tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-25, 20:09   #3001
7martina
Raczkowanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Nie mam już po co brać tabletek, facet mnie zostawił.
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...8#post12945658
Zastanawiam się czy przestać brać, czy brać dalej. Mam wykupione 3 opakowania, 4 za sobą. Nie wiem, jak myślicie?

P.S. Szkoda bo tabletki są super, żadnych efektów ubocznych, wręcz przeciwnie, schudłam trochę.
7martina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-25, 20:14   #3002
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Yaziątka moje kochane...
Łączyłam ostatnio opakowania o czym zresztą wiecie, potem była przerwa i dzisiaj wezme 19 tabl. z kolejnego blistra,
4 lipca jade na wesele a wtedy wypada 4 placebo czyli dokladnie pierwszy dzien krwawienia co mi totalnie nie pasuje...
wyjscia są dwa:
1) znowu łączyć
2) wziac 28 różowych i potem 4 placebo, a potem 20 różowych i 4 placebo

co lepsze?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-25, 20:48   #3003
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 7martina Pokaż wiadomość
Nie mam już po co brać tabletek, facet mnie zostawił.
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...8#post12945658
Zastanawiam się czy przestać brać, czy brać dalej. Mam wykupione 3 opakowania, 4 za sobą. Nie wiem, jak myślicie?

P.S. Szkoda bo tabletki są super, żadnych efektów ubocznych, wręcz przeciwnie, schudłam trochę.
Współczuje.

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Yaziątka moje kochane...
Łączyłam ostatnio opakowania o czym zresztą wiecie, potem była przerwa i dzisiaj wezme 19 tabl. z kolejnego blistra,
4 lipca jade na wesele a wtedy wypada 4 placebo czyli dokladnie pierwszy dzien krwawienia co mi totalnie nie pasuje...
wyjscia są dwa:
1) znowu łączyć
2) wziac 28 różowych i potem 4 placebo, a potem 20 różowych i 4 placebo

co lepsze?
Skoro w drugiej opcji nie będzie krwawienia to wybrałabym nr 2. Ja miałam złe doświadczenie (plamienia przez 2 tyg.) przy skracaniu przerwy. Ale skoro było u Ciebie ok, to wybór należy do Ciebie
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-25, 21:18   #3004
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość

Skoro w drugiej opcji nie będzie krwawienia to wybrałabym nr 2. Ja miałam złe doświadczenie (plamienia przez 2 tyg.) przy skracaniu przerwy. Ale skoro było u Ciebie ok, to wybór należy do Ciebie
Hmm..
Jak łączę opakowania to nie mam problemu z plamieniami bo krwawienia po prostu nie ma, a przecież organizm nie będzie wiedział, że nie łączę tylko biorę troszkę więcej
tylko juz sama nie wiem co jest wiekszym mieszaniem...
łączenie czy robienie 28 a potem 20...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-06-25, 21:23   #3005
spioch7
BAN stały

Moze mi ktos powiedziec ? Czy tablrtki biore poprostu 21 dni nawet jak zaczne od srodka tygodnia czy do konca blistra? Bo nie czaje:/
spioch7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-25, 21:28   #3006
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez spioch7 Pokaż wiadomość
Moze mi ktos powiedziec ? Czy tablrtki biore poprostu 21 dni nawet jak zaczne od srodka tygodnia czy do konca blistra? Bo nie czaje:/
Bierzesz albo 21 tabl + 7 dni przerwy, a jeżeli jest to Yaz to bierzesz 24 z hormonami + 4 placebo i kolejne opakowanie bez żadnej przerwy.
Naprawde jasniej sie nie da....

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-06-25, 21:34   #3007
spioch7
BAN stały

Dziekuje poprostu myslalam ze przerwa jest zawsze^^ a to zalezy od tabl
Stary 2009-06-25, 21:52   #3008
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Hmm..
Jak łączę opakowania to nie mam problemu z plamieniami bo krwawienia po prostu nie ma, a przecież organizm nie będzie wiedział, że nie łączę tylko biorę troszkę więcej
tylko juz sama nie wiem co jest wiekszym mieszaniem...
łączenie czy robienie 28 a potem 20...
hmm..ja nie mam zbyt dużego doświadczenia w tabletkach antykoncepcyjnych. Wydaje mi się, że obie opcje są jakąs tam ingerencją, w jednym wypadku będzie krwawienie tylko później, w drugiej dopiero po kolejnym opakowaniu. Wydaje mi się, że zbyt wielkiej różnicy nie ma.

Cytat:
Tak bierzesz 21+ 7 lub 24+4. W ogóle nie wiem skąd ten pomysł ze środkiem tygodnia. Dzień tygodnia nie ma znaczenia. Bierzesz wg schematu
Stary 2009-06-25, 22:55   #3009
misunderstood
Raczkowanie

GG do misunderstood

Cytat:
z krazeniem przepraszam za literowke

Ale jesli zaczne brac od srody rozumiem ze do konca blistra? to co z tabletkami z pn i wt?;/ chyba ze to ma byc 21 dni nie zwazajac na dni tyg tzn ze moge dokonczyc te dni pn i wt jesli 21 dzien przypada w piateek np
dobre
moze mam glupawe bo sesja sie ciagnie i za duzo sie ucze moze to ta pogoda moze cos tam - ale przepraszam, nie moge sie przestac smiac. juz Cie lubie.

misunderstood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-25, 23:02   #3010
spioch7
BAN stały

Dobra nie wiedzialam takie to zabawne?Ja przynajmniej chce zapobiegac niz leczyc i tyle. Poprostu glupio siie zasugerowalam ze kkazda tab ma dzien tyg a nie z kazdymi tak jest stad moj post teraz wiem ze zaczynam brac pierwszego dnia miesiaczki prrzez 21 dni +7 dni przerwa i pozniej znowu 21dni +7dni przerwa ...Naprawde ...uwazam ze nie jest zle nie wiedziec bledem sie jest niedowiedziec a ja nie wiedzialam. Koniec

Edytowane przez spioch7
Czas edycji: 2009-06-25 o 23:03
Stary 2009-06-25, 23:11   #3011
misunderstood
Raczkowanie

GG do misunderstood

ok, jasne ze tak, masz racje. nie bylo moim celem obrazenie Cie. pozdrawiam.

misunderstood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 00:23   #3012
Dancing Nancy
BAN stały

Dzisiaj moja gin przepisala mi Yaz... bez zadnego badania czy nawet rozmowy, a to moje pierwsze tabletki. Miala za to wielka reklame na biurku, a to wiele wyjasnia... Przeczytalam ulotke i az mi sie w glowie nie miesci, ze cos moze miec tyle skutków ubocznych, no ale to pewnie dlatego, ze poczatkujaca jestem No cóz, spróbuje i zobaczymy co bedzie... Dostalam dwie recepty, kazda na 3 opakowania, ale na razie wykupilam tylko jedna. Nie bede wydawac prawie 300zl jak nie wiem jak to na mnie zadziala. Mam nadzieje, ze jakos to bedzie i ze mi bóle menstruacyje złagodnieja, bo okres to mi normalnie zycie rujnuje.
Dancing Nancy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 00:50   #3013
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Dancing Nancy Pokaż wiadomość
Dzisiaj moja gin przepisala mi Yaz... bez zadnego badania czy nawet rozmowy, a to moje pierwsze tabletki. Miala za to wielka reklame na biurku, a to wiele wyjasnia... Przeczytalam ulotke i az mi sie w glowie nie miesci, ze cos moze miec tyle skutków ubocznych, no ale to pewnie dlatego, ze poczatkujaca jestem No cóz, spróbuje i zobaczymy co bedzie... Dostalam dwie recepty, kazda na 3 opakowania, ale na razie wykupilam tylko jedna. Nie bede wydawac prawie 300zl jak nie wiem jak to na mnie zadziala. Mam nadzieje, ze jakos to bedzie i ze mi bóle menstruacyje złagodnieja, bo okres to mi normalnie zycie rujnuje.
ja bym najpierw zmienila gina, potem zrobila badania a potem kupowala tabsy...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-06-26, 01:54   #3014
Dancing Nancy
BAN stały

Cytat:
ja bym najpierw zmienila gina, potem zrobila badania a potem kupowala tabsy...

No moze cos w tym jest... teraz to juz sama nie wiem co robic...

Jakie testy wam kazano zrobic, jak wam przepisywano tabletki?

Najgorsze, ze ja teraz wyjezdzam do Anglii... hmmm... moze powinnam zachowac te tabsy, isc tam do jakiegos gina, zrobic testy i sie dowiedziec czy moge to w koncu brac czy nie. Wole sie meczyc z gumkami niz zeby mi pikawa przedwczesnie wysiadla i to jeszcze z wlasnej glupoty.

Edytowane przez Dancing Nancy
Czas edycji: 2009-06-26 o 02:09
Stary 2009-06-26, 07:21   #3015
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Jakie testy wam kazano zrobic, jak wam przepisywano tabletki?

Najgorsze, ze ja teraz wyjezdzam do Anglii... hmmm... moze powinnam zachowac te tabsy, isc tam do jakiegos gina, zrobic testy i sie dowiedziec czy moge to w koncu brac czy nie. Wole sie meczyc z gumkami niz zeby mi pikawa przedwczesnie wysiadla i to jeszcze z wlasnej glupoty.

spróbuj na tym jednym op. i zobaczysz jak sie bedziesz czuła... a badania to normalne badanie ginekologiczne, badanie USG i wywiad i w sumie to powinnas zrobic cytologie.

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 08:24   #3016
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez malwi89 Pokaż wiadomość
spróbuj na tym jednym op. i zobaczysz jak sie bedziesz czuła... a badania to normalne badanie ginekologiczne, badanie USG i wywiad i w sumie to powinnas zrobic cytologie.
a badania krwi?
wątroba, krzepnięcie?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-06-26, 08:42   #3017
Kaja83
Raczkowanie

po zażyciu 3 opakowań Yazu moja ginekolog zaleciła mi zrobić przerwę na 3 miesiące. miałam uciążliwe skutki uboczne, m.in. wypadanie włosów oraz hemoroidy, które ujawniły się własnie przy braniu tabletek
teraz mam mieć jak to okresliła "detox" i zobaczymy co dalej
martwię się tym starsznie, bo przed rozpoczeciem zazywania miałam robiony szereg badań i wyszły b. dobrze, poza tym Yaz jest podobno tabletką o najnowszej generacji i o najmniejszej dawce hormonów, jak myślicie skoro nie mogę zażywać Yazu czy może tak być że wszystkie inne tabletki też będą miały na mnie taki sam wpły lub jeszcze gorszy? od czego to może zależeć? chciałabym zazywac tabletki anty, dają mi one dużą pewność tym bardziej że mam bardzo wysokie libido, a teraz muszę się powstrzymywać

prosze wypowiedzcie się forumowiczki...
Kaja83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 10:21   #3018
spioch7
BAN stały

Jesli w przeszlosci mialam problemy z krazeniem a teraz czasem puchna mi nogi choc nie mam bolu tylko obrzek i nie stosuje zadnych srodkow to powiedziec o tych klopotach z przeszlosci gin gdy wybiore sie po pierwsze tabletki/?
Stary 2009-06-26, 11:14   #3019
wersoon
Przyczajenie

Cytat:
jesli w przeszlosci mialam problemy z krazeniem a teraz czasem puchna mi nogi choc nie mam bolu tylko obrzek i nie stosuje zadnych srodkow to powiedziec o tych klopotach z przeszlosci gin gdy wybiore sie po pierwsze tabletki/?

oczywiście, że tak !!
wersoon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 13:58   #3020
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Jesli w przeszlosci mialam problemy z krazeniem a teraz czasem puchna mi nogi choc nie mam bolu tylko obrzek i nie stosuje zadnych srodkow to powiedziec o tych klopotach z przeszlosci gin gdy wybiore sie po pierwsze tabletki/?
Obowiązkowo!
Stary 2009-06-26, 14:16   #3021
kaktusica
Raczkowanie

Pomijając fakt, że zażywanie dwóch tabletek - nawet z roztargnięcia - jednego dnia jest całkowicie nieodpowiedzialne, czy w jakimś stopniu wpływa to na skuteczność tabletek?
Jakieś przedawkowanie czy coś?
Nie chodzi mi tu o skutki uboczne z ulotki..
Nie zmienia się działanie tabletek, prawda? nadal się jest sie bezpiecznym?
Stary 2009-06-26, 15:11   #3022
Dancing Nancy
BAN stały

Cytat:
a badania krwi?
wątroba, krzepnięcie?
No wlasnie. Moja gin to mi nawet cisnienia nie sprawdzila, a to juz chyba lekka przesada. Teraz to sie zastanawiam czy sobie jednak nie odpuscic tych piguł...hmmm... Musze to jeszcze z moim TŻ przedyskutowac, ale jakby co, to mozliwe ze bede miala do odstapienia 3 cale opakowania Yazu. Ide szukac jakiegos watku o bólach menstruacyjnych... moze tam znajde jakas przyjazniejsza zdrowiu metode.
Stary 2009-06-26, 15:22   #3023
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
No wlasnie. Moja gin to mi nawet cisnienia nie sprawdzila, a to juz chyba lekka przesada.
a od kiedy to lekarze mierza cisnienie!!!!!!!!!!!!!!!! przeciez oni tego nawet nie potrafia obsługiwać!!! to może ci zrobic pielegniarka a nie LEKARZ!!!!!!!!!!!!!!!!
idz moze do lekarza rodzinnego po skierowanie na wszystkie badania (to kosztuje) ci przepisze zrobisz i bedziesz wiedziała!!

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 15:52   #3024
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malwi89 Pokaż wiadomość
a od kiedy to lekarze mierza cisnienie!!!!!!!!!!!!!!!! przeciez oni tego nawet nie potrafia obsługiwać!!! to może ci zrobic pielegniarka a nie LEKARZ!!!!!!!!!!!!!!!!
idz moze do lekarza rodzinnego po skierowanie na wszystkie badania (to kosztuje) ci przepisze zrobisz i bedziesz wiedziała!!

Oczywiście, że lekarze potrafią mierzyc ciśnienie! Tylko zwykle podstawowe badania, jak m. in. pomiar ciśnienia wykonuje pielęgniarka.
Ostatnio na wizycie moja lekarka badała mi ciśnienie.

Raczej jednak polecałabym wybrac się do innego ginekologa, jakiegoś polecanego, który zanim przepisze Ci tabletki na pół roku zrobi wywiad, badanie ginekologiczne, cytologię i wypisze skierowanie na badanie krwii (próby wątrobowe i krzepnięcie krwii). Znając naszą służbę zdrowia to lekarz ogólny powie, że na częsc badań to tylko specjalista może wypisac skierowanie. Chyba, że zrobisz je na własną rękę.
Stary 2009-06-26, 16:30   #3025
Dancing Nancy
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Raczej jednak polecałabym wybrac się do innego ginekologa, jakiegoś polecanego, który zanim przepisze Ci tabletki na pół roku zrobi wywiad, badanie ginekologiczne, cytologię i wypisze skierowanie na badanie krwii (próby wątrobowe i krzepnięcie krwii). Znając naszą służbę zdrowia to lekarz ogólny powie, że na częsc badań to tylko specjalista może wypisac skierowanie. Chyba, że zrobisz je na własną rękę.
Mój alergolog tak wlasnie robi, nie dosc ze caly czas mamrocze cos pod nosem, to jeszcze jak chcesz dostac jakis lek dzialajacy doraznie to on cie wysyla do rodzinnego. Paranoja

A co do zmiany ginekologa to chyba tak wlasnie zrobie, a na razie nic nie bede zazywac.
Stary 2009-06-26, 18:16   #3026
Blame
Przyczajenie

Witam
Przeczytalam prawie cale forum i nie znalazlam nic o dzialaniu np. alkoholu na skutecznosc tabletek , w ulotce jest tylko wspomniane o dzialaniach niepozadanych wywolanych przez papierosy ale o alkoholu nic nie jest wspomniane
Wie ktos cos na ten temat ?
Blame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 18:28   #3027
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Blame Pokaż wiadomość
Witam
Przeczytalam prawie cale forum i nie znalazlam nic o dzialaniu np. alkoholu na skutecznosc tabletek , w ulotce jest tylko wspomniane o dzialaniach niepozadanych wywolanych przez papierosy ale o alkoholu nic nie jest wspomniane
Wie ktos cos na ten temat ?
to przeczytaj jeszcze raz, w wątku o tym nie raz wspominałyśmy
Stary 2009-06-26, 18:32   #3028
Blame
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
to przeczytaj jeszcze raz, w wątku o tym nie raz wspominałyśmy

To najwidoczniej ominelam
Podaj strone to sobie poczytam !
Blame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 18:43   #3029
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Blame Pokaż wiadomość
To najwidoczniej ominelam
Podaj strone to sobie poczytam !
na górze jest opcja "przeszukaj wątek".
ja nie będę tego robić za Ciebie.
Stary 2009-06-26, 18:44   #3030
lily92920
Zakorzenienie

Zrobiłam teścik, wynik negatywny jednak tableteczka sie wchłonęła <jupi>
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości