![]() |
#181 |
Zadomowienie
|
Dot.: czy ktoś szuka pracy?
iteSai, rozbroiłaś mnie z tym "niezastąpiona"
![]() ![]() Co do pensji, to nie dziw się, że niska, skoro słoik z napiwkami był pełen. Jest taka niepisana zasada: im większe potencjalnie napiwki w knajpie, tym mniejsza pensja, bo wiadomo, ze pracownik se odbije to na napiwkach. Japońska knajpka też brzmi nieźle, ale się zorientuj czy to bar sushi czy herbaciarnia. Jak herbaciarnia to ok, jak bar sushi to pewnie chodzą tam szychy, które będą zdziwiać, a taki klient to masakra, ale z drugiej strony zostawiać duże napiwki. Swoją drogą ja wracałam z "mojej" knajpy o 2 w nocy. Też miałam stracha, ale dało się. Jak oczywiście masz możliwość pracy w dzień, to wybierz to. Pomyśl bowiem, że jak się pracuje na wieczory, to odpadają wieczorne spotkania z przyjaciółmi i życie towarzyskie zamiera trochę. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
No przeto tylko stwierdzam fakty
![]() Ale, aleee... przed chwilą kompletnie mnie zaskoczył telefon. Właśnie dzwoniono do mnie z knajpki sushi i mam rozmowę w piątek na 13.30 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jej, ledwo wspomniałam o japońskiej knajpce, a tu taka niespodzianka... Teraz się cieszę, że kawiarnia czeka na mnie dopiero we wtorek, mogę jeszcze skorzystać z tego ![]() Boję się, że będzie coś pytać o japońskie dania, więc muszę przysiąść do jakiego 'menu' ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdróweczka, och, wygadałam się już, teraz mi lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zadomowienie
|
Hej, hej Dziewczyny!
iteSai, Tys powinna być po rozmowie! Mam nadzieję, że poszło dobrze i masz tę robotę! Fajnie, że Ci się tak rozmowy poukładały, że jest jedna po drugiej, a jeszcze weekend pomiędzy nimi. Może już by Cię z buta wzięli do tej knajpki sushi?.... Czekam na relację! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny, pisze tak trochę na raty, bo nie mam czasu, od poniedziałku pracowałam od 10 do 19:30 ale już od jutra praca na zmiany, więc troszkę luzu będę miała, a jutro mam na 15, więc się wyśpię. Poza tym troszkę się martwię, bo 4 ostatnie dni czerwca nie będzie mnie pracy, wyjeżdżam, i na pierwszej rozmowie mówiłam o tym od razu, szefowa powiedziała że nie ma problemu, a teraz nie wiem czy ona o tym zapomniała, bo zmiany do końca tygodnia ustawiła tak że jestem w nich uwzględniona tak jakby zapomniała...
![]()
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
Jik tak, ja już po rozmowie w sushi
![]() ![]() Lokal otwierają w drugiej połowie lipca, powiedzieli, że na pewno zadzwonią na początku lipca i podadzą termin na drugą rozmowę... -__-' No, więc z tym się wszystko okaże jeszcze ![]() Ogólnie wszystko ciekawie się zaczęło. Zapowiadali deszcz, a cały piątek był słoneczny. Ledwo postawiła nogę poza blok i lunęło ![]() ![]() Reasumując widać, że nie szukali (była babka i facet) nikogo tylko na sezon, i jak co tylko zaoczne studia wchodzą w rachubę. Cóż, póki co wyszło "że się zobaczy na co się dostanę" odnośnie studiów ![]() ![]() ![]() Jutro czeka mnie kawiarnia, zobaczymy co z tego wyjdzie. Może jakby się źle nie zarabiało a by mnie przyjęli to bym sobie darowała to sushi ![]() W sobotę (4h) i niedzielę (6h) stałam jako hostessa na... winach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Szkoda, że nie było dużo płacone 7zł/h, do tego mam nadzieję, że nie odtrącą czegoś za niesprzedanie odpowiedniej ilości ich towaru ![]() ![]() O mamo, rozpisałam się ![]() ![]() ![]() ![]() Cóż, tyle tekstu, a roboty i tak nadal nie mam - mój kumpel stwierdził, że telenowela z tego już niezła ![]() Pozdrówka! Edytowane przez iteSai Czas edycji: 2009-06-22 o 11:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
WIecie co zazroszczę Wam tej pewności siebie.Przed porododem kiedy jeszcze znajomi nie traktowali mnie jak trędowatą byłam bardzo pewna siebie ale od dwóch lat cały czas siedzę w domu zero znajomych ,żadnej pracy moja pewność siebie została gdzieś daleko w tyle
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zadomowienie
|
Ojejku Dziewczyny...Myślałam, że wątek umrze śmiercią naturalną w tym sensie, że zadna z nas nie będzie szukać pracy, a tu kiszka. Ale po kolei:
EarlGrey, kategorycznie, absolutnie przypominaj codziennie szefowej, że Cię nie będzie w tych dniach w pracy! Baba zalatana, nie będzie pamiętać, że chciałaś jakieś wolne dni. A musisz mieć to wolne? W sumie średnio jest to widziane, chyba ze poustawiasz zmiany. Albo pozamieniaj się z dziewczynami. Jak one Ciebie poratują teraz, to kiedyś Ty je poratujesz i każdy będzie wiedział. Najlepiej od razu ustal z dziewczynami, a potem idź do szefowej i powiedz, że Cię nie będzie, ale że poustawiałaś zmiany. Zrobisz dobre wrażenie. Ze umiesz się zorganizować. iteSai, co za elaborat! ![]() ![]() Trochę kijowo brzmi to "druga rozmowa". Robią przesiew. Musisz wziąć pod uwagę, że będą woleli kogoś z większym doświadczeniem niż Twoje. Wszystko zależy od tego, jakie wrażenie zrobiłaś na rozmowie i od Twojego angielskiego. Chyba nastwiają się na elitarną klientelę i biegły angielski będzie obowiązkowy. Mogą też preferować dziewczyny po gastronomiku i jakiś kursach barmańskich. Widzisz...Mogłaś się zapytać po rozmowie jak wypadłaś i jakie masz szanse, to żaden wstyd zapytać. Powiedziałabyś, że masz alternatywną ofertę i musisz wybrać. Może idź do tego sushi i zapytaj o managera. Albo zwlekaj z podpisaniem umowy w tamtej kawiarni. No, a z winami na promocjach to spaściłaś! ![]() ![]() step by step, wiem, że mając małe dziecko jest baaardzo ciężko. Ciężko wyżyć, cięzko wrócić do pracy. Przez półtora roku byłam nianią - swirowałam już, choć to było tylko 8 godzin dziennie, to czułam się jak matka Polka na etacie. Wg mnie powinnaś: 1. Poszukać na forum, na gumtree np., lub naklejając ogłoszenie w sklepie jakiejś młodej mamy w takiej samej sytuacji jak Ty. Jak znajdziesz, to będziecie sobie nawzajem pilnowac dzieci. Jak już na pół dnia będziesz mieć zapewnioną opiekę nad dzieckiem. ( Czy na niani.pl nie ma czegoś takiego jak "bank czasu"?) 2. Zarejestruj się w Urzędzie Pracy. Idz do doradcy zawodowego. Ja właśnie chodzę na warsztaty do urzędu pracy, takie rozwojowe, ale za chwilę o nich napiszę. Taki doradca zresztą jest bardzo fajny, dużo rzeczy podpowie. Są bowiem jakieś projekty dla matek wracających na rynek pracy, bezpłatne, nawet ze żłobkiem na czas trwania kursu. Nie licz na rodzinę. Sama dasz sobie doskonale radę!!!! Może uda się znaleźć coś na pół etatu. Opiekunka to faktycznie droga sprawa. Byłam nianią to wiem. Ten system u nas jest chory. A może jak lubisz dzieci zalóż domowe przedszkole. Zerknij na stronę bierzdotacje.pl i zobacz czy masz szanse na swoją firmę. Własny punkt przedszkolny to fajny sposób na życie, zwł. jak są u Was takie trudności ze żłobkiem. Teraz co u mnie. Wracam z warsztatów. Niestety, warsztaty w formie indywidualnej, a nie grupowej, bo za mało osób się zgłosiło. Szkoda. Wolę takie akcje w grupie. Wolę poznawać ludzi na takich warsztatach, dzielić się doświadczeniami, a nie tak, sam na sam z doradcą. No, ale zawsze coś. Im częściej chodzę na takie warsztaty, tym bardziej mam ochotę sama być takim doradcą zawodowym ![]() ![]() Acha!step by step, a propos pytania: za co ubrać dziecko? Tym bardziej znajdź jakąś mamę i wymieniajcie się ciuszkami dla dzieci. Zróbcie taką wymienialnię! Stwórzcie swoją grupę wsparcia. Takie Koło Gospodyń Wiejskich - bez obrazy, ale chodzi mi o samą ideę. A jak kiedyś było? Przecież szło się do sąsiadki, zostawiało dziecko na 2 godziny, a w tym czasie stało się w kolejce po cukier, bo akurat rzucili. Myślę, że nasze mamy miały gorzej...Musisz się tylko zorganizować, poszukać dziewczyn w takiej sytuacji jak Twoja i pomogac sobie! Edytowane przez Jik Czas edycji: 2009-06-23 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
i vite versa Madam
![]() No patrz, teraz jak tak powiedziałaś, to faktycznie zmaściłam z tymi winami. No ale to był mój kompletny debiut, a dodatkowo nie miałam nawet żadnych materiałów wcześniej, bo byłam niejako w zastępstwie na szybkiego ściągana ![]() ![]() ![]() Byłam dziś w kawiarni. O mamo! Ile tam rzeczy do spamiętania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Drugiego lipca mam test na UP - zauważyłam, że chyba tam chodziłaś ![]() ![]() W każdym razie jakbym wiedziała, że mnie przyjmą to bym sobie chyba sushi darowała, spodobało mi się tam ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zadomowienie
|
iteSai, ja też nie byłam nigdy hostessą, więc dobrze mi mówić
![]() ![]() Co do kawiarni...Zrób sobie ściągi i pytaj, pytaj ludzi z Tobą pracujących ile wlezie i przy każdej okazji. Robisz kawy? Obsługujesz express? Zresztą, jak Ci się tam podobało, to lepiej się brać za to. Nauczysz się podstawowych rzeczy. Kawy i drinki wszędzie robi się tak samo, więc staż w takiej kawiarni może Ci się przydać. Zaraz odpiszę Ci na priva ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Wtajemniczenie
|
gdzieś już ktoś pisał, ze prawnie w Polsce nie ma pracy bez wynagrodzenia, nawet jeśli nie zechcą Cię przyjąć muszą zapłacić Ci za godziny pracy. Poza tym, sama pracuję w kawiarni, gdzie są również lody, gofry itd, ale obsługi wszystkiego włącznie z expresem musiałam się nauczyć, i uwierz to naprawdę nie jest trudne. No, a poza tym jak już pisałaś, wszystko jest dla ludzi i wszystkiego można się nauczyć.
Jik wolne już załatwione, ale teraz mam inny problem, nie wiem jak poprosić szefową o wcześniejszą wypłatę, myślisz że powinnam po prostu powiedzieć , że chcę wypłatę za czerwiec?
![]() |
![]() |
#191 |
Zadomowienie
|
EarlGrey, myślę, że iteSai chodziło nie o to, że przez 2 tygodnie będzie pracować, ale nie dostanie za to zapłata, a raczej o to, że i sushi, i kawiarnia wypalą dopiero od lipca, więc będzie mieć przestój. Choć w zasadzie to już tylko tydzień.
A kiedy Ty chcesz tę wypłatę? Przed tym wolnym? Pogadaj, zapytaj, czy istnieje możliwość wcześniejszej wypłaty. Co ci zależy...Dla knajpy to wszystko jedno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
Ano ekspresik, młynek i takie tam
![]() ![]() ![]() ![]() Ano, chodziło mi o to, że prawdopodobnie praca by była od lipca i przez te dni czerwcowe nic nie będę robić ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zadomowienie
|
iteSai, to fajnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
To że nauczy się robić kawę niezbyt się przydaje w gastronomii tak na prawdę każda kawiarnia ma inny sposób w jaki to robi, i wszystkiego trzeba się nauczyć od początku a niestety przyzwyczajenia są górą, i później się np. za to obrywa :/ Ewentualnie przydaje się trochę obsługa expresu, i robienia mleczka z pianką
![]() Edytowane przez cherrry2009 Czas edycji: 2009-06-25 o 10:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
To ja odświeżę nieco wątek w związku z dzisiejszym telefonem
![]() Umm, ale najpierw małe podsumowanie mojej działalności: kawiarnia - po 1szkoleniu milczy, sushi - milczy (miałam dać znać jak się na zaoczne zdecyduje, a że jestem od wtorku dzienną studentką... ![]() ![]() Jak widać chyba dobrze sie potoczyło, wysłałam wczoraj (a może nawet i dziś rano?) odpowiedź na ofertę pracy jako pakowacz ciastek ![]() ![]() Dzisiaj napisałam też do znajomej, aby zapytała się czy kogoś nie potrzebują na takie stanowisko (bo przy czymś takim pracuje), a tu [are chwil później taka niespodzianka... Cóż, byłam w Krakowie, więc wskoczyłam w najbliższy pociąg i jestem z powrotem ![]() Potrzebna była opiekunka do małej kuzyneczki na wakacje i nawet na kajaki miałam jechać w weekend, no ale... oby było warto wracać! Trzymajcie za mnie jutro kciuki, bo muszę koniecznie zarobić na laptopa przed przeprowadzką do Krk (do babci ![]() ![]() Ps. jakbyście miały jakieś przestrogi to piszcie za wczasu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Ja od dwóch tygodni bezskutecznie szukam pracy w Krakowie :/
Już coś mnie trafia wrrr ![]() Wcześniej pracowałam jako hostessa, rozdawałam ulotki, pracowałam w kawiarni, w biurze, jako telemarketerka, no mam doświadczenie i mimo to lipa :/ jedyne co to dostałam ofertę pracy w burdelu :/ za 12ooozł miesięcznie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Miałam podobną sytuacje, aczkolwiek nie w burdelu... w ogłoszeniu było napisane,że potrzebują osobę do pracy w biurze jak się później okazało miała być to akwizycja :/ Co poniektórych "pracodawców" już ponosi fantazja pisząc ogłoszenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Taaak, dzisiaj się natknęłam na ogłoszenie, że poszukuja sekretarki w pełni dyspozycyjnej... potem inne aluzje, że musi być na każde skinienie szefa itd.. :P
No i płatność 1300 + 1700 za DYSPOZYCYJNOŚĆ ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zadomowienie
|
Hmmm, minął siódmy miesiąc odkąd szukam pracy... Doradca zawodowy ma mnie już dosyć, a ja już mam dosyć szukania. Licznik wysłanych cv: ok. 200...Poziom mojego optymizmu spadł dość drastycznie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale do mojego już raz zadzownili na rozmowę (nic z tego nie wyszło),ale przynajmniej wiemy,że Cv docierają... w końcu musi się to poprawić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie kryzys też dopadł niestety :/ Pracowałam w trakcie studiów przez 4 lata jako hostessa, studia skończyłam we wrześniu 2007, za pracą zaczęłam się rozglądać mniej więcej od stycznia 2008. Od marca '08 poszłam na staż, który skończyłam 2 miesiące wcześniej bo znalazłam pracę - w administracji państowej. Umowe miałam na rok, niestety nie została przedłużona - cięcia wydatków ![]() ![]() W ofertach przeważają ładnie nazwani przedstawiciele finansowi, doradcy klienta, konsultanci OFE, telemarketerzy a taka praca mnie nie interesuje. Przyzwyczaiłam się do porannego wstawania, pracy ... Ponad miesiac "siedze w domu" i już mnie trafia z tej bezczynności ![]() EDYCJA: przypomniało mi się: w trakcie stazu oczywiście aktywnie szukałam pracy, byłam na kilku rozmowach a do jednej mnie przyjęli ![]() ![]()
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2009-08-07 o 22:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
Hej tyska85 !
Już myślałam, że Cię wywiało z tego wątku na zawsze. Zaroiło się tu od studentek, szukających pracy na wakacje... Hmmm...Chciałabym mieć znów 20 lat i całe życie przed sobą, studia, plany. Wiedziałabym, że w trakcie studiów nie trzeba pracować oficjalnie, bo wtedy staż z urzędu nie przysługuje... I może pomyślałabym o innych studiach, bo nawet głupia pedagogika ( przepraszam obecne i przyszłe panie pedagog, ale zła jestem) dawałaby mi większe szanse na pracę...Hmmm, pomysły na życie mi się już wyczerpują. Ostatnio myślę o przeprowadzce...Myślę też o wizycie u psychologa... Mój doradca zawodowy, dziewczyna psycholog jakoś sobie nie radzi ze mną...Najbardziej mnie wkurza ta bezradność. Może z nudów powinnam się wziąć za naukę języka, wolontariat, ale moja motywacja spada... Jestem czasami typem "słomianego ognia"... Jak się zapalę do czegoś, to zrobię wszystko, a jak nie widzę żadnego efektu, to kapcanieję doszczętnie... Hosenka*, pisałam już gdzieś tutaj o tym, jaką rozmowę na stanowisko sekretarki miała moja koleżanka. Otóż... Okazało się, że ma myć też okna. W całym trzypiętrowym budynku. Wstała i trzasnęła drzwiami. Myślę, że powinna tę sprawę rozdmuchać w mediach... Co do pytań o dzieci. Słyszałam, ze można zapytać. Ale kandydat nie musi odpowiedzieć. Można powiedzieć, że to nie wpłynie na jakoś wykonywanych obowiązków. Ostatnio gdzieś przeczytałam, ze to dyskryminacja i można podać paragraf. Znajomy rekruter powiedział mi, że można powiedzieć, ze moje dzieci będą pracowały na pańską emeryturę. W sumie ja się nie spotkałam bezpośrednio z takim pytaniem. Raz tylko zaskoczył mnie pewien człowiek, mówiąc od razu, że spokojnie dostanę u niego macierzyński i wychowawczy. I wiecie kto to był? Prezes Stowarzyszenia Romów (sic!). Widocznie wiedział, że rodzina to podstawa. Niestety, wybrał inną kandydatkę. Z większymi kwalifikacjami. Chciałabym kiedyś usłyszeć od przyszłego pracodawcy pytanie o dzieci. I móc odpowiedzieć: tak, mam. I żeby potem pan rekruter powiedział: super, działamy w programie "Firma przyjazna mamie", mamy żłobek i extra profity dla dzieciatych. Chyba bym się rozpłynęła z wrażenia i nazwę firmy wytatuowała na czole. Niestety, w Polsce to mało realne. Rząd krzyczy: robić dzieci! Firmy krzyczą: Nie robić dzieci! I weź tu żyj w takim schizofrenicznym kraju. Tak czy siak, nie zazdroszczę młodym matkom. Nie mam dzieci, a i tak problem z robotą jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zadomowienie
|
Jik w jakim miescie szukasz pracy?
![]() |
![]() |
#204 |
Zadomowienie
|
chyba muszę się do Was dopisać dziewczyny
![]() też szukam pracy,ale jesli juz jakas znajde to niezbyt mi odpowiada,a tam gdzie chce isc nikt sie do mnie nie odzywa:P co za pech:P
![]() |
![]() |
#205 |
Zadomowienie
|
asvr, w Krakowie. Pod względem pedagogicznym zapchanym na maxa. No, są oferty dla przedszkolanek. Ale ja się akurat do tego nie nadaję
![]() _Natalee_, witaj w klubie. Mam to samo. Co z tego, że jestem super nianią i mogłabym się opiekować czyimś dzieckiem. Robiłam to na studiach. Chodzi mi o pracę z ubezpieczeniem i możliwością brania L4, gdy zachoruję albo muszę po prostu iść do lekarza. Praca niani pod tym względem jest bardzo ciężka. Inna sprawa: ja za bardzo się angażuję w pracę niani, a to też jest nie zbyt zdrowe podejście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
muszę się do Was dopisać 1 siepnia skończyłam staż, nie przedłużyli mi bo PUP nie ma pieniędzy i zostałam bezrobotna ![]() pracy jak na lekarstwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
No właśnie. Zaczął się kryzys i PUP obcina wydatki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zadomowienie
|
ja mam jutro rozmowę na stanowisko konsultanta do spraw kontaktu z klientem...dziwnie brzmi,ale warunki w ofercie są dobre dlatego spróbuje
![]() ![]() dziewczyny, otwórzmy najlepiej same jakiś biznes ![]()
![]() |
![]() |
#209 |
Zadomowienie
|
Też myślałam o własnej firmie, ale grunt to mieć genialny pomysł i dobrze napisany biznes plan. Unia niestety daje mało na rozkręcenie firmy - ok. 20 tys, zł. To niewiele skoro chce się założyć coś stacjonarnego, np. knajpkę...
_Natalee_, trzymam kciuki! Zawsze to jakaś rozmowa! Coś odfajkowane, a nie bierne siedzenie i czekanie. Ja chyba pójdę na jakiś wolontariat i zacznę robotę na czarno :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zadomowienie
|
wiesz,ja myślałam już żeby wrócić do Szwecji,ale stwierdziłam,że spróbuje składać na różne stanowiska i jakaś rozmowa wynikła z tego. Grunt to sie nie poddawać dziewczyny
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:53.