![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() zastosowanie oliwy z oliwek -WĄTEK ZBIORCZY
chciałam sie dowiedziec jakie zastosowanie ma kuchenna oliwa z oliwek w kosmetyce,słyszałam tylko o tym ze wzmacnia zniszczone paznokcie,czy znacie cos jeszcze???>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Re: zastosowanie oliwy z oliwek
Oliwe z oliwek mozna takze dodawac do maseczki jajecznej (2 zoltka, pol cytryny i kilka kropel oliwy).
pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dodaj jeszcze, ze oliwa z oliwek w zastosowaniu przypomina mi olejek rycynowy, ktory takze mozna dodawac do maseczki jajecznej do wlosow, do pazkonci, jak i jako odzywka do rzes
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Oliwa z oliwek może byc stosowana do wyrobu mydła, do nawilżania skóry, jako odżywka do włosow .. itd itp. Wiem że doskonały arykuł o jej zastosowaniu został napisany w Geographic National, może poszukaj w czytelni.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Oliwa z oliwek
Czy stosujecie oliwę z oliwek do pielęgnacji twarzy/ciała?
Jeśli tak, to z jakim skutkiem. A może stosowałyście, ale już tego nie robicie - dlaczego? Nasłuchałam się o ponoc zbawiennym wpływie oliwy extra vergine na naszą skórę, ale przyznam że podchodzę do tego jak kot do psa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Re: Oliwa z oliwek
ja słyszałam o dolewaniu ilku kropli oliwy do kąpieli - wypróbowałam, fajnie natłuszcza, ale jakos nie przepadam za taką forma kąpieli - wanna sie ślizga jak oszalała
![]() ![]() dodaję czasem kropelkę oliwy do zielonej glinki sypkiej - wtedy maseczka nie wysusza cery. Przymierzam się takze do kąpieli dłoni w ciepłej oliwie - podobno działa super. ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
bardziej chodzi mi o stosowanie oliwy z oliwek zamiast np. kremu na noc, balsamu do ciala itp.
coraz mocniej chodzi mi to po glowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
zamiast balsamu to moze i tak chociaż nie znosze się lepić a wydaje mi się że w przypadku oliwy to nieuniknione, ale zamiast kremu na noc to na pewno bym sie nie skusiła mam nieodparte wrażenie, że taka kuracja zatkała by pory... ale jeśli nie masz z tym problemów, to moze spróbuj i sama się przekonasz jakie są efekty.
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
sporadycznie to daje przyjemny efekt odzywienia skory, na dluzsza mete wysusza potwornie i powoduje pojawienie sie wypryskow
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
oliwa wysusza???
jakos nei miesci mi sie w glowie...skad takie informacje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
spotkałam się z podobną teorią: systematyczne smarowanie skóry niezemulgowanymi olejami roślinnymi (np.oliwą) pogarsza stam skóry, wysusza ją, bo elementy cementu międzykomórkowego rozpuszczają się w oleju i są wymywane spomiędzy komórek naskórka. latego lepiej stosowac balsamy do ciała lub oliwki tylko na parafinach. (źródło: wykładowca z Wyższej Szkoły Zawodowej Kosmetyki i Pielęgnacji zdrowia, wawa, ul.Podwale 13) pytanie tylko, czy to prawda.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
oczywiscie to moze byc prawda, ale kloci mi sie z opiniami/faktami, ze Wloszki, Greczynki itp. stosuja oliwe do pielegnacji ciala, twarzy, wlosow...
sama juz nie wiem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
własnie. dlatego przytoczyłam te opinię raczej jako ciekawostkę, a nie "trwardy fakt". osobiście wolę gotowe blasamy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Co zatem z oliwką Johnsona? Odpada, czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ponoć oliwki stosowane na mokrą skórę nie wysuszają.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
johnson's nie zawiera wogóle olejów roślinnych. to gł. parafina. będzie zatrzymywać utratę wody ze skóry.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Oliwa z oliwek
czytam i chyba nie do konca rozumie - jest zatem oliwa z oliwek czy lisci oliwkowych porzadana dla skory - taki ekstra eliksir
![]() czy lepiej dac sobie spokoj... mam probke Biotherma Age Fittnes pawer 2 - z "pure Olive Leaf Extract"... i nie wiem - bo zarowno rozprowadzil sie ladnie, pachnial specjalnie ![]() Cytat:
czy tego typu kosmetykow warto uzywac po letnich upalach, kiedy skora jest generalnie bardziej wysuszona ![]() Edytowane przez kapadocja Czas edycji: 2005-06-29 o 21:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Czy oliwa reguluje prace gruczołow łojowych?
Przecztyałam, ze oliwa z oliwek reguluje prace gruczołow łojowych i ze dobrze działa na szybko przetluszczajace sie wlosy. Mysle ze to moze byc nawet prawda bo na wizazu jest watek o jej zbawiennym działaniu(matowieniu) na tlusta i blyszczaca sie cere tyle ze to chodzi o oliwke dla dzieci a nie z pierwszego tłoczenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy oliwa reguluje prace gruczołow łojowych?
chodzi o oliwkę hipp, dobra dla tlustych cer tez. nie powinna raczej zapchac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Od siebie moge napisac, ze dla cery tlustej dobre sa oleje zawierajace duzo kwasu gamma-linolenowego (GLA) czyli np. z wiesiolka, ogorecznika i z pestek czarnej porzeczki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Nie doczytałam, że chodzi tylko o włosy, ale w sumie nie szkodzi, bo stosowanie wewnętrznie mogłyby na przetłuszczanie włosów pomóc, bo zewnętrznie to chyba nie bardzo, nie wiem czy jakiekolwiek oleje nadają się na skóre głowy zwlaszcza z takim problemem jak przetłuszczanie
![]() Wymienione wyżej przez mnie oleje dostać można na pewno w mazidłach, ale możliwe, że w sklepach ze zdrową żywnością też znajdziesz (chociaż nie jestem pewna). Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
![]()
Gdzies ostatnio słyszałam, że aby uzykać ładna, brązową opalenizne trzeba smarować ciało oliwka. Zastanawiam sie czy to prawda ? I jak to sie dzieje ? No i jaka oliwką ? - z oliwek, dla dzieci itd ?
![]() A może to jakoś przyspiesza opalanie ? Hihi ^^ pomóżcie ... W tym roku chce sie ślicznieeee opalic na brązowo ;] Może znacie inne sposoby ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Opalanie na oliwke ? ;]
Fakt, oliwka przyspiesza opalanie.. Jednak Twoja skóra pewnie 'czuje się jak kurczak na rożnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
![]()
lepiej nie rob tego zwlaszcza jesli masz jasna skore.. oliwka faktycznie przyspieszy opalanie ale za to szybciej moze zejsc ci skora i oczywiscie to bardzo niezdrowe. lepiej uzywaj kremow z filtrem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
no tak, opalanie na oliwkę to sposób stary jak świat
![]() w zeszłym roku widziałam dziewczyne opalającą się na wodę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Woda to jeszcze nic w porównaniu z olejem . Byłam świadkiem jak dwie dziewczyny nad wodą polewały sie olejem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
jesli juz to proponuje olejek z filtrem... to chyba najlepsze rozwiazania i zeby sie opalic i zeby nie zniszczyc sobie skory... bo oliwka to morderstwo... po co ja tak teraz niszczyc... w wieku 40 lat bedziesz wygladac na 50..
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:33.