|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
skutecznośc tabletek anty 24/4 a 21/7
Nie znalazłam takiego wątku, a bardzo mnie ta kwestia interesuje
![]() Czy tabletki Yaz, które mają schemat dawkowania 24 tabletki aktywne, 4 nieaktywne są skuteczniejsze niż tradycyjne 21 aktywnych i 7 dni przerwy? Doczytałam, że przy nowym schemacie wahania hormonów są mniejsze a co za tym idzie- rzadsze skutki uboczne, ale czy to przekłada się jakoś na skuteczność? jeśli coś na ten temat wiecie, proszę o opinie
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: skutecznośc tabletek anty 24/4 a 21/7
Cytat:
|
|
|
#3 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
(tradycyjne, nietradycyjne, jak zwał tak zwał)Tabletka powoduje, że jajeczko nie w pełni dojrzewa, a w zw. z tym nie jest zdolne do zapłodnienia. Tabletki brane zgodnie z zaleceniem lekarza, całkowicie wykluczają prawdopodobieństwo ciąży (nie ma dojrzałego jajeczka, nie ma fizycznej możliwości ciąży). Więc co jeszcze skuteczniejszego może być? Chyba tylko podwiązanie jajowodów ![]() Poczytaj sobie na temat antykoncepcji doustnej, ale w innych źródłach niż fora dyskusyjne ![]() I osobiście nie sądzę by branie tabletek non stop (rozumiem, że 24 dni + 4 dni, a potem bez przerwy znów 24 + 4, itd.) było mniej szkodliwe, to przecież chemia w czystej postaci
Edytowane przez iz0lek Czas edycji: 2009-06-06 o 00:03 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Skuteczność samych hormonów jest taka sama. Jedyna różnica polega na tym ze kobieta nie wypada z cyklu brania tabletek. Każda z nas wpada w automatyzm-jest ta i ta godzina-łykam pigułkę. Yaz ma 4 pigułki bez hormonów które mają podtrzymac automatyzm i zminimalizować ryzyko zapominania tabletek z cyklu(tych pełnowatościowych-z hormonami). Mam nadzieję że nie zagmatwałam za bardzo
![]() pozdrawiam. |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
te4 ostatnie tabletki są porostu 'puste'.;-)
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Nie rozumiem idei tych tabletek
nie lepiej zamiast nich (w czasie 7 dni przerwy, lub zamiast 4-ch "pustych") łyknąć sobie np. wit.C ?
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
w sumie co one maja w śroku? moze witaminy..
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie wiem po co one są. I dlaczego akurat 4 a nie 7? Ja wolę wziąć te 21 i mieć przerwe niż wziąć o 3 więcej i jeszcze dodatkowo jakies puste ;p Bo moim zdaniem wtedy wcale nie wynika ze Yaz ma najmniejszą ilość hormonów. Owszem, Yasminelle i Yaz w jedenj tabl mają tyle samo, ale łącznie Yaz ma więcej. Moim zdaniem bez sensu
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Kolejny chwyt marketingowy po prostu
Gorzej, ze dziewczyny nie wiedzą co biorą, i jak powinny brać
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
nie trzeba ich w ogóle łykać.
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
ale zaplacic za nie musisz plus za reklame a potem sie chwalisz ze bierzesz pigulki nowej generacji nie majac pojecia ze placisz za nic.
skoro mialby one na celu nie zapominanie to powinny byc ich 7 aby cos brac bez przerwy a jedncozesnie miec okres. niestety antykoncepcja wbrew pozorom jaki dziecko jest dla odpowiedzialnych ludzi. |
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#14 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym wydaje mi się, że to skrócenie przerwy ma na celu zniwelowanie ewentualnych skutków ubocznych jakie mogą pojawic się w przerwie w efekcie braku hormonów np. u częsci kobiet pojawiają się bóle głowy w przerwie,a tak ta przerwa jest któtsza i mniejszy skok dla organizmu. Tabletki mają niską dawkę hormonów, więc nie ma potrzeby "odpoczywac" od nich 7 dni. Widocznie wystarczają 4. Jasne, antykoncepcja jest dla odpowiedzialnych. Ale dlaczego zakładac negatywnie, że niewiele osób wie jak je stosowac i dlaczego bierze tabletki placebo? Tabletki anty przepisuje lekarz, jest ulotka, poza tym nie każdy czerpie jedynie wiedzę z forów internetowych, gdzie wypowiadaja się sami laicy. To, że rzucają się w oczy negatywne przykłady nieodpowiedzialnych i pewnie bardzo młodych dziewczyn, nie znaczy że każdy taki jest. Bo tak samo jest wiele osób, które najpierw przeczytają w wielu źródłach o danych tabletkach anty, rozważa wszystkie za i przeciw dopiero rozpoczną ich przyjmowanie, tylko tym się raczej nikt nie chwali.. nie wazne czy tabletki są 2. 3. czy 4. generacji, ważne by dobrze służyły konkretnej osobie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
YAZ ma puste tabletki m.in. dla wizażowy artystek które zakładają co chwila wątku zapomniała kiedy mi się przerwa konczy i wzięłam za późno itp itd... mnóstwo jest takich sytacji, połowa dziewczyn nie potrafi doliczyć ile to jest 7 dni przerwy, nie ogarniają tego, że każde opakowanie zaczynają tego samego dnia tygodnia ;D
a jak biorą czołgiem to odpadają te problemy - po prostu bierzesz codziennie, non stop to nie ma mowy, że zapomnisz kiedy przerwa, ile przerwy itp itd * cóż zniżamy się w Polsce do poziomu stanów - tam praktycznie wszystkie tabletki są z dodatkiem kilku placebo właśnie na takie oprne w liczeniu i pamietaniu umysły... MissMiss ja osbiście poszłam do gina wiedząc co tylko mogłam wyczytać z różnych żródeł na ten temat, decyzja była przemyślana, szłam ze swiadomościa możliwych skutków ubocznych itp itd... ale niestety widać po tym forum jak wiele jest przypadków takiego olewczego korzystania z tej antykoncpecji na zasadzie " chce seksu - biore pigulki" i zero zauwazania innych aspektow sprawy... jak dla mnie to wygodne chociaz sama nie mialam zadnych problemow z przerwami, a bialych to aczej brac nie bede, nawet "pustych" tabletek nie lubie brac ;D
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2009-06-14 o 16:20 |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Eyo ja też się mogę pochwalić że zanim poszłam po tabletki przeczytałam całą masę broszur, przeszukałam tonę for internetowych, i idąc do gin rózwnież tak jak Ty byłam świadoma wszystkiego;--)
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
A mi powiedział chłopak (6 lat starszy), ze nie chce byc tatusiem, i zaprowadził mnie do gina po tabletki
![]() A ginekolog zapytał go (nie przy mnie) czy jest takim macho czy to taka wielka miłość Więc jeśli chodzi o mnie, w trakcie brania dowiadywałam się co łykam, ale z zapominaniem nie było problemu, bo do tabletek dostałam taką różową kartę (Karta Przypominająca to się zwało) z guziczkiem, i podczas wzięcia pierwszej tabletki nalezało wcisnąć ten guziczek, wówczas karta zawsze o tej porze przypominała o tabletce (robiąc 7-dniowe przerwy) Fajny bajer dla zapominalskich
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Przydałoby się tym co nowe wątki zakładają
![]() Ja przed pójściem do gina rozmawiałam poważnie z chłopakiem na temat antykoncepcji. Razem stwierdziliśmy żebym brała tabletki. Naczytałam się ile tylko się dało i dopiero poszłam na wizytę ;]
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Kochane, co za różnica czy 4 czy 7 dni.... cel jest zawsze jeden- uchronić się przed ciążą. Zgadzam się z eyo- mniejsza przerwa to udogodnienie dla zapominalskich.
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przy Yazie nie ma przerwy!
|
|
|
#21 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A te małolaty działające na nerwy trzeba brac na luzie, ich życie, ich sprawa, ich zmartwienie. Pozdrawiam
|
|||
|
|
|
|
#22 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ta karta to suuuuper sprawa, też taką chce!;p |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tamten mnie rzucił A karta nie byla taka super, pipczała póki się jej nie wyłączyło, kiedyś nocowałam u kolezanki i zapomniałam o niej , rano dostałam smsa od nieswiadomej mamy, z info, ze karta mi sie odzywa i musiala grzebac mi w rzeczach, zeby ją w ogóle wyłączyć ![]() Wstyd jak nic! A karta była do tabletek Cilest. Popytaj w aptekach i u ginekologa, ale myślę, ze już takich nie robią. Tu o karcie : http://www.kafeteria.pl/drukuj.php?id_obiekt=146&typ=2
Edytowane przez iz0lek Czas edycji: 2009-06-16 o 15:27 |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Ojej dziękuje za wyczerpujące info;d
heh a co mama nie wiedziała że bierzesz tabletki?
|
|
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiedziała wlasnie (miałam 19 lat).
Btw. Nie poznałam cię zmieniłaś avatar chyba.
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
no zmieniałam xd ;p
heh ;D Biedna mama pewnie szok przeżyła;p |
|
|
|
|
#28 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bałam się wracac do domu ![]() Nie lubię jak ludzie zmieniają avatary, bo potem nie wiem kto jest kto
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ojej przepraszam ![]()
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama znalazła ulotke od tabletek w szufladzie szukając lusterka (mimo że nigdy sama nie grzebała u mnie!). Chyba nigdy nie zapomnę tej miny ;p
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:02.

(tradycyjne, nietradycyjne, jak zwał tak zwał)
nie lepiej zamiast nich (w czasie 7 dni przerwy, lub zamiast 4-ch "pustych") łyknąć sobie np. wit.C ? 

, rano dostałam smsa od nieswiadomej mamy, z info, ze karta mi sie odzywa i musiala grzebac mi w rzeczach, zeby ją w ogóle wyłączyć
Bałam się wracac do domu