|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 | |
Raczkowanie
|
Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2312 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jaka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2313 |
Przyczajenie
|
witam jestem nowa i dopiero się uczę proszę powiedzcie mi czy robi się te zakończenia chodzi mi o te blaszki takie zaciśnięte https://ssl.allegro.pl/item651145236...la_ciebie.html jak te blaszki się nazywają i gdzie można je kupić a tak przy okazji gdzie najlepiej się zaopatrywać w materiały
dzięki pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2314 |
Wtajemniczenie
|
Monikaa wroc - te blaszki to zaciski do linek. Są dostępne w większości sklepów z półfabrykatami do wyrobu biżuterii. Nie doradzę Ci, który sklep jest najlepszy, wszystko zależy z czego chcesz korzystać. Nazw jest pełno tu na forum, wystarczy się rozejrzeć, albo zwyczjnie skorzystać z google
![]()
![]() |
#2315 |
Przyczajenie
|
witam ponownie i dziękuje za odpowiedz mam jeszcze jedno pytanie jak np kupię linkę 0,7mm to kulki zaciskowe też mają mieć 0,7mm czy mają mieć 0,8
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2316 |
Raczkowanie
|
wisienki
jak zrobic takie splaszczenia ktore sa zaznaczone na zdjeciu ponizej?
![]() zdjecie pochodzi z: http://www.artstones.pl/index.php?p9...WISIENKI+(3095) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2317 |
Rozeznanie
|
Dot.: wisienki
Dlaczego nie zapytałaś o to w wątku dla początkujących?Zaraz na górze strony,ech...
Te spłaszczenia to kuleczki zaciskowe/stopery,które tak właśnie wyglądają po ściśnięciu.Takie jak np. tu http://www.allegro.pl/item651765998_...zt_okazja.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2318 |
Raczkowanie
|
Dot.: wisienki
dzieki i przepraszam za zrobienie balaganu w watkach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2319 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy pytanie do tego tematu, ale czy wie ktoś z Was jaka jest jakość drutu posrebrzanego od Kalait z allegro? Chciałabym zacząć ćwiczyć wrapki i nie wiem czy ten drut jest w porządku..
Pozdrawiam
![]() |
#2320 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie. Jakiej grubości drut byłby najbardziej odpowiedni do wyrobu biżuterii? Chodzi mi o przetwarzanie go na szpilki, ogniwka, haczyki itp.
![]()
Edytowane przez Molly Malone Czas edycji: 2009-06-16 o 17:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2321 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2322 |
Zadomowienie
|
a ja mam druty z empiku posrebrzany i wg mnie 0.6 w ogole sie nie nadaje na szpilki.. za miekki.. wiec robie z 0.8. 0.6 jest dobry do robienia takich spiralek wokol koralika itp.. do bigli to nie wiem, bo pracuje na posrebrzanym tylko a po spilowaniu miedz z niego wychodzi... do ogniwek tez bralam 0.8... 0.6 jeszcze wykorzystuje w takich malych zawijaskach we wrapkach..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2323 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jeśli robicie naszyjniki z użyciem rzemienia ub sznurka do jak zamocowujecie końcówki? Bo kupuje się takie srebrne rurki, w które wkłada sie koniec rzemyka i co, zaciskacie? czy przyklejacie tą końcówkę. Czy takie zaciśnięte wygląda w miarę profesjonalnie? A czy przyklejone pod wpływem ciężkich kamieni się nie odklei?
Drugie pytanie mam bardzo podobne, ale tym razem chodzi mi o umieszczenie jakiś koralików na środku np. gładkiego łańcuszka, żeby można było zrobić taką bransoletkę łańcuszkową na żmijce. No i jak? Przyklejać? Nie odpadnie przy użytkowaniu? Zastosować kuleczki zaciskowe po obu stronach koralika? Jak są małe koraliki to te zaciski brzydko wyglądają bo się rzucają w oczy, w ogóle nie podobają mi się zaciśnięte zaciski ;P
![]() |
#2324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama kiedyś robiłam ciężki naszyjnik z rzemienia i dużego marmuru. po dogadaniu z klientką przyznała mi rację,że wszystko wkleję w tą rureczkę i jeszcze zacisnę. Za pięknie to nie wygląda, ale nie jest aż tak źle. Jak na razie się wszystko trzyma ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2325 |
Wtajemniczenie
|
ok... mowilam ze w moim domu nie bedzie palnika. Tak..mowilam. Ale bedzie! Bo dziecko zacofane niewiedzialo ze sa takie do reki, gdzie nie potrzebna jest butla ^^ Na taki bez butli rodzice sie zgadzaja.
Teraz tak, palnik wybralam taki z szafir.pl tylko na allegro jest tanszy o 60 zl. Potrzebuje lut - jaki i skad polecacie i ile mam go wziac, bo to wszytsko jest w gramach, jakies w drucie, tasmie pascie itd.. czy to mi sie potem zaoksyduje? Co to jest lutnik? Uzywacie tego? Pisali ze to zeby sie Ag nie utlenilo ale ja nie bardzo kojarze co sie moze stac i w ogole nie wiem jak to wyglada. To chyba tyle. Wiem ze jeszcze cegłe musze kupic. A! jeszcze co to mam kupic do tego czyszczenia po lutowaniu? Kwasek cytrynowy, tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2327 |
Wtajemniczenie
|
przeciez wiem, napsialam zeby sie ag nie utlenilo = zeby sie srebro nie utlenilo ^^
a ja nadal po poszukiwaniach w necie jestem zielona i prosze o pomoc, czy ja potrzebuje ten lutnik i jaki mam wziac sobie lut, zeby nie bylo ze kupie cos zlego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2328 |
Rozeznanie
|
Sweet- ja lutnika nigdy nie uzywalam, wiec chyba nie jest konieczny. A jeśli chodzi o lut to uzywałam cyny, albo poprostu stapiałam koncowki razem
![]()
![]() |
#2329 |
Zakorzenienie
|
cyny nie polecam bo chyba powstają połączenia które różnią się barwa od całości, zresztą nie wiem jaka jest trwałość takiego połączenia. W wątku o lutowaniu chyba było gdzieś napisane jaki lut kupić. A lutnik=lutówka nie dość że zmniejsza przyciemnianie srebra przy ogrzewaniu, to chyba jeszcze ma wpływ na temperaturę topnienia? Mi się z lutówką łatwiej topiło szpilki i z grubego drutu.
Cytat z gazety: "zeby zlutowac srebro potrzebujesz min 3 rzeczy: 1)Palnik gazowy. Moze byc taki maly ladowany jak zapalniczka albo z glowica do ktorej przykreca sie butelke z gazem np campingas (ale taka smuklejsza co by w rece sie miescila, nie taka jak do kuchenek turystycznych) 2)Lut srebrny. Wystepuje w trzech rodzajach: twardy, sredni, lub miekki. okreslenia te odnosza sie do temperatury ich topnienia. 3)Lutowka (inaczej flux) czyli plyn ktory umozliwia plyniecie lutu. Bez tych trzech rzeczy ani rusz. No i przydalyby sie jakiesz szczypce co by sobie palcow nie sparzyc i drut (moze byc taki zwykly od robutek tylko cienki)zeby w razie czego pomanipulowac lutowanymi elementami. Potrzebne materiały mozesz znalezc np na szafir.pl albo alco.com.pl. Jak znasz angielski to proponuje poszperac na youtubie i wpisac silver soldering kupe tego jest. Pozdrawiam."
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2330 |
Rozeznanie
|
mam dwa luty
miekki czyli najnizsza temperatura topnienia jest w postaci tasmy szerokosci 1mm na rolce - od tego zaczynalam (placilam ok 30 zeta ale dawno - pan w hopei mi polecil do cwiczen) i niedawno kupiony jeszcze w fazie eksperymentow - sredni troche wyzsza temperatura topnienia w pascie w strzykawce - zaleta - mozesz posmarowac kilka punktow i topic rownoczesnie nie bojac sie ze cos ucieknie, wada cena strzykawka 30g - 130 zl w armie niezaleznie od rodzaju lutu - zginasz to co chcesz zlutowc tak zeby sie stykalo smarujesz lutowka punkt w ktorym ma byc lut (nie caly "obiekt") naprawde potrzebne bez tego nie wychodzi przynajmniej mnie - nakladasz paste lub ulamany kawaleczek lutu (jesli lut w postaci drutu to zgniatasz wczesniej szczypcami zeby sie rozplaszczyl - podobno bo takiego nie mialam) na miejsce lutowania - pieczesz palnikiem - przy lucie w pascie bez dodatkowych atrakcji jesli lut w blaszce musisz uwazac zeby podmuch z palnika nie zdmuchnal lutu - stosowalam dwie metody - najpierw delikatnie "omiesc" lut plomieniem wtedy lut "przylepia" sie do lutowki i juz nie odfruwa albo przy pomocy spinacza stalowego - przydusic spinaczem lut i podgrzac zeby sie przyczepil potem przykladasz do lutowanego miejsca i podgrzewasz zeby lut splynal z drutu i wplynal na wlasciwe miejsce - daje sie precyzyjnie naniesc na miejsce (spinacz trzymasz oczywiscie w kombinerkach) to z moich obserwacji choc nie dam glowy ze to fachowo "po jubilersku" jeszcze jedno - jak lut w blaszce sie zwinie w kulke to nie nalezy sie przejmowac i przerywac dzialan tylko podgrzac jeszcze przez chwile to powinien sie rozplynac (tylko bez przsady zeby sie nie stopilo nic poza lutem) i jeszcze jedno im mniej lutu tym lepiej wystarcza naprawde minimelny kawalek inaczej zostaja zacieki ktore trzeba zeszlifowac szczegolnie na ramkach pod wrapping bo po owinieciu bardzo widac inna grubosc mam nadzieje ze sie na cos przyda ![]() Edytowane przez klejnotki Czas edycji: 2009-06-20 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2331 |
Zakorzenienie
|
Zapytam tak z ciekawości: czy gumka do robienia bransoletek ma może jakąś fachową nazwę?
![]()
![]() |
#2332 |
Zadomowienie
|
ja kupowalam kiedys pod nazwa 'gumka silikonowa'.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2333 |
Wtajemniczenie
|
to teraz ja mam pytane, bo od paru dni nie mogę sobie poradzić z umiejscowieniem szpilki srebrej w skręconej rurce. gdzieś ktoś już chyba miał na forum taki problem, ale nie pamiętam kompletnie kto i gdzie tego szukać. Proszę o radę jakąś, bo kompletnie pomysłu nie mam jak o tam wsadzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2334 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja to robię tak: używam szpilek z drutu 0,6mm i jak już kawałek tej szpilki włożę do rurki to później rurkę przytrzymuję ręką a drut na siłę przesuwam za pomocą szczypiec - lepiej chwytają. Chwilę się zawsze muszę z tym pomęczyć niestety.. Chyba, że jest jakiś inny łatwy sposób o którym nie wiem... :P
![]() |
![]() |
#2335 |
Wtajemniczenie
|
Czy szpilka zrobiona z drutu i przyklejonej kuleczki będzie trwała? W sensie, czy kuleczka nie odpadnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2336 |
Rozeznanie
|
Jeśli jest dobrze doklejona,nie odpadnie.
Moje pierwsze kolczyki tak zrobiłam,które w końcu zostały ze mną,mam je rok z hakiem i nic im nie jest,a często je noszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2337 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2338 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2339 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2340 |
Zadomowienie
|
Mam pytanie (nie znalazłam odpowiedzi przez wyszukiwarkę):
Jak/ czym zaoksydować miedź? Widziałam biżuterię z oksydowanej miedzi więc jest to wykonalne, tylko jak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.