|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY
Tydzień terapii to za mało. Na rezyltaty musisz jeszcze trochę poczekać. Leczenie antybiotykiem, które zwykle przynosi efekty możesz wspomóc odpowioednią dietą- zrezygnuj więc z ostrych potraw, czekolady, mleka (ale nie jego przetworów) oraz potraw tłustych. Zielona herbata jest również bardzo dobrym wyborem - działanie antytrądzikowe ma również bratek, jednak w lecie może on sprzyjać podrażnieniom. Jeżeli prblem nie ustaje zrób badania hormonalne - być może trądzik w twoim wypadku jest spowodowany zaburzeniami w wydzielaniu hormonów ( androgenów). Wówczas lekarz endokrynolog zaleci ci indywidualny program leczenia.
|
|
|
#2222 |
|
Rozeznanie
|
z tego co wiem to bratek mozna pic przez caly rok takze w lecie nie ma zadnych przeciwskazazan. a tydzien to owiele za malo zeby widziec jakiekolwiek efekty trze4ba poczekac przynajmniej miesaic
|
|
|
|
|
#2223 |
|
Przyczajenie
|
Mozliwe, ze mi te pryszcze wyskoczyly od zmiany wody, poniewaz bylam ostatnio na wycieczce..Stosuje teraz antybiotyk detreomycyna 2% na pryszcze na klatce piersiowej i mam nadzieje , ze pomoze
mam pyt, czy ktos wie moze czy smarowac tym antybiotykiem strupy po pryszczach czy tylko te pryszcze co sie buduja? ;P
|
|
|
|
|
#2224 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się z Paola28, żeby wyleczyć krostki z dekoltu i pleców trzeba czasu. Ja sie meczę z tymi krostkami już ponad 2 lata. Czego to ja już nie używałam żeby się tego pozbyć, byłam u dermatologa, stosowałam diety
|
|
|
|
|
#2225 |
|
Przyczajenie
|
A moze sprobuj tez antybiotyku detreomycyna
stosuje go 1 dzien, a widze juz efekty Jest nie drogi tylko, ze mozna go uzywac przez 2 tyg Najbardziej sie boje tego, ze zostana mi blizny,poniewaz troche pryszcze porozdrapywalam i nie wygladaja za ciekawie ;( |
|
|
|
|
#2226 |
|
Raczkowanie
|
Maseczka drożdżowa:
Działa oczyszczająco i wygładzająco. Wskazana przy cerze z trądzikiem, zwęża pory. Parę kropli ciepłego miodu utrzeć z 3 dag drożdży. Przy cerze suchej warto dodać 3-4 krople oliwy. Papkę nakładać na twarz i szyję. Po 15 min. zmyć letnią wodą (przegotowaną). Maseczka malinowa: Leczy zmiany trądzikowe, oczyszcza cerę z zaskórników i krost, zamyka pory, działa ściągająco. Ok. 10 malin rozgnieć na masę. Nałożyć na twarz i zmyć po 15 min. Przemyć twarz łagodnym tonikiem. Maseczka z cebuli: Dla cery trądzikowej doskonała jest maseczka z ugotowanej cebuli, roztartej na miazgę i wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Maseczkę nałożyć na twarz na ok. 30-45 minut i zmyć herbatą rumiankową. Maseczka ziołowa: Przygotuj łyżkę zmielonych bratków polnych, łyżkę zmielonego skrzypu oraz łyżeczkę dobrze roztartych świeżych drożdży. Wszystkie produkty dokładnie wymieszaj z przegotowana wodą. Uzyskaną masę nałóż na twarz, trzymaj pod przykryciem z gazy około 20 minut. Twarz należy umyć letnią wodą następnie przemyć tonikiem. Maseczka drożdżowa II: Łyżkę drożdży zamieszać z przegotowaną zimną wodą, dodać kilkanaście kropli soku cytrynowego. Papkę nałożyć na twarz i pozostawić do całkowitego wyschnięcia . Następnie zwilżonymi opuszkami palców rozmasowywać maseczkę na skórze przez kilka minut. Na koniec twarz opłukać zimną wodą i przetrzeć tonikiem dla cery tłustej. Maseczka jabłkowa: Składniki:
|
|
|
|
|
#2227 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciekawie wyglądają te maseczki paula1980, trzeba spróbować
|
|
|
|
|
|
#2228 |
|
Przyczajenie
|
Niestety jest na recepte, ale ja go dostalam bez
pochodz po aptkech moze ktos Ci sprzeda tez bez niej
|
|
|
|
|
#2229 |
|
Przyczajenie
|
Mam spory trądzik, użwalam wielu kosmetyków i domowych sposobow, ale nie działaja
|
|
|
|
|
#2230 |
|
Raczkowanie
|
a mi pomogla sauna
naprawde regularne chodzenie na saune wyczyscilo mi wszystkie dziadostwo z twarzy! wiec polecam naprawde dziewczyny saune i tylko sie pocic i pocic
|
|
|
|
|
#2231 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki Monikaa1152, popytam
|
|
|
|
|
#2232 |
|
Przyczajenie
|
Nie ma za co
Mi to pomoglo, mam nadzieje, ze Tobie tez bede trzymala kciuki Jezeli to cos pomoze to napisz pozdrawiam ;*
|
|
|
|
|
#2233 |
|
Raczkowanie
|
tonik z cytryny jest świetny miałma bardzo dużo czerwonych plamek od pryszczy i około 70% z nich znikło stosuje ten tonik od jakiś 3miesiey ale naprawe pomaga
|
|
|
|
|
#2234 |
|
Raczkowanie
|
ja chyba od nowa zaczne stosowac tonik z cytryny ... bo nie moge znalesc zadnego dobregop i sprawdzonego sposobu na plamki czerwone i takie male dziurki poo tradziku ... a podobno cytryna dziala tylko na plamki ... a czy na te "dziurki" też ? a no i na zaskorniki rowniez slyszalam ze pomaga ale czy to prawda to nie wiem
|
|
|
|
|
#2235 |
|
Przyczajenie
|
Proszę pomóżcie mi!
Na plecach i na klatce piersiowej mam okropną chmarę krost. Słyszałam ,że trądzik także ,,osadza'' się w takich miejscach. Mam duzy problem , gdyż zbliża się lato i nie mogę sobie pozwolić na bluzki na ramiaczkach czy na bikini z tego powodu...Duzo ćwiczę , więc się pocę , ale myję dokładnie codziennie plecy i klatke piersiową ,lecz pryszcze nadal są , a co najgorsze wyskakują nowe Nie wiem co mam robić...Może któraś z was spotkała się z podobnym problemem?
|
|
|
|
|
#2236 |
|
Przyczajenie
|
Siema. Jestem tutaj nowa więc mam nadzieję, że mnie miło przyjmiecie.
![]() Z trądzikiem mam do czynienia od 10 roku życia, czyli już jakiś czas. Ciągle nie mogę poradzić sobie z jego usunięciem. Byłam u różnych dermatologów i żadne leki nie pomagają. ;/ Przeczytałam tutaj wiele postów o domowych sposobach na trądzik itp. Chciałabym się dowiedzieć, który według Was sposób jest najlepszy.? Z góry dzięki ;* ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Na jednej ze stron internetowych znalazłam kilka fajnych sposobów na maseczki. Może komuś się przyda. Sama również będę je stosować. Może coś w końcu pomoże. xD. maseczki sa dla cery tłustej i trądzikowej Maseczka drozdzowa : łyżkę drożdży wymieszać z przegotowaną zimną wodą, dodać kilkanaście kropli soku z cytryny. Papkę nałożyć na twarz i pozostawić do wyschnięcia. Następnie zwilżonymi opuszkami palców rozmasowywać maseczkę na skórze przez kilka minut. Zmyć. Maseczka ma działanie złuszczająco-oczyszczające i wybielające. Maseczka z porzeczek: 2-3 kiście czerwonych i białych porzeczek, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Rozgnieć porzeczki, odsączyc sok, zmieszac z mąką. Papkę nałozyc na twarz, zmyc po 20 min. Zamyka rozszerzone pory przy tłustej cerze. Nie nadaje sie dla cery naczynkowej! Maseczka miodowo-jabłkowa: 1 łyżka płynnego miodu, jabłko. Zetrzec drobno jablko i zmieszac z płynnym miodem. Przygotowaną masę nałozyc na twarz na 20 min., następnie spłukac letnią wodą. Maseczka usuwa zanieczyszczenia skóry i wygładza cerę Maseczka miodowa z białkiem: 2 łyżeczki płynnego miodu, 1 białko. Ubic luźno białko z miodem. Przygotowaną masę nałozyc na twarz na 25 min., następnie spłukac letnią wodą. Maseczka działa przeciwzapalnie, gojąco i napinająco Maseczka z ziemniaka – przeciw blyszczacej skorze: Rozgnieciony, ugotowany ziemniak zmieszac z 2 lyzkami zimnego mleka i kilkoma kroplami soku z cytryny. Rozlozyc na twarz, po 10 min. zmyc. Maseczka z maki (dla skory tlustej i mieszanej): Ok. 2 lyzki maki zmieszac z lyzeczka miodu i dodawac powoli (ciagle mieszajac) ciepla herbate rumiankowa, az powstanie pasta. Nalozyc ja na twarz, po 15 min. zmyc letnia woda. Maseczka wygladza i oczyszcza skore tlusta i mieszana. Maseczka jogurtowa I: 1/2 kubka jogurtu, 1/2 szklanki mleka. Nałozyc jogurt na twarz i zostawic do wyschnięcia. Zmyc letnim mlekiem, a następnie zimną wodą. Maseczka maślankowa: 1/2 szklanki maślanki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki migdałowych otrębów, trochę świeżego soku z ogórków. Maślankę zmieszac z sokiem z ogórka i otrębami. Nałozyc na twarz, szyję i dekolt na pół godziny. Następnie dobrze spłukac i lekko natrzec mlekiem. Maseczka z pomidorow I: Maseczka dziala antybakteryjnie i rozjasniajaco: 1 dojrzaly pomidor zmiksowac z 2 lyzkami jogurtu i ½ lyzeczki gliceryny. Nalozyc na twarz (oczy i usta pominac). Po 10 min. zmyc ciepla woda. Maseczka z pomidorow II: Nadaje się do cery tłustej lub trądzikowej. Nałozyc plasterki lub papkę z pomidorów na twarz i odczekac 15 minut. Zmyc ciepla woda. Maseczka jogurtowa I: Nalozyc jogurt (lub twarozek) na twarz jak maseczkę (można dodać łyżeczkę miodu) i pozostawic na 10-15 minut. Maseczka nawilża skórę i pomaga przy trądziku. Maseczka jogurtowa II: 2 lyzki jogurtu naturalnego zmieszac z lyzeczka miodu i/lub kilkoma kroplami oliwy z oliwek, lyzeczka soku z cytryny i/lub lyzeczka herbaty rumiankowej. 20 min. trzymac na twarzy, zmyc duza iloscia cieplej wody. Maseczka drozdzowa: Działa oczyszczająco i wygładzająco. Wskazana przy cerze z trądzikiem, zwęża pory. Pare kropli cieplego miodu utrzec z 3 dag drożdży. Przy cerze suchej warto dodać 3-4 krople oliwy. Papkę nakładac na twarz i szyję. Po 15 min. zmyc letnią wodą (przegotowaną). Maseczka malinowa: Leczy zmiany trądzikowe, oczyszcza cerę z zaskórników i krost, zamyka pory, działa ściągająco. Ok. 10 malin rozgnieć na masę. Nałozyc na twarz i zmyc po 15 min. Przemyc twarz łagodnym tonikiem. Maseczka z cebuli: Dla cery trądzikowej doskonała jest maseczka z ugotowanej cebuli, roztartej na miazgę i wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Maseczkę nalozyc na twarz na ok. 30-45 minut i zmyc herbata rumiankowa. Maseczka migdalowo-herbaciana: 2 lyzeczki olejku migdalowego zmieszac z 4 kroplami olejku herbacianego. Nalozyc na 10 min., zmyc. |
|
|
|
|
#2237 |
|
Przyczajenie
|
mam 18 lat, właściwie w drugiej klasie gimnazjum zaczęły się moje problemy. nie były to krostki rozsiane po całej twarzy tylko duze krosty, 1 czasami 2,3. ale zawsze je zaleczałam i jakoś żyłam, chociaż były dni w których naprawdę nie chciało się z domu wychodzić..
na początku II klasy LO - zaczęłam zauważać zmiany skórne w okolicach kości policzkowych.. przez pierwszy miesiąc leczyłam jakimiś kremami, maściami i innymi.. ale niezbyt to na mnie zadziałało. wybrałam się do dermatologa, na wstępie usłyszałam, że jeśli myślę, że pozbędę się tego po kilku tygodniach to jestem w błędzie. dostałam antybiotyk - Tetrarysal, przez pierwszy miesiąc 300 2x dziennie, następnie, przez prawie 4m-ce 150 również 2x dziennie. pierwsza wizyta u dermatologa - październik, jest czerwiec, mogę powiedzieć, że dzięki cierpliwości i wytrwałości udało mi się pozbyć tego okropnego problemu. nie mówię, że było łatwo, ale teraz widzę, że się opłacało oczywiście teraz moja cera też nie jest zawsze idealna, czasami przed okresem "coś wyskoczy", ale nie jest to problem którego nie można zatuszować. tak, też słyszałam, że zaraz po odstawieniu antybiotyku twarz wraca do stanu sprzed leczenia - bzdura. wraca tylko wtedy, gdy kuracja jest za krótka w stosunku do zmian skórnych, jeżeli są już w zaawansowanym stopniu trzeba po prostu przyjmować dłużej leki. wg mnie - jak tylko zauważycie jakieś niepokojące symptomy świadczące o możliwości powstania trądziku - biegiem do dermatologa! po co się później męczyć z bliznami? a i polecę Wam bardzo dobry krem właśnie do bliznek - Zinalfat (koszt około 25pln, ale naprawdę bardzo łądnie goi strupki i likdwiduje zaczerwienienia). pozdrawiam ciepło i życzę powodzenia w walce z tym paskudztwem
|
|
|
|
|
#2238 |
|
Zakorzenienie
|
Ja również muszę zacząć walkę z moim pryszczami ;/ Tylko niech ktoś mi pomoże, z tymi drożdżami, bo ja już nie wiem, jedni piszą, że trzeba zalać je gotującą wodą lub mlekiem, żeby zabić te bakterie a inni, że właśnie ma być tylko ciepłe, to wkońcu jak?
![]()
|
|
|
|
|
#2239 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Ja sama borykam się z problemem trądziku. Rok temu wyzbyłam się go, ale objawy powróciły;/ Mam zaskórniki, pojedyncze blizny i ranki po innych wągrach oraz oczywiście problem świecenia się skóry istnieje w mym przypadku. Na szczęście moje drogie kobitki ^^ Z tego powodu pragnę pomóc Wam i polecić kilka sposobów na wyleczenie swej buzi. Sama na wakacjach będę się stosowała do tego co teraz napiszę. A powiem Wam, że rok temu pomogło mi to w oka mgnieniu. Niestety pewne czynniki takie jak stres, szkoła a także skutek opalania się, nie wpłynął na mnie korzystnie. Stan mojej skóry się pogorszył. Jednak używając kosmetyki [ które stoswałam kiedy miałam większy trądzik] jakie zaraz wymienię, jestem pewna że poradzicie sobie z problemem niekorzystnej cery ![]() Po pierwsze polecam mycie twarzy żelem z Avonu przeciwko wągrom. Dobrze wysusza pryszcze, skóra nie błyszczy się. Dobry jest także z Nivea Visage Clean Deeper, ale jego radziłabym stosować jak zmiany trądzikowe ulegną poprawie. Kremy: Tutaj mogę polecić Acnederm. Usuwa dość szybko przebarwienia, pryszcze , oczywiście przy regularnym stosowaniu. Cena ok. 20 zł. Vichy Normaderm Kren na dzień: cena około 60 zł. Kosmetyk dość drogi, ale jego także stosowałam i mi pomogł, dobrze działa na pory.matuje skórę i odbudowywuje naskórek. Skóra wydaje się rozjaśniona, jakby "odnowiona". Podobno nie wolno łączyć kremów dermatologicznych z tymi kosmetycznymi, ale u mnie nie było jakiś złych obajwów w trakcie stosowania tychże dwóch specyfików. Dodatkowo używałam i używam Dalacin T- [ płyn do stosowania na skórę 1%] antybotyk na bazie klindymycyny. Bardzo skuteczny.Usuwa pryszcze każdego rodzaju. Począwszy od tych głębokich bardzo bolących a kończywszy na tych mniejszych. Cena ok. 57 zł. Ale opłaca się i starcza na długo ;D Często też używałam krem Acnosan, maść cynkową. Wszystkie kremy podczas leczenia umiejetnie stosowałam w zależności od stanu swojej skóry. Acnederm i Dalacin kiedy było żle a pozostałe kiedy buzia wyglądała lepiej. Bo po co faszerować swoją skórę mocnymi środkami kiedy nie jest tragicznie? Oczywiście nie należy zapominać o maseczkach itp: dobra jest maseczka z herbaty, okłady z cebuli, parówki z tymianku a także przecrieranie skóry wacikiem nasączonym sokiem z aloesu. (Sok można kupić w aptece, dośc spora butla ponad 15 zł) Przyznam , że ALOES działa niesamowicie: szybko i skutecznie wysusza i wygładza skórę. Dieta: Ja piłam herbate z bratka, wodę mineralną ( 1 butelka wody) Jadłam dużo warzyw owoców. Oraz spożywałam Capivit A+E. Ważne jest też by nie siedzieć w domu przed telewizorem tylko wyjśc na powietrze i dotlenić swoją skórę. Poranny bieg np wkoło parku ma dobroczynny wpływ. Jeśli chodzi o kamuflowanie niedoskonałości itp. Polecam puder z Vichy Normateint specjalnie do skóry trądzikowej. Posiada olejki które wchłaniają się błyskawicznie i zapobiegają błyszczeniu cery. Na dodatek zawierają składniki zapobiegające powstawaniu pryszczy. Jeśli macie jakieś pytanie to po prostu pytajcie. Mam nadzieje, że pomogłąm w jakiś sposób.
|
|
|
|
|
#2240 |
|
Przyczajenie
|
Witam !!!
Prawdopodobnie jestem jednym z nie wielu mężczyzn na tym forum. Mam 18 lat, z trądzikiem męczę się już od ponad 3 Moje pytanie jest następujące: czy domowe metody walki z trądzikiem (naturalne maseczki itp.) w połączeniu z piciem wywarów z ziół, dużej ilości wody oraz stosowaniu odpowiedniej diety naprawde jest w stanie zwalczyc trądzik?? Czy wizyty u dermoatologa to konieczność ??
|
|
|
|
|
#2241 |
|
Przyczajenie
|
Mozesz sprobowac, a jezeli to nie pomoze to juz bedziesz musial isc do dermatologa ;( ja polecam Ci rozpuscic 3 tabletki zwyczajnej aspiryny z kilkoma kropelkami wody i punktowo naniesc na pryszcze .. zeby aspiryna sie szybko nie zaczela kruszyc mozesz dodac do tego odrobine miodu albo jogurtu naturalnego
Jest to dobre, poniewaz aspiryna jest kwasem a po nastepne wysuszy pryszcze Mi to pomoglo, chociaz teraz stosuje antybiotyk, no ale mozesz zobaczyc czy to Ci pomoze
|
|
|
|
|
#2242 |
|
Przyczajenie
|
Wow...nieźle... aspiryna
Kto by pomyslał z chęcią spróbuję i napiszę o efekcie Drogie Panie, nadal mało odpowiedzi na moje pytanie. Czy według was domowe metody są na tyle skuteczne że zwalczą trądzk?? Ja stosuje naprawde przeróżne metody i wciąż szukam tej najleprzej. Ale poza domowymi metodami używam również żelu do mycia twarzy (najczęściej GARNIER). Od jakiegoś czasu stosuję dobrą metodę aby określić czy stan mojej skóry się poprawia czy nie- co miesiąc robię 5, 6 fotek i wrzucam na komputer. Tym sposobem mogę dokładnie obserwować efekty kuracji w ciągu ostatnich miesięcy. Polecam tą metodę. Kiedy widzimy jaki postęp nastąpił w ciągu ostatniego miesiąca mamy motywacje aby nadal z tym walczyć.
|
|
|
|
|
#2243 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że boisz się pójść po prostu do dermatologa a przecież żaden lekarz nie gryzie. ja bym już na Twoim miejscu dawno sie do niego zgłosiła. Dermatolog dokładnie określi stan Twojej skóry, dobierze odpowiednią metodę leczenia. A domowe sposoby radzenia sobie z trądzikiem potraktowałabym jako osobisty dodatek do walki ze złym stanem swojej skóry. Także śmiało i biegusiem do dermatologa
Edytowane przez gabri92 Czas edycji: 2009-06-08 o 18:29 |
|
|
|
|
|
#2244 |
|
Raczkowanie
|
Powiem szczerze, może niecały rok temu zaczełam "kombinować" z moja buzią, czytalam różne fora w tym rowniez ten wątek, zaczełam "próbować" na sobie jak jakis królik doświadczalny wszelkie maseczki toniki kremy ktore tutaj dziewczyny podawały i widze ze większość z Was robi niestety to samo, ofektem tego mojego kombinowania a raczej przekombinowania , były syfy praktycznie na calej powierzchni twarzy , nie zartuje i własnie najgorsze jest to ze niewiem co mi zaszkodziło bo używalam jak glupia wszystkiego na raz . Dziś powróciło wszystko do normy , nie uzywam niczego praktycznie , cere i buzie mam ładna
teraz wystarcza mi ZIMNA woda z kranu i mydlo na umycie buzi oraz mleczko do demakijażu z BIEDRONKI wszystko ![]() wiec tak jak napisalam , to że komuś coś pomoglo nie znaczy że Tobie tez pomoże ... ja już ryzykować nie bede
|
|
|
#2245 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2246 |
|
BAN stały
|
Zapraszam na stronę ksiegarnia.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠. Znajdziecie tam wiele książek na temat ziółek i ich zastosowania.
|
|
|
|
|
#2247 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie do tego toniku z cytryny, wiem, przepis był już może z 10 razy, ale jak na złość, nie mogę teraz go znaleźć, czy ktoś może napisać jeszcze raz?
I mam pytanie czy na każdy dzień trzeba robić go jeszcze raz i czy po przemuciu nim twarzy trzeba ją umyć potem wodą? ![]() ![]() |
|
|
|
|
#2248 |
|
Raczkowanie
|
moze mi ktos podac nazwy herbat na regulacje pracy gluczolow lojowych??
|
|
|
|
|
#2249 |
|
Wtajemniczenie
|
bratek, pokrzywa...
|
|
#2250 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Najlepsze domowe sposoby na trądzik(w jednym wątku)
chciałabym się spytać o działanie okładów ze skrzypu, kiedyś o tym czytałam i teraz nie mogę tego odnaleźć,a zdaje mi się że to działa na drobne,białe krostki na policzkach?-właśnie na to szukam lekarstwa (najlepiej domowego sposobu)
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.

Zapraszam

Nie wiem co mam robić...Może któraś z was spotkała się z podobnym problemem?