|
|
#4531 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką książkę obecnie czytacie? III
Cytat:
|
|
|
#4532 |
|
BAN stały
|
Kryminał, który podobno jest węgierskim bestsellerem bardzo mnie rozczarował. Początek książki jest całkiem niezły. Pojawia się tajemnicza śmierć dziewczyny i dziennikarz Zsigmond Gordon, który za wszelką cenę pragnie rozwiązać zagadkę. Niestety autor nie przedstawił wiarygodnej motywacji bohatera i nie bardzo rozumiem dlaczego przez całą powieść szukał mordercy narażając własne życie
Fabuła jest nudna i przewidywalna. Umiejscowienie akcji w przedwojennych Węgrzech było dobrym pomysłem, ale zabrakło kolorytu tamtych czasów. Autor nie oddał atmosfery miasta ani ówczesnej rzeczywistości. Podsumowując: strata czasu, nie polecam.
|
|
|
|
#4533 |
|
Raczkowanie
|
"Rok nie wyrok" Piotra Milewskiego. Tak naszpikowane slangiem i grypserą, że momentami trudno się połapać. Ale od czego sa google
|
|
|
|
#4534 |
|
Zakorzenienie
|
ojjjj próbowałam wczoraj i jakoś nie może mnie zainteresować (Zahir).. dlatego póki co odłożyłam do torby i zabrałam się za 'S@motność w sieci' - Janusza Wiśniewskiego o wiele lepiej mi się czyta
|
|
|
|
#4535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A obecnie nadrabiam z lista lektur na studiach - Emancypantki Prusa. |
|
|
|
|
#4536 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj skończyłam "Apokalipsę" Deana Koontz"a i zaczęłam czytać "Dziwkę" Martiny Cole.
|
|
|
|
#4537 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja obecnie czytam "Pokochała Toma Gordona" S. Kinga.
|
|
|
|
#4538 |
|
Wtajemniczenie
|
zaczelam czytac "szachiste" waldemara lysiaka
|
#4539 |
|
Raczkowanie
|
Zaczynam "Poczwarkę" Doroty Terakowskiej
|
|
#4540 |
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie skończyłam "Przejmującego z oddali" D. Curtis.
|
|
|
|
#4541 |
|
Zadomowienie
|
E. M. Forster
Pokój z widokiem Film widziałam 2x. Ale książka - taka jak lubię. + ze względu na Florencję - wspomnienie z ubiegłego lata
|
|
|
|
#4542 |
|
Zakorzenienie
|
Oprócz wcześniejszych, które zostawiłam w domu na wyjeździe zaczęłam też 'Zjadając siebie' Candida Crewe i 'Nigdziebądź' Gaimana.
|
#4543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- kończę "Baranka" Christophera Moore |
|
|
|
|
#4544 |
|
Zadomowienie
|
Zaczęłam Dopplera - Erlend Loe. Pewnie dziś skończę, bo bardzo mnie ta książka zainteresowała.
|
|
|
|
#4545 |
|
Raczkowanie
|
Mam nadzieje, ze juz jestes na tym etapie, ze ksiazka Ci sie spodobala.Wg mnie jedna z najlepszych powiesci, jakie czytalam. Ksiazka, w ktora "sie wsiąka".Przepiekna
|
|
|
|
#4546 |
|
Zakorzenienie
|
Kinga Choszcz : ,, Moja Afryka"
|
|
|
|
#4547 |
|
Raczkowanie
|
Cabot S., Dieta oczyszczająca wątrobę
![]() Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka
|
|
|
|
#4548 |
|
Zadomowienie
|
I jak Ci się podoba? Ja ją ostatnio przyniosłam z biblioteki, ale jeszcze nie czytałam.
|
|
|
|
#4549 |
|
Wtajemniczenie
|
Harlan Coben- W głębi lasu
|
|
|
|
#4550 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4551 |
|
Zadomowienie
|
John Jakes - Piekło i niebo
|
|
|
|
#4552 |
|
Zakorzenienie
|
Odzywam się tu pierwszy raz, ale... Od dawna lubię podczytywać ten wątek, bo można się natknąć na ciekawe tytuły
Sama pewnie na większość z nich bym nie wpadła jesteście niesamowite.Aktualnie czytam tak (prawie) wszędzie zachwalany "Zmierzch" Stephenie Meyer - jestem w połowie i póki co uważam, że te ochy i achy są przesadzone ale zobaczymy, doczytam do końca i wtedy się wypowiem.Kolejna pozycja na liście to "Sklepik z marzeniami" Kinga, a później "Zwycięzca jest sam" mojego ukochanego pisarza Paulo Coelho ("Jedenaście Minut" i "Alchemik" mnie zachwyciły! Oby i to zwaliło mnie z nóg, bo nie lubię wyrzucać kasy w błoto - wszystkie jego książki kupuję).No a oprócz tego ciągle czytam książki dotyczące islamu / pozycji kobiety w rodzinie muzułmańskiej (piszę z tego pracę dyplomową |
|
|
|
#4553 |
|
Zakorzenienie
|
Carlos Ruiz Zafon - "Cień wiatru"
|
#4554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ooo, Moore'a też całkiem lubię, ale akurat Baranka i Najgłupszego Anioła jakoś mniej. Spróbuj 'Brudną robotę' i "Krwiopijców' jeśli jeszcze nie miałaś okazji .
|
|
#4555 |
|
Wtajemniczenie
|
"Gringo wśród dzikich plemion" Wojciech Cejrowski
|
|
|
|
#4556 |
|
Zadomowienie
|
Ja czytam zbiór opowiadań S. Kinga 'Po zachodzie słońca'
Nawet fajne, chociaż ja wolę czytać o ćpunach/anorektyczkach itd itp ;p Znacie może jakieś książki o takiej tematyce? No, prócz 'Dzieci z dworca zoo' bo to już klasyka
|
|
|
|
#4557 |
|
BAN stały
|
Lew Tołstoj Anna Karenina
|
|
|
|
#4558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jana Frey "Odlot na samo dno" - historia dziewczyny, która aby uciec do problemów, ucieka w świat narkotyków. Jana Frey "Oszaleć ze strachu" - Każdego dnia Nora na nowo rozpoczyna swoją walkę. Tęskni za tym, żeby, jak wiele innych dziewczyn w jej wieku, bawić się, kochać i snuć plany na przyszłość. Ale Nora boi się. Coraz częstsze ataki chorobliwego lęku sprawiają, że dziewczyna poddaje się rozpaczy. W chwili, kiedy wydaje się, że wszystko już stracone, że jest już za późno na ratunek, dziewczyna znajduje wyjście ze swojej sytuacji i schronienie przed zewnętrznym światem. Nora jest jedną z licznej grupy nastolatków, którzy korzystają z pomocy poradni psychiatrycznej dla młodzieży. Jej historia, opowiedziana w sposób przejmująco szczery, stała się kanwą tej powieści. Judith Fathallah "Chuda" - Wstrząsająca powieść o anoreksji napisana przez nastolatkę. Siłą tej książki jest dramatyczne świadectwo autorki, która zachorowała na anoreksję w wieku 13 lat. Jej zmagania z chorobą trwały trzy lata, dziewczyna znalazła się na oddziale psychiatrycznym, przeszła swoje piekło. Przeszła je nie na darmo, udało jej się pokonać chorobę. Dziś, w pełni wyleczona, studiuje literaturę w Cambridge i pracuje nad drugą powieścią. Chuda to lektura, którą można również polecić rodzicom nastolatków - świetnie napisana, mocna i jednocześnie optymistyczna. Z anoreksji można wyjść. Heidi Hassenmüller "Dobranoc Słonko" - Historia Gabi, dziewczynki przez długie lata wykorzystywanej seksualnie przez ojczyma. Marliese Arold "Chę żyć" - Nadine nie może uwierzyć, że Florian, który był jej pierwszą wielką miłością, ma AIDS. Czy ona też się zaraziła? Kiedy okazuje się, że jest zakażona wirusem HIV, cały jej świat wali się w gruzy. Heidi Hassenmüller "W sidłach anoreksji" - Maja zawsze była kimś wyjątkowym - inteligentna, ładna, szczupła, delikatna, po prostu idealna. W okresie dojrzewania jej ciało zaczyna się jednak zmieniać pod wpływem hormonów. Dziewczyna martwi się, że wkrótce będzie miała wydatny biust i tłuste pośladki. Przeraża ją to. Myśli, że przestanie być wyjątkowa i stanie się całkiem przeciętną dziewczyną. Postanawia więc za wszelką cenę schudnąć i kontrolować swoje ciało, tak jak robiła to dotychczas. Brigitte Kolloch, Elisabeth Zöller "Dziennik bulimiczki" - Iza ma bulimię właściwie chciała tylko schudnąć parę kilogramów, potem jednak straciła kontrolę nad własnym życiem. Wpadła w błędne koło okresów głodu i ataków obżarstwa. Iza nie chce dopuścić do siebie myśli, że jest chora. Dopiero, gdy zostaje przyłapana w supermarkecie na kradzieży jedzenia, pozwala sobie pomóc. Jednak powrót do zdrowia to długa i trudna droga. takich kilka
|
|
|
#4559 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4560 |
|
Zakorzenienie
|
Wilbur Smith "Ogłoś gromu". Kontynuacja "Gdy poluje lew" tego autora.
Kolejna część sagi o rodzinie Courtneyów. Smith pisze o normalnych ludzkich sprawach i potrzebach, pisze o nich z łatwością, jakiej można mu tylko pozazdrościć. Pisze o uczuciach nie upiększając ich, jeżeli pokazuje nienawiść, to tę w najbardziej prymitywnej postaci, jeżeli miłość - również nie ubiera jej w piękne, zwiewne szaty tylko po to, aby wydawała się bardziej romantyczna. Smith opisuje dzieje Seana Courtneya, który po długich latach spędzonych w buszu dociera z synem Dirkiem do Pretorii. Podczas trwającej wojny domowej Sean wstępuje do armii brytyjskiej i walczy z Burami, nienawidzącym go bratem oraz kapryśnym losem, który za wszelką cenę próbuje odebrać mu ukochaną kobietę. Po zakończeniu wojny nie przestaje szukać Ruth, jednak wrogość i zazdrość rodziny wywołują dramatyczne konflikty. Smith nie stroni od nazywania rzeczy po imieniu, opisuje znane nam uczucia, nie pomijając idących za nimi konsekwencji; w swojej książce uwzględnia zarówno miłość, przyjaźń, oddanie i lojalność, jak i złość, ból, cierpienie i nienawiść. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.

Fabuła jest nudna i przewidywalna. Umiejscowienie akcji w przedwojennych Węgrzech było dobrym pomysłem, ale zabrakło kolorytu tamtych czasów. Autor nie oddał atmosfery miasta ani ówczesnej rzeczywistości. Podsumowując: strata czasu, nie polecam.

klik!