![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ratunku! NIE MOGĘ WSTAĆ!!! :(
Cytat:
Co do podobienstw - jesli do tego jeszcze jestes najbardziej leniwym i niezorganizowanym czlowiekiem ze wszystkich ci znanych ![]() ![]() ![]() A co do snow to cie rozumiem - wprawdzie nie mam az tak bujnego zycia sennego ;D poniewaz rzadko zapamietuje sny, ale kiedy juz sni mi sie cos pieknego to wybudzenie sie z tego jest czyms naprawde strasznym. Zreszta ja po prostu kocham, uwielbiam spac, to uczucie jest wprost cudowne... chyba dziwnie to zabrzmi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
MagdOOsinek! Nie bede nawet cytowac, ze wszystkim co napisałas się utozsamiam i do wszystkiego przyznaję bez bicia
![]() ![]() ![]() Dzisiaj położę sobie telefon gdzieś wśród książek na najwyższej półce, ciekawe czy go sciągnę w zamroczeniu sennym, czy moze sie obudze przypadkiem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
dlaczego nie śpisz o tej porze ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
A tak w ogóle dziewczyny to macie (mamy) objawy hipersomni.
"Nadmierna senność, hipersomnia - zaburzenie snu przejawiające się nadmierną sennością. Początek hipersomnii przypada zwykle na późną fazę wieku pokwitania lub wczesną dojrzałość. Sen podstawowy wydłuża się do kilkunastu godzin na dobę, jednak, podobnie jak drzemki w ciągu dnia, nie usuwa poczucia zmęczenia. Z nadmierną sennością współwystępują niekiedy zaburzenia świadomości towarzyszące przebudzeniu. W odróżnieniu od narkolepsji senność w hipersomnii jest możliwa do przezwyciężenia. Przyczyny [edytuj] przesypianie problemów (depresja), zaburzenia gospodarki cukru, anemia, zaburzenia regulacji hormonalnej - szczególnie u kobiet, bezdech senny - to częściej u chrapiących mężczyzn z nadwagą, zmęczenie, zaburzenia funkcji wątroby, niedociśnienie. Jeśli nadmierna senność nie jest spowodowana wyżej wymienionymi przyczynami to można przyjmować leki poprawiające aktywność w dzień (Acespargin, Enerbol, Bimanol)." źródło - wikipedia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
ja też mam zimne ręce i nogi, mam też częste migreny
![]() dziś znowu wstałam o 12, co z tego, że położyłam budzik na szafie w drugim końcu pokoju, skoro i tak po zabraniu go stamtąd hycnęłam do łóżka ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W czasie studiów cierpaiałam na bezsenność. Teraz w ogóle mnie ten problem nie dotyczy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Oo wlasnie, i bardzo czesto boli mnie glowa. Procz tego mam niskie cisnienie (ostatnio np. 99/55 :O) i wysoki puls (w okolicach 90-100)
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Co do tych cech wszystkich śpiochów to wszystko sie zgadza, ciesnienie, puls, migreny itd. Dzisiaj siłą woli po przedyskutowaniu wczoraj z wami tematu udało mi sie obudzic ok 11 i wstac 45min pozniej i jestem baaaardzo happy
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Qualiniel, sorry za przekrecenie nicku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
O to to, im dłużej śpię, tym gorzej się czuję... Ale i tak lubię spać
![]() PS Jackie, tak, to te Wampiry z Romy ![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- ja też dzisiaj takie coś miałam, mama pytała, czy tato zakręcił wodę, a ja wrzeszczałam niepzytomnie, że tak ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
na drugie mam Irena
|
wszystkie śpiochy mają za mało obowiązków albo nawet wcale
więc nie mają po co wstawać
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
ja też dzisiaj takie coś miałam, mama pytała, czy tato zakręcił wodę, a ja wrzeszczałam niepzytomnie, że tak ![]() umarłam ze śmiechu ![]() ![]() ![]() ![]()
Uwielbiam koty bo są wredne i nieufne, mają wciąż przymknięte nonszalancko oczy i znikają wśród swoich ścieżek. Ale kiedy wracają opowiadają o wszystkim mrucząc Ci do snu, wtulając z ufnością swe miękkie ciałka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To może byc niedoczynnośc tarczycy Objawy niedoczynności tarczycy Niedoczynność tarczycy rozwija się powoli i w sposób dyskretny, a jej początkowe objawy są niecharakterystyczne. Pacjenci skarżą się na senność, uczucie osłabienia oraz uczucie zimna (nawet podczas upałów), obrzmienie twarzy, powiek i rąk związane z gromadzeniem się w przestrzeniach międzykomórkowych tkanek substancji podobnych do śluzu (dlatego też często niedoczynność tarczycy nazywana jest obrzękiem śluzowatym), spowolnienie ruchowe, zmianę barwy głosu na bardziej szorstką, sztywność stawów i mięśni oraz zaparcia. Apetyt ulega zmniejszeniu, ale chorzy nie chudną – wręcz przeciwnie – masa ciała ulega wzrostowi. Skóra staje się sucha, łuszcząca. Zmiany dotykają również włosów, które stają się rzadkie, suche, matowe i łamliwe. Niedobór hormonów tarczycy odbija się także niekorzystnie na pracy serca, powodując zwolnienie akcji serca, a towarzyszące zaburzenia lipidowe wpływają na przyspieszenie rozwoju miażdżycy i wystąpienie objawów choroby wieńcowej. Czasem dochodzi do gromadzenia się płynu w worku osierdziowym, w opłucnej i w jamie otrzewnowej. Pacjenci z niedoczynnością tarczycy odczuwają również wyraźne zmniejszenie się zdolności do koncentracji oraz upośledzenie pamięci. Praca fizyczna lub intelektualna, która wcześniej nie sprawiała choremu żadnej trudności w wykonywaniu, teraz staje się zadaniem ponad jego możliwości i fizyczne (wskutek spowolnienia ruchów), i umysłowe (wskutek osłabienia koncentracji i pamięci). Kobiety zauważają, że miesiączki występują nieregularnie oraz ulegają wydłużeniu. U mężczyzn dochodzi do impotencji. Następstwem ciężkiej i nie leczonej niedoczynności tarczycy jest śpiączka, której towarzyszy znaczne obniżenie temperatury ciała do 24-32 st. C, drgawki i zaburzenia oddychania. Do śpiączki może doprowadzić działanie zimna, zakażenie, uraz lub podanie leków hamujących czynność mózgu..
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
miałam jeszcze takie jedno... mama przyszła mnie obudzić, a ja: gdzie są moje okulary? choć okularów już nie noszę od dawna
![]() ---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- ojej... to trzeba będzie się przebadać
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
:d
Uwielbiam koty bo są wredne i nieufne, mają wciąż przymknięte nonszalancko oczy i znikają wśród swoich ścieżek. Ale kiedy wracają opowiadają o wszystkim mrucząc Ci do snu, wtulając z ufnością swe miękkie ciałka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
A slyszeliscie, ze w Japonii (tam to zawsze takie wynalazki sa!) sprzedaja latajace budziki? dzwoni, a ty biegasz i lapiesz
![]() ![]() ![]() ![]() pokulałam się jak wyobraziłam sobie latający budzik i śpiocha za nim biegającego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
ja bym chyba rymsnęła głową o szafę próbując go złapać... dzisiaj, kiedy ściągałam budzik z szafy zrobiło mi się ciemno w oczach od tak nagłego zerwania się z łóżka - powiedzmy, że mam przeraźliwy dzwonek ( http://upiora.wrzuta.pl/audio/9JRcKE...rtura_overture )
![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
też mam problemy ze wstawaniem. Czasem robię tak: jestem np umówiona z kimś, nastawiam budzik w telefonie, kładę go na biurku, piszę na kartce dużymi wyraźnymi literami np.JESTEŚ UMÓWIONA Z ANKĄ! MUSISZ WSTAĆ! i kładę tą kartkę na telefonie i najczęściej rano jak się budzę to nie myślę po co a jak sobie taką kartkę położę to zanim wyłączę budzik najczęściej przeczytam co jest napisane na kartce i wtedy sobie wyobrażam konsekwencje nie wstania i wstaję od razu
![]() a jak muszę rano wstać i chce mi się mega spać to takie 5 minut drzemki to niebo dosłownie ![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś bardzo późno wieczorem ściągnęłam sobie film i strasznie chciałam go szybko obejrzeć. Następnego dnia zerwałam się ciut świt
![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
a i widzę że wszystkie śpiochy mają lodowate ręce i prawie zawsze się spóźniają - ja też
![]() przez to że zasypiam miałam mnóóóóóóstwo nieusprawiedliwionych godzin w szkole, oczywiście mówię o tych pierwszych hmm tzn czasem na czwartą lekcje jeździłam dopiero ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
do lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Ja np: kładę się o 11 w nocy spać, a w staję (jak nie idę do skzoły) o 9 rano. I tak mi ciężko wstać. Nie wiem-muszę chyba coś zacząć brać na wzmocnienie. Bo jak wstanę( o godzinie 9-10) to nic mi się nie chce, tylko spać
![]() ![]() Pozdrawiam wszystkie dziewczyny, którym ciężko się zwleknąć z łóżka ![]()
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do wczesnego wstawania... Jak nie trzeba, to wstanę, jak trzeba, to niestety nie ![]() Najczęściej wstaję, bo mi nudno już spać i oczy mnie bolą, kiedy są zamknięte, a śpię dalej, kiedy chcę dokończyć jakiś fajny sen, który śnił mi się nocą. ![]()
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Ja też tak mam
![]() Ale nie mogłabym się kłaść wcześniej bo nie zależnie czy wstanę o 6;00 czy o 12;00 to i tak muszę w nocy siedzieć przynajmniej do 2;00 ![]() Ale ostatnio nastawiam sobie budzik i od razu siadam na fotel ![]() Tam już nie jest tak łatwo zasnąć.. I później jestem chwilę śnięta ale mi przechodzi.. ![]()
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
znalazłam nową metode na wstawanie
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Też mam tak jak wy
![]() ![]() Dobrze że teraz wakacje to przynajmniej nie ponoszę konsekwencji za dłudość mojego snu ![]()
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Ja należę do "nocnych marków" i jestem typem sowy, tzn uwielbiam siedzieć po nocach a jeszcze bardziej uwielbiam spać!!! Kładę się różnie ok 1/2 w nocy, ale zawsze po północy, po prostu nie zasnę wcześniej. Nie raz próbowałam i tylko przewracałam się z boku na bok zmuszając się do snu, więc uznałam, że to nie ma sensu!
Wstaję, jeśli mam wolne ok 10/11 dla mnie to późna godzina i sama jestem na siebie wściekła, że przecież 6/7 godz snu powinno mi wystarczyć, aby się wyspać. Nigdy nie zdarzyło mi się co prawda wstać, aż o 16 jak to pisze założycielka tematu ![]() Zauważyłam, że późne wstawanie wywołuje u mnie w środku dnia zmęczenie, rozleniwienie, niechęć do wszystkiego, miewam czesto bóle głowy, ogólnie źle się czuję. Moim zdaniem to po prostu brak motywacji do wstania, czyli brak zajęć! Wiem sama po sobie, że jak muszę wstać, bo idę do pracy czy na studia, albo mam sprawy do załatwienia, potrafię wstać nawet o 5.30, niezależnie czy położę się o 00.00 czy o 2.30 Poważnie! Wtedy jakoś potrafie zerwać się na równe nogi i wystarcza mi te 4/6 godz snu! Hmmm mam jeszcze jeden pomysł ![]() ![]()
"Gdybyś mógł zajrzeć w głębie mojej duszy, znalazłbyś bezcenne skarby. Gdybyś mógł spojrzeć na mnie raz jeszcze, ujrzałbyś wyjątkowość. Gdybyś mógł posłuchać mojego umysłu, usłyszałbyś bicie serca. Gdybyś tylko zechciał, mogłbyś mieć taką moc, gdybyś tylko chciał, mógłbyś ..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Jest jeszcze jeden sposób. Zasłyszany, więc nie wiem czy skuteczny. Sama nie mam problemów ze wstawaniem
![]() Budzik stawia sie na talerz, na którym leżą łyżki ![]() ![]()
![]() |
#58 |
Nie depcze krokusów
|
Też miałam to samo co Wy, to całkiem normalne w okresie dojrzewania. Badania krwi i tarczycy wykonywane co rok dawały wynik ksiażkowy.
Ponieważ pisałam magisterkę o zegarze biologicznym, zastosowałam parę tricków. Usystematyzowałam tryb życia. Praca o stałych porach, kawa i RUCH w odpowiednich momentach wyeliminowały problem. Mój zegar biologiczny wymaga drzemki w ciągu dnia, więc często sobie na krótką pozwalam. Mam niskie ciśnienie, więc przy pewnego rodzaju pogodzie i tak chodzę ospała, ale wtedy wszyscy tak mają ![]() Po pierwsze: trzeba się zawziąć i wstawać po przebudzeniu, zamiast wylegiwać i przewracać na drugi bok! Ponadto koniec z późnym chodzeniem spać i wstawaniem w weekend w południe. Można drzemać w dzień, ale nie dłużej niż godzinę. Bardzo ważnym czynnikiem jest ruch - wesoła piosenka rano i szybki prysznic zabiją sen. Ruszać trzeba się też w ciągu dnia, to bardzo ważne, bo zabija nudę, dotlenia organizm, pobudza krążenie i pomaga w synchronizacji zegara biologicznego. Wakacje sprzyjają braniu się za siebie ![]()
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
ostatnipo budzi mnie okropny upał, nie ma siły, muszę wstać, bo nie wytrzymuję...
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
Ja jak spię za długo, to źle się czuję.
Wiem, że senność może być spowodowana tabletkami na alergię. Taki jest ich skutek uboczny. Wiem bo sama zażywam i trudno mi jest się obudzić. Więc jeżeli któras z was bierze leki na alergię to może być powód.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:02.