Protokół przedmałżeński - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-18, 20:32   #61
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: Protokół przedmałżeński

hmmm... bo protokół jest jeden
może potwolkowi się pomyliło i chodziło o drugie spotkanie z księdzem... podczas którego np. narzeczeni dopełniali formalności.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 10:10   #62
Potwolek
Raczkowanie

Ksiądz uzupełniał z nami wczoraj tylko 3 strony z 6, które miał w ręce.
To były pytania takie jak ktoś wkleił na pierwszej stronie (nałogi, choroby psych., formalności). Część druga była oddzielona i zaczynała się tytułem "uczciwość względem narzeczonego/narzeczonej", ale nie mogliśmy nic więcej tam dojrzeć co to za pytania bo większość była na następnej stronie. Z tego co ksiądz mówił to zdziwiło mnie, że określił tę drugą część jako "problemową", dlatego sie pytam.
Nie wiem- możliwe ,że w waszych parafiach uzupełnia się oda razu dwie części i nawet nie musicie wiedzieć ,że są dwie. Dla mnie to głupota, że nie mogliśmy zrobić tych pytań na jednym spotkaniu- tylko musimy przychodzić dwa razy. Trzecie spotkanie to ma być omawianie liturgii bez żadnych pytań.
Potwolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 10:54   #63
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Ło matko! Spisywanie protokołu w 3 częściach? Nasz ksiądz zadał nam tylko kilka najważniejszych pytań i koniec. Podpisaliśmy dwa miesiące przed ślubem.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-20, 10:18   #64
Potwolek
Raczkowanie

Widocznie nasz ksiądz jest za dokładny. Ale mam nadzieję że w tej drugiej części nie będzie kłopotliwych pytań.. Chyba będziemy musieli się na wszelki wypadek umówić jak byśmy odpowiedzieli..
Potwolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-18, 19:38   #65
ivonka7
Rozeznanie

Dziewczyny jutro przede mną spisywanie protokołu...nie boje się, bo wiem że nie ma czego. Ksiądz nikomu nie "zabroni" brać ślubu.
Na prawdę nie rozumiem u dorosłych przecież kobiet odruchu "musielibyśmy się umówić jak będziemy odpowiadać" to przecież śmieszne.
Protokół jest po to, aby normy prawa kanonicznego zgadzały się z rzeczywistością.
Mam wykłady z prawnikiem, który jest księdzem-zajmuje się unieważnieniami ślubów kościelnych-oczywiście jeżeli istnieją takie powody.
Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jak wiele osób podobno tak dobrze chciało i np. kłamało podczas protokołu...a potem chcą unieważnienie na podstawie swoich kłamstw :/ także lepiej nie kombinować.
Napisze jutro jak wrażenia.pozdrawiam!
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 14:48   #66
tejsi2207
Przyczajenie

SUPER ze znalazlas cos takiego bo kurcze mam jutro z narzeczonym spotkanie z ksiedzem i obydwoje niewiedzielismy co na tym spotkaniu bedzie a teraz dzieki Tobie mam rozeznanie w sprawie
tejsi2207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 18:39   #67
ivonka7
Rozeznanie

Ja już po... było bardzo sympatycznie, absolutnie żadnych niezręcznych pytań ani kazań. Faktycznie protokół jest uzupełniany podczas 2 spotkań, dzisiaj pierwsze, a następne tydzień przed ślubem i wtedy dopełnienie innych formalności.
Jedyna rada-nie ściemniać i być uczciwym w każdym momencie, wtedy nie ma się czego obawiać.
Pozdrawiam
Stary 2009-03-20, 22:13   #68
Lonia
Raczkowanie

my jutro idziemy spisywać pierwszą część protokółu a w sumie będziemy mieli trzy spotkania z księdzem przed ślubem więc to pewnie różnie bywa w różnych parafiach i zależy też od tego ile czasu jednorazowo może poświęcić nam ksiądz
Lonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-23, 16:02   #69
kasiaj85
Moderator

Nam jeszcze trochę do protokołu zostało czasu, na szczęście przebrnęliśmy już przez niego na jednej z licznych kawek u naszego ukochanego księdza! także mniej więcej wiem, czego się spodziewać A do tego on nam doradził, żebyśmy np nie podwali rzeczy w stylu, że ja studiuję w jednym mieście a mieszkam (zameldowana jestem) w innym, bo to będzie się wiązało tylko z dodatkowymi zapowiedziami w każdym kościele do którego moglibyśmy (przynajmniej w teorii) należeć. A przecież, jak ksiądz sam stwierdził, kto mnie tak naprawdę zna w mieście w którym studiuję...? czyli takie zapowiedzi nie mają większego sensu. Cieszę się, że to mój znajomy ksiądz będzie nam udzielał ślubu... na pewno będę miała mniejszego stresa.
Tekst o orgazmie rozwalił mnie na łopatki. To nie fair bo jak jakaś kobieta nie przezywa orgazmu pochwowego to co - ma nie przezywać wcale?? z tego co wiem, jakiś tam ułamek kobiet ma zaszczyt przeżyć ten pierwszy ... dziwne

Mój beauty blog
kasiaj85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 14:06   #70
tancerkaGd
Rozeznanie

gdzie spisujecie protokół?? w swojej parafii w której ślubu nie będzie , czy w Kościele , w którym będzie ślub??
czy coś się za to płaci?
kiedy najpóźniej można spisywać ten protokół??
mam ślub za trochę ponad 2 miesiące a dzisiaj idziemy na pierwsze spotkanie nauk - czyli z miesiąc je skończymy...dopiero wtedy można spisywać protokół tak??
tancerkaGd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 08:48   #71
ivonka7
Rozeznanie

Protokół spisujemy w parafii w której odbędzie się ślub, chyba że Twój albo twojego narzeczonego proboszcz jes tak miły że przeprowadzi was przez wszystkie formalności i odeśle do docelowej parafii już z kompletem dokumentow, ale to żadkość więc standardowo udajcie się do parafii w której zamierzacie zawrzeć związek małżeński.
Skoro już jest mniej niż 3 miesiące do ślubu to rozumiem że byliście już w kancelarii na 1 rozmowie? Bo jeśli nie, to biegnijcie tam szybciutko.
Ja właśnie na takim spotkaniu wypełniałam 1 część protokołu.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Stary 2009-03-27, 10:27   #72
tancerkaGd
Rozeznanie

hmmmm pierwsza rozmowa..? no my byliśmy ale nic nie wypełnialiśmy (jakieś 3 tyg. temu) ks. nas tylko wpisał w grafik - kiedy i o której slub.
a do spisania protokołu to nie trzeba mieć wszystkich dok. ? Nam brakuje z nauk przed małżeńskich.
tancerkaGd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 08:36   #73
geri17
Raczkowanie

Trzeba mieć dokumenty kościelne, (chrzest, bierzmowanie itp) przynajmniej my tak mieliśmy a później donieśliśmy tylko zaświadczenie z USC. A nauk nie mieliśmy

Nasz ślub 6.06.2009
geri17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 20:28   #74
85beata
Raczkowanie

Kurcze dziewczyny, ja nie wiem co w tym protokole napisać czy powiedzieć księdzu. Czy da nam ślub jeśli powiem prawdę, niekoniecznie taka, jaką ksiądz chciałby usłyszeć?
no co, powiem ze z czystością przedmałżeńską było różnie, bo nie będę brać kota w worku, mój przyszły mąż był akurat moim pierwszym i się ''dopasowaliśmy" ale nie zawsze tak jest przecież...
Z tymi zasadami w planowaniu rodziny nie wiem co mam mówić - jestem zmuszona do przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych nie ze swojego wyboru, tylko ze względu na rozregulowany cykl - 2,3 razy w miesiącu okres a z tego- ze względu na niską wagę ciała- anemia, więc chcąc nie chcąc dostałam tabletki antykoncepcyjne. Lekarz trafił w 10 i po szczegółowych badaniach przepisał takie, że nie mam po nich żadnych dolegliwości. Jeśli będę chciała zajść z ciążę, to od razu po odstawieniu oczywiście pod kontrolą lekarza, więc niejako jest to środek antykoncepcyjny, ale ja się o niego nie prosiłam, więc nie wiem co mówić księdzu, czy to grzech? przyjmuję te środki świadomie, ale ze względu na swoje zdrowie, każdy chce być zdrowy... a że dodatkowo zapobiega to zajściu w ciążę- no cóż- wszystko ma skutki uboczne...
85beata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-01, 16:15   #75
kasiaj85
Moderator

Cytat:
Napisane przez 85beata Pokaż wiadomość
Kurcze dziewczyny, ja nie wiem co w tym protokole napisać czy powiedzieć księdzu. Czy da nam ślub jeśli powiem prawdę, niekoniecznie taka, jaką ksiądz chciałby usłyszeć?
no co, powiem ze z czystością przedmałżeńską było różnie, bo nie będę brać kota w worku, mój przyszły mąż był akurat moim pierwszym i się ''dopasowaliśmy" ale nie zawsze tak jest przecież...
Z tymi zasadami w planowaniu rodziny nie wiem co mam mówić - jestem zmuszona do przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych nie ze swojego wyboru, tylko ze względu na rozregulowany cykl - 2,3 razy w miesiącu okres a z tego- ze względu na niską wagę ciała- anemia, więc chcąc nie chcąc dostałam tabletki antykoncepcyjne. Lekarz trafił w 10 i po szczegółowych badaniach przepisał takie, że nie mam po nich żadnych dolegliwości. Jeśli będę chciała zajść z ciążę, to od razu po odstawieniu oczywiście pod kontrolą lekarza, więc niejako jest to środek antykoncepcyjny, ale ja się o niego nie prosiłam, więc nie wiem co mówić księdzu, czy to grzech? przyjmuję te środki świadomie, ale ze względu na swoje zdrowie, każdy chce być zdrowy... a że dodatkowo zapobiega to zajściu w ciążę- no cóż- wszystko ma skutki uboczne...
My myślimy w ten sposób, a wiesz, jak myślą niektórzy księża? Powiedziałam kiedyś, na spowiedzi, że tabsy biorę (wynikło to z całego rzędu pytań) i po oczywiście wykładzie na temat że morduję niewinne istotki powiedziałam księdzu że biorę tabsy ze względów zdrowotnych - bolesne miesiączki i nieregularne cykle. To się dowiedziałam, że OK, można brać tabsy jako lekarstwo ale wtedy zabronione jest współżycie. Nie można wg Kościoła "zasłaniać" się względami zdrowotnymi. Tabsy biorę do dzisiaj. Babcia, która jest mądrą osobą powiedziała mi kiedyś jak o TYCH rzeczach gadałyśmy "Wnusia, a bo to się wszystkiego nie mówi, w swoim sumieniu rozpatrz - spowiedź spowiedzią, ale to Twoje sprawy". Ktoś się może nie zgodzić, jasne. Kazdy ma swoje sumienie, moje czuje się nienagorzej.

Mój beauty blog
Stary 2009-04-01, 17:24   #76
85beata
Raczkowanie

Dzięki kasiaj85!!!
Moje sumienie też jest ok. Nie zamierzam rezygnować z tabletek ani z seksu. Właściwie masz rację, pisząc, że chyba nie warto mówić wszystkiego. czasami uczciwość nie popłaca, ale dlaczego niby zabronione jest współżycie jeśli bierze się tabletki? czy chorzy na cukrzycę też muszą rezygnować z insuliny dla seksu lub z seksu dla insuliny??? tego nie rozumiem. Zresztą tabletki nie dopuszczają do powstania komórki jajowej, więc nikogo nie zabijam, wręcz nie pozwalam na zabijanie swoich jajeczek. Księża tak płaczą nad każdym zmarnowanym jajeczkiem, jakaś paranoja się porobiła...
Pozdrawiam mądre i mające własne zdanie kobiety!!!
Stary 2009-04-01, 17:40   #77
geri17
Raczkowanie

Nas na protokole nikt nie pytał o współżycie itp ale pytanie na temat czy zapobiegamy ciąży kalendarzyk itp ( naturalne metody planowania rodziny) odpowiedzieliśmy zgodnie NIE, i wiecie co nam ksiadz nam powiedział, ze on rozumie ale nie pochwala bo kościół nie pochwala ale liczy się to za razem mamy identyczne zdanie na dany temat, aby odpowiedz była zgodna

Nasz ślub 6.06.2009
geri17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-01, 19:23   #78
kasiaj85
Moderator

Cytat:
Napisane przez 85beata Pokaż wiadomość
Dzięki kasiaj85!!!
Moje sumienie też jest ok. Nie zamierzam rezygnować z tabletek ani z seksu. Właściwie masz rację, pisząc, że chyba nie warto mówić wszystkiego. czasami uczciwość nie popłaca, ale dlaczego niby zabronione jest współżycie jeśli bierze się tabletki? czy chorzy na cukrzycę też muszą rezygnować z insuliny dla seksu lub z seksu dla insuliny??? tego nie rozumiem. Zresztą tabletki nie dopuszczają do powstania komórki jajowej, więc nikogo nie zabijam, wręcz nie pozwalam na zabijanie swoich jajeczek. Księża tak płaczą nad każdym zmarnowanym jajeczkiem, jakaś paranoja się porobiła...
Pozdrawiam mądre i mające własne zdanie kobiety!!!
nie ma sprawy. to nawet nie chodzi o to, ze uczciwość nie popłaca, bo to tak nie do końca jest. Chodzi o to, że nie chcę żeby mi robili problemy, chcę to załatwić i mieć z głowy. Chcę się w końcu skupić na narzeczonym i na sobie, pokontemplować trochę naszą miłość. Pospędzać z nim czas na spacerkach itp. A nie wiecznie latać po kościołach i papierki załatwiać. A boję się że jak trafię na księdza który będzie się wszystkiego czepiał, przyznam się do tabletek a on mi na przykład powie że wg niego jestem do slubu niedojrzała i on mi nie da pozwolenia (wiem, dramatyzuję, ale skąd wiedzieć na jakiego księdza się trafi) to chyba wybuchnę. Więc dlatego wolę sprawę antykoncepcji przemilczeć. I jeszcze kilka innych, ale to już pisałam wyżej w jednym poście.

Cytat:
Napisane przez geri17 Pokaż wiadomość
Nas na protokole nikt nie pytał o współżycie itp ale pytanie na temat czy zapobiegamy ciąży kalendarzyk itp ( naturalne metody planowania rodziny) odpowiedzieliśmy zgodnie NIE, i wiecie co nam ksiadz nam powiedział, ze on rozumie ale nie pochwala bo kościół nie pochwala ale liczy się to za razem mamy identyczne zdanie na dany temat, aby odpowiedz była zgodna
No i super też bym chciała trafić na takiego księdza. Sama będę miała ślub udzielany przez księdza znajomego, którego traktuję jak przyjaciela. Ale nie u niego spisujemy protokół, więc trochę szkoda. Bo jemu na pewno wiem, że mogłabym powiedzieć wszystko. A jak to jest u innych- kto wie...

Mój beauty blog
Stary 2009-04-02, 09:20   #79
85beata
Raczkowanie

ja wierzę w Boga i piszę to z pełną świadomością, i wiem że Bóg jest o wiele bardziej tolerancyjny niż Kościół. Bóg dał nam rozum po to, żebyśmy wybierali pomiędzy dobrem a złem, ale także, żebyśmy doszli do czegoś, wymyślali nowe lepsze rozwiązania, i korzystali z nowych technologii, postępu nauki i medycyny. wiem że niektóre innowacje nie są najlepsze, ale to przecież sumienie ludzi zweryfikuje co jest dobre a co złe. jeśli ktoś nie widzi nic złego w antykoncepcji jakiejkolwiek czy to tabletki, prezerwatywy itd. to ok. jeśli stosuje kalendarzyk to też ok.Zapewne każdy ma swoje powody, dla których tak postępuje, i niekoniecznie jest to dla tej osoby czymś złym, jak dla innych.
Wkurza mnie tylko postawa niektórych, co tak dosłownie nie grzeszą, stosują się to wszystkiego co ksiądz nakazał i w ogóle są super a krytykują innych, tych,co np stosują tabletki. Dla mnie jest to już po prostu fanatyzm religijny, nie ma ludzi idealnych... A każdy ma własne sumienie i dla tych co tak krytykują- Wy też nie jesteście idealni, i wcale nie lepsi od takich jak my. I tak ostatecznie to od Boga się dowiemy jakimi jesteśmy ludźmi, a nie u księdza, który nie wiadomo co robi i jakim jest człowiekiem.
Stary 2009-07-04, 09:46   #80
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dziewczyny, za niecałe 3 miesiące ślub, kiedy dawałyście na zapowiedzi? My mamy tylko nauki zrobione, załatwiamy teraz papier od lubego z parafii, bo jest ona na drugim końcu Polski. Czy na zapowiedzi można bez dokumentów męża dać?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 17:12   #81
iizabelaa
Zakorzenienie

My jak spisywaliśmy protokół to ksiądz zadał nam tylko kilka pytań, nawet nie wiedziałam, że to ten protokół.

Ja np. bym nie odpowiedziała na pytania odnośnie współżycia wg mnie ksiądz nie ma prawa zadawać mi takich pytań!

U nas żeby dać na zapowiedzi trzeba iść do proboszcza po taką kartkę specjalną, z która mąż poszedł do swojej parafii, żeby dać na te zapowiedzi. Żeby tą kartkę dostać nie trzeba mieć załatwionych żadnych innych formalności.
Stary 2009-07-04, 22:52   #82
kasiaj85
Moderator

Od jakiegoś czasu jestem po protokole, nie było źle, jedno spotkanie, ksiądz wikariusz miły, odpowiadaliśmy wspólnie tzn żadne z nas nie musiało wychodzić z sali... Fajnie Przebrnęliśmy zgrabnie, już mam załatwiony protokół, zapowiedzi odebrane, USC też z głowy... Pomalutku do przodu jeszcze niecały miesiąc...

Mój beauty blog
Stary 2009-07-21, 17:03   #83
skorpionica3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ane3ka_l Pokaż wiadomość
Udało mi się znaleźć treść protokołu przedmałżeńskiego. Wklejam, żeby w razie czego mógł być pomocny

PROTOKÓŁ ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH Z NARZECZONYMI PRZED ZAWARCIEM MAŁŻEŃSTWA obejmuje:

b) Czy uznaje zasady moralności chrześcijańskiej?

e) Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny?
hmm... ksiądz zadawał Wam te pytania? jak odpowiadałyście? Zgodnie z prawdą czy dla spokoju wg tego co by chciał usłyszeć.
Za jakiś tydzień czeka nas wizyta u księdza i spisanie protokołu, nie mam pojęcia jak odpowiedzieć na te pytania. NPR nie uznaję, seksu przedmałżeńskiego nie unikam ale jak tak odpowiem to mi może ślubu nie dać
skorpionica3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 18:04   #84
Ellisa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skorpionica3 Pokaż wiadomość
hmm... ksiądz zadawał Wam te pytania? jak odpowiadałyście? Zgodnie z prawdą czy dla spokoju wg tego co by chciał usłyszeć.
Za jakiś tydzień czeka nas wizyta u księdza i spisanie protokołu, nie mam pojęcia jak odpowiedzieć na te pytania. NPR nie uznaję, seksu przedmałżeńskiego nie unikam ale jak tak odpowiem to mi może ślubu nie dać
Spokojnie.To tylko tak strasznie wygląda na papierku.Podczas rozmowy z księdzem odpowiadalismy tylko tak lub nie.Nie było żadnych pytań odnosnie współzycia czy stosowanej metody zabezpieczenia przed ciążą.Protokół spisalismy na pierwszym i jedynym spotkaniu.Krótko,szybko i bez stresu.Ale za to w poradni rodzinnej ooooo się działo się.Dostałam książeczkę z wiadomym wykresem do uzupełnienia.Ale pani powiedziała że jak ktoś ma oszukiwać to lepiej niech powie,porozmawia ale nie kłamie.I tak mam zamiar zrobić.Mam córkę-5 lat-,od 6 lat po cywilnym ,co ja jej będę ściemniać.Z księdzem to samo radzę.Nie oczekiwać w pytaniach podtekstu tylko szczerze.Fakt faktem że niektórzy z księży zapominają o tym że mają wypełniać wolę Boga tu na ziemi a nie Go zastepować.Ale pewnych rzeczy poprostu sie nie przeskoczy.Powodzenia wszystkim.
Ellisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 21:46   #85
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

No to my już po protokole Ksiądz zadał na może 15 pytań (w tym - czy zgadzają się daty urodzenia, chrztu, bierzmowania, adresy zamieszkania itd.), ustaliliśmy termin zapowiedzi i... tyle. Cała rozmowa trwała może 20 minut, łącznie z pogaduszkami
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 13:11   #86
skorpionica3
Raczkowanie

Nie taki diabeł straszny już po, pytań zaledwie kilka, tematy intymne pominięte.
skorpionica3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 14:53   #87
jenta
Rozeznanie

Przepraszam ze moze glupio pytam, ale dopiero zaczynam robic rozeznanie co i jak: czy jesli moj narzeczony ma za soba formalny zwiazek cywilny i ma z ta osoba dzieciaka, to jest to przeszkoda w zawarciu slubu koscielnego ze mna?
jenta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 15:21   #88
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Protokół przedmałżeński

Cytat:
Napisane przez jenta Pokaż wiadomość
Przepraszam ze moze glupio pytam, ale dopiero zaczynam robic rozeznanie co i jak: czy jesli moj narzeczony ma za soba formalny zwiazek cywilny i ma z ta osoba dzieciaka, to jest to przeszkoda w zawarciu slubu koscielnego ze mna?
Jeśli jest rozwiedziony i nie brał wcześniej ślubu kościelnego to nie jest to żadną przeszkodą.
Stary 2009-08-21, 15:26   #89
jenta
Rozeznanie

Uff dziekuje slicznie
jenta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 22:27   #90
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ane3ka_l
b) [U
Czy uznaje zasady moralności chrześcijańskiej?[/U]
(...)
a) Czy chce zawrzeć małżeństwo zgodnie z nauką Kościoła jako jedno (...)
e) Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny?

Możecie to podpisywać i potem patrzeć księdzu prosto w oczy? Nie rumienicie się patrząc w lustro z powodu ewidentnego kitu wciskanego księdzu?
Wy, które dyskutujecie o tabletkach antykoncepcyjnych i seksie w trakcie narzeczeństwa?

;>

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości