|
|
#511 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kolorowe gumki na nasze aparatki ortodontyczne :))
no a ja też niedługo bede miała aparacik
dokładnie to za tydzień. i zastanawiam sie jaki kolor gumasków wybrac. jak na razie podobaja mi sie takie niebieskie, błękitne . ale chciałabym zobaczyc jak wygląda to na ząbkach w rzeczywistości . moze ktoś ma niebieskie gumaski i mógłby wrzucic fote? ;*
|
|
|
|
|
#512 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to moje drugie gumeczki, najpierw miałam zielone.Błękitne prezentują się tak:
|
|
|
#513 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki Dygotka8
poczytam sobie
|
|
|
|
|
#514 |
|
Przyczajenie
|
ja dziefczynki też zkładam aparacik-już w PONIEDZAIŁEK ! kiedyś chcialm bardzo mieć przezroczyste gumki, ale co tam, przebarwiją sie a pzoa tmy jak szaleć to szalec ! najbardziej podobają mi się jasno różowe, mix jasnorożowe-jasnobłękitne, liliowe(w sensie ajsny fiolecik) i turkusowe, (choć chyba jak na pierwszy raz dla mnie za mocne) i troche jasnobłękitne całe. Mogłybyście mi jakieś z tych kategorycznie polecić/odradzić ?
i ewentualnie jakie firmy maja dobry gumk żebym mogła zpaytać orto jakie ma dzieki
|
|
|
|
|
#515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecam taki wrzos, szary. Na razie nie przejmuj się kolorami, pójdziesz do orto, pokaże Ci, wtedy wymyśl.Ja turkus miałam jako pierwszy i nie był zły. 1 600 post
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ Edytowane przez solaola Czas edycji: 2009-07-11 o 11:27 |
|
|
|
|
|
#516 |
|
Przyczajenie
|
chyba zdecyduje sie na fiołkowy
bedzie mi do twarzy, znaczy do zębów ;P
|
|
|
|
|
#517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
|
#518 |
|
Przyczajenie
|
W czwartek zakładają mi aparat na górny łuk. Jaki kolor gumek radizcie mi wybrać?
.
|
|
|
|
|
#519 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przejrzyj sobie wątek i zobaczysz jakie kolory polecamy, szczególnie te pierwsze strony
|
|
|
|
|
|
#520 |
|
Przyczajenie
|
już przejżałam ;>. Dzięki. Już wiem chyba jakie ; ] .
|
|
|
|
|
#521 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się tak zastanawiam, czym wy się właściwie przejmujecie?!
Ja zawsze jadę na spokojnie, wybieram na szybko i jest. To tylko miesiąc, szybko zleci
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
#522 |
|
Raczkowanie
|
No wiesz, po prostu nie chcemy za dużo czasu marnować na wybieranie gumek
Ustalamy sobie w domu i jedziemy z gotową decyzją Chociaż p co ja się w ogóle wypowiadam jak jeszcze aparatu nie mam Ja gdy jechałam na drugą wizytę to już mniej więcej wiedziałam jaki kolor gumek będę chciała a nawet plan leczenia nie był ustalony...
|
|
|
|
|
#523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już za 3 dni wizyta i będą nowe gumeczki![]() Chyba jednak zapytam się go o tą opcję dwukolorową...Jak myślicie?
|
|
|
|
|
#524 |
|
Przyczajenie
|
ma śliczne fioletowe gumeczki i ogłaszam sie oficjalnie zadrutowana;D
|
|
|
|
|
#525 |
|
Przyczajenie
|
Ja też ogłaszam się oficjalnie aparatką.
![]() Jakoś wytrzymałam na tym fotelu dentystycznym. Obym się jak najszybciej przyzwyczaiła. Dodaję też zdjęcie moich błękitnych gumek. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#526 |
|
Wtajemniczenie
|
O ile dobrze zauważyłam każda aparatka prezentująca swój aparat posiada zwykły stały aparat. U mnie się tak złożyło, że rodzice zainwestowali trochę w córeczkę i zafundowali mi aparat DAMONa
i gumek nie posiadam, nie słyszłam nigdy o żadnym podkręcaniu drutów a wizyte mam co 2 miesiące![]() Mi jak już dobieraja gumki(nie do zamków) to kolor decyduje o tym gdzie mogą być i jaką mają siłe. CZy któraś z was ma też taki aparat jak ja?;> |
|
|
|
|
#527 |
|
Przyczajenie
|
Jutro o tej godzinie będę uważała się za pół aparatkę. Mianowicie jutro o godz. 15.00 idę na zakładanie górnego łuku
|
|
|
|
|
#528 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czemu ortodonci proponują wam założenie najpierw jednego łuku skoro tak się nie robi i źle to wpływa na leczenie
|
|
|
|
|
#529 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#531 |
|
Zadomowienie
|
Z tym studiowaniem może być problem. Z profilu wynika, że michachacha ma 17 lat (za moich czasów na studia chodzili 19-latkowie
) A ja lubię wiedzieć dlaczego ludzie wysuwają takie opinie. I dlaczego moja ortodontka źle mnie leczy ![]() Poczekajmy na argumenty. Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2009-07-16 o 10:02 |
|
|
|
|
#532 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#533 |
|
Zakorzenienie
|
Przeważnie wszyscy jesteśmy źle leczeni
|
|
#534 |
|
Raczkowanie
|
Może koleżance michachacha, chodziło o to, że gdy wyleczy się górny łuk to może nie pasować do dolnego i będzie się na przykład niewygodnie gryzło?
I pewnie dlatego lepiej leczyć oba łuki od razu. Ale potem i tak leczy się dolny, aby pasował to górnego. A ja nadal żyję z moją wadę i nie mam pojęcia jak to jest gryźć przednimi zębami, ale jakoś żyje Ja w takim razie będę 'źle leczona', bo najpierw będę miała aparat na górę
|
|
|
|
|
#535 |
|
Wtajemniczenie
|
Na mojej pierwszej wizycie zapytałam się lekarza czy możliwe jest założenie łuku tylko na góre, bo w sumie na dole mi się moje zęby podobały, ale ortodontka stwierdziła, że tak się nie powinno robić.
Jeżeli Twoje szczęki są w dobrym ułożeniu prze założeniem aparatu i nie masz wady zgryzu a tylko jedynie krzywe zęby to założenie aparatu na jeden łuk może to zmienić czyli np zakaładając górny aparat żuchwa może Ci pójśc do tyłu Jeżeli jednak masz wade zgryzu a założony masz tylko aparat na góre(tak przeważnie bywa) to wada zgryzu nie bedzie leczona, bo do tego są potrzebne 2 łuki i wyciągi. Wtedy w ogóle leczenie trwa dłużej. Może się myle, a może nie. Ortodontą nie jestm jednak tak mi to wytłumaczono. Jestem zadowolona z mojego leczenia. Możliwe, że to dotyczy tylko aparatów mojego typu(tych nowszych z systemem Damona) a nie zwykłych stałych aparatów, które jak zauważyłam prawie wszystkie mają. |
|
|
|
|
#536 |
|
Przyczajenie
|
ja mam wadę zgryzu tzn, dolną szczękę mam wysuniętą i byłam na tej całej separacji i jak na razie założyła mi te gumeczki na górną szczękę a na dolną pewnie później bo niestety aparat będę miała na dwie szczęki
a i jeszcze chciałam się zapytac cyz to jest normalnie bo tak mnie bolą te zęby gdzie mam te gumki że po prostu masakra. a i jeszcze, jedna gumka mi wypadła ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ponieważ tam gdzie ta gumka powinna byc mam przerwę między zębami i nie wiem czy to ma jakiś wpływa na załozenie potem pierścieni tam .. ? a dziewczynom dziękuje za wstawienie fotek :P
|
|
|
|
|
#537 | |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie zdanie: "Nie wiem czemu ortodonci proponują wam założenie najpierw jednego łuku" oznaczało tyle co: dlaczego orto nie zakładają od razu dwóch łuków. Wnioskuje, że nie tylko ja tak to przeczytałam..
Czym innym jest leczenie tylko jednego łuku, a czym innym zakładanie dwóch łuków w pewnych odstępach czasu. Na demonach się nie znam, mam zwykły metal. Moja orto uważa, że "zgryzałabym sobie zamki" gdybym miała założone dwa łuki. Także muszę poczekać jeszcze ok. 2 miesiące.Zauważ, że drugi łuk zakłada się z reguły po kilku miesiącach od pierwszego. Robi tak spora grupa ortodontów i powątpiewam czy powodem tego jest ich niedouczenie. Różne są szkoły, najważniejszy jest efekt końcowy. Niektórym pasuje nawet to rozłożenie w czasie z uwagi na koszty. Nie wszyscy z nas mają finansowane aparaty przez rodziców. Musimy na nie zwyczajnie w świecie zarobić. Pomijając kwestię finansową: górny łuk bolał mnie przez tydzień tak bardzo, że nie wyobrażam sobie abym w tym samym czasie miała takie same bóle w łuku dolnym. Chyba w ogóle bym nie gryzła.. Dyskusja powinna odbywać się na forum aparatowym, bo zaśmiecamy trochę tutaj ![]() ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Cytat:
![]() Skoro masz przerwy pomiędzy zębami to nie ma to znaczenia, że gumka separacyjna wleciała. |
|
|
|
|
|
#538 |
|
Zakorzenienie
|
Że sie jeszcze wtrące
![]() ja miałam zakładany aparat na góre bo tam był sajgon jak po I i II wojnie światowej razem i orto zaznaczyła ze z dołem problemów nie bedzie i nie opłaca mi sie dół nosic tyle samo czasu jak górę, bo i ja się bede męczyć i strace bo za wizyty bedzie drożej itp. wiec dpiero po roku czasu orto zażłozyła dół tylko dlatego aby pod koniec leczenia wspomógł on górę i aby ją troszku w przód wyprowadzić, wiec był tylko pomocą. wiec nie fajnie było by w moim przypadku zakładanie góry z dołem na 3 lata;/dziekuje
|
|
#539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#540 |
|
Przyczajenie
|
Ej, wiem ze to nie powinno być tu, ale nie wiem gdzie ;].
Od niecałych pół godziny mam aparat . Jednak mam tylko jeden pierścień, ponieważ po drugiej stronie w zębie zrobiła się dziura. W tym mijscu mam sprężynkę. Pani powiedziała mi, że jest poprostu delikatiejsza. Za dwa miesiące bede miała dopiero kolejną wizytę. Czy ta sprężynka nie przeszkodzi w leczeniu i zęby i tak będą mi się prostowały? . |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:30.

dokładnie to za tydzień. i zastanawiam sie jaki kolor gumasków wybrac. jak na razie podobaja mi sie takie niebieskie, błękitne . ale chciałabym zobaczyc jak wygląda to na ząbkach w rzeczywistości . 

to moje drugie gumeczki, najpierw miałam zielone.
Polecam taki wrzos, szary. Na razie nie przejmuj się kolorami, pójdziesz do orto, pokaże Ci, wtedy wymyśl.
bedzie mi do twarzy, znaczy do zębów ;P

.

Ja gdy jechałam na drugą wizytę to już mniej więcej wiedziałam jaki kolor gumek będę chciała a nawet plan leczenia nie był ustalony... 
i gumek nie posiadam, nie słyszłam nigdy o żadnym podkręcaniu drutów a wizyte mam co 2 miesiące