![]() |
#151 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Dot.: jak znaleźć siłe na walke z rakiem
Martusiu, mówisz, ze niektóre dziewczyny nosiły peruki i wyglądały bardzo naturalnie. A co z brwiami i rzęsami? Przecież one też wypadają?
Jeśli chodzi o brwi to myślałam o hennie u kosmetyczki, ale nie wiem czy będzie to dobrze wyglądać, zwłaszcza kiedy nie ma rzęs? Chciałam się was jeszcze spytać, jaki jest miesięczny koszt "utrzymania" osoby na chemioterapii. Czyli ile mniej więcej trzeba liczyć za leki, szczypionki wzmacniające itp.? No i jeszcze raz chciałam zapyać, czy po chemioterapii można mieć dzieci? Edytowane przez madzia.a Czas edycji: 2009-06-10 o 06:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Zadomowienie
|
Madzia
Brwi dziewczyny dorysowywały kredką i cieniami, a brak rzęs nie rzucał się w oczy. Jeśli w twoim przypadku chemia będzie konieczna, to z pewnością kwestia włosów zejdzie na dalszy plan, o tym myśli się tylko na początku, bo to widoczny objaw. O kosztach trudno mi cokolwiek powiedzieć, bo ja miałam przeszczep szpiku nie w Polsce, a po drugie moja mama ma własna apteka, więc nie jestem zorientowana. Przygotuj się na zmianę diety, ja podczas chemii na początku czułam się świetnie, a potem nie miałam apetytu, zupełnie mi się zmieniły nawyki żywnościowe. Po chemioterapii zazwyczaj można mieć dzieci, ale trzeba kilka lat odczekać |
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
Kurde Madziu kojarze Cie z wizazu i smutno mi ze Ty tez masz raka.
Ale pewnie rodzina i maz Cie wspieraja tak? Moja ciotka ma raka..ale moze nie bede pisac bo Cie to przygnebi..bo dla niej juz nadzieji nie ma-A Ty moze jeszcze po tych chemiach wrocisz do zdrowia i nam sie tu dzieckiem pochwalisz ![]()
![]() |
#154 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ja po p1 chemii czulam sie ok az sie dziwilam, jak po 2 dawce mnie zdzielilo to ![]() ![]() mozna miec dzieci ale organizm musi sie odbudowac. ja po tych lekach i chemii mam tak zniszczone kosci wyplukane doslownie ze mam osteoporoze od 16 roku zycia ![]() ![]() bralam tabletek na wzmocnienie kosci duzo troszke sie polepszylo ale jestem dobrej mysli dlatego juz mam pewne ze jak bede miec dzieci to po prostu kosci oslabna i zeby na bank mi wyleca ale jakos mnie to nie martwi, i tak chce miec dzieci ![]() na pewno na twarzy bedziesz wygladac "pulchniej" po sterydach tak jest. Wic nie da sie i tak ukryc ze cos jest inaczej, nie rozumiem po co na sile te brwi itd, rzes nie bedzie, wiadomo, ale p o co sie tym martwic najwazniejsze bys zdrowa byla, podczas brania chemii nie bedziesz myslala jak wygladasz, naprawde ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
|
Kochaa, nie wiem co będe myślała podczas chemii. Wiem, ze teraz boje się zobaczyć tą chorobe na sobie, jak mnie niszczy. Boje się, że mój wygląd mnie przerazi. Bo im mniej sie zmienimy, im lepiej będziemy wyglądac, to odniesiemy wrażenie, ze i nasze zdrowie jest w lepszej kondycji. Teraz tak to widze. Co będzie później, nie wiem...
Ktoś wcześniej zapytał, dlaczego pisze o chemii, skoro jeszcze nie wiadomo, czy to nowotwór złośliwy, czy nie. Otóż lekarze twierdzą że guz jest bardzo duzych rozmiarów i usunięcie go operacyjne wiąże się z dużym ryzykiem. Przy pomocy chemii, chcieliby zmniejszyć jego wielkość. Czy można starać się o jakąś pomoc finansową dla osób chorych na nowotwór? |
![]() ![]() |
![]() |
#156 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
* opłaty za pobyt w szpitalu * opłaty za każdą operację * opłaty za chemioterapię * oraz: legitymacja poświadczająca niepełnosprawność Legitymacja wydawana jest osobom ubezpieczonym (na czas określony, na przykład na 2 lata) wtedy, kiedy jest skierowanie na chemię. Trzeba zgłosić się do opieki społecznej z dokumentami dotyczącymi całego przebiegu leczenia i opisem stanu zdrowia (skierowanie od prowadzącego lekarza-onkologa); tamtejszy biegły określa stopień niepełnosprawności. Korzyści: * darmowe lub o połowę tańsze przejazdy środkami komunikacyjnymi (także - co ważne - dla osoby towarzyszącej) * miejsca parkingowe dla os. niep. Poza tym za leczenie główne oczywiście nie płacisz nic, a pozostałe leki ("typowe" wspomagacze) są w dużym stopniu refundowane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#157 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I jeszcze jeden , ten kupuje sie w aptece, nazywa się Nutri Drink-podobno jak się nie może nic jeść -wystarczy go pić kilka razy dziennie, zalecany przy chorobach nowotworowych m.in.- taki zastrzyk witaminowy.Moja znajoma tak miała przy nowotworze, że nie jadła tylko piła.Zalecałabym dużo jogurtów ![]() ![]() Z tego co mogę jeszcze polecić to jeszcze preparat witaminowy w ampułkach można go dostać też jako zastrzyki, albo pic po prostu, z aloesu , nazywa się Biostymina.Albo rozpuszczalne saszetki Gastrolitu- te są na recepte, więc pewnie powinnaś skonsultować się z lekarzem.Zawiera sód , potas, rumianek i glukozę- stąd nie należy go przyjmować za dużo, ale , jeśli zdołasz go wypić- ma taki słonawo-rumiankowy smak-to może być alternatywą dla nawadniającej kroplówki. ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I jak w ulotkach: zawsze najpierw skonsultuj się z lekarzem prowadzącym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#159 | |
|
Cytat:
Gdzie moge znależć jakieś informacje na ten temat, bo szukam w internecie, ale nie umiem nic znależć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Rozeznanie
|
To legitymacja wydawana jest na czas określony. Będzie Ci się należała taka legitymacja, jeśli tylko wdrożona zostanie chemia. Zresztą jeśli okaże się, że operacja i inne zabiegi wpłyną w jakimś stopniu na Twoją sprawność, również trzeba uderzać w tę stronę, koniecznie.
O pomoc i rekompensatę finansową możesz zwrócić się już teraz, bo byłaś przecież w szpitalu i jesteś ubezpieczona. Kwoty i różne takie rzeczy zależą od wysokości ubezpieczenia oraz od czasu pobytu w szpitalu. Dobrze radzę: jeśli tylko masz taką możliwość -> wybierz sobie lepsze ubezpieczenie (to wiąże się oczywiście z większą składką). Możesz to zrobić nawet w trakcie trwania leczenia, najlepiej zrób to od razu. Porozmawiaj ze swoim ubezpieczycielem albo z osobą odpowiedzialną w Twoim miejscu pracy za ubezpieczenia grupowe. Wszelkie potrzebne dokumenty dostaniesz od lekarza prowadzącego, a wniosek o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności pobierasz i składasz w ośrodku pomocy społecznej przynależącym do Twojego adresu zamieszkania. O ile pamiętam, sytuacja materialna nie jest tu sprawą kluczową, szczególnie w chemioterapii, gdzie badanie jest formalnością, a orzeczenia wydawane są z automatu (na tak). Czyli masz dwa źródła, oba ważne i pomocne: * Twój ubezpieczyciel * oraz Twój ośrodek pomocy i tam najlepiej zasięgać wszelkich informacji. Edytowane przez Majowa Rosa Czas edycji: 2009-06-10 o 15:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#161 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mi wlosy wypadly po ok 8 chemii a mialam ich 12. Nosilam chustki bo nie mialam odwagi na peruke...Rzesy i brwi zrobily sie rzadsze i nie wypadly zupelnie..ale to zalerzy jak silna ktos ma chemie. Wiem z doswiadczenia ze walka z nowotworem jest bardzo ciezka, trwa bardzo dlugo i kazdy chory musi sam znalezc na nia sile. madzia.a przyjda chwile kiedy bedziesz miala naprawde dosc...nie pytaj siebie dlaczego ja? bo na to pytanie nie ma odpowiedzi, ''uzbroj'' sie w cierpliwosc i sile i mysl ze kazda chemia to krok to Twojego wyzdrowienia ![]() Pij duzo wody a przede wszystkim sokow z burakow z wlasnej roboty bo one kolosalnie poprawiaja wyniki krwi. Zycze Ci duzo wytrwalosci i Pamietaj nie poddawaj sie ![]()
![]() |
#162 |
|
mój ubezpieczyciel, czyli PZU powiedział, że już nie moge zmienić ubezpieczenia na większe. A poza tym przeciez jesli to ubezpieczenie grupowe, to wszyscy pracownicy w mojej pracy musieliby zmienic to ubezpieczenie.
o jakim osrodku pomocy piszesz? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że ośrodek pomocy społecznej pomaga ludziom chorym na nowotwory, racezj pomaga tylko ludziom w złej sytuacji finansowej. |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Konto usunięte
|
mi rzesy wypadly wszystkie mialam silna chemie;/
co do legitymacji, tez ja mialam do 16-18roku zycia jakos, 76% znizki daje |
![]() ![]() |
![]() |
#164 | ||
BAN stały
|
Witam.
Zarejestrowałem się tylko po to, aby tutaj napisać. A więc: Cytat:
![]() http://iskry.pl/index2.php?option=co..._pdf=1&id=1953 Ponadto witaminy A i E na pewno się przydadzą ALE: I tutaj przechodzę do pierwszej części tego, co chciałem napisać dla Ciebie: Musisz spożywać przede wszystkim witaminę B17 ! Nie wierz "nałókowcom", że ona jest jakąś trucizną czy coś w podobie. Tak naprawdę ona niszczy komórki raka! (dodam jeszcze, że niedawno na wp.pl były wyniki anonimowych ankiet, które wypełniali naukowcy i dotyczyły oszustw w wynikach badań. Ileś tam % przyznało się, że oszukiwali). Spytasz się, gdzie można zdobyć tą witaminę. W aptece jej nie dostaniesz :P chyba. Więc z ratunkiem przychodzi natura ![]() http://www.eioba.pl/a93247/witamina_...arstwo_na_raka Morele chyba będą najlepsze (i środek pestki). Na powyższej stronie możesz przeczytać, że wit. B17 NISZCZY rakowe narośle. Tak więc, gdy dobrze pójdzie wcale nie musisz mieć tych operacji wycięcia guza (zresztą wycięcie nie jest lekarstwem. Bo rak to choroba całego organizmu i jak wytnie się jedną narośl to i tak będą przerzuty). Ok o B17 to wszystko, co chciałem napisać. Przejdźmy do jeszcze ważniejszej sprawy: Terapi Gersona. W sumie mógłbym tutaj napisać wszystko co wiem. Ale lepiej będzie jak sama poczytasz. http://www.terapiagersona.com.pl/ Mam nadzieje, że dzięki temu uwierzysz w to, że naprawdę masz duże szanse na wyzdrowienie a może nawet lepsze zdrowie niż wiele innych osób ![]() Chciałbym tylko abyś poczytała o tych sposobach. Sama zdecydujesz, co wybierzesz. Tyle tylko, że TG i wit B17 Ci nie zaszkodzą a chemio i radio terapia zniszczą Twoje zdrowie. Zastanów się czy może warto spróbować tych dwóch sposobów. Wiem, że trudno uwierzyć komuś z internetu tym bardziej, że mówi coś o czym lekarze nawet nie wspominają. Dlatego należy SAMEMU zdobyć jak najwięcej informacji na te tematy. Ja sam nie miałem raka, ale wiem, że gdyby (odpukać) miał guza dałbym sobie czas przed szpitalnymi sposobami leczenia na wypróbowanie powyższych naturalnych sposobów. Gdy one zawiodą, wtedy dopiero szedł bym na operacje. Może porozmawiaj o tych naturalnych metodach z lekarzem. Ale nie wydaje mi się, żeby był jakoś specjalnie zadowolony z tych metod (w końcu oni zarabiają na leczeniu ). Ale pamiętaj. NIKT nie może zabronić Ci sposobu leczenia!!! NIKT!!! Na koniec dam jeszcze filmik o terapii Gersona (który powinien obejrzeć każdy), gdzie możesz się przekonać, że to działa: http://video.google.com/videoplay?do...50139483021263 (szczególnie przekonująca jest dziewczynka, której wycięto guza (z całą nerką) w wieku 5,5 lat. Podczas operacji zauważono, że rak przerzucił się na żyłę główną dolną, płuca i prawej komory serca!!! Wycięto jej i te guzy. Przez 4 lata ją truto lekami i chemioterapiami. Rak ciągle wracał. Dziewczynkę skazywano już na śmierć. Aż do momentu, kiedy jej mama dowiedziała się o terapii Gersona ![]() ![]() PS. I jeszcze jedno: Cytat:
http://www.jut.pl/szczepienia/wykres1b.gif http://www.jut.pl/szczepienia/wykres1c.gif Było tego jeszcze więcej. Ale nie chce mi się szukać. Pozdrawiam i z całego serca życze abyś wyzdrowiała i cieszyła się z życia jeszcze przez długie lata ![]() Edit: Tutaj jeszcze jeden artykuł, wart przeczytania przed podjęciem decyzji sposobu leczenia: http://www.pozytywnewibracje.com.pl/...d=920&Itemid=1 I kolejny. Ostatni już: http://www.fnc.org.pl/harmonia/Dokum...0na%20raka.pdf Edytowane przez Odyn88 Czas edycji: 2009-06-10 o 20:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#165 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
mialas raka? chyba nie, bo osoba po nowotworze lapie sie wszytskiego co ja uchroni przed koszmarem ktory byl. i taka ja jestem |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Nie miałem raka (pisałem w poprzednim poście). I uważam, że osoby z nowotworem nie łapią się wszystkiego co je uchroni tylko wierzą ślepo lekarzom. Mało kto wie, że istnieją inne sposoby leczenia raka. Tylko ból i cierpienie. Tylko chemio i radio terapia. Ja nie namawiam żeby nie robić szczepionek sobie. Tylko daje informacje. Ktoś chce, poszuka więcej i sam zdecyduje czy się zaszczepić czy nie. ![]() Pozdro |
|
![]() ![]() |
![]() |
#167 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#168 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Szczepienie to nie jest ściema, każdy kto poczuł jak to jest wie, ze warto wydać ostatnie pieniądze na szczepienie. BTW, całkiem dobra reklama witaminy B17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#169 | ||
Rozeznanie
|
Madzia.a, przepraszam bardzo, staram Ci się pomóc jak najlepiej umiem, ale nie dysponuję ŻADNĄ informacją na Twój temat, więc piszę ogólnie, bazując tylko na tych doświadczeniach, którymi dysponuję.
Cytat:
Cytat:
Życzę powodzenia i ... hmmm... nie ma za co... Edytowane przez Majowa Rosa Czas edycji: 2009-06-10 o 23:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#170 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Co do szczepień to obejrzyj sobie ten filmik: (od 1:25 do 3:00 min mówi o szczepionkach, ale warto obejrzeć całość) http://www.youtube.com/watch?v=_Aae7l-GQck Ponadto przejrzyj pare artykułów z google: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...e&lr=&aq=f&oq= Oczywiście masz swoje zdanie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#171 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
Jeśli chodzi o ubezpieczenia grupowe to wszystko zależy od ubezpieczyciela i warunków jakie wynegocjowała Twoja firma. U mnie w pracy ubezpieczenie grupowe nie jest obowiązkowe. Kto podpisał deklaracje to jest ubezpieczony i ściągaja mu odpowiednie kwoty z wynagrodzenia. Ze względu na to, ze mamy 12 000 pracowników jest tez kilka firm ubezpieczajacych( chyba dwie albo trzy ) i każdy moze poszukac czegoś odpowiedniego dla siebie. Wysokość składki zależy tez od ubezpieczonego. Można sie zdeklarować na najniższe składki ( ok.35 zł)....a można wyższe (ok.50) i tak dalej. Różnia sie one wlaśnie tymi dodatkowymi pakietami i wysokościa wyplacanych świadczeń. W trakcie można zmienić wysokość składki, ale wystepuje jakis tam okres karencji na niektóre rzeczy i do tego trzeba dołaczyć kartke z aktualnym stanem zdrowia. Musisz sie doładnie dowiedziec u pracodawcy jak Ty jestes ubezpieczona, na jaka składke i co Ci sie nalezy. Jesli chodzi o wydanie orzeczenia o niepelnosprawności. Moja mama ubiegala sie rok temu ( tez choroba nowotworowa ). Składała wszystkie dokumenty właśnie w "Opiece" ,a na komisje stawała w innym mieście. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
|
w moim zakładzie pracy, to własnie ja zajmuje się ubezpieczeniami, jestem księgową. Dzwoniłam już do PZU i powiedziano mi, ze nie ma takiej mozliwośći. A poza tym, wszędzie mają okres karencji i ubezpieczenie nie zostanie wypłacone, jeśli osoba która jest chora zmienia je na wyższe.
O tą legitymacje będe się starała, musze się tylko zorientować gdzie u mnie w mieście moge się po nią udać. Znalazłam taką strone http://www.mops.katowice.pl/?str=148 nie rozumiem punktu 1g oraz 2 ? Dziewczyny, od wczoraj nie czuje się najlepiej. Tabletki przeciwbólowe już nie pomagają. Ból jest coraz większy. Najgorsze jest to, ze z nami choruje nasza rodzina. Patrzenie na ich cierpienie jest gorsze od tej choroby. Edytowane przez madzia.a Czas edycji: 2009-06-11 o 12:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chciałam się odnieść do drugiej części wypowiedzi. masz gorsze chwile, w zmaganiu z chorobą tak już jest. niebawem pewnie przyjdzie ulga lub poprawa. konsultuj swoje samopoczucie z lekarzem, może będzie mógł dopasować leczenie do objawów? chodzi mi o ulżenie Ci w bólu. co do rodziny, to zdaję sobie sprawę jak obciążający jest dla Ciebie ich smutek. czujesz się odpowiedzialna za swoje samopoczucie i dodatkowo ich. nie powinni przy Tobie okazywać swojego zdenerwowania, ale świat już taki jest. na pewno bardzo sie o Ciebie martwią. jak my wszyscy. ale mają też mnóstwo nadziei na szybką poprawę ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#174 |
|
Mam problem z ubezpieczeniem. Byłam dzisiaj osobiście w PZU (po raz pierwszy od momentu wyjścia ze szpitala, wyszłam z domu). Niestety, nie było tej osoby z którą ostatnio rozmawiałam o zmianie wariantu ubezpieczenia. Niestety ta pani wprowadziła mnie w błąd i straciłam możliwość na 5000 zł w przypadku gdyby okazał się to nowotwór złośliwy. Wariant ubezpieczenia można zmienić, ale w chwili obecnej obowiązywałby od 1 lipca a wynik biopsji będe miała po koniec czerwca.
I tu chyba nic nie można już zrobić? Nie powiem nawet co czuje, bo staram się nie denerwować... Dziewczyny, czy lekarze którzy wykonywali biopsje, po obejrzeniu guza podczas operacji, mogą mieć jakieś podejrzenia czy jest to nowotwór złośliwy, czy nie? Rozumiem, ze 100% pewności daje wynik biopsji, ale czy nowotwór złośliwy, ma jakąś charakterysyczną budowe, wygląd itp.? czy możliwe jest aby nowotwór złośliwy był niezauważony przez kilka lat? jak nazywa się koktajl, który można kupić w aptece, a jest polecany przy chemioterapii ze względu na dużą kaloryczność oraz posiadanie dużej ilości witamin? Edytowane przez madzia.a Czas edycji: 2009-06-12 o 18:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#175 |
Podróżniczka
|
Madzia....nie wiem jak to jest z tym nowotworem po obejrzeniu...bo lekarzem niestety nie jestem. Wiem natomiast, ze z nowotworem zlosliwym można zyc jakis czas i nie daje on zadnych objawów...czasami dopiero sie dowiaduja ludzie jak juz sa przerzuty...bo to one dawaly objawy.
Madzia....moja mama i dziadek brali takie biale mleczko MEGACE....stosowany podczas leczenia choros nowotworowych, niezwykle przydatny wlasnie podczas chemii w celu zwiekszenia laknienia , by ograniczyc drastyczny spadek wagi. Jak juz jest nowotwor zdiagnozowany to na ryczalt kosztuje jakos 5 zl...a jak nie to chyba 240 zl...ale szczerze go polecam! Szkoda, ze z tym ubezpieczeniem tak wyszlo. Czasem wlasnie takie niekompetentne osoby potrafia wprowadzic w blad i czlowiek poznie duzo traci. Trzymaj sie, rownie dzielnie jak teraz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Zadomowienie
|
wiara w to że będzie dobrze
dobre samopoczucie nie poddawaj się nikt ci tego nie zabierze jeśli sama sobie nie odbierzesz
#177 |
Raczkowanie
|
Witaj Madziu
![]() kupuję go od 3 lat jesienią dla wzmocnienia w trakcie okresu zimowego i od tego czasu nie miałam nawet najmniejszego przeziębienia. Dodaje energii i działa rewelacyjnie na wątrobę. Z tego co pisze producent to w pierwszej kolejności powinny ten sok stosować osoby właśnie w trakcie chemioterapii. Osobiście jestem zwolenniczką naturalnych metod leczenia i usuwania wszelkich dolegliwości i dla mnie sok pod tym względem jest rewelacyjny. Pozdrawiam Ciebie gorąco i trzymam kciuki |
![]() ![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
|
Właśnie o ten napój mi chodziło.
Dziewczyny, dowiedziałam się, że operacji przez pół roku będe musiała leżeć. Nie wyobrażam sobie tego! Nie wiem jak długo będe leżała w szpitalu, mam nadzieje, że jak najkrócej, ale później będe przecież potrzebowała opieki jak mąż będzie w pracy. Czy można starać się gdzieś o pielęgniarke? Zaczyna mnie to wszystko przerażać.... A wyniki mają być w tym tygodniu! Dziewczyny, ja tego nie zniose jeśli jeszcze okaże się, ze to nowotwór złośliwy. Tego jest za dużo.... Edytowane przez madzia.a Czas edycji: 2009-06-15 o 05:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
dobrze, że o wszystkim myślisz. jesteś zorganizowana i masz głowę na karku
![]() poczekajmy spokojnie na wyniki, nerwy nic nie pomogą - wręcz przeciwnie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.