![]() |
#91 |
Przyczajenie
|
Dot.: Yasmin i bolące sutki
Ufff... Ulżyło, troszeczkę... Dziękuję Sethra
![]() Czy miał ktoś jeszcze podobne doświadczenia, czy to tylko w pojedynczych przypadkach tak osobliwie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
O jedną tabletkę Yasmin za dużo
I co wtedy?
Biorąc wczoraj pigułę zauważyłam, że nie wzięłam środowej (15 z opakowania), więc, razem z czwartkową (16), wzięłam i tę "zapomnianą". Rano po analizie opakowania, wyszło, że jednak środową wzięłam, ale przez pomyłkę wydłubałam z drugiego końca opakowania (i stąd ta mpmyłka w czwartek). I teraz mam problem. Czy wziąć opakowanie do końca, zrobić przerwę i zacząć następne. Wziąć do końca i nie robiąc przerwy zacząć kolejne opakowanie, czy też od dziś nie brać (piatek), zrobić przerwę i zacząć po 7 dniach nowy listek. Nie ukrywam jestem w kropce. I ja się przedstawia działanie antykoncepcujne w takim wyapdku? W ulotce jakoś pominęli ten punkt, jest tylko: skonsultowac się z lekarzem :/ Nie ukrywam głowa rąbie mnie strasznie (pewnie skutek uboczny zwiększonej ilości hormonów). Żeby nie było, że do Was, a nie do lekarza. Poleciałam z samego raka kurcgalopkiem, ale państwowy na urlopie, a mój prywatny chory. Zastępstw żadnych. Internista nie powiedział nic konkrentego :/ Udało mi się zapisać do gina, ale dopiero na wtorek. Proszę o jakieś rady. Wiem, wiim, jestem matoł. I stara sklerotyczka. Nie umiem sobie tego wytłumaczyć, piguły to dla mnie nie pierwszyzna, biorę od 2 lat, a tu takie coś.
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Dot.: O jedną tabletkę Yasmin za dużo
Chwila moment
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
Możesz zrobić normalnie przerwe, bo jak się okazało przyjęłaś tą pigułkę w odpowiednim czasie, antykoncepcja zachowana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że jaśniej ujęłam.
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej" Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo" Edytowane przez Vilqa Czas edycji: 2009-05-22 o 12:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Już rozumiem. Normalnie zrob 7 dni przerwy i lecisz dalej.
Od nadprogramowej tabletki antykoncepcja nie powinna byc zachwiana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
Wzięłaś dwie pigułki jednego dnia, więc przerwa zacznie się dzień wcześniej to musisz pamiętać, żeby i nowy blister rozpocząć dzień wcześniej niż dotychczas, antykoncepcja jest cały czas zachowana, nie musisz stosować dodatkowych metod.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
Yasmin wątek zbiorczy.
Stosuje któraś z Was ? Jakie są Wasze opinie co do Yasimn ?? wypowiadajmy się
![]() ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- ja dopiero przy czwartej tabletce ![]()
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Yasmin wątek zbiorczy.
chyba istnieje taki wątek...
![]() źle przeczytałam ;p jest yasminelle już.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-05-31 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Juz Ci nawet znalazłam http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=83266
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Yasmin ma chyba nawet 2 wątki jak nie 3...
![]() |
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
Yasmin, wymioty, pomocy !
Witam, znowu mam problem natury ginekologicznej
![]() O 21 wzięłam wczoraj tabletkę Yasmin (moje drugie opakowanie), o 21:50 dostałam biegunki, więc wzięłam kolejną tabletkę, wg zaleceń w ulotce. Obudziłam się w nocy o 00:30 i wymiotowałam, ale nie wzięłam kolejnej tabletki. Nie mam pewności, czy tabletki się wchłoneły. Mam kilka pytań:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Yasmin, wymioty, pomocy !
1. nie, nawet jesli wszystkie tabletki sie wchłoneły nic ci sie nie stanie
2.tak jeszcze jestes 3.poniewaz biegunka ani wymioty nie powinny wystąpic w ciagu 3-4 h od wzięcia tab a te twoje godziny sa takie hmm... niby cos by sie wchłoneło ale pewnosci nie ma a piszesz ze to 3 tydzien brania (skoro zostalo ci 5 tabletek) to ja bym od wczoraj liczyla 1 dzien przerwy. nie wiem jak doradza ci dziewczyny ale skoro po wymiotach nie wziełas juz tab a te wczesniejsze tabletki mogly sie nie wchlonąc calkowicie patrzac po godzinach jakie podalas to mysle ze aby skutecznie zachowac antykoncepcje licz od wczoraj 1 dzien przerwy a 8 dnia rozpocznij nowe opakowanie. (patrz ulotka przyjmowanie tabletek w 3 tygodniu brania strona 35) 4.przyczyny moga być rózne, moze jakies niezdrowe jedzenie? stres? że od tabletek neisadze skoro nie zdarzalo ci sie to wczesniej. 5 JEST WĄTEK ZBIORCZY O ZGUBIONYCH ZWYMIOTOWANYCH TABLETKACH!
Edytowane przez kamila2006 Czas edycji: 2009-06-03 o 09:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Przyczajenie
|
dzięki wielkie
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
1.Nic się nie stanie, ale moim zdaniem mogły się nie wchłonąć, tabletka wchłania się około 4 godz, u ciebie biegunka i wymioty pojawiły się szybciej.
2. Jesteś i bedziesz zabezpieczona, jeżeli postąpisz dalej zgodnie z ulotką. 3. Rozpoczęłaś już 3 tydzień, więc spokojnie możesz zrobić przerwe, więc nie bierz już dalej pigulek, a reszte schowaj na czarną godzinę. Jeżeli natomiast chcesz wziąść opakowanie do końca to następne musisz rozpocząć bez 7mio dniowej przerwy, w obu rozwiązaniach antykoncepcja bedzie zachowana. Moim zdaniem jednak lepiej zrobić przerwę od razu. 4. Wątpie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja na twoim miejscu bym juz nie konczyla tego opakowania gdyz nie masz pewnosci ze ta tabletka z nocy keidy wymiotowalas sie wchłoneła. a jesli sie nie wchloneła i minelo 12h to nie mozesz brac nastepnych bo stracisz antykoncepcje. dlatego nie koncz opakowania. tabletki zostaw moze sie przydadza. tą noc kiedy wymiotowalas przyjmi za 1 dzien przerwy a 8 dnia rozpocznij nowe opakowanie. bardzo zle ze nie ogarniasz tego przyjmowania. przeczytaj ulotke najlepiej kilka razy. powtarzam: nie masz pewnosci ze ta tabletka sie wchlonela, na wchloniecie tabletka potrzebuje 3-4h zobacz jakie godziny podałas nigdzie nie ma skonczonych 4h i pewnosci ze sie wchłoneła a jesli sie nie wchloneła to masz dzien przerwy w tab to po co brac nastepne z tego opakowania skoro dzialac nie beda? rob przerwe nie bierz dalej.tzn 1 dzien rpzerwy przyjmij tamtą noc. problemu by nie bylo gdybys po wymiotach przyjeła kolejna tabletke (coz z tego ze byłaby to 3 tego wieczora?) nic by sie nie stalo ta 3 tabletka by sie wchlonela (bo nie piszesz zeby pozniej znow byly jakies komplikacje zołądkowe)
Edytowane przez kamila2006 Czas edycji: 2009-06-04 o 10:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
dzięki, już rozumiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
policz 1 dzien przerwy te dzien kiedy pierszy raz dostalas biegunke i wymioty. jesli te nastepne tabletki sie wchloneły to nic sie nie stanie. przerwe mozesz skracac ale nie wydluzac.
![]() |
![]() |
#109 |
Przyczajenie
|
ok, dzięki wielkie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Dot.: Yasmin a tradzik
Biore 4 opakowanie Yasmin... i poprawy brak
![]() ![]() Nie wiem czy powinnam sie jeszcze ludzic czy zmienic te tabletki na inne? A zaczelam je brac za namowa lekarza bo mialy uporac sie z tradzikiem Chcialam sie zapytac was jezeli odstawialyscie yasmin to na jakie tabletki? I czy one pomogly w tych problemach ze skora? Moze cos zaproponuje mojemu lekarzowi Prosze dajcie znac! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
Problemow hormonalnych zadnych nie mam ale mimo to zarowno dermatolog ( lecze sie juz 6 lat ) jak i ginekolog zaproponowlay hormony.
Bylam swiecie przekonana ze yasmin pomoze, ale okazalo sie ze nie bardzo daje rade ![]() Oczywisicie wiem ze to jest sprawa indywidualna, ale jak juz zmieniac yasmin to na co ? Tabletki o wyzszej dawce ? Czy o nizszej? W Daine na pewno nie chce sie pakowac. Czy moze wspomoc dzialanie yasminu jakims innym lekiem np.spironolem? I zaobserwowac co sie bedzie dzialo? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Mówcie co chcecie, ale dla mnie z walką z trądzikiem przy zabezpieczeniu anty jest najlepsza Diane 35. Brałam różne, ale tylko ona się sprawdzała.
Jest tylko jeden warunek - nie można jej brać dłużej niż rok, potem trzeba zrobić przerwę (są to słowa lekarza, nie moje). I właśnie w przerwie diany brałam yasmin i niestety ale część trądziku wróciła, co nie było przyjemne, ani ładne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co na razie zauważyłam na plus: - zmniejszenie przetłuszczania włosów, - zmniejszenie przetłuszczania cery, - nie przytyłam; nie mam wilczego apetytu - nie mam obrzmiałych piersi, - samopoczucie w porządku, - libido ok Co na razie zauważyłam na minus: - odkąd biorę Yasmin, często miewam zgagę - GRUDKI NA TWARZY - spore, czerwone, bolące, podskórne gule, które tak jak pisały cytowane przeze mnie dziewczyny, długo się goją i są cholernie uporczywe, ciężko je ukryć (bo niby jak zakamuflować coś, co wystaje z twarzy), a o wyciśnięciu nie ma mowy, bo są głębokie. Atakują mi głównie policzki, sporadycznie czoło. Strasznie kiepsko to wygląda (w chwili obecnej na jednym policzku mam ich aż 7! ![]() Czy ktoś mógłby napisać, czy to może być efekt rozpoczęcia brania pigułek i później cera wróci do normy? Czy to się już raczej nie zmieni i powinnam poprosić o zmianę? Zdaję sobie sprawę, że to kwestia indywidualna, ale chodzi mi o to, czy pierwszy scenariusz jest prawdopodobny, czy jeżeli zaczęło mi po nich coś wyskakiwać, to raczej nie wróci do normy? To dla mnie bardzo ważna sprawa, ponieważ za niedługo wyjeżdżam za granicę na kilka miesięcy i będę miała bardzo ograniczony dostęp do ginekologa, a nie wiem czy wykupywać receptę na 5 opakowań skoro sprawa na razie wygląda jak wygląda ![]() Z góry dziękuję za pomoc ![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
Zmiany widać dopiero po kilku miesiącach- bo skóra powoli się odbudowuje, ale co dopiero z włosami!
Zrobiłam sobie ostatnio miesięczną przerwe w braniu yasmin, i w tej przerwie musiałam myć włosy co drugi dzień, a potem codziennie... Normalnie jak biore te tabletki to kilka dni mam piękne, nieprzetłuszczone włosy i nie musze sie martwić! (a włosy mam bardzo długie i ich umycie i wysuszenie niestety zajmuje sporo czasu) Już nie mówie o zmianach na twarzy :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja do tej pory miałam tak, że włosy musiałam myć codziennie... a teraz - co drugi dzień, a nawet w ten drugi wyglądają w porządku, więc to dla mnie miłe zaskoczenie ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
![]()
Może któraś z Was była w takiej sytuacji?
Czy mogę być w ciąży jeśli: tabletki Yasmin brałam regularnie od trzech lat, a teraz kochałam się z chłopakiem w niedzielę, a okres dostałam w poniedziałek. Niestety pomyliły mi się dni i w czwartek nie wzięłam pierwszej tabletki z kolejnego opakowania. W piątek wzięłam pierwszą (czyli moja przerwa trwała 8 dni) tabletkę i dalej się nie kapnęłam. Dopiero w sobotę zauważyłam, że zostały mi dwie tabletki i o tej samej porze wzięłam dwie - za czwartek i sobotę. W instrukcji było tak napisane, że jeśli się zapomni to trzeba jak najszybciej przyjąć, ale nie wiem czy to dotyczy też 48 h od pominięcia? I teraz główne pytanie: Czy w niedzielę byłam chroniona (czytałam gdzieś, że plemniki mogą przeżyć do 5 dni, a w czwartek przecież nie wzięłam tabletki, cz drugiej jedak strony miałam okres!) ? Nie wiem też czy po tym opakowaniu mam zrobić przerwę czy bez przerwy na okres wziąć kolejne opakowanie? Nawet jeśli nie jestem w ciąży to i tak się martwię czy będę bezpieczna czy stosować inne metody bo w tym tygodniu jedziemy nad morze i chcieliśmy się kochać bez ograniczeń ![]() Dzięki za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomóżcie Kochane-Yasmin a ciąża?
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
zapomnienie tabletki w pierwszym tygodniu jest chyba najbardziej niebezpieczne nie miałaś okresu, tylko krwawienie z odstawienia ![]() ale z drugiej strony: plemniki nie żyją długo w nieprzyjaznym środowisku (krew) dlatego jest mało prawdopodobne że coś z tego wyjdzie moim zdaniem skończy się na strachu, ale jednak ulotka ostrzega, że w tym przypadku jest obniżona skuteczność (zarówno dla stosunków sprzed tygodnia jak i następnego tygodnia po zapomnieniu) Cytat:
u Ciebie przerwa nie ma nic do rzeczy i bez problemu możesz ją zrobić Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pomóżcie Kochane-Yasmin a ciąża?
Dziękuję Ci bardzo Kochana za odpowiedź
![]() Kupiłam dzisiaj test ciążowy i zamierzam go za jakiś czas użyć, na wypadek, gdyby jednak zdarzył się cud i byłabym w ciąży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.