|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 |
|
Przyczajenie
|
biore tabletke ok.19 nie raz sie spoznie z godzinke.nie wiem czym to jest spowodowane
|
|
|
|
#3512 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
Cytat:
Zresztą to tylko za pierwszym razem to można traktowac jako "jednorazowe spóźnienie" później będziesz brac przez dłuższy czas o tej samej porze, więc to nie będzie żadne spóźnienie
|
|
|
|
|
#3513 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też do tej pory czasem zdarzyło mi się wziąć tabletkę godzinę lub dwie po wyznaczonym czasie i się nie przejmowałam ale te 6 godzin to trochę dużo...Cytat:
![]() dzięki dziewczyny
|
|
#3514 |
|
Raczkowanie
|
no to już nie mam bladego pojęcia o co może Twojemu organizmowi chodzić
|
|
#3515 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja także będę brała YAZ, wczoraj lekarz mi zapisał
Uważnie czytam ten wątek
|
|
|
|
#3516 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3517 |
|
Przyczajenie
|
Hejka
Mam pytanie... troche pewnie panikuje, ale wolałabym sie upewnic... Biore tabletki yaz... w drugim opakowaniu źle przyjęłam tabletkę.. tzn zawsze biore o 10.00 a teraz zapomniałam i przyjełam dopiero o 24 :/ następną zamiast o 10 przyjęłam o 14 (był to 3 tydzień, dokładnie 19 i 20 tabletka) nastepne przyjmowałam normalnie, wyrzuciłam białe tabletki i od razu przeszłam do następnego opakowania... Czy było jakieś niebezpieczeństwo zajścia w ciąże? |
|
|
|
#3518 |
|
Raczkowanie
|
Jestem juz po pierwszym opakowaniu Yazu, dzisiaj zaczynam nowe opakowanie i czekam wciaz na okres. Tabletke biore o 20, w drugim tygodniu przyjmowania tabletek wystapily u mnie wymioty przed 21, wiec jednego dnia zarzylam 2 tabletki. Tak sie zastanawiam czy wziecie 23 tabletek + 4 placebo ma jakis wplyw na obnizenie skutecznosci?
|
|
|
|
#3519 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
dziekuje bardzo ** ale również od jakiegoś czasu(tydzien) mam cała obsypana twarz nie wiem już co z tym robić i czy to może być o tych tabletek;/
|
|
|
|
|
#3520 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3521 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
)dzisiaj mam wieksze krwawienie mam nadzieje ze to nie kolejny okres po 12 dniach;/bo wyjezdzam dzisiaj i kapac sie wokres to troche nie komfortowe;/
|
|
|
|
|
#3522 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
na szczescie udalo mi sie, bo wczoraj wrocilam z wyjazdu.. to moje drugie pudelko, przedtem stosowalam yasminelle i szczerze mowiac jestem zaskoczona, bo moj gin powiedzial mi, ze sklad taki sam - wiec skad to krwawienie
|
|
|
|
|
#3523 |
|
Wtajemniczenie
|
dzisiaj kupiłam jedno opakowanie Yaz-u.Nie bardzo rozumiem tego, ze w ulotce jest napisane iz w wypadku wymiotów lub biegunki należy przyjąć tabletkę z rezerwowego blistra...Pzrecież opakowanie zawiera 28 tabletek...z tego chyba wynika, że icj jest za mało?
---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- tak myślę, że jeśli zdarzy się kilka takich sytuacji typu wymioty, to po prostu zabraknie mi tabletek mając jedno opakowanie. to moje pierwsze tabletki, więc się troche martwię, czy wszystko będzie ok...pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź. |
|
|
|
#3524 |
|
Raczkowanie
|
Moja ginka powiedziała, że skład nie jest ten sam i że Bayer ma bardziej oczyszczone tabletki.
|
|
|
|
#3525 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() rezerwowy blister jest po to, żeby własnie w nieprzewidywanych wypadkach zabrać z niego tabletkę, nie zabierając z tego prawidłowego, na którym akurat jesteś czyli jednymi słowy żeby się nie pogubić ![]() nie wiem jak inaczej Ci wytłumaczyć tak prostą rzecz... |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3526 |
|
Raczkowanie
|
A tak z innej trochę beczki, to wydaje mi się, że po tych tabletkach (co jest bardzo prawdopodobne) zrobiło mi się cudowne przebarwienie na środku czoła, które pewnie będę przez cała zimę usuwała za cięzkie pieniądze, u kosmetyczki.
Wiem, że nie wolno wystawiać się na działanie słońca przy hormonach, ale stosuję filtr 50 i nie leżę plackiem. A niedługo wybieram się na wakacje w ciepłe rejony, gdzie słonko nieźle praży i zdecydowałam, że chyba zrobię przerwę w stosowaniu YAZ. Wrócę do niego za dwa miesiące, po upałach. Nie chcę mieć skóry całej w ciapki... Mam tylko pewne wątpliwości, czy takie "przerwy" nie robią organizmowi źle i czy stężenie już zażytych hormonów w organiźmie utrzymuje się np. jeszcze długą chwilę po odstawieniu.....? |
|
|
|
#3527 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Cytat:
co do przerwy, to bez sensu jest ją robić na dwa miesiące. a od jak dawna bierzesz Yaz? bo jeśli dopiero zaczynasz, to wg. mnie przerwa może Ci narobić "bałaganu"...
|
|
#3528 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny powiedzcie mi czy któraś z was miała plamienia i bolały piersi a po 3 opakowaiu tabletek Yaz wam to przeszło? :P bo ja jestem w sumie na 7 tabletce pierwszego op. ale już sie martwie na zapas czy po 3 przejdą mi te skutki ? ;>
|
|
|
|
#3529 |
|
Zadomowienie
|
ja jestem na 7. opakowaniu, czasem trochę pobolewają mnie piersi przy dotyku, ogólnie są bardziej wrażliwe...
|
#3530 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- kupiłam jedno opakowanie - tak kazał mi lekarz. |
|
|
|
|
#3531 |
|
Zadomowienie
|
w razie gdybyś musiała zażyć awaryjnego tabsa weź ostatnią z tego opakowania co masz - wówczas skrócisz sobie 'cykl' o jeden dzień ale nic się nie stanie...
|
|
|
|
#3532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rezerwowy blister to takie coś co sobie musisz kupić i trzymać "w razie czego". Jak poprosisz ginekologa to ci dodatkowo wypisze
|
|
|
#3533 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- aha, sama nie wiem, czy zastosować się do twojej rady, czy littleblack witch... |
|
|
|
|
#3534 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: YAZ - gdzie i za ile
Orientujecie sie może, czy w Opolu coś się zmieniło odnośnie cen Yazu? pozdrowionka
|
|
|
|
#3535 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3536 |
|
Zadomowienie
|
ja bym teraz nie przerywała. nawet nie masz pewności czy jeśli odstawisz je na te 2 miesiące, to przebarwienia nie będą powstawać. poza tym jak już odstawiasz, to chyba przynajmniej na 3 miesiące. no ale ja Ci radzę brać dalej.
|
#3537 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: YAZ - gdzie i za ile
Cytat:
|
|
#3538 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja się opalałam ale nie mam żadnych przebarwień. Tylko, że ja twarzy nie opalam w ogóle albo z bardzo dużym filtrem. Nie chce miec zmarszczek szybko. Albo właśnie przebarwień ..moja mama ma z tym problemy. Cytat:
Obie opcje są dobre
|
||
|
|
|
#3539 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co mi wiadomo bardzo czesto przebarwienia widać dopiero po odstawieniu pigułek nawet jak w czasie brania jest ok.. więc nie wiem czy to ma sens - lepie sobie kupic porządne filtry i się smarować przy każdej okazji ewentualnie poprawiać balsamem brązującym
|
|
#3540 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:41.

** ale również od jakiegoś czasu(tydzien) mam cała obsypana twarz nie wiem już co z tym robić i czy to może być o tych tabletek;/