![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kłopotliwy pierścionek
Zgadzam się z wypowiedziami, że chłopak popełnił gafę i nie pomyślał.
Daj mu szansę na poprawę ![]() A tak na marginesie, spójrz na to "optymistycznie", za drugim razem może chłopak trafi w Twój gust, a Ty pozbyłaś się bubla ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Ważne jest żebyś teraz nie pozostawiała niewyjaśnionych spraw - pogadaj z teściową jak już ochłoniesz, niech nie myśli, że z tym pierścionkiem to był twój pomysł. Powiedz jej, że bardzo ci przykro, że tak wyszło i że gdybyś wiedziała, iż będziesz miała przez to popsute zaręczyny to na pewno byś tego pierścionka nie przyjęła. I nie przejmuj się tak bardzo relacjami z nią - są takie teściowe, które nigdy nie polubią synowych, chociażby te na "rzęsach biegały"... Jeśli ma cię polubić - to cię polubi za to jaka jesteś, jeśli nie, to cóż tak na prawdę tylko ona na tym traci, bo zamiast zyskać córkę to straci prędzej czy później syna.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-06-23 o 22:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorka postępuje bardzo mądrze, oczywiście sa takie teściowe, które nie lubią synowych niejako z urzędu. Ale w większości przypadków, jeśli synowa postępuje jak mądry człowiek to tak jest traktowana (jeśli nie od razu, to po czasie). A jeśli zachowuje sie jak przekupa albo usiłuje walczyc o uczucia to po pewnym czasie, nawet mąż ją znielubi. W takich konfliktach triumfy sa krótkotrwałe i robią na dłuższą metę więcej złego niz dobrego. Co do całej sytuacji. Chłopakowi się dziwię niezmiernie, wykazał się niedojrzałością. Jego dziewczynie bardzo wspólczuję, ale i cieszę się, że pokazała klasę. A matka... jej się nie dziwię. Może to jej własna pamiątka po ukochanej matce czy babci, którą planowała oddać np. wnuczce. Określiła to jako pamiatkę rodzinną, bo w sumie taką się pewnie stanie po paru pokoleniach. Jakkolwiek by nie było, na razie, matka jest włascicielką pierścionka i nie wiadomo na jakich zasadach przekaże go dalej. I komu. Sama mam w rodzinie taki przechodni pierścionek. Mnie się nie należy, bo przechodzi po linii męskiej. Z kolei w rodzinie męża (a raczej jego matki) pamiątki przechodzą zawsze na najstarszą wnuczkę. Należy uszanowac zwyczaje rodziny, której częścia chce się zostać.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-06-24 o 07:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
ludzie jak wy w ogóle możecie
z tą całą kradzieża, chłopaka od złodzieja wyzywać ;/ to była RODZINNA pamiątka więc jak do jasnej można ukraść coś rodzinnego, wspólnego ?!? Może i chłopak nie pomyślał o wszystkim, może i chciał żeby to jakoś tak się rozeszło po kościach ale żeby og złodzieja wyzywać ?! Idzcie kraśc żarcie z rodzinnych lodówek... bo jak się mamuni nie zapytacie czy mozecie wziąć masełko i weźmiecie to co to innego jest jak nie kradzież.
![]() |
![]() |
#96 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#98 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() W ogóle niezbyt trafne porownanie z tym masłem ( wiem,wiem że to tylko przykład ),masło to nie jest rzecz wartościowa. ![]() Edytowane przez madmuazelle Czas edycji: 2009-06-24 o 10:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale czy to tak wiele zmienia? ;].... Przywłaszczenie (art. 284 kk) -występek polegający na włączeniu cudzej rzeczy ruchomej lub cudzego prawa majątkowego do swojego majątku.(...) Sprawcą przywłaszczenia może być także współwłaściciel rzeczy, jeśli rozporządza nią jakby należała wyłącznie do niego, w tym współmałżonek postępujący tak w stosunku do rzeczy wchodzącej w skład majątku wspólnego.(...). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Wspólnotę majątkową mają tylko małżonkowie ze sobą na wzajem. Dzieci i ich rodzice nie mają wspólności majątkowej - coś, co należy do twojej matki nie należy wcale do ciebie dopóki nie dostaniesz tego w spadku. Tak samo coś, co należy do ciebie nie należy do twojej matki/ojca. Jeśli dziecko jest nieletnie rodzic może jego majątkiem zarządzać (lub inna wyznaczona przez sąd osoba).
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-06-24 o 13:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Chłopak faktycznie nie pomyślał, chociaż jego matka mogla załatwić to dyskretniej - powiedzieć Wam na spokojnie, że nastapiła pomyłka i e ten pierścionek miał być np. dla wnuczki. Te by Ci było przykro, ale w ten sposób mozna było załatwić sprawę bardziej elegancko.
Ja też bym się w pierwszej chwili wściekła, ale myślę, że po jakimś czasie by mi przeszło. Zapytałabym jednak chłopaka, skąd wpadł mu do głowy taki "wspaniały" pomysł.
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
A wg. mnie teściowa powinna cie przeprosić, jeśli miała prawo robić awanturę to na pewno nie tobie, tylko twojemu tż.Powinna była to inaczej załatwić..
![]() |
#105 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Tego też nie rozumiem bo zachowała się trochę tak jakby to autorka tematu ukradła ten pierścionek z jej toaletki..
"It's a fun show if you haven't seen it. I can't understand what the devil he's saying, but you know, there's a lot of movement, and it's bright and colorful, it keeps my attention." ![]() Edytowane przez watashi Czas edycji: 2009-06-24 o 17:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
![]()
Rodzice zwykle widzą swoje dzieci w białych barwach a inne w czarnych... Jak się synalek pobije na podwórku to jest "biedaczek", a koledzy co się z nimi bił to są na pewno chuligani, jak syneczek ukradnie mamie pierścionek to jest trochę winny, ale najbardziej winna ta dziołcha co go dla niej kradł...
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A chłopak powinien szybko i dokładnie wyjaśnić całe zamieszanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny, w ramach uzupełnienia mojego wątku chciałam tylko napisać, że byłam w zeszłą niedzielę u Mamy mojego TŻ i wyjasniłam Jej cała sprawę. Po wysłuchaniu mojej wypowiedzi odpowiedziała tylko "Przyjełam do wiadomości". Stwierdziałam więc, ze nic tam po mnie powiedziałam Do widzenia i poszłam do siebie.
![]()
![]() |
#109 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
Podziwiam Cię, że zachowałaś się z klasą. Ja bym tej baby nie chciała już na oczy oglądać.
![]()
![]() |
#111 |
BAN stały
|
A ja bym się tam w taką rodzinkę niechętnie wżeniała. W sensie - w ogóle
![]() Raz, że facet d*pa w korach na resorach - woli podprowadzić matce biżuterię niż jak na faceta (przyszłego męża i ojca dzieciom ![]() ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2009-07-02 o 14:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
No ja chyba też nie chcialabym mieć takiej teściowej. Kobieta masakra po prostu. Jak to się mówi, wychodzisz za mąż nie tylko za faceta, ale również za calą jego rodzinę
![]() ![]()
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Tak wyjasnilismy sobie wszystko i ja już nie wracam do tej sprawy, a co do mojej przyszłej tesciowej no coż co mam zrobić jej nie zmienie, moge miec tylko nadzieje, ze gorzej nie bedzie
![]()
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oj wspolczuje autorce watku przyszlej tesciowki ![]()
![]() |
![]() |
#115 |
Konto usunięte
|
A dokładniej - ale ze mnie ciekawska małpa - co to znaczy, że już nie wracasz do tej sprawy? Kupił nowy pierścionek? Zaprosił Cię gdzieś i oświadczył się jak należy? Przeprosił w jakiś miły sposób? Czy po prostu odpuściłaś sprawę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
Przeprosił pare razy, zapowiedział takie ponowne zaręczyny (nie mówiąc oczywiście kiedy to ma byc niespodzianka) a ja nie wypomniam mu tej wpadki.
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() swoja droga ciekawe czemu tesciowki takie niedobre? ![]()
![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
a ja mysle ze moze jej tz nie mial zlych intencji ale jak matka sie sprzeciwiala mogl sobie dac spokoj. Co za tesciowa wogole
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.