|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 |
Raczkowanie
|
Dot.: plastry antykoncepcyjne - zbiorczy
co do miejsca to nie wiem,ale tu chyba raczej chodzi o ilość hormonów przypadajaca na kilogram masy ciała a nie o grubośc tkanki tłuszczowej,ale na wszelki wypadek przyklejałabym może w najszczyplejszym miejscu?tak dla wlasnego świętego spokoju,a może zapytaj ginekologa,ja w pierwszych miesiacach dzwoniłam i biegałam do mojego ciąglemnawek kiedy mi się brzegi przyprudziły to leciałam czy tak może byc i czy to nie zmniejsza skuteczności,cierpliwie odpowiadał,a ja mam teraz komfort psychiczny
![]()
#2102 |
Raczkowanie
|
Nie chce mi się czytać całego tematu być może takie pytanie już było
![]() Jak to jest z plastrami działają tak samo jak tabletki czyli chodzi mi że jest jakaś przerwa z plastrami dostaje się okres i potem od nowa? czyli ściślej to czy regulują okres przez hormony tak jak tabletki ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w sumie nie pasuje mi przyklejać w najszczuplejszym miejscu, bo właśnie na ramieniu nie mam go pod kontrolą tak, jak na podbrzuszu no i ramiączko od biustonosza lubi o plasterek zawadzić... Malinowo Truskawkowa: przyklejasz 3 plastry pod rząd: w pierwszym tygodniu jeden, w drugim drugi, w trzecim trzeci, a w czwartym tygodniu odklejasz, masz tygodniową przerwę bez plasterka i wtedy masz krwawienie z odstawienia, po czym w piątym tygodniu przyklejasz nowy plasterek (tak jakby pierwszy). Działają tak, jak tabletki, tylko są w formie plastrów przyklejanych raz na tydzień, a nie w formie tabletek przyjmowanych codziennie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2104 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2105 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2106 |
Raczkowanie
|
http://www.janssen-cilag.pl/content/...f/udp_evra.pdf
Ulotki wszystkich leków można znaleźć w internecie.
- Cicho! .. bo nie słyszę.. - Czego nie słyszysz? - Ciszy.. Edytowane przez kejti1987 Czas edycji: 2009-06-18 o 10:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#2107 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: tabletki czy plastry
Ja używam plastrów EVRA i jestem bardzo zadowolona. Za opakowanie płace 42 zł
![]()
#2108 |
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki czy plastry
Hmm ja stawiam na tabsy... a co do wątka to niewiem czy sie powtarza ale moze nie każdy przeglada forum od dechy do dechy zeby sprawdzic co jest raz a co 2 razy
![]()
#2109 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny mam pytanko,
Moim dniem przyklejania plastra jest niedziela. Wiem, że plaster dostarcza mi codziennie daną dawkę hormonów. A jak to jest z tą dawką w tzw "tygodniu bez plastra"? czy także mogę czuć się bezpiecznie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2110 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie odnośnie wieku.. Otóż mam 17 lat, niedługo z chłopakiem planujemy zacząć współżycie, dla nas obojga to będzie pierwszy raz, on jest dwa lata starszy.
Trochę mam obawy przed prezerwatywą jeśli chodzi o skuteczność, wolę pewniejsze zabezpieczenie i w tym momencie właśnie myślę nad plastrami. Nie są tak szkodliwe dla organizmu jak tabletki, ale jednak wciąż jest to ingerencja hormonalna... Uważacie że 17 lat to za wcześnie na plastry, czy mogę zacząć je stosować? |
![]() ![]() |
![]() |
#2111 |
Komplikatorka
|
Każdy sposób antykoncepcji ma swoje plusy i minusy. Jeśli lekarz zbada Cie i stwierdzi,że nie ma przeciwskazań do plastrów to wiek nie ma tutaj żadnego znaczenia.
#2112 |
Zakorzenienie
|
granda16 tak jak w ulotce jest - wszystko jest ok, gdy w odpowiednim dniu nakleisz plaster z kolejnej serii.
Ann ka idź do lekarza, on rozwieje wszelkie wątpliwości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2113 |
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() też tak myślałam tylko chciałam się upewnić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2114 |
Przyczajenie
|
mam takie pytanko,
zrobiłam przerwę w tabletkach (bo brałam do tej pory Novynette) oczywi ście 7 dni, to czy 8 dnia mogę przykleić plasterek czy muszę odczekać do następnej miesiączki i zacząć od 1 dnia ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2115 |
Komplikatorka
|
Moim zdaniem powinnaś zaczekać do miesiączki.
#2116 |
Przyczajenie
|
Dot.: plastry Evra
W Poznaniu kupuję za 40 zł plastry
|
![]() ![]() |
![]() |
#2117 |
Raczkowanie
|
Umówiłam się już do lekarza, ale zanim się tam wybiorę mam jeszcze jedno pytanie do Was, takie z serii głupawych
![]() Wiem, że należy się trzymać później godziny przylepienia, dlatego fajnie, gdyby to była taka możliwa godzina ![]()
![]() |
#2118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja pierwszy plaster przykleiłam bodajże koło 22 i teraz przyklejam koło 22-24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2119 |
Raczkowanie
|
Dot.: Plastry antykoncepcyjne Evra - wątek zbiorczy
W Warszawie też*można tanio kupić:
http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p216-Evra_6...malne_3_sztuki zamawia się*przez internet i odbiera we skazanej aptece ![]() Czas realizacji - 24h ![]()
![]() |
#2120 |
Raczkowanie
|
Dot.: Plastry antykoncepcyjne Evra - wątek zbiorczy
Hej, mam pytanko dotyczące odstawienia plastrów? A więc przez rok stosowałam plastry a przez rok wczesniejszy pigułki. W sumie 2 lata i postanowiłam zrobić przerwę. Jestem ciekawa czy któraś z Was zrobiła taką przerwę i miala jakies skutki uboczne? typu wachania nastroju? mniejsze/większe libido itp?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2121 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź. Byłam już u lekarza, plasterki kupione i czekam na okres, bo coś się wredna menda spóźnia mocno.
Swoją drogą trafiłam wreszcie do fajnego lekarza (choć niestety prywatnie), bo dostałam nawet plasterek placebo, żeby protestować jak się z tym chodzi i czy wywołuje alergie ![]() Tylko niech już ten okres przyjdzie...
![]() |
#2122 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() to jak to jest z tym plastrem ? nie odkleja się ? i czy są takie bezbarwne ? i gdzie je najlepiej przykleić ? no i chyba najważniejsze pytanie czy po przyklejeniu pierwszego plastra mogę oddać się zabawom z TŻ czy muszę ileś czasu odczekać ? z góry dziękuję za odpowiedz i przepraszam jeżeli sie powtarzam z tymi pytaniami ale to dla mnie bardzo ważne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2123 |
Zakorzenienie
|
Czy się nie odkleja.. Różnie to bywa. Mi raz się odkleił, ale przykleiłam go z powrotem. Ostatnio odkleił mi się do połowy po kąpieli, ale po wytarciu skóry przycisnęłam go do niej z powrotem i ładnie się przykleił.
Nie ma przezroczystych plastrów, plastry Evra są w kolorze 'cielistym'. Przykleić je możesz: na ramieniu, na łopatce, na pośladku, na podbrzuszu. Tak, po przyklejeniu pierwszego plastra jesteś już zabezpieczona. |
![]() ![]() |
![]() |
#2124 |
Przyczajenie
|
i trzeba go przykleić w pierwszym dniu miesiączki ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2125 |
Zakorzenienie
|
Tak. Pierwszy plaster przyklejasz w pierwszym dniu miesiączki. Potem za tydzień go odklejasz i przyklejasz kolejny (drugi), za dwa tygodnie odklejasz drugi i przyklejasz kolejny (trzeci). W trzecim tygodniu odklejasz plaster i czekasz na krwawienie. W czwartym tygodniu przyklejasz kolejny plaster z nowego opakowania.
Plaster zmieniasz zawsze w tym samym dniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2126 |
Przyczajenie
|
A co z tym tygodniem kiedy nie mam plastra , te hormony które były "wprowadzone" przez te 3 tygodnie wtedy tez działają? Wiem , że w czasie krwawienia prawie nie możliwe jest zajście w ciąże ale zawsze zostaje to ale ....
|
![]() ![]() |
![]() |
#2127 |
Zakorzenienie
|
Tak, w czasie tygodnia bez plastra również jesteś zabezpieczona.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2128 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2129 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2130 |
Przyczajenie
|
ooo a to pierwsze słyszę możesz mi coś o tym powiedzieć więcej ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:28.