Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-12, 11:16   #3211
precious_81
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
pięknie , że córeczka tak slicznie rośnie!! gratki!
ale wam fajnie, że robią wam te wszystkie badania...buuuuu, mi sprawdzają tylko ciśnienie... nie wiem, jak z moją glukozą, żelazem...nic nie wiem....

nam zdjęcia slubne robił mój przyjaciel, stąd oboje byliśmy niesrępowani. gdyby mieszkał blisko zrobiłby nam fotki teraz, ale niestety jest w Polsce ... siostra nam popstryka
Dziękuję
Najbardziej zdziwił się lekarz jak podał wagę a ja krzyknęłam "ale duża" a większość jego pacjentek z reguły martwi się że dziecko za małe a chodziło mi o to, że w przeciągu miesiąca od ostatniej wizyty urosła praktycznie dwukrotnie z 450 do 800. Lekarz powiedział, ze teraz tak będzie przyrastać i żebym się nie zdziwiła jak za miesiąc będzie miała nawet z 1,5 kg

Zdjęcia ślubne też nas nie krępowały, bo mieliśmy super fotografa, potrafił stworzyć taką atmosferę, poza tym przed ślubem spotkaliśmy się kilka razy na kawce żeby wszystko omówić (był z nami przez cały dzień, w kościele, na weselu i później w plenerze) i to też nam bardzo pomogło. Nie widziałam na jego stronce, żeby robił zdjęcia ciążowe, ale może się do niego uśmiechnę i się zgodzi zobaczymy, jak nie to zatrudnię kuzyna do roli fotografa

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Tylko że my mierzyliśmy go dokładnie metrem krawieckim po dnie gondolki i x-lander ma wymiary wewnątrz 72 na 31 cm. Ale nie będę się z Wami kłócić. Każda wybiera taki wózek, jaki jej się podoba i odpowiada. Już wielokrotnie to było tu podkreślane, że ten sam wózek jednej dziewczynie może się spodobać, a drugiej nie. Jumper X paru dziewczynom z naszego wątku się nie podobał, a mi i mojemu mężowi tak i to jest nasza ostateczna decyzja. Ale na pewno kupimy tylko gondolkę i spacerówkę, a do tego parasolkę. Fotelik wpinany do stelażu wózka kosztuje w okolicach 200 zł, no i posłuży nam krótko, bo gdzieś do 9 miesiąca. Wolimy dołożyć 600 zł (z ubezpieczenia dostanę 1200 zł) i kupić fotelik typowo samochodowy, ale z atestami, który posłuży nam aż do ok. 4 roku życia dziecka. Wczoraj znalazłam taki: http://www.poltradewaletko.pl/product.php?id=1288
A to z centymetrem my jeszcze nie mierzyliśmy
Co do fotelika to my też na pewno kupimy osobno z wszelkimi atestami. Myślałam tylko, że ten dla noworodka i tak starcza na max pół roku i trzeba dokupić nowy. Jeśli tamten faktycznie wystarczy do 4 lat to warto.

Cytat:
Zapomniałam napisać. U nas dziś paskudna pogoda. Ok. 11 stopni, wieje silny wiatr i pada. Głowię się nad strojem na jutrzejszą imprezę A w ogóle to muszę wyjść z domu na zakupy... Blee...
A wieczorem do lekarza. Mam lekkiego nerwa...
U nas co pięć minut zmiana - raz leje a za chwilę wychodzi słoneczko.
A wizytą nie masz co się stresować - pewnie jak co miesiąc dowiemy się, że wszystko dobrze

Cytat:
Napisane przez Kikunia81 Pokaż wiadomość
To fajnie, że córcia już się dobrze odwróciła
mój synuś ostatnio ważył 744 g, ale niestety ułożony miednicowo. Lekarz powiedział, że do 30 tyg może się jeszcze odwrócić, mam nadzieję

ja narazie kupuję ciuszki w rozmiarze 62, a 56 dokupię na końcu, jak będę wiedziała mniej więcej jakie duże będzie dziecko.
W szpitalu, w którym będę rodzić i tak ciuszki zapewnia szpital i nie można mieć swoich, dopiero na wyjście. Tak samo pieluchy, chusteczki i mleko.
Przynajmniej teraz nie mam wyjścia i muszę rodzić naturalnie
a w Twoim przypadku to faktycznie jeszcze nic nie przesądzone, czasami dzieci nawet w ostatniej chwili się jeszcze odwracają.
U nas w szpitalu trzeba mieć wszystko swoje, więc dochodzi jeszcze druga duża torba dla dzidziusia
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 11:22   #3212
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Lniane spodnie... Ja muszę ubrać kurtkę przeciwdeszczową i przeciwwiatrową, żeby wyjść do miasta

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Co do fotelika to my też na pewno kupimy osobno z wszelkimi atestami. Myślałam tylko, że ten dla noworodka i tak starcza na max pół roku i trzeba dokupić nowy. Jeśli tamten faktycznie wystarczy do 4 lat to warto.

[...]
A wizytą nie masz co się stresować - pewnie jak co miesiąc dowiemy się, że wszystko dobrze
Foteliki mają różne przedziały wagowe. Te doczepiane do wózków są od 0 do 11 kg, czyli starczają gdzieś do 9 miesiąca, od 0 do 13 kg już do roku, ale te od 0 do 18 kg aż do 4 roku życia i są dostosowane do noworodków - pochylane siedzenie, odpowiednia wkładka, możliwość mocowania tyłem do kierunku jazdy. Wybór nasuwa się sam

Mamy dziś padanie połówkowe, stąd ten stres... A jeszcze piszecie, że Wasze dzieciaczki są ułożone głową do dołu. Moje na pewno nie, bo kopie mnie w lewej pachwinie. Zapytam dziś gina, co o tym sądzi...
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 11:23   #3213
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję
Najbardziej zdziwił się lekarz jak podał wagę a ja krzyknęłam "ale duża" a większość jego pacjentek z reguły martwi się że dziecko za małe a chodziło mi o to, że w przeciągu miesiąca od ostatniej wizyty urosła praktycznie dwukrotnie z 450 do 800. Lekarz powiedział, ze teraz tak będzie przyrastać i żebym się nie zdziwiła jak za miesiąc będzie miała nawet z 1,5 kg

Zdjęcia ślubne też nas nie krępowały, bo mieliśmy super fotografa, potrafił stworzyć taką atmosferę, poza tym przed ślubem spotkaliśmy się kilka razy na kawce żeby wszystko omówić (był z nami przez cały dzień, w kościele, na weselu i później w plenerze) i to też nam bardzo pomogło. Nie widziałam na jego stronce, żeby robił zdjęcia ciążowe, ale może się do niego uśmiechnę i się zgodzi zobaczymy, jak nie to zatrudnię kuzyna do roli fotografa

U nas co pięć minut zmiana - raz leje a za chwilę wychodzi słoneczko.

Przynajmniej teraz nie mam wyjścia i muszę rodzić naturalnie
a w Twoim przypadku to faktycznie jeszcze nic nie przesądzone, czasami dzieci nawet w ostatniej chwili się jeszcze odwracają.
U nas w szpitalu trzeba mieć wszystko swoje, więc dochodzi jeszcze druga duża torba dla dzidziusia
zazdroszczęwam tych wizyt u lekarza....my to już żadnego usg nie będziemy mieć, więc też nie bedę wiedziała nic poza tym, że serce bije u dziecka lae jak przyrasta itp to nikogo tutaj nie interesuje...
ale zamierzamy się zapisać na płatne usg, 3D może...bo inaczej zwariuję.

my mamy w komplecie zwykły fotelik taki jak widzę wszędzie - mamy baby relaxdo 13 kg, wygodniejszy fotelik i bezpieczniejszy chcemy kupić dziecku przed naszą pierwszą daleką podróżą do Polski lub Francji - może już na wiosnę za rok...
mój siostrzeniec w takim właśnie "zwykłym foteliku" przejechał kilkakrotnie z polski do belgii i spowrotem

Malin, jeszcze nie pora by się dzidzia odwróciła. moja mnie kopie raz tam raz tu, kręci się w kółko chyba hihihihi

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png

Edytowane przez Nika1980
Czas edycji: 2009-06-12 o 11:25
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 11:25   #3214
Fasoleczk4
Rozeznanie

GG do Fasoleczk4 Send a message via Skype™ to Fasoleczk4

Fakt ze szczurem jest mnóstwo problemów ... mój ma uczulenie na trociny i leży królewicz w lignienie pokarmu dla szczurów nie jje, tylko chlebek z masełkiem, wedlinkę, ziemniaczka z koperkiem, mięsko z kurczaczka, jabłuszko, bananka itd ...

4 lata temu straciłam kundelka po 10 latach ... i było strasznie ciężko ... ale ból ukoiła sunia amstaffka. I tak ten ból łagodziłam, że teraz w dwu pokojowym mieszkaniu mam amstafa, trzy koty i szczura ...

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni systematycznych ćwiczeń
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Fasoleczk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 11:26   #3215
Foka29
Zadomowienie

Moje dziecię jest ułożone poprzecznie (jutro zaczynamy 27 tc). To dobrze, źle, czy obojętnie? Lekarz nic na ten temat nie wspominał, a ja nie pytałam, bo nie sądziłam, że to ważne.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 11:27   #3216
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez Fasoleczk4 Pokaż wiadomość
4 lata temu straciłam kundelka po 10 latach ... i było strasznie ciężko ... ale ból ukoiła sunia amstaffka. I tak ten ból łagodziłam, że teraz w dwu pokojowym mieszkaniu mam amstafa, trzy koty i szczura ...

Ja mam tylko kota
Stary 2009-06-12, 11:29   #3217
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Moje dziecię jest ułożone poprzecznie (jutro zaczynamy 27 tc). To dobrze, źle, czy obojętnie? Lekarz nic na ten temat nie wspominał, a ja nie pytałam, bo nie sądziłam, że to ważne.
w mojej książce piszą, że jeszcze nawet w 32 tyg dziecko ma wystarczająco miejsca by zmienić pozycję parokrotnie. potem większość dzieci przybiera ulubioną pozycję, czyli główką do dołu, albo posladkami...ale w moje jksiążce są też opisane sposoby jako kobieta sama może "zmusić dziecko" do zmiany pozycji głóką w dół...jest opisane jaką pozyję kobieta powinna zrobić i powtarzać 10 minut dwa razy dziennie.
o piszą też o metodzie wizualizacji, co więcej podają, że jej skuteczność wynosi 89 %

ktoś zainteresowany to mogę zeskanować te strony z książki i wkleić????

Stary 2009-06-12, 11:31   #3218
Fasoleczk4
Rozeznanie

Cytat:
w mojej książce piszą, że jeszcze nawet w 32 tyg dziecko ma wystarczająco miejsca by zmienić pozycję parokrotnie. potem większość dzieci przybiera ulubioną pozycję, czyli główką do dołu, albo posladkami...ale w moje jksiążce są też opisane sposoby jako kobieta sama może "zmusić dziecko" do zmiany pozycji głóką w dół...jest opisane jaką pozyję kobieta powinna zrobić i powtarzać 10 minut dwa razy dziennie.
o piszą też o metodzie wizualizacji, co więcej podają, że jej skuteczność wynosi 89 %

ja bym poprosiła

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Stary 2009-06-12, 11:35   #3219
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:

O! Jestem ciekawa.
Stary 2009-06-12, 11:36   #3220
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

A u nas wyszło piękne słońce

Cytat:
A wieczorem do lekarza. Mam lekkiego nerwa...
Będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
A jutro mam grilla. Moja mama pojedzie ze mną do Lublina z moją chrzesną i narzeczoną jej syna i pobuszujemy po sklepach a faceci przygotują wyżerkę nie ma to jak wykorzystać facetów
mam ochotę na jakieś jasne lniane spodnie i może jakąś sukienkę i obowiązkowo jakieś wciągane buty bo już mam problem z zawiązywaniem i zapinaniem i mąż mi musi zakładać buty a może by jednak nie kupować? i by się chłopak jeszcze pomęczył?
Ja kupiłam fajne lniane spodnie firmy Bianco - jakiś czas temu wklejałam zdjęcie - jak chcesz mogę Ci napisać gdzie jest ten sklep w Lublinie

Cytat:
My też mieliśmy takiego fajnego fotografa, ale wiem, że ciążowych sesji nie robi, czasem chrzciny tylko

Cytat:
zazdroszczęwam tych wizyt u lekarza....my to już żadnego usg nie będziemy mieć, więc też nie bedę wiedziała nic poza tym, że serce bije u dziecka lae jak przyrasta itp to nikogo tutaj nie interesuje...
ale zamierzamy się zapisać na płatne usg, 3D może...bo inaczej zwariuję.
My idziemy na 3D w następną sobotę

Cytat:
Ja mam tylko kota
Ja mam dwa psy - tyle tylko, że mieszkam w domku, a pieski trzymamy na dworze

Zerwałam szpinak, idę go przyrządzać Mniammm, a na obiadek pizza

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 11:38   #3221
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Foteliki mają różne przedziały wagowe. Te doczepiane do wózków są od 0 do 11 kg, czyli starczają gdzieś do 9 miesiąca, od 0 do 13 kg już do roku, ale te od 0 do 18 kg aż do 4 roku życia i są dostosowane do noworodków - pochylane siedzenie, odpowiednia wkładka, możliwość mocowania tyłem do kierunku jazdy. Wybór nasuwa się sam

Mamy dziś padanie połówkowe, stąd ten stres... A jeszcze piszecie, że Wasze dzieciaczki są ułożone głową do dołu. Moje na pewno nie, bo kopie mnie w lewej pachwinie. Zapytam dziś gina, co o tym sądzi...
Dobrze wiedzieć, bo ja cały czas myślałam, że osobno trzeba kupić dla noworodka a później dla starszego dziecka. Za fotelikami jeszcze się nie rozglądaliśmy, ale teraz już będę wiedziała, że są takie na dłużej i jakiego mam szukać.

Przed połówkowym też się faktycznie trochę stresowaliśmy przez te wszystkie pomiary itp. Ułożeniem się nie przejmuj - nasza dzidzia właśnie miesiąc temu na połówkowym była pupą do dołu a teraz już po miesiącu ułożyła się prawidłowo co mnie zdziwiło bo kopniaki czuję cały czas po całym brzuchu i jakoś dziwnie mi je przyrównać do tego położenia.
Stary 2009-06-12, 11:39   #3222
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fasoleczk4 Pokaż wiadomość
ja bym poprosiła
Cytat:
O! Jestem ciekawa.
proszę bardzo wklejam!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Scannen0065.jpg (145,1 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Scannen0066.jpg (146,0 KB, 36 załadowań)

Stary 2009-06-12, 11:41   #3223
Fasoleczk4
Rozeznanie

dziękuję bardzo

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Stary 2009-06-12, 11:42   #3224
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Dobrze wiedzieć, bo ja cały czas myślałam, że osobno trzeba kupić dla noworodka a później dla starszego dziecka. Za fotelikami jeszcze się nie rozglądaliśmy, ale teraz już będę wiedziała, że są takie na dłużej i jakiego mam szukać.
Pamiętać tylko należy, że te foteliki od 0 do 18 kg to typowe foteliki, a nie foteliki-nosidełka. Nam na tym w sumie nie zależy. Na zakupy z dzieckiem będę chodzić albo z wózkiem z gondolą, albo z chustą.

PS. Nikuś, dzięki

Edytowane przez malin30
Czas edycji: 2009-06-12 o 11:44
Stary 2009-06-12, 11:47   #3225
Nika1980
Zakorzenienie

Precious, bo ja myslę, że w tym okresie to te nasze maleństwa jeszcze 10 razy zmienią pozycję , przecież mają jeszcze miejsce.

co do fotelików - nosidełek to dużo zależy od stylu życia mamy i taty. moja siostra na przykład która poruszała się dużo samochodem , zawsze miała ze sobą taki fotelik i stelaż, łatwo , szybko i wygodnie.
my kupiliśmy go ze względu na męża ( ja jestem nie samochodowa...) będzie mozna pojechać na dłuższe zakupki razem
specjalny i drogi fotelik kupimy już na dłuższe podróże...do Polski na przykład...może się kiedyś wybierzemy bo teraz to by była strata kaski troszkę ... tu wszędzie jest 3 minuty do 5 minut autem...

Edytowane przez Nika1980
Czas edycji: 2009-06-12 o 11:48
Stary 2009-06-12, 11:54   #3226
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
proszę bardzo wklejam!!

Dzięki

Mój ciągle w pozycji poprzecznej. Więc to chyba jego ulubiona

Mam nadzieje, że sam zmieni zdanie i stwierdzi, że mu niewygodnie

Ta wizualizacja to ok, ale ugniatanie, przekręcanie już mi się wcale nie podoba
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 11:58   #3227
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Tylko że kiedyś wszyscy lekarze położnicy i położne coś takiego wykonywały i obywało się bez cięcia cesarskiego. A teraz tylko ci starej daty jeszcze to potrafią, reszta woli od razu pod nóż wysłać rodzącą

Rachunki popłacone, pieniądze za kombinezon wpłacone, mejle napisane, mogę stąd znikać. Narka!
Stary 2009-06-12, 12:03   #3228
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki

mi też nie...gdyby coś to będę robić ta pozycję, którą polecjaą i wizualizację..ale wiem, że przekręcanie by mnie nie ominęło w Holandii- do tego z tego co wiem jest bolesne i wiąże się z ryzykiem, o którym musi lekarz lub połozna poinformować kobietę...

liczmy na to, że nasze dzieci odziedziczyły inteligencję po mamusiach i przekręcą się na czas główką w dół

kochane , ja idę na słonko, spacerek, zakupy itp

Stary 2009-06-12, 12:06   #3229
Kikunia81
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki

Podczytuję sobie też forum mam lipcowo-sierpniowych i tam dziewczyny odradzały przekręcanie przez lekarza.
Ja ostatnie usg miałam w 25 tc i lekarz powiedział, że do 30tc powinno się obrócić. Powiedział też, że mieli kiedyś przypadek na porodówce, że kobieta jechała już na cc z powodu ułożenia, a dziecko niespodziewanie w windzie samo się przekręciło Tak więc na razie się nie martwię Zacznę pod koniec 30 tygodnia
Kikunia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 12:17   #3230
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Pamiętać tylko należy, że te foteliki od 0 do 18 kg to typowe foteliki, a nie foteliki-nosidełka. Nam na tym w sumie nie zależy. Na zakupy z dzieckiem będę chodzić albo z wózkiem z gondolą, albo z chustą.
Nam też nie potrzebny fotelik w formie nosidełka, m.in. dlatego zrezygnowaliśmy w funkcji 3w1 wózka.

Cytat:
Precious, bo ja myslę, że w tym okresie to te nasze maleństwa jeszcze 10 razy zmienią pozycję , przecież mają jeszcze miejsce.
Pewnie tak.

Cytat:
co do fotelików - nosidełek to dużo zależy od stylu życia mamy i taty. moja siostra na przykład która poruszała się dużo samochodem , zawsze miała ze sobą taki fotelik i stelaż, łatwo , szybko i wygodnie.
my kupiliśmy go ze względu na męża ( ja jestem nie samochodowa...) będzie mozna pojechać na dłuższe zakupki razem
specjalny i drogi fotelik kupimy już na dłuższe podróże...do Polski na przykład...może się kiedyś wybierzemy bo teraz to by była strata kaski troszkę ... tu wszędzie jest 3 minuty do 5 minut autem...
My chcemy używać fotelika tylko do samej jazdy autem - jak widzę na mieście matki z takimi fotelikami na stelażu to się zastanawiam czy to takie zdrowe dla dziecka kilka godzin w foteliku. Już sama jazda autem wystarczy, a potem najwygodniej dla dziecka do wózka.

Cytat:
Dzięki

Ugniatania też bym się obawiała.
Pozostaje wierzyć, że jak dzidzia sama się nie ułoży to pomogą ćwiczenia podane przez Nikę
Stary 2009-06-12, 12:43   #3231
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

wiecie nad czym się zastanawiam?
jak dziecko reaguje hm jakby to nazwać..
ja mama naturę bardzo płochliwą, i dziś jak odkurzałam zahaczyłam o kurtkę w garderobie, i czarny rękaw strasznie mnie wystraszył, myślałam że to czyjaś ręka..
czasem jak zmywam, i nawet instyktownie czuję że mąż się zbliża to mimo wszystko podskoczę zawsze jak szalona i się wystraszę, mam bardzo wiele takich sytuacji, naprawdę bardzo łatwo wystraszyć mnie niechcący...
zastanawiam się co wtedy mój biedny dzidziuś czuje skoro ja aż tak wtedy się przestraszam ...
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 13:51   #3232
Fasoleczk4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
ja mama naturę bardzo płochliwą, i dziś jak odkurzałam zahaczyłam o kurtkę w garderobie, i czarny rękaw strasznie mnie wystraszył, myślałam że to czyjaś ręka..
czasem jak zmywam, i nawet instyktownie czuję że mąż się zbliża to mimo wszystko podskoczę zawsze jak szalona i się wystraszę, mam bardzo wiele takich sytuacji, naprawdę bardzo łatwo wystraszyć mnie niechcący...
zastanawiam się co wtedy mój biedny dzidziuś czuje skoro ja aż tak wtedy się przestraszam ...

tak szczerze, to nie mam pojęcia. Ale mi też się już pare razy zdarzyło przestraszyć. Szczególnie w nocy ... śpię śpię słodkim snem. Potem jak się przebudzam, a pod kołdrą coś leży, zawsze wyskakuje, jak poparzona ... a to sie okazuje, że to moje kochane koteczki ułożyły się na nogach

Co do mojego małego zoo w domu ... to zrobiło się śmiesznie w momencie gdy pies zaczał reagować na kici kici, a koty ragują na gwizdanie ...

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Stary 2009-06-12, 13:56   #3233
Nika1980
Zakorzenienie

Wróciłam ze spacerku...słonko jest ale wiatr zimny brrrrrrr

Przyszedł e-mail!!!!!!!
mam te mebelki!!! póki co nie możemy ich odebrać, bo ci ludzie czekają na dostawę większego łózeczka dla dziecka.
ale to odbrze, bo najpierw chcemy tam pomalować pokoik, więc nie ma pośpiechu!
niewiarygodne- ja to mam fart..najpierw wózek- taki jaki chciałam , w wymarzonym kolorze- za niewiarygodną cenę.
a teraz mebelki i fotel bujany...

Cytat:
Nam też nie potrzebny fotelik w formie nosidełka, m.in. dlatego zrezygnowaliśmy w funkcji 3w1 wózka.

Pewnie tak.

My chcemy używać fotelika tylko do samej jazdy autem - jak widzę na mieście matki z takimi fotelikami na stelażu to się zastanawiam czy to takie zdrowe dla dziecka kilka godzin w foteliku. Już sama jazda autem wystarczy, a potem najwygodniej dla dziecka do wózka.

Ugniatania też bym się obawiała.
Pozostaje wierzyć, że jak dzidzia sama się nie ułoży to pomogą ćwiczenia podane przez Nikę
fotelików się zwykle nie używa kilka godzin- ale są przydatne w niektórych przypadkach , gdy jedziesz gdzieś na krótki czas i musisz z dzieckiem wyjść z auta i gdzieś zajrzeć , albo do sklepu albo do urzędu...jasne, że mocną wtedy ciągnąci gondolę ale wygodniej mieć fotelik, jasne, że można dziecko na ręku mieć, ale ja z doświadczenia wiem, że te maluchy choć lekkie po 10 minutach naprawdę ciążą... zresztą gdyby była to niezdrowa pozycja to pewnie już by o tym chuczało...
my w każdym razie nauczeni doświadczeniem mojej siostry bardzo chcieliśmy fotelik, a że byłw komplecie ...
ale wszystko zależy od potrzeb rodziny

Cytat:
dostaje krótki zastrzyk adrenalinki i tyle. nie martw się , póki to nie jest długi permanentny stres lub silne emocje to wszystkow normie

Stary 2009-06-12, 14:08   #3234
Shine01
Raczkowanie

Cool Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II

Witam

Skarbek w pracy, wiec ja na wizaz.
Rodzice wyjechali i dom na mojej glowie.

Dzis znow czeka mnie robienie obiadu i mysle o szaszlykach, pieczonych cwiartkach ziemniakow z sosikiem czosnkowym i surowce.

chyba skusze sie na taki przepis:

http://www.edziecko.pl/jedzenie/2,79..._PRZEPISY.html
Szaszłyki z kurczaka

Dla dziecka od: 1 roku
Autor: Agnieszka Kręglicka
Składniki

- 1 pierś kurczaka eko
- 1 łyżka musztardy diżońskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- sól
- oliwa
Sposób przyrządzania:

Wymieszać musztardę z miodem i sosem sojowym. Pierś kurczaka pokroić w długie paski, grubości małego palca, posolić. Zanurzyć w marynacie i zostawić minimum na godzinę. Pojedyncze paski nadziewać na pojedyncze patyczki, tworząc falbankę. Skręcić dwa końce mięsa na patyku w przeciwne strony, tak jak zawija się papierek od cukierka. Kurczak powinien ciasno okręcić się wokół patyczka. Ułożyć nadziane patyczki na blasze wyłożonej pergaminem, skropić oliwą i piec krótko mniej więcej 7-10 min., w gorącym 200 st C piekarniku.

To jest przepis na marynatę podstawową, którą można wzbogacać smakowo, dodając tarty korzeń imbiru, czarny pieprz, pieprz syczuański, chili. Prócz kurczaka można na patyczki nadziać suszone morele, nasączone tą samą marynatą.
Shine01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 14:11   #3235
Nika1980
Zakorzenienie

ja dziś jem obiadek sama , bo mój mąż na imprezie integracyjnej z kolegami z pracy kupiłam sobie naleśniki meksykańskie- bardzo je lubię!
właśnie zjadłam danonka truskawkowego, tak mnie jakoś naszło...

Stary 2009-06-12, 14:17   #3236
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

ja dziś robie pomidorową z ryżem dla Siebie, gęstą i mocno pomidorową tak jak lubię
a dla męża, bo on za taką zupką nie przepada, choć zje i wybredny nie jest, to postanowiłam zrobić schab pieczony z jarzynami ..
a zupka będzie tylko moja uwielbiam..
a póki co to oprócz śniadania, zajadam się owocami od rana, czereśnie, jabłko, nektarynka, marchewka...
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 14:18   #3237
Fasoleczk4
Rozeznanie

ja własnie koncze gotować ziemniaczki, a do tego pieczona kiełbaska (nie mogłam się powstrzymać) miały być udka, ale zrezygnowałam
Jestem już tak strasznie głodna ...

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Stary 2009-06-12, 14:23   #3238
Shine01
Raczkowanie

Ostatnio udalo nam sie kupic posciel dla Marcinka
zaplacilismy w sumie 260zl, za rzeczy o wartosci 600zl!!!

2*posciel 4 elementy(ochraniacz, baldachim, poszewki):
jeden komplet Drewex (mis ogrodnik, na niebieskim tle i z niebieskimi tasiemkami),
2 komplet Alvi ( na foto sa owieczki, my mamy takie wlasnie niebiesko zolte, ale w biedronki, ktore wygladaja jak dzidziusie!)

rozek Drewex taki jak na foto i przescieradlo z falbana Gluck, niebieskie w drobne biale kwiatki

wszystko bawelna

kupione normalnie w sklepie, przecenione bo mialy opakowania po przejsciach i nikt by tego nie kupil w normalnej cenie, a w srodku nowa, czysciutka, firmowa posciel
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg owieczki.jpg (28,3 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 260_KROLICZKI_ROZEK.jpg (42,5 KB, 23 załadowań)

Edytowane przez Shine01
Czas edycji: 2009-06-12 o 14:30 Powód: zapomnialam dodac foto.. :D
Stary 2009-06-12, 14:23   #3239
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
ja dziś robie pomidorową z ryżem dla Siebie, gęstą i mocno pomidorową tak jak lubię
a dla męża, bo on za taką zupką nie przepada, choć zje i wybredny nie jest, to postanowiłam zrobić schab pieczony z jarzynami ..
a zupka będzie tylko moja uwielbiam..
a póki co to oprócz śniadania, zajadam się owocami od rana, czereśnie, jabłko, nektarynka, marchewka...
o rety jak ja nie lubię marchewki i czereśni też nie , mam po nich zawsze zgagę..
teraz mam zawsze w domu jabłuszka, banany, brzoskwinki, albo nektarynki noi winogronka. dziś kupiłam też kiwi
no i pomidory jem jak głupia...
o schab pieczony bym zjadła

idę ćwiczenia zrobić , relaksację a potem może ogarnę mieszkanko

shine fajne zakupy, gratki!!
my ponieważ udało się tak tanio zakupić wózeczek i mebelki poszalejemy też niedługo z pościelą i innymi detalami do pokoiku - już nie mogę się doczekać

Edytowane przez Nika1980
Czas edycji: 2009-06-12 o 14:25
Stary 2009-06-12, 14:26   #3240
Shine01
Raczkowanie

zn. ten obiad to ja zjem na kolacje bo kochanie konczy o 18, wiec bedzie o 19 to bedzie mial obiado-kolacje ( chociaz on moze jesc cala noc, glodny sie robi dopiero o 16 i potem je kilka razy...)

a teraz ide zjesc z chlebem gulasz co mama zostawila, bo dla siebie samej to mi sie nie chce gotowac ;P
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości