|
|
#1081 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
witam.
Od 3 miesięcy biorę tabletki anty - Regulon. Jednak w tym czasie może przez 3 tygodnie nie miałam okresu, cały czas mam jakieś plamienia. Ginekolog kazała mi brać tabletki ze względu na wszystko, jednak teraz myśle, że chcę z nich zrezygnować choćby na okres wakacji. Chcę bez skrępowania pojechać na basen, poopalać się. Czy dokładnie w 12 dzień brania tabletek mogę przerwać ich branie? Czy muszę wyłykać je do końca? Proszę o pomoc, nie wiem co mam robić...
|
#1082 |
|
Zadomowienie
|
Patrycja takie rzeczy się zdarzają, tzn plamienia o których piszesz i mogą być przez pierwsze 3 opakowania, może dokończ to opakowanie i zobacz co się będzie działo przy następnym, plamienia powinny ustąpić.
|
|
|
|
#1083 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prezerwatywa została w pochwie
hej dziewczyny mam problem dwa tygodnie temu kochałam się z chłopakiem i w trakcie zsunęła się prezerwatywa jednak nie została cała w pochwie tylko sam zbiorniczek pierscień był na wierzchu mój chłopak odrazu to zauważył i ją wyjął wypadały wtedy teoretycznie dni niepłodne, dodam że nie miał wytrysku, jednak boję sie bo spóźnia mi sie okres 3 dni i teraz myśle czy to nie ciąża czy może to przez odchudzanie gdyż odchudzam się od ponad miesiąca i piję herbate wspomagającą odchudzanie dodam też że teraz zdawałam mature i strasznie sie bałam przed wynikami czy to może byc powodem że nie mam okresu?nie mam żadnych obiawów ciąży tylko to że mi się okres spóźnia. proszę pomóżcie mi
Edytowane przez madzia2306 Czas edycji: 2009-07-03 o 15:15 |
|
|
|
#1084 | |
|
in love with life
|
Cytat:
Okres spoznia ci sie pewnie od odchudzania. W 90% przypadkow organizm tak reaguje na zmiane diety.
|
|
#1085 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki wielkie za pocieszenie ale i tak się martwię wolę zrobic test i miec pewność a do ginekologa i tak pójdę żeby mi okres nie zanikł od odchudzania
|
|
|
|
#1086 |
|
in love with life
|
Test mozesz zrobic jesli chcesz, choc to i tak bez sensu, bo na pewno nie jestes w ciazy. A pomysl z pojsciem do ginekologa jest swietny. Moze ci cos ginekolog poradzi w sprawie zmiany diety, zebys miala nadal regularne okresy.
|
#1087 |
|
Zakorzenienie
|
mam dopiero20 lat i jakośT nie chce miec teraz dziecka chociaż ni zabiłabym sie z tego powodu bo z facetem jestem od 4 lat to będzie dobrze mam nadzieje
---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- chciałam dodac jeszcze że w ostatnim miesiącu miałam trochę bardziej skąpą miesiączkę to może byc już przez tą diete?? |
|
|
|
#1088 |
|
in love with life
|
zdecydowanie tak. idz do ginekologa, moze ci cos zaproponuje.
|
#1089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc narazie się nie martw
|
|
|
#1090 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny za pomoc troche mi lepiej bo nie mogłam sobie poradzic z myślą że to może byc ciąża ale test i tak zrobię nie zaszkodzi hehe
|
|
|
|
#1091 |
|
Zadomowienie
|
hej dziewczynki
jestem tu nowa, ale czytam Was już od dawna pojawił się problem i chce zapytać czy dobrze postąpiłam. mam nadzieje, ze pisze w dobrym watku )) od niedawna biore tabletki - Cilest [zawsze o 22]- to moje drugie opakowanie, przy 20 tabletce [w piatek] własnie z tego drugiego opakowania - nie byłam pewna, czy na pewno tabletka się wchłoneła [niechcący ją rozgryzłam czy tak można?] a dodatkowo w tym czasie jadłam.. nastepnego dnia [sobota] wkreciłam się, ze moze jednak nie zadziała wiec o godzinie 10 rano wziełam nastepną.. czyli juz ostatnią z blistra... kolejnej wieczorem juz nie wziełam zaczynając 7 dniową przerwe.. czy postąpiłam słusznie? czy jestem zabezpieczona? czy musze dodatkowo się zabezpieczac? rozumiem, że teraz musze o 1 dzien wczesniej przyjac tabletke? [zaczynałam w niedziele, wiec teraz w sobote?]? czy moge zaczac przyjmowanie tabletek po tej 7 dniowej przerwie o 22 czy musze o 10 rano? girls doradzcie, cos bo wkrecam się
|
|
|
|
#1092 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1093 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1094 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny na szczęscie test wyszedł negatywny i dzisiaj dostałam okres ulżyło mi
)
|
|
|
|
#1095 | |
|
in love with life
|
Cytat:
|
|
#1096 |
|
Zakorzenienie
|
ale do ginekologa pójdę dopiero po @ teraz niestety nie mam jak. pozdrawiam cieplutko
|
|
|
|
#1097 |
|
BAN stały
|
dziewczyny tak sobie mysle ze zostaje mi sama prezerwatywa do uzycia - wspolzyje sporadycznie, raz na tydzien, moze 2 (wiadomo, zalezy od obowiazkow, tj praca, uczelnia no i od wolnej chaty)
spirake sciagnelam , pigulki rzucilam w cholere czyli wszystkie hormony odpadaja jak i inne metody tylko zostaje gumka i npr alejesli chodzi o npr to nie wiem czy znajde tyle czasu i checi by to stosowac codzienie, no i na 1 stronie tego watku jest napisane ze tego nie moga stosowac osoby przemeczone, po nie przespanej nocy, na innych stronach antykoncepcyjnych rowniez. ale na tych str co sa jedynie za npr - polecaja kazdemu, nie ma znaczenia nie wyspany czy owaki. to wkoncu jak to jest? czy to nie jest "przekupienie" stron internetowych do polecania wylacznie hormonow i mechanicznych a odrzucenie wylacznie npr? tak prawde powiedziawszy gdyby gumka rowniez odpadla to nie uzywalabym samego npr :Pno w sumie jesli czlowiek czuje sie dobrze X dni a nagle jest nie wyspany tak samo jak sie pisze o nie przespanej nocy - jakby nie patrzec sa kobiety co pracuja na rozne zmiany to czyli kto tak naprawde moze uzywac tej metody? bo chyba nie ma osoby wylacznie tak zdrowej by mierzenie bylo bardzo obiektywne. kazdy czlowiek moze byc zmeczony, albo taki ktory nie przespal nocy - nawet mnie sie to zdaza a nie pracuje chwilowo i nie mam jako taki obowiazkow czy moze jednak nie ma to znaczenia? no i 2 sprawa przeczytalam ze trzeba sie mierzyc zaraz po przebudzeniu. czy jest roznica jak obudze sie 1 dnia mierzenia (wiadomo ze poza miesiaczka) o 7 rano a 10 dnia mierzenia o 12 w poludnie? jesli o sluz to bywalo ze w czasie posiadania spirali rozroznialam, gesty czy rzadki, z grudkami itp ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- teraz przeczytalam na necie ze trzeba o tej samej porze albo do 1 godziny roznicy - teraz jak sa wakacje spie maskymalnie do 10-10:30, a jak sie obudze i rozbudze to nie poloze sie spac dalej, a z kolei bede i nie wyspana i marudna caly dzien (oczywiscie zmeczona tez) a jak sie skoncza wakacje to uczelnia a tam tez bywa ze wstaje o 6-7 a w inne dni wole sie wyspac + wizyty u lekarza, tam tez trzeba wstac wczesie by sie zarejestrowac kurna blaszka. zostaje sama gumka. chce unikac globulek bo jestem i tak wystarczajaco sliska ze czasem w trakcie malo co czuje partnera myslicie ze gumka sama wystarczy? nawet nie mam jeszcze swojego naturalnego okresu no to zostal sie kalendarzyk i gumka, problem nadejdzie jak tfu tfu peknie. bo narazie nic nie peklo. Edytowane przez agusiamyszka Czas edycji: 2009-07-07 o 23:38 |
|
|
|
#1098 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny,
mam pytanie, rozważam opcję brania tabletek i chciałam sie spytać, jeśli kończę brać tabletki np w poniedziałek, to następny listek zaczynam we wtorek czy w poniedziałek?
|
|
#1099 |
|
Zakorzenienie
|
Na ulotce stoi wyraźnie - 7 dni przerwy. Nie 6, a 7.
|
|
|
|
#1100 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:45 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1101 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny powiedzcie co mam zrobic ostatnio jestem tak zakrecona, ze zopomnialam o 7dniowej przerwie i rozpoczelam nowy blaster z ktorego wzielam 2 tabletki
co teraz ? Mam robic ta przerwe czy nadal kontynlowac branie tabletek
|
|
|
|
#1102 |
|
Raczkowanie
|
Dobra jestes, to naprawde niezle zakrecona
|
|
|
|
#1103 |
|
Zakorzenienie
|
Hej wielkie dzieki za odpowiedz
. Pozdrawiam
|
|
|
|
#1104 |
|
Raczkowanie
|
Spoko, mam nadzieje, ze dobrze to zniesiesz
Przynajmniej bedzisz miec probke, czy mozesz sobie w ten sposob przesuwac okres czy nie. Zawsze jakis plus.
|
|
|
|
#1105 |
|
BAN stały
|
wcale nie okrutna ta gumka - pomijajac ze ja cos dziwnego odczuwam. moj facet uwielbia gumki, i pozwalam mu konczyc w srodku. no i ze kochamy sie raz na jakis czas?czekam na miesiaczke. a wlasnie jak powinnam liczyc nadejscie miesiaczki?. 21 powinnam wziac kolejna tabletke ktorej nie wzielam, czyli wczoraj tj 3 tygodnie. czy od tego dnia mam liczyc oczekiwanie na naturalny okres?
no i mam pytanie o naturalne metody. czy moge sie budzic o konkretenej godzinie - budzikiem (czytalam na innym forum zeby to robic do 7 rano) i wtedy sie mierzyc termometrem i zapisywac sobie to w zeszyt ?? oczywiscie nie chce polegac wylacznie na naturalnym metodom, a chce jedynie wiedziec co i jak przy gumce
Edytowane przez agusiamyszka Czas edycji: 2009-07-13 o 11:29 |
|
|
|
#1106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o naturalne metody... są tu wątki o tym , tam dziewczyny dokładnie wyjasnią
|
|
|
|
|
#1107 |
|
BAN stały
|
aha, czyli od zazycia ost pigulki. teraz siedze z kalendarzem i wyliczam co i jak.tabletke ost chyba wzialam 13 czerwca, 17 chyba mialam plamienie (po jakims czasie od wydarzenia mam problem z zapamietaniem faktow
) 21 powinnam wziac nastepna czyli wg Twojego schematu mija 30 dniczuje jakby delikatne pobolewanie brzuszka - moze sie zbliza wolnymi krokami ? albo duzymi ![]() dziekuje za odp. poczytam o npr - na innych stronach sa dokladnie opisane, ew tam dopytam i bedziemy testowac i wykrakalam zaraz po odlozeniu kompa poszlam sprawdzic co i jak i zauwazylam slady krwi.niezle
Edytowane przez agusiamyszka Czas edycji: 2009-07-13 o 13:37 |
|
|
|
#1108 |
|
Zadomowienie
|
Witam
ja mam takie pytanko, gdyż ten "pierwszy raz" mam jeszcze przed sobą, ale jest to w planach I jak każda dziewczyna przed tym "pierwszym razem"obawia się zajścia w ciążeByłam u lekarza i przepisał mi tabletki NOVYNETTE. obawiam się skutków ubocznych. I teraz mam dylemat. Bo bez sensu będzie jeśli rozpocznę zażywanie tabletek, okaze się, że kochać się będę np. ~raz na miesiąc, tym bardziej, że nie można odstawić ich od tak sobie. Jesli to możliwe to prosiłabym o jakieś informacje dot.tych tabletek. Przeczytałam ulotke, ale nie jest w niej zawarta inf o ewentualnym przytyciu, bo tego się najbardziej boje. Słyszałam również, że tabletki te mogą powiększać biust, czy to prawda? Pozdrawiam
Edytowane przez Eshi Czas edycji: 2011-09-24 o 01:59 |
|
|
|
#1109 |
|
Zadomowienie
|
wszelkie skutki uboczne- tycie, powiekszone piersi i inne sa idnywidualna sprawa kazdego organizmu. te tabletki maja mala zawartosc hormonow, wiec nie zakladaj od razu najczarniejszych scenariuszy ;p
i moze nie odkladaj tych tabletek na pozniej skoro zamierzasz rozpoczac wspolzycie? mlodym ludziom prezerwatywy sprawiaja czasem klopot, zeslizguja sie, sa problemy z zalozeniem, a pozniej dziewczyny sie stresuja. natomiast globulki moga powodowac uczulenie i tez ich aplikacja troche czasu zajmuje. a tak jak bierzesz tabletki regularnie to juz o nic martwic sie nie musicie
|
|
|
|
#1110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:17.

więc narazie się nie martw
jestem tu nowa, ale czytam Was już od dawna 
:P
a jak sie skoncza wakacje to uczelnia a tam tez bywa ze wstaje o 6-7 a w inne dni wole sie wyspac

co teraz ? Mam robic ta przerwe czy nadal kontynlowac branie tabletek
) 21 powinnam wziac nastepna czyli wg Twojego schematu mija 30 dni