|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Idealny związek
Szukałam, nie znalazłam.
Każdy ma inne priorytety i jest co innego ważne. Ciekawi mnie, jak widzicie idealny związek? Jakie w nim powinny być cechy? Co w nim powinno być? Niby błahe, ale każdy zwraca na coś innego uwagę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
in love with life
|
Dot.: Idealny związek
Nie ma zwiazkow idealnych. Tak samo jak i ludzi. Ale mozna dazyc do idealnego zwiazku - i choc i tak sie tego nigdy nie osiagnie - to mozna osiagnac taki pulap, ze czlowiek jest zadowolony z siebie, z partnera i z samego zwiazku.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
chodzi mi o to właśnie, jak powinno być, co powinno być w związku, aby być zadowolonym, szczęśliwym w związku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
in love with life
|
Zaufanie, szczerosc, wiernosc, umiejetnosc rozmawiania ze soba (wbrew pozorom tego ostatniego brak w wielu zwiazkach o czym na wizazu najlatwiej sie przekonac).
Musze wyjsc wiec nie mam czasu pisac dalej, mam nadzieje, ze inni uzupelnia.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
co powinno byc w zwiazku?
wg mnie: *milosc *wiernosc *szczerosc *zaufanie *przyjazn to chyba najwazniejsze i mysle, ze bez tych cech zwiazek nie ma sensu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miłość, szacunek, wsparcie, wspólne poczucie humoru, pożądanie, wspólne cele i poglądy na życie. I wiara w to, że nam razem się uda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
szacunek! i miłość. tyle chyba wystarczy, bo jeśli ma się np. szacunek do drugiej osoby to nie oszukuje się jej itd.
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ja kiedyś słyszałam, że związek idealny jest wtedy, kiedy jedno z partnerów jest ślepe, a drugie głuche
![]() rzecza jasna taki mały żarcik...
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Aby zwiazek byl dobry ludzie musza umiec przede wszystkim ze soba rozmawiac, musza mieć o czym rozmawiac, miłość, wierność i szcunek to oczywiscie podstawa. Ważny jest tez pomysł na ciekawe życie, aby nie wkradała się do partnerstwa monotonnia. Podobne temperamenty sa równiez istotne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
* podobne temperamenty * zbliżony pogląd na takie kwestie jak religia [lub duża tolerancja w tym temacie], chęć/niechęć posiadania dzieci, ogólne podejście do życia * wzajemna akceptacja wad i zalet partnerów To chyba komplet u mnie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Dla mnie podstawą jest szacunek do partnera. Dalej zaufanie, umiejętność pujścia na kompromis, umiejętność słuchania drugiego. No i jak ktoś już napisał- wiara w to, że nam się uda.
A tak btw, to też nie wierzę w idealne związki.
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Nie ma związków idealnych, ale pozwolę sobie dorzucić coś od siebie (jako, że jestem w 5-letnim związku w którym kłótni było...była jedna).
Ode mnie tylko rady dotyczące komunikacji: 1) Jeżeli chcesz coś przekazać, przekaż to wprost. Nie kręć, nie owijaj w bawełnę a przede wszystkim nie oczekuj, że druga strona domyśli się, co masz na myśli. Nikt nie posiadł jeszcze umiejętności czytania w myślach, a subtelne znaki mogą wcale nie być dla drugiej strony tak oczywiste jak są dla Ciebie. 2) Życie wbrew pozorom jest proste. Zawsze szukaj najbardziej prawdopodobnego wyjścia. Nie kombinuj nadto, bo przekombinujesz. 3) Pomyśl zanim coś powiesz. Analizuj wydarzenia w myślach i wygłaszaj dopiero przemielone konkluzje. Nie wylewaj z siebie nieprzemyślanego potoku słów. To są moje spostrzeżenia. Nie zaklinam, że są one uniwersalne, ale u mnie sprawdzają się jak dotąd idealnie. ![]() ---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ---------- Cytat:
![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:11.