|
|
#31 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Hoya, hoja i jej miłośniczki :)
Cytat:
15.09.2013 24.09.2014 18.04.2015 Ślub ![]() 06.06.2015 06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała 14.12.2016 16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała Edytowane przez justynka333 Czas edycji: 2009-06-20 o 00:23 |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Witam! ja jakiś czas temu dostałam hoje od koleżanki - pozbywała się nadmiaru kwiatów. nie wiem jaka to odmiana, ale podobno straszny ma zapach podczas kwitnienia.. U mnie jeszcze nie kwitła, mam ją dopiero od stycznia
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdyby nie to że nie lubi jak się ją rusz to wynosiła bym ją na noc.Podlewaj ją wodą mineralną taką najtańszą trzymaj na słonecznym miejscu i wyczekuj kwitnienia za jakieś 2 lata Bo hoja to kapryśny kwiat i tyle odchoruje po przeprowadzce.
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za 2 lata pewnie się znowu przeprowadzę, ale mówi się trudno![]() Dziekuję za odpowiedź
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Oto moja hoja
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Ja mam obecnie 2 hoje , jedna kwitnąca obecnie ma dwa lata , sadzonke brałam ze starszego egzemplarza który zdążyłam już wyrzucić ( była już za duża za stara i zaczynała żółknąć ) druga moja hoja ma niecały rok , sadziłam ją jesienią i już ma pąki , w tym roku co prawda zrzuci kwiaty bo jest za młoda ale hoja kwitnie na starych pąkach więc za rok na pewno zakwitnie .
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jakie ma duże kwiaty
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
Mam hoję już kilka lat ale dopiero z tego wątku dowiedziałam się że istnieją jakieś odmiany na te o takich śmiesznych liściach muszę zapolować .
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapach hoi jest dość męczący... W pracy mamy kilka okazów i któraś chyba zakwitła, dziś kiedy przyszłam już w progu powaliła mnie ta woń... Ale cały czas się wietrzy, więc da się wytrzymać
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Hm... Dzisiaj zostałam obdarzona olbrzymią hoją, na dodatek kwitnącą
siostra chętnie przyjmie |
|
|
|
|
#41 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny kochane, prosze o rade, bo jesli chodzi o te roślinke to jestem kompletnym laikiem
. Wiem, ze jest bardzo kaprysna. Dostałam w zimie od cioci dwie sadzonki z jej ogromnego okazu... Jest to ta napopularniejsza odmiana z ciemnymi liscmi i rozowymi kwiatami. Sadzonki maja około 20 cm z jedynie dwiema parami listeczków i nie chca rosnac.Postawiłam ja teraz w nasłonecznionym miejscu, przesadze do wiekszej doniczki, zmienie podłoze (ziemia inspektowo-darniowa z piaskiem? Jakich proporcji uzyc?). Może dac im jakas podporke? I czy powinnam je dalej trzymać razem czy rozsadzic do osobnych doniczek? Bardzo bym chciała, zeby ruszyły z miejsca...
Edytowane przez Shee'naz Czas edycji: 2009-07-12 o 21:30 |
|
|
|
|
#42 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#43 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też podlewam raz w tygodniu
niech rośnie zdrowo
Edytowane przez Tacca Czas edycji: 2009-07-14 o 08:26 |
|
|
|
|
#45 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
a ja przyszłam ponarzekać bo mi hoya od momentu kiedy ją dostałam rok temu stoi w miejscu i ani drgnie na pewno jej nie zalewam ![]() p.s. jestem początkująca jeśli chodzi o rośliny i każda rada jest dla mnie cenna
|
|
#46 | |
|
po prostu Łinli
|
Cytat:
moja 'stała nieruchomo chyba ze dwa lata, a jak zaczęłam czytać o tym co hoje lubią to przesadziłam do nieco większej doniczki, zmieniłąm ziemię z samej "zwykłej ziemi do kwiatów" na mieszankę półprzepuszczalną i od razu się wzięłą teraz rośnie jak na drożdzach
|
|
|
#47 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no właśnie "rośnie" w zwykłej ziemi uniwersalnej spróbuję przesadzić do jakiejś mieszanki może coś polecisz?
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
po prostu Łinli
|
tak zeby nie była zbita tylko półprzepuszczalna
|
|
#50 |
|
Zadomowienie
|
Ja sadzę w zwykłej kwiatowej z tym że jak tylko puści jakiąś odrobinę pędu puszczam ją na jakąś podpórkę i rośnie jak szalona . I sadzę zawsze dwie sadzonki w jedną doniczkę .
|
|
#51 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzięki dziewczyny za rady Cytat:
no to muszę zmienić podłoże i dam podpórkę i zobaczę czy coś urosnie dzięki za radę
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Trzymam kciuki
Może po prostu ona potrzebuje dużo czasu, żeby się oswoić
|
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam z hojami cale zycie spedzilam wiec wiem ze nie lubi ona zbyt dobrych warunkow a wiec ziemia z domieszka piasku bedzie ok - ja tam stosuje zwykla ogrodowa i rosna jak szalone - mowie o najbardziej pospolitej odmianie. Druga sprawa to taka ze im mniejsza doniczka i im suchsze warunki to tym lepiej a wiec podlewamy dopiero kiedy ziemia sie sucha zrobi. No i one czesciej kwitna jesli maja duzo swiatla w tym slonca. Co do przesadzania to ja sie tym nie przejmuje i raz na 2 -3 lata dostaje im sie nowa ziemia. W jednej doniczce posadzilam 2 odnozki kiedys i teraz razem sobie rosna i jest ok - jak przyjechalam teraz do Polski to akurat jedna kwitla
Przywieziona z Polski do Norwegii stara hoja wypuszcza nowe pedy ale kwitnac nie chce, musi sie zaaklimatyzowac chyba. Hoja compacta zrobila protest i stanela w miejscy i nie rosnie Ja nie stosuje zadnych podporek, zwyczajnie sobie zisaja z polki albo szafy i tak mi sie podoba Co do zapachu to ja lubie i mi nie przeszkadza - no chyba ze w upalnej nocy zaszaleje i otworzy za wiele kwiatow to otwieram okno
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-07-22 o 18:20 |
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Moja nowa hoja, którą dostałam niedawno zrzuciła kwiaty
pewnie odreagowuje przeprowadzkę...
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Przepraszam za OT, ale czy możecie napisać, jak nazywa się kwiatek ze zdjęcia, które wkleiła justynka333: https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1240575281 - ten po lewej stronie, w niebieskiej doniczce
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
W niebieskiej doniczce na lewo to sansewiera
hoja jest w środku, również w niebieskiej doniczce
Edytowane przez Tacca Czas edycji: 2009-07-24 o 23:09 |
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi o tego kwiatka z boku, po lewej stronie Dzięki za odpowiedź
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze chętnie pomogę
oczywiście jeśli będę znała odpowiedź
|
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
witam wszystkie miłośniczki hoi
Hoje to moje ulubione rośliny domowe, mam ich 19 gatunków. Jeśli kogoś będą one interesowały to wstawię fotki. |
|
|
|
|
#60 | |
|
po prostu Łinli
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:21.

w moim domu ta hoja jest ponad 10lat ale dopiero gdy zostala przeniesiona do mojego pokoju i pod moja "opiekę" zakwitła. pewnie wlasnie dlatego ze ten kwiat nie lubi miec zbyt mokro i dobrze sie czuje w polcieniu a ja mam okno od wschodu. zauwazylam tez ze gdy przesadzilam kwiat do wiekszej doniczki to w jeden sezon nie zakwitla w ogole. ale za to na nastepny wypuscila az 7 pieknych kwiatkow
Ślub 

Gdyby nie to że nie lubi jak się ją rusz to wynosiła bym ją na noc.Podlewaj ją wodą mineralną taką najtańszą trzymaj na słonecznym miejscu i wyczekuj kwitnienia za jakieś 2 lata
Za 2 lata pewnie się znowu przeprowadzę, ale mówi się trudno

siostra chętnie przyjmie
. Wiem, ze jest bardzo kaprysna. Dostałam w zimie od cioci dwie sadzonki z jej ogromnego okazu... Jest to ta napopularniejsza odmiana z ciemnymi liscmi i rozowymi kwiatami. Sadzonki maja około 20 cm z jedynie dwiema parami listeczków i nie chca rosnac.

na pewno jej nie zalewam 
moja 'stała nieruchomo chyba ze dwa lata, a jak zaczęłam czytać o tym co hoje lubią to przesadziłam do nieco większej doniczki, zmieniłąm ziemię z samej "zwykłej ziemi do kwiatów" na mieszankę półprzepuszczalną i od razu się wzięłą
pewnie odreagowuje przeprowadzkę...