|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Zimowe Listopadowo-Grudniowe
Pati ja podzielam zdanie poprzedniczek - skonsultuj to z innym lekarzem, przecież nie koniecznie musisz mówic co powiedział inny, a to lepsze niż stres, który przeżywasz
Dudziakowa figlaro jedna ale masz zachciamki ![]() ![]() a kto ich nie ma ale to nic jeszcze kilka miesięcy i pewnie Wszystkie to nadrobimy |
|
|
|
#4262 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam mamusie poniedzialkowo
i witam cieplutko nowe mamusie ![]() Cytat:
A tak swoja droga, to przeciez ladny masz brzuszek. Zreszta mi zaczal tak na powaznie rosnac ok 19 tc, wiec jeszcze masz czas. Pati18, trzymam kciuki za was, zeby wszystko bylo dobrze. Badz dobrej mysli. Dudziakowa, ciesze sie, ze u was wszystko ok. Trzymajcie sie mocno i nie dajcie sie. A co do przytulanek, to tez mam ostatnio niezla ochote, tylko maz jakies 800 km stad i zobaczymy sie dopiero za 3 tygodnie A jeszcze dzis mnie jeki jakiejs kobiety obudzily Do tego wszystkiego moja corcia jakos sie tak ustawila, ze przez weekend skopala mi okropnie jelita i pecherz. I w nocy tez harcowala jak pijany zajac , co dodatkowo spotegowalo bezsennosc.
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2009-07-06 o 09:43 |
|
|
|
|
#4263 | |||
|
Zakorzenienie
|
Witam po weekendowo,
Cytat:
Badanie na fotelu, usg przez brzuch, serduszko dzidzi bije pięknie, ale nic wiecej sie nie dowiedzieliśmy. Następne badanie pod koniec lipca. Cytat:
Acha, i co do norm - w ciąży sa nieco inne. Dla ciężarnych niedokrwistość zaczyna sie z hemoglobina poniżej 11,00. Cytat:
Witam nowe mamusie! Pati, bądź dzielna i tak jak dziewczyny napisaly skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem.
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2009-07-06 o 09:36 |
|||
|
|
|
#4264 |
|
Zakorzenienie
|
bardzo Wam dziekuję za miłe powitanie
to forum to naprawde super sprawa, można sie podzielic radosciami i wątpliwościami i smutkami i otrzymac wsparcie - które jest tak ważne w chwilach zwątpienia - ale zyczę Wam i sobie zeby takich chwil było mało albo najlepiej w ogóle jeśli chodzi o mnie to wyniki mam jak narazie w porzadku jednak matrwią mnie moje wyłażące do wierzchu żyły na nogach. mam dziedziczne zylaki ale tak naprawdę te żyły uaktywniły sie tak bardzo od 13-14 tyg ciąży dostałam od ginki tabletki na wzmocnienie żył ale jakoś szczerze mówiąc nie widze żadnej poprawy pocieszam sie tylko że nie bolą mój brzuszek już się też zaokragla ale ja z kolei mam wrażenie że rano jest większy a póżniej w ciągu dnia gdzieś sobie dzidziuś "idzie" w głąb brzucha narazie przytyłam 3 kg. dziewczyny nie martwcie się wagą to naprawdę jest bardzo indywidualna sprawa. moja mama urodziła nas pięcioro i najwięcej ile przytyła to było 8 kilo (to było jak była w ciązy z moją siostrą która po urodzeniu ważyła 4 650) i wcale nie urodziła jakichś dużych dzieciaczków bo żadne nie miało nawet 4 kilo obie panie podane w przykładach sa kobietami szczupłymi
|
|
|
|
#4265 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, tutaj coś na temat usg:
http://blog.zapytajpolozna.pl/ciaza/...djecie-dziecka Cytat:
Najważniejsze to zdrowe dzidzi, a do ładu dojdziemy z kg po porodzie. Ja sobie wczoraj liczylam ile powinnam przytyć i wyszlo że 13-16 kg bo przed ciazą mialam wskażnik BMI ponieżej 19 co oznacza lekką niedowagę i organizm musi teraz to nadrobić, żeby dzidzi było wygodnie i bezpiecznie. Co do nog to zauważyłam że jak sie zrobilo teraz cieplej to po 8 h siedzenia w pracy mam opuchniete kostki.. ![]() Co ciekawe jest to z pewnoscią od siedzenia, bo weekend miałam bardzo pracowity i cały czas na nogach i kostki byly noramlne. No niestety...
|
|
|
#4266 |
|
Zakorzenienie
|
mam dokladnie to samo. Po 8, czasami 9h siedzenia w pracy tez mam opuchniete kostki. Ale pomaga mi troche mieszanka ziolowa przeciwobrzekowa i sandaly, nawet jak jest troche chlodniej.
|
#4267 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja chyba tak bardzo chcę mieć córkę,że już nawet tak piszę Ale może się to sprawdzi co?listopad sami chłopcy to może grudzień przyniesie dziewczynki
|
|
#4268 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie mamusie poweekendowo
![]() Witam nowe mamusie! Marta trzeba zrównoważyć ilość chłopców, więc może dziewczynka będzie ![]() Kochane na problemy z żyłami i opuchnięte kostki, to chłodne okłady, mogą być ziołowe i przy leżeniu kłaść nogi wyżej niż reszta ciała (najlepiej na poduszkę). Dudziakowa dobrze, że wszystko u Was ok, trzymam kciuki! Ja niestety w weekend dorobiłam się zapalenia dziąseł Miłego poniedziałku!
Jestem żoną ![]() http://s6.suwaczek.com/20090509570713.png Nasz mały skarb- Alicja http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911054965.html Czekamy na Marysię ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20130427724853.html |
|
|
|
#4269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, bo ja jestem na listopad i gin twierdzi, ze bedzie dziewczynka , no chyba, ze jej cosik miedzy nozkami wyrosnie
|
|
#4270 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Mamusie
![]() my z TZ-em w sobote byliśmy na wizycie kontrolnej i wszytko dobrze, serduszko ładnie bije, dzidzia rośnie jak na drożdżach![]() jesteśmy w 20tc i 20.07 idziemy na usg połówkowe ![]() oczywiście mam stracha ale i nie mogę się doczekać - bo wtedy bardziej oberzymy naszą niunię ![]() a no i teraz lekarz potweirdził, że to na 100% dziewczynka ![]() ![]() ![]() ale z zakupami wstrzymam się jeszcze bo w tym tyg szykuję nas na urlopik, w piątek jedziemy i wracamy dopiero na badanie więc już na spokojnie po badaniu zacznę kompletować wyprawkę i szykowac pokoik ![]() ![]() Dudziakowa - cieszę się że jesteś w domku - dobry i weekend z najbliższymi ![]() Pati - nie zamartwiaj się tylko koniecznie idź do jakiegoś specjalisty od USG!! Bedzie dobrze - zobaczysz Witam nowe Mamusie a mamusiom na urlopie życzę udanego wypoczynku ![]() Miłego dzionka ![]() a.. i jeszcze Wam opowiem - w weekend pojechaliśmy do TZ-a dziadków, którzy mieszkają nad pilicą i poszliśmy (3 facetów i ja) na ryby nad takie jeziorkoi ku zdziwieniu wszytkich ja choć o wędkowaniu nie mam pojęcia - wyciągaliśmy same sumy karłowate (wielkością takie z 10cm)- takie malutkie ale przepyszne i ja złapałam jedyną wielką normalną rybę tj lina który był jak od dłoni do łokcia ![]() ![]() ![]() ależ mnie duma rozpierała !!! a jak było pysznie schrupać te rybki wieczorem![]()
|
|
|
|
#4271 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz ja sie tez martwie o zyły, ponieważ u mnie moja mama i babcia miały, a ja ne jednej nodze mam taką zyłke i mnie strasznie wkurza ![]() MartaN zazdroszcze Ci ruchów, ja juz prawie 18 tydzien a tu ani widu ani słychu. Wczoraj jak lezałam przed spaniem wsłuchiwałam się dośc długo i jeden bulgotek był, ale to mogło mi sie wydawać już niby szczupłe osoby czują szybciej ruchy, ale juz w to nie wierze |
|
|
|
|
#4272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() poczekam, ale fajnie byłoby czuc ruchy dzidzi, jednak bardzo się na nie czeka ![]() dzis czuje jak nie brzuch swedzi, ale tak w srdoku, ale to raczej nei dzidzius, bo ruchy podobno przyjemne sa
|
|
|
|
|
#4274 |
|
Zakorzenienie
|
ja też myślę o zabiegu na te żylaki bo w miom przypadku to nie jedna żyłka tylko niestety wiecej
dziewczyny a powiedzcie kiedy zaczynają robic sie rozstępy? ja już od samego początku ciąży wcieram w siebie spore ilości balsamu żeby bardziej uelastycznic skórę bo boję się rozstępów w sumie na brzuchu to narazie i tak mam jeszcze trochę zapasowej oponki gorzej na piersiach... i mój bejbik też nie chce sie ruszac a tu wczoraj sie już 19 tydz zaczał
|
|
|
|
#4275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Natomiast w tej calej zabawie nie odczuwalam zadnych motylkow. Jak widac kazda z nas przechodzi to inaczej. Simpatica, ja uzywam najzwyklejszego olejku jojoba
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2009-07-06 o 13:40 |
|
|
|
|
#4276 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie listopadowe i grudniowe mamusie!
![]() Zapisywałam się do oczekujących mamuś jeszcze w marcu, a już mamy lipiec - jak ten czas leci Nie wiem czemu nie zaglądałam na forum i nie nawiązywałam do tej pory mamusiowych znajomości... Pewnie dlatego, że tak wiele działo się w moim życiu na co dzień, że czasami nie miałam nawet chęci by usiąść przed komputerem. Poza tym pojawienie się małej fasolki było dla mnie na początku wielką niespodzianką i trochę zajęło mi przygotowanie psychiki do zmieniającej się sytuacji. Pojutrze zaczynam 23 tydzień i moje myślenie zmieniło się o kilkaset stopni. Czekam na mojego synka Mikołajka z wielką niecierpliwością. Zaczynam zazdrościć wszystkim mamom, które mają już swoje pociechy na świecie. Moja własna ciąża zaczyna mi się dłużyć niemiłosiernie. Termin mam na 10 listopada i jak sobie wyobrażę jak dużo jeszcze przede mną to aż w główce mi się kręci ze zniecierpliwienia (zaraz się opanowuję co by dzidzi nie denerwować, he Powoli zaczynam też myśleć nad kompletowaniem wyprawki dla dziecka i z tym mam diabelnie dużo problemów, bo nie mam pojęcia jakie produkty są najlepsze. Jest tak dużo tego wszystkiego, że nie wiem za co się złapać najpierw xD Mam nadzieję, że będziemy sobie mogły wzajemnie coś poradzić. Poza tym zaczynają dręczyć mnie myśli porodowe. Czy Wy też tak macie, czy raczej zdajecie się na ślepy los? Pozdrawiam Was wszystkie cieplutko! |
|
|
|
#4277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może dla nas to swedzenie a dla innych motylki? hmmm ciekawe ciekawe ja tam sie nie obraze jak mnie dzidzius skopie;Psimpatica ja odkąd dowiedziałam sie o ciąży smaruję brzuch i uda oliwka ale ja mysle, że wielu osobom rozstepy robią sie dopiero po ciąży...
|
|
|
|
|
#4278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do samego porodu, to mialam pewne fazy. Czy to bolu, czy to b. obfitego krwawienia po porodzie, czy tego, zeby odpowiednio mnie zszyto . Ale zeby mnie to jakos dreczylo, to raczej nie.W kazdym badz razie niecierpliwie czekam skurczow porodowych, ale na te mam jeszcze czas
|
|
#4279 |
|
Rozeznanie
|
konspiracjo jak obliczyłaś ile powinnaś przytyć w czasie ciąży?
|
#4280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio pytałam lekarza o ZZO. Nie ma. Ale coś ma się zmienić i ma nadzieję że do grudnia sie sytuacja ustabilizuje i znieczulenie będzie dostępne. I po co sie tym od teraz stresować? Proszę: http://www.planujemydziecko.pl/index...t-wagi-w-ciazy
|
|
|
#4281 |
|
Zadomowienie
|
Ja powinnam przytyć według mojego poradnika 11,5 do 16 kg, ale wg tej stronki, która podałaś jest przedział 11 do 13, czyli jeszcze ok 10 to spokojnie mogę przytyć
Myśli porodowe też mnie czasem nawiedzają, ale szybko staram się myśleć o czymś innym, bo jednak niech każdy mówi co chce, ale ja tam się boję! Ja poczułam ruchy 18+6 czyli w 19 tyg. Jeszcze są delikatne, przyjemne, pewnie potem będzie gorzej Edytowane przez elalank Czas edycji: 2009-07-06 o 14:58 |
|
|
|
#4282 |
|
Zakorzenienie
|
Wiec teoretycznie powinnam przybrac max 13 kg. Ale jak bedzie wiecej, to bede potem bardzej nas soba pracowac, zeby zrzucic to co niepotrzebne.
Zreszta, czy to az takie wazne? Lepiej chyba robic tak jak intuicja podpowiada i zeby sie dobrze czuc i zeby dla dziecka bylo to dobre.
|
#4283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 10 to absolutne minimum. Ile by nie było wiem że potem wszystko zgubimy.
|
|
|
#4284 |
|
Zakorzenienie
|
Witam poniedzialkowo!!!
Nie bylo mnie dwa dni a Wy tyle tu naskrobalyscie, zaraz bede nadrabiac zaleglosci, troszke juz przeczytalam i gratulacje tym ktore poznaly plec dzidziolka U mnie strasznie goraco, az nie chce sie na pole wychodzic. Dzidzia od wczoraj daje bez przerwy znac caly czas kopie mamusie po brzuszku Wczoraj mielismy z mezem pierwsza rocznice slubu i zabral mnie na pyszna romantyczna kolacje do restauracji, zaskoczyl mnie tym bardzo
17.11.2009 19.06.2012 Aniołek[*] Edytowane przez pietrusia Czas edycji: 2009-07-06 o 16:48 |
|
|
|
#4285 |
|
Zakorzenienie
|
Cos dzis cicho na watku
No tak, pare dziewczyn sie ulotnilo na wakacje , tylko pozazdroscic.A mi w koncu wrocila chec do zycia. Co prawda zmeczona jestem po nieprzespanej nocy, ale przynajmniej corunia wesolo rozrabia i daje wiele radosci mamusi ![]() Nic to dziewczyny, zycze wam milego popoludnia i wieczoru. Pietrusiu, gratuluje rocznicy slubu
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2009-07-06 o 16:59 |
|
|
|
#4286 |
|
Rozeznanie
|
Wiecie co, wczoraj miałam dziwny dzień. Co roku odbywa się u mnie pewna impreza, na której wszyscy znajomi, rodzina szalejemy do upadłego. I wszyscy tak szaleli, a mnie złapał jakiś żal... nie wiem do kogo, czego, ale taki żal, że ja juz nigdy nie będę tak beztroska jak byłam do tej pory. Że już nigdy nie zaznam tego uczucia szalonej zabawy bez myślenia o tym co będzie jutro.
Ech... Piszecie, że boicie sie porodu. Ja też. Ale zdałam sobie sprawę z tego, że mylę się myśląc, że poród to najgorsze co mam do przejścia na mojej "mamusiowej" drodze. Ten strach przed bólem porodu towarzyszy mi od momentu, kiedy dowiedziałam sie, że jestem w ciąży i początkowo myslałam, że jak to przetrwam, to juz wszystko będzie dobrze. Ale przeciez wtedy pojawi się jeszcze większy strach o małą kruszynkę, o jej zdrowie, cały czas będę się bała o to jak sie czuje, czy jest bezpieczna, czy nic jej nie grozi. Będę o nia drżała od porodu przez wszystkie dni do konca mojego życia. Nawet kiedy kruszynka będzie miała 18 lat, to wciąż będzie towarzyszył mi strach. O jej wychowanie, o szkołę, o zaradność itd. Dlatego nigdy już nie będę beztroska. I jakos tak dogłębnie zdałam sobie z tego wczoraj sprawę. Ale ten strach to oczywiscie tylko jedna strona medalu. Jest na szczęście jeszcze jedna - ogromna radocha!!!!
|
#4287 |
|
Zakorzenienie
|
droga sexy body nareszcie nie czuję sie z tym samotna
muszę przyznac że ja tez przez kilka dni miałam takiego doła. chyba ze trzy dni po kolei zdarzyło mi sie nawet przez to płakac czułam dokładnie to co Ty "(...) że ja juz nigdy nie będę tak beztroska jak byłam do tej pory. Że już nigdy nie zaznam tego uczucia szalonej zabawy (...)" byc może u mnie wzieło sie to z tego iż nasz bejbik jest nieplanowany - co nie oznacza że niechciany . planowaliśmy ślub na 10/04/2010 a pobraliśmy się 23/05 w przyspieszonym tempie i tak sobie myślę że może to waśnie dlatego mam takie smętne myśli bo nie było tak jak miało byc... chociaż przecież żadnej decyzji nie żałuję bo bardzo kocham swojego Tż-ta i wiem że on mnie też (znamy sie juz 5 lat ) ale jednak smety do łba przychodzą... ech te nastroje chociaż oczywiscie to nie jest tak że ja od rana do wieczora myśle tylko o tym że już nie będzie tak ja wcześniej, tylko jak sexy body o tym napisała to uświadomiłam sobie że ja też to mam. może tak sie dzieje z wieloma kobietami które spodziewają się pierworodnego dzieciątka?
|
|
|
|
#4288 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja myśląc o porodzie widzę jeden wielki "?" Nie mam bowiem zielonego pojęcia gdzie urodzę (jeśli stary szpital w moim mieście nie przeniesie się do nowego, nowoczesnego budynku to na pewno nie urodzę u siebie, ale w którymś mieście obok), jak urodzę (ze względu na wysoką wadę wzroku możliwa jest w moim przypadku cesarka; nie mam bladego pojęcia czy stosują u nas ZZO) i kiedy urodzę (tu przeraża mnie wizja porodu 1 lub 2 listopada...). Sam ból porodowy nie przeraża mnie tak bardzo, jak strach przed tym jak moje ciało będzie powracało do poprzedniego stanu, tzn. czy będę taka sama w środku jaka byłam przed (martwię się po prostu naszym życiem seksualnym..). Też w sumie nie jestem tym jakoś zbytnio zestresowana, ale im bliżej tym faktycznie więcej tych porodowych myśli.. Tym bardziej jeśli doświadczone koleżanki każą mi sporządzać zawczasu wyprawkę do szpitala. Cytat:
|
|||
|
|
|
#4289 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Wreszcie nadrobiłam to co naskrobałyście przez ostatnich parę dni.
W weekend wybyliśmy do moich rodziców a dzisiaj od rana był kłopot z siecią i nie miałam internetu. Pewnie to po wczorajszych burzach... tak mnie dzisiaj nosi na zjedzenie czegoś, że szok. Szkoda tylko, że sama nie wiem co bym zjadła... ach te zachcianki ciążowe ![]() Cytat:
Mnie do tej pory zdążyły popękać naczyńka na nogach i porobiły mi się takie pajączki. Nie wiem za bardzo czy można coś z tym zrobić w ciąży. Jutro o 17 idziemy podglądać nasze dzieciątko więc popytam gina. Poza tym na czole wyszła mi ogromna brązowa plama wygląda to fatalnie i kolejny znak zapytania... czy coś da się z tym zrobić? Cytat:
Cytat:
![]() mnie czasami nachodzą takie myśli i niestety sceny, które mi się kojarzą z porodem są jak od rzeźnika. Nic na to nie poradzę. Nacięcie krocza przeraża mnie niezmiernie i myślę, że to się raczej nie zmieni. Tak czy siak- trzeba przez to przejść i co będzie to będzie! |
|||
|
|
|
#4290 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To chyba trochę egoistyczne, ale kłamałabym mówiąc, że czasem nie pojawi się taki mały żal... Cytat:
Niby nie ja pierwsza i nie ostatnia, ale...
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

ale to nic jeszcze kilka miesięcy i pewnie Wszystkie to nadrobimy 

A jeszcze dzis mnie jeki jakiejs kobiety obudzily
ale to takie fajne
dostałam od ginki tabletki na wzmocnienie żył ale jakoś szczerze mówiąc nie widze żadnej poprawy 

, bo ja jestem na listopad i gin twierdzi, ze bedzie dziewczynka