|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Nauka języków obcych...
Zapewne ten wątek pojawił się na tym forum nie raz ale bardzo mi zależy na waszej pomocy. Uczyłam się angielskiego przez 9 lat i niemieckiego przez 3. Jeśli chodzi o angielski jestem raczej na poziomie średnim potrafię się porozumieć ale zebym biegle władała to raczej nie. Jeśli chodzi o niemiecki to znam tylko podstawy. Niemiecki raczej mi nigdy nie wchodził i raczej nigdy nie byłam do niego przekonana ale w mojej szkole nie było wyboru. A jeśli chodzi o kursy to raczej nie mam tyle kasy bo wszystkie te kursy są bardzo kosztowne . Teraz mam dużo czasu i właściwie chciałabym w tym czasie się czegoś nauczyć a nie tracić go na głupoty. Chciałbym pogłębić wiedzę o tych językach ale także rozpocząć naukę nowego. Nie mam za dużo kasy na podręczniki i repetytoria. W bibliotece również nie znalazłam nic przydatnego. Przeszukiwałam internet i jeśli chodzi o języki to praktycznie nie ma za dużo rzeczy darmowych. Dlatego mam pytanie może znacie jakieś dobre żródła do nauki języków nie wiem strony internetowe, niedrogie podręczniki, ale także jakieś nietrudne metody zapamiętywania bo u mnie z pamięcią słabo ale bardzo mi to potrzebne. znalazłam się w takiej sytuacji, że muszę również znać chociaż jeszcze jeden obcy jężyk a dwa pozostałe przynajmniej na średnim poziomie. Proszę was o pomoc.
|
|
|
|
|
#2 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Dot.: Nauka języków obcych...
Heh http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=340300 << wątek który założyłam dziś o livemocha.com , mozna tam czatowac z native'ami i ćwiczyc poprzez interaktywne kursy
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
to jeszcze zalezy jakiego jezyka chcesz sie nauczyc
na pewno jeden podoba Ci sie bardziej, a inny mniej... ja, na przyklad, zaczelam ostatnio sama uczyc sie hiszpanskiego i mam do tego dwie stronki na ktorych jest gramtyka, wymowa, slowka, dialogi itp. wystarczy poszukac na google, a na pewno cos znajdziesz ![]() jak juz mowilam, najpierw zastanow sie jakiego jezyka chcesz sie nauczyc ![]() jesli bedziesz chciala te "moje" stronki z ktorych sie ucze to napisz na pw. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ja polecam oglądanie filmów i czytanie książek w oryginale
|
|
|
#5 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Organizm ^^ jak ja Cię dawno nie widzialam
i potwierdzam słusznosc twej rady, ja szkolę angielski oglądając House'a
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Próbowałam też z oglądaniem Czarnej Żmii,, ale tam jest trochę zbyt dużo dowcipów słownych i nie wszystko rozumiem.
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Zastanawiałam się właśnie między hiszpańskim, francuskim i rosyjskim. Ale dwa ostatnie są raczej trudne i chyba samodzielnie się ich nie nauczę. Jeśli chodzi o hiszpański to jak najbardziej tak
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
no wlasnie rosyjski jest bardzo latwy, szczegolnie dla polakow ;P
mozesz miec poczatkowo problem z czytaniem, ale to da sie opanowac, wrecz to najmniejszy pikus.
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie ciężka ta cyrylica
Zdecydowanie ten alfabet zniechęca. Może znacie jakieś stronki gdzie jest to w miarę przejrzyście wytłumaczone?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Ja kiedyś uczyłam się niemieckiego z ESKK i nauczyłam sie sporo
![]() ESKK to szkoła korespondencyjna, mają w ofercie wiele języków na różnych poziomach trudności, na allegro mozna tanio kupić całe zestwy do nauczania dowolnego jezyka. Ja osobiscie polecam, ale trzeba miec samozaparcie, zeby nie rzucic tego w cholerę i mozolnie przerabiać zeszyt po zeszycie , wytrwali jednak dostrzega efekty gdyz jest program , który ma opracowaną jakaś tam sensowną całość, typu : stopniowanie trudności , utrwalanie poznanych zwrotów poprzez powtarzanie w wielu róznych kombinacjach itd. itd.Do kazdego zeszytu lekcyjnego dołaczona jest kaseta, więc "słyszymy " poprawną wymowe. Naprawdę fajnie jest to zrobione( fajnie , od strony gramatycznej , leksykalnej ) ALE nie jest to podane w jakiś super atrakcyjny sposób, po prostu szare zeszyty i kaseta z wymową , żadnych kolorów , super dżwieków , filmików i innych atrakcji , więc duzą liczbę osób to zniechęca i po drodze rezygnują z tego sposobu nauki. |
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
są serwisy w internecie które udostępniają pliki na rapidshare. Można tam z powodzeniem znaleźć skany podręczników do języka obcego wraz z ćwiczeniami i kluczem odpowiedzi oraz płytą do odsłuchu.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za rady będę szukać
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:49.

na pewno jeden podoba Ci sie bardziej, a inny mniej... ja, na przyklad, zaczelam ostatnio sama uczyc sie hiszpanskiego i mam do tego dwie stronki na ktorych jest gramtyka, wymowa, slowka, dialogi itp. wystarczy poszukac na google, a na pewno cos znajdziesz 
i potwierdzam słusznosc twej rady, ja szkolę angielski oglądając House'a 

, wytrwali jednak dostrzega efekty gdyz jest program , który ma opracowaną jakaś tam sensowną całość, typu : stopniowanie trudności , utrwalanie poznanych zwrotów poprzez powtarzanie w wielu róznych kombinacjach itd. itd.