Kolorowe gumki na nasze aparatki ortodontyczne :)) - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-16, 18:00   #541
solaola
Zakorzenienie

Dot.: Kolorowe gumki na nasze aparatki ortodontyczne :))

Cytat:
Napisane przez jaciniepowiem Pokaż wiadomość
Ej, wiem ze to nie powinno być tu, ale nie wiem gdzie ;].
Od niecałych pół godziny mam aparat . Jednak mam tylko jeden pierścień, ponieważ po drugiej stronie w zębie zrobiła się dziura. W tym mijscu mam sprężynkę. Pani powiedziała mi, że jest poprostu delikatiejsza. Za dwa miesiące bede miała dopiero kolejną wizytę. Czy ta sprężynka nie przeszkodzi w leczeniu i zęby i tak będą mi się prostowały? .
Dlaczego nie zapytasz o to ortodontki, tylko udzielasz się tutaj, na forum?

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 18:04   #542
rudo-zielona
Zadomowienie

jaciniepowiem przenieś się na temat Aparaty ortodontyczne cz. VI.
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...0#post13283490

Edytowane przez rudo-zielona
Czas edycji: 2009-07-16 o 18:06
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 18:06   #543
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Mój orto też tak uważa.(pogrubione) Jeszcze ja jestem takim przypadkiem, bardzo rzadkim(co podkreśla przy każdej wizycie), że leczy go pierwszy raz
Dlatego tez daje sie specjalny cement na zęby aby zamków nie przygryzać Tak własnie mam.
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 19:19   #544
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Dlatego tez daje sie specjalny cement na zęby aby zamków nie przygryzać Tak własnie mam.
Cement OK, przy czym niestety w późniejszej fazie leczenia. Dla podniesienia zgryzu.
Moje zęby muszą podnieść się w górę, ułożyć się pod kątem, bo niestety teraz są idealnie pionowo
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 09:54   #545
biemka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kar0link4 Pokaż wiadomość
Tym razem gumki mam srebrne, dodaję fotki...
Bardzo ładne masz ząbki Mam nadzieję, że chociaż troszkę podobne będą moje, jak już w końcu będę miała założony aparat, co ma nastąpić 21.07.09... brrr
A długo już masz aparat na ząbkach?? bo jakoś nie doczytałam
Zastanawiałam sie też nad gumkami, bo miałabym ochotę założyć kolorowe np. w kolorze chabrowym, ale obawiam sie, że w pracy byłby ze mnie niezły ubaw Te srebrne prezentują się całkiem fajnie do tego srebrna biżuteria i ostawiona jak znalazł
biemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 20:17   #546
Cranky
Raczkowanie

Ja dziś byłam u ortodontki Zmieniłam ortodontę, bo poprzednia mi powiedziała, że trzeba 4 zęby wyrywać brr... Nie zgodziłyśmy się z mamą, więc poszłam do innej Ta mi na szczęście nic nie chce wyrywać. Najpierw będę mieć taki na podniebienie, rozszerzajacy szczękę, na pół roku, a potem stały na górę i dół... Myślałam nad fioletowymi gumeczkami, a potem turkusowymi, bo chyba fajnie wyglądają nie umiem tylko zdjęć znaleźć... Mam nadzieję, że będą w gabinecie fioletowe gumki, ale chyba będą bo dziś pokazywała mi taki model aparatu stałego i właśnie były fioletowe.
No i cieszę się, że wreszcie się za to zabieram. Już mam dosyć tych krzywych kłów :/
Cranky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 21:04   #547
solaola
Zakorzenienie

Ja też dzisiaj byłam u orto Niestety miał takie kolory gumek, że takie już miałam, ale obiecał, że specjalnie dla mnie ściągnie inne. Miał tylko jaskrawy zielony,zielony, który miałam przed wizytą i turkus, który miałam na samym początku. Teraz mam czerwień. Chciałam śliwkę, ale było jej za mało.

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 17:16   #548
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Cytat:
Napisane przez biemka Pokaż wiadomość
Bardzo ładne masz ząbki Mam nadzieję, że chociaż troszkę podobne będą moje, jak już w końcu będę miała założony aparat, co ma nastąpić 21.07.09... brrr
A długo już masz aparat na ząbkach?? bo jakoś nie doczytałam
Zastanawiałam sie też nad gumkami, bo miałabym ochotę założyć kolorowe np. w kolorze chabrowym, ale obawiam sie, że w pracy byłby ze mnie niezły ubaw Te srebrne prezentują się całkiem fajnie do tego srebrna biżuteria i ostawiona jak znalazł
Dziękuję bardzo.! - miło mi Aparat noszę już przeszło rok (dokładne daty założenia masz w moim podpisie) I z tego co orto mówiła za jakieś 2-3 miesiące powinnam pozbyć się mojego kochanego druciaka Oczywiście srebrne gumki polecam
A Tobie życzę cierpliwości, wytrwałości i powodzenia.!

Czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok.

Nieustanna marzycielka.!
kar0link4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 15:23   #549
wypas
Przyczajenie

kurde jutro będe miała zakładany aparat i jakoś troche sie boje jak to bedzie u mnie wyglądac i wgl.
i jezeli moja orto. zapyta mnie jaki chce meic kolor gumek to wtbiorę taki lekki fiolecik i taki blękit
wypas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 17:50   #550
gatka_84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wypas Pokaż wiadomość
kurde jutro będe miała zakładany aparat i jakoś troche sie boje jak to bedzie u mnie wyglądac i wgl.
i jezeli moja orto. zapyta mnie jaki chce meic kolor gumek to wtbiorę taki lekki fiolecik i taki blękit
ja zakładam we wtorek ja sie boje jak bede wygladac, tzn ze bede miala dziwny wyraz twarzy , ze mi sie w buzi nie pomiesci i bede miec ala dziubek....nie wiem czy wiecie o co mi chodzi hhehe
gatka_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 12:32   #551
biemka
Raczkowanie

a ja sie boję, że będę nie wyraźnie mówić i pluć Bo na pierwszy raz założę sobie chyba srebrne gumki, żeby się tak nie wyróżniało i żeby ludzie się przyzwyczaili Do tego srebrny łańcuszek i kolczyki i będzie do kompletu
Stary 2009-07-21, 19:30   #552
Cranky
Raczkowanie

Cytat:
a ja sie boję, że będę nie wyraźnie mówić i pluć Bo na pierwszy raz założę sobie chyba srebrne gumki, żeby się tak nie wyróżniało i żeby ludzie się przyzwyczaili Do tego srebrny łańcuszek i kolczyki i będzie do kompletu
Jeśli będziesz mieć stały, to nie masz się co martwić. Nie ma możliwości pluć się w aparacie, a i mówić niewyraźnie też nie będziesz trzeba się przyzwyczaić, ale potem jest już wszystko normalnie. A ja chyba na początek wezmę albo turkusowe, albo ciemno fioletowe gumki. Uwielbiam takie mocne kolory No ale teraz pół roku najpierw ekspander... Stały będę nosić 2,5 roku, to chyba dużo?
Cranky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 20:34   #553
pearl126
Zadomowienie

Witajcie dziewczyny!
Jak mnie dawno tu nie było, wyjazd, praca, nie było czasu. Teraz nadrabiam zaległości. Aparat mam już miesiąc, dziś byłam u orto. (mam zmieniony łuk, i gumeczki – zielone). Pamiętacie mój pierwszy kolor? Takie fioletowe – dodaje zdjęcia, po dwóch tygodniach te gumeczki się przebarwiły, ale tak po środku (w zamkach) kolor został, lecz po bokach, na druciku zrobiły się białe, również dodaję zdjęcie, ale i tak niewiele widać.. Wiadomo, zdjęcie jak zdjęcie w innym świetle robione. Wklejam też fotkę moich jedynek, już prawie prostych, jedno zdj przed założeniem aparatu, drugie po miesiącu.

Mam jeszcze do Was pytanie, co do kosztów. (tak wiem, nie powinnam tu pisać). Chcę tylko wiedzieć ile płacicie za comiesięczne wizyty, tzn. zmiana gumek i ewentualnie drucika. Ja dziś miałam przyklejany zamek (bo się odkleił, nawet nie wiedziałam), zmieniany łuk i oczywiście gumeczki. Ludzie pisali, że łuk jest drogi. Ja w sumie za wizytę płaciłam 50 zł. Przed założeniem aparatu (za pierwszą wizytę) 30zł + zdjęcia 70 zł (ale to już nie u orto), wyciski, plan leczenia był, ale nic za to nie płaciłam, jak i separacja, również za tą wizytę nic. Za aparat 1600zł. Czy to oznacza, że mam naprawdę bardzo taniego orto? Czy to są normalne ceny?Pozdrawiam

Legenda zdj:
1. Świeże, fioletowe gumeczki.
2. Przebarwione już ( w sumie jest inne światło na zdjęciach, ale w rzeczywistości gumki przebarwiły się bardziej, znaczy jest to bardziej widoczne).
3. -"-
4. Przed założeniem aparatu.
5. Miesiąc po.
6. Nowe, zielone gumeczki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wizaz6.jpg (23,9 KB, 265 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wizaz1.jpg (39,6 KB, 226 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wizaz.jpg (36,8 KB, 221 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wizaz4.jpg (29,2 KB, 204 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wizaz3.jpg (36,2 KB, 292 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wizaz2.jpg (26,6 KB, 200 załadowań)

Edytowane przez pearl126
Czas edycji: 2009-07-21 o 20:37
pearl126 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 09:21   #554
gatka_84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pearl126 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny!
Jak mnie dawno tu nie było, wyjazd, praca, nie było czasu. Teraz nadrabiam zaległości. Aparat mam już miesiąc, dziś byłam u orto. (mam zmieniony łuk, i gumeczki – zielone). Pamiętacie mój pierwszy kolor? Takie fioletowe – dodaje zdjęcia, po dwóch tygodniach te gumeczki się przebarwiły, ale tak po środku (w zamkach) kolor został, lecz po bokach, na druciku zrobiły się białe, również dodaję zdjęcie, ale i tak niewiele widać.. Wiadomo, zdjęcie jak zdjęcie w innym świetle robione. Wklejam też fotkę moich jedynek, już prawie prostych, jedno zdj przed założeniem aparatu, drugie po miesiącu.

Mam jeszcze do Was pytanie, co do kosztów. (tak wiem, nie powinnam tu pisać). Chcę tylko wiedzieć ile płacicie za comiesięczne wizyty, tzn. zmiana gumek i ewentualnie drucika. Ja dziś miałam przyklejany zamek (bo się odkleił, nawet nie wiedziałam), zmieniany łuk i oczywiście gumeczki. Ludzie pisali, że łuk jest drogi. Ja w sumie za wizytę płaciłam 50 zł. Przed założeniem aparatu (za pierwszą wizytę) 30zł + zdjęcia 70 zł (ale to już nie u orto), wyciski, plan leczenia był, ale nic za to nie płaciłam, jak i separacja, również za tą wizytę nic. Za aparat 1600zł. Czy to oznacza, że mam naprawdę bardzo taniego orto? Czy to są normalne ceny?Pozdrawiam

Legenda zdj:
1. Świeże, fioletowe gumeczki.
2. Przebarwione już ( w sumie jest inne światło na zdjęciach, ale w rzeczywistości gumki przebarwiły się bardziej, znaczy jest to bardziej widoczne).
3. -"-
4. Przed założeniem aparatu.
5. Miesiąc po.
6. Nowe, zielone gumeczki.

No te jedyneczki naprawde sie prostują i to po miesiacu gratulacje;*
Ja za pierwsza wizyte u orto placilam 70zł. Za 2 zdjecia ale to tez gdzie indziej - 70zł. Wyciski - 50 zł. Plan leczenia za darmo. separacji nie mialam bo mialam wyrywana szostke , wiec orto nie widziala potrzeby. Na siodemce jednej mam piersien a na drugiej rurke. Za wizyte place od 80-150. W sierpniu okaze sie ile mnie skasuje ale mysle ze 80 bo narazie mam jeden luk, jak bede miec 2 to pewnie bedzie 150.
za aparat na gore placilam 1500. Mysle ze tez ceny sa w normie, nie sa specjalnie wygorowane.;p wczoraj po zalozeniu aparatu zeby mnie nie bolaly, za to wieczorem bardzo ,,,, a dzisiaj rano jak narazie nic znow mnie nie boli
Stary 2009-07-22, 11:15   #555
pearl126
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gatka_84 Pokaż wiadomość
No te jedyneczki naprawde sie prostują i to po miesiacu gratulacje;*
Ja za pierwsza wizyte u orto placilam 70zł. Za 2 zdjecia ale to tez gdzie indziej - 70zł. Wyciski - 50 zł. Plan leczenia za darmo. separacji nie mialam bo mialam wyrywana szostke , wiec orto nie widziala potrzeby. Na siodemce jednej mam piersien a na drugiej rurke. Za wizyte place od 80-150. W sierpniu okaze sie ile mnie skasuje ale mysle ze 80 bo narazie mam jeden luk, jak bede miec 2 to pewnie bedzie 150.
za aparat na gore placilam 1500. Mysle ze tez ceny sa w normie, nie sa specjalnie wygorowane.;p wczoraj po zalozeniu aparatu zeby mnie nie bolaly, za to wieczorem bardzo ,,,, a dzisiaj rano jak narazie nic znow mnie nie boli
Co do bólu. Jak dla mnie drugi dzień był straszny, nic nie mogłam jeść. Oczywiście jak nic nie jadłam nie bolało tylko czułam takie dziwne uczucie ( w końcu coś innego na zębach ). Po tygodniu nie czułam już kompletnie nic Już jem wszystko, teraz po wizycie znowu trochę jak jem to "przeszywa", ale to normalne. Wkurzają mnie tylko przebarwiające się gumki teraz mam super zielone, polecam, ale mam takie wrażenie, że zęby wydają się żółte, może to tylko moje odczucie, ale i tak zielone są super

PS. A możesz jeść? Nic cię nie boli ?
Stary 2009-07-22, 13:16   #556
biemka
Raczkowanie

Cytat:
Witajcie dziewczyny!

W porównaniu do cennika mojej doktorki to masz taniego orto.
U mnie to wyglądało tak:
pierwsza wizyta 50 zł, wyciski 70 zł, plan leczenia 150 zł, (zdjęcia 80 zł ale w innym miejscu) separacja bez opłat, aparat na 1 łuk 1200 zł. A każda wizyta z aparatem- dwoma łukami- 200 zł Tak więc trochę się uzbiera...

"Nigdy nie odkładaj do jutra przyjemności,
którą możesz mieć dzisiaj."
A. Huxley

Stary 2009-07-22, 14:49   #557
wypas
Przyczajenie

Cytat:
W porównaniu do cennika mojej doktorki to masz taniego orto.
U mnie to wyglądało tak:
pierwsza wizyta 50 zł, wyciski 70 zł, plan leczenia 150 zł, (zdjęcia 80 zł ale w innym miejscu) separacja bez opłat, aparat na 1 łuk 1200 zł. A każda wizyta z aparatem- dwoma łukami- 200 zł Tak więc trochę się uzbiera...
ja nie pamiętam ile za wyciski zapłaciłam ale chyba coś koło 100zł bo to na dwie szczęki było , miałam robione dwa zdjęcia bo jedno było też te takie z profilu z tego względu że mam krzywy zgryz i po 70zł obydwa, separacja nic nie kosztowała, górny łuk 1300 + 100 za wyleczenie 2 zębów bo jak się okazało na dolnej szczęce mam jeszcze dwa nie wyleczone zęby i dwie wieeeeelkie dziury i włożyła mi tam jakiś tlenek magnezu czy coś nie wiem już . a wizyta kontrolna to chyba 100 złoty z tego co pamiętam.

aparat miałam założony 3 dni temu i nadal nie mogę za bardzo jesc bo gdy gryzę, zęby mnie okropnie bolą. coś tam wcinam ale straszny ból..
Stary 2009-07-22, 15:30   #558
pearl126
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wypas Pokaż wiadomość
ja nie pamiętam ile za wyciski zapłaciłam ale chyba coś koło 100zł bo to na dwie szczęki było , miałam robione dwa zdjęcia bo jedno było też te takie z profilu z tego względu że mam krzywy zgryz i po 70zł obydwa, separacja nic nie kosztowała, górny łuk 1300 + 100 za wyleczenie 2 zębów bo jak się okazało na dolnej szczęce mam jeszcze dwa nie wyleczone zęby i dwie wieeeeelkie dziury i włożyła mi tam jakiś tlenek magnezu czy coś nie wiem już . a wizyta kontrolna to chyba 100 złoty z tego co pamiętam.

aparat miałam założony 3 dni temu i nadal nie mogę za bardzo jesc bo gdy gryzę, zęby mnie okropnie bolą. coś tam wcinam ale straszny ból..
Z tego co wiem wyciski zawsze robi się na dwa "łuki" (ktoś już mnie poprawiał, że szczęka jest tylko jedna). Miałaś robione zdjęcie boczne i pantomogram, ja to samo, ale płaciłam za oba 70zł, w Poznaniu. Zgryz krzywy ja też mam, znaczy górny łuk mi się "odchyla", ale nie naprawi mi się to, ponieważ nie chciałam wyrywania
Ale zauważcie, że ja płaciłam trochę więcej za sam aparat (1600zł), orto pewnie sobie już wiliczyła to co chciała

Ból będzie. Mi po tygodniu przeszło, teraz tylko wkurza mnie jedzenie które zatrzymuje się na zamkach i siódemkach za pierścieniami. Po każdym posiłku mycie ząbków można się przyzwyczaić.. Nie wiem co zrobie w szkole po drugim śniadaniu
Stary 2009-07-22, 15:49   #559
dzastairasta
Raczkowanie

pearl126 ładniutkie masz ząbki, faktycznie szybko się przemieszczają. Co do kolorku, to zastanawiałam się, żeby sprawić sobie kiedyś taki właśnie fiolecik, nie myślałam, że tak się odbarwia teraz to już sama nie wiem. Muszę Cię pocieszyć, że ta żywa zieleń też straci na swej intensywności moje trawiaste po jakimś czasie były... nijakie. Aktualnie powinnam mieć błękitne, a są... mało kolorowe od zjedzenia kiedyś loda zrobiły się zielone, a teraz zielenią nawet trudno to nazwać :P chyba w szary wpada... Dostałam od orto ten paseczek od ligaturek, żebym wiedziała jakie kolorki już miałam. Jak tak sobie porównałam to wydawało się, że to całkiem inny kolor...

Razem: 22.02.2008r.

najszczęśliwsza.

dzastairasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 18:17   #560
gatka_84
Zadomowienie

Cytat:
Co do bólu. Jak dla mnie drugi dzień był straszny, nic nie mogłam jeść. Oczywiście jak nic nie jadłam nie bolało tylko czułam takie dziwne uczucie ( w końcu coś innego na zębach ). Po tygodniu nie czułam już kompletnie nic Już jem wszystko, teraz po wizycie znowu trochę jak jem to "przeszywa", ale to normalne. Wkurzają mnie tylko przebarwiające się gumki teraz mam super zielone, polecam, ale mam takie wrażenie, że zęby wydają się żółte, może to tylko moje odczucie, ale i tak zielone są super

PS. A możesz jeść? Nic cię nie boli ?
No narazie wlasnie z jedzeniem jest kiepsko, strasznie meczace , mam nadzieje ze z czasem bedzie tylko lepiej, niby mam wrazenei ze ok jest wszystko a jak delikatnie probuje cos "nadgrysc" to mysle ze mi zeby wyleca tak boli.
Stary 2009-07-22, 18:37   #561
CatchyKathy
Wtajemniczenie

A mi te się spodobały bardzo Akurat dojrzałam je u mojego orto na stronie, więc jak będzie chciał zmieniać gumki to chyba o taki zestaw poproszę

Większego bannera na zdjęciu chyba nie było Ale coś tam widać jak się powiekszy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg b.230.0.16777215.0.stories.przypadki.22 luk jezykowy.sz3ff.jpg (4,7 KB, 196 załadowań)

Edytowane przez CatchyKathy
Czas edycji: 2009-07-22 o 18:39
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 00:20   #562
pearl126
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gatka_84 Pokaż wiadomość
No narazie wlasnie z jedzeniem jest kiepsko, strasznie meczace , mam nadzieje ze z czasem bedzie tylko lepiej, niby mam wrazenei ze ok jest wszystko a jak delikatnie probuje cos "nadgrysc" to mysle ze mi zeby wyleca tak boli.
Dokładnie, takie są uroki noszenia aparatu, pomęczysz się tak z dwa lata Przez cały czas tylko "lejące się" jedzenie. Nigdy nie przestanie boleć kompletnie, możesz ewentualnie przyzwyczaić się do metalu na zębach.

Oczywiście żartuję sobie kochana Wszystko minie, ja nie jeden raz miałam załamania i myślałam, że nigdy nie przejdzie jedak po tygodniu i kilku dniach mogłam jeść już wszystko, zapomniałam o aparacie. Teraz, po wizycie ból powrócił, ale to nic w porównaniu z pierwszymi dniami z aparatem . Trzymam kciuki za Ciebie Już niedługo będziesz mogła "wcinać" wszystko co twarde, nietwarde i smaczne

---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ----------

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
A mi te się spodobały bardzo Akurat dojrzałam je u mojego orto na stronie, więc jak będzie chciał zmieniać gumki to chyba o taki zestaw poproszę

Większego bannera na zdjęciu chyba nie było Ale coś tam widać jak się powiekszy
Upf dużo na tym zdjęciu nie widać, ale zapowiada się Ciekawie

Stary 2009-07-23, 09:04   #563
biemka
Raczkowanie

Muszę się pochwalić, bo ja już wczoraj jadłam orzeszki Nie mogłam sie oprzeć czekoladzie z takimi dużymi orzechami i pogryzłam je Ale jak przychodzi co do czego to obiad mielę godzinę...

Cytat:
pearl126 Z tego co wiem wyciski zawsze robi się na dwa "łuki" (ktoś już mnie poprawiał, że szczęka jest tylko jedna).
To nie mówi się, np. że mam aparat na górnej i dolnej szczęce? Żebym gaf już nie strzelała

A. Huxley

Stary 2009-07-23, 10:24   #564
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Cytat:
To nie mówi się, np. że mam aparat na górnej i dolnej szczęce? Żebym gaf już nie strzelała
Górne ząbki, to szczęka, a dolne - żuchwa

Czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok.

Nieustanna marzycielka.!
kar0link4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 11:17   #565
biemka
Raczkowanie

kar0link4 masz rację

wpisałam w google i już wszystko wiem

"Szczęka (łac. maxilla) albo kość szczękowa (łac. os maxillare) - kość parzysta, stanowiąca zasadniczą część składową czaszki twarzowej (...) Szczęka jest kością parzystą, to znaczy w czaszce występują dwie szczęki: lewa i prawa, stanowiące swoje lustrzane odbicie. Błędem jest nazywanie żuchwy szczęką (dolną)."

A. Huxley

Stary 2009-07-23, 11:46   #566
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Uuu... aż mi strach patrzeć na wasze ceny Ja jeszcze stałego aparatu nie mam, tylko ekspander, a moje wydatki to:
Odciski: 30 złotych (a może 50, już nie pamiętam)
Dwa zdjęcia: 70 złotych
Separacja: darmowa
Pierścienie: 200 złotych
Ekspander: 500 złotych
Przy czym jeszcze nigdy nie płaciłam za wizytę. Cieszę się z tych cen, bo widzę, że są naprawdę niskie
Yukiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 13:38   #567
somee
Przyczajenie

Ja płaciłam tak:
-pierwsza wizyta za darmo (popatrzyła mi na zęby, powiedziała że mam wyleczyć 7 dolną po prawej stronie i zdecydować jak chce aparat stały czy ruchomy)
-zdjęcia - 90 zł za dwa (to takie "profilowe" i normalne) ale nie u orto
-aparat góra-1500 zł (za dół będzie tyle samo) metalowy
-każda wizyta 50 zł niezależnie co mi robi (np wymiana drucika, wymiana gumek, za wizytę kiedy mi robiła odlew też nic nie dopłacałam z tego co pamiętam)
-jeszcze po założeniu aparatu dostałam szczoteczkę i wosk ;]

Z tego co widzę to chyba mam najtaniej.
somee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 14:25   #568
pearl126
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez somee Pokaż wiadomość
Ja płaciłam tak:
-pierwsza wizyta za darmo (popatrzyła mi na zęby, powiedziała że mam wyleczyć 7 dolną po prawej stronie i zdecydować jak chce aparat stały czy ruchomy)
-każda wizyta 50 zł niezależnie co mi robi (np wymiana drucika, wymiana gumek, za wizytę kiedy mi robiła odlew też nic nie dopłacałam z tego co pamiętam)

A w jakim mieście masz orto? Ja mam podobnie z cenami

Stary 2009-07-24, 11:19   #569
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Cytat:
Ja płaciłam tak:

Ja mam chyba jeszcze taniej, bo tańsze zdjęcia szczęki, aparat góra 1500 a za dół 1300 zł Nie mam jeszcze stałego aparatu, ale ortodontka już mi mówiła. Za wizytę jeszcze w ogóle nie płaciłam i nie płaci się jeśli nic nie trzeba zrobić z aparatem. A jak trzeba to 30 złotych
Yukiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-24, 14:19   #570
wypas
Przyczajenie

Cytat:
ja dostałam cały zestaw. tzn, sczzoteczkę, wosk, wyciorki, nić dentystyczną i te takie lustereczko co mają dentystki zeby oglądac czy nie mam jakiś resztek jedzenia tam na tych pierścieniach.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości