Aparaty ortodontyczne, cz. VI :) - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-09, 18:27   #2761
elinka20
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)

Cytat:
Napisane przez redrose89 Pokaż wiadomość
Lingwialnego chyba nie będę musiała mieć, jeśli nawet będzie taka potrzeba, żebym musiała zakładać dół Po prostu chce się zorientować trochę w tym temacie w razie czego Czym taki lingwialny się różni od takiego zwykłego? Jeśli macie jakieś fotki to proszę wstawcie je
Na aparat lingwalny decydujesz się ty o ile mi wiadomo jest on droższy od zwykłego zewnętrznego,a lingwalny zakładany jest na na wewnętrznych cześciach ząbków i wygląda tak jak na foteczkach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg lingwalny_góra.jpg (14,7 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg lingwalny_dół.jpg (18,4 KB, 54 załadowań)
elinka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 18:35   #2762
elinka20
Raczkowanie

Cytat:
Czyli z wygladu on sie niczym nie rozni, bo nie wiem czy dobrze widze? A jezeli mam te rurki na gornym luku to na dolnym tez bym miala rurki?

Jak tam Twoje postepy w leczeniu?
Dobrze widzisz nie ma różnicy pomiędzy dolnym a górnym łukiem i tak wygląda aparat metalowy bo jak dobrze pamiętam to na górnych ząbkach masz kosmetyczny czy jakoś tak??Co do rurek to nie wiem jak to będzie u ciebie z dołem zależy od planu orto.

Co do moich postępów to jeszcze nic nie ruszyło, tylko ząbki swego czasu potwornie bolało,ale już jest ok.No i wosk prawie cały zurzyty, o wardze pokaleczonej nie wspomnę
Stary 2009-07-09, 18:42   #2763
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Napisane przez elinka20 Pokaż wiadomość
Na aparat lingwalny decydujesz się ty o ile mi wiadomo jest on droższy od zwykłego zewnętrznego,a lingwalny zakładany jest na na wewnętrznych cześciach ząbków i wygląda tak jak na foteczkach
Czy poza wyglądem i ceną ten lingwialny się czymś jeszcze różni? Chodzi mi o działanie itp.

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Cytat:
Dobrze widzisz nie ma różnicy pomiędzy dolnym a górnym łukiem i tak wygląda aparat metalowy bo jak dobrze pamiętam to na górnych ząbkach masz kosmetyczny czy jakoś tak??Co do rurek to nie wiem jak to będzie u ciebie z dołem zależy od planu orto.

Co do moich postępów to jeszcze nic nie ruszyło, tylko ząbki swego czasu potwornie bolało,ale już jest ok.No i wosk prawie cały zurzyty, o wardze pokaleczonej nie wspomnę
Oj biedactwo Dobrze, że chociaż ten wosk masz To trochę uśmierzy ból...

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 18:44   #2764
elinka20
Raczkowanie

Cytat:
Czy poza wyglądem i ceną ten lingwialny się czymś jeszcze różni? Chodzi mi o działanie itp.

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Oj biedactwo Dobrze, że chociaż ten wosk masz To trochę uśmierzy ból...
Jeżeli chcesz się dowiedzieć o lingwalnym odsyłam cię do stronki internetowej która znalazłam na ten temat http://soldent.pl/arch/ortodoncja.lingwalne.htm

Na szczęście już jest lepiej i dostałam bardzo dobrze działający żel od babki z apteki i szybko wyleczyłam wargę
Stary 2009-07-09, 18:54   #2765
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Jeżeli chcesz się dowiedzieć o lingwalnym odsyłam cię do stronki internetowej która znalazłam na ten temat http://soldent.pl/arch/ortodoncja.lingwalne.htm

Na szczęście już jest lepiej i dostałam bardzo dobrze działający żel od babki z apteki i szybko wyleczyłam wargę
To dobrze Słońce Początki bywają trudne. Później już tylko z górki
Dzięki za link. Poczytam sobie Czyli to ja decyduję o tym czy będę miała lingwialny lub zwykły (metalowy lub estetyczny zewnętrzny)?

Stary 2009-07-09, 19:07   #2766
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez air041992 Pokaż wiadomość
Elo. Mam taki problem. Aparat nosze od 2 tygodni i przed ostatnim zamkiem mam umieszczoną sprężynke. Dzisiaj sprężynka razem z metalowym łukiem wyskoczyła z ostatniego zamka. Co mam zrobić? Do orty mam az 50 km wiec ciężko jest dojechać, a słyszałem że za uszkodzenie zamka 300 zł się płaci:/
prosze o szybką odpowiedz.Pozdrawiam
Kurczę, niefajna sprawa Tak samo z siebie wyskoczyło? Może lepiej przejechać to 50 km ( niektórzy mają naprawdę dalej ) Bo to może przestać działać, bo tą sprężynkę masz po to by zrobić miejsce dla ząbka żeby wszedł do łuku tak?

Też mam za małą szczękę Na górze brakuje miejsca na dwie piątki, na dole tak samo, z tym że na dole jedna piątka wyszla poziomo a druga jest przyblokowana i widać ją tylko troszeczkę... Na hyraxy ( i na herbsty do leczenia mojego tyłozgryzu) jest za późno.. I dlatego potrzeba mi operacji Ale wszytsko przeżyjemy

Myślałam, że będę miej jeść z aparatem, a tu proszę, jem tyle samo ( 12 razy chyba już dziś myłam zęby ).
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 19:17   #2767
elinka20
Raczkowanie

Cytat:
To dobrze Słońce Początki bywają trudne. Później już tylko z górki
Dzięki za link. Poczytam sobie Czyli to ja decyduję o tym czy będę miała lingwialny lub zwykły (metalowy lub estetyczny zewnętrzny)?
TAK decyzja należy do ciebie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-09, 19:23   #2768
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
TAK decyzja należy do ciebie
To jak co to zdecyduje się na ten normalny Kolejną wizytę mam 15 lipca więc się coś więcej dowiem czy muszę mieć zakładany aparat na dół. Już coraz większe postępy widzę u siebie

Stary 2009-07-09, 21:32   #2769
toro10
Raczkowanie

[QUOTE=redrose89;13176772]Czy poza wyglądem i ceną ten lingwialny się czymś jeszcze różni? Chodzi mi o działanie itp.

Służe pomocą jeżeli chodzi o różnice między lingwalnym a normalnym.... mam założony jeden i drugi, po prostu mniej bolą zęby i nie widac aparatu lingwalnego, ale dla równowagi zamiast policzków kaleczy się język, i występują lekkie trudności w mówieniu. A działanie i porządane efekty są takie same. A jeszcze cena jest bardzo ważną różnica

Wizyta kontrolna 200zł
Aparat lingwalny 7000 zł
Reakcja znajomych którym mówię że mam aparat na zębach - bezcenna
toro10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 22:21   #2770
skyman
Raczkowanie

GG do skyman

aparat na dół oprócz tego że trochę kuje itd pewnie....to jakie ma wady jeszcze ?..dolna warga jest wysunięta czy coś ?
Debile nie widzicie jak wszystko można stracić
Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..."

skyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 08:44   #2771
toro10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skyman Pokaż wiadomość
aparat na dół oprócz tego że trochę kuje itd pewnie....to jakie ma wady jeszcze ?..dolna warga jest wysunięta czy coś ?
Aparat sam w sobie zajmuje trochę miejsca, więc warga jest lekko wysunięta, dolna jak i górna, ale jest to nie zauważalna różnica, przy ap. lingwalnym za to jest mniej miejsca dla języka

Wizyta kontrolna 200zł
Aparat lingwalny 7000 zł
Reakcja znajomych którym mówię że mam aparat na zębach - bezcenna
toro10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-10, 09:29   #2772
Gladys del Carmen
Raczkowanie

elinka20 a cóż to za smutnozła minka przy "51 kg" ? To dużo ?
Stary 2009-07-10, 10:24   #2773
patkaxd
Przyczajenie

Hej dziewczyny az trudno mi uwierzyć, że to juz 6 wątek ;d ja od wczoraj moge sie również uważać za pełnoprawną aparatke moją wadą jest zbyt wąska górna szczęka wiec nie obyło się bez haasa ;/ na dół aparat porcelanowy. Wczoraj nic nie bolało a dzisiaj nie przełkłam sniadania najgorszczy jest ten caly haas.. brat sie ze mnie smieje, dobrze ze wakacje i tak w szkole będe nosiła go tylko 2 miesiące chociaż mam ochote go sobie wyrwac ! Pozdrawiam wszystkie aparatki i dziękuje za rady, bo troche się tutaj naczytalam
patkaxd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 10:58   #2774
gabryssiaa
Zakorzenienie

ale wiecie co... mimo, że tego lingwalnego nie widać, to raczej trudniej jest go umyć. Tak mi się wydaje
gabryssiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 11:09   #2775
Sylwusska
Raczkowanie

Cytat:

a mogę wiedzieć jaki to żel? w środę założyłam co prawda tylko dwa zamki ale i tak już mam pokaleczoną wargę przez moją trójkę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-10, 11:28   #2776
paulinciax07
Rozeznanie

czeeeść wszystkim aparatom!
czy wgl ktoś mnie pamięta?albo chociaż kojarzy?
o, matko! ile mnie tu nie było!

btw.z moim aparatem jest wszystko 'good' ;d od około trzech tygodni mam założoną sprężynkę (wyglada jak taka od długopisu ) żeby wyciągnąć moją schowaną prawą dwójkę gumki mam czerwone, i wgl mam załozony jakis dziwny drucik- taki przeplatany następną wizytę mam 20 lipca i wezmę chyba jakiś jaskrawy kolorek, myślałam nad kolorami tęczy ale takie zafunduje sobie dopiero wtedy jak będe miała dwójkę już w łuku i będzie ładny uśmiech, bo teraz nie mam na tej dwójce zamka i głupio by to wygladało. Ogólnie jestem bardzo zadowolona z mojego aparatu, nie obciera mnie i zapominam że go wgl mam. podoba mi się tez że jak wchodzę do jakiegoś sklepu to za chwilę podchodzi do mnie ekspedientka, rozmawiamy i ona wtedy do mnie: 'o, widzę,że pani też ma aparat' i wtedy rozmowa schodzi na temat ortodonty i planu leczenia a nie np. kupienia spodni czy tam czegoś innego i też nie wstydze się o nim opowiadac bo na początku to miałam taką blokadę że nic nie mówiłam o nim i nie chwaliłam się. A teraz np. jak przychodzę do szkoły to zaraz pytanie od kolegów z klasy 'pokaz jakie masz gumki?' albo 'mogę dotknąc?' haha
paulinciax07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 11:42   #2777
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Napisane przez toro10 Pokaż wiadomość

Służe pomocą jeżeli chodzi o różnice między lingwalnym a normalnym.... mam założony jeden i drugi, po prostu mniej bolą zęby i nie widac aparatu lingwalnego, ale dla równowagi zamiast policzków kaleczy się język, i występują lekkie trudności w mówieniu. A działanie i porządane efekty są takie same. A jeszcze cena jest bardzo ważną różnica
Dzięki za informacje Tak jak pisałam wyżej, jak już coś to zdecyduje się na ten normalny głównie dlatego, że sporo tańszy, widocznością aparatu się akurat nie przejmuje Jedynie obawiam się tych pokaleczonych warg

A orientujesz się może lub w ogóle ktoś z Was jak to jest jak ktoś ma na górnym łuku rurki na końcu to czy będzie miał też rurki na dole czy pierścienie? Bo jestem kompletnie zielona jeżeli chodzi o te dwa elementy

Stary 2009-07-10, 12:04   #2778
201604190949
Konto usunięte

Raczej będziesz miała to samo co na górze.

A ja udowodniłam, że przefarbowanie włosów nie sprawia, że przestaje się być mentalną blondynką...
Znalazłam sobie próchnicę między prawą jedynką a dwójką tak? No to wczoraj znalazłam ją tez między jedynkami...
A tu psikus bo to nie próchnica tylko... szparki! Nigdy w życiu nie miałam żadnego luzu między zębami więc nie miałam pojęcia jak to wygląda Fajnie, mam szparki Mogę używać nici dentystycznej! hehehehe

Wniosek? Aparat działa i nie jest to tylko moje wyobrażenie.

.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 12:22   #2779
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sylwusska Pokaż wiadomość
a mogę wiedzieć jaki to żel? w środę założyłam co prawda tylko dwa zamki ale i tak już mam pokaleczoną wargę przez moją trójkę
a wosk też nie pomaga?
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 12:42   #2780
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
A orientujesz się może lub w ogóle ktoś z Was jak to jest jak ktoś ma na górnym łuku rurki na końcu to czy będzie miał też rurki na dole czy pierścienie? Bo jestem kompletnie zielona jeżeli chodzi o te dwa elementy
Ja mam na górze na szóstkach i siódemkach rurki, na dole nie mam jeszcze aparatu ale orto już przykleił do 6 i 7 rurki, bo poźniej bedzie mieć mniej roboty już Więc prawdopodobnie też będziesz mieć rurki
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 12:47   #2781
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Ja mam na górze na szóstkach i siódemkach rurki, na dole nie mam jeszcze aparatu ale orto już przykleił do 6 i 7 rurki, bo poźniej bedzie mieć mniej roboty już Więc prawdopodobnie też będziesz mieć rurki
Od czego to w ogóle zależy czy ktoś ma rurki czy pierścienie?

Stary 2009-07-10, 13:06   #2782
201604190949
Konto usunięte

Najczęściej od upodobań i przekonań orto.
Czasem orto woli pracować z pierścieniami ale duże stłoczenie sprawia, że byłoby to bolesne dla pacjenta (separacja itd) i zakłada rurki w drodze wyjątku.
Inni nie chcą się po prostu babrać w pierścieniach i zakładają rurki bo jest to szybsze i łatwiejsze (przyklejane tak jak zamki).
A jeszcze inni twierdzą, że z rurkami jest za dużo problemów bo mogą się odklejać itd. co zwiększa im koszty leczenia więc wybierają pierścienie.

Czyli jak napisałam, głównie od upodobań orto
Stary 2009-07-10, 13:25   #2783
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Najczęściej od upodobań i przekonań orto.
Czasem orto woli pracować z pierścieniami ale duże stłoczenie sprawia, że byłoby to bolesne dla pacjenta (separacja itd) i zakłada rurki w drodze wyjątku.
Inni nie chcą się po prostu babrać w pierścieniach i zakładają rurki bo jest to szybsze i łatwiejsze (przyklejane tak jak zamki).
A jeszcze inni twierdzą, że z rurkami jest za dużo problemów bo mogą się odklejać itd. co zwiększa im koszty leczenia więc wybierają pierścienie.

Czyli jak napisałam, głównie od upodobań orto
Mi na początku zaraz po pierwszej wizycie właśnie odpadła rurka Ale takie awarie na szczęście mam bezpłatne Separacji nie miałam, więc stłoczenia chyba też nie mam Czyli rurki od pierścieni się nie różnią żadnym działaniem?

Stary 2009-07-10, 13:29   #2784
201604190949
Konto usunięte

No właśnie, Ty masz bezpłatne czyli orto nie.
Separacji nie miałaś bo masz rurki a nie dlatego, że nie masz stłoczenia.
Rurki trzymają, zakotwiczają drut.
Stary 2009-07-10, 13:30   #2785
milutek
Wtajemniczenie

redrose89 - jak ma się rurki, to separacja jest niepotrzebna, no bo po co, jak się je klei na zęby
Stary 2009-07-10, 13:36   #2786
201610241259
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sylwusska Pokaż wiadomość
Co prawda nie do mnie pytanie ale kup sobie SACHOL.
201610241259 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 13:36   #2787
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Hehe mówcie mi dalej Jak ja nie wiem jak wygląda separacja czy stłoczenie, bo sama tego nie mam Prosze o bardziej szczegółowe objaśnienie, jeśli jest taka możliwość
Znalazłam w FAQ tylko to ale i tak mało mi to mówi...

"6. Co to jest separacja?

Separacja są to (zazwyczaj niebieskie) gumki ,które ortodonta wciska Ci między piątki i szóstki i/lub szóstki i siódemki. Jest konieczna tylko przy stłoczeniach, po to by móc zainstalować na zębach pierścienie. Separację zakłada się na kilka lub kilkanaście dni przed założeniem aparatu. Najczęściej jest dość bolesna.?

Edytowane przez redrose89
Czas edycji: 2009-07-10 o 13:39
Stary 2009-07-10, 13:44   #2788
201604190949
Konto usunięte

Ale w FAQ jest wszystko wyjaśnione...
Pierścienie wyglądają jak... pierścienie, które nosi się na palcach. Jak takie, którymi obrączkuje się ptaki. Więc wkłada się je na ząb tak jak na nóżkę ptaka czy palec. Więc żeby coś wcisnąć między zęby trzeba je trochę od siebie odsunąć. Czyli odseparować. Czyli potrzebna jest separacja.
A stłoczenie to wiadomo, też z nazwy. Zęby są bardzo ciasno ustawione, nie ma między nimi żadnego luzu.

Ale skoro masz rurki na górze to i na dole będziesz miała na 90%.
Stary 2009-07-10, 13:49   #2789
milutek
Wtajemniczenie

1000days - widzę z opisu, że masz aparat kryształowy na górze, to tak jak ja. zamieszczałaś może fotki, bo jakoś nie kojarzę? jestem ciekawa jak taki sam aparat wygląda u kogoś innego pozdrawiam i zazdroszczę cierpliwości
Stary 2009-07-10, 13:57   #2790
201604190949
Konto usunięte

Wstawiałam ale sama nie pamiętam gdzie więc wrzucę jeszcze raz

Dzięki

Ło! dawno nie patrzyłam na tę fotkę... Jak doprowadzę zęby do podobnego stanu jak na zdjęciu (love Blanx anty osad) to wrzucę aktualne zdjęcie bo widzę sporą różnicę.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1000days.jpg (19,5 KB, 80 załadowań)

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2009-07-10 o 13:59
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości