|
|
#1081 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura 2010
Cytat:
potrafi, potrafi śmiała się, że aż się popłakała i jak tak one tam w pięć rżały ze śmiechu to się nie dziwię, że się gościu obraził :P
|
|
#1082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) mówi, że podstawa jest trudniejsza od rozszerzenia, bo na P masz podawać informacje, więc musisz znać wszystko dokładnie, a na R odczytujesz z wykresu, analizujesz, ewentualnie dopisujesz coś. ![]() Byłam w takiej samej sytuacji. Chciałam zdawać angielski R, bo czułam, że poradziłabym sobie, ale każdy mówi, że skoro nie zamirzam iść na filologię to bez sensu sobie dokładać. I problem został zażegnany ![]() Popatrz sobie konkretnie co będzie potrzebne na dany kierunek i wtedy zdecyduj. Po co sobie dokładać więcej nauki?
|
|
|
#1083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
geografie teraz zdają wszyscy bo myślą, że taka łatwa, a żeby zdać geografię tak naprawdę trzeba się orientować we wszystkim.. w biologii, w matematyce, w fizyce, w wosie, w historii.. no i w samej geografii... poza tym z większością matur na rozszerz. jest tak, że podstawa to "suche" wiadomości, których po prostu trzeba się obkuć, a na rozszerzeniu trzeba już trochę ruszyć glową (np. planować doświadczenia, wymyślić samemu jakieś rozwiązanie problemu..itd.)no właśnie u mnie jest sprawa tego typu, że rozważam oprócz gospodarki przestrzennej także skandynawistyke ;P więc tutaj z kolei przydałby się rozszerzony ang.. no, ale jestem dalej niż bliżej tej skandynawistyki, więc w sumie bez sensu.
|
|
#1084 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiedziałam, że różnica jest aż tak wielka ![]() Jeśli planujesz skandynawistykę i angielski R jest Ci potrzebny, to zdawaj Ja bym się nie zastanawiała, tylko próbowała. Nic nie tracisz jeśli (tfu, tfu ,tfu ) nie powiedzie się.Widzę, że kolorki Ci się spodobały
|
|
|
#1086 | |
|
Zakorzenienie
|
na UG na gopodarkę przestrzenną, przykładowo, jest taki przelicznik..
j.ang - 0,2 geografia - 0,5 biologia lub chemia lub matematyka lub fizyka lub wos lub historia - 0,3 i dodatkowo, jeśli przedmiot był zdawany na rozszerzeniu to mnoży się go razy 1,5. czyli np. zdjąc podstawę z geografii na 100% mam 50 punktów. Zdając ją na rozszerzeniu, aby otrzymać 50 pkt muszę otrzymać około 67% na maturze.. więc jest to różnica.. a podstawy na bank nie zdałabym na 100%, za to rozszerzenie - liczę na więcej niż 70%. poza tym angielski.. ma mały przelicznik, więc lepiej zdać dobrze podstawę niż kiepsko rozszerzenie, bo nie ma co ukrywać, ale w ang na maturze jest wieeeeelka przepaść między banalną podstawą a megatrudnym rozszerzeniem. Cytat:
no właśnie z tą skandynawistyką.. to jestem dalej niż bliżej tego pomysłu.. kolorkami chciałam się tylko odnieść do Twoich wypowiedzi
|
|
#1087 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a tak w ogóle to chyba musimy zrobić grupę wsparcia dla tych co zdają rozszerzoną chemię na maturze
|
|
|
|
|
#1088 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byłam przekonana, że geografia ogólnie jest niżej punktowana od chemii, biologii, fizyki itp. Z takim przelicznikiem zastanawiasz się nad biologią, bo np. geografia jest dla Ciebie trudniejsza czy masz jakiś inny awaryjny kierunek?---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
Kocham chemię
|
|
|
#1089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba trochę niejasno to wytłumaczyłam ![]() Na różnych kierunkach wygląda to inaczej.. i tak myślę. Ewentualnie złozyłabym na geodezję i kartografię na polibudę, albo na europeistykę. tylko tam też chcą geo. awaryjnie myślałam o medycznej.. ale musiałabym bardzo dobrze zdać biol i chem, chemii jestem raczej pewna, ale biologia.. jak wyciągnę na 80% to będzie dobrze... myślałam też o Turystyce i Rekreacji.. i jestem ciągle w kropce.
No matter how great the talent or efforts, some things just take time. You can't produce a baby in one month by making nine women pregnant. Warren Buffet Edytowane przez mtynai Czas edycji: 2009-06-13 o 11:09 |
|
|
|
|
#1090 |
|
Konto usunięte
|
oj ja też lubię chemię, ale na poemat sie nie porywam, bo moje zdolności w tym kierunku są raczej nikłe albo jeszcze nieodkryte ;D
Edytowane przez 201605040950 Czas edycji: 2009-06-13 o 11:12 |
|
|
|
#1091 |
|
Zakorzenienie
|
nie opłaca się, ale muszę zdać
![]() muszę koniecznie zdać: ang geo i jeden z tych przedmiotów ;P o, i teraz chyba jasno napisałam ;P ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- a tak w ogóle.. to w razie czego mogę zawsze zostać nauczycielką xD
|
#1092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dużo masz tych planów Ale czasu trochę jest, tak więc zdążysz się zdecydować.Ja wcześniej myślałam o 10 kierunkach. Teraz zostały 3, które zależą od wyników z matury. Jak się cieszę, że w końcu zdecydowałam co chcę zdawać
|
|
|
#1093 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nauczycielką oj ja się do tego nie nadaję biedne dzieci/ młodzież nie znieśli by tego Cytat:
ja włąściwie zawsze myślałam o jednym kierunku, a strasznie ciężko się jest dostać więc muszę wymyślić jakiś plan B jakby tamto nie wyszło więc wy macie nadmiar pomysłów a ja raczej niedobór |
||
|
|
|
#1094 |
|
Zakorzenienie
|
no u mnie to tak w sumie.. politechnika odpada (ewentualnie europeistyka)...
no i najbliżej jestem jednak tej gospodarki przestrzennej.. więc chyba pozostanę przy tej geografii.. no zobaczymy ![]() teraz mykam sprzątać ![]() miłego dnia Dziewczyny ! ;*
|
#1095 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1096 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
myśle intensywnie o farmacji w Łodzi lub ewentualnie na Sląskim, ale tam jest ciężko więc muszę poszukać czegoś innego tak na wszelki wypadek i teraz myślę
|
|
|
|
|
#1097 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1098 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a jeżeli nie dam rade najwyżej wylece po 1 semestrze i wtedy będę mysleć, na razie to żeby mnie tylko przyjęli ![]() a ty masz jakieś książki, testy, arkusze z chemii kupowałaś już coś??? |
|
|
|
|
#1099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podręczniki i zbiory zadań z OPERONU vademecum wyd. KRAM (ale słabe jest) matura 2009 wyd. OMEGA (zadania) Nowa Matura 2006 testy wyd. OPERON mnóstwo kserówek (niedawno brałam udział w konkursie "Rok przed maturą" i moja sorka dużo materiałów nam dała) Widziałam jeszcze vademecum OPERONU i czegoś takiego xD http://www.taniaksiazka.pl/nowa-matu...-p-157727.html . Ta druga bardzo mi się podoba i chyba kupię. A OPERON może być, ale biorąc pod uwagę cenę (ok.65-70 zł) nie warto.
|
|
|
#1100 |
|
Zakorzenienie
|
Operon przynajmniej nie zawiera błędów
![]() i stąd też jego cena, moim zdaniem ![]() w niektórych repetytoriach jest mnóóóstwo błędów i właśnie ja raczej bym polecała Operon (do wszystkich przedmiotów). poza tym można często na allegro trafić na super okazję, ludzie kupują i po maturze sprzedają (a ogólnie w nowych wydaniach tych repetytoriów jest to samo, tylko inne ryciny). także jednak warto zainwestować te 70zł. poza tym na allegro często można kupić prosto z hurtowni (ja za geo w tamtym roku zapłaciłam 36zł - nowa, z hurtowni) także warto poszukać
|
#1101 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
) i zadania z wydawnictwa piątek13 ( takie średnie, ale dałam za nie 15 zł więc w sumie to się opłacało) i notatki z lekcji - chemia i tyle mojego przygotowania, ale wszystkie książki mam po siostrze (zdawała rok temu ) więc sama nie kupowałam nic ![]() ale szukam jeszcze jakiegoś vademecum więc jeśli kupisz tamto to mam nadzieję, że podzielisz się opiniom
|
|
|
|
|
#1102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) Ogólnie vademecum jest dobre tylko szkoda, że w księgarniach cena taka wysoka. Konta na allegro nie mam, więc nawet nie myślałam, żeby tam poszukać
|
|
|
#1103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Greg i WSiP ponoć zawierają dużo błędów, a zadania nie są zgodne ze standardem OKE.. tak nam mówiła facetka od chemii, od biologii też (w sensie, ze w kluczu są odpowiedzi nie na temat.. i jeśli ktoś się z tego przygotowuje to się tak nauczy i jak trafi na takie pytanie to polegnie bo odpowie źle na podstawie tego klucza z testów). a założenie konta na allegro to tylko chwila zamówisz jedną rzecz, zapłacisz przelewem na poczcie, jesli nie masz konta internetowego, dostarczą Ci do domu i to za pół ceny później przecież nie trzeba z tego konta korzystać
|
|
#1104 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale w sumie miałam je w rękach 10 minut więc nie wiem, ale znajomi sobie chwalą
|
|
|
|
|
#1105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam tę książkę przez jakiś miesiąc i musiałam oddać sorce ![]() Dziewczęta, ja lecę, bo mam taką cudowną książkę ![]() Miłego dnia
|
|
|
#1106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak wrócisz to napisz co to za cudowna książka ![]() miłego dnia ! ;*
|
|
#1107 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a poza tym to co to za książka??? Bo szukam czegoś ciekawego do czytania i również lecę, bo za chwilę wyjeżdżam a później mecz więc będę późnym popołudniem miłego dnia wam
|
|
|
|
|
#1108 |
|
Zakorzenienie
|
no jaaaa też zmykam
![]() pojawię się późnym wieczorem (i pewnie znowu będę musiała czytać multum waszych postów :P) buziam ;*
|
#1109 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze, któraś z was mówi że GREG ma dużo błędów, a ja się z niej ucze
. Ale na szczęście i tak będe kupywać vademecum OPERONA
|
|
#1110 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja chcę iść na PŁ, a tam P jest x0,8, a R - x2 (przy czym np matma R x5, więc wiadomo, co najważniejsze ) z tym, że ja chcę iść na wydział z wykładowym angielskim, a tam trzeba zdawać R i mieć 60% w ustnego P.Cytat:
W tamtym roku dwoje dzieci znajomych moi rodziców poszli do Łodzi. Jeden chłopak z mojego liceum po mat-biolu podostawał się na biotechnologię, jeszcze parę ścisłych kierunków, a poszedł właśnie na farmację. A dziewczyna poszła do 3LO w Łodzi, jednego z lepszych, bez problemu dostałaby się na medycynę, ale nie poszła, na farmację... Ja jak już, poszłabym na ten medyczny, większy prestiż... ![]() Cytat:
Edytowane przez parodia Czas edycji: 2009-06-13 o 14:34 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:09.

Zapewne nazwa ta nic Ci nie powie xD A jeśli wiesz gdzie to jest to mnie zaskoczysz
Bo nikt nie wie 
Byłam wcześniej na profilu matematycznym, więc raczej nie mam problemów z tym przedmiotem

nie wiedziałam, że różnica jest aż tak wielka 

. Ale na szczęście i tak będe kupywać vademecum OPERONA
W tamtym roku dwoje dzieci znajomych moi rodziców poszli do Łodzi. Jeden chłopak z mojego liceum po mat-biolu podostawał się na biotechnologię, jeszcze parę ścisłych kierunków, a poszedł właśnie na farmację. A dziewczyna poszła do 3LO w Łodzi, jednego z lepszych, bez problemu dostałaby się na medycynę, ale nie poszła, na farmację... Ja jak już, poszłabym na ten medyczny, większy prestiż...