tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-16, 19:09   #3511
misia2811
Przyczajenie

Unhappy Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez wioletap Pokaż wiadomość
a o której bierzesz tabletkę?
odnośnie plamienia miałam identycznie - miesiączka trwała 7 dni, a potem przez kolejne 17 plamienie - aż do następnej miesiączki. i od tego czasu żadnych plamień śródcyklicznych
biore tabletke ok.19 nie raz sie spoznie z godzinke.nie wiem czym to jest spowodowane
misia2811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 20:10   #3512
MissMiss
Rozeznanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Amani Pokaż wiadomość
teoretycznie tak... tylko boję się, bo będę przez 3 tygodnie tak zażywać (a nie będzie to jednorazowe spóźnienie)
...Dziękuję
Chyba nie ma problemu, żeby zmienic godzine przyjmowania. Możesz to zrobic stopniowo tak jak koleżanka wyżej radzi jeśli się obawiasz.
Zresztą to tylko za pierwszym razem to można traktowac jako "jednorazowe spóźnienie" później będziesz brac przez dłuższy czas o tej samej porze, więc to nie będzie żadne spóźnienie
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 20:25   #3513
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maya23 Pokaż wiadomość
Wiec ewentualnie zrob sobie spoznienie stopniowo...
w pierwszy dzien po 3 godz,w drugi po 5 ,potem po 6 az w koncu przez 3 tyg.zostaniesz przy stalej porze!
Ja np.biore o 20 ale zdarza mi sie przelozyc na 22 czy nawet na 24 i sie tym nie przejmuje bo wiem ,ze jest dopuszczalne takie spoznienie!
moim zdaniem mozesz tak zrobic...ale jak masz watpliwosci poczekaj na porade kolezanek z forum!
dobry pomysł z tym stopniowym "spóźnieniem" ja też do tej pory czasem zdarzyło mi się wziąć tabletkę godzinę lub dwie po wyznaczonym czasie i się nie przejmowałam ale te 6 godzin to trochę dużo...

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Chyba nie ma problemu, żeby zmienic godzine przyjmowania. Możesz to zrobic stopniowo tak jak koleżanka wyżej radzi jeśli się obawiasz.
Zresztą to tylko za pierwszym razem to można traktowac jako "jednorazowe spóźnienie" później będziesz brac przez dłuższy czas o tej samej porze, więc to nie będzie żadne spóźnienie
faktycznie, najważniejsze, że tabletka w danym dniu będzie przyjęta...
dzięki dziewczyny

-26kg

Amani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-17, 00:50   #3514
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eva Pokaż wiadomość
Miałam robione usg "dowcipne"
no to już nie mam bladego pojęcia o co może Twojemu organizmowi chodzić
Stary 2009-07-17, 10:04   #3515
Leseratte
Wtajemniczenie

Ja także będę brała YAZ, wczoraj lekarz mi zapisał Uważnie czytam ten wątek
Leseratte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-17, 11:41   #3516
wioletap
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez misia2811 Pokaż wiadomość
biore tabletke ok.19 nie raz sie spoznie z godzinke.nie wiem czym to jest spowodowane
no to prawdopodobnie jest jeden ze skutków ubocznych, który może się utrzymywać do końca trzeciego opakowania. potem przy dalszym zażywaniu YAZu powinnaś zapytać się lekarza ginekologa - być może przepisze Ci coś innego. ale póki to pierwsze opakowanie [11 tabletka], to najlepiej by było gdybyś brała później tabletki, powiedzmy tak godzinę/dwie przed snem. wtedy nie będziesz odczuwać owego pobolewania. niestety to jedyna rada, jaką znam na tenczas. trzymaj się
wioletap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-17, 12:53   #3517
ness21
Przyczajenie

Hejka
Mam pytanie... troche pewnie panikuje, ale wolałabym sie upewnic...
Biore tabletki yaz... w drugim opakowaniu źle przyjęłam tabletkę.. tzn zawsze biore o 10.00 a teraz zapomniałam i przyjełam dopiero o 24 :/ następną zamiast o 10 przyjęłam o 14 (był to 3 tydzień, dokładnie 19 i 20 tabletka) nastepne przyjmowałam normalnie, wyrzuciłam białe tabletki i od razu przeszłam do następnego opakowania...
Czy było jakieś niebezpieczeństwo zajścia w ciąże?
ness21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-17, 13:34   #3518
willy wonka
Raczkowanie

Jestem juz po pierwszym opakowaniu Yazu, dzisiaj zaczynam nowe opakowanie i czekam wciaz na okres. Tabletke biore o 20, w drugim tygodniu przyjmowania tabletek wystapily u mnie wymioty przed 21, wiec jednego dnia zarzylam 2 tabletki. Tak sie zastanawiam czy wziecie 23 tabletek + 4 placebo ma jakis wplyw na obnizenie skutecznosci?
willy wonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-17, 14:09   #3519
misia2811
Przyczajenie

Unhappy Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
no to prawdopodobnie jest jeden ze skutków ubocznych, który może się utrzymywać do końca trzeciego opakowania. potem przy dalszym zażywaniu YAZu powinnaś zapytać się lekarza ginekologa - być może przepisze Ci coś innego. ale póki to pierwsze opakowanie [11 tabletka], to najlepiej by było gdybyś brała później tabletki, powiedzmy tak godzinę/dwie przed snem. wtedy nie będziesz odczuwać owego pobolewania. niestety to jedyna rada, jaką znam na tenczas. trzymaj się

dziekuje bardzo** ale również od jakiegoś czasu(tydzien) mam cała obsypana twarz nie wiem już co z tym robić i czy to może być o tych tabletek;/
Stary 2009-07-17, 16:33   #3520
wioletap
Raczkowanie

Cytat:
dziekuje bardzo** ale również od jakiegoś czasu(tydzien) mam cała obsypana twarz nie wiem już co z tym robić i czy to może być o tych tabletek;/
owszem, to może być od tabletek. przeczekaj do początku drugiego opakowania - jeśli dalej to będzie znacznie widoczne, poradź się lekarza. wtedy albo przepisze Ci inny preparat, albo będzie kazał czekać do końca trzeciego blistra. póki co tonik i waciki
wioletap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-17, 17:08   #3521
misia2811
Przyczajenie

Cytat:
owszem, to może być od tabletek. przeczekaj do początku drugiego opakowania - jeśli dalej to będzie znacznie widoczne, poradź się lekarza. wtedy albo przepisze Ci inny preparat, albo będzie kazał czekać do końca trzeciego blistra. póki co tonik i waciki
no własnie wiem)dzisiaj mam wieksze krwawienie mam nadzieje ze to nie kolejny okres po 12 dniach;/bo wyjezdzam dzisiaj i kapac sie wokres to troche nie komfortowe;/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-17, 18:24   #3522
minh anh
Przyczajenie

Cytat:
no własnie wiem)dzisiaj mam wieksze krwawienie mam nadzieje ze to nie kolejny okres po 12 dniach;/bo wyjezdzam dzisiaj i kapac sie wokres to troche nie komfortowe;/
ja dzisiaj mam 15. dzien rozowych tabletek i krwawienie na szczescie udalo mi sie, bo wczoraj wrocilam z wyjazdu.. to moje drugie pudelko, przedtem stosowalam yasminelle i szczerze mowiac jestem zaskoczona, bo moj gin powiedzial mi, ze sklad taki sam - wiec skad to krwawienie
minh anh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-17, 21:46   #3523
Leseratte
Wtajemniczenie

dzisiaj kupiłam jedno opakowanie Yaz-u.Nie bardzo rozumiem tego, ze w ulotce jest napisane iz w wypadku wymiotów lub biegunki należy przyjąć tabletkę z rezerwowego blistra...Pzrecież opakowanie zawiera 28 tabletek...z tego chyba wynika, że icj jest za mało?

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

tak myślę, że jeśli zdarzy się kilka takich sytuacji typu wymioty, to po prostu zabraknie mi tabletek mając jedno opakowanie. to moje pierwsze tabletki, więc się troche martwię, czy wszystko będzie ok...pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.
Stary 2009-07-17, 22:00   #3524
eva
Raczkowanie

Moja ginka powiedziała, że skład nie jest ten sam i że Bayer ma bardziej oczyszczone tabletki.
eva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-17, 22:01   #3525
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Leseratte Pokaż wiadomość
dzisiaj kupiłam jedno opakowanie Yaz-u.Nie bardzo rozumiem tego, ze w ulotce jest napisane iz w wypadku wymiotów lub biegunki należy przyjąć tabletkę z rezerwowego blistra...Pzrecież opakowanie zawiera 28 tabletek...z tego chyba wynika, że icj jest za mało?

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

tak myślę, że jeśli zdarzy się kilka takich sytuacji typu wymioty, to po prostu zabraknie mi tabletek mając jedno opakowanie. to moje pierwsze tabletki, więc się troche martwię, czy wszystko będzie ok...pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.

rezerwowy blister jest po to, żeby własnie w nieprzewidywanych wypadkach zabrać z niego tabletkę, nie zabierając z tego prawidłowego, na którym akurat jesteś czyli jednymi słowy żeby się nie pogubić
nie wiem jak inaczej Ci wytłumaczyć tak prostą rzecz...
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-17, 22:06   #3526
eva
Raczkowanie

Cool Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

A tak z innej trochę beczki, to wydaje mi się, że po tych tabletkach (co jest bardzo prawdopodobne) zrobiło mi się cudowne przebarwienie na środku czoła, które pewnie będę przez cała zimę usuwała za cięzkie pieniądze, u kosmetyczki.
Wiem, że nie wolno wystawiać się na działanie słońca przy hormonach, ale stosuję filtr 50 i nie leżę plackiem.
A niedługo wybieram się na wakacje w ciepłe rejony, gdzie słonko nieźle praży i zdecydowałam, że chyba zrobię przerwę w stosowaniu YAZ. Wrócę do niego za dwa miesiące, po upałach. Nie chcę mieć skóry całej w ciapki...
Mam tylko pewne wątpliwości, czy takie "przerwy" nie robią organizmowi źle i czy stężenie już zażytych hormonów w organiźmie utrzymuje się np. jeszcze długą chwilę po odstawieniu.....?
Stary 2009-07-17, 22:10   #3527
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Moja ginka powiedziała, że skład nie jest ten sam i że Bayer ma bardziej oczyszczone tabletki.
w jakim sensie oczyszczone?

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Cytat:
A tak z innej trochę beczki, to wydaje mi się, że po tych tabletkach (co jest bardzo prawdopodobne) zrobiło mi się cudowne przebarwienie na środku czoła, które pewnie będę przez cała zimę usuwała za cięzkie pieniądze, u kosmetyczki.
Wiem, że nie wolno wystawiać się na działanie słońca przy hormonach, ale stosuję filtr 50 i nie leżę plackiem.
A niedługo wybieram się na wakacje w ciepłe rejony, gdzie słonko nieźle praży i zdecydowałam, że chyba zrobię przerwę w stosowaniu YAZ. Wrócę do niego za dwa miesiące, po upałach. Nie chcę mieć skóry całej w ciapki...
Mam tylko pewne wątpliwości, czy takie "przerwy" nie robią organizmowi źle i czy stężenie już zażytych hormonów w organiźmie utrzymuje się np. jeszcze długą chwilę po odstawieniu.....?
ja się dziś opalałam i wszystko ok.
co do przerwy, to bez sensu jest ją robić na dwa miesiące. a od jak dawna bierzesz Yaz? bo jeśli dopiero zaczynasz, to wg. mnie przerwa może Ci narobić "bałaganu"...
Stary 2009-07-17, 22:13   #3528
Karolcia593
Raczkowanie

Dziewczyny powiedzcie mi czy któraś z was miała plamienia i bolały piersi a po 3 opakowaiu tabletek Yaz wam to przeszło? :P bo ja jestem w sumie na 7 tabletce pierwszego op. ale już sie martwie na zapas czy po 3 przejdą mi te skutki ? ;>
Karolcia593 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-17, 22:22   #3529
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karolcia593 Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi czy któraś z was miała plamienia i bolały piersi a po 3 opakowaiu tabletek Yaz wam to przeszło? :P bo ja jestem w sumie na 7 tabletce pierwszego op. ale już sie martwie na zapas czy po 3 przejdą mi te skutki ? ;>
ja jestem na 7. opakowaniu, czasem trochę pobolewają mnie piersi przy dotyku, ogólnie są bardziej wrażliwe...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-18, 11:45   #3530
Leseratte
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość

rezerwowy blister jest po to, żeby własnie w nieprzewidywanych wypadkach zabrać z niego tabletkę, nie zabierając z tego prawidłowego, na którym akurat jesteś czyli jednymi słowy żeby się nie pogubić
nie wiem jak inaczej Ci wytłumaczyć tak prostą rzecz...
Racja, ale w opakowaqniu jest 28 tabletek, żadnych dodatkowych nie ma - stąd moje pytania...

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

kupiłam jedno opakowanie - tak kazał mi lekarz.
Stary 2009-07-18, 11:56   #3531
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Racja, ale w opakowaqniu jest 28 tabletek, żadnych dodatkowych nie ma - stąd moje pytania...

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

w razie gdybyś musiała zażyć awaryjnego tabsa weź ostatnią z tego opakowania co masz - wówczas skrócisz sobie 'cykl' o jeden dzień ale nic się nie stanie...
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-18, 11:57   #3532
eyo
Zakorzenienie

Cytat:

nie ma dodatkowych bo masz w nim jedne blister prawda ?! więc skąd ma w jednym blistrze byc drugi ?

rezerwowy blister to takie coś co sobie musisz kupić i trzymać "w razie czego". Jak poprosisz ginekologa to ci dodatkowo wypisze

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-18, 12:04   #3533
Leseratte
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
w razie gdybyś musiała zażyć awaryjnego tabsa weź ostatnią z tego opakowania co masz - wówczas skrócisz sobie 'cykl' o jeden dzień ale nic się nie stanie...
masz na myśli białą tabletkę (placebo) czy różową? Dziekuję za odpowiedź

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
nie ma dodatkowych bo masz w nim jedne blister prawda ?! więc skąd ma w jednym blistrze byc drugi ?

rezerwowy blister to takie coś co sobie musisz kupić i trzymać "w razie czego". Jak poprosisz ginekologa to ci dodatkowo wypisze
aha, sama nie wiem, czy zastosować się do twojej rady, czy littleblack witch...
Stary 2009-07-18, 12:04   #3534
gizus88
Przyczajenie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

Orientujecie sie może, czy w Opolu coś się zmieniło odnośnie cen Yazu? pozdrowionka
gizus88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-18, 12:06   #3535
eva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
w jakim sensie oczyszczone?

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

ja się dziś opalałam i wszystko ok.
co do przerwy, to bez sensu jest ją robić na dwa miesiące. a od jak dawna bierzesz Yaz? bo jeśli dopiero zaczynasz, to wg. mnie przerwa może Ci narobić "bałaganu"...
od lutego biorę....
Stary 2009-07-18, 12:10   #3536
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
od lutego biorę....
ja bym teraz nie przerywała. nawet nie masz pewności czy jeśli odstawisz je na te 2 miesiące, to przebarwienia nie będą powstawać. poza tym jak już odstawiasz, to chyba przynajmniej na 3 miesiące. no ale ja Ci radzę brać dalej.
Stary 2009-07-18, 12:12   #3537
Rosaline
Zadomowienie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

Cytat:
Napisane przez gizus88 Pokaż wiadomość
Orientujecie sie może, czy w Opolu coś się zmieniło odnośnie cen Yazu? pozdrowionka
nie wiem, ale ceny się często zmieniają, maleją rzecz jasna, także popytaj po aptekach
Stary 2009-07-18, 15:04   #3538
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Na pewno nie jest to dobry pomysł, by odstawiac na 2 miesące tylko dlatego, że podejrzewasz że za przebarwienia winne są tabsy. A może miałaś już wcześniej taki problem z przebarwieniami? Niektóre osoby mają do tego niestety skłonności.

Ja się opalałam ale nie mam żadnych przebarwień. Tylko, że ja twarzy nie opalam w ogóle albo z bardzo dużym filtrem. Nie chce miec zmarszczek szybko. Albo właśnie przebarwień ..moja mama ma z tym problemy.

Cytat:
masz na myśli białą tabletkę (placebo) czy różową? Dziekuję za odpowiedź

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

aha, sama nie wiem, czy zastosować się do twojej rady, czy littleblack witch...
Chodziło na pewno o różową. Różowe to aktywne, białe placebo.

Obie opcje są dobre
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-18, 15:17   #3539
eyo
Zakorzenienie

z tego co mi wiadomo bardzo czesto przebarwienia widać dopiero po odstawieniu pigułek nawet jak w czasie brania jest ok.. więc nie wiem czy to ma sens - lepie sobie kupic porządne filtry i się smarować przy każdej okazji ewentualnie poprawiać balsamem brązującym

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-18, 15:22   #3540
Leseratte
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Na pewno nie jest to dobry pomysł, by odstawiac na 2 miesące tylko dlatego, że podejrzewasz że za przebarwienia winne są tabsy. A może miałaś już wcześniej taki problem z przebarwieniami? Niektóre osoby mają do tego niestety skłonności.

Ja się opalałam ale nie mam żadnych przebarwień. Tylko, że ja twarzy nie opalam w ogóle albo z bardzo dużym filtrem. Nie chce miec zmarszczek szybko. Albo właśnie przebarwień ..moja mama ma z tym problemy.

Chodziło na pewno o różową. Różowe to aktywne, białe placebo.

Obie opcje są dobre
ale wtedy będę miała mniej tych rozowych tabletek...prawda? i to znaczy, że muszę szybciej zacząć drugie opakowanie?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości