tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-27, 11:48   #3061
Blame
Przyczajenie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

W mniejszych miastach ginekolodzy olewają wszystkie badania nawet wymaganego wywiadu nie przeprowadzają, za prywatna wizytę biorą około 50 zł i przepiszą wszystko to co sobie zażyczymy

Problemy które wystąpią podczas stosowania tabletek są już im obojętne , tak właśnie moja koleżanka nabawiła sie większych problemów zdrowotnych.
Blame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-27, 13:00   #3062
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
jak czytam te wypociny z tego podanego linka to się zastanawiam cazy tu same zombie nie pisza

tu się dziewczyny pytają czy w ogóle mówić lekarzowi o problemach z krążeniem a potem się dziwią jak mają problemy

swoją drogą jak się wypisze komuś recepte na uśmiech to każe branie leków moze sie tak skończyć
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-27, 13:01   #3063
Beataboni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dancing Nancy Pokaż wiadomość
Jednym slowem spekalam jak poczytalam o skutkach ubocznych. Wiem, ze nie u wszystkich kobiet one wystepuja, ale stwierdzilam, ze po co sie w to pakowac, zwlaszcza jak na to forum trafilam - http://www.steadyhealth.com/WARNING_...0-0-asc-0.html
Kazde tabletki maja skutki uboczne. Od samych tabletek nie dostanie sie zawalu! Te osoby musialy miec wczesniej powazne problemy z krazeniem.
A YAZ to tabletki nowej generacji o mniejszej zawartosci hormonow.
Poza tym, czy zwrocilas uwage, ze kazda z wypowiadajacych sie osob napisala 1 post lub jest gosciem? To moze byc zwykla akcja producentow innych tabletek, ktora ma wystraszyc kobiety, aby siegnely po ich tabletki. Dla mnie ten artykul jet smieszny. Tym bardziej, ze jedna z wypowiadajacych sie kobiet napisala, ze juz 2go dnia brania tabletek miala zawal. Z dnia na dzien to sie nie dzieje.

Cytat:
W mniejszych miastach ginekolodzy olewają wszystkie badania nawet wymaganego wywiadu nie przeprowadzają, za prywatna wizytę biorą około 50 zł i przepiszą wszystko to co sobie zażyczymy
U mnie w miescie u publicznego przychodzisz, mowisz, ze chcesz tabsy i daja bez badan. Moja kolezanka bierze Cilest 3 lata i jeszcze nigdy nie miala robionego badania ginekologicznego!

Moj ginekolog - prywatny - zrobil mi usg pochwy, piersi, tarczycy, zbadal piersi, przeprowadzil wywiad lekarski i musialam na poczatku brania tabletek co miesiac do niego przychodzic i sie spowiadac, jak sie czuje.

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2009-06-27 o 22:19
Beataboni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-27, 14:44   #3064
agata2905
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
nie rozumiem... przecież yaz i yasminelle mają ten sam skład - 0,02mg +3mg

może nie mają "za mało hormonów" a zwyczajnie ich system 24+4 Ci nie służył...
Faktycznie masz racje Jednak przy braniu Yasminelle nie dokuczały mi żadne skutki uboczne, więc system 21+7 poprostu będzie bardziej odpowiedni dla mnie.

pozdrawiam!!
agata2905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-27, 15:29   #3065
Blame
Przyczajenie

Cytat:
Moj ginekolog - prywatny - zrobil mi usg pochwy, piersi, tarczycy, zbadal piersi, przeprowadzil wywiad lekarski i musialam na poczatku brania tabletek co miesiac do niego przychodzic i sie spowiadac, jak sie czuje.
No i to jest odpowiedzialny lekarz, tylko czemu wszyscy tacy nie są.
Stary 2009-06-27, 16:57   #3066
maya23
Raczkowanie

bardzo sobie lekarz wzial do serca swoje prywatne pacjentki
...ale co miesiac do kontroli ...???za bardzo przejety swoja rola!
a z drugiej strony lepiej tak niz przepisywanie tabsow bez badan itp.
Jestem w polowie 3 opakowania i w ogole nie odczuwam ,ze biore te tabletki! (puk,puk w niemalowane)
maya23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-27, 17:38   #3067
1981
Przyczajenie

Witajcie Kochane.

Mam problem i liczę, że pomożecie mi go rozwiazać. Jestem na 23 tabletce 2-go opakowania YAz`u.

Wczoraj zmuszona byłam pójść do lekarza. Diagnoza - zapalenie pęcherza. Leki - Augmentin SR (1000mg + 62,5 mg tabletki o przedłużonym uwalnianiu), No-Spa Forte (80 mg tabletki) i Uromaxin (żurawina w tabletkach).

Mam pytanie dotyczące pierwszego leku. Uprzedziłam lekarza, że stosuję antykoncepcje hormonalną. Stwierdził, że Augmentin nie wpływa na skuteczność Yaz. Nastepnie udałam się do apteki, by wykupić leki. Przezornie zapytałam panią farmaceutkę o to samo, ta stwierdziła, że każdy antybiotyk wpływa na skuteczność antykoncepcji hormonalnej. Wykupiłam jednak tabletki. I jakież moje zdziwienie, gdy po przyjściu do domu zaczęłam czytać ulotkę, a tam napisane - "Podobnie jak inne antybiotyki o szerokim zakresie działania, lek Augmentin SR może zmniejszać skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych."

Moje pytanie - brać Augmentin czy nie?

Pozdrawiam Was serdecznie.

PS. Mogłabym prosić o link do wykazu leków majacych wpływ na antykoncepcję hormonalną? Jestem nowa i jeszcze nie wiem jak sprawnie się tutaj poruszać...
1981 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-27, 17:55   #3068
khrrr
Raczkowanie

jestem na 2 op na 28 tabletce . Początkowo nie odczuwałam jakoś szczególnie skutków ubocznych. Najgorsze co było to pogorszenie stanu skóry, zaówno na twarzy jak i na plecach (czułam się jak nastolatka w okresie dojrzewania ) - teraz jest już lepiej, no i wahania nastrojów (ale to u mnie juz normalne ), ale od jakiegos tygodnia niesamowicie boli mnie kręgosłup - hmm dziś wyczytałam że bóle pleców się zdarzają, porażka jak dla mnie bo już nawet raz nie mogłam usiedzieć z bólu na kanapie a mój biedny TŻ nie wiedział jak ma mi pomóc; meczę się strasznie (wchodzenie po schodach na 4 pietro sprawia mi wielka trudność ), a na dodatek od jakiś 2 dni non stop kręci mi się w głowie i mam te okropne mdłości , które nie dają mi funcjonować . No ale wiedziałam na co się piszę , hmmm ale za to mogę "zamęczać" mojego TŻ
khrrr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-27, 18:00   #3069
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1981 Pokaż wiadomość
Witajcie Kochane.

Mam problem i liczę, że pomożecie mi go rozwiazać. Jestem na 23 tabletce 2-go opakowania YAz`u.

Wczoraj zmuszona byłam pójść do lekarza. Diagnoza - zapalenie pęcherza. Leki - Augmentin SR (1000mg + 62,5 mg tabletki o przedłużonym uwalnianiu), No-Spa Forte (80 mg tabletki) i Uromaxin (żurawina w tabletkach).

Mam pytanie dotyczące pierwszego leku. Uprzedziłam lekarza, że stosuję antykoncepcje hormonalną. Stwierdził, że Augmentin nie wpływa na skuteczność Yaz. Nastepnie udałam się do apteki, by wykupić leki. Przezornie zapytałam panią farmaceutkę o to samo, ta stwierdziła, że każdy antybiotyk wpływa na skuteczność antykoncepcji hormonalnej. Wykupiłam jednak tabletki. I jakież moje zdziwienie, gdy po przyjściu do domu zaczęłam czytać ulotkę, a tam napisane - "Podobnie jak inne antybiotyki o szerokim zakresie działania, lek Augmentin SR może zmniejszać skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych."

Moje pytanie - brać Augmentin czy nie?

Pozdrawiam Was serdecznie.

PS. Mogłabym prosić o link do wykazu leków majacych wpływ na antykoncepcję hormonalną? Jestem nowa i jeszcze nie wiem jak sprawnie się tutaj poruszać...
Wydaje mi się, że zapalenie pęcherza to dość poważna dolegliwość, więc raczej warto ją wyleczyć. Szczególnie, że gdy niedoleczona może narobić wiele problemów i przykrości..
Ja brałabym Agumentin, zdrowie przecież najważniejsze, i stosowała dodatkowe zabezpiecznie albo zmusiła się do celibatu :P
Stary 2009-06-27, 18:08   #3070
Dancing Nancy
BAN stały

Cytat:
Napisane przez misunderstood Pokaż wiadomość
p.s. takie sprzedawanie lekow ktore sa na recepte jest zabronione.
Słuszna uwaga. Ja to ostanio mam takie zawiasy i glupie pomysly mi do głowy przychodza. Jakby ktos byl zainteresowany to oferta nieaktualna. Zachowam te piguly dla siebie, jak zrobie kiedys test to moze zaczne brac, a jak sie przedatuje, to wyrzuce... nie do kosza, zeby nie bylo... do apteki zaniose
Dancing Nancy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-27, 20:43   #3071
Mneme
Rozeznanie

Dziewczynki ponawiam swoje pytanko...

Piszę, ponieważ dzisiaj stało się coś co mnie zaniepokoiło. Od 1,5 roku biorę tabletki anty (wcześniej Yaminelle, ale skład ma taki sam jak YAZ) i owszem, przez pierwsze 2 opakowania występowały plamienia... ale później był spokój aż do dzisiaj. Nagle pojawiło się leciutkie plamienie... Miałyście tak? Co to może oznaczać?
Mneme jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-27, 20:51   #3072
Blame
Przyczajenie

Jeżeli plamienie występuje dłużej niż po 3 opakowaniu to trzeba zgłosić sie z tym do ginekologa
Stary 2009-06-27, 21:25   #3073
Fufka
Zakorzenienie

15 z 1 opakowania już łyknęłam efekty uboczne to wypadanie włosów straszne suchość skóry minęła, albo raczej wrócila do swojego normalnego poziomu, nudności od czasu do czasu sie pojawiaja, szybkie męczenie się już raczej też poszło w niepamięć Ale najlepsze jest to, że nie krwawię, przestałam po 6 dniach, strasznie się tego obawiałam i zapasy duże w drogerii poczyniłam Mam okresowe problemy z nastrojami raz euforia, raz dół i mam problemy przy zblizeniach, ale raczej natury psychicznej niż fizjologicznej A mój brzuch to po prostu balon, straszny! A nie jem produktów wzdymających, więc Podejście niektórych lekarzy jest straszne, ja mam teraz nową panią dr i muszę przyznać, ze jeszcze nikt mnie tak dokładnie nie badał jak ona, a o moje samopoczucie pytała kilkakrotnie.
Co do popijania tabsów, wczoraj pobiłam chyba wszystkie z Was, bo popiłam kefiren i piwem...

Edytowane przez Fufka
Czas edycji: 2009-06-27 o 21:27
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-27, 21:37   #3074
Blame
Przyczajenie

To życzę Ci żeby objawy przeszły , ja kończę 1 opakowanie , jedynym skutkiem ubocznym jest plamienie.
Stary 2009-06-27, 21:37   #3075
Mneme
Rozeznanie

Właśnie teraz zostałam uświadomiona, że przy tabl. anty nie wolno stosować paracetamolu w dużych dawkach... a ja przez dobrych kilka dni przyjmowałam tego naprawdę solidne dawki. Cóż, moja własna głupota.
Mneme jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-27, 21:45   #3076
Blame
Przyczajenie

No o ile mi wiadomo to w czasie okresu paracetamol nawet może wywołać krwotok.
Stary 2009-06-27, 21:59   #3077
tenka
Przyczajenie

Witam jestem tu nowa... i chcialabym prosic o pomoc...
zaczelam stosowac tabletki Yaz, bylo to moje pierwsze opakowanie... stosowalam je bo wczesniej dostawalam okres co 2 tygodnie i zglosilam sie z tym do lekarza. Pani doktor o nic nie pytala tylko powiedziala ze zeby mi go wyregulowac mam brac przez 3 miesiace te tabletki... zaczelam je brac 3 tyg temu wraz z pierwszym dniem okresu... no i plamienie trwa nadal... chce pojsc z tym znow do lekarza ale nie wiem czy jeszcze nie poczekac... przestalam je brac 2 dni temu... nie wiem czy dobrze zrobilam...doradzcie cos prosze czy jest szansa ze te plamienie samo ustapi?
tenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-27, 22:33   #3078
Juliana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tenka Pokaż wiadomość
Witam jestem tu nowa... i chcialabym prosic o pomoc...
zaczelam stosowac tabletki Yaz, bylo to moje pierwsze opakowanie... stosowalam je bo wczesniej dostawalam okres co 2 tygodnie i zglosilam sie z tym do lekarza. Pani doktor o nic nie pytala tylko powiedziala ze zeby mi go wyregulowac mam brac przez 3 miesiace te tabletki... zaczelam je brac 3 tyg temu wraz z pierwszym dniem okresu... no i plamienie trwa nadal... chce pojsc z tym znow do lekarza ale nie wiem czy jeszcze nie poczekac... przestalam je brac 2 dni temu... nie wiem czy dobrze zrobilam...doradzcie cos prosze czy jest szansa ze te plamienie samo ustapi?
Źle zrobiłaś. Teraz pozostaje Ci tylko iść do lekarza. Szanse są zawsze i na wszystko.
Stary 2009-06-27, 22:37   #3079
eyo
Zakorzenienie

ja dzisiaj po drugiej placebo i już się zaczynam strachac o brak okresu ;/

eh póki nei dostanę to nie uwierze

jeszcze trochę i sobie zaczne ciaze wkrecac... dobra juz sobie wkrecam

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-27, 23:17   #3080
syyluusiiaa
Rozeznanie

Laski jak zalozyc nowy watek ???????????
syyluusiiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-28, 10:43   #3081
IMWHOIM
Przyczajenie

Cześć, jestem tu nowa ale muszę się spytać o jedną rzecz
Bo tak, biorę Yaz, skończyłam 1 opakowanie, krwawienia śródcykliczne były, troche mdłości i leciutkie problemy z cerą, więc się bardzo nie przejmowałam
W tym tyg przeziębiłam się i dostałam Bactrim, dodam że podczas całego przeziębienia bolał mnie brzuch
Do tego dostałam jeszcze okres, więc ból był nie do wytrzymania i żeby normalnie funkcjonować wzięłam Saridon, który ma potężną dawkę paracetamolu i zawsze jako jedyny mi pomagał na bóle.
W ulotce Yaz nie zobaczyłam żadnej wzmianki na temat paracetamolu i dowiedziałam się o nim dopiero z forum
Problem tkwi w tym że czuję drętwienie i mrowienie, mam mocne krwawienie i do tego mi słabo, oczywiście dodam że brzuch już nie boli, ale co z tego jak boli cała reszta?
Moja ginekolog powiedziała że to chyba sprawka wszystkich tych leków na raz i żeby odstawić bactrim jak mogę i już więcej po paracetamol nie sięgać
Miałyście coś takiego? (tzn te drętwienia etc.)

A powiedzcie jeszcze jak skuteczność antykoncepcyjna skoro wzięłam ten saridon akurat w trakcie białej tabletki placebo?
(huh, w moim stanie i tak sobie nie poszaleje ale chciałabym wiedzieć jak co :P)

Dodam że palę, ale po przeczytaniu forum prawie w całości od dzisiaj przestaje! (musi się udać, chcę pożyć jeszcze :P!)

Edytowane przez IMWHOIM
Czas edycji: 2009-06-28 o 11:21
IMWHOIM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-28, 11:39   #3082
lula17
Przyczajenie

hej ja nie miałam takich objawów jak ty ! moi zdaniem powinien gin ci zmienic tabletki na inne zreszta przeczytaj ulotke tam pisze przy jakich objawach powinno sie zaprzestac brac tabletki
lula17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-28, 11:53   #3083
montyl18
Przyczajenie

mam pytanie czemu nie mozna brac paracetamolu biorac te tabletki?
i jakich tabletek nie mozna brac? czy normalne przeciwbolowe typu naproksen ibuprom
montyl18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-28, 12:03   #3084
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez montyl18 Pokaż wiadomość
mam pytanie czemu nie mozna brac paracetamolu biorac te tabletki?
i jakich tabletek nie mozna brac? czy normalne przeciwbolowe typu naproksen ibuprom
nie chodzi o to, ze nie mozna brac, tylko nie mozna w duzych ilosciach.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-28, 12:30   #3085
1981
Przyczajenie

Witajcie ponownie.

Jednak musiałam zacząć stosować Augmentin - siła wyższa... Biorąc pod uwagę, że jestem na ostatniej tabletce placebo (no i oczywiście wczoraj odwiedziła mnie @), raczej nic nie powinno się stać...

W zwiazku z powyższym mam kolejne pytanie. Jek długo po antybiotykoterapii należy stosować dodatkowe zabezpieczenie?

Pozdrawiam serdecznie.
1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-28, 12:31   #3086
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
nie chodzi o to, ze nie mozna brac, tylko nie mozna w duzych ilosciach.
kochanieńka, rozwiń się ;>
nie można.. bo?
krwawienia i inne, czy obniżenie skuteczności?
no i tylko w okresie 4h, czy później również?
no i co rozumiemy pod pojęciem "duża ilość.."
Stary 2009-06-28, 12:47   #3087
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Witajcie ponownie.

Jednak musiałam zacząć stosować Augmentin - siła wyższa... Biorąc pod uwagę, że jestem na ostatniej tabletce placebo (no i oczywiście wczoraj odwiedziła mnie @), raczej nic nie powinno się stać...

W zwiazku z powyższym mam kolejne pytanie. Jek długo po antybiotykoterapii należy stosować dodatkowe zabezpieczenie?

Pozdrawiam serdecznie.
w ulotce jest to napisane, zdaje się że przez cały okres brania antybiotyku i tydzień po zakończeniu kuracji.
Stary 2009-06-28, 12:51   #3088
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Witajcie ponownie.

Pozdrawiam serdecznie.
jeszcze 7 dni.
Jeśli masz problemy z pęcherzem to pamietaj, by stosunku się wysikac, chocby kilka kropelek i najlepiej przed i po weż furaginum. Niestety zapalenie pęcherza może powrócic a współzycie jest czynnikiem, które podnosi ryzyko:/
nie lekceważ tej choroby, bo to lubi wracac nawet jak się wyleczysz

niestety coś o tym wiem, o nawracającym zapaleniu pęcherza, mimo że takich typowych ostrych objawów nie miałam, to miało to fatalny wpływ na moje zdrowie

Powodzenia i zdrówka
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-28, 15:49   #3089
Beataboni
Raczkowanie

Cytat:
ja dzisiaj po drugiej placebo i już się zaczynam strachac o brak okresu ;/

eh póki nei dostanę to nie uwierze

jeszcze trochę i sobie zaczne ciaze wkrecac... dobra juz sobie wkrecam
ja przewaznie 3go a nawet 4go dnia placebo dostaje

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Cytat:
Napisane przez maya23 Pokaż wiadomość
bardzo sobie lekarz wzial do serca swoje prywatne pacjentki
...ale co miesiac do kontroli ...???za bardzo przejety swoja rola!
a z drugiej strony lepiej tak niz przepisywanie tabsow bez badan itp.
Jestem w polowie 3 opakowania i w ogole nie odczuwam ,ze biore te tabletki! (puk,puk w niemalowane)
mialam torbiele na jajnikach - wiec dlatego przychodzilam do niego, ale zawsze pytal jak sie czuje po tabletkach, a teraz nawet jak zajde tylko po recepte tez sie pyta, czy wszystko ok.

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Fufka Pokaż wiadomość
Co do popijania tabsów, wczoraj pobiłam chyba wszystkie z Was, bo popiłam kefiren i piwem...
Ja juz popijalam piwem, drinkami, winem, sokami, woda, herbata, niczym i zyje bez dziecka

Do tego czesto mam rozwolnienie, raz nawet z 2 h po przyjeciu tabletki i oczywiscie zapomnialam, ze powinnam wziac 2ga i nie bede jeszcze mama.
Beataboni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-28, 16:22   #3090
kik
Raczkowanie

Laski, na której tabletce placebo pojawiają się u was znaki, że zbliża się "okres"?? Czy pojawiają się już przed tabletkami placebo czy zaraz w dzień okresu??
kik jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości