|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Marzec, kwiecień nam nastały, byśmy szkraby przywitały - wiosenne bobasy 2009 c
Witam, pewnie mnie już tu nikt nie pamięta, z resztą nic dziwnego, przecież prawie się nie udzielam...
Ale czytam że niektóre z Was mają problemy z kupkami, tzn dzieciaczki .Moja córcia też miała, ale pediatra jak jej o tym powiedziałam kazała dużo pić i odkąd pije dużo wody robi kupkę prawie codziennie. Pediatra mówiła, że przy takiej pogodzie to nawet do 3 litrów nie zaszkodzi. Więc może i u Was pomoże, no przynajmniej u tych piersiowych
|
|
|
|
#3572 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Marzec, kwiecień nam nastały, byśmy szkraby przywitały - wiosenne bobasy 2009 c
Czesc dziewczynki
Wpadlam tylko na chwile sie przywitac i was pozdrowic i oznajmic wam, ze tesknie. Moze jutro troche was poczytam to zobacze co nowego. |
|
|
|
#3573 |
|
Zakorzenienie
|
A ja chcialam zyczyc przyjemnej i slonecznej srody bo jutro ma byc jeszcze wiekszy upal niz dzisiaj
wpadne moze poznym wieczorem jak wroce i jak sie uda...A teraz uciekam spac bo o 4:30 trzeba wstac DOBRANOC
|
|
|
|
#3574 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() astrzyk - ja pamiętam ![]() dobranoc
|
||
|
|
|
#3575 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() czy waszym maluchom też tak szybko rosna paznokcie u rąk? U rączek obcinam raz na tydzień a o nóg obcinałam raz od narodzin
|
|
#3576 |
|
Zadomowienie
|
Anya, ja obcinam u rak 2 razy w tygodniu, a i tak sie podrapal wczoraj w nocy na twarzy, ze jak lobuz ostatni wyglada...
u nog obcinalam 3 razy ale tylko przy tych paluchach najwiekszych i raz jednego innego....O co wam chodzi z tymi czapkami? jak to nie zakladacie? ja wlasnie teraz zakladam taka od slonca cieniutka.... jak nie ma glowki oslonietej a wlasnie jak wy w upaly dzieci na dwor ubieracie? |
|
|
|
#3577 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
szybko Cytat:
|
|
#3578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo ma budke postawioną albo rozłożony parasol. W upały ubieram w krótkie spodenki i bluzeczke na ramiączkach albo jakąś sukieneczkę bez rękawów czasem samo body, ale wydaje mi sie że body na 30st. upały nie jest za dobre bo za bardzo przylega i że jej gorąco.
|
|
#3579 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak ją wyjmuję to zawsze w cieniu albo zarzucam na nią całą pieluszkę albo taki cieniutki kocyk. Po co ma się w czapeczce kisić jak na dworze 25-30 stopni? |
||
|
|
|
#3580 |
|
Zadomowienie
|
no przeciez napisalam, ze jak nie jest osloniety od slonca, akurat ja jestem wielkim przeciwnikiem kiszenia dzieci w czapkach
|
|
|
|
#3581 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Hej Astrzyk - pamiétamy, zagladaj czasami! SpiceGirl - tesknimy za Toba, wpadaj i pisz o sobie jak najczesciej - mam nadzieje, ze zycie praca-dom juz sie unormowalo... Co do ubierania dziecka w upaly - czesto tylko w body...albo krotki rekawek, chociaz dluzsze przewiewne spodnie tez sa dobre... No i kapelusik/czapeczka, ale jak go wyciagam z wozka. No i zawsze go przed wyjsciem na dwor - na dluzszy czas, nawet jak jestesmy w cieniu - smarujemy sie kremem, faktor 50. Ja mam tendencje do przegrzewania malego, bo samej mi czesto zimno...ale w upaly to bez przesady... milego dnia! |
|
|
|
#3582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do ubioru to jak jest bardzo gorąco to samo body i gołe stopy.... jak jest znośnie to krótkie spodenki i bluzka na krótki rękaw...a w domciu to w samej pieluszce A co jest z Jastą ?? Mąż dzisiaj w domu więc nie popiszę za dużo |
|
|
|
|
#3584 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
dziekuje wam za zainteresowanie tak sie pozarlam z tztem ze prawie go z domu wyrzucilam zawiodlam sie bardzo na nim,ale juz jest troszke lepiej.. zaczal sie starac-zobaczymy jak dlugo ![]() wczoraj mialam pare spraw do zalatwienia i dlatego mnie nie bylo jakby ktos sie interesowal ![]() do tego wieczorem Igorkowi cos bylo i tak straszliwie plakal jakies 3 godziny ![]() przeczytalam wszystko ale jakos nie mam natchnienia zeby odpisywac
|
#3585 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zadne czapkI!Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- Jasti ma gosci
|
|
#3586 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry dziewczynki
![]() Emzeta dzięki za link, już poczytałam co nieco i jeszcze dużo zostało
|
|
#3587 |
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() byliśmy dziś z małą u pediatry Ania waży 6480 (przez 3 ostatnie tygodnie 480g przybrała) i mierzy 64 cm (dziś mierzone po krzywiznach, wcześniej nie i było poniżej 60) pediatra powiedziała, że Ania właśnie wchodzi w okres, w którym u dzieci może wystąpić niedokrwistość (w związku z tym żelazem w mleku tzn jego niewystarczającą ilością) i że mamy już od jutra wprowadzać papki, później soczki (na początek rozwodnione), za 2 tygodnie zupki przecierowe a za kolejne 2 już zupki z mięskiem (królik, indyk i jagnię) czyli u nas będzie pierwsze 5 miesięcy sama pierś a od początku 6 miesiąca nowościa ja właśnie wczoraj pojechałam na zakupy i kupiłam łyżeczki a wogóle to Ania robi takie gały jak widzi jak ktoś coś je ![]() pytanie do mamusiek dających przeciery/zupki itp: w czym umieszczacie dzieciaczki podczas karmienia? czy można np w takim krzesełku do karmienia (takim wielopozycyjnym) dziecko odchylić jak jeszcze samo nie siedzi? czy może lepiej w foteliku samochodowym lub troche podnieść oparcie leżaczka na czas karmienia? Co do glutenu, to zdecydowałam się ostatecznie, że poczekam do 10 miesiąca ![]() A przy okazji, że na tapecie ciągle przewija się temat rozszerzania diety - może jakaś lista: kto czym karmi (pierś czy butla) i od kiedy rozszerzanie diety?
"Miłość to nie pluszowy miś, ani kwiaty,... Ale miłość, kiedy jedno spada w dół, drugie ciągnie je ku górze." ![]() Edytowane przez sija Czas edycji: 2009-07-15 o 13:49 Powód: dopisek |
|
|
|
#3588 |
|
Zadomowienie
|
moj siedzi w lezaczku, tak pol siedzi pol lezy w sumie...
|
|
|
|
#3589 |
|
Wtajemniczenie
|
moj tez w lezaczku a raz na wyjezdzie siedzial w foteliku samochodowym i tez bylo ok
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać. Antoine de Saint-Exupéry Edytowane przez e.m.i.l.k.a Czas edycji: 2009-07-15 o 14:06 |
|
|
|
#3590 |
|
Wtajemniczenie
|
Sija to może zrób taką listę???
A i link od (forum) Ciebie też czytam dzięki Raspi ![]() kurczę ale są tam sprzeczne informacje z tym, co czytałam w tym artykule od Emzety... Wiecie co ja juz pomalutku głupieję co i kiedy się podaje...
|
|
#3591 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
|
#3592 |
|
Zadomowienie
|
no Monix po tych uśmiszkach widać, że dobry
![]() Judy ja też już głupieję od tych wszystkich informacji co do listy to przydałaby się gdzieś na pierwszej stronce, a ja tam nie pisałam nic Emilka, Emzeta ![]() narazie spadam
|
#3593 |
|
Rozeznanie
|
no co do jedzenia ja bede wprowadzac soczki jak mały skończy 4 miesiace, ale tak w ilosciach symbolicznych, zeby sie przyzwyczal do nowych smaków i łyżeczki. Danie (przecier warzywny) bedzie jak skonczy 5 miesięcy, bo jak skończy 6 wracam do pracy i chce żeby byl nauczony jeśc coś obok piersi.
Mam ta dobra sytuacje ze babcia mieszka na wsi i juz z mam i babcią powoli mrozimy wszystko dla dziubelka(np szpinak, jagody, truskawki, beda jeszcze ziemniaki, marchewka, kurczaki)
|
#3594 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny pomocy
potrzebny mi na szybko tekst podziękowań dla chrzestnych (oddzielnie dla chrzestnego a oddzielnie dla chrzestnej) podziekowań za chrzest oczywiscie a wszedzie sa tylko podziekowania za slub..... moze wy macie jakies? ja znalazlam jedynie taki Mamą Chrzestną nie każda osoba zostać może, to wyjątkowa osoba, która w przyszłości doradzi, pomoże. Która niezwłocznie przybędzie – gdy bardzo potrzebna będzie. Gdy poleci łezka szczęścia – chusteczkę poda, dla Adrianka czasu jej poświęcić nie będzie szkoda. Taką Mamę Chrzestną dla naszego synka chcieliśmy dlatego właśnie Ciebie droga Anetko – wybraliśmy ![]() Dziekujemy Rodzice Adrianka Gabrysia – E i M Chrzest, 9 sierpnia 2009r.
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać. Antoine de Saint-Exupéry Edytowane przez e.m.i.l.k.a Czas edycji: 2009-07-15 o 16:31 |
|
|
|
#3595 |
|
Zakorzenienie
|
jak i ja
![]() a jak jest taki fest upał to ja mam takie a'la bodziaki cieniusie albo samą sukienusie - tak żeby na pampersa nie nakładać ubrania żeby nie parzyło dodatkowo a sukienek mam tyle że ubierać nie nadąrzam
|
|
|
|
#3596 |
|
Zakorzenienie
|
ktoś pytał o http://www.allegro.pl/item684356628_...ozmiar_74.html
![]() ale robią problemy żeby ochrzcić dziecko, tyle papierków już widze jak mój stary proboszcz daje mi pozwolenie żeby ochrzcić dziecko gdzie indziej
|
#3597 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, to nie jest tak, ze jedna droga w tym rozszerzaniu diety jest sluszna, wazne zeby poczytac rozne zrodla i wybrac to co czujecie jest sluszne dla waszego maluszka i wpisuje sie jakos w to jak wy jecie, w to na jakim etapie jest wasza dzidzia, w to jaka macie sytuacje (powrot do pracy) i znalezc jakies optymalne rozwiazanie dla siebie i swojego maluszka, w Pl ludzie sie bawia w rozpiski na pierwszy rok, a w uk np, radza czekac do 6 skonczonych miesiecy a wtedy uznaja juz uklad pokarmowy za rozwiniety i podaja wszystko dzieciom, gluten, pomarancze i czekolade, najwazniejsze w zgodzie ze soba i obserwowanie dziecka, takie moje zdanie
|
|
|
|
#3598 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny siedze i rycze
Czemu mam takiego pecha od urodzenia? To skaza bialkowa, krostki ma do teraz i nie schodza, to ropien na dziasle- to biale co pisalam, to to nie zabek a jakis ropien, teraz ta rehabilitacja bo krzywo trzyma glowe! dlaczego do cholery?? bedzie krzyk, placz, cwiczenia na sile.. dbam o niego jak moge, wszystko robie, staram sie i nic!!! zawsze cos zle, zawsze cos mu sie stanie k..a, jeszcze sie okaze ze jak bede mu wprowadzac jedzenie to pewnie na wszystko bedzie uczulony, no zesz k...aaaaa jak nie urok to sraczka!
|
|
|
|
#3599 |
|
Zadomowienie
|
Wspaniale!!!
Wpadlam z ciekawosci do was a tu do nadrobienia niecala strona !!! Widze, ze nadal pojawia sie temat wprowadzania jedzonka. Julcia ma jutro wizyte u lekarza (ja nie ide, maz idzie) ciekawe, co lekarz powie. Planowalam karmic tylko piersia do 6 miesiaca, ale moze kaszke ryzowa nie zaszkodzi? Strasznie jestem ciekawa. A dzisiaj nie spie od 4 rano - mamy w domu 8 alarmow przeciwpozarowych/dwutlenek wegla. I cos im jest, ze co 20 minut WSZYSTKIE wyja. Wczesniej udalo mi sie na chwilke zasnac, ale po 4 juz nie moglam. Nieprzytomna jestem. A co najweselsze - Julki wcale nie obudzily a mojego meza tylko pierwsze 5 razy, potem spal. ![]() A teraz ciekawostka. Kongres ma zadecydowac, czy wprowadza tzw. Bathroom Law. Chodzi o to, zeby mezczyzni transseksualisci/transwestyci mogli chodzic do damskiej ubikacji i odwrotnie. Naturalnie to by spowodowalo, ze facet moglby ubrac sukienke i isc do damskiej ubikacji podgladac lub gwalcic i nie moznaby bylo nic powiedziec, bo dyskryminacja. Do czego to dochodzi dziewczyny. Pomijam, ze w niektorych instytucjach wypelniajac formularze do wyboru mam 'male' 'female' i 'other'.
|
|
|
|
#3600 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
my jedyna formalnośc w sprawie chrztu to mieliśmy dostarczyc akt urodzenia i mamy sie pojawić 15 min przed chrztem podpisać papiery i nawet nie padlo "co łaska"Cytat:
Cytat:
a pleć other
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:29.

.

wpadne moze poznym wieczorem jak wroce i jak sie uda...
DOBRANOC

wkleję Wam zdjęcie róży jaką mi siostra wyszyła....znaczy się róży nie dostałam teraz tylko na 18-stkę
05.07.2008 

93...83...73...70...
65...63
jak widzi jak ktoś coś je

już widze jak mój stary proboszcz daje mi pozwolenie żeby ochrzcić dziecko gdzie indziej