|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
umowa zastepstwo a ciaza pomozcie
hej wszytskim
mam bardzo dla mnie wazne pytanie a mianowicie pracuje na poczcie jako asystentka <na okienku>, zostalam zatrudniuna na umowe zastepstwo za dziewczyne ktora byla w ciazy, skoncyzla mi sie umowa w maju , pilsma podanie o przedluzenie i mi ja przedluzono dlaej za ta dziewczyne na zastepstwo na dwa lata, moj problem polega na tym iz jestem w ciazy w trzecim miesiacu i zastanawiam sie cyz idac na zwolnienie lekarskie beda mi sie nalezaly wszytskie swiadczenia tak jak kobietom w ciazy ktore maja normlan umowe , prosze o szybka odpowiedz , z gory dziekuje i pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: umowa zastepstwo a ciaza pomozcie
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie znam sie ale czy przedluzenie umowy na zastepstwo na dwa lata nie jest troche dziwne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
ta laska poszla na dwa lata na wychowawczy i dlatego mi tak dziwnie przedluzyli wiec , to troche wyglada jakbym miala umowe na dwa lata tyle ze te zastepstow wlansie to slowo :/ i neiwiem , w pracy jeszcze nikt nie wie a brzusio zaraz bedzie widac i neiwiem co robic
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
poradz sie prawnika
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Art. 177. [Rozwiązanie umowy w okresie ciąży] § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca. § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. § 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy. Umowa na zastępstwo nie chroni kobiet w ciąży tak jak umowa o pracę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Tak masz takie same prawa jak przy umowie na czas określony,
czyli - nie możesz zostać zwolniona w ciąży, - i normalnie będzie ci przysługiwał urlop macierzyński. Oczywiście jeśli zachorujesz możesz normalnie iść na zwolnienie i będzie ci przysługiwało chorobowe. I nie ma nic dziwnego w umowie na zastępstwo na 2 lata, taka umowa może zostać zawarta na czas określony, czyli np. na 2 lub 3 lata. Może także zostać zawarta do czasu powrotu pracownika zastępowanego do pracy. Nie masz się czym przejmować, skoro masz umowę na 2 lata.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-06-26 o 14:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kodeks pracy regule tą kwestie. Niżej zacytowałam fragment kodeksu pracy o umowie na zastępstwo w takiej sytuacji. Umowa na zastępstwo nie chroni kobiety w ciąży przed rozwiązaniem umowy. Zresztą sam okres wypowiedzenia umowy na zastępstwo wynosi 3 dni dla obu stron. Pracodawca nie ma też obowiązku przedłużenia umowy do czasu porodu w przypadku umowy na zastępstwo, gdyby umowa taka ulegała rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie informacje posiadam właśnie z Kodeksu pracy!! Czy ja napisalam gdziekolwiek ze umowa na zastępstwo ulega przedłużeniu do dnia porodu, albo że ciąża chroni przed jej rozwiązaniem???? Nigdzie! To jest jej charakterystyczna cecha, ze ona nie ulega przedłużeniu do dnia porodu. Czyli ciąża nie chroni przed rozwiązaniem umowy na zastępstwo, umowa taka rozwiązuje się z upływem terminu, na który została zawarta.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-06-26 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Bez nerwów ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale w sumie przysługują te same prawa ![]() A ja odpowiedziałam na pytanie założycielki wątku, która mając umowę na 2 lata, nie musi się o nic martwić, ma identyczne prawa jak kobieta z każdą inną umową ![]() Czyli nikt jej nie może zwolnić, ma prawo do chorobowego oraz macierzyńskiego. Jej fakt przedłużenia umowy do porodu nie interesuje, bo jej umowa kończy się długo po dacie porodu. Spoko ![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-06-26 o 15:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny, ja tez mam taki problem a mianowicie:pracuje od 01.05.2010 na umowe o prace, dostalam ja na 3 mce. potem mialam ja przedluzana zawsze o 1mc i tak mam umowe do konca listopada oczywiscie miesieczna. czyli w sumie 7 miesiac pracuje u jednego pracodawcy.okazalo sie ze jestem w ciazy 5tyg. a mamy polowe listopada.czy w takim razie szef nie przedluzy mi umowy do dnia porodu??czy jesli pojde na l4 jeszze w listopadzie to cos to zmieni, czy zus bedzie mi placil??na jakiej zasadzie??prosze o pomoc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.