystko wyglądać . Może się jakieś znajdą , w co trochę wątpię .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy są tu STARE "panny młode" ?
Znajda sie na pewno, ale nie wiem czy sie beda chcialy ujawnic, skoro nazywasz je starymi;-)
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mi Tata mówi, że taka właśnie jestem - i to w dodatku z powodu mojej wagi nie panna, ale babsztyl...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja będe 27 letnia panną młodą też najmłodsza nie jestem ale nie czuje tego wieku. W tych czasach bardzo popularne jest wychodzenie za maż później tak właśnie ok 30
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Noo mogę się do takowych chyba zaliczyć, bo w dniu ślubu będę miała 34 lata
![]()
Live long and prosper 🖖🏻 Edytowane przez Corii Czas edycji: 2009-06-02 o 14:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Witam! ja wychodze za maz za 18 dni. Mam 31 lat i wcale nie czuje sie staro. Uwazam, ze dojrzalam do malzenstwa. Moglismy wziasc slub szybciej, ale na pierwszym planie postawilismy wlasne mieszkanie.
Powiem Wam jeszcze, ze bede miala welon i wcale sie tego nie wstydze. Pozdrawiam!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Witam ja w dniu slubu bede miala 30
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
ja będę mieć w dniu ślubu prawie 30 i myślałam, że jestem w tym wieku osamotniona
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
ja prawie 26
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
![]() widzisz ja mam tak samo w dniu ślubu 27 ale nie myśle jeszcze o dziecku choc juz słysze zachwyty ze pewnie niedługo bedzie dzidzius |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
to sie dolaczam mam 29 i nasi rodzice tez czekaja na wnuka - nie zlinczujcie mnie ale ja nie mam instynktu macierzynskiego, tz tez nie chce miec dzieci i jest nam z tym dobrze - tylko nikt tego nie rozumie i patrzy na nas jakbysmy na glowe upadli
![]()
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
judith my chcemy koło mojej 30tki i to się spotyka z totalnym brakiem zrozumienia ze strony otoczenia...
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
u nas znajomi, ktorzy wzieli slub juz maja dzieci, bo od razu po slubie zaczeli sie starac - i jezeli maja taka ochote to ja to rozumiem, tylko niestety dlaczego to nie dziala w druga strone najbardziej podoba mi sie argument ze jak urodze to wtedy poczuje instynkt macierzynski bo przeciez jestem kobieta ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Wydaje mi się też że ten pośpiech to nie do końca dobry objaw po wynika po części z bardzo głęboko zakorzenionego w naszej kulturze strachu przed "staropanieństwem" - jak dla mnie jest to archaiczny i szowinistyczny koncept który powinien jak najszybciej umrzec śmiercią naturalną ale niestety w Polsce nadal bardzo dobrze się miewa. Przykład? Ostatnio rozmawiałam z sporo młodszą koleżanką która planuje wyjśc wkrótce za mąż - mimo tego że nie jest do końca przekonana czy jej TŻ to osoba z którą chce spędzic resztę życia. A jej mama zamiast starac się ją zrozumiec wywiera na nią dodatkową presję serwując jej teksty w rodzaju "musisz za niego wyjśc bo co jak nie znajdziesz nikogo innego i zostaniesz na półce?" ![]() Poza tym ubolewam nad tym że wyjście za mąż nadal jest traktowane u nas w kraju jako swoista oznaka statusu. Nie rozumiem tego ale zauważyłam że wiele dziewcząt traktuje to jako jedno z największych i czasami niestety jedynych osiągnięc życiowych na zasadzie "wyjdę za mąż to dopiero będę kimś"
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
O dużo nas
![]() Co prawda muszę się przyznać , że i tak Was bije wszystkie na głowę ![]() bo uwaga , mam już , albo dopiero ![]() Także wygrałam zdecydowanie, ![]() Razem jesteśmy już 4 lata , mój TŻ już po jednym ślubie i rozwodzie, ja pierwszy raz , zwlekaliśmy ze ślubem , chcieliśmy tylko cichy cywilny w małym gronie , w końcu nagle się zdecydowaliśmy że już czas i od słowa do słowa , jak przyszło do zapraszania gości , to zrobiło się jednak 40 osób ![]() A co , jak szaleć , to szaleć . Pisząc "stare panny młode" , nie chciałam nikogo urazić , po prostu dobitnie zaznaczyć , jakich szukam , bo to jednak jestem trochę rarytasem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Serio, w krajach o nieco bardziej postępowych poglądach na pewno nie byłabyś "rarytasem"
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Ja, kiedy brałam ślub miałam 30 lat (znaliśmy się 7,5 roku, prawie 3 lata wspólnego mieszkania).
Też na poczatku mysleliśmy o skomnej uroczystości ale w końcu wyszło jak wyszło i cieszę się, że taki był ten nasz dzień ![]() Myślę, że każdy ma prawo do szczęścia i wspaniałego (takiego jak sobie wymarzył/zaplanował) dnia zaślubin bez względu na wiek. Moja znajoma - juz po 50, brała w tym roku ślub cywilny (ona po rozwodzie, dorosłe dzieci - jedno z nich już po własnym ślubie) i też mieli wesele (chyba ok50-60 osób) i wszystko zaplanowane tak jak to robi większość młodszych par. Zabawa była pierwszorzędna - dużo młodych (w moim wieku i młodszych gości) i wszyscy się dobrze bawili i cieszyli tym dniem. Po weselu pojechali w podróż poślubna ![]() Także wiek nie ma w tych sprawach większego znaczenia. Pozdrawiam i życzę wszystkim szykującym się do ślubu żeby ten dzień przebiegł zgodnie z Waszymi oczekiwaniami ... a nawet lepiej i żeby radość tego dnia towarzyszyła Wam w dalszym wspólnym, małżeńskim życiu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
i ja sie dołączam w październiku konicze 29
![]() ![]() do dzidziusia to najbardziej moim rodzicom sie spieszy. Poza tym tak naprawde dopiero teraz czuje, ze dojrzałam do ślubu. Zupelnie sobie nie wyobrażam jakbym miala wyść za maż w wieku np 24-25 lat ![]()
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Życzę Wam i sobie, by sprawnie poszło nam złozenie przysięgi małżeńskiej ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Po pierwsze, to napisałam tylko że obserwuję pewną tendencję bo niewątpliwie ona istnieje - wystarczy tylko porównac statystyki Polski z innymi krajami Europy Zachodniej, Stanów czy Antypodów. Nie twierdzę że wszystkie dziewczyny które wcześnie wychodzą za mąż są niedojrzałe do tego kroku no ale chyba jednak niedojrzałośc generalnie idzie w parze z młodym wiekiem, prawda? I sorry, ale twierdzenie typu "niejedna dwudziestolatka jest bardziej dojrzała od trzydziestolatki" to żaden argument bo chociaż są wyjątki to jednak nikt, na przykład, nie pozwoli dwudziestolatkowi na zostanie pilotem linii lotniczych choby miał wylatane mnóstwo godzin, ciekawe dlaczego? Po drugie, jeśli twierdzisz że w Polsce nie istnieje presja społeczna wywierana na kobiety i tzw. "staropanieństwo" nie jest negatywnym i stygmatyzującym określeniem zwłaszcza w mniejszych miejscowościach to oszukujesz się i to bardzo. Nie wmówisz mi też że dziewczęta nie ulegają tej presji bo sama znam conajmiej kilka takich przypadków. Po trzecie, nigdzie ale to nigdzie nie napisałam że wyjście za mąż czyni z kobiety niewolnicę - to Twoje słowa. Gdybym tak myślała to sama nie wychodziłabym za mąż ![]() Po czwarte, gratuluję Ci bardzo i życzę wszystkiego najlepszego ale też, przy okazji, trochę więcej dystansu do samej siebie ![]()
29.08.2009 - ![]() 12.09.2011 Emma i Gabriel już z nami ![]() Edytowane przez egwene6 Czas edycji: 2009-06-03 o 20:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Dziękuję bardzo
![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiedziałam, że 27 lat to już starość. Ale co tam - mam 27 lat i za 2 miesiące i 4 dni wychodze za mąz. A czuję sie młodo ![]() Co do "tendencji" - chyba zależy od miejscowości. Ja pochodze z małego miasteczkla na wschodzie Polski i fakt - tam jestem już postrzegana jako stara panna.Moje koleżanki nie tyko sa już zamężne od 5-7 lat (wiele wyszło za mąż zaraz po maturze) i mają 2-oje dzieci. Ja wybrałam studia, co też spotyka się tam z lekceważąco-kpiącymi uśmieszkami. W tamtej miejscowości studia nei sa kobiecie konieczne, ale mąz już tak. natomiast obecnie mieszkam w Warszawie i tu jest zupełnie inaczej. Tutaj wszyscu mówią, ż ebardo młodo wychodze za mąż. Podobnei u TZta w pracy. Owszem, śluby sa częste, ale wsród ludzi ok 30-33 r.ż. U mnie w pracy w tym roku są 4 śluby, ja jestem najmłodsza. Pozostałe dziewczyny mają: 29lat, 30 lat i 32 lata. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Dziękuję
![]() Zakładając ten wątek , nie chciałam wywołać burzliwej dyskusji o odpowiednim wieku do zamążpójścia ... ![]() ![]() ![]() A wracając do tematu, to chodziło mi bardziej o samą imprezę , czyt: wesele ![]() Wiele z rytuałów weselnych , nam nie przystoi ![]() ![]() podziękowania dla rodziców , też chyba nie zrobię takich oficjalnych , po pierwsze teść nie żyje , a po drugie jak "stara baba" ma dziękować za wychowanie i takie tam , , też podziękuję im po prostu po cichu .... Co do reszty , to akurat towarzystwo mam wesołe i taneczne , więc i tak będzie super ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ja uważam, że wiek nie ma kompletnie znaczenia w kwestii zabawy czy rozmachu, z jakim jest przygotowywana uroczystość, tylko mam małe "ale" jeśli chodzi o strój.
Dla mnie, jeśli kobieta ma 35 lat albo 18 i wychodzi za mąż, a nie zachowała dziewictwa i ubiera białą suknię i welon, to jest to po prostu śmieszne. Nie wiem, czy to kwestia jakchś kompleksów - przecież można wyglądać pięknie w sukni ecru czy w każdym innym kolorze, ale zostawmy przywilej białej sukni i welonu tym, którym chciało się czekać do nocy poślubnej. To taka moja uwaga, że nie wiek ma znaczenie. W naszej kulturze kolor sukni ślubnej nie jest przypadkowy, dobrze by było, gdyby coś co ma mieć wymiar symboliczny, taki właśnie został. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.