|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4051 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Hej dziewczyny
![]() Podczytam sobie pare postow o rozpoczynaniu stazu i pomogly, z tym ze mam jeszcze pare pytan ![]() Tydzien temu zostalam w koncu pania magister ![]() Moni_ka.g wypisala pare postow wyzej co nalezy zrobic i troche sie rozjasnilo w mojej glowie, ale i tak pozostaje pare problemow. 1. Piszecie o tym, ze rejestrujac sie w UP trzeba miec dyplom lub zaswiadczenie z dziekanatu o ukonczeniu studiow, ale jak wiadomo dyplom dostaje sie po miesiacu/dwoch (przynajmniej u mnie ![]() 2. Jesli bede miala juz zalatwiony staz i pojde wtedy do UP zarejestrowac sie itd. to mniej wiecej ile trwaja formalnosci do rozpoczecia stazu? 3. No i ostatnie ![]() Bede wdzieczna za pomoc ![]() Pozdrawiam Edytowane przez Nataliakazia Czas edycji: 2009-06-29 o 09:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#4052 |
Przyczajenie
|
czesc wszystkim mam pytanie odnosnie stazu jestem an stazu juz 2 meisiace na stazu jestem ja i drugi stazysta on zaczol 12 dni wczesniej i teraz tak on juz razy zawalil nei przyszedl do pracy szef mu nic nei zrobil tylko powiedizal ze jedne dizen odrobi a 2 dzien ma wolne zapisane a ja raz nei pryszlem do pracy i dam mi ENKE ( nieobecnosc) mowiem mu ze mu to odrowbei albo zeby mi dal wolne za ten dzien ale on sie neiz zgodzil i teraz mam na liscie obecnosci N i mam pytanie nie wiecie czy jak bymsie zwolnil ze stazu o ponosze jaas kare taka jak za neiprzyejcie ofery pracy czyli wyrejestrowanei z urzedu pracy dodam ze ten staz jest tylk pic na wode poneiwasz mam staz w nagrbach czyli robie pomniki no raczje robi nei robie jestem 2 meichy tak a nic jeszcze nawet mi nei pokazal raz tylko bylem na montarzu a tak po za tym rakies sprzatanie plewienie i inne bzdety wiec ten staz jest nic nei warty bo tak i tak zeby ktos mnei po tym staz zatrudnil potrzebue szkole budowlana tak mi w urzedzie powiedzieli ze musialbym isc do szkoly budowlanej dziekuej za odpiwedzi pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#4053 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
dziękuje za odpowiedź. dziś byłam w up ale te kobiety tam pracujące to szkoda gadać w ogóle.. "z łaską" dowiedziałam się że też muszę to sprawozdanie napisać, listę obecności, opinię przynieść do up oraz ksero umowy o pracę. niby jest w ustawie do 7 dni ale miałam się podpisać 2 lipca więc do 2 lipca wszystko muszę pozałatwiać. wiesz w nowej pracy nie kazali mi przynosić oświadczenia z up o długości odbytego stażu? to nie wiem.....?????? w pracy nowej mam się pojawić 1 lipca i wtedy będę podpisywać umowę. dziś dostałam skierowanie na badania. a jutro idę po papiery tam gdzie odbywałam staż, ksero nowej umowy zaniosę jak podpisze umowę. ale tu mam też pytanie bo ta babka z up nie była zbyt kumata. otóż rezygnując ze stażu i pokazując im umowę nowej pracy automatycznie mnie wyrejestrują? nie muszę gonić po up i w każdym pokoju jakiś kwitków wypisywać? bo to chyba logiczne :P ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Cytat:
po pierwsze: jeśli nie masz dyplomu to idziesz do swojego dziekanatu i prosisz zaświadczenie o ukończeniu studiów. powinnaś dostać bez problemu. po drugie: to różnie zależy... jeśli masz kogoś kto chce cię na staż to wypełniasz wniosek zanosisz do up i czekasz na odpowiedź. czeka się różnie zależy ile osób składa wniosek i od pieniążków przeznaczonych na staże. jeśli dostaniesz odpowiedź możesz podjąc prace na dniach albo w przeciągu tygodnia. ja dostałam po 2 dniach pracę od wydania mi pozytywnej odpowiedzi. po trzecie: różnie bywa z tym zwracaniem kosztów. zależy od up, u mnie jest tak że jak sie dojeżdza z innej gminy, miasta to zwracają koszt. ale np słyszałam że w jakimś innym up jest także że jak koszt biletu przekracza 50 zł to zwracają także trzeba pytać bezpośrednio w up mam nadzieję że Ci pomogłam. ![]() ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4054 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Staż liczy się do dłuzszego wymiaru urlopu - krócej musisz pracować żeby mieć 26 dni. Zapytaj w kadrach, bo to ważne. Z drugiej strony to Twój interes żeby o to zadbać a nie pracodawcy. Na ładne oczy nie wystarczy, tez musi być potwierdzenie na piśmie, że byłas. Badania musisz robić juz teraz? Te przed stazem nie wystarczą? Ja nie robiłam badań, bo musiałabym zrobić te same, a że są ważne rok to jedno załatwienie mniej. Zostaniesz automatycznie wyrejestrowana, a przynajmniej nie pamiętam, czy załatwiam coś w związku z tym.
![]() |
#4055 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jeżeli chodzi o badania to niestety muszę powtórzyć. ale dzięki za to że się dowiedziałam o tym oświadcz. muszę popytać gdzie co i jak bo nie wiem gdzie kadry czy coś takiego *oddział banku* takze pewnie inaczej to wszystko będzie wyglądać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4056 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4057 |
Zakorzenienie
|
Czyli staz liczy sie do czasu pracy tak?
JA mam miec staz 8m-cy czyli jakbym 8m-cy pracowala tak? No z roku to chyba urlopu nie ma nie?Albo jest te 21 dni.
![]() |
#4058 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja mam studia *ale to chyba 5 lat* ?? bo tyle studiowałam, plus 3 miesiące z hakiem stażu. wypożyczę sobie KP i poczytam sobie. dobrze znać swoje prawa. Dziękuję ![]() ![]() Edytowane przez wiolafrytka Czas edycji: 2009-06-29 o 18:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4059 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kazdemu pracownikowi przysługuje urlop już po pierwszym miesiącu pracy (kiedyś było tak, że przez rok w ogóle nie przysługiwał urlop), z tym, ze jest to ten krótszy. Do dłuższego urlopu liczy się szkoła, studia - ile one "dają" na starcie stazu pracy sprawdź sobie w kodeksie pracy, tam jest wszystko rozpisane, no i oczywiście czas jaki było się na stazu. Wiolafryka: ale tu dochodzi szkoła. Jesli ktoś ma skończone 5 lat studiów, ma już "odbębnione" 8 lat pracy i tylko 2 lata do dłuższego urlopu. Czyli Ty będziesz musiała pracować rok i 9 miesięcy ![]() " Do okresu zatrudnienia wlicza się z tytułu ukończenia: 1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata, 2) średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat, 3) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat, 4) średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata, 5) szkoły policealnej - 6 lat, 6) szkoły wyższej - 8 lat. Pamiętać należy jednak o dwóch zasadach: · powyższe okresy nauki nie podlegają sumowaniu - jeżeli więc po liceum skończyłem studia to nie należy mi się 12 lat tylko 8, · jeżeli pracownik w trakcie nauki był równocześnie zatrudniony, do okresu zatrudnienia wlicza tylko jeden okres - ten korzystniejszy. Jeżeli więc w okresie studiów rok pracowałem, korzystniejsze będzie dla mnie gdy wezmę owe 8 lat za studia. Jeżeli w okresie studiów pracowałem 5 lat bardziej opłaca mi się wziąć 4 lata z tytułu liceum i 5 lat z tytułu pracy, czyli razem 9 lat. " Całość: http://www.prawopracy.fr.pl/14.php
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2009-06-29 o 18:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4060 |
Zadomowienie
|
hosenka dzięki. ten link kt. podałaś rewelacja.
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4062 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A co do zaswiadczenia to wlasnie bylam na uczelni i niestety nie wydadza niczego takiego, jedynym moim poswiadczeniem o ukonczeniu studiow do czasu otrzymania dyplomu ma byc indeks ![]() ![]() Dzieki raz jeszcze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4063 |
Przyczajenie
|
dzikuje za odpiwedz lecz mam kolejne pytanie ejstem w metliku na jakims forum czytalem ze jak sei samemu rezgnuje ze stazu to czeba zwrucic stypediom ktore sie dostalo czyli liczmy 3 miesiace po 650 i dlatego pytam sie czy to prawda
|
![]() ![]() |
![]() |
#4064 | ||
perfumove love
|
Cytat:
Cytat:
Stypendium stażowe zwraca się np. w przypadku, gdy podjęło się naukę dzienną i w tym czasie pobierało pieniądze za staż (bo i to jest możliwe), abo gdy np. ktoś zmienił zameldowanie na inny powiat / województwo w czasie trwania stażu i nie powiadomił UPu. Po prostu w przypadkach, gdy bezrobotny przestał spełniać warunki do bycia zarejestrowanym w danym urzędzie, nie zgłosił tego i dalej odbywał staż. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4065 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4066 |
Zakorzenienie
|
A ja zaczynam byc zla na swoj staz.
Biegam po halach wydawac rozne rzeczy a mam napisane"pracownik biurowy" ale do rzeczy.. biegam przez kaluze z blotem i glina i codzienie piore buty i spodnie.. nie starczy mi z tego stazu na pranie.. A mam miec prace biurowa.. a jasnych rzeczy nie moge nosic bo biegam po magazynach a tam syf.. ![]()
Edytowane przez ilo16na Czas edycji: 2009-06-30 o 18:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#4067 |
Zadomowienie
|
Witajcie!
Ja jestem zameldowana 20 km od miasta, w którym jest UP, natomiast mieszkam w zupełnie innym miejscu - 40 km od tego miasta, wiadomo bilet jest droższy, czy w takim razie oni mi zwrócą koszta za dojazd czy nie, bo nie mam tam meldunku? Pozdrawiam!
#4068 |
Zakorzenienie
|
liczy się papierek, czyli to gdzie jesteś zameldowana. chyba, że jesteś chociaż czasowo zameldowana tu gdzie obecnie mieszkasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4069 |
Raczkowanie
|
a ja zaczynam od jutra,ale mi Pan z UP zrobił niespodziankę dzisiaj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4070 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4071 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
no to witaj w klubie ja mam uczyc sie an stazu kamienaiarstwa a przez 2 meisicae sporzatalem plac plewilem kosilem no fatk raz poejchaem na montarz pomnikai to wszytko jak sie uczyc na janwet nei wiem co tot frez i iinne zeczy z kameinairstwa Sry za bledy ort jestem dyzlektykiem i pisze z pameici sorki aha wielkie THX dla wszyskich ktorzy mi pomogli |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4072 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zla jestem bo brudze sie jak prosie w "pracy biurowej" I nie widzi mi sie codziennie prac buty i spodnie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4073 |
Konto usunięte
|
To normalne... Dodatkowa, darmowa siła robocza.
Tak samo jest z praktykantami. Ja w banku i urzędzie skarbowym na praktykach..... latałam do sklepu na zakupy i sprzątałam im archiwum ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4074 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robilam robotki reczne typu szycia teczek ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4075 |
Crazy turtle lady
|
WItam stazystki byłe i obecne
![]() Dzisiaj bylam na rozmowie o staz z PUP i go dostalam ![]() ![]() Było 5 kandydatów, za zadanie było napisac na komputerze podanie i je wydrukowac, a pozniej luzne pytaniu w stylu "Czy znasz jakiegos strazaka:P"
#4076 |
Zadomowienie
|
Może jakaś osoba wybrała Fundusz emerytalny i może nieco rąbka tajemnicy uchylić ? Dziewczyny wcześniej pisały jak to się odbywa, ale może ktoś na dniach był i załatwiał papierki.
- jaki fundusz; - jak wyglądała cała formalność.
![]() |
#4078 |
Zakorzenienie
|
Natalia Kazia
![]() A jak się teraz zarejestruje po studiach to pewnie nie przysługuje mi żaden zasiłek dla bezroborotnych - prawda? I jak lepiej jest najpierw poszukać sobie czegoś sama i jak się uda to wtedy się zajesestrować czy na odwrót? Matko tych formalności jest czasem tyle, że nie wiadomo za co się zabrać. a te Panie jeszcze są takie mało fajne, myślą, że wszysycy wszystko wiedzą. |
![]() ![]() |
![]() |
#4079 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a powiedzcie czy często się zdarza (jeśli w ogóle
![]() ![]() Teoretycznie jest chyba tak, ze przyjmujący na staż na iluś tam stażystow powinien zatrudnić choćby jednego, bo więcej stażystow mu UP nie da, ale jak jest w praktyce?
![]() Edytowane przez PomylonaKsiezniczka Czas edycji: 2009-07-01 o 15:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#4080 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Walne z mostu ![]() Kiedy bedzie kasa z UP? Mowili zeby oddac liste do 5 nowego m-ca..oddalam za czerwiec bo sie skonczyl(wczoraj) juz pisze na lipiec.kiedy robia ten przelew? ![]()
Edytowane przez ilo16na Czas edycji: 2009-07-01 o 15:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:48.