![]() |
#4471 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Praca jako au-pair
A ja sie nadal nie dostalam na studia... Jestem 6 na rezerwie. Wykoncze sie tu nerwowo, jesli sie nie dostane, to swiat mi sie zawali, bo bede miala 2 lata w plecy.
Wczoraj tak zrugalam chlopaka, ze jego tez mam dosyc, ale cholera, zalezy mi. Zle dni nastaly, jestem zalamana. A, no i zrezygnowalam juz dzis z niemieckiego, bo skonczylam z babka ksiazke i nie mam zamiaru wiecej placic za te jej pogaduszki, bo tyle razy schodzila z tematu lekcji, ze az mnie to denerwowalo. Chociaz i tak zrobilysmy sporo. Jakies bojowe nastawienie mam do wszystkiego. Monia, masz EKUZ? Moze idz panstwowo do dentysty? Kiedy bedziesz w Polsce? Jesli niedlugo, to koniecznie wyrob EKUZ, bedziesz mogla bezplatnie leczyc sie tu u kazdego lekarza panstwowo. Dziewczyny, moze zrobmy na pierwszej stronie drugiej czesci naszego watku operkowe ' must have '? Zeby dziewczyny wiedzialy, jakie dokumenty brac, czego szukac? Edytowane przez cu.Kinia Czas edycji: 2009-07-20 o 11:11 Powód: blad w tekscie |
![]() ![]() |
![]() |
#4472 |
Konto usunięte
|
ja bede wiedziala 3-4 sierpnia dopiero czy sie dostalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4473 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak sie masz teraz?? ![]() Cytat:
ale trzeba by zalozycielke wątku poprosic, tudzież poczekac az nam 5 tys postów stuknie i zalozycielka napisze nasze Must Have oraz proponuję, tak jak u nas w Związku z Obcokrajowcami na wątku jest nick wizażanki a obok kraj pochodzenia TZ, tak u nas mozna zrobic nick- kraj au pairowania. dziewczyny jaka mialam przygode wczoraj wieczorem. jestem z dziecmi w parku. przysiada sie babcia i gapi sie na mnie. posłałam jej spojżenie pt " i co sie glupia babo gapisz?" na co ona mnie pyta po francusku czy to moje dzieci. zeby mi dala spokoj, mowie ze tak. pyta o wiek. mowie. pozniej zaczela cos bełkotac i nie zrozumialam. wiec dla spokoju znowy przytaknęłam a ona popatrzyła zmartwiona na mnie, polozyla mi reke na ramieniu...i dalej cos mowi, wiec jej grzecznie powiedzialam, ze tego to ja juz nie rozumiem, ale mowie po angielsku. zamysliła sie i uslyszałam "two kids. no husband. not good..." umarłam. ale nic juz nie powiedziałam. ![]()
![]() |
#4474 | |
Zadomowienie
|
Moniaaaaaaaaaaaaa straznie wspolczuje, i nie wiem tez co z tym fantem zrobic... a masz jakiegos wlasnego lekarza -dentyste w PL? mzoe zadzwon do niego i spytaj sie co teraz
i dobry pomysl z must have Cytat:
![]() a mnie dzis totalnie zaskoczyl brat hostki bo hostka szykuje osmiornice na kolacje i nie chcialam tego jesc. Brat hostki mowi,ze to jest bardzo smaczne,a ja na to,no,ale patrz jak to wyglada, jest obrzydliwe, a on :" no tak,ale slodkiego jagniatka sie nie brzydzisz jesc?"i wiecie co....ma racje :/ tak mnie to "odkrycie" zaskoczylo... u nas (Nowinki i u mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4475 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() dobry pomysl! ja uwzam ze roux powinnas nowy watek zalozyc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4476 |
Zakorzenienie
|
No to Dziewczyny trzeba produkować tu, żeby jak najszybciej 5 tys padło
![]() Wpadłam tylko powiedzieć, ze mam rodzinę. (zapewne- póki co, ale takie życie). U mnie już bez ekscytacji, jak to było za pierwszym, czy nawet drugim razem. :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4477 |
Konto usunięte
|
mycha fajnie, napisz cos o niej, cokolwiek
![]() jak sie zapowiada, zobaczymy co z tego bedzie |
![]() ![]() |
![]() |
#4478 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochana, osmiornice jadłam tu rok temu. da sie zjesc. ![]() małże, kraby i kałamarnice tez, tak samo jak koninę czy mięso z kangura. ![]() heh, moge sie tym zając, jesli chcecie ![]() to trzeba produkowac wiecej, abysmy się nowego wątku szybko doczekały ![]() Mycha, podpisuję się pod Kachą, napisz cos wiecej o tej rodzince.
![]() |
#4479 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszkają na pn- zach Niemiec. Są lekarzami. Opłacą mi kurs, kieszonkowe 260 EUR. Co mnie zastanawia to to, że oni zawsze mieli po dwie au pair ![]() ![]() Piszę z ojcem i pisał mi, że mieli niedawno dwie dziewczyny: jedna z Kazachstanu druga z Ukrainy. I się niby wymieniały obowiązkami: np. jedna jeden dzień czy tam tydzień zajmowała się dziećmi, a druga w tym czasie pomagała gotować lub sprzątać gosposi. Miałabym do nich pojechać w połowie września, jak wrócą z urlopu. W połowie sierpnia przyjeżdża do nich druga au pair z Albanii(albo Armenii - nie pamiętam ![]() ![]() Host jaki zaaferowany kursem dla mnie ![]() Wydają sie sympatyczni, a host bardzo konkretny ![]() No nic, mam nadzieję, że juz coś z tego będzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4480 |
Konto usunięte
|
fajna rodzinka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4481 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4482 |
Przyczajenie
|
Em, Witam
![]() Właśnie się zarejestrowałam i jestem całkowicie nowa na forum. 6 września mam lecieć do Anglii, dokładnie do Bath i być Au pair. Znalazłam cudowną rodzinkę ![]() Czy któraś z was jest niedaleko Bath, albo nawet tam? Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4484 |
Zakorzenienie
|
Mycha brzmi to calkiem fajnie!
![]() kasa troche mała, no ale przy 2 dzieci 2 au pair to obowiązków malo bedziesz miec. i od razu koleżanke, super. Cairenn witaj, rozgosc sie u nas i opowiedz cos o sobie, no i o rodzince!! ![]()
#4485 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4487 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny kochane dziekuje za troske
![]() ![]() Zobaczymy... jesli opuchlizna do jutra nie zejdzie to chyba bede musiala sie jednak wybrac do dentysty, kurcze w czwartek lece na 5 dni do siostry do Londynu i nie chcialabym miec zepsutych tych moich "mini wakacji" przez zeba ![]() ![]() W Polsce juz nie bylam z 1,5 rou u dentysty, bo mialam wszystkie zeby ladnie wyleczone, ale pol roku mi ta dziadowska plomba wyleciala i potem sie zab caly pokruszyl ![]() ![]() A ja taka panikara jestem, ze chce isc wyrwac pod narkoza, bo sie panicznie boje ![]() Tu w aptece mi mile panie powiedzialy ze nic mi nie dadza, bo mam isc do dentysty i tyle ;/ Zobaczymy... Kiniu co to jest ten EKUZ? Mozesz mi cos wiecej na ten temat napisac? jakie oplaty? Jak sie korzysta? Ja teoretycznie tutaj pracuje i mam obowiazek tutaj sie ubezpieczyc,ale to sa koszta duze i tak zwlekam i zwlekam... mychamycha kurcze fajnie, ze nie bedziesz sama ![]() ![]() ![]() Co do testu... hmm ja zdawalam TestDaF - to praktycznie to samo co DSH tylko bez czesci gramatycznej (gramatyka jest bleeee :P) Ale czy jest uznawany... kurcze nie wiem ;( roux ... bez komentarza z ta babinka :P Nic nie wie, a sie odzywa :P A jak tam TZ? Jakis kontakt? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4488 |
Zakorzenienie
|
moniaaaaaaa86 ponoc stomatolog w UK potrafi ladnie pociagnac po kieszeni..;/ i do tego nie sa tak dobrzy jak nasi polscy.
Moze przeczekaj jednak, lod na opuchlizne, cos przeciwbolowego...? w koncu nie bedzie blec w nieskonczonosc, a przynajmniej za to trzymam mocno kciukasy. hmm taak, jakies 2 smsy mi wyslal w sobote, z pytaniem, dlaczego chce wracac do polski i gdzie wlasciwie jestem. pf. a dzis w parku bylam pewna ze go widze. niestety- pomyłka. tesknie za nim okropnie.
![]() ![]() FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood Edytowane przez roux666 Czas edycji: 2009-07-20 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#4489 |
Przyczajenie
|
Powiem wam szczerze, że o byciu Au pair myślałam juz dawno, ale bałam się. Ale jako że ostatnie 7 miesięcy spędziłam w Niemczech, mieszkając z tatą, to i strach przed wyjazdem zniknął
![]() Mam 21 lat i pierwszy raz będę Au pair i wiecie co, jestem przerażona, bo do tej pory opiekowałam się tylko dzieckiem sąsiadki, w dodatku tak samodzielnym, że ja tylko musiałam patrzec czy sobie krzywdy nie robi. A rodzinka bardzo fajna. Chłopczyk, Ollie, 3 letni blondynek, bardzo rozgadany. Mama jest nauczycielką angielskiego w collegu, a tata kucharzem ![]() ![]() ![]() Wogóle to jestem przerażona podróżą samolotem ![]() I nie wiem co pisać, bo od kilku dni, od kiedy mamy ustaloną datę i szczegóły łażę zakręcona i podekscytowana ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4490 |
Konto usunięte
|
EKUZ to Europjska arta Ubezpieczenia Zdrowotnego, ja tez ja mam , za darmo mi wyrobili
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4492 |
Zadomowienie
|
roux wiem wiem wszedzie ci dentysci drodzy... i nie ma to jak polscy;/ Jesli zabek ustapi i bedzie jutro lepiej to przeczekam do urlopu w Polsce... oby!
![]() A co do TZ... smutno i tyle ![]() Cairenn z tego co piszesz to warunki bardzo fajne i rodzinka rowniez wiec tylko trzymac kciuki i zyczyc powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4493 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
osmiornica odlozona an jutro... |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4494 |
Raczkowanie
|
wpadam tylko powiedziec ze zyje!!!!!! i ze zapowiada sie calkiem niezle, pierwsze koty za ploty jak to mowia. baaaardzo sympatycznie. czuje ze nie bede nieludzko wykorzystywana. dziecko slooodkie! jeszcze musze sie do paru rzeczy przemoc i przekonac ale przyjdzie z czasem.
![]() ![]() a i mycha za Ciebie szczegolnie trzymam kciuki wiesz!!!!! nie zniechecaj sie dziewczyno
#4495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fajnie, że jesteś zadowolona. Mam nadzieję, że będzie tak do samego końca. Powodzenia malpko! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4496 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jadlam. i to we Francji wlasnie. ale ....nic nie pobije francuskich slodyczy... lol i uwielbiam ten sposob sprzedawania Milki tutaj. pakowane po 3szt. mniej wiecej na 3- dni mi wystarcza... ![]() ![]() P.S czekam na relacje z konsumpcji osmiornicy Cytat:
![]()
![]() |
#4497 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4498 |
Wtajemniczenie
|
Monia, to jest Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego. Idziesz do glownego oddzialu NFZ w swoim miescie, wypelniasz formularz i na miejscu wyrabiaja Ci za darmo karte.
![]() Roux, kolejne pytanie o Wizzair... Dostalam juz cos, co chyba jest biletem, ale... bez biletu! Nie ma tam nic do wydrukowania, zadnego zalacznika, zadnej grafiki, tylko moje imie, nazwisko, dane mojego chlopaka, cena biletu itp. Ja mam tego maila wydrukowac do odprawy, czy jak? I w ogole co z Twoim TZ, bo szukam postu i nie moge znalezc, co on znowu narobil.:/ Cairenn, swietnie, ze sie zdecydowalas no i rodzina wydaje sie byc ok. ![]() A mi sie wydaje, ze moi pomalu zaczynaja wykorzystywac moje ostatnie dni tutaj. Otoz w sobote siedzialam i czekalam na jakikolwiek znak od nich, ale nic, przez to siedzialam caly dzien w pokoju. W niedziele wylaczylam komorke, bo uznalam, ze tak sie nie robi i ze chce miec jeden wolny dzien nie myslac o tym, czy hostka nagle mnie zawola, czy nie. W nocy wlaczylam telefon, a tam, czy nie moglabym wpasc do nich na wieczor, bo oni musza dokonczyc prace. Olalam. Przyszlam tylko rano, powiedzialam, ze cos jest nie tak z telefonem, bo nic nie doszlo ( swoja droga - wczesniej naprawde sie sam wylaczyl tego samego dnia. ![]() A na 13:30 przychodze dlatego, ze ich babka od prasowania cos sobie zrobila i mialam pomagac tej drugiej niance malych. Jakos nie mialam za duzo roboty przy praniu, szczerze mowiac. Nie wiem, ona mi niby pisala na poczatku, ze u nich jest nieco wiecej pracy, niz w takich normalnych rodzinach operkowych i dlatego wiecej placa, ale to sie robilo z miesiaca na miesiac i tak wiecej. Przeciez te wysylki mnie i malych do babci, gdzie nikt mi nie pomagal ( dobra, babcia sie starala mnie odciazyc jak mogla, ale i tak ona tam pracuje najwiecej ), a musialam 4 dni pod rzad po ladnych paru hektarach za nimi latac. W ogole boje sie, ze cos zle zrozumialam z platnosciami. Bo na poczatku w mailach bylo chyba powiedziane ( rany, moze Wy pamietacie? ), ze oni mi oplaca kurs niemieckiego. Potem sie okazalo, ze mam sama placic, i ze gdyby nie kurs, to bym dostawala wiecej, niz 350 euro miesiecznie, a tak, to mam na pewno 350 w kieszeni. Tak bylo, jak gadalam z hostka, ale wtedy nie skumalam dobrze maila i sie boje, ze jednak i z pieniedzmi cos nie tak. ![]() Chce do dooomuuu, juz mnie denerwuja ci ludzie. A, ta nianka malych ( Dada ), powiedziala, ze ona moze mnie odwiezc na lotnisko. Tylko musze zapytac hostki, czyim samochodem, jesli nie zgodzi sie swoim i sie uprze, zeby mnie wyslac tym pociagiem, to zaplace tej Dadzie za benzyne i mam ich gdzies. |
![]() ![]() |
![]() |
#4499 |
Zakorzenienie
|
Kinia,
powiedz mi jaki jest adres z jakeigo dostalas maila?? u mnie to wyglądało tak: najpierw dostałam - informację o rejestracji później -szczegółowe informacje i przelewie (dali mi dane, i wiad ze to musi byc wyk w ciagu 24 h)- i to bylo w dniu zakupu biletu na drugi zaś dzien dostałam: -your intinerary (tak w temacie było napisane) razem z moim kodem (w temacie) - maila z podziekowaniem za dokonanie rezerwacji i jakies załączniki, ale nie musisz nic drukowac, wuystarczy ze kod który dostała s(mam taką nadzieje) przepiszesz sobie na kartkę i pokażesz przy odprawie. Mam nadzieje, że pomogłam. z moim TŻ chyba klapa. nie wiem, co z nim. Jakiś czas temu mu napisałam, że chce wracac do Polski, bo wszystko tu bez niego sucks. cisza. no cóż. po kilku dniach napisał mi smsa, z pytaniem, dlaczego chcę wracac do Polski i gdzie jestem. nie odpisałam. po kilku dniach (czyli wczoraj) napisałam mu smsa, a raczej stwierdziłam, że we czwartek mam off'a i że spotymamy się w Grenoble i mam nadzieje, że moze to dla mnie zrobic. nie odpisał. odczekałam 3h,. po czym napisałam, że rozumiem, że cisza oznacza, ze po raz kolejny nie może sie ze mna spotkac. Dodałam, że nie jestem głupia i wiem, że wcale nie jest tak, że on nie dostaje moich wiadomości, ale odpowiada na te, na które mu wygodniej. to wszystko. za tydzien minie 365 dni od kiedy nasza glupawa historia się zaczęła. kiedy mnie zaczepił. i myślę, że właśnie wtedy napiszę mu, przypomnę o tym a na koncu poproszę, aby zostawił mnie już w spokoju. koniec monologu, teraz ...odwołam się do Twojego posta ( o faak, jak to brzmi ![]() Kochana, ja szczerze nie pamietam, jak to było z Waszymi ustaleniami dot kursu i pieniążków, moze sprawdź swoje stare posty i zobacz, co pisałas. Albo ...na luzaka spytaj hostki, powiedz ze nie pamietasz. aaa no i KIEDY ona ma Ci pieniążki wyplacic? może wtedy wlasnie weźmie pod uwage to, że pracujesz dużo wiecej niż ustalałyscie i zaplaci Ci wiecej...myślę ze to bedzie dobry moment na rozmowe o tym. Nie mozesz sie wstydzic o to zapytac, bo Ci sie to nalezy!! edit: Kinia, zaprosiłam Cie do znajomych na fb!
![]() ![]() FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood Edytowane przez roux666 Czas edycji: 2009-07-21 o 13:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4500 |
Konto usunięte
|
roux Twój Tż jest niepowazny
![]() wyglada rzeczywiscie na to ze odpisuje na to co mu pasuje:/ nie wierze ze nie ma chwili by odpisac na eska:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:22.