Skutki uboczne diety - miałyscie? - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-16, 00:06   #541
plameczka
Wtajemniczenie

Dot.: Skutki uboczne diety - miałyscie?

wczesniej juz pisalam, teraz dodatkowo depresja i leki z coraz to wiekszymi dawkami

plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-17, 20:11   #542
kiciakasia
Zakorzenienie

moze przemowi wam do rozsadku, od razu mowie, ze nie strasze;
po pewnym czasie organizm nie ma juz co z siebie zjadac, wiec niszczy bialka ustrojowe, zwieksza przepuszczalnosc naczyn krwionosnych, co szybciutko skutkuje gigantycznym obrzekiem.nie tylko nog.twarzy.ramion.brzucha .przede wszystkim brzucha.plyn w przestrzeni miedzykomorkowej zaburza rownowage elektrolitowa, niszczac trzustke i watrobe. pojawiaja sie zaburzenia wchlaniania.
a, co dla Was najwazniejsze-waga rosnie.rosnie szybko i duzo- w moim przypadku bylo to 12 kg w dwa tygodnie(plus zagrozenie obrzekiem pluc i mozgu; dla niewtajemniczonych- smierc na miejscu). naprawde wyglada sie jak dziecko z afryki.
powodzenia w odchudzaniu
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-17, 20:31   #543
brunetka6
Raczkowanie

cooo?
czyli waga przy takim odchudzaniu wzrasta o 12 kg??? czy zle zrozumialam
"Miłość jest tylko złudzeniem. Opowieścią, którą wymysla się dla siebie o innej osobie. I cały czas się wie, ze nie jest ona prawdziwa. Oczywiście wie sie o tym i dlatego cały czas dba się o to, aby nie zniszczyć tego złudzenia."

Virginia Woolf
brunetka6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-17, 21:09   #544
kiciakasia
Zakorzenienie

po jakims czasie tak.mozesz nic nie jesc,a waga i tak pojdzie w gore, tylko, ze nie bedzei to tluszcz(chociaz tak wyglada),ale woda. i to grozna

Edytowane przez kiciakasia
Czas edycji: 2009-06-17 o 21:11
Stary 2009-06-17, 21:31   #545
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Kiciakasia mówi o ekstremalnym wyniszczeniu organizmu (mylę się?). wtedy rzeczywiscie mozliwe są obrzęki, organizm nie jest w stanie wchłaniać, płynów też nie przez co magazynuje wodę, nie wydala jej, a jej nadmiar "napiera" na organy wewnetrzne, co jest bardzo szkodliwe, ba - smiertelne.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-17, 21:36   #546
brunetka6
Raczkowanie

brzmi strasznie
"Miłość jest tylko złudzeniem. Opowieścią, którą wymysla się dla siebie o innej osobie. I cały czas się wie, ze nie jest ona prawdziwa. Oczywiście wie sie o tym i dlatego cały czas dba się o to, aby nie zniszczyć tego złudzenia."

Virginia Woolf
brunetka6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-17, 21:43   #547
kiciakasia
Zakorzenienie

ale do tego prowadzi glodzenie

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
Kiciakasia mówi o ekstremalnym wyniszczeniu organizmu (mylę się?). .
iza, niekoniecznie. w bardzo drastycznym ograniczeniu z dnia na dzien tez tak moze byc

organizm nie tylko nie wydala wody.woda przechodzi z tkanek do tzw. trzeciej przestrzeni, miedzy skore i cialo, do jamy otrzewnej.czesto towarzyszy temu biegunka, hipoglikemie z powodu nie pracujacych narzadow(a dla zainteresowanych- szoki insulinowe, czyli hipogikemie wlasnie byly na jakis czas wprowadzone zamiast elektrowstrzasow w psychiatrii)

Edytowane przez kiciakasia
Czas edycji: 2009-06-17 o 21:53
Stary 2009-08-21, 10:14   #548
karolka312
Przyczajenie

dzisiaj moj pierwszy dzien... mam nadzieje ze bedzie w porzadku, ale jak cos sie pogorszy ze zdrowiem to przerywam... pozdrawiam
karolka312 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 01:18   #549
bertha233
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
Kiciakasia mówi o ekstremalnym wyniszczeniu organizmu (mylę się?). wtedy rzeczywiscie mozliwe są obrzęki, organizm nie jest w stanie wchłaniać, płynów też nie przez co magazynuje wodę, nie wydala jej, a jej nadmiar "napiera" na organy wewnetrzne, co jest bardzo szkodliwe, ba - smiertelne.
Nawet było to stosowane do torturowania..

Ja nie mam jakiś wyjątkowych skutków ubocznych diety. Tylko paznokcie mi sie łamią, włosy są OK. Cera bez zmian, jestem zadowolona bo jest promienna i ma ładny kolor. Czasami tylko jestem juz od rana zmęczona. Poza tym czuję się dobrze. Za to moja kumpela z którą rozpoczełam dietowanie (połowa maja tego roku) chyba straciła okres. Ostatni miała od 20.07 i do tej pory nic. Powiedziałam ze chyba powinna zrobić badania a ona że poczeka bo moze się spóźnia. Ale ma stracha bo do tej pory miala regularne a teraz nie ma juz yy 49dni Tak wogóle to bardzo dużo dziewczyn ochudzających się na własną rękę traci @. Widac to po tym wątku.

1.04 - 50kg - R stop 19.04 - 48.3kg - yy?
W zimę można schudnąć

Zabiegana studentka
bertha233 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 19:14   #550
aoii
Rozeznanie

jeeeeezu własnie tu weszłam napisac że mnie boli a wy tu tak straszyciee :<

nie wiem co sie dzeje, wczoraj też tak miałam. po obiedzie czuje sie strasznie przejedzona ledwo dopijam zieloną herbate a kolacje jem z rozsądku, chociaż bardzo lubie swoje płatki
jadłam dzisiaj normalnie a czuje jakby mój żołądek w ogóle nie pracował! widze że spuchłam, spuchły mi nogi a brzuch wygląda jak u afrykańskiego dziecka! jestem jakby przejedzona i wzdęta. wzięłam węgiel i pije teraz mięte. nawet nie wiem czy to zmieszcze.
wczoraj też tak było, ale po mięcie troche ustało i rano czułam sie dobrze. mama za mną chodzi i mówi że to przez nerwy. może i ma racje ._.

boliii bolii boliiiiiiii
Stary 2009-09-08, 20:05   #551
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aoii Pokaż wiadomość

nie wiem co sie dzeje, wczoraj też tak miałam. po obiedzie czuje sie strasznie przejedzona ledwo dopijam zieloną herbate a kolacje jem z rozsądku, chociaż bardzo lubie swoje płatki
jadłam dzisiaj normalnie a czuje jakby mój żołądek w ogóle nie pracował! widze że spuchłam, spuchły mi nogi a brzuch wygląda jak u afrykańskiego dziecka! jestem jakby przejedzona i wzdęta. wzięłam węgiel i pije teraz mięte. nawet nie wiem czy to zmieszcze.
wczoraj też tak było, ale po mięcie troche ustało i rano czułam sie dobrze. mama za mną chodzi i mówi że to przez nerwy. może i ma racje ._.

boliii bolii boliiiiiiii

Aoii a w wc bylas?
moze ci zalega ?

ja znam ten bol...ale moze oszczedze szczrgółow...
Stary 2009-09-08, 20:44   #552
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez aoii Pokaż wiadomość

boliii bolii boliiiiiiii
to puchnięcie to może przed okresem, co? ja często przed jego nadejściem mam objawy żołądkowo-zatruciowe, niezbyt mające się do książkowych typu ból w podbrzuszu...

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 23:20   #553
plameczka
Wtajemniczenie

Moja kolezanka, ale to juz podczas okresu, zawsze ma biegunke. Tez jest to dziwnie.

plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 08:52   #554
MalaLejdi
Zadomowienie

Ja mam właśnie tak, że przed okresem czuje się pełna, wzdęta, napuchnięta, ale jak już dostane okres to normalnie mnie "czyści" i kibelek odwiedzam nawet 3 razy dziennie.....
MalaLejdi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 18:29   #555
aoii
Rozeznanie

no ja też tak mam w czasie okresu.

dzisiaj od rana jest lepiej, po tej mięcie rzeczywiście jest mi przechodzi powoli. nie wiem czy to od okresu, nie wiem co z nim w ogóle ;/ jutro dzwonie do gin umówić sie na kontrole niech mnie jeszcze raz prześwietli.

pomyślałam że te rewolucje wczoraj to może od gołąbków? ale znowu nie uwierze że mój żołądek zrobił sie tak wrażliwy że nie jest w stanie strawić kilku plastrów kapusty i sosu z grzybów :<
Stary 2009-09-09, 20:00   #556
dimiti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalaLejdi Pokaż wiadomość
Ja mam właśnie tak, że przed okresem czuje się pełna, wzdęta, napuchnięta, ale jak już dostane okres to normalnie mnie "czyści" i kibelek odwiedzam nawet 3 razy dziennie.....
heh ja mam zawsze przed okresem latanie do wc ciagle i mi caly czas w brzuchu wszystko skacze podczas okresu brzuch jak balon, bo woda zostaje i wogole
po odchudzaniu mialam tylko raz problemy z jelitami, ale przeszlo po jakims czasie
dimiti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-29, 16:51   #557
annkow
Przyczajenie

Ja dzięki diecie 1000 kcal schudłam 17 kg (z 67 kg do 50 kg przy wzroście 170 cm) w przeciągu 3 miesięcy. Niestety byłam o krok od anoreksji, ciągle liczyłam kalorie i pilnowałam aby nie przekroczyć magicznego 1000. Nawet jabłko ważyłam, bo przecież każde jabłko ma inną wagę i tym samym inną liczbę kalorii. Popadałam w obłęd. Oczywiście zatrzymała mi się miesiączka na 5 miesięcy, potem wywoływana była tabletkami antykoncepcyjnymi. O włosach i paznokciach szkoda gadać... Stopniowo z tego wychodzę do tej pory, a minęło już 7 lat od tego czasu... Jedno wiem na pewno - szkoda mi tego czasu, bo dziś waże tyle samo co przed odchudzaniem i czuję się wyśmienicie. Może to dlatego, że mam kogoś kochającego przy sobie
annkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-27, 16:00   #558
trytofindme
Raczkowanie

dziewczyny, a jak to jest z obrzękami? głównie nóg, brzucha... moja koleżanka cierpi na anoreksję przeplatającą się z bulimią i kompulsami, z czego anoreksja trwa najdłużej, i nie wiem, co mam jej powiedzieć na nękające ją ostatnimi czasy opuchlizny. conieco wyczytałam, ale może któraś z Was wie coś więcej?
trytofindme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 20:21   #559
skarbek2012
Raczkowanie

Ja odchudzalam się drastycznie w wieku 16 lat. Schudłam z 54 do 42 w ciągu 1 miesiąca, jadłam ok. 400 kcal dziennie i katowałam się ćwicząc po kilka godzin. o skutkach ubocznych nie będę pisac bo były takie jak u innych. przez kolejne 3 lata stosowałam dietę 1200-1400 kcal. Od roku jem już ok. 2000-2200 kcal, ważę 56 kg i odżywiam się bardzo zdrowo. Mam tylko dwa pytania:
1. Na początku po tej drastycznej diecie zaczęły mi strasznie wypadac włosy i wypadają do dziś w ogromnych ilościach. Zastanawiam się dlaczego skoro już od roku bardzo zdrowo jem. (inne przyczyny typu hormony, anemia, itp. zostały wykluczone) Może ktoś tez tak miał lub ma jakieś pomysły dlaczego tak jest? z tego co wiem to skoro uzupełniłam juz braki w organizmie to nie powinny wypadać.
2. Przed odchudzaniem jadłam ok 5000 kcal dziennie, dużo słodyczy i tego typu rzeczy, jednak utrzymywałam stałą wagę. Czy jest jakiś sposób na to żebym zaczeła jeść tak jak wtedy? Teraz mam tak ze jak przez miesiąc jadłam codziennie po 1 batonie to przytyłam 3 kg w ten miesiąc, więc mam pewnie strasznie spowolniony metabolizm. Czy macie jakies sposoby na to?
skarbek2012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 21:22   #560
Essali
Raczkowanie

Co do spowolnionego metabolizmu-zacznij jeść 5 posiłków dziennie.

Essali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-08, 12:09   #561
nuska111
Raczkowanie

u mnie skutki:
brak okresu przez 2,5 roku
+ wypadanie włosów, dziwne bóle w sercu, brak siły na wszystko, w najgorszym momencie było nawet tak że nie miałam siły sie wykąpać albo wziąć prysznic.. o chodzeniu nie wspominając

Edytowane przez nuska111
Czas edycji: 2010-07-08 o 12:13
nuska111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 18:37   #562
effulla
Zakorzenienie

Czy częstsze wizyty w kibelku na siusiu mogą być wywołane dietą ?
Nie mam zapalenia pęcherza a kurcze cały czas mam parcie . Macie jakieś sposoby na to ? Strasznie mnie to ogranicza
Stary 2010-09-20, 11:41   #563
nicka01
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez effulla Pokaż wiadomość
Czy częstsze wizyty w kibelku na siusiu mogą być wywołane dietą ?
Nie mam zapalenia pęcherza a kurcze cały czas mam parcie . Macie jakieś sposoby na to ? Strasznie mnie to ogranicza
Też się zastanawiam, bo często chodzę siku.
Najgorsze to że muszę wstawać w nocy ;/

nie masz żadnej szansy ale ją wykorzystaj

nicka01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 13:27   #564
effulla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicka01 Pokaż wiadomość
Też się zastanawiam, bo często chodzę siku.
Najgorsze to że muszę wstawać w nocy ;/
ja akurat w nocy nie wstaję choć jest to uciążliwe. Zapalenia żadnego nie mam ... i myślę ... od czego to...
Stary 2010-09-20, 15:28   #565
nicka01
Wtajemniczenie

Najgorsze, że to już nie trwa tydzień dwa
tylko kilka lat.

Stary 2010-09-20, 21:13   #566
skarbek2012
Raczkowanie

Ja też ciągle latam zrobić siku i to juz od kilku lat. Strasznie jest to meczące. W nocy wstaje 3-4 razy zrobić siku i też myśle że to może być od odchudzania
skarbek2012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-21, 10:16   #567
effulla
Zakorzenienie

Cytat:
Najgorsze, że to już nie trwa tydzień dwa
tylko kilka lat.

właśnie u mnie wiecznie byłproblem z pęcherzem ale teraz jest NIE DO WYTRZYMANIA
Stary 2010-09-21, 11:32   #568
nicka01
Wtajemniczenie

;/

Stary 2010-09-21, 15:04   #569
effulla
Zakorzenienie

Cytat:
;/
To Ty na avie ? Przepraszam że pytam ale jestem Ciekawa
Stary 2010-09-23, 23:14   #570
triolka
Zadomowienie

Ja jako była "początkująca" ED miałam wiele z tego co pisałyście.
U mnie najbardziej dziwnym objawem wychudzenia, diety były dziwaczne zakrzepy krwi w jamie ustnej....potrafiłam mnieć całą buzie w środku w takich zakrzepach...dziwne to było:/

Na szczęśie już od stycznia walczę, jem normalnie, wchłaniam słodycze....i jestem zdrowa!! no i utrzymuję wagę w ryzach tak 50-51kg (przy 163cm - a ważyłam 44kg:/)...dziewczyny, nie warto sobie psuć zdrowia!
triolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości