![]() |
#31 |
BAN stały
|
Dot.: Kłopotliwy pierścionek
No cóż,być może twój tż chciał podarować ten pamiątkowy pierścionek bo jest drogecenny,jk Ty dla niego
![]() ![]() ![]() Radze pogadać z tż-tem na ten temat i wyjaśnic niesnaski. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Twój Tż na pewno miał dobre chęci, bo podarował Ci pierscionek, który należał do jego rodziny, może nie ma zbyt wysokiej wartosci materialnej, ale za pewne posiadał dużą wartosć sentymentalna. Twój Tż pewnie też nie przewidział zachowania swojej matki, moze stwierdził, że jesli Twoja przyszła teściowa zobaczy pierscionek rodzinny na Twoim palcu to juz nie bedzie odwrotu...przyznam szczerze, że matka Twojego Tż zachowała się strasznie:/Jednak nie powinnas zrywać ze swoim chłopakiem z tego powodu...
A z przyszłym teściem masz podobne stosunki, jak z niedoszłą tesciowa?
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Współczuję Ci, okropna sytuacja u przyszłej teściowej
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
A męża dlaczego?pomijając juz fakt, że Tż wyniusł pierscionek z domu bez wiedzy matki, to fakt ze się on autorce nie podoba Tż mógł pominać bo przeciez to "pamiętak rodzinna", mógł nie mieć pieniędzy na droższy, a chciał w końcu podarowac jej jakis symbol ich miłości, faceci czesto nie zwracają uwagi na aspekt wizualny...
Jednak dziwne, ze nie zareagował w trakcie całej tej krepującej sytuacjisytuacji...
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Gdyby mi na poczatku powiedział, ze to pamiątka rodzinna to ja bym go nie przyjęła własnie z uwagi na Jego mamę a nie na jego wygląd. owszem podziekowałabym, za chęc podarowania mi czegośc tak szczególnego.Nawet , gdyby mi powiedział, ze ona nie ma nic przeciwko w co bym i tak nie uwierzyła bo znam ta kobitkę.
Pozrozmawiałam z Nim i powiedziałam, ze wracamy do poprzedniego stanu rzeczy. Nie jestesmy zaręczeni. Zobaczymy co przyniesie czas.A tego pierścionka to ja na oczy nie cche widzieć. Co do "przyszłego teścia" to kontakty mamy w miare w porządku. Taka ogólna grzeczność. On mało sie odzywa zwłaszcza gdy Jego zona jest w pobliżu :P
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
Szczyt bezmyślności i niewychowania. Powinien przeprosić Ciebie i swoją matkę, kupić nowy pierścionek i oświadczyć się w najbardziej romantyczny z możliwych sposobów.
![]() |
![]() |
#37 | |
BAN stały
|
Cytat:
A co taty tż-ta,to zapewnie pantofelek,który boi się wyrazić zdania i stoi w cieniu małżonki. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tak na serio to znam takie żylety (teściowe) gorsze od chłopów 1000razy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nic się nie łam i nie domagaj ponowych zaręczyn, niech teraz i wreszcie Twój Tż się wykaże jakąś inicjatywom i odpowiednim zachowaniem w temacie. Cytat:
![]() Każda by się czuła, bez wyjątku. Wystrychnięta na głupa po całości.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Smutno mi jest ale co zrobić.Wierzę, że jeszcze przyjdzie mój czas na takie prawdziwe zaręczyny. Trzeba żyć dalej. Muszę się jakos pozbierać bo w czwartek mam najtrudniejszy egzamin w całej sesji .
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() powodzenia na egzaminie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
powodzenia na egzaminie
![]() Nie dziekuję ![]() ![]()
![]() |
#44 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Co do tego, że się pierścionek zaręcznowy nie podoba. Mnie sie mój też tak średnio, ale wiem, że TŻ się bardzo starał - kupił z białego złota, bo wie, że nie lubię żółtego, kupił go z szafirem bo ja lubię kolor niebieski (cóż, akurat na pierścionkach tak średnio...), wiem, że są w nim jakieś diamenty i że ogólnie był drogi i TŻ długo na niego odkładał. Trzeba to docenić ![]() ![]() Cytat:
![]() Przykra sprawa i pewnie zostawi niesmak u każdej ze stron na długi czas.
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze? Uwazam ze nie chodzi tutaj o zadna wartosc sentymentalna tego pierscionka, tylko po prostu on poszedl na latwizne...
po 1 jakos nie spotkalam sie z tak sentymentalnym facetem, dla ktorego wazny bylby jakis pierscionek ktory nosila jego mama czy babcia. Kazdy wolalby podarowac swojej kobiecie nowy, piekny pierscionek. Juz sam fakt ze nie powiedzial ci ze to pamiatka rodzinna swiadczy o tymze to dla niego nic nie znaczy. A juz to ze go zwyczajnie ukradl swojej mamie i pewnie myslal ze sie nie wyda pozostawiam bez komentarza, bo musialabym uzyc brzydkich slow. Nie wiem, moze nie mial kasy na nowy, ale jezeli juz postapil tak jak postapil to powinien przynajmniej jakos obronic cie przed matka i nie pozwolic jej zabrac ci tego pierscionka. Jakas masakra po prostu, w zyciu o tak spartaczonych zareczynach nie slyszalam...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko wątku, 4 lata razem, ale coś średnio jest u Was z wyrażaniem potrzeb, pragnień, z opisywaniem oczekiwań. Skoro nieraz była mowa o zaręczynach, których elementem jest pierścionek, to było facetowi opisać swój wymarzony pierścionek, pokazać jakieś modele, czy wręcz iść z nim wybrać - może to nie takie super-hiper romantyczne, ale przynajmniej nikt nie jest potem rozczarowany ceną (bo facet może wyznaczyć zakres cenowy, na jaki go stać), czy modelem (bo kobieta dostaje to, co sobie wymarzyła). Macie o czym porozmawiać: o tym, czemu NIE POMYŚLAŁ, dlaczego wziął pierścionek bez zgody matki, jeszcze pogarszając Twój obraz w jej oczach (dziwne, że sam zaognia ten konflikt) etc. Zacznijcie rozmawiać, bo bez tego rzeczywiście za jakiś czas można Wam wróżyć rozstanie. Nie o ślubach powinniście myśleć, ale o dojrzeniu do pewnych spraw i dobrej komunikacji w związku. Możliwe, że przyszła (?) teściowa jest na "nie" Waszemu związkowi, bo może widzi te Wasze problemy z boku i uważa, że nic z tego nie będzie? Jeśli się chcecie zaręczyć, to zróbcie to tylko z czystej, prawdziwej potrzeby serca, między sobą - np. na jakiejś romantycznej kolacji. Kupić ładny pierścionek da się za 100-150 zł - przecież nie musi być złoty. Ja mam srebrną obrączkę i noszę ją z przyjemnością, a pierścionek zaręczynowy (złoty) leży gdzieś wśród innych precjozów i nie wzbudza we mnie większych emocji. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2009-06-23 o 09:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Niemniej jednak w tym wypadku zgadzam się z tobą - chłopak wyraźnie ukradł swojej mamie pierścionek co było chamstwem, a drugim chamstwem było jak pisałam nie załatwienie tego z mamą kiedy ta upokorzyła jego "narzeczoną"...
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak by the way to ja bym chyba wolala dostac nowy pierscionek od jubilera niz odrestaurowany po babci czy praprapra babci tż, bo jak by nie bylo to dla mnie calkiem obca osoba i dla mnie nie ma takiej wartosci to cacko jak dla np mamy tż ;p
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
od razu jak przeczytalam o zlocie i rozowym kamieniu skojarzylo mi sie z pierscionkami babci - i prosze
![]() no coż jezeli tesciowa nie zyczy sobie tego zebys go nosila, to pewnie tez nie zyczy sobie Ciebie w rodzinie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Ale Ci chłopak numer zrobił. Fajnie, że chciał dać Ci pamiątke rodzinną, ale dlaczego zrobił to, skoro jego mama sie nie zgadzała? Przykra sprawa, ale nie martw się, może to do niego przemówi i za kilka dni dostaniesz taki jaki sobie wymarzyłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro to tylko przedmiot to dlaczego nie mozna wymienic piersionka na taki ktory nam sie podoba skoro to tylko przedmiot to dlaczego tak wazne jest aby nam sie podobał ? skoro to tylko przedmiot to dlaczego ma tak duze znaczenie i wiele dziewczyna na ten przedmiot naciska ? takie lużne spostrzezenia . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Ja miałam odrobinę podobną sytuację z tym że mój TŻ dostał pierścionek zaręczynowy babci, ale również wiedział że nie lubię złota więc najpierw spytał się mnie czy chcę taki pierścionek, czy mi się podoba. ( to nie były jeszcze zaręczyny bo pierścionek i tak trzeba było zmniejszyć) Na początku było głupio mi odmówić, ale po paru dniach, na spokojnie przekonałam go że jednak wolę białe złoto i przyjął do wiadomości. Pierścionek niewątpliwie jest pamiątką na całe życie i powinien Ci się podobać. Jednak ja na Twoim miejscu nie złościłabym sie na Twojego TŻ-ta, bo niewątpliwie miał dobre intencje i fakt, że chciał Ci podarować rodzinną pamiątkę oznacza, że jesteś dla niego bardzo ważna. Co do przyszłej teściowej to się jednak nie wypowiem... :|
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Jak dotąd zdawanie się na takie "może" (może się domyśli, może kupi...) nie wychodzi temu związkowi na dobre (żadnemu nie wychodzi). Rozmowa, rozmowa i jeszcze raz rozmowa - jasne, konkretne artykułowanie swoich pragnień, potrzeb, myśli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ludzie są różni, w opozycji mogę podać przykład moich rodziców. Mama pierścionek zaręczynowy umyślnie "zgubiła" bo wg niej był "wieśniacki" a obrączki sprzedali tuż po ślubie bo chcieli sobie odkładać na kupno działki i budowę domu. Wg moich dziadków po czymś takim małżeństwo skazane było na porażkę, a jednak moi rodzice są zgodną parą od ponad 35 lat. Zupełnie inaczej podchodzą do tego moi teściowie - mają te same, ślubne obrączki, któych nigdy nie zdejmują z ręki, a jak raz teściowa zgubiła obrączkę to płakała, ze teraz to już tylko na rozwód czekać. Na szczęście obrączka się znalazła. Chyba stąd wynika różnica w podejściu u mnie i mojego TŻ-ta.
![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jego matka jest po prostu szczera i to nie jej wina, że syn się tak zachował. Dziwi mnie tylko, że on wyniósł pierścionek widząc jej reakcję. Dzieci znają swoich rodziców i wiedzą, czego można się po nich spodziewać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Ja myślę, że chłopak nie chciał źle tylko po prostu nie pomyślał. Aczkolwiek dziwi mnie, że po takiej akcji nie kupił Ci jeszcze nowego pierścionka, aby potwierdzić, że zaręczyny są nadal aktualne i w ogóle. Nie rozumiem tego trochę. On się Tobie oświadczył, Ty przyjęłaś oświadczyny - oboje wyraziliście chęć bycia razem do końca życia, a tu przez tą chryję z pierścionkiem już zaręczeni nie jesteście? Zaręczyny to coś więcej niż tylko materialne przekazanie pierścionka...
Martwiłabym też się stosunkami z teściową i tym, jak na to zapatruje się TŻ. Czy on robi coś w kierunku tego, aby Wasze wzajemne relacje poprawić? Zależy mu na tym? Bo z tego co piszesz, to specjalnie się tym nie przejmuje, co niezbyt dobrze wróży na przyszłość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Ja się wcale nie dziwie ze po tym numerze myslisz o rozstaniu.
Twoj chłopak ukradł w szczeniacki sposób pierscionek swojej matce. Bo czymze innym jest kradziez, jak nie zabraniem czegos bez pytania właściciela (bo rozumiem, ze nie otrzymał pierscionka do własnej dyspozycji od babci)? Jego postępowanie świadczy o tym, ze jest na poziomie umyslowym dziecka, a nie doroslego meżczyzny. Nie potrafi kojarzyc działania z konsekwencjami jakie ze sobą niesie. Tym samym obawialabym sie czy przewidziałby rowniez konsekwencje ewentualnego małżeństwa. Moze oświadczył sie tobie bo matka zalazła mu za skóre i zrobił to jej "na złość"? Nie wiem. Ale teraz takiej opcji nie mozna wykluczyć. Nie dziwię się ze nie zareagował przy matce. No bo co miałby zrobić? Wykłócać się z matką o wykradziony pierścionek czy zdjąc go dziewczynie z palca? Dobrze ze się nie upierałaś aby go zatrzymać i dobrowolnie go oddałaś. Trudno byłoby mi zaufać chłopakowi po takim numerze. Ale oczywiscie trzeba mu dac na wytlumaczenie motywów postepowania. Czym się kierował podejmując taką a nie inną decyzję. I bardzo dosadnie opisz mu jak bardzo cię upokorzył. Nie komentuje twojego stanowiska w sprawie wrazeń estetycznych na temat prezentu, bo tu się z tobą nie zgadzam ![]() Kociak85 - Ja uważam ze były bardzo zasadne podstawy do zerwania zareczyn, bo po czyms takim też miałabym wątpliwości czy chłopak to materiał na odpowiedzialnego, uczciwego męża.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-06-23 o 12:38 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak sie zgubi ? Cytat:
Cytat:
dowód na co ? na milość az po grób ? to skąd tyle rozwodów ? Cytat:
Ja rozumiem to co napisałaś i znam podejście ludzi do tych symboli/tradycji/itp ale w gruncie rzeczy tak na prawdę one nie maja żadnego znaczenia ,dają może nadzieję na miłość ,złudne poczucie bezpieczeństwa ,chcemy aby gwarantowały szczęście ,tak bardzo w nie wierzymy ze zapominamy o tym ,że to tylko przedmioty. taki OT. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
-wiele rodzin powiela tradycję przekazywania pierścionka z pokolenie na pokolenie.mijająca moda czasem robi psikusy i wygląd może odbiegać od ideału.jesli jest taka tradycja należy zaakceptować wygląd pierścionka,a wybrać obrączki,lub poprosić o pierścionek marzenie na pierwszą roczbnicę ślubu -pierścionek to symbol.jesli ma być nowy,warto,aby narzeczony wybrał ,taki,jaki się podoba przyszłej żonie.jednak nie uważam za koniec świata,jeśli odbiega od ideału.to nie powód na zerwane zaręczyny.ja tez nie dostałam takiego,jaki chciałam.kupiłam sobie wymarzony na rocznicę ślubu. -jesli jest to symbol,to ważny jest gest pierścionka i samo poproszenie o rekę. do autorki-smutna sytuacja.na twoim miejscu porozmawiałabym ze swoim facetem o tej sprawie.nie o niechęci przyszłej teściowej,ale o samej kradzieży.spytaj się go,jak sobie to dalej wyobraża. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:07.