Blogi o odchudzaniu, przepisy na zdrowe i dietetyczne dania itd. - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-09, 22:07   #151
kasssia85
Raczkowanie

Dot.: Dania Dietetyczne.

a może wznowimy wątek bo jest tu naprawdę dużio ciekawych rzeczy .a nie ukrywam ze mi brak pomysłów
kasssia85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-10, 18:32   #152
Pyra1990
Zakorzenienie

Ostatnio zamiescilam przepis na kawe mrozona mniam.... ale na innym watku
Na 1 porcje ok 160 kcal.

1/2 szkl. wrzątku
3-4 słodziki
1 łyżka kakao (mozna wiecej )
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 szkl. mleka 0.5%
kostki lodu

W wrzątku rozpuscic kawe i słodziki, ostudzic, wlac do woreczkow na kostki i zamrozic. Kakao rozpuscic w minimalnej ilosci wrzątku. Mleko, kostki kawy i lodu oraz kakao zmiksowac. u mnie miksowanie to rozdrobnienie kostek na połówki nozem. Pycha polecam, nie jest tuczace, a fakt 160 kcal ma. Jednak zatyka Tej kawy wychodzi ok 4 kostki, ale ja wrzucam wiecej

I'll never let you down...
Pyra1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-10, 20:14   #153
Agusia=]
Rozeznanie

Pyra1990 też mam gdzies w domu książkę dla cukrzyków z przepisami niskokalorycznymi mmm jakie tam są pycha dania Jak bede miała czas to coś przepisze... A na twoja kawe mrożoną napewno się skuszę, ale pewnie jak sie zrobi cieplej
Stary 2006-02-10, 20:38   #154
kasssia85
Raczkowanie

Agusia byłabyś kochana gdybyś zamieściła te przepisy
Stary 2006-02-10, 22:10   #155
Pyra1990
Zakorzenienie

No mysle, ze sie skusisz, jest naprawde pyszna
Fajnie jesli zamiescisz tu jakies przepisy, tez chetnie wsyztko wypróbuje. A mama chce teraz robic ciasteczka owsiane. chyba gdzies byly na forum. No nic poszukam

Stary 2006-02-10, 23:47   #156
Agusia=]
Rozeznanie

Hmmm nie wiem co by tu zamieścić:P Mnie zainteresował omlet z białek Jak bede miała czas to pewnie sobie sprobuje Takie fajne danie, a ja żadko jadam... Z samego białka jeszcze nie miałam okazji.
Składniki:
3 białka, łyżeczka mąki(5g), łyżeczka oleju kujawskiego lub uniwersalnego, sól.
Jaj umyc dokładnie pod bieżącą wodą, wybić oddzielając od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany z białek jaj dodać przesianą przez sitko mąkę, delikatnie wymieszać. Mały, płaski rondelek posmarować tłuszczem. Wlać do niego masę jajeczną, włozyć do piekarnika nagrzanego do 150* i zapiec.
Wartość odżywcza:
energia:103,0 kcal, białko 10,1g, tłuszcz 5,1g, węglowodany 4,5g

Kiedys coś zamieszcze bardziej obiadowego, jak będę miała czas. Znalazłam juz fajne pulpeciki rybne Aż się głodna zrobiłam
Stary 2006-02-11, 08:37   #157
Pyra1990
Zakorzenienie

A ja sie pogubilam z tymi omletami Ostatnio tez znalazłam przepis w tej ksiązeczce dla cukrzyków,ale... Nie bylo zadnej maki tlyko jaja i na farsz, warzywa i ser. No i jak ja zmieszalam te jaja( nie miksowalam, bo nie wiedzialam ), to mi sie jajecznica zrobila. Fakt, ze byla pyszna , ale jajecznica. Czyli ciasto na omlet, trzeba mikserem ubic??

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-11, 09:37   #158
kasssia85
Raczkowanie

Agusia cos mi się wydaje że ten omlecik ma troszkę więcej kalorii, chyba że podawałaść wartość na 100 g.no wlasnie, a ile mniej wiecej gram wychodzi z takiej ilość wychodzi????ogólnie to jest zapychające danie??????a czy jak nie oddam oleju, tylko na teflonie, to wyjdzie?????
Stary 2006-02-11, 11:45   #159
Pyra1990
Zakorzenienie

Ja smażyłam na teflonie i mi wyszla jajecznica. Ale to chyba przez moja bezmyslnośc, bo nie ubijałam jajek tylko wymieszalam

Stary 2006-02-11, 12:24   #160
kasssia85
Raczkowanie

heh no to chyba trzeba jajeczka ubić. nastepnym razem będzie lepiej .a jak w smaku?????zjadliwe???zapy chające????
Stary 2006-02-11, 15:46   #161
Pyra1990
Zakorzenienie

No te moje omlety smakowlay jak jajecznica z dodatkiem zoltego sera i warzyw. ogolnie zapychajace i mniam mniam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-11, 17:27   #162
kasssia85
Raczkowanie

hmmm...żółty serek????????chyba nie brzmi zbyt dietetycznie?:P hehehe ja spróbuję dorzucić jednak coś lżejszego.jestem na diecie 1000 kcal i muszę jakoś wszystko rozłożyć sobie racjonalniej
Stary 2006-02-11, 17:31   #163
missy7
Zadomowienie

GG do missy7

Cytat:
Napisane przez kasssia85
jestem na diecie 1000 kcal i muszę jakoś wszystko rozłożyć sobie racjonalniej
powidz mi prosze jak wygląda mniej więcej twój codzienny jadłospis przy diecie 1000 kalorii? (tak z podziałem na posiłki i co na nie jesz)
Stary 2006-02-11, 17:50   #164
Agusia=]
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasssia85
Agusia cos mi się wydaje że ten omlecik ma troszkę więcej kalorii, chyba że podawałaść wartość na 100 g.no wlasnie, a ile mniej wiecej gram wychodzi z takiej ilość wychodzi????ogólnie to jest zapychające danie??????a czy jak nie oddam oleju, tylko na teflonie, to wyjdzie?????
Nie wiem czy to będzie dużo więcej kcal, bo ten omlet jest z samych białek. Jedno białko ma 16 kcal. 5g mąki też ok. 16 kcal. Łyżeczka oleju-35 kcal. Wiadomo, że te wartości nie są dokładne, ale duużo więcej nie będzie
Stary 2006-02-11, 19:47   #165
kasssia85
Raczkowanie

missy jestem dopiero 3 dni na tej dietce ale jest ok, myslalam ze bedzie gorzej. korzystam z tabeli kalorii http://www.republika.pl/so12235/herb...bela_kcal.html. nie przekraczam 1000 kcal ale nie czuję się też za bardzo głodna. a co szamię???? hmm
na śniadanie obowiązko mleczko+2 łyżki musli + 3 łyżeczki otręb granulowanych (hmmm naprawdę pyszne i sycące).
na drugie śniadanie np jabłuszko albo mały jogurt naturalny 0%
na obiad przewaznie jakies salatki sobie robie np z marchewki i jabluszka, badz kiszonej kapusty i do tego np gotowana piers z kurczaka (100g)
na podwieczorek jakis owoc
kolację jem zazwyczaj po ćwiczeniach (ćwiczę codziennie ok 1 godz) więc opieram się na białku. i to mogą być np 2 jajka gotowane na twardo, badz salatka z jajka i pomidorka, a dzisiaj mialam 100g serka białego chudego, a żeby był smaczniejszy dodałam sobie jabłuszko.
Stary 2006-02-11, 20:02   #166
missy7
Zadomowienie

GG do missy7

kasssia85 : Mam pytanie: ta pierś z kurczaka gotowana jest dobra? i ile tak mniej więcej ją gotujesz?bo mi sie wydaje że to takie bez smaku jest, czy jakoś to przyprawiasz może?
Stary 2006-02-11, 20:07   #167
Pyra1990
Zakorzenienie

missy przeciez piers z kurczaczka jest pyszniutka Mniam mniam, gotuje sie ja normalnie tak jak mieso od rosołku...
kasia powiem ci, ze twoje rozmieszczenie jest dobre... Dobrze, z ena koalcje mucisz bialko i to po treningu

Stary 2006-02-11, 20:29   #168
missy7
Zadomowienie

GG do missy7

No to będzie trzeba tę pierś spróbowac Ja tez obecnie jestem na diecie, ale juz mi brakuje pomysłow co jeść, u mnie to wygląda mniej więcej tak:
sniadanie: serek wiejski ze szczypiorkiem, pół pomidora, kromka chrupkiego pieczywa
drugie śniadanie: jogurt owocowy
obiad: przeważnie ryż (np. z kukurydza , albo warzywami)
podiweczorek: jabłko, mandarynka
kolacja: jakaś sałatka (np pomidory z kefirem), albo jajko na twardo

dlatego muszę cos pozmieniać w tym moim jadłospisie...
Stary 2006-02-11, 22:05   #169
kasssia85
Raczkowanie

jestem wybredna jesli chodzi o mięsko dlatego jadam tylko kurczaka i mi bardzo smakuje a co najważniejsze-jeszcze mi się nie przejadło.jesli nie wyobrażasz sobie zjedzenia takiej suchej piersi z kurczaka to możesz zrobić sobie sałatkę.mozesz ja jesc bardziej na slodko np z rodzynkami i ananasem z puszeczki lub np wkroić pomidorka papreke, troszenke smietanki o malej zawartosci tluszczu no i przyprawki. jest bardzo wiele kombinacjiz korczaczkiem hehe.
Ogólnie odradzam jedzenia owocowych jogurtow, gdyz zawieraja sporo zbednego cukru. równie dobrze możesz do naturalnego jogurtu dodawać owoce. ostatnio też spróbowałam dodać do jogurtu ogóreczka kwaszonego i troszkę przyprawiłam. myślałam że będzie to jakieś niezjadliwe hehe ale jednak nawet mi posmakowało.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-11, 22:08   #170
kasssia85
Raczkowanie

missy z ryżem też nie przesadzaj.zostań przy warzywkach lecz dolacz do nich chude mięsko (kurczaczka) lub rybke. ehhh chyba bede musiala się przekonac do rybek bo za bardzo za nimi nie przepadam....powodzonka
Stary 2006-02-11, 22:33   #171
Pyra1990
Zakorzenienie

Mozesz np urozmaicic sniadanie platkami z mlekiem chudym, lub dosypac otreby lub musli do jogurtu. Na obiadek rozne dania z kaszy, ryzu, makaronu z dodatkiem warzyw Zupy,tez mile widziane. Podwieczorek, nie zawsze musi byc owoc, moze byc batonik np. corny, maly pucharek budyniu lub... moja kawa mrozona Polecam kobietki do roboty wypróbowac ja trzeba Kolacja zrob sobie czasem jajecznice z 2 jajek z wkrojona szynką lub jakas kanapeczka z twarozkiem, wedlinka

Stary 2006-02-12, 11:09   #172
kasssia85
Raczkowanie

pyra słuchaj!może to głupie z mojej str, że mam wątpliwości, ale wolę je rozwiać. no więc mówi się żę dieta powinna opierać sie na białku. wiem, że białko wpływa na rozbudowę mięśni a ja tego nie chcę. ćwiczę codziennie ok 1-1,5 godz i chyba jestem tym zagrożona, bo już widze rozrost moich mięśni. czy moze białko jest zalacane ze względu na to, że organizm więcej energii wykorzystuje do jego spalenia????????ehh już sama nie wiem...
Stary 2006-02-12, 11:17   #173
Pyra1990
Zakorzenienie

Nie jestem specjalistka, raczej suz powinna na to opowiedziec. Ale z tego co wiem, to jesli cwiczysz trzeba uzupelnij bialko daniem potreningowym bogatym wlasnie w nie. Podczas treningu spalaja sie etz miesnie, dlatego trzeba je uzupelniac, zeby skora nie byla obwisła no nie?? dziewczyny nie rozumiem tych obaw przed rozbudowaniem miesni Male meisnie na brzuszku przeciez fajnie wygladaja. Ta druga opcja o ktorej mowisz, to hcyba za bardzo jej nie zrozumialam

Stary 2006-02-12, 11:33   #174
inch
Zakorzenienie

Nie jestem Suz, ale wypowiedzieć się też mogę, jak myślisz Pyra?

Tymbardziej, że sprawa wymaga konkretnej odpowiedzi- TAK, białko potrzebne jest w diecie i NIE, nie tylko ono sprawia, że rozwijają się mięśnie.
Kasssia85-> to zależy jak i co ćwiczysz, co jesz po ćwiczeniach (bo to w głównej mierze własnie od tego zależy). Poza tym, mięśnie nie rosną (niestety) od tak sobie. Naprawdę się trzeba postarać.
inch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-12, 12:00   #175
Pyra1990
Zakorzenienie

No mnie nie pytaj o zdanie inch, to ty tu jestes moderatorem i nie bez powodu. Tez sie znasz tak jak suz czy kalija. Ja z tego co wyczytalam z artykółow zamieszczonych zaraz na froum wlasnie przez inch, wiem, ze bialko trzeba jesc i to po treningu, a nie wiele kobiet tak robi

Stary 2006-02-12, 12:22   #176
kasssia85
Raczkowanie

inch codzienne ćwiczenia to: to aeroby ok 35-40 min, stretching, 8 minut abs, raz na jakiś czas 20 min pilatesu. staram sie po tym jesc bialko.odkad zaczelam cwiczyc moje lydki zweiekszyly objetosc o 3 cm.to pewnie przez to skskanie w aerobiku. a po cwiczeniach jem bialko
Stary 2006-02-12, 12:22   #177
kasssia85
Raczkowanie

ups chyba sie powtórzyłam z tym białkiem :P

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-02-13, 09:24   #178
inch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasssia85
inch codzienne ćwiczenia to: to aeroby ok 35-40 min, stretching, 8 minut abs, raz na jakiś czas 20 min pilatesu. staram sie po tym jesc bialko.odkad zaczelam cwiczyc moje lydki zweiekszyly objetosc o 3 cm.to pewnie przez to skskanie w aerobiku. a po cwiczeniach jem bialko
a jakie białko?
od tego 'skakania' na pewno nie przyrastają mięśnie, choć mówią, że skakanie na skakance delikatnie kształtuje łydki. Stretching rób też po zakończeniu ćwiczeń.
inch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-13, 09:50   #179
sawyer188
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasssia85
pyra słuchaj!może to głupie z mojej str, że mam wątpliwości, ale wolę je rozwiać. no więc mówi się żę dieta powinna opierać sie na białku. wiem, że białko wpływa na rozbudowę mięśni a ja tego nie chcę. ćwiczę codziennie ok 1-1,5 godz i chyba jestem tym zagrożona, bo już widze rozrost moich mięśni. czy moze białko jest zalacane ze względu na to, że organizm więcej energii wykorzystuje do jego spalenia????????ehh już sama nie wiem...
Od samego białka mięsnie rosną ono odbudowuje tylko ,,uszkodzone " mięsnie po cieżkim treningu.Główny przyrost masy mięsniowej zachodzi za sprawą węglowodanów.
sawyer188 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-13, 09:59   #180
anielskie ziółko
Raczkowanie

tak jak napisała Inch i Sawyer - i do tego jeszcze trzeba dodać regenerację mięśni. nei chodzi tu tylko o przerwy w trenowaniu okreslonych partii, ale chociazby odpowiednia ilość snu.

Nie wydaje mi się, by Kasi urosły mięśnie od ćwiczeń, które wykonuje. Jeśli ćwiczenia trwają coś koło godziny i pracuje się przy nich średnim tempem, zalacałabym jednak spożycie niewielkiej ilości cukrów prostych. Natomiast jesli wysilek jest "lekki" i krótki białko wystarczy (katabolizm nie został jeszcze uruchomiony )
anielskie ziółko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości