Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-13, 10:58   #1441
zuzaneczka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III

cześć

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
[/COLOR]ja od kilku dni czytam o karmieniu, i niestety ale nie wiadomo czy będę mogła karmić piersią, ze względu na epilepsję i leki które biorę czyli trileptal
różnie piszą, ale w ulotce pisze że nie powinno się...
no nic, w 3 trymestrze będę u mojej neurolog to spytam jeszcze...
najważniejsze by dzidziuś był zdrowy..
nie martw się na zapas tylko skonsultuj z lekarzem. Nam położna ostatnio mówiła, że na większości leków są takie informacje jakby "na zapas" - mimo, że nie jest udowodnione negatywne działanie na kobiety w ciąży i karmiące.
może w przypadku Twoich leków też tak jest

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Miałyście chociaż raz kontrolę z ZUS-u? Pytam bo ja wogóle przez 8 lat pracy pierwszy raz jestem na zwolnieniu i się kompletnie na tym nie znam.

(....)

Ja też nie mam skarpetek i nie miałam zamiaru ich kupować, przecież wszystkie pajace i śpioszki mają pełne stopki a dziecko i tak będzie przykryte jakimś kocykiem.
co do ZUSu - ciężarnych raczej nie powinni kontrolować, zawsze możesz zresztą powiedzieć że byłaś na kontroli u lekarza albo w aptece

a jeżeli chodzi o skarpetki też tak myślałam, ale znalazłam je na jakiejś liście wyprawkowej i stwierdziłam że może jednak lepiej się zaopatrzyć

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 10:59   #1442
kashin
Raczkowanie

GG do kashin

I'm back!
Kurczaki, nawet nie śmiem przypuszczać że zdążę zaległości nadrobić w 1 dzień. W dodatku ruszyliśmy pełną parą z urządzeniem pokoiku, więc co chwilę coś tu grzebiemy, po coś jedziemy i tak w kółko. No ale baaaaaaardzo się z tego powodu cieszę, w końcu to już 33 . I jeszcze rozpoczęłam sesję prania ciuszków, bo w końcu dorobiłam się komody, w której mogę je pochować. Sporo tego... Zatem niech ta wizyta będzie zapowiedzią mojego rychłego (oby) powrotu. Tymczasem zmykam do pracy.

Cytat:
Mam pytanie do Mamusiek na zwolnieniach - macie w zwolnieniu przykaz leżenia w domu (tzw. 1) czy możecie chodzić (2)?
Dopiero jak zawoziłam zwolnienie do pracy zauważyłam, że mam 1 i nie wiem czy w takim wypadku to nawet do sklepu nie mogę wyjść? Nigdzie dalej się nie mam zamiaru wybierać, bo i tak nie czuję się najlepiej i nie mogę chodzić. Ale od razu pomyślałam, że przecież musimy kupić wyrawkę.
Miałyście chociaż raz kontrolę z ZUS-u? Pytam bo ja wogóle przez 8 lat pracy pierwszy raz jestem na zwolnieniu i się kompletnie na tym nie znam.
Jestem na L4 od lutego, cały czas z 1-ką. Kontroli nie miałam. Ale po wyprawkę jeżdżę i chodzę do sklepu po małe zakupy. Dostałam tylko prikaz od Gina żeby się dalej nigdzie nie wypuszczać. Tzn. poza rodzinę w promieniu 70 km
Stary 2009-07-13, 11:00   #1443
Nika1980
Zakorzenienie

a to nasza rodzinka

PS: ja też idę teraz ładnie układać ciuszki w komodzie. na pranie jeszcze za wcześnie a potem do miasta !
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wijenbuikbenw4.jpg (127,1 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wijenbuikje1.jpg (131,8 KB, 48 załadowań)

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png

Edytowane przez Nika1980
Czas edycji: 2009-07-13 o 11:02
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 11:10   #1444
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Witam!
Nikuś, w weekendy wcale dużo nie piszemy.
Tequillko, uf! to dobrze, że to tylko upławy.

Ciekawe, czy miss.hot jest już po obronie? (miała ją na 9.00)

Co do ZUSu, to zależy od oddziału i ludzi tam pracujących. Słyszałam, że "robią naloty" na te ciężarne, które długo są na zwolnieniu.

Co do skarpetek, to na pewno przydadzą się, gdy śpioszki czy pajac będą ciut za duże na dziecko.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 11:15   #1445
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
A taki jest slodki, ten talerzyk obok niego to ...spodeczek, jest taki malusi
Jest po prosty boooski!

Cytat:
(...)
Mam pytanie do Mamusiek na zwolnieniach - macie w zwolnieniu przykaz leżenia w domu (tzw. 1) czy możecie chodzić (2)?
Dopiero jak zawoziłam zwolnienie do pracy zauważyłam, że mam 1 i nie wiem czy w takim wypadku to nawet do sklepu nie mogę wyjść? Nigdzie dalej się nie mam zamiaru wybierać, bo i tak nie czuję się najlepiej i nie mogę chodzić. Ale od razu pomyślałam, że przecież musimy kupić wyrawkę.
(...)
Też mam 1. Ginekolog w ogóle nie powiedział mi, że mam bezwzględny nakaz leżenia. Powiedział tylko, że mam się oszczędzac.
Teraz to nawet nie mieszkam w naszym mieszkanku tylko w hotelu 3 km dalej, bo wreszccie zaczął się remont naszej kuchni
Dziś ostatni raz oglądałam boazerię w kuchni i przedpokoju i nie macie pojęcia jak mnie ten fakt cieszy!!!
Na zwolnieniu jestem od 3 miesięcy i nikogo nie było.
Zresztą dziwi mnie ten cyrk z kontrolami. Jak mi udowodnią, że nie było mnie w domu?
W końcu jak jest wpisane "chory ma leżec" i faktycznie ma leżec plackiem, to nie będzie się zrywał do każdego dzwonka bo by zgłupiał: ulotki, listonosz, domokrążcy, Świadkowie Jehowy etc.
Jak nie jestem umówiona z kimś albo nie czekam na kuriera to mam dzwoniący domofon w głębokim poważaniu.

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
a to nasza rodzinka

PS: ja też idę teraz ładnie układać ciuszki w komodzie. na pranie jeszcze za wcześnie a potem do miasta !
Wyglądacie cudownie!

Dziś w szkole 3 godzinny wykład o laktacji i karmieniu piersią. Aż tyle trzeba na to poświęcic??? Wydawałoby się, że to takie naturalne.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 11:20   #1446
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
a to nasza rodzinka

Ślicznie razem wyglądacie!

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Dziś w szkole 3 godzinny wykład o laktacji i karmieniu piersią. Aż tyle trzeba na to poświęcic??? Wydawałoby się, że to takie naturalne.
Niby naturalne, ale okazuje się, że potem wynikają z tego problemy z dzieckiem, brodawkami i samą laktacją.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 11:22   #1447
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:

ZUS bardzo rzadko kontroluje tak "sam z siebie" częściej na zlecenie pracodawcy. A z kontrolą zwolnienia ciążowego się nigdy nie spotkalam, tak więc bez obaw tym bardziej, że przecież nie szalejesz na tym zwolnieniu, nie pracujesz gdzieś na boku u konkurencji
Cytat:

Łóżeczko też prawdopodobnie kupimy Radek II ale z szufladą - zawsze można tam schować jakieś pieluszki czy kocyki. Cały czas chcieliśmy Radka VII (z księżycami i gwiazdkami), ale u nas będzie ono stało w takim miejscu, żę tego nie będzie wogóle widać, więc bierzemy to tańsze.
My też kupujemy Radka ll z szufladą i z funkcją kołyski
Bardzo mi się spodobał ten zestaw pościeli: http://www.allegro.pl/item677531617_..._60_11_cz.html i http://www.allegro.pl/item686795404_...ratis_5cz.html ale tak sobie myślę, że w przypadku kołyski baldachim odpada, prawda? Zresztą zawsze byłam przeciwna baldachimom, dopóki tego nie zobaczylam... bo tak słodko wyglada w tym komplecie...

Cytat:
a to nasza rodzinka

śliczna szczęśliwa rodzinka
Stary 2009-07-13, 11:35   #1448
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
Bardzo fajny pomysł. Gdzie można kupić materiały do takiego odlewu? Chciałabym zrobić takie coś, gdy już będę mogła dotknąc Basi stópek....
Tequilllko, w sklepie Smyk, albo 5-10-15 można kupic takie gotowe puszeczki ładne z takim zestawem

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Nikuś, piękne zdjęcia masz śliczny brzuszek
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 11:38   #1449
Kikunia81
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fasoleczk4 Pokaż wiadomość
Jestem ...
Noc miałam paskudną, jak zresztą każda taka jakieś koszmary, najpierw o kłótni z mamą ( o mycie wanny ) a potem, że ona umarła boże, co za durne sny!!!!! Obudziłam się z płaczem i ze skurczem w łydce

Cytat:
Bardzo mi się spodobał ten zestaw pościeli: http://www.allegro.pl/item677531617_..._60_11_cz.html i http://www.allegro.pl/item686795404_...ratis_5cz.html ale tak sobie myślę, że w przypadku kołyski baldachim odpada, prawda? Zresztą zawsze byłam przeciwna baldachimom, dopóki tego nie zobaczylam... bo tak słodko wyglada w tym komplecie...
Mam ten zestaw pościeli w kolorze green bahama. Nawet się Wam nie chwaliłam, bo jest beznadziejny Tak więc odradzam, bo jest drogi i nie wygląda tak ładnie jak na zdjęciach.

Ja na zwolnieniu lekarskim mam, że mogę chodzić, ale i tak większą część dnia siedzę w domu. Na zwolnieniu jestem od końca lutego i żadnej kontroli nie miałam. Ja także nikomu nieumówionemu nie otwieram drzwi, więc nawet jak się ktoś do mnie pofatyguje to niestety go nie wpuszczę.
Kikunia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 11:46   #1450
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
Nie wyspałam sie dzisiaj strasznie budziłam sie w nocy z 10 razy, sniły mi sie jakieś pierdoły i tak całą noc, nad ranem jak troszkę zasnełam to moje maleństwo sie obudziło i na wszystkie strony świata się rozpychała więc wtałysmy po 7.00
Zjem sniadanie i jade do lumpiku bo mnie siotra ciągnie do towarzystwa mam nadzieje że nie przynisose znowu reklamówki ubranek
Też mnie do lumpka ciągnie, ale musiałabym wcześniej bankomat zaliczyć a ten mój bankomat to tak umiejscowiony, że nie jestem przekonana czy warto te kilometry robić
Cytat:
Jestem ...
Noc miałam paskudną, jak zresztą każda taka jakieś koszmary, najpierw o kłótni z mamą ( o mycie wanny ) a potem, że ona umarła boże, co za durne sny!!!!! Obudziłam się z płaczem i ze skurczem w łydce

Teraz papuniam śniadanko. I myślę, co zrobić na obiad ...

Miłego dnia
Ja ostatnio sny wojenne miewam muszę się ukrywać, chodzić po jakichś kanałach, okropieństwo
Cytat:
Czołem dziewczęta
Jeszcze nie rodzę. Byłam u gina, to nie płyn owodniowy, chociaż ilość i wygląd zmyliły nawet lekarza, który na początek powiedział, ze prawdopodobnie to TO o czym myślałam... ale zrobił mi test, ph nie jest zasadowe, więc to tylko takie wodniste upławy, czekam teraz na wynik posiewu.

Pomarańczowy to mój ulubiony kolor. Podoba mi się ten wózek

Biorę się za pranie ubranek. Chcę też spakować torbę. Tak, JUŻ. Po weekendowym alarmie wiem, że będe się pewniej czuła gdy wszystko będzie gotowe. Nic się tej torbie nie stanie, gdy poczeka gotowa 2 miesiące. Teraz denerwowałam się podwójnie, raz widmem zbliżającej się cesarki spowodowanej pęknięciem błon, dwa- kto mi dostarczy wszystko co potrzebne w szpitalu, podkłady, majtki poporodowe, wkładki laktacyjne, kosmetyki i ubranka dla dziecka. Mąż jest w tych sprawach ciemny i tyle, zna się na wielu rzeczach i broń Boże nie uważam go za półgłówka, ale z takimi zakupami sam nie dałby sobie rady. Wanienkę czy łóżeczko może sam kupić, ale nie śpioszki, pieluszki. Pranie ubranek? Jasne... już widze co by z nich zostało... Mama w szpitalu, na pomoc teściowej nie mogę liczyć.
To całe szczęscie, że to tylko upławy.
Ja też bardzo lubię kolor pomarańczowy i bardzo często się tym kolorem otaczam podobnie mam z zielonym.
Ja też już muszę torbę do szpitala spakować, na wszelki wypadek, będę się lepiej czuła jak torba będzie gotowa. Lista dla małża z zakupami też już prawie gotowa, więc gdybym się faktycznie pośpieszyła to będzie sobie musiał poradzić.
Cytat:
Wczoraj juz nie dopisalam, ale na spacerze z psami napadlo nas ...9 dogow niemieckich, wielkich jak cielaki.
Debile zrobili sobie jakies spotkanie rasy i wszyscy spuscili swoje psy!!!
Napadly naszego pudelka, myslam wczoraj, ze je pozabijam, co ktorys dostal ode mnie smycza, a TZ kopy rozdzielal.
Jeszcze sie cos do nas zaczeli pluc, zeby ich pieskow nie bic bo przeciez one grzeczne, no ludzie malo nam psa nie zagryzly, a ja mialam nie reagowac. Powiedzialam, zeby na policje dzwonil, ze mu psa uderzylam, a tam gdzie bylismy jest zakaz spuszczania psow.
Tzn. nasze tez byly luzem, ale co innego nasza stara umierajaca ON-ka, ktora muchy nie skrzywdzi i nawet do innego psa nie podejdzie i dwojka malych pieskow, a co innego stado dogow.
Skonczylo sie tym, ze jedna babka przyszla nas przepraszac...
Bardzo podobają mi się dogi. Nie mniej jednak nie chciałabym być otoczona przez całą sforę takich pieszczoszków. Od razu przypomina mi się jak zabraliśmy naszego kota na okoliczna łąkę i napadł nas bokser... jego pan myślał, że my z małym pieskiem jesteśmy, a jego pies lubi się bawić z małymi pieskami... Małż nie był zadowolony zwłaszcza, że kot potraktował go jak drzewo
Mojej mamy bokser też biega bez uwięzi ale, ze to psisko znane w okolicy to straż miejska w tym wypadku w ogóle nie reaguje tylko zawsze jest komentarz "a gruby jak zwykle bez smyczy" no, ale Nero to chodząca łagodność w dodatku teraz do kompletu łazi z nimi jeszcze kot
Cytat:
A torba pewnie, że może stać spakowana, zawsze będziesz spokojniejsza
Właśnie dlatego ja też torbę zamierzam spakować.
Cytat:
Ja mam 2 na zwolnieniu. Znam natomiast przypadek, który z 1 załapał się na kontrole. Akurat tej znajomej w domu nie było, więc z kontroli nic nie wyszło.Tyle tylko, że musiała się z ZUS-em skontaktować i wytłumaczyć gdzie była. Powiedziała, że spała. I po kontrolach było, bo przecież nic jej nie udowodnia.
Cytat:
Napisane przez Kikunia81 Pokaż wiadomość
Ja zamierzam wszystko wyprać, łącznie z rożkami, ochraniaczami itd. Jak kupuje dla siebie pościel albo ręczniki to też przed pierwszym użyciem je piorę. Zresztą wielu producentów umieszcza takie zalecenia na opakowaniach.
Ja nie czuję już takich typowych kopniaczków, tylko raczej wiercenie się dzieciaczka. Co jakiś czas też jakaś część ciała próbuje wydostać się przez mój brzuch, wygląda to zabawnie
Ja też wszystko wypiorę bo nie cierpię fabrycznego smrodku...
U mnie z kopniakami różnie, dzisiaj o 5 jak małż do pracy wychodził dostałam takiego strzała w jajnik, że mi łzy w oczach stanęły. Młody jednak głównie pływa i matki nie dręczy nadmiernie.

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ----------

Cytat:
Jak nie jestem umówiona z kimś albo nie czekam na kuriera to mam dzwoniący domofon w głębokim poważaniu.
Cytat:
Ja także nikomu nieumówionemu nie otwieram drzwi, więc nawet jak się ktoś do mnie pofatyguje to niestety go nie wpuszczę.
A myślałam, że tylko ja taka dziwna jestem
Też otwieram drzwi tylko wtedy jeśli się kogoś spodziewam.
19martusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 11:54   #1451
precious_81
Wtajemniczenie

Dziękuję Dziewczynki za odpowiedzi
Ja po prostu lubię martwić się na zapas, zwłaszcza, że nigdy w takiej sytuacji nie byłam ale już mnie uspokoiłyście
Lekarz powiedział mi, że mam odpoczywać a ja i tak nie czuję sie na siłach, żeby wybierać się na jakieś wycieczki, więc za daleko i na długo z domu wychodzić nie będę.

Cytat:
Też mam 1. Ginekolog w ogóle nie powiedział mi, że mam bezwzględny nakaz leżenia. Powiedział tylko, że mam się oszczędzac.
Teraz to nawet nie mieszkam w naszym mieszkanku tylko w hotelu 3 km dalej, bo wreszccie zaczął się remont naszej kuchni
Dziś ostatni raz oglądałam boazerię w kuchni i przedpokoju i nie macie pojęcia jak mnie ten fakt cieszy!!!
Na zwolnieniu jestem od 3 miesięcy i nikogo nie było.
Zresztą dziwi mnie ten cyrk z kontrolami. Jak mi udowodnią, że nie było mnie w domu?
W końcu jak jest wpisane "chory ma leżec" i faktycznie ma leżec plackiem, to nie będzie się zrywał do każdego dzwonka bo by zgłupiał: ulotki, listonosz, domokrążcy, Świadkowie Jehowy etc.
Akurat ja CIę rozumiem, bo przechodziliśmy przez to własnie 2 m-ce temu także rozumiem Twoją radość

Cytat:
Śliczna ta pościel
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 11:55   #1452
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Witam!
Nikuś, w weekendy wcale dużo nie piszemy.
Tequillko, uf! to dobrze, że to tylko upławy.

Ciekawe, czy miss.hot jest już po obronie? (miała ją na 9.00)

Co do ZUSu, to zależy od oddziału i ludzi tam pracujących. Słyszałam, że "robią naloty" na te ciężarne, które długo są na zwolnieniu.

Co do skarpetek, to na pewno przydadzą się, gdy śpioszki czy pajac będą ciut za duże na dziecko.
no to może mi się wydaje, bo ja was zostawiam w piątek popołudnie i wracam w pon rano i nieźle muszę się naczytać hihi

co do skarpetek, wydaje mi się , że się przydadzą. poza tym nie jest to wielki ywdatek wieć lepiej mieć kilka na wszelki wypadek

no własnie ciekawe co z miss hot .....

Cytat:
Wyglądacie cudownie!

ja też będę miała takie długie zajęcia z laktacji

Cytat:
Ślicznie razem wyglądacie!

Niby naturalne, ale okazuje się, że potem wynikają z tego problemy z dzieckiem, brodawkami i samą laktacją.

Cytat:

śliczna szczęśliwa rodzinka

Cytat:
Tequilllko, w sklepie Smyk, albo 5-10-15 można kupic takie gotowe puszeczki ładne z takim zestawem

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Nikuś, piękne zdjęcia masz śliczny brzuszek
dziekuję nawet położna mi dziś powiedziała: o jaki ładny brzuszek

..............
co do psów: wogóle mnie nie przekonuje argument typu on lata bez smyczy bo to wrodzona łagodność...moją siostrę pogryzł pie gdy była mała i przez jakiś czas dostawała naprawdę ataku paniki jak taka " wrodzona łagodność " podchodziła bez smyczy obwąchać.
W Holandii są wyznaczone miesjca gdzie psa można bez smyczy spuścić a w innych miejscach, na przykład parkach gdzie bawią się dzieci pies ma być na smyczy. i to uważam za słuszne, bo to , że wy kochacie tego pieska i że jest "łagodny" ni znaczy, że ktoś inny może to widzieć w ten sposób, nawet jeśli pies podchodzi tylko powąchać.

osobiście uwielbiam psy ( za wyjątkiem dużych psów- te lubię , gdy są co najmniej 5 metrów ode mnie)

Stary 2009-07-13, 12:05   #1453
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
..............
co do psów: wogóle mnie nie przekonuje argument typu on lata bez smyczy bo to wrodzona łagodność...moją siostrę pogryzł pie gdy była mała i przez jakiś czas dostawała naprawdę ataku paniki jak taka " wrodzona łagodność " podchodziła bez smyczy obwąchać.
W Holandii są wyznaczone miesjca gdzie psa można bez smyczy spuścić a w innych miejscach, na przykład parkach gdzie bawią się dzieci pies ma być na smyczy. i to uważam za słuszne, bo to , że wy kochacie tego pieska i że jest "łagodny" ni znaczy, że ktoś inny może to widzieć w ten sposób, nawet jeśli pies podchodzi tylko powąchać.

osobiście uwielbiam psy ( za wyjątkiem dużych psów- te lubię , gdy są co najmniej 5 metrów ode mnie)
Nero nie hasa po parkach gdzie chodzą obce dzieci, bo każdy rozumie, że ludzie się boja. Natomiast dzieci z osiedla go znają i same podchodzą on nie zwraca na nie większej uwagi. Nie skacze, nie leci się witać. Pod względem łagodności małe psy są znacznie gorsze bo potrafią dziabnąć ze strachu.
Wczoraj małż mnie zabrał na budowę obejrzeć nasze mieszkanko i dwa ON-ki się do mnie przyczepiły Wielkie jak diabli Nie mogłam się od skubańców uwolnić-pieszczot im się zachciało
Stary 2009-07-13, 12:07   #1454
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:

Mam ten zestaw pościeli w kolorze green bahama. Nawet się Wam nie chwaliłam, bo jest beznadziejny Tak więc odradzam, bo jest drogi i nie wygląda tak ładnie jak na zdjęciach.
buuu a to mnie zmartwiłaś... bo myślałam, że taki prezent sobie zażyczę. No trudno, poszukam czegoś innego. A powiedz co jest nie tak z tą pościelą? kolory sa inne czy kiepski materiał?
Stary 2009-07-13, 12:18   #1455
Nika1980
Zakorzenienie

Martusiu, ja nie chciałam cię urazić, po prostu napatrzyłam się na różne sytuacje gdy ludzie spuszczają takiego bydlaka ( wybaczcie określenie, ale niektóre psy są olbrzymie) a potem okazuje się, że piesek czymś się zafascynuje i taki obywatel głos sobie zdziera a pies ma to w nosie. a potem widzę jak gość próbuje psa odciągnąć i ledwo daje radę bo ten waży więcej niż ja nawet teraz w 28 tyg ciązy...
po zaobserwowaniu kilku takich sytuacji nabrałam jakiejś wewnętrzej urazy do wielkich psów. bo małego to przynajmniej weźmiesz za przysłowiowe fraki i tyle

najwidoczniej ja jestem "kocia" hihihi

poukładałam rzeczy Lenki w szufladach komody i w szafie...śliczny pokoik , zjadłam jogurcik, jabłko i zmykam do miasta

Stary 2009-07-13, 12:26   #1456
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

a ja posprzątałam i się nudze na obiadek dziś ugotuję rosołek...
mąż do 17 w pracy.. chyba z nudów zacznę prasować
..Iskierką malutką..

Stary 2009-07-13, 12:27   #1457
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Hejka Mamki

Cytat:
Jeden był za prawie 25, a drugi za prawie 30 zł, więc w tej cenie można spotkać ręczniki w innych sklepach, ale mi się te z Ikei strasznie podobały, dlatego je wzięłam.
To rzeczywiście niewielka różnica i bez sensu do samej ikei po ręczniki jechać. Chyba, że przy okazji

Cytat:

Super pomysł - zapożyczę go
Proszę bardzo
Bo ja to chaotyczna trochę jestem i stąd ten pomysł tematycznych zakupów i tak to przynajmniej we wszystkim się połapię.

Cytat:
Zdjecia z wypuszczenia tuptusia do lasu (daleko od drogi)
pa pa tuptusiu
a Tobie należy się medal bohaterki - ratownika (gorzej jak byś z niego placuszka zrobiła...)

Cytat:
a to nasza rodzinka
Jaka wzorowa rodzinka

Cytat:
Rób notatki

Co do zwolnienia, ja jestem na nim od 7 tyg. ciąży i kontroli żadnej nie miałam, a nawet jakby chcieli zrobić kontrolę to i tak w miejscu stałego zameldowania by mnie nie zastali

Ja dziś samiusia aż do środy wieczorem ale to w sumie dobrze, trochę odpocznę od gotowania, sprzątania i zajmę się sobą.

Ok 15 jadę po wyniki z krzywej cukrowej, chciałabym zabrać psa i tak się właśnie zastanawiam, czy jadąc autobusem muszę mieć dla psa kaganiec? i bilet normalny czy ulgowy się kasuję? któraś z Was się orientuje

Edytowane przez sorejna
Czas edycji: 2009-07-13 o 12:30
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 12:37   #1458
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
oczywiście, że baaardzo ważne . a kupiłaś samochód używany po wypadku?
z tym, że jeśli kupuje się od kogoś zaufanego albo dostaje to przecież wiesz...

poza tym...czy ty wiesz ile te firmy tracą kasy na handlu z drugiej ręki? przecież jakby wszyscy co kupili/dostali używany wózek lub fotelik kupili nowy to ich obroty wzrosłyby znacznie

zgodzę się z Malinką, że data też ważna- nie tylko o plastik chodzi ale też normy bezpieczeństwa powinny być "na czasie" np : ECE R 44 04 jest najnowszą ale dopuszczalna jest jeszcze do uzytku ECE R 44 03 - natomiast te foteliki z końcówką 02 już nie powinny być używane.

to są ważne sprawy, poza tym nie popadałabym w paranoję z tymi używanymi rzeczami.
Nigdy nie mialam auta uzywanego, bo mieszkajac w Polsce auto nie bylo mi potrzebne i szkoda mi bylo kasy, a teraz TZ kupuje tylko nowe auta, bo w Leasing starych wziac nie moze.
Wiesz wiem, ze niektorych nie stac na nowe i wybieraja uzywane, ale sa rzeczy na ktorych nie powinno sie oszczedzac, a juz na pewno nie na zdrowiu i nie daj Boze zyciu najblizszych.
Mysle, ze na temat rzeczy uzywanych kontra nowe nie mamy co rozmawiac, kazdy rodzic ma swoje sumienie i to tylko wylacznie jego sprawa co kupuje.
Ja wole kupic nowe i za rok je sprzedac
Oczywiscie rowniez zgadzam sie z Malinka, niepotrzebne ryzyko nie jest potrzebne

Ps. Nie porownujmy uzywanych ciuszkow, wozkow, mebelkow itp. itd. do uzywanych fotelikow...

Ps.ale na pisalam...

Edytowane przez zartownis
Czas edycji: 2009-07-13 o 12:44
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 12:40   #1459
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Martusiu, ja nie chciałam cię urazić, po prostu napatrzyłam się na różne sytuacje gdy ludzie spuszczają takiego bydlaka ( wybaczcie określenie, ale niektóre psy są olbrzymie) a potem okazuje się, że piesek czymś się zafascynuje i taki obywatel głos sobie zdziera a pies ma to w nosie. a potem widzę jak gość próbuje psa odciągnąć i ledwo daje radę bo ten waży więcej niż ja nawet teraz w 28 tyg ciązy...
po zaobserwowaniu kilku takich sytuacji nabrałam jakiejś wewnętrzej urazy do wielkich psów. bo małego to przynajmniej weźmiesz za przysłowiowe fraki i tyle

najwidoczniej ja jestem "kocia" hihihi

poukładałam rzeczy Lenki w szufladach komody i w szafie...śliczny pokoik , zjadłam jogurcik, jabłko i zmykam do miasta
Kochana nie uraziłaś mnie. Po prostu wiemy jaki jest Nero. Nigdy nie było takiej sytuacji, żeby nie posłuchał komendy nawet jeśli jakaś suczka zamachała ogonem w oddali, on spuszcza głowę i wraca. I tak jak mówię nie lata luzem na placach zabaw tudzież w miejscach gdzie bawią się dzieci. Bo owszem my za psa odpowiadać możemy ale już inaczej ma się sprawa z różnie wychowanymi dziećmi wtykającymi psu palce do oczu. Ponadto nie chciałabym żeby na jakimś placu zabaw walnął klocka bo to żadna przyjemność jak jakiś maluch sobie wdepnie. Osobiście bardzo żałuję, że nie ma u nas miejsc wyznaczonych do swobodnego puszczania psów.
Cytat:
Napisane przez sorejna Pokaż wiadomość
Co do zwolnienia, ja jestem na nim od 7 tyg. ciąży i kontroli żadnej nie miałam, a nawet jakby chcieli zrobić kontrolę to i tak w miejscu stałego zameldowania by mnie nie zastali

Ja dziś samiusia aż do środy wieczorem ale to w sumie dobrze, trochę odpocznę od gotowania, sprzątania i zajmę się sobą.

Ok 15 jadę po wyniki z krzywej cukrowej, chciałabym zabrać psa i tak się właśnie zastanawiam, czy jadąc autobusem muszę mieć dla psa kaganiec? i bilet normalny czy ulgowy się kasuję? któraś z Was się orientuje
To tak jak mnie-w miejscu zameldowania nie ma możliwości mnie zastać.
Co do jazdy z psem to kaganiec obowiązkowo (nawet dla Yorka ), książeczka szczepień też a jaki bilet to nie mam pojęcia.
Stary 2009-07-13, 12:46   #1460
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie dot. śpiworków; Jakie śpiworki kupujecie? w sklepach dużo jest takich śpiworków, w których są otwory na rączki. Nie wiem czy to dobry pomysł, a może lepszy będzie śpiworek 3w1 (śpiworek, rożek, kocyk) ?
Jaki jest Wasz wybór
Stary 2009-07-13, 12:46   #1461
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

Witam dziewczynki
ja wpadłam na chwilkę bo w mieszkaniu syf a ja przed ekranem nadrabiam weekendowe zaległości
Wczoraj mieliśmy maraton sportowy - rano spacer z pieskiem potem basen i na końcu wybraliśmy się nad jezioro z pieskiem co by popływała i leczyła tą dysplazje bioder.. najgorsze jest to że kuleje na przednią łapę wiec pewnie jeszcze jest dysplazja łokciowa ja się załamie.. kurcze kasy nie ma a psu trzeba kupić karmę leczniczą która mało nie kosztuje bo aż 245 zł za jedyne 14 kg :-O
a tak pozatym:
fasoleczka śliczny brzusio taki sporawy już a wózeczek bardzo ładny i nie wydaje mi się aż taki duży.
DianaM GRATULUJE!!!!! pamiętam jak ja się stresowałam magistrem ale jakoś poszło traz możesz się skupić na dzidzi.
Miss.hot trzymam mocno kciuki za obronę - musi być dobrze!
Stary 2009-07-13, 12:49   #1462
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

Kochane, a widziałyście, słyszałyście o tym wózku?
http://dino.sklep.pl/nowy/casualplay...ro-p-2985.html
bo ja Go pierwszy raz widze i jakoś mi wpadł w oko
ale wygląd to przecież nie wszystko

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Biedroneczkaolga Pokaż wiadomość
Witam dziewczynki
ja wpadłam na chwilkę bo w mieszkaniu syf a ja przed ekranem nadrabiam weekendowe zaległości
chętnie bym Ci posprzątała bo u Siebie wszystko porobiłam i się nudze, a siedzenie jest takie żmudne
..Iskierką malutką..

Stary 2009-07-13, 12:51   #1463
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

chętnie bym Ci posprzątała bo u Siebie wszystko porobiłam i się nudze, a siedzenie jest takie żmudne
Wygląda faktycznie super, ale cena mnie na łopatki położyła
Stary 2009-07-13, 12:51   #1464
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
Co do jazdy z psem to kaganiec obowiązkowo (nawet dla Yorka ), książeczka szczepień też a jaki bilet to nie mam pojęcia.
eh, nie mam kagańca, więc chyba piesia zostanie w domu, chyba, że zaryzykuje i w razie problemów z kontrolą będę robić wielkie oczy albo wielkie, smutne i błagające o litość
Stary 2009-07-13, 12:52   #1465
zartownis
Zadomowienie

Cytat:

..............

W Belgii jest tak, ze jak mijasz kogos to przywolujesz swojego psa do nogi i zapinasz na smycz, robia tak tu wszyscy i my tez
Pies moze podejsc obwachac drugiego psa dopiero po wyraznej aprobacie wlasciciela drugiego psa. Tu nie ma chamstwa, ani dresiarzy z pitbullami.
Spotkanie z dogami bylo dla nas wczoraj kompletnym zaskoczeniem jak i dla ich wlascicieli, bo wyszli nam zza zakretu, zza drzew. Normalnie do takich sytuacji tu nie dochodzi
Ale wina byla po ich stronie, bo jak mozna sposcic tyle psow na raz, przeciez wiadomo, ze wystarczy jeden ktory pogoni, a reszta sie wtedy przylacza i nawet karny pies moze nie posluchac
Stary 2009-07-13, 12:55   #1466
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

ktoś pytał o kopniaczki ja nie czuję już takich typowych kopniaczków, tylko raczej wyciąganie, przeciaganie się młodego. Często jakaś część ciała próbuje wydostać się przez mój brzuch tylko nigdy nie wim co to może być bo albo jakaś gula albo podłużne coś
Stary 2009-07-13, 12:55   #1467
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
też pierwszy raz widzę, a wizualnie bardzo mi się podoba
Stary 2009-07-13, 12:55   #1468
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
Ty sie nie smiej, te male terierki czesto przez wlascicieli traktowane jak pluszaki, sa czasem agresywne i niebezpieczne, szczegolnie trzeba na kostki uwazac
Ja juz chyba wole spotkac 9 dogow na swojej drodze niz 9 rozwscieczonych yorkow

Powiem wam ciekawostke w Belgii kaganca nie kupisz, nie ma nie sa potrzebne
Stary 2009-07-13, 12:56   #1469
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

Żartownisiu, piękny ten jeżyk i taki malutki
Sorejna tak myślałam o tym sklepie na gdańskiej i chyba tam pojadę dzięki za pamięć, jeżeli chodzi o spiworki pani u której zamawiałam wózek mówiła że najlepiej pytać się we wrześniu i wetdy będą takie ocieplane z kożuszkiem
Ja zamierzam wszystko wyprać, łącznie z rożkami, ochraniaczami , pościelą kocykami itd.
Stary 2009-07-13, 12:58   #1470
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

tak piszą o gondoli do tego wózka:
GONDOLA
  • W komplecie duża składana budka oraz okrycie na gondolkę..
  • Możliwość regulacji wysokości zagłówka
  • Spełnia standard EEC 44/03 do przewozu dziecka (0-10 kg) w samochodzie.
  • Montaż w samochodzie jest łatwy i szybki.
  • Wyprofilowana obudowa z plastiku zapewniająca komfortowe użytkowanie i niepowtarzalny wygląd.
  • Praktyczny uchwyt do przenoszenia gondoli.
  • Wykonana z materiałów przyjaznych dla Naszego maluszka.
  • Możliwość zdjęcia i uprania tapicerki wewnętrznej
zastanawiam się tylko, czy pasowałby do tego wózka fotelik maxi cosi
..Iskierką malutką..

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości