|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Kupieckie Domy Towarowe w stolicy
Nie zauważyłam jeszcze tematu, o którym dziś trąbią wszędzie.
Jak oceniacie działania policji, ochrony? Czy jesteście w stanie wczuc się w sytuację kupców, sądzicie,że dobrze zrobili broniąc miejsc pracy? Czy uważacie,że Pani prezydent słusznie się nie ugięła? Dyskutujcie
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kupieckie Domy Towarowe w stolicy
sprawa ma charakter polityczny.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Może wyjdę na bezduszną, ale... Kupcy zachowali się jak zwykli bandyci - chociażby strażniczka miejska w szpitalu w poważnym stanie bo dostała cegłą w głowę... Komornik miał prawo tam wejść i wszedł
Kupcy są tam od dawna nielegalnie, dostali kilka różnych propozycji gdzie mogą się przenieść i nie chcieli z tego skorzystać. Uważam, że nic nie usprawiedliwia ich zachowania i chociaż Hanny Gronkiewicz-Waltz nie lubie to uważam, że słusznie się nie ugięła
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
wg mnie to źle ci kupcy zrobili dzisiaj barykadując się. Po pierwsze od pół roku wiedzieli, ze straca to miejsce, bo nie przedłuzyli im umowy. Przez pół roku można znaleźć inne miejsce, badz inna pracę. Po drugie dostali nowe miejsca, które im się nie podobały, bo to nie centrum miasta. Ale kurcze, ludzie mieszkają i w centrum i w innych miejscach, a stali klienci są zrobić dużozeby kpić taki a nie inny towar, więc myslę, ze i tak by jeżdzili. A Ci kupcy krzycza, ze to bezprawie itd, ze wyrzucają ich siłą, ze z dnia na dzień. Mieli opuscic do soboty i niektórzy tak zrobili, a niektórzy musza sie upierac, chociaz nie są na prawie. Nie mozna było usiąść i spokojnie pogadac, tylko afere w centrum miasta robić. Jak to widzieli jacyś obcokrajowcy to znowu będzie, ze w Polsce dziwne rzeczy się dzieją...
|
|
|
#5 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Bardzo mnie irytuje sztandarowe hasło kupców "Bronimy miejsc pracy". To nieprawda, oni bronią bezprawnie przez nich zajmowanego lokalu. Ich zachowanie jest skandaliczne; brak poszanowania dla prawa, próba wymuszenia siłą na mieście oddania im w dzierżawę bardzo strategicznie ważnego miejsca. Wstyd. BTW:Właśnie oglądam TVN Warszawa i 83 albo 87 % Warszawiaków ( nie odłyszałam dokładnie) jest przeciwna działaniom kupców. Te statystyki dużo mówią o całej sytuacji. http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1610...wiadomosc.html http://www.wprost.pl/ar/150417/Warsz...-z-pl-Defilad/ Edytowane przez Voodia Czas edycji: 2009-07-21 o 21:31 |
||
|
|
|
|
#6 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#7 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W ogóle nie jest mi żal tych kupców. A od kiedy dowiedziałam się, że pozabierali dzieci do hali, pewnie żeby wzbudzić litość, to już w ogóle żenada. Skojarzyło mi się z Rumunami, którzy łażą na żebry i też wszędzie dzieci ciągną za sobą... Btw, byłam dziś w centrum i trochę widziałam. Policja wkraczając do akcji chowała się za ochroną. Bez komentarza.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#9 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mają pracę, tylko się nie chcą przenieść, chociaż od dawna nie mają prawa do hali. Może w ogóle niech rozłożą stragany na środku Marszałkowskiej
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#11 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dla chuligaństwa nie ma usprawiedliwienia, a kupcy zachowali sie jak zwykli chuligani. kto to widział, żeby naparzać na policjantów i doprowadzać do regularnego starcia... banda zwierzaków. i jeszcze do tego mega odpowiedzialna mamusia z 1,5-rocznym dzieckiem ...mam nadzieję, że zostanie ukarana za narażenie dziecka na niebezpieczeństwo.ciekawe też były lamenty kupców jak to zostawili tam cały swój majątek mieli 7 miesięcy żeby o to zadbać... no, ale cóż niektórym wydaje się, że wystarczy pokrzyczeć aby otrzymać, co mi się "należy". w razie czego zawsze można sobie wytrzeć gebę hasłami tak zwanej "Solidarności"...
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
Kto ich tam wie co do jutra wymyślą.
A w policji i ochronie tez były kobiety i chyba nawet jakaś strażniczka miejska została mocno poturbowana, ale rozumiem, że według kupców ona się do kobiet nie zalicza i ją bić można ![]() I jeszcze rozwaliło mnie jak te kobiciny ustawiły się przed budynkiem i śpiewały Rotę. No heloł To nie Niemcy zaatakowali, komuś się coś pomyliło chyba.
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Strażniczka jest w szpitalu bo dostała cegłą/kamieniem w głowę...
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
Niedopuszczalne to co sie dzis działo w stolicy. Ogladalam relacje caly dzien
Wstyd dla Polski, panstwo demokratyczne i takie zamieszki. Przyzanej racje zdecydowanie Pani prezeydent. Proponowała o 2,5 roku kupcom inne miejsca pracy, nie chceli...dzis zostali bez niczego. Troche wstyd, ze taki blaszak stoi w samym sercu wawy. Ciesze, sie ze powstanie tam 2 druga linia metra, ktora jest tutaj strasznie potrzebna.
|
|
#16 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Nie wiem o tej sprawie za dużo, więc napiszę tak: wiem tylko, ze sprawa ciągnęla się od jakiegoś czasu i przedłużano umowę z miastem ze świadomością, ze kiedyś nastąpi "koniec" i umowa nie zostanie przedłużona. A gdy to - co było do rpzewidzenia - nastapiło, to kupcy zaczęli bronić "swojego". Bezprawnie zajmuja lokal i jeszcze robią z siebie ofiary - dopuki ten drugi lokal nie zostanie wykonczony, oplacony i tak dalej, to przeciez kazdy rzpedsiębiorczy człowiek postarałby sie zapewnić sobie na ten czas byt.
Jeżeli się mylę, to sprostujcie Wedle tego co wiem, to nie popieram kupcow - dokąłdnie wiedzieli jak sprawa wygląda, a teraz robią z siebie ofiary, zeby wyciągnąć jak najwięcej od miasta, które zaoferowalo im nowe lokalizacje.
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
Też od rana jestem w temacie, Polsat News cały czas przekazywał relację. Muszę Wam przyznać rację, ale czy nie uważacie, że gaz łzawiący użyty W BUDYNKU to jednak przesada? Ludzie, trochę wyobraźni!
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
Z tego, co wiem, gaz był przed "głównymi" zamieszkami.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Heh, zamiencie kupcow na gornikow czy stoczniowcow - od razu wiecej osob byloby po ich stronie
|
|
#21 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Wciąganie do walki dzieci to zachowanie poniżej wszelkiej krytyki. Kupcy prowadzą grę psychologiczną z miastem. Stosują sznataż i przemoc w obronie swoich partykularnych interesów. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a problem kupców to tylko i wyłącznie ich wina...
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie, podobno wielokrotnie proponowano im zmianę lokalu, po 300, po 400 miejsc handlowych,ale wszystko odrzucali..
|
|
#25 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też dzisiaj od 15 oglądałam relacje w TVN Warszawa, przez parę godzin non stop
i myślę, że nic nie jest jasne i trudno winić kogokolwiek. Już tyle wersji słyszałam Szkoda mi tych kupców, tylu ludzi straciło pracę, ale z drugiej strony mieli wynieść się już 1 stycznia Akty obrony KDT przez kupców mogą wydawać się więc głupie( przecież i tak nikt by się nie ugiął) ale w tym przypadku zadziałały emocje, psychologia tłumu, instynkt samozachowawczy więc rozumiem ich reakcje. Poza tym widziałam wypowiedź prezesa KTD, który opowiadał , że sami byli zaskoczeni całą sytuacją, podobno umówili się z komornikiem, że ten przyjdzie o 8 i wejdzie normalnie głównym wejściem a ten z ochroniarzami agresywnie uderzyli z zaskoczenia na tylne wejście . Zraniono nawet parę osób z zarządu KTD, ochroniarze podobno okazali zero szacunku już nawet nie dla kupców ale samych zarządców KTD. Jak było nie wiadomo Co jak co, ale myślę, że ochroniarze przesadzili , w zwykłych wiadomościach nie było pokazane co się tam działo, ja przez pół dnia oglądałam szczegółowe relacje ze zdarzenia, eskalacja przemocy była ogromna. Aż przykro było patrzeć. Takie sytuacje nie powinny mieć miejsca-to jednak wstyd dla Warszawy |
|
|
|
|
#26 |
|
DOMator
|
W końcu nie ma lepszej miejscówki niż Plac Defilad, więc będą walczyć do ostatniej kropli krwi. Muszę przyznać, że profesjonalnie zaplanowali akcję obronną - te barykady, zasieki jak na wojnie, kamizelki, wrzaski, że chcą ich zabić nawet kiedy nic szczególnego się nie dzieje. To ma spowodować współczucie niezorientowanych Warszawiaków i widzów w całej Polsce. W końcu jak w minionym ustroju policja siłą ich usuwa - a że z ich własnej winy i zaniedbań, to o tym milczą.
|
|
|
|
|
#27 |
|
Wtajemniczenie
|
Nigdy nie zrozumiem takiego zachowania i takich ludzi. Od paru lat wiadomo było, jak wygląda plan zagospodarowania przestrzennego Wa-wy w tym miejscu, więc mieli czas i szansę się wynieść. Poszukać sobie innego miejsca.
Poza tym, w tv pokazywali, że miasto zaproponowało im bodajże 9 nowych lokalizacji do wyboru. Nawet mieli zdecydować się na coś na Woli. A potem robią syf. Bo inaczej tego nazwać nie można. Od 1 stycznia zajmują ten budynek nielegalnie i nawet nie mieli zamiaru usunąć swoich rzeczy. No to nie jest normalne. Ale doigrają się - będą musieli zapłacić za szkody, możliwe odszkodowania, do tego za wywóz i przechowanie ich towarów. Na długo odechce im się takich 'zabaw'. A co do tej matki, która 1,5 roczne dziecko tam zabrała, to mam nadzieję, że poniesie wszelkie konsekwencje prawne. Za jej głupotę zapłaciło dziecko. No paranoja.
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Trudno się nie zgodzic z Wami i również będę bez serca ale nie żal mi kupców. Było wiadome,że nielegalnie tam przebywają a skoro nie potrafili sami jak normalni ludzie wyjsc to usunięto ich siłą.
I z tego co wiem, bo tez od rana oglądam to oni wcale nie zamierzali wyjsc a byli zabarykadowani już od wczoraj. Pani z dzieckiem to już w ogole porażka. |
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie w "zwykłych" wiadomosciach pokazywali tylko urywki i na dodatek wygodniejsze,tego co tam tak naprawde sie działo nie było widac w telewizji. A zamieszki zaczeły sie przez kiboli którzy sie tam niespodziewanie i tłumnie zjawili,jednoczesnie zaczeli atakowac i ochrone i policje.Kupcy zgodzili by sie na wyjscie ale nagle wkroczyła ochrona i zaczeła bez ostrzezenia ich traktowac gazem.Policji tam nie było az do godziny 11 pomimo,iz byli wielkokrotnie wzywani. Nie bede pisac czy kupcy słusznie czy nie słusznie tam siedzieli ale zachowanie ochrony nie policji tylko ochrony która zaczeła szturmowac hale było karygodne.
Edytowane przez paulina150528 Czas edycji: 2009-07-21 o 23:33 |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to, że przyszli tam tylko po to żeby robić rozróbę to już inna historia
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.

Mają pracę, tylko się nie chcą przenieść, chociaż od dawna nie mają prawa do hali.
...mam nadzieję, że zostanie ukarana za narażenie dziecka na niebezpieczeństwo.