Świeży wygląd , pastelowe kolory. Jak uzyskać ? - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-15, 08:51   #391
_Emi_
Zakorzenienie

Dot.: Świeży wygląd , pastelowe kolory :) Jak uzyskać ?

Cytat:
Napisane przez Ag4 Pokaż wiadomość
mało, ale świeżo

Cytat:
Napisane przez agusia642 Pokaż wiadomość
bardzo fajny wątek, zdjęcia motywujące, może niedługo wkleję swoje zdjęcie jak jeszcze popracuję nad sobą
teraz najbardziej skupiam się na włosach, robię wszystko, aby były w dobrej kondycji i nie wyglądały jak kupa siana
Ja z włosami mam maly problem chwilowo. Zapuszczam grzywke przez co wyglądam głupio chodząc wszędzie w opasce. A grzywki na bok nie uczesze bo stoi i w ogole:| A dbam oczywiscie bardzo, sa coraz dłuższe
Powodzenia

Edytowane przez _Emi_
Czas edycji: 2009-06-15 o 08:53
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-15, 14:18   #392
2016100512001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agusia642 Pokaż wiadomość
bardzo fajny wątek, zdjęcia motywujące, może niedługo wkleję swoje zdjęcie jak jeszcze popracuję nad sobą
teraz najbardziej skupiam się na włosach, robię wszystko, aby były w dobrej kondycji i nie wyglądały jak kupa siana
Co robisz zeby nie wyglądały jak kupa siana? Moje włosy mają swoje humorki, raz sa sliczne a innym razem są nie do zniesiania. Skusilam sie na polecaną wyżej odzywke Timoteia do brązowych włosów, narazie efktów brak, nie jestem z niej zadowolona jako z odzywki, moje włsoy jak narazie najlepiej reagowały na jedwab, jak mi sie skończy a ze kasy mam deficyt w tym miesiacu to kupie olejek rycynowy, spodobał mi sie również pomysł z psikaniem rumiankiem Co do fryzury to ja juz byłam zdecydowana co chce mieć na głowie, to TŻ sie postanowił wtracac bo on lubi długie włosy, a że ja przez całe dotychczasowe życie mialam długie to chce sie nacieszyć kródkimi i mam problem czy słuchac Jego czy robić po swojemu?
2016100512001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-15, 14:56   #393
Egidia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kakulinka Pokaż wiadomość
Co robisz zeby nie wyglądały jak kupa siana? Moje włosy mają swoje humorki, raz sa sliczne a innym razem są nie do zniesiania. Skusilam sie na polecaną wyżej odzywke Timoteia do brązowych włosów, narazie efktów brak, nie jestem z niej zadowolona jako z odzywki, moje włsoy jak narazie najlepiej reagowały na jedwab, jak mi sie skończy a ze kasy mam deficyt w tym miesiacu to kupie olejek rycynowy, spodobał mi sie również pomysł z psikaniem rumiankiem Co do fryzury to ja juz byłam zdecydowana co chce mieć na głowie, to TŻ sie postanowił wtracac bo on lubi długie włosy, a że ja przez całe dotychczasowe życie mialam długie to chce sie nacieszyć kródkimi i mam problem czy słuchac Jego czy robić po swojemu?
rób po swojemu
idzie lato więc warto coś zmienić
a TŻ jak kocha to zaakceptuje
pozdrawiam
Egidia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-15, 15:21   #394
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie,że rób swoje
Jedwab jest super. A najbardziej polecam odzywke Nivea do suchych wlosow i z lorealan do farbowanych (czerwona ) tez super Włosy są miękkie i w ogole ładne. A prostujesz? Suszysz? Moze dlatego są takie...
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-15, 15:42   #395
agusia642
Zakorzenienie

Cytat:
Dużo już przetestowałam odzywek na te moje kudły
obecnie mam tę : http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=25869 jest bardzo fajna, ale może się wielu osobom nie podobać, bo ma mnóstwo silikonów. Czasem stosuję też wizażowy hit maskę Gloria, która kosztuje 5 zł tylko [dostaniesz w każdym Auchan] też ją sobie chwalę, ale muszę regularniej stosować.
Jeżeli prostujesz włosy, to koniecznie psikaj je preparatem termoochronnym, ja tak nie robiłam i to mój duuuży błąd. Jak mi się coś przypomni to dopiszę aa, na mnie olejek rycynowy jakoś nie zrobił wrażenia, muszę kupić teraz naftę kosmetyczną i wypróbować
agusia642 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-15, 15:54   #396
ballerino
Przyczajenie

Ja też mam ciemną karnację, a wypryski wyskakują co jakiś czas...
ballerino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-15, 16:13   #397
Ag4
AGA :)

a jaki preparat termoochronny polecacie?

kakulinko na efekty odżywki timotei trzeba poczekac, nie ma tak, że po pierwszym użyciu juz cos widac
ja generalnie lubię odżywki tej firmy bo dobrze działają na moje włosy polecam jeszcze z wiśnią

Aga
Ag4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-15, 16:14   #398
karolkuuu
Zadomowienie

ale mi dziewczyny posłodziły dziękuję za miłe słowa
Stary 2009-06-15, 16:36   #399
Egidia
Raczkowanie

Cytat:
a jaki preparat termoochronny polecacie

ja stosuję SCHWARZKOPF OSIS+ Flatliner.
chroni włosy przy temperaturze do 200 °C i przed przesuszeniem.
mi osobiście pomaga, włosy się nie puszą i pozostawia je idealnie proste (jest to serum do prostowania włosów)

także polecam do prostych włosków
Stary 2009-06-15, 16:42   #400
Exly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Egidia Pokaż wiadomość

ja stosuję SCHWARZKOPF OSIS+ Flatliner.
chroni włosy przy temperaturze do 200 °C i przed przesuszeniem.
mi osobiście pomaga, włosy się nie puszą i pozostawia je idealnie proste (jest to serum do prostowania włosów)

także polecam do prostych włosków
Z tego wszystkiego aż spojrzałam na KWC i cena mnie troszkę przeraziła. Aż takiej się nie spodziewałam, tym bardziej że średnia recenzji to tylko 3,00. Jak za taką cenę, to oczekiwałabym conajmniej 4,00

W ogóle to zabójczo tutaj wygląda Edyta Górniak. Strasznie mi się podoba jej fryzura + makijaż!

http://www.zeberka.pl/art.php?id=4692
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1554.jpg (45,9 KB, 139 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1554_1.jpg (76,7 KB, 165 załadowań)

Exly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-15, 17:00   #401
Egidia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Exly Pokaż wiadomość
Z tego wszystkiego aż spojrzałam na KWC i cena mnie troszkę przeraziła. Aż takiej się nie spodziewałam, tym bardziej że średnia recenzji to tylko 3,00. Jak za taką cenę, to oczekiwałabym conajmniej 4,00
no cena rzeczywiście nie należy do najtańszych ale mi pomaga, co najważniejsze

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-15, 17:00   #402
Nefrytka
Rozeznanie

Ja też przerzucam się na ten styl. To jest to, czego od jakiegoś czasu szukałam. Z resztą teraz wakacje, więcej czasu na zmiany.
Mam natomiast problem. Lubię mój kolor włosów (nigdy nie farbowane), ale wydaje mi się mysi. Taki mysi brąz. Chciałabym go odżywić. Byłam niedawno u fryzjerki i coś wspominała, że mają odżywki koloryzujące, które nie niszczą włosów i mają jakieś witaminy w sobie. Zainteresowałoby mnie to, gdyby nie fakt, że sama wizyta u fryzjera jest dla mnie nieziemskim przeżyciem. Może znacie coś takiego?
Ja moim włosom (wcześniej tapirowanym, suszonym i w inny sposób torturowanym) zafundowałam miesięczną, bądź dwumiesięczną (nie pamiętam) odskocznie od wszelakich kosmetyków do włosów. Myję włosy szamponami na wzmocnienie włosów, codziennie szczotkuje i są jak po najlepszej odżywce.

I dorzucę mini-patent. (pewnie już go znacie, ale nie zaszkodzi przytoczyć) Jako, że mam cerę trądzikową, tonący brzytwy się chwyta. Ostatnio na nosie zrobiło mi się coś okropnego, czerwonego i bolącego, więc zagotowałam rumianek i przykładałam do nosa torebki, gdy oglądałam telewizję. Poza tym przemywałam twarz 'tą wodą' i zeszło dwa razy szybciej niż zawsze. Polecam.

Edytowane przez Nefrytka
Czas edycji: 2009-06-15 o 17:02
Nefrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-15, 17:07   #403
Egidia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Exly Pokaż wiadomość
W ogóle to zabójczo tutaj wygląda Edyta Górniak. Strasznie mi się podoba jej fryzura + makijaż!

http://www.zeberka.pl/art.php?id=4692
Edytka rzeczywiście świetnie tu wygląda, czego nie można powiedzieć widząc jej zdjęcia z życia codziennego (bez makijażu) hehe

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Nefrytka Pokaż wiadomość
Ja też przerzucam się na ten styl. To jest to, czego od jakiegoś czasu szukałam. Z resztą teraz wakacje, więcej czasu na zmiany.
Mam natomiast problem. Lubię mój kolor włosów (nigdy nie farbowane), ale wydaje mi się mysi. Taki mysi brąz. Chciałabym go odżywić. Byłam niedawno u fryzjerki i coś wspominała, że mają odżywki koloryzujące, które nie niszczą włosów i mają jakieś witaminy w sobie. Zainteresowałoby mnie to, gdyby nie fakt, że sama wizyta u fryzjera jest dla mnie nieziemskim przeżyciem. Może znacie coś takiego?
Ja moim włosom (wcześniej tapirowanym, suszonym i w inny sposób torturowanym) zafundowałam miesięczną, bądź dwumiesięczną (nie pamiętam) odskocznie od wszelakich kosmetyków do włosów. Myję włosy szamponami na wzmocnienie włosów, codziennie szczotkuje i są jak po najlepszej odżywce.

I dorzucę mini-patent. (pewnie już go znacie, ale nie zaszkodzi przytoczyć) Jako, że mam cerę trądzikową, tonący brzytwy się chwyta. Ostatnio na nosie zrobiło mi się coś okropnego, czerwonego i bolącego, więc zagotowałam rumianek i przykładałam do nosa torebki, gdy oglądałam telewizję. Poza tym przemywałam twarz 'tą wodą' i zeszło dwa razy szybciej niż zawsze. Polecam.
też mam cerę trądzikową (niestety) dziękuję za radę,
napewno się przyda..
nie znałam takiego sposobu

z włosami mam tak samo..
tez taki mysi brąz, przyłączam się więc do pytania Nefrytki
Stary 2009-06-15, 17:21   #404
CherieK
Zadomowienie

Cytat:
dziękuję Ci bardzo, na pewno spróbuje

no dziewczyny pisać..
tak dużo ludzi nas odwiedza przecież
jak najwięcej świeżości
hej hej co do olejku rycynowego to uwaga- u mnie wysuszyl wlosy nie jest dla kazdego na niektorych wlosach mocno sie trzyma i trzeba myc glowe 4 razy przez co wlosy sa chyba w gorszym stanie niz wczesniej polecam go tylko i wylacznie do smarowania skorek przy paznokciach u mnie w innych przypadkach sie nie sprawdzil niestety ale to moje zdanie
nie wiem, czy sie przyda alee... ostatnio kupilam w calzedonii w factory(w-wa) rajstopki rozowe i szare wpadajace w pastelowy jasny odcien slodkie tylko 4.90

CherieK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-15, 17:22   #405
Nefrytka
Rozeznanie

Cytat:
też mam cerę trądzikową (niestety) dziękuję za radę,
napewno się przyda..
nie znałam takiego sposobu
Nie ma za co, właśnie leczę w ten sposób nowego lokatora na mojej brodzie, na przemian z płatkami Clearasila.
Stary 2009-06-15, 17:48   #406
Ag4

Też mam cerę problemowaą, chociaż ten najgorszy okres mam już za sobą
Przerzuciłam się na pielęgnację apteczną, jest droższa, ale skuteczniejsza
przed chwila na all kupiłam też podkład mineralny edm, mam nadzieję, że mi podpasuje.

Aga
Stary 2009-06-15, 17:57   #407
Nefrytka
Rozeznanie

Cytat:
Też mam cerę problemowaą, chociaż ten najgorszy okres mam już za sobą
Przerzuciłam się na pielęgnację apteczną, jest droższa, ale skuteczniejsza
przed chwila na all kupiłam też podkład mineralny edm, mam nadzieję, że mi podpasuje.
Co rozumiesz przez pielęgnację apteczną? Może mogłabyś coś polecić?
Stary 2009-06-15, 19:23   #408
Egidia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez CherieK Pokaż wiadomość
hej hej co do olejku rycynowego to uwaga- u mnie wysuszyl wlosy nie jest dla kazdego na niektorych wlosach mocno sie trzyma i trzeba myc glowe 4 razy przez co wlosy sa chyba w gorszym stanie niz wczesniej polecam go tylko i wylacznie do smarowania skorek przy paznokciach u mnie w innych przypadkach sie nie sprawdzil niestety ale to moje zdanie
nie wiem, czy sie przyda alee... ostatnio kupilam w calzedonii w factory(w-wa) rajstopki rozowe i szare wpadajace w pastelowy jasny odcien slodkie tylko 4.90
oj dziękuję bardzo za ostrzeżenie
wiesz, chyba kupiłyśmy te same rajstopki mam właśnie takie szare z factory rzeczywiście słodkie! dlatego kupiłam. i ta cena...
Stary 2009-06-15, 21:04   #409
Ag4

Cytat:
Co rozumiesz przez pielęgnację apteczną? Może mogłabyś coś polecić?
Nie używam kosmetyków drogeryjnych,
tzn tonik, żel do mycia twarzy czy krem mam z serii kosmetyków aptecznych.

Obecnie używam żelu do mycia twarzy effaclar La Roche Posay,
tonik zwężający pory LPR,
tonik physio (czy jakoś tak :P) LPR,
woda termalna Avene,
na dzień krem nawilżający z filtrem 20, z iwostinu
co 2-3 noc nakładam diacneal avene.

Kupowałam w aptece internetowej, taniej niż w stacjonarnej

Aga

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-16, 08:05   #410
Nefrytka
Rozeznanie

Cytat:
Nie używam kosmetyków drogeryjnych,
tzn tonik, żel do mycia twarzy czy krem mam z serii kosmetyków aptecznych.

Obecnie używam żelu do mycia twarzy effaclar La Roche Posay,
tonik zwężający pory LPR,
tonik physio (czy jakoś tak :P) LPR,
woda termalna Avene,
na dzień krem nawilżający z filtrem 20, z iwostinu
co 2-3 noc nakładam diacneal avene.

Kupowałam w aptece internetowej, taniej niż w stacjonarnej
Dziękuję. Rozejrzę się za tymi kosmetykami. Walczę z moim trądzikiem już tyle, że desperacja sięgnęła granic.
Stary 2009-06-16, 08:12   #411
nxxy
Raczkowanie

Według mnie taki świeży wygląd można okazać poprzez swój styl, a nie kopiowanie wszystkich, naturalne zachowanie (czyli nie co 5 minut poprawnie włosów ) i wewnętrzne poczucie smaku. (względy estetyczne)

Jestem blada (unikam słońca jak ognia, bo uwielbiam swoją bladość) i wspaniale pasują do mnie wszelakie pastele i głównie one się w mojej szafie składają. W mojej opini o osobie z namiastki tego stylu przede wszystkim powinna;
- mieć zadbane ząbki (proste! białe, aczkolwiek nie takie jak z reklam, bo wedlug mnie to tandeta, wystarczy naturalna biel)
- zadbane dłonie, wykremowane, gładkie, paznokcie - delikatny makijaż (ja uznaję dobrze wypiłowane i gładkie - jasnoróżowe lub morelowe z ecrue paskiem) Zawsze znajduje się u mnie jakiś pierścionek, który optycznie sprawia, że palce są chudsze (pomimo sylwetki mam grubaśne palce )
- cóż... chuda sylwetka oczywiście nie anorektyczka, ale żeby jej nic nie zwisało..
- uśmiech! a na ustach pomadka
- makijaż to puder rozświetlający i korektor pod oczy. zero pryszczy, wgniecień i wągrów.
- włosy! koniecznie zadbane - brak rozdwajających się końcówek, dobra fryzura, reguralne wizyty u fryzjera.
- no i.. pastele.

Ciekawi mnie Wasza opinia - czy według Was, niska osoba może wyglądać świeżo? bo nie zanosi się na to, żebym urosła. (mam 153 cm wzrostu.)
nxxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 08:36   #412
Ag4

Cytat:
Dziękuję. Rozejrzę się za tymi kosmetykami. Walczę z moim trądzikiem już tyle, że desperacja sięgnęła granic.
ja zamawiałam z apteki vena-vita.
Jeśli zamówisz powyżej 150zł przesyłka jest gratis
Już napewno nie wrócę do kosmetyków drogeryjnych, moim zdaniem warto zainwestować
poczytaj na kwc opinie o kosmetykach La roche posay, avene, svr, iwostin,
ew. vichy (chociaż ja osobiście tej firmy nie polecam, ale wiadomo to indywidualna sprawa)

nxxy niestety, tak jak mamy wpływ na naszą fryzurę czy paznokcie, tak białe zeby i głada cera bez krostek to już nie jest taka łatwa sprawa.

Wzorst, moim zdaniem, niczym ni przeszkadza w takim wyglądzie

Aga
Stary 2009-06-16, 09:29   #413
zte
Zadomowienie

Zgadzam się z Agą ... zęby czy cera bez krostek wymaga wiekszego wkładu pieniędzy. Nie ma takiej pasty do zębów, która wybieli i wyprostuje zęby...niestety. Podobnie jest z cerą, tez trzeba sporo kasy włożyć w to, żeby poradzc sobie z tradzikiem czy krostkami.
zte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 09:43   #414
nxxy
Raczkowanie

rozumiem Was doskonalne, bowiem bardzo długo borykałam się z brzydką cerą, ale teraz jak mam ją gładką, używając tylko pudru matującego, wiem, że można uzyskać wszystko. Nad bielą zębów jeszcze walczę.
nxxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 09:50   #415
zte
Zadomowienie

Ja sie meczę z zębami. Dbam o nie od zawsze, a i tak nie mam bialych zebow, do tego dochodzi to, ze nie sa zupelnie proste ... kase na aparat odkladam, ale ostatnio dentyska powiedziala mi, zebym sie nad tym zastanowila, bo to odbije sie na moich slabych zebach. ... no i co tu robic.
zte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 10:26   #416
ozanna
Raczkowanie

Ślędzę ten wątek od samego początku i gdy rozmowa zeszła na bardzo bliskie mi tematy, postanowiłam się odezwac nefrytko, wiem, że nie do mnie było skierowane pytanie, ale od siebie też mogę Ci coś polecic bardzo dobrze wpływa na mnie seria kosmetyków AA Therapy Trądzik (wpisz w KWC, wszystko pięknie Ci się wyświetli), a w szczególności krem na dzień. Uwielbiam go! Uważam, że warto wypróbowac, tym bardziej że kosztuje ok 20zł, więc żaden majątek.

Żeby nie było offtopu:
Dla mnie podstawą takiego świeżego wyglądu są... rysy twarzy. Po prostu dziewczęce, oprócz tego wyrazista oprawa oczu. Ważna jest również cera - jednolita, rozświetlona, przyozdobiona różowym lub brzoskwiniowym różem. Takie "świeże" dziewczyn kojarzą mi się bardziej z jasną karnacją. I włosy - zadbane, lśniące i raczej długie.
Idealny przykład - wielokrotnie wymieniana tu Vanessa H. (no, może ta jasna cera się nie zgadza )
ale to taka subiektywna opinia btw, bardzo fajny wątek dobrze wiedziec, że dużo dziewczyn stawia na naturalnośc i dziewczęcośc
ozanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 10:50   #417
Ag4

Cytat:
Napisane przez zte Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Agą ... zęby czy cera bez krostek wymaga wiekszego wkładu pieniędzy. Nie ma takiej pasty do zębów, która wybieli i wyprostuje zęby...niestety. Podobnie jest z cerą, tez trzeba sporo kasy włożyć w to, żeby poradzc sobie z tradzikiem czy krostkami.
i nawet ta włożona kasa nie zawsze pomoże
ja mam zęby proste, ale niestety z przebarwieniami, nie palę, kawy nie piję, ale przebarwienia mam od małego :/ no i są bardzo słabe, używałam białej perły, trochę pomogło, ale zęby stały się strasznie wrażliwe i w ogóle bardzo bolały :/

cera mi sie pogarsza zawsze jak żyję w stresie, a że ostatnio zawsze żyję w stresie, to co jakiś czas pokazują się nowe korstki. wkurza mnie to bo już dawno dojrzałam, więc już powinnam sie niedługo o zmarszki martwić a nie o pryszcze

ozanno czy krem o którym piszesz jest w takim niebieskim opakowaniu ?

Aga
Stary 2009-06-16, 11:30   #418
ozanna
Raczkowanie

Ag4, mówiłam o tym: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=23072

Jest tam moja recenzja tego kremu.
Widziałam Cię na wątku EDM - bardzo dobry ruch z Twojej strony! Te kosmetyki bardzo poprawiły mi stan cery. Przyznam, że na początku wyglądałam trochę gorzej, cera się oczyszczała. Po 5 miesiącach mogę powiedziec jedno - warto było! Wreszcie wyglądam jak człowiek
Na pojedyncze krostki polecam zwykła pastę cynkową (2 zł w aptece). Po jakimś miesiącu trzeba ją odstawic na 2 tyg, bo skóra się przyzwyczaja. Po niej wszystko szybciej się uspokaja i goi
Stary 2009-06-16, 12:04   #419
ckin2u
Zakorzenienie

ozanna - po ktorych kosmetykach mialas wysyp? Po tych AA?

Ja mam dzisiaj straszny dzien, nic mi sie w sobie nie podoba Nawet nie mam juz na siebie pomyslu, co chwile chce cos innego, z wlosami, z ubiorem itp..
ckin2u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 12:50   #420
ozanna
Raczkowanie

ckin2u - po Everyday Minerals. Nie jakiś duży, ale był. Na szczęście wszystko szybko się goiło tak było tylko na początku, w tej chwili nic mi nie jest po tych kosmetykach. Według mnie - warto wypróbowac.
Z kolei krem, o którym mówiłam, na mnie działał (i działa nadal) świetnie od samego początu. Byłam w szoku, bo już po 2 użyciach widziałam, że wszystkie krostki się goją. Nie gwarantuję, że na wszystkich tak podziała ten kremik, ale dla mnie jest świetny
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości