Kolorowe gumki na nasze aparatki ortodontyczne :)) - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-01, 12:23   #481
karolina077
Przyczajenie

Post Dot.: Kolorowe gumki na nasze aparatki ortodontyczne :))

Witam wszystkie aparatki . Mam pytanie ponieważ w sierpniu lece na wakacje do Londynu i jest to mój pierwszy lot w sensie z aparetem na ząbkach . I czy któraś z was wie jak się przechodzi przez bramki czy aparat zapika ? . Ja niestety myśle ze zapika bo jest metalowy , a jak już zapika to czy przepuszczają normalnie widząć aparat na zębach czy musza przeszukać i obmacać że tak brzydko powiem ? Z góry dziękuje
karolina077 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 19:24   #482
spioch7
BAN stały

Dot.: Kolorowe gumki na nasze aparatki ortodontyczne :))

A ja mysle ze nie zapika jest wiele ludzi na swiecie ktorzy maja roznego rodzaju mmetale w ciele bo maja sruby endoprotezy etc i chyba normalnie przez bramki przechodza Bo to stal chirurgiczna ktora nie powinna byc wylapywana mysle ze nasze aparatki sa z tego samego bo np nie wchodza w reakcje ze slina.
spioch7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 22:11   #483
somee
Przyczajenie

Witam wszystkich tutaj zebranych ;]
Sądzę że nie zapika bo ja przechodziła przez taką bramkę (co prawda nie było to na lotnisku ) i nic nie zapikało

Szczerze wam się dziwie że wybieracie pojedynczy odcień jednego koloru. Dopiero trzy razy miałam zmieniane gumki ale za każdym razem mam przynajmniej 3 kolory na aparacie(podobno jestem artystka ;p) Co dziwne podczas roku szkolnego kiedy miałam zmieniane kolory wszyscy znajomi zachwycali się moim aparatem (raczej temu że jest kolorowy ;p). Ja miałam jak narazie tak:
-cały kolorowy(każdy ząbek inny a mam aparat jak na razie tylko na górę więc żółty, 2 rodzaje zielonego, fioletowy, niebieski, różowy, pomarańczowy i coś tam dalej ;p)
-fioletowo-turkusowo (bardziej morski)-różowy (po dłuższej debacie koleżanki stwierdziły że różowy najlepszy ;p)
-żarówiasto różowo-żółto-pomarańczowo (dzisiaj zmieniałam ;])

Zęby bolą okropnie a jeszcze między jedynki wsadzono mi taką sprężynkę bo po 2 miesiącach miały się same wyprostować ale jakoś nie chciały;p.
19 sierpnia bede miała dół więć będę cała aparatka a nie tylko pół.
somee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 22:58   #484
Tin Cinnamon
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kar0link4 Pokaż wiadomość
Super.!
Może mogłabyś wstawić jakieś fotki sprzed leczenia i aktualne? Na pewno byłoby miło się pozachwycać Aha, a piaskowanie i wybielanie robi Ci orto zaraz po zdjęciu aparatu? I jak to się przedstawia cenowo?
Co do zdjęc - ciężko będzie coś znaleźc, nowy laptop... Ale poszukam na płytach, bo tych aktualnych raczej w najbliższym czasie nie zamieszczę, bo aparat szlag trafił i leży w serwisie. :/ Na pewno wyśle zdjęcia po zdjęciu aparatu. A co do wybielania i piaskowania - tak, od razu ma robic wszystko po zdjęciu aparatu, cenowo nawet na początku leczenia wspominała, że wszystko jest wliczone w cene aparatu i wizyt, ale różnie to jest... Na pewno upewnie się na nastepnej wizycie i spytam ją. Szczerze mówiąc do dziś nie mogę uwierzyc, że tak szybko przy moim zgryzie wszystko się ładnie ułożyło, bo miałam stłoczenie zębów co się = dwie 4 wyrwane, bo kły wystawały mi jak u zombie. + wysuniętą szczęke. Teraz mam całkiem fajne gumeczki, bo wzięłam sobie wszystkie kolory tęczy. ^^

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Cytat:
Napisane przez karolina077 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie aparatki . Mam pytanie ponieważ w sierpniu lece na wakacje do Londynu i jest to mój pierwszy lot w sensie z aparetem na ząbkach . I czy któraś z was wie jak się przechodzi przez bramki czy aparat zapika ? . Ja niestety myśle ze zapika bo jest metalowy , a jak już zapika to czy przepuszczają normalnie widząć aparat na zębach czy musza przeszukać i obmacać że tak brzydko powiem ? Z góry dziękuje
Z własnego doświadczenia wiem, że nic nie bedzie pikac. :P Leciałam już i do Londynu, i do Francji i zapewniam, że nic się nie stanie. A nawet jesli (w co szczerze watpie) to uśmiechnij się ładnie do wszystkich i nie przejmuj się. :F
Stary 2009-07-01, 23:13   #485
karolina077
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Tin Cinnamon Pokaż wiadomość
Co do zdjęc - ciężko będzie coś znaleźc, nowy laptop... Ale poszukam na płytach, bo tych aktualnych raczej w najbliższym czasie nie zamieszczę, bo aparat szlag trafił i leży w serwisie. :/ Na pewno wyśle zdjęcia po zdjęciu aparatu. A co do wybielania i piaskowania - tak, od razu ma robic wszystko po zdjęciu aparatu, cenowo nawet na początku leczenia wspominała, że wszystko jest wliczone w cene aparatu i wizyt, ale różnie to jest... Na pewno upewnie się na nastepnej wizycie i spytam ją. Szczerze mówiąc do dziś nie mogę uwierzyc, że tak szybko przy moim zgryzie wszystko się ładnie ułożyło, bo miałam stłoczenie zębów co się = dwie 4 wyrwane, bo kły wystawały mi jak u zombie. + wysuniętą szczęke. Teraz mam całkiem fajne gumeczki, bo wzięłam sobie wszystkie kolory tęczy. ^^

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Z własnego doświadczenia wiem, że nic nie bedzie pikac. :P Leciałam już i do Londynu, i do Francji i zapewniam, że nic się nie stanie. A nawet jesli (w co szczerze watpie) to uśmiechnij się ładnie do wszystkich i nie przejmuj się. :F
Dziękuje Ci bardzo , nigdy nic nie pikalo jak przechodziłam , a jak u kogoś zapika to takie mam wrażenie że prawie wszyscy się patrzą na tą osobe co zapikało jakby nie wiadomo co zrobiła ;/ . Pozdrawiam
karolina077 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 12:14   #486
mila93
Przyczajenie

Witam wszystkie aparatki i te przyszłe też.
15 lipca do Was dołączę, aparat stały na górę i dół. Trochę się boję, bo muszę wyrwać dwie górne czwórki (jedna już mi się ułamała). Mam nadzieję, że szybko przyzwyczaję się do nowego wyglądu.

Jeszcze pytanie: Ile u Was trwało założenie aparatu i czy to jest bolesne?

Pozdrawiam.
mila93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 12:30   #487
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Cytat:
Napisane przez mila93 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie aparatki i te przyszłe też.
15 lipca do Was dołączę, aparat stały na górę i dół. Trochę się boję, bo muszę wyrwać dwie górne czwórki (jedna już mi się ułamała). Mam nadzieję, że szybko przyzwyczaję się do nowego wyglądu.

Jeszcze pytanie: Ile u Was trwało założenie aparatu i czy to jest bolesne?

Pozdrawiam.
Witaj
Super, że dołączysz do tak zacnego grona aparatek Co do pytań, to zakładanie aparatu (jednego łuku) trwa ok. 30-40 minut i jest bezbolesne.

Czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok.

Nieustanna marzycielka.!
kar0link4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 14:42   #488
somee
Przyczajenie

u mnie trwało to około 20 minut ale tylko jeden łuk.
U mnie bolało jak wkładała takie kawałki plastiku między zęby chyba to były separatory ;p takie fioletowe

Nie ma się czego bać poprzykleja ci trochę tego i owego do zębów i już po strachu ;]
Stary 2009-07-03, 11:34   #489
dzastairasta
Raczkowanie

u mnie zakładanie jednego łuku trwało ok 1 godz., także różnie bywa

Razem: 22.02.2008r.

najszczęśliwsza.

dzastairasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 17:32   #490
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Tym razem gumki mam srebrne, dodaję fotki...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0516.jpg (11,6 KB, 332 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0528.jpg (12,2 KB, 269 załadowań)

Nieustanna marzycielka.!
Stary 2009-07-04, 17:40   #491
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Tym razem gumki mam srebrne, dodaję fotki...
i ja się na takie zdecyduję w najbliższym czasie-żałuję,że teraz mam fioletowy łańcuszek zamiast tego srebrnego-przynajmniej aparat byłby bardziej delikatnijeszy,ale wszystko w swoim czasie

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 17:51   #492
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
i ja się na takie zdecyduję w najbliższym czasie-żałuję,że teraz mam fioletowy łańcuszek zamiast tego srebrnego-przynajmniej aparat byłby bardziej delikatnijeszy,ale wszystko w swoim czasie
Jak najbardziej polecam.! I cieszę się, że Ci się podobają...

Nieustanna marzycielka.!
Stary 2009-07-05, 12:29   #493
dzastairasta
Raczkowanie

Jej, lubię na te Twoje zdjęcia patrzeć Karolink4

Razem: 22.02.2008r.

najszczęśliwsza.

dzastairasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-05, 13:38   #494
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Cytat:
Napisane przez dzastairasta Pokaż wiadomość
Jej, lubię na te Twoje zdjęcia patrzeć Karolink4
Bardzo mi miło, dziękuję.!

Nieustanna marzycielka.!
Stary 2009-07-05, 21:57   #495
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Świetny wątek! W srode mam zakladany aparacik na górę, a po operacji na dół i też się zaczęłam się zastanawiać jaki kolorek dać I wymyśliłam fioletowy lub turkusowy Chyba że obydwa co drugi ząbek, co myślicie o takiej kombinacji?
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 09:37   #496
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Świetny wątek! W srode mam zakladany aparacik na górę, a po operacji na dół i też się zaczęłam się zastanawiać jaki kolorek dać I wymyśliłam fioletowy lub turkusowy Chyba że obydwa co drugi ząbek, co myślicie o takiej kombinacji?
Fiolet i turkus? Hmm.. nie sądzę Sam turkus na pewno będzie bardzo dobry, wszyscy wychwalają ten kolor Ja już prawie zdecydowałam, że jednak pierwszym kolorem będzie fiolet
Możesz pokombinować tutaj: http://www.bryantorthodontics.com/bracepainter.html
Yukiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 10:12   #497
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Yukiri Pokaż wiadomość
Fiolet i turkus? Hmm.. nie sądzę Sam turkus na pewno będzie bardzo dobry, wszyscy wychwalają ten kolor Ja już prawie zdecydowałam, że jednak pierwszym kolorem będzie fiolet
Możesz pokombinować tutaj: http://www.bryantorthodontics.com/bracepainter.html
Dziekuję Yukiri za linka Faktycznie mój pomysł z turkusowo-fioletowymi gumkami nie był dobry Ale sam turkus bądź sam fiolet - jak najbardziej na tak!
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 14:54   #498
Aishwarya0
Raczkowanie

Ja mam teraz niebiesko-fioletowy miks, mnie się bardzo podoba . Na zdjęciu wygląda na taki bardziej turkus z jasnym fioletem - ale to wszystko przez to, że zdjęcie robione kamerką, a nie normalnym aparatem. W rzeczywistości ten niby turkus jest niebieskim (ale takim.. właśnie pod turkus podchodzącym haha), a ten jasny fiolet/róż jest ze dwa tony ciemniejszy i faktycznie jest fioletem .

Miałam już sporo miksów, ale ten jest jednym z najlepszych . No, ale... o gustach się nie dyskutuje .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Picture 10.jpg (14,0 KB, 415 załadowań)

Mera Baadshah!

Edytowane przez Aishwarya0
Czas edycji: 2009-07-06 o 14:56
Aishwarya0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 15:18   #499
Katarynka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aishwarya0 Pokaż wiadomość
Ja mam teraz niebiesko-fioletowy miks, mnie się bardzo podoba . Na zdjęciu wygląda na taki bardziej turkus z jasnym fioletem - ale to wszystko przez to, że zdjęcie robione kamerką, a nie normalnym aparatem. W rzeczywistości ten niby turkus jest niebieskim (ale takim.. właśnie pod turkus podchodzącym haha), a ten jasny fiolet/róż jest ze dwa tony ciemniejszy i faktycznie jest fioletem .

Miałam już sporo miksów, ale ten jest jednym z najlepszych . No, ale... o gustach się nie dyskutuje .
czy tylko mi się wydaje, czy masz tak wysoko naklejone zamki?

co do kolorów gumek to aparat noszę ponad rok i dwa razy miałam jasny błękit a oprócz tego tylko srebrne orto ma duży wybór gumek ale w ogóle nie podoba mi się efekt jakie dają kolorowe - może przez to że napatrzyłam się na kolegę, który ma dosyć duże zamki, zawsze widoczne kolorowe gumki i jeszcze w szkole jak jadł to nie dbał o umycie zębów, kolory jednak przyciągają wzrok...
Katarynka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 20:12   #500
Aishwarya0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Katarynka1 Pokaż wiadomość
czy tylko mi się wydaje, czy masz tak wysoko naklejone zamki?
Ja myślę, że to tylko tak na zdjęciu wygląda . Zamki mam tak.. na połowie zęba, na środku, że tak powiem, hehe . Na jedynkach tak samo, tyle, że trochę dziąsła mi opadły, więc może wydawać się, że są nieco wyżej (zamki oczywiście :P). Ale jednak jak dobrze popatrzeć, tak na żywo, a nie na zdjęcie - zamki są w połowie . A, i zdjęcie robione jest pod kątem, od dołu bardziej, i górna warga lekko nachodzi na zęby, więc może to dlatego . W każdym razie - uwierz na słowo, haha .

Mera Baadshah!

Edytowane przez Aishwarya0
Czas edycji: 2009-07-06 o 20:17
Aishwarya0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 09:27   #501
Katarynka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aishwarya0 Pokaż wiadomość
Ja myślę, że to tylko tak na zdjęciu wygląda . Zamki mam tak.. na połowie zęba, na środku, że tak powiem, hehe . Na jedynkach tak samo, tyle, że trochę dziąsła mi opadły, więc może wydawać się, że są nieco wyżej (zamki oczywiście :P). Ale jednak jak dobrze popatrzeć, tak na żywo, a nie na zdjęcie - zamki są w połowie . A, i zdjęcie robione jest pod kątem, od dołu bardziej, i górna warga lekko nachodzi na zęby, więc może to dlatego . W każdym razie - uwierz na słowo, haha .
czyli to takie było takie złudzenie wywołane zdjęciem, perspektywą i faktycznie nie widać górnej części zębów, bo usta zasłaniają... wierzę na słowo!
Katarynka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 11:17   #502
pearl126
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolina077 Pokaż wiadomość
Spokojnie, nic nie "pika"
pearl126 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 11:29   #503
martynqsia
Raczkowanie

Jak miło u Was widzieć aparaty Mój został zdjęty ponad 3 lata temu. Niestety, nie nawybierałam sobie zbyt wielu gumeczek, bo nosiłam go tylko 9 miesięcy Dlatego najczęściej miałam bezbarwne Ale były też czerwone, białe, niebieskie i zielone Na któryś z meczy moja ortodontka pozakładała jednemu chłopakowi białą górę i czerwony dół - całkiem ciekawy efekt
martynqsia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 12:49   #504
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Witaj
Super, że dołączysz do tak zacnego grona aparatek Co do pytań, to zakładanie aparatu (jednego łuku) trwa ok. 30-40 minut i jest bezbolesne.
30-40 minut?! Ja siedziałam na fotelu 1,5h! I później czułam tylko moją porozciąganą na wszystkie strony twarz... Przy zakładaniu tylko góry, bo dołu nie mam.

Ja mam teraz gumeczki zielone Tak sobie myślę, czy kiedyś orto nie zagadać o kilka kolorów, ale kurcze on ma nową pomocnicę i ona się tak dziwnie patrzy Jak wasi zareagowali, jak prosiłyście o kilka kolorów? Bo ja zazwyczaj mam jeden.

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 20:17   #505
somee
Przyczajenie

Mnie na wstępie się pyta jakie kolorki
Jeszcze sama dodaje, że na lato fajnie mieć jakieś kolorowe .W mojej szkole dosłownie czekają aż będe miała jakiś inny kolor ;p(w ogóle rewelacja była ze mi założyli ;p)
Spytałam się czy ma świecące w ciemności. Powiedziała ze mi za miesiąc załatwi ;p
Będą różowo-zielone z wstawkami tych swiecących w ciemności ;p
Stary 2009-07-09, 15:28   #506
Julka0014
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Kolorowe gumki na nasze aparatki ortodontyczne :))

Cześć Tak czytam te wasze posty i czytam i mam kilka pytanek, bo niedługo będę miała aparat i chcę się zapytać czy nakładanie boli? Wiem, że to nie ten temat, ale odpowiedzcie ok?? I jeszcze idę w poniedziałek żeby ustalić plan leczenia to gdzieś tak kiedy mogą mi już zakładać aparat?? Jak to było u was?? A i jeszcze jak ortodontka mnie nie zapyta jaki chcę kolor gumek to ja mam zapytać czy w ogóle ma?? Z góry dziękuję
Julka0014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 17:11   #507
somee
Przyczajenie

samo w sobie nie boli (mnie jedynie bolało wkładanie separatorów). W moim przypadku około 2 tyg czekałam na założenie aparatu dlatego, że miałam wyjazd w góry a po założeniu aparatu z jakiś tydzień miałam problemy z gryzieniem ;/. Gumki będzie miała na pewno ale spytaj się czy ma jakiś konkretny kolor, który chcesz.
Stary 2009-07-09, 18:20   #508
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Julka0014 Pokaż wiadomość
Cześć Tak czytam te wasze posty i czytam i mam kilka pytanek, bo niedługo będę miała aparat i chcę się zapytać czy nakładanie boli? Wiem, że to nie ten temat, ale odpowiedzcie ok?? I jeszcze idę w poniedziałek żeby ustalić plan leczenia to gdzieś tak kiedy mogą mi już zakładać aparat?? Jak to było u was?? A i jeszcze jak ortodontka mnie nie zapyta jaki chcę kolor gumek to ja mam zapytać czy w ogóle ma?? Z góry dziękuję
Powiem tak. Samo zakładanie nie boli, mnie jedynie trochę bolała porozciągana twarz(wiadomo, 1,5h siedzenia z otwartą gębą, w dodatku rozciąganą na wszystkie strony Chociaż nie było tak źle). Jak mnie się orto pyta o kolor gumek to ja" A jakie pan ma?", wtedy pokazuje i coś wybieramy

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 19:05   #509
Julka0014
Przyczajenie

dzięki wam )
Julka0014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 21:37   #510
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Julka0014 Pokaż wiadomość
dzięki wam )
hej
poczytaj sobie najpierw
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=302074
a tutaj jest wątek o aparatch ortodontyczny i tam dziewczyny chętnie odpowiedzą na pytania na które nie znajdziesz w FAQ
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=332427

pozdrawiam

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości